ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φόρουμ Δελφών: Ευκαιρίες και προκλήσεις από την ψηφιοποίηση του συστήματος Υγείας

Digital Health
Από αριστερά: Δημήτρης Νίκας, Άγγελος Μπένος, Anthony Aouad, Νίκη Τσούμα, Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη και Βασιλική Αγγουρίδη.
Οι σημαντικές εξελίξεις για την ψηφιοποίηση του Συστήματος Υγείας καθώς και τις ευκαιρίες και προκλήσεις που δημιουργούνται από την μετάβαση αυτή, αποτέλεσαν αντικείμενο εκτενούς διαλόγου σε ειδικό πάνελ στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Παρασκευή, 11/04/2025 - 16:02
— Photo: Από αριστερά: Δημήτρης Νίκας, Άγγελος Μπένος, Anthony Aouad, Νίκη Τσούμα, Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη και Βασιλική Αγγουρίδη.
News4Health Team News4Health Team

Στο πάνελ της συζήτησης βρέθηκαν η κυρία Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ο κ. Anthony Aouad, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας στη Sanofi, η κυρία Νίκη Τσούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ και ο κ. Άγγελος Μπένος, Partner, Consumer, Industrial Products & Services (CIPS) Leader της PwC.

Βιλδιρίδη: «Τρέχουν» σπουδαία έργα

«Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται σπουδαία έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Συστήματος Υγείας που δημιουργούν μία νέα εικόνα σύγχρονη, διαφανή και προσανατολισμένη στις ανάγκες πολίτη», ανέφερε η κα Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τέσσερα σημεία που αλλάζουν στην πράξη το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη συλλογή έγκυρων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που εξασφαλίζει άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση, γεγονός που ενισχύει τη διαφάνεια και επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς και στην προσωποποιημένη και συνεχή φροντίδα. Μάλιστα, ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, μαζί με δύο επιπλέον έργα, συμβάλλει στην παροχή τεκμηριωμένης φροντίδας και στη λήψη πιο στοχευμένων αποφάσεων για τον κάθε ασθενή. Επίσης, μίλησε για την ισότιμη πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας και συγκεκριμένα για τον ρόλο του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής που καταργεί τα γεωγραφικά εμπόδια, εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του. Και τέλος έκανε λόγο για τη συνεχή βελτίωση και αντικειμενική αξιολόγηση, όπου για πρώτη φορά ενθαρρύνεται ενεργά, ο πολίτης να εκφραστεί και να ενσωματωθεί η άποψή του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

VILDIRIDI
Αναφερόμενη μάλιστα στους στόχους που θέτει το Υπουργείο στον τομέα αυτό, σημείωσε ότι αφορούν σε: Αποτύπωση των πραγματικών αναγκών του συστήματος υγείας. Η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων και των αναγκών αποτελεί τη βάση για κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση. Για παράδειγμα, όπως είπε, ένα πληροφοριακό σύστημα ιχνηλάτησης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών επιτρέπει τον εντοπισμό καθυστερήσεων, σημείων συμφόρησης και προβληματικών σταδίων στη ροή των περιστατικών. Υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ενισχύοντας την τεκμηρίωση και την αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ανακατανομή πόρων βάσει πραγματικών αναγκών. Η ενσωμάτωση εργαλείων αξιολόγησης από τους ίδιους τους πολίτες και η σύνδεσή τους με μετρήσιμους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, δημιουργούν ένα διαφανές πλαίσιο ανακατανομής πόρων. Οι παρεμβάσεις μπορούν πλέον να βασίζονται σε δεδομένα και τεκμηρίωση, ενισχύοντας την αποδοτικότητα του συστήματος.

TSOYMA

Τσούμα: Ψηφιακή η καθημερινότητα των πολιτών στην Υγεία

«Δεν περιμένουμε κάτι μαγικό να γίνει. Η καθημερινότητα των πολιτών γίνεται ψηφιακή», σημείωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, ίκη Τσούμα, παρουσιάζοντας τις σημαντικές εξελίξεις στον Τομέα της Υγείας τα τελευταία χρόνια και την ψηφιακή αξιοποίηση δεδομένων για την βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών, αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης. Φέρνοντας ως παράδειγμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, καθώς και τα επόμενα έργα που ακολουθούν σημείωσε πως δεν πρόκειται για διαφορετικές δράσεις αλλά για μία κοινή στρατηγική που εξελίσσει την ψηφιακή ωριμότητα του Συστήματος Υγείας. Έτσι, είπε, συλλέγονται όλα τα Δεδομένα Υγείας, σε ένα σημείο από όλα τα κέντρα πρωτογενούς προέλευσης πληροφορίας, βοηθώντας σε αποτελεσματικότες διαγνώσεις και πιο στοχευμένες θεραπείες. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι χρειάζεται υψηλή διαθεσιμότητα δεδομένων, προστασία από κινδύνους και ακεραιότητα καθώς και δεδομένα που να είναι έγκυρα, έγκαιρα και ποιοτικά.

AOUAD

Aouad: Μεγάλος αριθμός καινοτομιών την επόμενη τετραετία

Ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας στη Sanofi κ. Anthony Aouad, σημείωσε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον χώρο της Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα της Υγείας αν και υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης. Όπως είπε, πλέον αναγνωρίζουμε ταχύτερα τα προβλήματα και την τοξικότητα προϊόντων κατά την έρευνα, περιορίζοντας τον χρόνο ανάπτυξης προϊόντων και κόστους. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, ότι αναμένεται ένας σημαντικός αριθμός καινοτομιών που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας μέσα στα επόμενα 2 με 4 χρόνια.

NIKAS

Νίκας: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), αναγνώρισε την πρόοδο στις ψηφιακές λύσεις στην Υγεία, αλλά τόνισε πώς θα πρέπει ακόμα να βελτιωθούν ζητήματα που αφορούν στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, τη διακυβέρνηση καθώς και στην πρόσβαση των πολιτών στην τηλεϊατρική. Επιπλέον, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο αποζημίωσης των τεχνολογιών αυτών προκειμένου να είναι προσβάσιμες στους πολίτες και βοηθητικές στο έργο των Επαγγελματιών Υγείας.

Αναφερόμενος στα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Υπηρεσίες Υγείας επικαλέστηκε σχετική έρευνα της Deloitte που αναφέρει ότι, η αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να συμβάλει στον να σωθούν 400.000 ζωές ετησίως, να εξοικονομηθούν 200 δις. ευρώ καθώς και 1,9 εκατ ώρες. Υπογράμμισε, τέλος, τις προκλήσεις στο πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας των ασθενών, την οργανωτική δομή και χρηματοδότηση καθώς και την σχετική επαγγελματικών υγείας και ασθενών.

MPENOS

Μπένος: Ξεκάθαρες στρατηγικές για αποτελεσματικότερες θεραπείες

Τέλος, ο κ. Άγγελος Μπένος, Partner, Consumer, Industrial Products & Services (CIPS) Leader της PwC, αναφέρθηκε στους τρεις άξονες κατανόησης των ζητημάτων που αφορούν στην ψηφιοποίηση των συστημάτων υγείας: τον Θεσμικό, τον Τομέα της Έρευνας, Τεχνολογίας και Εξοπλισμού αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς και τον ρόλο τους στην μετάβαση σε ένα ψηφιακό περιβάλλον περίθαλψης. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως η θέση της εταιρείας είναι να υπάρξουν ξεκάθαρες στρατηγικές όχι με στόχο την μείωση του κόστους, αλλά την παραγωγή αποτελεσματικότερων θεραπειών. Παράλληλα, τόνισε πως στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, χρειάζεται σταθερότητα και χρόνος για την υποστήριξη πρωτοβουλιών επενδύσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 11/04/2025 - 21:01
  • ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
  • ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εργαλείο AI μπορεί να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για την σκλήρυνση κατά πλάκας
Εργαλείο AI μπορεί να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για την σκλήρυνση κατά πλάκας 10 Απριλίου 2025
Ο γιατρός εξελίσσεται από διαγνώστη σε συντονιστή νοημοσύνης στην εποχή του ΑΙ 14 Απριλίου 2025
Ο γιατρός εξελίσσεται από διαγνώστη σε συντονιστή νοημοσύνης στην εποχή του ΑΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΠΕ: Η φαρμακοβιομηχανία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της φαρμακευτικής κάλυψης ασθενών με καρκίνο
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 21:57

ΕΟΠΕ: Η φαρμακοβιομηχανία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της φαρμακευτικής κάλυψης ασθενών με καρκίνο

Αποκαλυπτικοί οι αριθμοί για το «αποτύπωμα» του 1566 στο σύστημα υγείας
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 23:02

Αποκαλυπτικοί οι αριθμοί για το «αποτύπωμα» του 1566 στο σύστημα υγείας

Παπαγιάννης -NovartisHellas: Η μη αξιοποίηση των δεδομένων υγείας έχει κόστος στους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την κοινωνία
Pharma Policy
15/06/2026 - 18:30

Παπαγιάννης -NovartisHellas: Η μη αξιοποίηση των δεδομένων υγείας έχει κόστος στους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την κοινωνία

Οφέλη και προκλήσεις στο πεδίο της βιοτεχνολογίας υπό συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας
Επικαιρότητα
26/05/2026 - 19:58

Οφέλη και προκλήσεις στο πεδίο της βιοτεχνολογίας υπό συνθήκες παγκόσμιας αβεβαιότητας

PIF: Νέο διοικητικό συμβούλιο με πλάνο τριετίας για τους ασθενείς και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας
Pharma Policy
18/05/2026 - 17:07

PIF: Νέο διοικητικό συμβούλιο με πλάνο τριετίας για τους ασθενείς και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η φάση του κύκλου φαίνεται να επηρεάζει πόσο ακριβές αγορές θα κάνει μια γυναίκα
Υγεία
05/09/2026 - 07:41
Ιός Δυτικού Νείλου: Ο ΙΣΑ προειδοποιεί για συνέχιση της διασποράς στην Αττική και τον Σεπτέμβριο
Υγεία
04/09/2026 - 18:00
Έμπολα στο Κονγκό: Ενδείξεις επιβράδυνσης στο επίκεντρο, αλλά η επιδημία εξαπλώνεται
Υγεία
04/09/2026 - 17:00
Καρκίνος των ωοθηκών: τα επίμονα συμπτώματα και η αξία της έγκαιρης διάγνωσης
Health Talk
04/09/2026 - 16:00
Υποφέρετε από δυσκολία στην αναπνοή; Υπάρχει λύση!
Health Talk
04/09/2026 - 15:00
Γαλλία: Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας λόγω...κολοκυθόσπορων!
Επικαιρότητα
04/09/2026 - 14:50
Πώς μάς επηρεάζουν οι «κουβέντες» με τα κατοικίδιά μας
Pet
04/09/2026 - 14:00
Νέα εφοδιαστική αλυσίδα στην ΕΕ βάζει τέλος στην έλλειψη φαρμάκου για την ωχρά κηλίδα
Pharma Policy
04/09/2026 - 13:30
Smartwatch: Γιατί δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις θερμίδες που δείχνει
Fitness
04/09/2026 - 13:00
Πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου: «Τα πρώτα λεπτά σώζουν ζωές»
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 12:00
Air fryer: Τα 13 συχνότερα λάθη στη χρήση του
Διατροφή
04/09/2026 - 11:00
Γεωργιάδης - Αγαπηδάκη: Εγκαίνια Κέντρων Υγείας - Με τις ΚΟΜΥ στη Θράκη
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 10:30
Γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου κράτησε στη ζωή ασθενή για εννέα μήνες
Υγεία
04/09/2026 - 10:00
Επιστροφή στο σχολείο: Οδηγός ομαλής προσαρμογής για μαθητές και γονείς
Ψυχική Υγεία
04/09/2026 - 09:00
Γενική Εισαγγελέας ΕΕ: Προτείνει ακύρωση της επιβάρυνσης της βιομηχανίας για τα αστικά λύματα
Pharma Policy
03/09/2026 - 18:32
50+: Pause στη φθορά, reset στην επιδερμίδα
Ομορφιά
03/09/2026 - 18:00
«Καπνός και νικοτίνη κάτω των 18; Με την καμία!»
Υγεία
03/09/2026 - 17:00
Μπορεί η κατάσταση του στόματος να καθορίσει την υγεία του εγκεφάλου;
Health Talk
03/09/2026 - 16:00
Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 15:30
Γρίπη: Πόσο δυνατά αναμένεται να χτυπήσει φέτος; Οι πρώτες εκτιμήσεις
Υγεία
03/09/2026 - 15:00
Σχεδόν το ήμισυ των αγροτών παγκοσμίως δηλητηριάζεται κάθε χρόνο από τα φυτοφάρμακα
Υγεία
03/09/2026 - 14:00
GSK: Συμφωνία ύψους έως 1,2 δισ. δολαρίων για νέο αντικαρκινικό φάρμακο της HUTCHMED
Pharma News
03/09/2026 - 13:00
Η εργασία με διακεκομμένο, νυχτερινό ωράριο ή τα σαββατοκύριακα βλάπτει!
Υγεία
03/09/2026 - 12:00
Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 11:08
Μαθητές: Γιατί είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος σε ΩΡΛ πριν το πρώτο κουδούνι
Health Talk
03/09/2026 - 11:00
Προσλήψεις, αυξήσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 10:30
Αναβλητικότητα: οι κρυφές αιτίες και οι στρατηγικές αντιμετώπισης
Ψυχική Υγεία
03/09/2026 - 10:00
Ιός Δυτικού Νείλου: 24 νεκροί και 290 κρούσματα στην Ελλάδα – 58 νέα περιστατικά σε μία εβδομάδα
Υγεία
03/09/2026 - 09:00
Βλεφαροπλαστική: Πέντε μύθοι και η αποκατάσταση της αλήθειας
Health Talk
02/09/2026 - 18:00
ΣΚΠ-i: Το νέο chatbot τεχνητής νοημοσύνης για τους πάσχοντες από Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Digital Health
02/09/2026 - 17:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Προσλήψεις, αυξήσεις και μέτρα για τη δημόσια υγεία ζητά η ΠΟΕΔΗΝ
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 10:30
Υπουργείο Υγείας: Στο επίκεντρο η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και οι ακριτικές περιοχές
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 11:08
GSK: Συμφωνία ύψους έως 1,2 δισ. δολαρίων για νέο αντικαρκινικό φάρμακο της HUTCHMED
Pharma News
03/09/2026 - 13:00
Mpox: Παγκόσμια πρωτοβουλία για καλύτερη πρόσβαση σε εμβόλια
Πολιτική Υγείας
03/09/2026 - 15:30
Γεωργιάδης - Αγαπηδάκη: Εγκαίνια Κέντρων Υγείας - Με τις ΚΟΜΥ στη Θράκη
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 10:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo