ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αϋπνία στα παιδιά: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση

Ψυχική Υγεία
Αϋπνία στα παιδιά: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση
Όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται καλά, τόσο οι σωματικές όσο και οι νοητικές επιδόσεις τους παρουσιάζουν έντονη πτώση.
Τετάρτη, 19/02/2020 - 23:15
News4Health Team News4Health Team

Ο ύπνος των παιδιών αποτελεί συχνά μια μεγάλη πρόκληση για τους γονείς και αυτό είναι ένα θέμα που μπορεί να αφορά όλες τις ηλικίες, από τη βρεφική έως και την εφηβική. Όμως, ένας επαρκής και ήρεμος ύπνος είναι απαραίτητος, καθώς επηρεάζει σημαντικά τη σωματική, την ψυχική και τη νοητική λειτουργία τους.

Η αϋπνία είναι μια διαταραχή ύπνου, κατά την οποία τα παιδιά δυσκολεύονται να κοιμηθούν ή μένουν άγρυπνα έως αργά τη νύχτα ενώ, σε σπανιότερες περιπτώσεις, το πρόβλημα εντοπίζεται στην πολύ πρωινή αφύπνιση. Η αντίσταση των παιδιών στην κατάκλιση και η απαίτηση παρουσίας του ενός γονέα προκειμένου να κοιμηθούν θεωρείται, επίσης, μια μορφή αϋπνίας με συμπεριφορικές αιτίες.
Με βάση τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τη συχνότητα του προβλήματος, η αϋπνία, μπορεί να ταξινομηθεί ως οξεία ή χρόνια και επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητα και τις επιδόσεις των παιδιών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

«Ο ύπνος είναι θεραπευτικός. Προσφέρει σωματική, ψυχική, νοητική ξεκούραση και καλύτερη λειτουργικότητα στην καθημερινότητα. Όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται καλά, τόσο οι σωματικές όσο και οι νοητικές επιδόσεις τους –μεταξύ των οποίων και οι σχολικές- παρουσιάζουν έντονη πτώση. Κατά συνέπεια, η αϋπνία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων», αναφέρει η παιδοψυχίατρος, Φρίντα Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου οι συνιστώμενες ώρες ύπνου είναι:

  • Βρέφη 4-12 μηνών: 12-16 ώρες (συνολικά μέρα και νύχτα)
  • Νήπια 1-2 ετών: 11-14 ώρες (συνολικά μέρα και νύχτα)
  • Παιδιά προσχολικής ηλικίας 3-5 ετών: 10-13 ώρες (συνολικά μέρα και νύχτα)
  • Παιδιά σχολικής ηλικίας 6-12 ετών: 9-12 ώρες
  • Έφηβοι 13-18 ετών: 8-10 ώρες

Συμπεριφορικά ζητήματα και προβλήματα ψυχικής υγείας

Εάν η αϋπνία δεν οφείλεται σε κάποιο οργανικό πρόβλημα ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, τότε η αιτία της εντοπίζεται σε συμπεριφορικά ζητήματα ή προβλήματα ψυχικής υγείας.
Μια από τις συνηθέστερες αιτίες της αϋπνίας ψυχογενούς αιτιολογίας στα παιδιά, όπως και στους ενήλικες, είναι το άγχος. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι γονείς να δείχνουν ενδιαφέρον για τη ζωή του παιδιού τους και να οικοδομούν μία σχέση εμπιστοσύνης, ώστε να αισθάνεται άνετα και να μοιράζεται τις ανησυχίες του μαζί τους. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές (αυτισμός, νοητική καθυστέρηση, σύνδρομο Asperger κ.ά.) καθώς και τις ψυχιατρικές καταστάσεις (κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κ.ά.).

Στους εφήβους, αίτια της αϋπνίας μπορεί να αποτελούν και οι εξαρτήσεις (ουσίες, διαδίκτυο, τυχερά παιχνίδια) οι οποίες γίνονται εμμονή. Τέλος, η ανεπαρκής εκπαίδευση στη διαδικασία του ύπνου από τη βρεφική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία και κατακερματισμένο ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Ειδικά όσον αφορά στο άγχος, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Το άγχος προκαλεί αϋπνία και η αϋπνία επιβαρύνει τα αγχώδη και τα καταθλιπτικά συμπτώματα», τονίζει η κα Κωνσταντοπούλου και προσθέτει πως «συχνά τα παιδιά ξυπνούν από εφιάλτες. Οι εφιάλτες, ως επί το πλείστον, είναι αποτέλεσμα μιας δύσκολης και αγχώδους καθημερινότητας».

Αιτίες ανά ηλικιακή ομάδα

Στα βρέφη η αϋπνία –η οποία συνίσταται κυρίως στη νυχτερινή αφύπνιση- οφείλεται στην έλλειψη εκπαίδευσης, δηλαδή δεν έχουν μάθει ακόμα να προσαρμόζονται σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου. Το φαινόμενο παρατηρείται φυσιολογικά μέχρι την ηλικία των 6-7 μηνών, ωστόσο, θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε στη συνέχεια να κοιμούνται καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Τα μεγαλύτερα παιδιά παρουσιάζουν δυσκολία στο να κοιμηθούν προβάλλοντας άγχη και φοβίες ή απαιτώντας την παρουσία του ενός γονέα στο χώρο μέχρι να αποκοιμηθούν.

Στους εφήβους είναι πολύ συχνό το φαινόμενο του «κοινωνικού jet lag», δηλαδή ο ύπνος πολύ αργά τη νύχτα, μία κατάσταση που μεταβάλλει τους κιρκάδιους ρυθμούς τους (βιολογικό ρολόι) και παγιώνεται. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της παρατεταμένης ενασχόλησης με το διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Επίσης, συχνά οφείλεται στο άγχος ή αποτελεί ένα σύμπτωμα καταθλιπτικής διαταραχής.

Ο ρόλος των γονέων

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μάθουν από τη βρεφική ηλικία ότι η διαδικασία του ύπνου ξεκινάει μια συγκεκριμένη ώρα και εξελίσσεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο.
«Αρχικά θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα το περιβάλλον –π.χ. να χαμηλώνουν τα φώτα, να ρυθμίζεται η θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο κλπ.- και να ακολουθεί μια χαλαρωτική δραστηριότητα με τη συμμετοχή του γονέα για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ο γονέας θα πρέπει να αποχωρεί από το δωμάτιο πριν το παιδί αποκοιμηθεί. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να κοιμάται μόνο του και εάν ξυπνήσει το βράδυ να μπορεί να ξανακοιμηθεί», εξηγεί η κα Κωνσταντοπούλου.

Εντούτοις, τα παιδιά συχνά αισθάνονται ανασφάλεια και έχουν ανάγκη την παρουσία του γονέα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι πιο ελαστική. «Καλό είναι οι γονείς να έχουν μία ελαστική στάση, ώστε να καλύψουν την ανασφάλεια και να μην αισθάνεται το παιδί εγκατάλειψη. Να νιώθει ότι έχει βοήθεια και θα το αντιμετωπίσει. Το ίδιο πρέπει να συμβαίνει και στις περιπτώσεις της νυχτερινής αφύπνισης», σημειώνει η ειδικός.

Στην εφηβεία είναι σημαντικό οι γονείς να παρακολουθούν τις ώρες ύπνου των παιδιών τους, καθώς και να ελέγχουν την ύπαρξη κινητών ή γενικότερα οθονών στο υπνοδωμάτιο, που αποπροσανατολίζουν τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα τους από τη διαδικασία του ύπνου. «Πολλές φορές οι γονείς κοιμούνται και τα παιδιά παραμένουν ξύπνια όλη τη νύχτα στέλνοντας μηνύματα ή σερφάροντας στο διαδίκτυο. Το πρόγραμμα του ύπνου, το οποίο καθιερώνεται από την βρεφική ηλικία, θα πρέπει να εφαρμόζεται μέχρι και την εφηβεία χωρίς διαπραγμάτευση», τονίζει η ειδικός.
Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, επίσης, τα ωράρια των γονέων καθώς τα παιδιά ακολουθούν τα πρότυπά τους, όχι μόνο στον ύπνο αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους.

Αντιμετώπιση

Από τη στιγμή που θα εμφανιστεί η αϋπνία είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουν οι γονείς το πρόβλημα και να μην το υποτιμήσουν. Όταν η αιτία είναι τα αγχώδη συμπτώματα και οι φοβίες, οι γονείς μπορούν ενδεχομένως να τα βοηθήσουν με συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση, εάν η δυσλειτουργία που προκαλείται στο παιδί από την αϋπνία είναι μεγάλη και το πρόβλημα δεν είναι διαχειρίσιμο θα πρέπει να απευθυνθούν έγκαιρα σε ειδικό, έτσι ώστε να αποφευχθεί τόσο η ταλαιπωρία όσο και η παγίωση της κατάστασης. Ο ειδικός θα προσεγγίσει την αϋπνία με βάση την αιτία. Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμβουλευτική ή/και χορήγηση φαρμάκων (σε ψυχιατρικές καταστάσεις και περιπτώσεις έντονου άγχους).

  • ΠΑΙΔΙΑ
  • ΑΥΠΝΙΑ
  • ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
  • ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
  • ΥΠΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρινοπλαστική: Πότε η επανεπέμβαση είναι καλή επιλογή;
Ρινοπλαστική: Πότε η επανεπέμβαση είναι καλή επιλογή; 19 Φεβρουαρίου 2020
Ισχίο : Ποιες βιταμίνες αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος 20 Φεβρουαρίου 2020
Ισχίο : Ποιες βιταμίνες αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόληψη και παρέμβαση για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους
Επικαιρότητα
19/01/2026 - 18:44

Πρόληψη και παρέμβαση για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους

Mom rage: Όταν η μαμά θυμώνει
Ψυχική Υγεία
12/01/2026 - 18:00

Mom rage: Όταν η μαμά θυμώνει

Λιγότερα πρέπει, λιγότερο στρες: Πως να είναι πιο χαρούμενο το 2026 με λιγότερα
Ψυχική Υγεία
02/01/2026 - 12:10

Λιγότερα πρέπει, λιγότερο στρες: Πως να είναι πιο χαρούμενο το 2026 με λιγότερα

Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
31/12/2025 - 11:00

Unicef: Επτάχρονος πνίγηκε κατά τη διάρκεια πλημμύρας σε καταυλισμό στη Γάζα

Εμμηνόπαυση: Οι μεταβολές του ύπνου και οι σύγχρονες λύσεις υποστήριξης
Pharma News
30/12/2025 - 20:38

Εμμηνόπαυση: Οι μεταβολές του ύπνου και οι σύγχρονες λύσεις υποστήριξης

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη «Φλόγα»: «Η Πολιτεία να δίνει οξυγόνο και φτερά σε σπουδαίες πρωτοβουλίες για τα παιδιά»
Επικαιρότητα
30/12/2025 - 16:34

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στη «Φλόγα»: «Η Πολιτεία να δίνει οξυγόνο και φτερά σε σπουδαίες πρωτοβουλίες για τα παιδιά»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος
Health Talk
22/01/2026 - 20:38
ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό
Υγεία
22/01/2026 - 19:14
O ΕΕΣ βρέθηκε άμεσα στην πρώτη γραμμή στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από πλημμύρες
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 18:47
Ημερίδα για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Patient Talk
22/01/2026 - 18:22
Επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. σε Μιχαηλίδου: «Προβλήματα με την Κάρτα Αναπηρίας ζητούν άμεσες ενέργειες και λύσεις»
Patient Talk
22/01/2026 - 17:57
Το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες
Υγεία
22/01/2026 - 17:34
Μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία στο Μεσολόγγι στις 28 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 17:16
Εγκρίθηκε η επαναπροκήρυξη 95 θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις!
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:51
Θεμιστοκλέους: «Το 2026 θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ με επιπλέον 8.000 προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:34
Ο Matt Damon υποστηρίζει ότι αδυνάτισε χωρίς γλουτένη – Τι ισχύει πραγματικά;
Διατροφή
22/01/2026 - 16:17
Ανάρτηση Σκέρτσου για τις μεταμοσχεύσεις: «Ορόσημο το 2025 στην ιστορία της δωρεάς οργάνων»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 15:53
Νέοι κανόνες της ΕΕ για απορρυπαντικά πιο φιλικά στην υγεία και το περιβάλλον
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 15:27
Η εξέταση που μπορεί να προβλέψει τυχόν σεξουαλικές παρενέργειες από τη λήψη αντικαταθλιπτικών
Υγεία
22/01/2026 - 15:00
Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας
Υγεία
22/01/2026 - 14:00
Φάρμακα που ενεργοποιούνται με φως: Μια νέα, ασφαλέστερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης
Υγεία
22/01/2026 - 13:00
Νοσοκομείο Νάξου για καταγγελίες: Πραγματοποιούμε πια χειρουργικές επεμβάσεις μεσαίας και μεγάλης βαρύτητας
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:37
Και επισήμως εκτός ΠΟΥ οι ΗΠΑ - Οικονομικό πλήγμα για τον Οργανισμό
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:05
"Πυρά" Μπουρλά εναντίον της αντιεπιστημονικής στάσης του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας έναντι των εμβολίων
Pharma Policy
22/01/2026 - 12:00
Νέα ανακάλυψη εξηγεί γιατί οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια
Υγεία
22/01/2026 - 11:00
Η μακροχρόνια λήψη φαρμάκων για την παλινδρόμηση δεν συνδέεται με τον καρκίνο του στομάχου - Νέα έρευνα
Υγεία
22/01/2026 - 10:00
Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει κατά 33% τον κίνδυνο νοσηλείας με επικίνδυνες λοιμώξεις του αναπνευστικού
Υγεία
22/01/2026 - 09:00
Βασικές συμβουλές από τον ΕΕΣ για προστασία από καταιγίδες και πλημμύρες
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 22:01
Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για παγκόσμια «χρεοκοπία του νερού»
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 21:36
Χοληδόχος κύστη και πολύποδες: Διάγνωση και θεραπευτικές προσεγγίσεις
Health Talk
21/01/2026 - 21:03
Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 20:37
Θεσσαλονίκη: Με δύο υπερσύγχρονα και κρίσιμα μόνιτορς ενισχύεται η Β΄ ΜΕΘ του Παπανικολάου
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 19:59
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον νέο πρόεδρο του ΠΙΣ, Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 19:34
ΕΠΑΨΥ: Επιστημονική εκδήλωση για το μέλλον της Κοινοτικής Ψυχιατρικής σε Ευρώπη και Ελλάδα
Ψυχική Υγεία
21/01/2026 - 19:17
Γαλακτομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας
Διατροφή
21/01/2026 - 18:51
Παρέμβαση του ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για την αποζημίωση των ειδικευόμενων ιατρών
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 18:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πράσινο φως από τον FDA στο πρώτο φάρμακο για την καθυστέρηση της καρδιακής ανεπάρκειας σε σκύλους
Pharma News
20/01/2026 - 11:00
GSK: Eξαγορά έναντι 2,2 δισ. δολαρίων εταιρείας που παρασκευάζει φάρμακο για τις τροφικές αλλεργίες
Pharma News
20/01/2026 - 16:17
Γεωργιάδης: «Θεμέλιος λίθος της ΠΦΥ τα Κέντρα Υγείας»
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:32
Health-IQ: Καινοτομία και μετασχηματισμός των υγειονομικών δομών σε Θεσσαλονίκη και Έδεσσα
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:57
Η Chiesi Hellas συνεχίζει να ξεχωρίζει ως εργοδότης επιλογής στην Ελλάδα
Pharma News
20/01/2026 - 19:27
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo