ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φόρουμ Δελφών: Ευκαιρίες και προκλήσεις από την ψηφιοποίηση του συστήματος Υγείας

Digital Health
Από αριστερά: Δημήτρης Νίκας, Άγγελος Μπένος, Anthony Aouad, Νίκη Τσούμα, Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη και Βασιλική Αγγουρίδη.
Οι σημαντικές εξελίξεις για την ψηφιοποίηση του Συστήματος Υγείας καθώς και τις ευκαιρίες και προκλήσεις που δημιουργούνται από την μετάβαση αυτή, αποτέλεσαν αντικείμενο εκτενούς διαλόγου σε ειδικό πάνελ στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Παρασκευή, 11/04/2025 - 16:02
— Photo: Από αριστερά: Δημήτρης Νίκας, Άγγελος Μπένος, Anthony Aouad, Νίκη Τσούμα, Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη και Βασιλική Αγγουρίδη.
News4Health Team News4Health Team

Στο πάνελ της συζήτησης βρέθηκαν η κυρία Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ο κ. Anthony Aouad, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας στη Sanofi, η κυρία Νίκη Τσούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ και ο κ. Άγγελος Μπένος, Partner, Consumer, Industrial Products & Services (CIPS) Leader της PwC.

Βιλδιρίδη: «Τρέχουν» σπουδαία έργα

«Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται σπουδαία έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Συστήματος Υγείας που δημιουργούν μία νέα εικόνα σύγχρονη, διαφανή και προσανατολισμένη στις ανάγκες πολίτη», ανέφερε η κα Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τέσσερα σημεία που αλλάζουν στην πράξη το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη συλλογή έγκυρων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που εξασφαλίζει άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση, γεγονός που ενισχύει τη διαφάνεια και επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς και στην προσωποποιημένη και συνεχή φροντίδα. Μάλιστα, ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, μαζί με δύο επιπλέον έργα, συμβάλλει στην παροχή τεκμηριωμένης φροντίδας και στη λήψη πιο στοχευμένων αποφάσεων για τον κάθε ασθενή. Επίσης, μίλησε για την ισότιμη πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας και συγκεκριμένα για τον ρόλο του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής που καταργεί τα γεωγραφικά εμπόδια, εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του. Και τέλος έκανε λόγο για τη συνεχή βελτίωση και αντικειμενική αξιολόγηση, όπου για πρώτη φορά ενθαρρύνεται ενεργά, ο πολίτης να εκφραστεί και να ενσωματωθεί η άποψή του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

VILDIRIDI
Αναφερόμενη μάλιστα στους στόχους που θέτει το Υπουργείο στον τομέα αυτό, σημείωσε ότι αφορούν σε: Αποτύπωση των πραγματικών αναγκών του συστήματος υγείας. Η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων και των αναγκών αποτελεί τη βάση για κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση. Για παράδειγμα, όπως είπε, ένα πληροφοριακό σύστημα ιχνηλάτησης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών επιτρέπει τον εντοπισμό καθυστερήσεων, σημείων συμφόρησης και προβληματικών σταδίων στη ροή των περιστατικών. Υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ενισχύοντας την τεκμηρίωση και την αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ανακατανομή πόρων βάσει πραγματικών αναγκών. Η ενσωμάτωση εργαλείων αξιολόγησης από τους ίδιους τους πολίτες και η σύνδεσή τους με μετρήσιμους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, δημιουργούν ένα διαφανές πλαίσιο ανακατανομής πόρων. Οι παρεμβάσεις μπορούν πλέον να βασίζονται σε δεδομένα και τεκμηρίωση, ενισχύοντας την αποδοτικότητα του συστήματος.

TSOYMA

Τσούμα: Ψηφιακή η καθημερινότητα των πολιτών στην Υγεία

«Δεν περιμένουμε κάτι μαγικό να γίνει. Η καθημερινότητα των πολιτών γίνεται ψηφιακή», σημείωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, ίκη Τσούμα, παρουσιάζοντας τις σημαντικές εξελίξεις στον Τομέα της Υγείας τα τελευταία χρόνια και την ψηφιακή αξιοποίηση δεδομένων για την βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών, αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης. Φέρνοντας ως παράδειγμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, καθώς και τα επόμενα έργα που ακολουθούν σημείωσε πως δεν πρόκειται για διαφορετικές δράσεις αλλά για μία κοινή στρατηγική που εξελίσσει την ψηφιακή ωριμότητα του Συστήματος Υγείας. Έτσι, είπε, συλλέγονται όλα τα Δεδομένα Υγείας, σε ένα σημείο από όλα τα κέντρα πρωτογενούς προέλευσης πληροφορίας, βοηθώντας σε αποτελεσματικότες διαγνώσεις και πιο στοχευμένες θεραπείες. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι χρειάζεται υψηλή διαθεσιμότητα δεδομένων, προστασία από κινδύνους και ακεραιότητα καθώς και δεδομένα που να είναι έγκυρα, έγκαιρα και ποιοτικά.

AOUAD

Aouad: Μεγάλος αριθμός καινοτομιών την επόμενη τετραετία

Ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας στη Sanofi κ. Anthony Aouad, σημείωσε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον χώρο της Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα της Υγείας αν και υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης. Όπως είπε, πλέον αναγνωρίζουμε ταχύτερα τα προβλήματα και την τοξικότητα προϊόντων κατά την έρευνα, περιορίζοντας τον χρόνο ανάπτυξης προϊόντων και κόστους. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, ότι αναμένεται ένας σημαντικός αριθμός καινοτομιών που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας μέσα στα επόμενα 2 με 4 χρόνια.

NIKAS

Νίκας: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), αναγνώρισε την πρόοδο στις ψηφιακές λύσεις στην Υγεία, αλλά τόνισε πώς θα πρέπει ακόμα να βελτιωθούν ζητήματα που αφορούν στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, τη διακυβέρνηση καθώς και στην πρόσβαση των πολιτών στην τηλεϊατρική. Επιπλέον, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο αποζημίωσης των τεχνολογιών αυτών προκειμένου να είναι προσβάσιμες στους πολίτες και βοηθητικές στο έργο των Επαγγελματιών Υγείας.

Αναφερόμενος στα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Υπηρεσίες Υγείας επικαλέστηκε σχετική έρευνα της Deloitte που αναφέρει ότι, η αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να συμβάλει στον να σωθούν 400.000 ζωές ετησίως, να εξοικονομηθούν 200 δις. ευρώ καθώς και 1,9 εκατ ώρες. Υπογράμμισε, τέλος, τις προκλήσεις στο πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας των ασθενών, την οργανωτική δομή και χρηματοδότηση καθώς και την σχετική επαγγελματικών υγείας και ασθενών.

MPENOS

Μπένος: Ξεκάθαρες στρατηγικές για αποτελεσματικότερες θεραπείες

Τέλος, ο κ. Άγγελος Μπένος, Partner, Consumer, Industrial Products & Services (CIPS) Leader της PwC, αναφέρθηκε στους τρεις άξονες κατανόησης των ζητημάτων που αφορούν στην ψηφιοποίηση των συστημάτων υγείας: τον Θεσμικό, τον Τομέα της Έρευνας, Τεχνολογίας και Εξοπλισμού αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς και τον ρόλο τους στην μετάβαση σε ένα ψηφιακό περιβάλλον περίθαλψης. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως η θέση της εταιρείας είναι να υπάρξουν ξεκάθαρες στρατηγικές όχι με στόχο την μείωση του κόστους, αλλά την παραγωγή αποτελεσματικότερων θεραπειών. Παράλληλα, τόνισε πως στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, χρειάζεται σταθερότητα και χρόνος για την υποστήριξη πρωτοβουλιών επενδύσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 11/04/2025 - 21:01
  • ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
  • ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εργαλείο AI μπορεί να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για την σκλήρυνση κατά πλάκας
Εργαλείο AI μπορεί να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για την σκλήρυνση κατά πλάκας 10 Απριλίου 2025
Ο γιατρός εξελίσσεται από διαγνώστη σε συντονιστή νοημοσύνης στην εποχή του ΑΙ 14 Απριλίου 2025
Ο γιατρός εξελίσσεται από διαγνώστη σε συντονιστή νοημοσύνης στην εποχή του ΑΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

PIF: Νέο διοικητικό συμβούλιο με πλάνο τριετίας για τους ασθενείς και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας
Pharma Policy
18/05/2026 - 17:07

PIF: Νέο διοικητικό συμβούλιο με πλάνο τριετίας για τους ασθενείς και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!

Κλινική έρευνα στην Ελλάδα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα, τι αναμένεται σε επίπεδο πολιτικών
Πολιτική Υγείας
27/04/2026 - 12:56

Κλινική έρευνα στην Ελλάδα: Πως διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα, τι αναμένεται σε επίπεδο πολιτικών

ΕΦΕΧ: Πακέτο προτάσεων για τη μετατροπή φαρμάκων σε Μη Συνταγογραφούμενα
Pharma Policy
06/03/2026 - 13:07

ΕΦΕΧ: Πακέτο προτάσεων για τη μετατροπή φαρμάκων σε Μη Συνταγογραφούμενα

Deloitte: Πρόληψη και ψηφιακή καινοτομία στο επίκεντρο του νέου συστήματος υγείας
Επικαιρότητα
17/02/2026 - 20:44

Deloitte: Πρόληψη και ψηφιακή καινοτομία στο επίκεντρο του νέου συστήματος υγείας

Θεμιστοκλέους: «Το σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο για τη γρίπη - Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς»
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 15:34

Θεμιστοκλέους: «Το σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο για τη γρίπη - Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αντιδρά η ΕΙΝΑΠ στις εξετάσεις εισόδου στην ειδικότητα: «Κι άλλος φραγμός για τους νέους γιατρούς»
Πολιτική Υγείας
23/05/2026 - 08:24
Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι στην Ελλάδα πάσχουν από Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου
Patient Talk
23/05/2026 - 03:47
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στην φροντίδα
Επικαιρότητα
23/05/2026 - 00:11
Τα Κέντρα Πρόληψης ζητούν θεσμική θωράκιση για την προστασία των ανηλίκων από τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 23:34
Ανάρτηση Γεωργιάδη για τη μεγάλη μάχη και την τελική νίκη μικρής ασθενούς με σπάνια αιματολογική νόσο
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 22:23
Stalking: Από την εμμονή που δημιουργεί η απόρριψη έως την κλιμάκωση της βίας - Η αντιμετώπιση του φαινομένου
Ψυχική Υγεία
22/05/2026 - 22:11
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το βρογχικό άσθμα
Υγεία
22/05/2026 - 21:56
Προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για «κρίσιμες ελλείψεις» σε ιατρικό εξοπλισμό στη Γάζα
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:34
«Υγειονομική Μέριμνα για όλους από τις Ένοπλες Δυνάμεις» με αποστολές σε Έβρο, Κιλκίς και Καστοριά
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 21:11
Μεγάλη γιορτή του ΕΕΣ για τους μαθητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:38
Η Λάρισα γίνεται «πιλότος» για την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ με το πρόγραμμα «Rethink Drink 360°»
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 20:14
«Καμπανάκι» από την ΕΙΝΑΠ για τις προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία: «Οι ανάγκες παραμένουν ακάλυπτες»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:48
«Ιπποκράτειο Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο»: Sold out το πρώτο φιλανθρωπικό Gala
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 19:27
Ο ΙΣΑ ζητεί τροποποίηση του πλαισίου που αφορά τους ιατρούς που αλλάζουν ειδικότητα
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 19:11
OEE και ΟΔΙΠΥ παρουσίασαν το Εθνικό Πλαίσιο Προτύπων Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 18:56
Ποιες δερματικές παθήσεις βελτιώνονται και ποιες επιδεινώνονται το καλοκαίρι
Health Talk
22/05/2026 - 18:34
Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της
Διατροφή
22/05/2026 - 18:11
Αφιερωμένος στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο Μάιος
Υγεία
22/05/2026 - 17:44
Ο ΠΟΥ αναβαθμίζει σε «πολύ υψηλό» τον επιδημιολογικό κίνδυνο από την έξαρση του Έμπολα στο Κονγκό
Υγεία
22/05/2026 - 17:21
Εργαζόμενοι στο Θριάσιο: «Η αναγνώριση δεν είναι χειροκροτήματα αλλά αυξήσεις και μόνιμες προσλήψεις»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 17:03
Στον «Ευαγγελισμό» με ξαφνική αδιαθεσία η Αγαπηδάκη, κανένας λόγος ανησυχίας για την υγεία της
Επικαιρότητα
22/05/2026 - 16:39
Εντοπίστηκε πιθανή σχέση μεταξύ του καρκίνου του παχέος εντέρου και των δρομέων αντοχής
Υγεία
22/05/2026 - 16:08
Άτμισμα και καρκίνος: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επαναφέρουν τις ανησυχίες
Υγεία
22/05/2026 - 15:46
Στο πλευρό των παιδιών που ζουν με αιμορροφιλία και των οικογενειών τους η Sobi
Pharma News
22/05/2026 - 15:13
O "ροζ θόρυβος" μπορεί να μειώσει την ποσότητα του αναισθητικού που απαιτείται στη νάρκωση
Υγεία
22/05/2026 - 15:01
ΙΣΑ: Ξεκινούν οι πληρωμές ιατρών για το πρόγραμμα μαστογραφίας «Δοξιάδη»
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 14:39
Λιποίδημα: η επώδυνη πάθηση που συγχέεται συχνά με την παχυσαρκία
Υγεία
22/05/2026 - 14:00
Μ. Βρετανία: Σχεδόν το 50% θα χώριζε αν το κατοικίδιο δεν συμπαθούσε τον ερωτικό τους σύντροφο
Pet
22/05/2026 - 13:00
Έμπολα: Ο ΟΗΕ αποδέσμευσε 60 εκατ. δολάρια στη μάχη για τον περιορισμό της επιδημίας
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 12:28
Γεωργιάδης για τον γιατρό που ζήτησε φακελάκι: Θα είμαι αμείλικτος σε τέτοιες συμπεριφορές
Πολιτική Υγείας
22/05/2026 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ για Έμπολα: "Χαμηλός" ο επιδημιολογικός κίνδυνος σε διεθνές επίπεδο - Διαρκείας η επιδημία στη ΛΔ Κονγκό
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:36
Νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας δείχνει ισχυρή προστασία σε βρέφη
Pharma News
20/05/2026 - 16:12
Bayer Ελλάς: Πυρήνας της φαρμακευτικής καινοτομίας οι κλινικές μελέτες
Pharma News
20/05/2026 - 15:47
Η αόρατη συνέπεια πίσω από το άτμισμα: Όταν η νικοτίνη γίνεται «δίαιτα» για τους έφηβους
Διατροφή
20/05/2026 - 17:58
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ συμμετείχε στο REBRAIN GREECE στο Λονδίνο
Pharma News
20/05/2026 - 18:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo