ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βαριά σακίδια και τσάντες χειρός: Προσοχή στη σπονδυλική στήλη

Health Talk
Βαριά σακίδια και τσάντες χειρός: Προσοχή στη σπονδυλική στήλη
Τα βαριά σακίδια και οι τσάντες χειρός στους ενήλικες επαγγελματίες ή φοιτητές που υποχρεούνται να μεταφέρουν καθημερινά πλήθος εγγράφων και βιβλίων, αλλά και στους μικρούς μαθητές, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στη σπονδυλική στήλη.
Σάββατο, 21/09/2024 - 13:41
News4Health Team News4Health Team

Οι γονείς ακούνε αρκετά συχνά τα παιδιά τους να παραπονούνται για το μεγάλο φορτίο που πρέπει να κουβαλούν καθημερινά στην πλάτη τους, γεγονός που μπορεί να επιφέρει, σε βάθος χρόνου, δυσμενείς συνέπειες στην υγεία τους. Σε ένα ποσοστό αυτών θα προκύψουν σκελετικά προβλήματα, είτε στην πλάτη είτε στους ώμους, ενώ οι έφηβοι κινδυνεύουν να εμφανίσουν σκολίωση.

Αφορά τους πάντες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η κατ’ εξακολούθηση μεταφορά βαριών σακιδίων, δεν πρέπει να γίνεται μόνο κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς αφορά όλους και όχι μόνο τους μαθητές. Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν ότι ο τρόπος μεταφοράς τους επηρεάζει, σε μεγάλο βαθμό, τις πιθανότητες αρνητικών επιπτώσεων στη σπονδυλική στήλη.

Μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα βαριά σακίδια μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη. Μεταξύ αυτών και μια από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, η οποία κατέδειξε ότι η μεταφορά βαριών σακιδίων μπορεί να συμπιέσει τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης και να αυξήσει την καμπυλότητα της κάτω μοίρας της.

Οι ερευνητές, έχοντας στα χέρια τους τις δυνατότητες που προσφέρει η μαγνητική τομογραφία, ήταν σε θέση να αποδείξουν ότι πράγματι τα βαριά σακίδια όχι μόνο μπορεί να προκαλέσουν κυρτότητα, αλλά δύνανται να μειώσουν και το διάστημα μεταξύ των μεσοσπονδύλιων δίσκων, μια βλάβη που είναι μόνιμη.

Μόνιμες οι βλάβες

«Η σπονδυλική στήλη αναπτύσσεται κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και μέχρι την ηλικία των 24 ετών. Λαμβανομένου υπόψη ότι το 45% της συνολικής ανάπτυξης των οστών συντελείται από το τέλος της παιδικής ηλικίας και κατά την εφηβεία, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οποιαδήποτε βλάβη προκύψει στη συγκεκριμένη περίοδο θα ακολουθεί το άτομο σε όλη του τη ζωή. Η έλλειψη έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης και θεραπείας θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωσή της», μας εξηγεί ο Φυσικοθεραπευτής - Χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, από το Fysiotek Sports and Spine Lab προσθέτοντας: «Η συστηματική μεταφορά πολύ βαριών χειραποσκευών, σακιδίων, ακόμα και τσαντών-τρόλεϊ δημιουργεί μια σειρά από μυοσκελετικά προβλήματα, με συνηθέστερα τη σκολίωση, την οσφυαλγία και τους πόνους στον αυχένα, τους ώμους και την πλάτη».

Παιδιά και ενήλικες, κατά τη μεταφορά της τσάντας τους, υιοθετούν, στις περισσότερες περιπτώσεις, λανθασμένη στάση σώματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η οποία μπορεί να μεταβάλλει σημαντικά τη βιολογική βιομηχανική της σπονδυλικής στήλης. Ιδιαίτερα όσοι μεταφέρουν το σακίδιό τους στον ώμο αντιμετωπίζουν σοβαρές πιθανότητες ανάπτυξης σκολίωσης, λόγω της άνισης κατανομής των φορτίων, με συνέπεια την εμφάνιση πόνων, οι οποίοι μπορεί να εκτείνονται από τον αυχένα και τον ώμο μέχρι το σύνολο της πλάτης. Όταν, όμως, η κακή στάση του σώματος διαπιστωθεί εγκαίρως, οι συνέπειές της μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τις σωστές φυσιοθεραπευτικές μεθόδους. Η Fysiotek είναι μια μέθοδος μηχανικής διάγνωσης και θεραπείας που έχει εξαιρετικά και αποδεδειγμένα με μελέτες αποτελέσματα, τα οποία είναι εμφανή μέσα σε 5 μόνο συνεδρίες σε μεγάλο ποσοστό ασθενών. Χωρίς να έχει παρενέργειες, αξιολογεί και αναλύει κάθε σπονδυλικό επίπεδο ή άρθρωση ξεχωριστά και καταρτίζει ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα θεραπείας για κάθε ανάγκη.

Τι πρέπει να κάνουν τα παιδιά

Προς αποφυγή των προβλημάτων αυτών τα παιδιά θα πρέπει να συνηθίζουν από μικρή ηλικία να τοποθετούν τη σάκα τους στην πλάτη, χρησιμοποιώντας και τους δύο ιμάντες, και όχι στον έναν ώμο, παρότι -ειδικά οι έφηβοι- το θεωρούν πιο cool. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, για να μεταφέρουν το σακίδιο και στους δύο ώμους είναι το βάρος του να μην είναι υπερβολικό και το μέγεθος της σάκας να μην ξεπερνά το μέγεθος της πλάτης.

Επίσης, καλό είναι το σακίδιο πλάτης να έχει ιμάντα μέσης, ο οποίος βοηθά στη μεταφορά του φορτίου. Το σακίδιο δεν θα πρέπει να ζυγίζει πάνω από το 10 έως 15% του σωματικού βάρους και η διάρκεια μεταφοράς του να είναι η ελάχιστη δυνατή, καθώς η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης λειτουργεί συσσωρευτικά με αποτέλεσμα μεγαλύτερες βλάβες με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης ο τρόπος που φορτώνεται το σακίδιο είναι σημαντικός. Πρώτα πρέπει να τοποθετούνται τα βαρύτερα αντικείμενα, έτσι ώστε να μεταφέρονται χαμηλά και κοντά στο σώμα. Στη συνέχεια, η συμπλήρωση με τα ελαφρύτερα αντικείμενα πρέπει να γίνεται με τρόπο που το βάρος να κατανέμεται ομοιόμορφα. Είναι επίσης σημαντικό τα αιχμηρά, ογκώδη αντικείμενα να τοποθετούνται έτσι ώστε να μην ακουμπούν στην πλάτη.

Τελευταία και μετά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, όλο και περισσότεροι ενήλικες επιλέγουν τη χρήση τσάντας-τρόλεϊ είτε για δική τους χρήση, είτε για τα παιδιά τους. Σύμφωνα με τον κ. Κακαβά, παρότι δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις, θεωρούνται πιο ασφαλείς για τη μυοσκελετική υγεία. «Βέβαια, κι εδώ ισχύει ο ίδιος κανόνας: να μην υπερφορτώνονται, γιατί σ’ αυτή την περίπτωση η μετακίνησή τους απαιτεί τη στροφή του κορμού και γενικά προκαλεί διαταραχή της ευθύγραμμης στάσης της σπονδυλικής στήλης με τα ίδια δυσμενή αποτελέσματα», καταλήγει ο ειδικός.

  • ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗ ΣΤΗΛΗ
  • ΣΚΟΛΙΩΣΗ
  • ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι πέντε «χρυσοί» κανόνες για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη
Οι πέντε «χρυσοί» κανόνες για τον έλεγχο του καρκίνου του προστάτη 20 Σεπτεμβρίου 2024
Κάμψη πέους: Ποια προβλήματα δημιουργεί στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού 23 Σεπτεμβρίου 2024
Κάμψη πέους: Ποια προβλήματα δημιουργεί στη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θαλασσινά μπάνια: Μείωση του πόνου 25-30% σε μυοσκελετικά προβλήματα - Πώς να επιλέξετε το στυλ κολύμβησης
Health Talk
21/07/2025 - 07:53

Θαλασσινά μπάνια: Μείωση του πόνου 25-30% σε μυοσκελετικά προβλήματα - Πώς να επιλέξετε το στυλ κολύμβησης

Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General
Υπηρεσίες Υγείας
10/07/2025 - 19:00

Αντιμετώπιση παθήσεων εγκεφάλου, σπονδυλικής στήλης και αρθρώσεων στο Metropolitan General

Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37

Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη

Χειρουργική αντιμετώπιση εφηβικής σκολίωσης: Πότε ενδείκνυται
Health Talk
29/05/2025 - 21:01

Χειρουργική αντιμετώπιση εφηβικής σκολίωσης: Πότε ενδείκνυται

Σπάνιος όγκος της σπονδυλικής στήλης αφαιρέθηκε μέσω της κόγχης του ματιού του ασθενούς
Υγεία
06/05/2025 - 12:00

Σπάνιος όγκος της σπονδυλικής στήλης αφαιρέθηκε μέσω της κόγχης του ματιού του ασθενούς

Νέα εποχή στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης
Health Talk
14/04/2025 - 15:49

Νέα εποχή στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι δείχνουν οι αγαπημένες μας ταινίες για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας
Ψυχική Υγεία
27/08/2025 - 14:04
Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για τις διαδικασίες ένταξης των ατόμων με αναπηρία στο ΚΟΤ
Patient Talk
27/08/2025 - 13:47
Έγκριση λενακαπαβίρης από την Κομισιόν: Ένα βήμα πιο κοντά στον έλεγχο του HIV/AIDS
Pharma Policy
27/08/2025 - 13:37
Φάρμακο για το άσθμα βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση σπάνιας νευρολογικής διαταραχής
Pharma News
27/08/2025 - 13:07
O ΕΕΣ τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου με μεγάλη δράση στο Σύνταγμα
Pet
27/08/2025 - 12:49
Φανουρόπιτα: Το νηστίσιμο παραδοσιακό γλυκό που υψώνει ασπίδα προστασίας στον οργανισμό
Διατροφή
27/08/2025 - 12:28
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου και να αυξήσει τη φαιά ουσία
Ψυχική Υγεία
27/08/2025 - 12:00
Η απόχρωση του ροζ που χαλαρώνει και που μπορεί να οδηγήσει μια ομάδα στην ήττα
Ψυχική Υγεία
27/08/2025 - 11:00
Γενετικές εξετάσεις στα έμβρυα πριν την εξωσωματική δείχνουν να βοηθούν στην ταχύτερη σύλληψη
Υγεία
27/08/2025 - 10:00
Πειραματικό ημερήσιο χάπι μειώνει το βάρος κατά 10,5% σε ασθενείς με διαβήτη 2
Pharma News
27/08/2025 - 09:00
Νέος πρόεδρος του ΦΣΑ στη μετά Λουράντου εποχή ο Κ. Μανωλόπουλος
Pharma News
27/08/2025 - 07:45
Η Κομισιόν ενέκρινε νέο φάρμακο για τον HIV με δραστική ουσία τη λενακαπαβίρη
Pharma Policy
26/08/2025 - 19:52
Παγκόσμια πρωτιά: Μεταμοσχεύθηκε πνεύμονας χοίρου σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή
Υγεία
26/08/2025 - 19:17
Άσκηση «ζώνης μηδέν»: Η φιλοσοφία της ήπιας προσπάθειας και τα κέρδη που θα αποκομίσουμε
Fitness
26/08/2025 - 18:48
Ανήσυχος ο ΣΕΒΓΑΠ για την εξάπλωση της ευλογιάς αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
26/08/2025 - 17:58
Ποιος φροντίζει τους φροντιστές; Οι «αόρατοι» άνθρωποι πίσω από τους ασθενείς…
Υγεία
26/08/2025 - 17:34
Κοπέλα έσωσε τον σκύλο της από πνιγμό ακολουθώντας τις πρώτες βοήθειες του ΕΕΣ
Pet
26/08/2025 - 17:21
«Απόλυτα διασφαλισμένη η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού στον "Άγιο Σάββα"»
Πολιτική Υγείας
26/08/2025 - 17:02
Τσίμαρης: «Η κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει το ΕΣΥ επί έξι χρόνια»
Πολιτική Υγείας
26/08/2025 - 16:51
«Σταγόνα στον ωκεανό» η ανθρωπιστική βοήθεια που φτάνει στη Γάζα
Επικαιρότητα
26/08/2025 - 16:38
Πρωτεΐνη φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει ως φρένο στην εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Υγεία
26/08/2025 - 16:23
ΙΣΑ: Πειθαρχικές κυρώσεις σε γιατρούς που παραβαίνουν τους κανονισμούς για τους αθλούμενους
Επικαιρότητα
26/08/2025 - 16:09
Ψηφιακή Ευημερία: Προτεραιότητα στην εποχή μας για την προστασία της ψυχικής υγείας
Ψυχική Υγεία
26/08/2025 - 15:51
Φυτικές ίνες: Πρέπει να είναι μέρος της διατροφή των αθλητών;
Health Talk
26/08/2025 - 15:29
Πώς οι ενέσεις απώλειας βάρους αναδιαμορφώνουν όλο το φάσμα της οικονομίας
Pharma News
26/08/2025 - 15:13
Τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα προκαλούν φαλάκρα
Υγεία
26/08/2025 - 14:30
ΟΗΕ: Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό
Επικαιρότητα
26/08/2025 - 13:01
Οι τραυματισμοί στο κεφάλι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου
Υγεία
26/08/2025 - 12:30
Μητσοτάκης: Επίσκεψη στα υπό ανακαίνιση ΤΕΠ του Ιπποκρατείου
Πολιτική Υγείας
26/08/2025 - 12:29
Εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο των ωοθηκών σε αρχικό στάδιο
Υγεία
26/08/2025 - 11:30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρωτεΐνη φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει ως φρένο στην εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Υγεία
26/08/2025 - 16:23
Ποιος φροντίζει τους φροντιστές; Οι «αόρατοι» άνθρωποι πίσω από τους ασθενείς…
Υγεία
26/08/2025 - 17:34
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο του σαρκοβόρου «σκουληκιού του Νέου Κόσμου»
Επικαιρότητα
25/08/2025 - 09:41
Φυτικές ίνες: Πρέπει να είναι μέρος της διατροφή των αθλητών;
Health Talk
26/08/2025 - 15:29
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Μεγάλη δράση του ΕΕΣ για τους τετράποδους φίλους μας στο Σύνταγμα
Pet
26/08/2025 - 06:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo