ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μικροβιακή αντοχή: Δίνοντας φωνή στον αγώνα κατά μιας «σιωπηρής πανδημίας»

Health Talk
Μικροβιακή αντοχή: Δίνοντας φωνή στον αγώνα κατά μιας «σιωπηρής πανδημίας»
Ο νεοδιορισθέντας διευθυντής της AMR One Health, Roser Domenech Amado, εξηγεί το πως θα καταπολεμηθεί η λεγόμενη «σιωπηρή πανδημία».
Πέμπτη, 01/06/2023 - 10:37
News4Health Team News4Health Team

Η μικροβιακή αντοχή (AMR) είναι εύκολα γνωστή ως «σιωπηρή πανδημία», διότι, παρόλο που τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια καταλαμβάνουν έως και 35,000 ζωές κάθε χρόνο στην ΕΕ, με εκτιμώμενο αριθμό 10 εκατομμυρίων θανάτων παγκοσμίως ετησίως (που κοστίζει την παγκόσμια οικονομία έως και 100 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) έως το 2050, το πρόβλημα πολύ σπάνια απορροφά χώρο στηλών στις εφημερίδες μας.

Αυτό προκαλεί έκπληξη όταν κάνουμε πίσω και θεωρούμε ότι η μικροβιακή αντοχή σκοτώνει κάθε χρόνο τόσους πολίτες όπως ο ιός HIV, η φυματίωση και η γρίπη.

Όχι μόνο υπάρχουν πολύ λίγα λόγια για τη μικροβιακή αντοχή, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 39 % των ατόμων εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά δρουν κατά των ιών, κάτι που απλώς δεν ισχύει.

Η χρήση — ή μάλλον η υπερβολική χρήση — αντιμικροβιακών ουσιών πρέπει να αμφισβητηθεί εάν θέλουμε να κερδίσουμε αυτή τη μάχη που διεκδικεί τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η μικροβιακή αντοχή πρέπει να αντιμετωπιστεί δυναμικά προτού αυτή η «σιωπηρή πανδημία» καταστεί η επόμενη παγκόσμια κρίση μας.

Τι κάνει η Επιτροπή για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

Έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στον κτηνιατρικό τομέα, ιδίως μέσω του κανονισμού για τους κτηνιατρικούς παθογόνους οργανισμούς. Προβλέπει μια σειρά συμπληρωματικών μέτρων που αποσκοπούν στη διασφάλιση της συνετής και υπεύθυνης χρήσης των αντιμικροβιακών στα ζώα και, ως εκ τούτου, αποτελεί ένα από τα κύρια εργαλεία για την επίτευξη του στόχου για τη μείωση των πωλήσεων αντιμικροβιακών για τα εκτρεφόμενα ζώα και την υδατοκαλλιέργεια που ορίζεται στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ένα αξιοσημείωτο μέτρο που εγκρίθηκε στην ΕΕ είναι η κατάρτιση, για πρώτη φορά, καταλόγου αντιμικροβιακών ουσιών που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ζώα προκειμένου να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητά τους στη θεραπεία λοιμώξεων στον άνθρωπο.

Επί του παρόντος εφαρμόζουμε το δεύτερο σχέδιο δράσης κατά της μικροβιακής αντοχής, στο οποίο τονίζεται η σημασία της προσέγγισης «Μία υγεία» και έχουν προταθεί δύο κύριες δράσεις στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για τα φάρμακα που εγκρίθηκε στις 26 Απριλίου 2023: 1) η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της συνετής χρήσης των αντιβιοτικών, καθώς και νέα κίνητρα με τη μορφή μεταβιβάσιμων κουπονιών αποκλειστικότητας (TEV) για την αντιμετώπιση των αδυναμιών της αγοράς στην ανάπτυξη νέων, ασφαλών και αποτελεσματικών αντιβιοτικών· και 2) μια πρόταση σύστασης του Συμβουλίου για τη μικροβιακή αντοχή συμπληρώνει το σχέδιο δράσης του 2017 για τη μικροβιακή αντοχή.

Όσον αφορά το μέλλον, το πρόγραμμα EU4Health θα αποδείξει για άλλη μια φορά την αξία του με σχέδια για την ανάπτυξη 50 εκατ. EUR για κοινή δράση για τη μικροβιακή αντοχή με σκοπό τη στήριξη των εθνικών προσπαθειών των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της μελλοντικής εφαρμογής της σύστασης του Συμβουλίου. Η επένδυση αυτή, η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από το 2024, θα ενισχύσει τα εθνικά σχέδια δράσης των κρατών μελών για τη μικροβιακή αντοχή, την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων, τη διαχείριση των αντιμικροβιακών ουσιών, την επιτήρηση, την πρόσβαση σε αντιβιοτικά και την ευαισθητοποίηση.

Συνεργαζόμαστε επίσης στενά με τους παγκόσμιους φίλους μας, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο της διατλαντικής ειδικής ομάδας για τη μικροβιακή αντοχή (TATFAR), με την Επιτροπή να φιλοξενεί την επόμενη διά ζώσης συνεδρίαση της TATFAR στο Λουξεμβούργο τον Νοέμβριο του 2023.

Όπως και με τη νόσο COVID-19, ηγούμαστε αυτού του παγκόσμιου αγώνα. Η Επιτροπή τάσσεται υπέρ της συμπερίληψης της μικροβιακής αντοχής σε μια συνολική συμφωνία για την ετοιμότητα και την αντίδραση σε πανδημίες. Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης να προωθήσει τη συζήτηση στο πλαίσιο της G7 και της G20 για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε βασικές πτυχές, όπως η πρόληψη και ο έλεγχος των λοιμώξεων, η αντιμικροβιακή διαχείριση και η βελτίωση των δεδομένων επιτήρησης, μεταξύ άλλων.

Η παραμονή στις αντίστοιχες γωνίες μας και η εργασία μόνοι μας απλώς δεν θα εργάζονται. Δεν συνεργάστηκε με τη νόσο COVID-19, ούτε με τη μικροβιακή αντοχή. Αρκεί μόνο η συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα.

Η σύσταση του Συμβουλίου αποσκοπεί στην ενίσχυση των εθνικών σχεδίων δράσης στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία υγεία» για τη μικροβιακή αντοχή, την επιτήρηση και την παρακολούθηση της μικροβιακής αντοχής και της κατανάλωσης: πρόληψη και έλεγχος των λοιμώξεων, διαχείριση των αντιμικροβιακών και συνετή χρήση των αντιμικροβιακών ουσιών.

Η σύσταση περιλαμβάνει ενωσιακούς και εθνικούς στόχους για τη μικροβιακή αντοχή και την κατανάλωση αντιμικροβιακών στην ανθρώπινη υγεία και προωθεί την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη, καθώς και κίνητρα για καινοτομία και πρόσβαση σε αντιμικροβιακά και άλλα ιατρικά αντίμετρα κατά της μικροβιακής αντοχής. Τέλος, ζητεί αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και ενισχυμένες παγκόσμιες δράσεις, καθώς η ΕΕ δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει αυτή την πανδημία.

Οι στόχοι για τη μικροβιακή αντοχή και την κατανάλωση σχεδιάστηκαν με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και λαμβάνουν υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως τα διαφορετικά επίπεδα μικροβιακής αντοχής στα κράτη μέλη, και θα επιτρέψουν τόσο τη στοχευμένη στήριξη όσο και την παρακολούθηση της προόδου σε ολόκληρη την ΕΕ κατά τα επόμενα έτη. Όπως μιλάμε σήμερα, η πρόταση βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο.

Πως θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις μέσω της προσέγγισης «Μία υγεία»

Η μικροβιακή αντοχή είναι ένα διασυνοριακό και οριζόντιο ζήτημα στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία υγεία». Αυτό σημαίνει ότι επηρεάζει τους ανθρώπους, τα ζώα και τα φυτά, καθώς και το περιβάλλον, επηρεάζοντας τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και παραγωγής τροφίμων. Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε όλους αυτούς τους τομείς, με τη συμμετοχή ευρέος φάσματος ενδιαφερόμενων μερών, και σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ άλλων και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικά επίπεδα αρμοδιοτήτων στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία υγεία». Επιπλέον, η μικροβιακή αντοχή επηρεάζει τα κράτη μέλη με διαφορετικό τρόπο, καθώς ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν περισσότερες προκλήσεις από άλλες όσον αφορά την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και την εφαρμογή της προοπτικής «Μία υγεία».

Η διατομεακή συνεργασία των κρατών μελών και η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής των πολιτικών και των δράσεων κατά της μικροβιακής αντοχής στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία υγεία» και προτείνεται να ενισχυθεί η συνεργασία αυτή, ιδίως μέσω του δικτύου της ΕΕ για τη μικροβιακή αντοχή στο πλαίσιο της προσέγγισης «Μία υγεία», του οποίου προεδρεύουμε.

Η δημιουργία ειδικής διεύθυνσης για την «Μία υγεία» αποτελεί σαφή ένδειξη των προθέσεων της ΓΔ SANTE και της Επιτροπής να αντλήσουν διδάγματα από τη νόσο COVID-19 και να τα εφαρμόσουν κατά την προετοιμασία για μελλοντικές απειλές κατά της υγείας, ενώ παράλληλα θα ασχοληθούν με το καθήκον της πρόληψης όσων μπορούμε να αποτρέψουμε σήμερα — δηλαδή την αποτροπή των χειρότερων συνεπειών της μικροβιακής αντοχής.

Αν και η ίδια η Διεύθυνση μπορεί να είναι νέα, διαθέτουμε όλη την πείρα, την εμπειρογνωμοσύνη και την αφοσίωση που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής και άλλων απειλών κατά της υγείας. Είμαι περήφανος που ηγούμαι αυτής της ομάδας στον αγώνα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή διαβάστε ΕΔΩ

Τελευταία τροποποίηση στις 01/06/2023 - 10:52
  • ΜΙΚΡΟΒΙΑΚΗ ΑΝΤΟΧΗ
  • ΣΙΩΠΗΡΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ΕΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεραπευτικές επιλογές για τη Μετατραυματική Δυσκαμψία του Αγκώνα
Θεραπευτικές επιλογές για τη Μετατραυματική Δυσκαμψία του Αγκώνα 26 Μαϊος 2023
Στένωση των Καρωτίδων Αρτηριών: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται; 03 Ιουνίου 2023
Στένωση των Καρωτίδων Αρτηριών: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιβιοτικά: Πρέπει τελικά να παίρνουμε πάντα όλη την αγωγή;
Υγεία
31/08/2026 - 14:00

Αντιβιοτικά: Πρέπει τελικά να παίρνουμε πάντα όλη την αγωγή;

Η εντατική εκτροφή πουλερικών επιταχύνει τη διάδοση βακτηρίων που προκαλούν διάρροια
Υγεία
28/07/2026 - 10:00

Η εντατική εκτροφή πουλερικών επιταχύνει τη διάδοση βακτηρίων που προκαλούν διάρροια

Οι "ενισχυτές" αντιβιοτικών, απάντηση στην μικροβιακή αντοχή; Το παράδειγμα της βανκομυκίνης
Υγεία
23/07/2026 - 14:00

Οι "ενισχυτές" αντιβιοτικών, απάντηση στην μικροβιακή αντοχή; Το παράδειγμα της βανκομυκίνης

Η μικροβιακή αντοχή απειλεί όλο και περισσότερο με κοινές λοιμώξεις τα παιδιά
Υγεία
21/07/2026 - 19:53

Η μικροβιακή αντοχή απειλεί όλο και περισσότερο με κοινές λοιμώξεις τα παιδιά

Μικροβιακή αντοχή: Δεν την τροφοδοτούν μόνο τα αντιβιοτικά - Τι έδειξε έρευνα για τα ζιζανιοκτόνα
Υγεία
25/06/2026 - 10:00

Μικροβιακή αντοχή: Δεν την τροφοδοτούν μόνο τα αντιβιοτικά - Τι έδειξε έρευνα για τα ζιζανιοκτόνα

Ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια εξαπλώνονται εκτός νοσοκομείων
Υγεία
22/06/2026 - 10:00

Ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια εξαπλώνονται εκτός νοσοκομείων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η διάθεση για βοήθεια στον συνάνθρωπο συνδέεται με πιο νεανικό εγκέφαλο
Υγεία
08/10/2026 - 15:00
Η Ρωσία διαψεύδει την ύπαρξη δεύτερου κρούσματος με υποψία πνευμονικής πανώλης από τη Σιβηρία
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 14:41
Καρκίνος του μαστού: Η μετάλλαξη ESR1 αλλάζει τη θεραπευτική στρατηγική στον μεταστατικό καρκίνο
Υγεία
08/10/2026 - 14:00
Φρούτα και λαχανικά έχουν έως και 50% λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με πριν από 60 χρόνια
Διατροφή
08/10/2026 - 13:00
Γονιδιακή θεραπεία αποκαθιστά εν μέρει την όραση σε ανθρώπους με τύφλωση
Υγεία
08/10/2026 - 12:01
Η ΕΣΑμεΑ αποχαιρετά τη Μαρικάρμεν, "τη γυναίκα με αναπηρία που ανέδειξε το πανανθρώπινο θέμα της στέγασης"
Patient Talk
08/10/2026 - 11:17
Πλασμαφαίρεση: Δύο ειδικοί εξηγούν γιατί είναι ασφαλής στα σωστά χέρια
Υγεία
08/10/2026 - 10:59
Πρωτοποριακή εμφύτευση διπλοεστιακού βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια για πρώτη φορά στη Β. Ελλάδα.
Υγεία
08/10/2026 - 10:16
Στα δικαστήρια πάνε οι φαρμακευτικές την κυβέρνηση Τραμπ για την τιμολόγηση των φαρμάκων
Pharma Policy
08/10/2026 - 10:00
Αγαπηδάκη: Ξεκινά την Τρίτη 13 Οκτωβρίου το νέο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 09:34
Παγκόσμια Ημέρα Όρασης: Ανάγκη καθημερινής βοήθειας για 9 στους 10 με σοβαρή αναπηρία όρασης
Patient Talk
08/10/2026 - 09:03
Δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τις πρώτες βοήθειες σε σκύλους
Επικαιρότητα
08/10/2026 - 00:02
Συναγερμός στον ΙΣΑ: Στέλνει προς διερεύνηση 318 καταγγελίες για αδόκιμες θεραπείες και ιατρικές πρακτικές
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 19:32
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το θρίλερ της Σιβηρίας - Η πνευμονική πανώλη και ο κίνδυνος μετάδοσής της στην Ευρώπη
Υγεία
07/10/2026 - 18:44
Εκδήλωση του ΠΣΦ στις 11 Οκτωβρίου: Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία
Ψυχική Υγεία
07/10/2026 - 18:09
Αγαπηδάκη: «Σημαντική η πρόοδος της εθνικής δράσης κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 17:24
Γεωργιάδης: «Φέρνουμε τροπολογία για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους στα ιδιωτικά ιατρεία»
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 16:48
Ρωσικές διαβεβαιώσεις για ανύπαρκτο κίνδυνο επιδημίας πανώλης - Οι τελευταίες εξελίξεις στο θρίλερ της Σιβηρίας
Επικαιρότητα
07/10/2026 - 16:22
Εξετάσεις αίματος: Είναι πραγματικά απαραίτητη η νηστεία πριν από την αιμοληψία;
Υγεία
07/10/2026 - 16:02
Θεσσαλονίκη: Στα μέσα Οκτωβρίου η ρίψη των εμβολίων-δολωμάτων κατά της λύσσας των άγριων ζώων
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 15:39
Βλεφαροπλαστική: Μια εξατομικευμένη επέμβαση που ανανεώνει το βλέμμα
Health Talk
07/10/2026 - 15:24
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Ελάχιστα επεμβατική τεχνική προσφέρει μακροχρόνια ανακούφιση
Υγεία
07/10/2026 - 15:00
Νέα επιστολή ΠΣΕ σε Γεωργιάδη για τις άδειες και τους ελέγχους στους χώρους εργοθεραπείας
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 14:44
Άνοια: Πώς τα ηλικιωμένα σκυλιά μπορούν να διδάξουν "νέα κόλπα" στους ερευνητές
Pet
07/10/2026 - 14:02
Θάνατος σε εργαστήριο μελέτης πανώλης στη Σιβηρία: Ουάσινγκτον και ΠΟΥ ζητούν περισσότερες πληροφορίες
Υγεία
07/10/2026 - 13:00
ΠΙΣ: Μήνυση κατά των 7 μελών της διορισμένης διοίκησης και προσφυγή στο ΣτΕ από τους εκλεγμένους
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 12:45
Γεωργιάδης: Επιτροπή ειδικών για τη διαμόρφωση πλαισίου αναγεννητικής ιατρικής
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 12:15
Κορoνοϊός: Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών στη Βρετανία – Στο επίκεντρο η νέα παραλλαγή XFG
Υγεία
07/10/2026 - 12:00
Ελληνική Οφθαλμολογική Εταιρεία: Γιατί δεν πρέπει να περιμένουμε να «θολώσει» η όραση
Υγεία
07/10/2026 - 11:00
ΠΟΥ: Νέες οδηγίες για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους
Πολιτική Υγείας
07/10/2026 - 10:01

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει τη "Λερναία Ύδρα" της υπερσυνταγογράφησης
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 12:30
ΠΟΥ: Εντοπίστηκαν όλες οι επαφές της εργαζόμενης σε ινστιτούτο πανώλης στη Σιβηρία
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 13:12
Περισσότερες από 290 δωρεάν σπιρομετρήσεις στους Δήμους Βύρωνα και Ελληνικού - Αργυρούπολης
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 17:19
Κανονισμός HTA: Η Κομισιόν επιλέγει τις πρώτες ιατροτεχνολογικές συσκευές για κοινή κλινική αξιολόγηση
Πολιτική Υγείας
06/10/2026 - 15:38
ΠΕΕΓΟΙ: «Η Γενική Οικογενειακή Ιατρική είναι ειδικότητα»
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 16:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo