ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έκζεμα και κρύο: Επτά απλές συμβουλές για να προφυλαχθείτε

Health Talk
Έκζεμα και κρύο: Επτά απλές συμβουλές για να προφυλαχθείτε
Οι χειμερινοί μήνες για πολλούς ανθρώπους που ζουν με έκζεμα μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολοι, αφού οι αλλαγές της θερμοκρασίες προκαλούν εξάρσεις της πάθησης.
Σάββατο, 16/11/2024 - 14:02
News4Health Team News4Health Team

Αν και δεν επιδεινώνεται σε όλους με την πρώτη πτώση της θερμοκρασίας, η εκδήλωση των συμπτωμάτων δεν αργεί. Οι απότομες μεταβολές της που προκαλούνται από τις μετακινήσεις από τους ζεστούς εσωτερικούς χώρους στον κρύο αέρα και το αντίθετο αποτελούν τον κύριο παράγοντα κινδύνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical and Experimental Dermatology επιβεβαίωσε αυτήν την εποχιακή διακύμανση στα συμπτώματα του εκζέματος σε μια ομάδα παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνοντας ότι πράγματι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες πυροδότησής τους όταν ο καιρός είναι κρύος, σε αντίθεση με το καλοκαίρι. Ευτυχώς, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν, προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη.

«Αυτή η ξαφνική αύξηση των συμπτωμάτων συμβαίνει γιατί ο δερματικός φραγμός διαταράσσεται. Οι ψυχρές συνθήκες που επικρατούν προκαλούν αφυδάτωση του δέρματος, με αποτέλεσμα αυτό να χάνει τη συνοχή του. Εκτός από την απώλεια της υγρασίας, η ανεπαρκής αναπλήρωσή της είτε λόγω περιστασιακής εφαρμογής ή χρήσης ακατάλληλων για την εποχή ενυδατικών προϊόντων, καθώς και η επιλογή ενδυμάτων που προκαλούν ερεθισμούς είναι οι παράγοντες που συνδράμουν στην επιδείνωση του εκζέματος. Η σταδιακή προσαρμογή στις ψυχρότερες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες, η αλλαγή στη ρουτίνα περιποίησης στην αρχή του χειμώνα και η επιλογή υφασμάτων που δεν ερεθίζουν το δέρμα αποτελούν προστατευτικά μέτρα για την αποφυγή των εξάρσεων», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Το έκζεμα είναι μια φλεγμονώδης, μη μεταδοτική, κληρονομική και χρόνια διαταραχή του δέρματος που επηρεάζει παιδιά και εφήβους και συνήθως επιμένει στην ενήλικη ζωή. Παρατηρείται συχνότερα σε βρέφη ή πολύ μικρά παιδιά. Συχνά ξεκινά από τον πρώτο χρόνο της ζωής και εμφανίζεται συχνότερα πριν από την ηλικία των 5 ετών. Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας εκτιμά ότι το 20% των παιδιών και βρεφών στον κόσμο έχουν έκζεμα. Δεν είναι γνωστό τι ακριβώς το προκαλεί, αλλά φαίνεται να σχετίζεται με το περιβάλλον, τα γονίδια και το ανοσοποιητικό σύστημα. Θεωρείται αλλεργική ασθένεια, που σημαίνει ότι το σώμα αντιδρά υπερβολικά σε εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες.

Με δυο λόγια, το έκζεμα θα μπορούσε να περιγραφεί ως το ξηρό, εξανθηματικό και κνησμώδες δέρμα. Η έλλειψη συνοχής το καθιστά πιο ευάλωτο σε δερματικές λοιμώξεις από βακτήρια, ιούς και μύκητες.
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανισθούν ανά πάσα στιγμή, κυρίως στα χέρια και τα πόδια, τα μπράτσα και στο πίσω μέρος των γονάτων. Ο εντοπισμός των ερεθισμάτων είναι δύσκολος, καθώς υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των πασχόντων. Ο καιρός, η διατροφή και η ένδυση είναι συχνοί λόγοι έξαρσης τον χειμώνα.

Όμως αυτή η εποχή δεν χρειάζεται να ισοδυναμεί με ταλαιπωρία για τα παιδιά και τους ενήλικες. Για να ελαχιστοποιηθούν οι εξάρσεις και να καταπραϋνθεί το ερεθισμένο δέρμα, όσοι υποφέρουν από έκζεμα μπορούν να δοκιμάσουν τα εξής:

1. Διατήρηση της θερμοκρασίας

Οι ασθενείς μπορούν να μειώσουν τις εξάρσεις, αποφεύγοντας τις απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να προφυλάσσεται το δέρμα από το κρύο κατά την έξοδο από τους θερμαινόμενους χώρους, φορώντας ζεστά ρούχα, γάντια, κασκόλ και σκούφους.
Το ίδιο ισχύει και κατά την είσοδο σε εσωτερικούς χώρους. Οι πάσχοντες θα πρέπει να αποφεύγουν να βάζουν αμέσως τα χέρια τους πάνω στο καλοριφέρ/αερόθερμο ή να κάνουν πολύ ζεστά ντους μόλις μπουν στο σπίτι.

2. Διατήρηση της υγρασίας

Η υγρασία παίζει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή των εξάρσεων του εκζέματος. Η θέρμανση αφαιρεί την υγρασία από τον αέρα και η αντιστάθμιση αυτής της επίδρασης γίνεται με τη χρήση ενός υγραντήρα ή την τοποθέτηση ενός μπολ με νερό κοντά σε μια πηγή θερμότητας.
Το ίδιο ισχύει και για το δέρμα. Η ενυδάτωσή του με πιο πυκνής υφής ενυδατικές κρέμες και η τακτική εφαρμογή γενναιόδωρων ποσοτήτων προστατεύει την επιδερμίδα και βοηθά στην αποκατάστασή της.

3. Απομάκρυνση ερεθιστικών παραγόντων

Η απαραίτητη διατήρηση της ζέστης στους εσωτερικούς χώρους παρακινεί στην αποφυγή αερισμού τους. Ωστόσο, αυτή η τακτική ερεθίζει το δέρμα, αφού τα ακάρεα της σκόνης πολλαπλασιάζονται. Επίσης, τον χειμώνα τα κατοικίδια ζώα μένουν μέσα περισσότερες ώρες και οι τρίχες, που είναι γνωστός ερεθιστικός παράγοντας, συσσωρεύονται. Επομένως, επιβάλλεται καθημερινός αερισμός και καθαρισμός του σπιτιού και του εργασιακού χώρου.

4. Σωστός καθαρισμός του δέρματος

Το συχνό πλύσιμο των χεριών και η χρήση απολυμαντικού, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, είναι επιβλαβή για το δέρμα των ατόμων με έκζεμα. Γι’ αυτό οι ασθενείς θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για διατήρηση του δέρματος σε καλή κατάσταση. Αυτό συνεπάγεται τη χρήση ηπιότερων σαπουνιών, που δεν περιέχουν πολλές χημικές ουσίες και αρώματα, και χλιαρού νερού.

5. Επιλεγμένη διατροφή

Με την υιοθέτηση μιας διατροφής κατάλληλης για τα άτομα με έκζεμα, μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες εξάρσεων. Για παράδειγμα η αποφυγή του γάλακτος, των αβγών και των οστρακοειδών και η ένταξη πρεβιοτικών βοηθά. Ένας διατροφολόγος μπορεί να συστήσει το κατάλληλο μενού, εξατομικεύοντάς το στις ανάγκες, τις εποχές αλλά και τις αλλεργίες που συχνά συνυπάρχουν στα άτομα με έκζεμα.

6. Ενδυματολογικοί «κανόνες»

Η επιλογή πολύ ζεστών ρούχων για τη διατήρηση της θερμοκρασίας δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή για όσους έχουν έκζεμα, καθώς προκαλούν εφίδρωση, η οποία είναι παράγοντας έναρξης των συμπτωμάτων. Τα υφάσματα που δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, είναι σκληρά και τραχιά, αυτά που περιλαμβάνουν συνθετικές ίνες, όπως πολυεστέρα, νάιλον και spandex πρέπει να αποφεύγονται.
Τα φιλικά προς το δέρμα υφάσματα από φυσικά υλικά που είναι μαλακά, «αναπνέουν» και είναι απορροφητικά, όπως το βαμβάκι, το μετάξι και το μπαμπού (και για ορισμένους το μαλλί merino) μπορούν να ζεστάνουν το σώμα, προστατεύοντας παράλληλα το δέρμα.

«Παρά τα μέτρα αυτά είναι πιθανόν τα συμπτώματα να επανεμφανιστούν ή να επιδεινωθούν. Η προσαρμογή της αγωγής από τον δερματολόγο μπορεί να συντομεύσει τη διάρκειά τους και να τα καταστήσει πιο ήπια και ανώδυνα. Υπάρχουν τοπικά κορτικοστεροειδή και για τις σοβαρότερες περιπτώσεις από του στόματος ή βιολογικά φάρμακα που καταστέλλουν τη φλεγμονή και προσφέρουν ανακούφιση.
Η φωτοθεραπεία είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με φάρμακα δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, με μη επεμβατικό τρόπο. Είναι κατάλληλη για παιδιά και ενήλικες με μέτριο έως σοβαρό έκζεμα, αλλά δεν χρησιμοποιείται σε άτομα με ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία ή με φωτοαλλεργία. Ορισμένες μορφές φωτοθεραπείας ενδείκνυνται και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.
Η συγκεκριμένη θεραπεία λειτουργεί στοχεύοντας στην υπερδραστήρια ανοσοαπόκριση του δέρματος, για να μειώσει αυτές τις κνησμώδεις, ερεθισμένες κόκκινες ή πιο σκούρες κηλίδες που προκαλούνται κατά τις εξάρσεις.
Είναι αποτελεσματική, ασφαλής και ανώδυνη, που εκτός από το έκζεμα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση και άλλων δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και η λεύκη.
Επομένως, τον χειμώνα οι ασθενείς με έκζεμα δεν χρειάζεται να υποφέρουν. Η γνώση και εφαρμογή των προληπτικών μέτρων θα τους προστατεύσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα», καταλήγει ο δρ Στάμου.

  • ΕΚΖΕΜΑ
  • ΚΡΥΟ
  • ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ
  • ΧΕΙΜΩΝΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η σημασία του οφθαλμολογικού check up για την πρόληψη παθήσεων και απώλειας της όρασης
Η σημασία του οφθαλμολογικού check up για την πρόληψη παθήσεων και απώλειας της όρασης 15 Νοεμβρίου 2024
Ακτινοθεραπεία: Το εξελιγμένο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου 18 Νοεμβρίου 2024
Ακτινοθεραπεία: Το εξελιγμένο όπλο στην καταπολέμηση του καρκίνου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χειμερινή κόπωση και πεσμένη διάθεση: Πώς επηρεάζει το λιγότερο φως τον οργανισμό
Ψυχική Υγεία
27/10/2026 - 12:00

Χειμερινή κόπωση και πεσμένη διάθεση: Πώς επηρεάζει το λιγότερο φως τον οργανισμό

Η διατροφή της εγκυμονούσας κλειδί για μειωμένο κίνδυνο κολικών των μωρών
Υγεία
13/10/2026 - 12:00

Η διατροφή της εγκυμονούσας κλειδί για μειωμένο κίνδυνο κολικών των μωρών

ΠΟΥ: Να ενισχυθεί η επιτήρηση για γρίπη, COVID-19 και RSV ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:56

ΠΟΥ: Να ενισχυθεί η επιτήρηση για γρίπη, COVID-19 και RSV ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο

Εμμηνόπαυση: Γιατί το κρύο μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πιο έντονα
Υγεία
23/09/2026 - 11:00

Εμμηνόπαυση: Γιατί το κρύο μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πιο έντονα

Γιατί «παγώνει» ο εγκέφαλός μας όταν τρώμε παγωτό - Η πιο απλή συμβουλή για να μην συμβαίνει
Υγεία
18/08/2026 - 18:58

Γιατί «παγώνει» ο εγκέφαλός μας όταν τρώμε παγωτό - Η πιο απλή συμβουλή για να μην συμβαίνει

Ιδρώτας και διατροφή: Πώς σαμποτάρουν το δέρμα μας το καλοκαίρι
Health Talk
30/07/2026 - 20:13

Ιδρώτας και διατροφή: Πώς σαμποτάρουν το δέρμα μας το καλοκαίρι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δωρεά οργάνων: Πώς γίνεται η διαδικασία, τι ισχύει για τους δωρητές και ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας
Health Talk
02/11/2026 - 09:00
Κίτρινη Κάρτα: Γιατί είναι σημαντικό να αναφέρουμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων - Η διαδικασία
Pharma Policy
02/11/2026 - 08:30
Όταν τα social media βλάπτουν σοβαρά το δέρμα
Υγεία
02/11/2026 - 08:00
Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24
Η μόλυνση από τις πυρκαγιές σκότωσε 3.560 ανθρώπους στην Ινδονησία τον Σεπτέμβριο
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 16:17
Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:00
Απονομή μεταπτυχιακών τίτλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας σε διεθνές συνέδριο του ΑΠΘ
Digital Health
30/10/2026 - 15:52
Νεκρή από πυροβολισμό νεαρή καφέ αρκούδα στις Πρέσπες
Pet
30/10/2026 - 14:57
Αποικία εκατομμυρίων μικροβίων η οδοντόβουρτσα - Ο ρόλος του περιβάλλοντος που δημιουργείται στο μπάνιο
Υγεία
30/10/2026 - 14:19
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόωρη γέννηση διακόπτει την ωρίμανση του εγκεφάλου
Υγεία
30/10/2026 - 13:33
ΕΕΣ: Βίντεο από εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης σε ορμητικά νερά και πλημμύρες στην Κομοτηνή
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 13:11
Η ΕΛΨΕ χαρακτηρίζει ιστορική κατάκτηση την ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων ως ΝΠΔΔ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 12:47
Θεσσαλονίκη: Σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στην Πολυδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 11:54
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
ΠΑΣΟΝΟΠ: Παράνομα ωράρια στα νοσοκομεία και ένοχη σιωπή του Υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 10:54
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΝ, Χρήστος Σβάρνας - Στη Ριτσώνα η αποτέφρωση
Patient Talk
30/10/2026 - 10:26
Το κελάηδισμα των πουλιών μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη ομιλία και μουσική
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 10:04
Το 37% των παιδιών ηλικίας 7-9 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
Υγεία
30/10/2026 - 09:04
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 08:47
Ενημερωτική ημερίδα στον Πειραιά για τον καρκίνο του προστάτη και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Patient Talk
30/10/2026 - 08:13
Βραδιά γεμάτη τραγούδι στο θέατρο Περοκέ για τον αγώνα των παιδιών με καρκίνο, στις 9 Νοεμβρίου
Patient Talk
30/10/2026 - 07:29
Συνάντηση Δούρου με τις ομοσπονδίες των νοσηλευτών ΠΑΣΟΝΟΠ και ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 03:52
«Η πρόληψη είναι γνώση»: Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
30/10/2026 - 00:07
Όταν ο πόνος στο στήθος κατά την άσκηση δεν είναι... έμφραγμα - Η «άγνωστη» πάθηση που τον προκαλεί
Υγεία
29/10/2026 - 20:57
Καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών για τα ζώα συντροφιάς από τον ΕΕΣ
Pet
29/10/2026 - 20:12
Γιατί πολλές γυναίκες έχουν καλύτερο σώμα στην εμμηνόπαυση απ’ ό,τι όταν ήταν νεότερες
Health Talk
29/10/2026 - 19:19
Υποτροφίες ύψους 70.000 ευρώ για 14 πρωτοετείς φοιτητές Ιατρικής από τον ΙΣΑ
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 και 182 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/10/2026 - 18:34
Το σχήμα των γλουτών δεν αποκαλύπτει το παραμικρό για τις ορμόνες μας
Υγεία
29/10/2026 - 18:12
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
Η ΕΛΨΕ χαρακτηρίζει ιστορική κατάκτηση την ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων ως ΝΠΔΔ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 12:47
Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:00
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόωρη γέννηση διακόπτει την ωρίμανση του εγκεφάλου
Υγεία
30/10/2026 - 13:33
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo