ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί η γυναικεία ακμή επιβαρύνει συναισθηματικά - Ο ρόλος του στίγματος

Ομορφιά
Γιατί η γυναικεία ακμή επιβαρύνει συναισθηματικά - Ο ρόλος του στίγματος
Διαφορετική είναι η γνώμη των ανθρώπων για τις γυναίκες που έχουν ακμή απ’ ότι για εκείνες με καθαρό δέρμα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο 2023 της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV).
Παρασκευή, 01/12/2023 - 15:03
News4Health Team News4Health Team

Μάλιστα, η άποψή τους δεν αφορά μόνο την ομορφιά τους αλλά ακόμα και στοιχεία της προσωπικότητας και της ψυχολογίας τους. Συγκεκριμένα βρέθηκε ότι είναι λιγότερο αξιόπιστες, επιτυχημένες και έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση. Επίσης, ο κοινωνικός περίγυρος τις θεωρεί λιγότερο ελκυστικές και λιγότερο ευτυχισμένες.
«Η γυναικεία ακμή παρουσιάζεται σε γυναίκες άνω των 25 ετών και είτε αποτελεί συνέχεια της εφηβικής ακμής (ακόμα και με διαστήματα ύφεσης και καθαρού δέρματος) είτε είναι πρωτοεμφανιζόμενη. Βέβαια η πλειονότητα των ασθενών πάσχει από επίμονη εφηβική ακμή. Οι γυναίκες με τη συγκεκριμένη δερματοπάθεια επιβαρύνονται ιδιαίτερα συναισθηματικά - ακόμη περισσότερο από εκείνες που πάσχουν από ψωρίαση ή μελάνωμα. Η παραμόρφωση του δέρματος που δημιουργούν οι βλατίδες, οι φλύκταινες, οι μεταφλεγμονώδεις αλλοιώσεις, τα οζίδια, οι κύστεις και οι ουλές, έχουν αντίκτυπο αρχικά στις ίδιες. Τα συμπτώματα αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας μιας αρνητικής εικόνας για την εξωτερική εμφάνισή τους και πιθανόν να οδηγήσουν σε μείωση της αυτοεκτίμησης, συστολή, ντροπή, φόβο, άγχος, κοινωνική απόσυρση και μοναξιά. Η κατάθλιψη, ακόμα και ο αυτοκτονικός ιδεασμός περιλαμβάνονται στις συνέπειες, ακόμα και σε περιπτώσεις ασθενών με ήπια συμπτώματα. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με άλλες σοβαρές δερματικές παθήσεις, οι ασθενείς δεν μπορούν να καλύψουν τα συμπτώματα, αλλά αυτά είναι ορατά από όλους, πάντα. Και αυτό δημιουργεί έναν εσωτερικό στιγματισμό αλλά και κοινωνικό, που εκδηλώνεται από μια αρνητική στάση των άλλων απέναντί τους», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Το πρόβλημα είναι τελικά πιο διευρυμένο απ’ ότι θεωρείτο, αφού φίλοι, συνάδελφοι και γνωστοί δεν περιορίζονται στη θελκτικότητα μιας γυναίκας με ακμή, αλλά επηρεάζονται γενικότερα αρνητικά.

Για να αξιολογήσουν την επίδραση των δερματικών αλλοιώσεων της ακμής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Nicolaus Copernicus στο Τορούν της Πολωνίας παρακολούθησαν τις κινήσεις των ματιών 245 ατόμων μέσης ηλικίας 32 ετών, οι οποίοι έβλεπαν πρόσωπα γυναικών με καθαρό δέρμα όσο και με κλινικά ανατομικές επιπτώσεις της ακμής που είτε αποτυπωνόταν σε αυτά εκφράσεις (χαρά, θυμός) είτε ήταν ανέκφραστα. Τα εκφραστικά πρόσωπα αξιολογήθηκαν ως προς την ένταση του συναισθήματος. Ξεχωριστά, μια ομάδα 205 ατόμων, μέσης ηλικίας 35 ετών, που συμμετείχαν σε διαδικτυακή έρευνα κλήθηκαν να αξιολογήσουν χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ατόμων που απεικονίζονταν στις εικόνες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα πρόσωπα με ακμή έγιναν αντιληπτά ως σημαντικά λιγότερο ελκυστικά, αξιόπιστα, επιτυχημένα, σίγουρα και δημοφιλή. Όσα είχαν χαρούμενη έκφραση αξιολογήθηκαν, επίσης, ως λιγότερο χαρούμενα από τα αντίστοιχα με καθαρό δέρμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι ενήλικες γυναίκες με ακμή γύρω από τη «ζώνη U» (γραμμή του σαγονιού και γύρω από το στόμα) κρίθηκαν ως οι λιγότερο ελκυστικές και θεωρήθηκαν ως οι πιο δυσάρεστες οπτικά. Εκείνες που είχαν ακμή στο συγκεκριμένο σημείο έλαβαν χειρότερη βαθμολογία ακόμα και από τις γυναίκες με πιο σοβαρές βλάβες σε μεγαλύτερη επιφάνεια του προσώπου.

Δεδομένης της αύξησης της πάθησης γύρω από αυτή τη ζώνη στις ενήλικες παγκοσμίως, η οποία αγγίζει το 10%, κρίνεται αναγκαία η έγκαιρη και έγκυρη θεραπεία, προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ασθενών, οι οποίες είναι εξίσου σοβαρές με εκείνες που προκαλούν μακροχρόνιες ασθένειες.

«Για την εμφάνιση της ακμής σε ενήλικες γυναίκες ευθύνονται γενετικοί, αλλά και ορμονικοί παράγοντες, που μπορεί να επιμείνουν ακόμη και μετά τα 50. Η λήψη αντισυλληπτικών αυξάνει τις πιθανότητες, όπως και η ορμονική αναστάτωση που προκαλείται κατά την έμμηνο ρήση, την εγκυμοσύνη, την εμμηνόπαυση. Αυτή η ανισορροπία των ορμονών προκαλεί υπερπαραγωγή σμήγματος, προωθώντας την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν ακμή.

Το στρες είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου, όπως και η πλούσια σε γαλακτοκομικά και ζάχαρη διατροφή. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου ή του σώματος, αλλά στις ενήλικες συχνότερα προσβάλλεται η ζώνη U. Η δε θεραπεία της πάθησης συχνά διαφέρει από εκείνη που χρησιμοποιείται κατά την ανήλικη ζωή, ιδίως σε περιόδους εγκυμοσύνης ή θηλασμού δεδομένης της ακαταλληλότητας ορισμένων αγωγών.

Τότε, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο, ο πλέον κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισής τους είναι η φωτοθεραπεία, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί με απόλυτη ασφάλεια τόσο για την έγκυο όσο και για το έμβρυο. Έχει αντιμικροβιακή, αντι-ακνεϊκή και αντιφλεγμονώδη δράση και ελέγχει την έκκριση του σμήγματος. Βελτιώνει, επίσης, την υφή του δέρματος και τα ορατά σημάδια που αφήνει η ακμή. Ένα ακόμη πλεονέκτημα της φωτοθεραπείας είναι ότι τα μικρόβια δεν αναπτύσσουν αντοχή μετά τους κύκλους θεραπείας, όπως συχνά γίνεται με τα αντιβιοτικά.

Υπάρχουν, επίσης, φαρμακευτικές αγωγές που είναι κατάλληλες, όπως και δερμοκαλλυντικά. Επιβοηθητικά λειτουργούν και τα χημικά πίλινγκ, τα οποία αφαιρούν το σμήγμα από τους πόρους και τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα. Αντιθέτως, τα αντιβιοτικά που ήταν κάποτε η δημοφιλέστερη επιλογή σήμερα χρησιμοποιούνται περιορισμένα, για πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα και μόνο για τον έλεγχο των εξάρσεων, σε ασθενείς που δεν αντενδείκνυται η λήψη τους και που δεν τους προκαλούν παρενέργειες», καταλήγει ο δρ Στάμου.

  • ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ
  • ΑΚΜΗ
  • ΣΤΙΓΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ακμή ενηλίκων: Υποδεχτείτε τις γιορτές με το «καινούργιο» σας άσπιλο δέρμα!
Ακμή ενηλίκων: Υποδεχτείτε τις γιορτές με το «καινούργιο» σας άσπιλο δέρμα! 29 Νοεμβρίου 2023
It’s party time: Τι δώρο θα κάνετε τα φετινά Χριστούγεννα στον εαυτό σας! 05 Δεκεμβρίου 2023
It’s party time: Τι δώρο θα κάνετε τα φετινά Χριστούγεννα στον εαυτό σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι προκαλεί την ακμή γύρω από το στόμα και ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για τη θεραπεία της
Health Talk
20/04/2026 - 18:14

Τι προκαλεί την ακμή γύρω από το στόμα και ποιες οι βασικές προϋποθέσεις για τη θεραπεία της

Στίγμα, το πρώτο «πεδίο μάχης» κατά της παχυσαρκίας
Υγεία
16/03/2026 - 15:14

Στίγμα, το πρώτο «πεδίο μάχης» κατά της παχυσαρκίας

Καμπάνια της ΕΔΑΕ για εφήβους και γυναίκες: «Λύση για την ακμή έχει μόνο ο δερματολόγος»
Health Talk
02/02/2026 - 18:06

Καμπάνια της ΕΔΑΕ για εφήβους και γυναίκες: «Λύση για την ακμή έχει μόνο ο δερματολόγος»

Βρετανία: Απαγόρευση διαφημίσεων για μάσκες προσώπου LED που υπόσχονται θεραπεία της ακμής
Ομορφιά
06/11/2025 - 09:00

Βρετανία: Απαγόρευση διαφημίσεων για μάσκες προσώπου LED που υπόσχονται θεραπεία της ακμής

Φωτοθεραπεία: Μπορεί να προσφέρει καλύτερο δέρμα και πιο δυνατές αρθρώσεις;
Υγεία
27/10/2025 - 10:00

Φωτοθεραπεία: Μπορεί να προσφέρει καλύτερο δέρμα και πιο δυνατές αρθρώσεις;

ΕΛΛΟΚ και Win Cancer: Η γλώσσα στην καταπολέμηση του στίγματος γύρω από τον καρκίνο
Patient Talk
06/10/2025 - 13:19

ΕΛΛΟΚ και Win Cancer: Η γλώσσα στην καταπολέμηση του στίγματος γύρω από τον καρκίνο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έμπολα: Κλείνει σύνορα η Ουγκάντα - Αναζητούν κέντρο καραντίνας στην Αφρική για τους πολίτες τους οι ΗΠΑ
Πολιτική Υγείας
28/05/2026 - 09:00
H Vican γιόρτασε μια πορεία 50 ετών εξέλιξης, καινοτομίας και εμπιστοσύνης
Pharma News
28/05/2026 - 07:26
FutuReady Greece: Πρωτοβουλία της «Παπαστράτος» για τη νέα γενιά με αφορμή τα 95 χρόνια της εταιρείας
Επικαιρότητα
28/05/2026 - 03:42
MyPBCVoice: Διαδικτυακό σεμινάριο της οργάνωσης Promitheas για τη ζωή με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα
Patient Talk
28/05/2026 - 00:09
MSD Ελλάδος: Ημέρα Εθελοντισμού με περισσότερους από 200 εργαζόμενους σε 11 περιβαλλοντικές δράσεις
Pharma News
27/05/2026 - 23:31
Γεωργιάδης: «Πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα για τη μείωση του clawback»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 23:12
Καρδιοπαθείς καταγγέλλουν σοβαρές δυσκολίες στην προμήθεια υλικών μέτρησης INR
Patient Talk
27/05/2026 - 22:18
Νέα μελέτη συνδέει την υψηλότερη δόση σεμαγλουτίδης με απώλεια βάρους έως και 27,7%
Pharma News
27/05/2026 - 21:43
ABBVIE: Θετική γνωμοδότηση από τον ΕΜΑ για συνδυαστική θεραπεία οξείας λοίμωξης από ηπατίτιδα C
Pharma News
27/05/2026 - 21:07
Νέα εποχή για τη συμμετοχή των ασθενών στην Αξιολόγηση των Τεχνολογιών Υγείας με τον οδηγό της ΕΝΑΣΕΛ
Patient Talk
27/05/2026 - 20:46
Περισσότεροι από 12.500 πολίτες συμμετείχαν σε δράσεις του ΑΠΘ για την παιδική παχυσαρκία στη Βόρεια Ελλάδα
Υγεία
27/05/2026 - 20:12
Έμπολα: Η Ουγκάντα κλείνει προσωρινά τα σύνορά της με το Κονγκό
Επικαιρότητα
27/05/2026 - 19:59
Τηλεϊατρική παντού ανά την Ελλάδα με 305 σταθμούς και 3.000 συστήματα κατ’ οίκον φροντίδας
Digital Health
27/05/2026 - 19:41
Επιστρέφει στις 24 Ιουνίου το πρόγραμμα Organmeetings για τη δωρεά οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις
Υγεία
27/05/2026 - 19:24
Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό στο Δημαρχείο Ηρακλείου Αττικής από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
27/05/2026 - 19:06
Αθλητικοί τραυματισμοί εφήβων: Συνέπειες και τρόποι αποφυγής
Health Talk
27/05/2026 - 18:23
Γεωργιάδης από Βουλή: «Όσο και αν δεν σας αρέσει, το ΕΣΥ πάει καλύτερα από ποτέ»
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 17:56
Bristol Myers Squibb: Πρωτιά στα αριστεία ΕΕΦαΜ για τις «Κλινικές Επιζώντων Καρκίνου»
Pharma News
27/05/2026 - 17:19
ΕΟΦ: Η λίστα με τα 82 φάρμακα που μπήκαν σε προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών
Pharma Policy
27/05/2026 - 16:52
Διεθνής καταδίκη για το clawback στη Φυσικοθεραπεία, με τον ΠΣΦ να ζητεί πλήρη κατάργηση του μέτρου
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 16:18
Μεταστατικός καρκίνος του μαστού: Αύξηση περιστατικών και σε γυναίκες κάτω των 40
Υγεία
27/05/2026 - 16:00
Κέντρο καραντίνας για τον Έμπολα ανοίγουν οι ΗΠΑ στην Κένυα
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 15:33
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να χάσουμε βάρος; O ρόλος των γονιδίων, του μεταβολισμού και του περιβάλλοντος
Υγεία
27/05/2026 - 15:00
Μητσοτάκης: Συνεχίζεται το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» και την επόμενη τετραετία
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 13:50
Χορός: Η καλύτερη μορφή άσκησης για την τρίτη ηλικία
Fitness
27/05/2026 - 13:00
H Ευρώπη ενδέχεται να εξελιχθεί σε hotspot του ιού chikungunya μέχρι το 2100
Υγεία
27/05/2026 - 12:00
Kρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στα Ιωάννινα - Η κατάσταση του ασθενούς
Υγεία
27/05/2026 - 11:59
Έμπολα: Ενισχύεται η ευρωπαϊκή παρουσία με αποστολή ειδικών του ECDC σε Κονγκό και Ουγκάντα
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 11:48
Χανταϊός: Στα 13 αυξήθηκαν τα κρούσματα ύστερα από νέο κρούσμα στην Ισπανία
Υγεία
27/05/2026 - 11:00
«Stop» στα βίντεο φαρμακείων στα social media – Αυστηρή προειδοποίηση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
27/05/2026 - 10:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί δεν πρέπει να βάζετε μπανάνα στα smoothies σας - Τι έδειξε έρευνα
Διατροφή
25/05/2026 - 13:00
ΙΑΣΩ Θεσσαλίας: Ρομποτική χειρουργική Da Vinci για ήπαρ, χοληφόρα αγγεία, πάγκρεας και ανώτερο πεπτικό
Υπηρεσίες Υγείας
25/05/2026 - 17:28
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για την εφαρμογή της αναστολής των δόσεων clawback του 2023
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 17:47
Novo Nordisk: Τέλος εποχής για τον Ολύμπιο Παπαδημητρίου έπειτα από 32 χρόνια πορείας
Pharma News
25/05/2026 - 18:11
Θεμιστοκλέους στη Βουλή για το ΑΧΕΠΑ: «Διασφαλίζουμε τη συνέχεια της λειτουργίας του έως το 2056»
Πολιτική Υγείας
25/05/2026 - 18:33
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo