ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Φόρουμ Δελφών: Ευκαιρίες και προκλήσεις από την ψηφιοποίηση του συστήματος Υγείας

Digital Health
Από αριστερά: Δημήτρης Νίκας, Άγγελος Μπένος, Anthony Aouad, Νίκη Τσούμα, Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη και Βασιλική Αγγουρίδη.
Οι σημαντικές εξελίξεις για την ψηφιοποίηση του Συστήματος Υγείας καθώς και τις ευκαιρίες και προκλήσεις που δημιουργούνται από την μετάβαση αυτή, αποτέλεσαν αντικείμενο εκτενούς διαλόγου σε ειδικό πάνελ στο πλαίσιο του 10oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Παρασκευή, 11/04/2025 - 16:02
— Photo: Από αριστερά: Δημήτρης Νίκας, Άγγελος Μπένος, Anthony Aouad, Νίκη Τσούμα, Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη και Βασιλική Αγγουρίδη.
News4Health Team News4Health Team

Στο πάνελ της συζήτησης βρέθηκαν η κυρία Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), ο κ. Anthony Aouad, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας στη Sanofi, η κυρία Νίκη Τσούμα, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ και ο κ. Άγγελος Μπένος, Partner, Consumer, Industrial Products & Services (CIPS) Leader της PwC.

Βιλδιρίδη: «Τρέχουν» σπουδαία έργα

«Αυτή τη στιγμή υλοποιούνται σπουδαία έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Συστήματος Υγείας που δημιουργούν μία νέα εικόνα σύγχρονη, διαφανή και προσανατολισμένη στις ανάγκες πολίτη», ανέφερε η κα Βενετία-Λίλιαν Βιλδιρίδη, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τέσσερα σημεία που αλλάζουν στην πράξη το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη συλλογή έγκυρων δεδομένων σε πραγματικό χρόνο που εξασφαλίζει άμεση και αξιόπιστη πληροφόρηση, γεγονός που ενισχύει τη διαφάνεια και επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, καθώς και στην προσωποποιημένη και συνεχή φροντίδα. Μάλιστα, ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, μαζί με δύο επιπλέον έργα, συμβάλλει στην παροχή τεκμηριωμένης φροντίδας και στη λήψη πιο στοχευμένων αποφάσεων για τον κάθε ασθενή. Επίσης, μίλησε για την ισότιμη πρόσβαση σε Υπηρεσίες Υγείας και συγκεκριμένα για τον ρόλο του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής που καταργεί τα γεωγραφικά εμπόδια, εξασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του. Και τέλος έκανε λόγο για τη συνεχή βελτίωση και αντικειμενική αξιολόγηση, όπου για πρώτη φορά ενθαρρύνεται ενεργά, ο πολίτης να εκφραστεί και να ενσωματωθεί η άποψή του στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

VILDIRIDI
Αναφερόμενη μάλιστα στους στόχους που θέτει το Υπουργείο στον τομέα αυτό, σημείωσε ότι αφορούν σε: Αποτύπωση των πραγματικών αναγκών του συστήματος υγείας. Η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων και των αναγκών αποτελεί τη βάση για κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση. Για παράδειγμα, όπως είπε, ένα πληροφοριακό σύστημα ιχνηλάτησης στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών επιτρέπει τον εντοπισμό καθυστερήσεων, σημείων συμφόρησης και προβληματικών σταδίων στη ροή των περιστατικών. Υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ενισχύοντας την τεκμηρίωση και την αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Ανακατανομή πόρων βάσει πραγματικών αναγκών. Η ενσωμάτωση εργαλείων αξιολόγησης από τους ίδιους τους πολίτες και η σύνδεσή τους με μετρήσιμους ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, δημιουργούν ένα διαφανές πλαίσιο ανακατανομής πόρων. Οι παρεμβάσεις μπορούν πλέον να βασίζονται σε δεδομένα και τεκμηρίωση, ενισχύοντας την αποδοτικότητα του συστήματος.

TSOYMA

Τσούμα: Ψηφιακή η καθημερινότητα των πολιτών στην Υγεία

«Δεν περιμένουμε κάτι μαγικό να γίνει. Η καθημερινότητα των πολιτών γίνεται ψηφιακή», σημείωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, ίκη Τσούμα, παρουσιάζοντας τις σημαντικές εξελίξεις στον Τομέα της Υγείας τα τελευταία χρόνια και την ψηφιακή αξιοποίηση δεδομένων για την βελτίωση της εμπειρίας των ασθενών, αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών περίθαλψης. Φέρνοντας ως παράδειγμα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, καθώς και τα επόμενα έργα που ακολουθούν σημείωσε πως δεν πρόκειται για διαφορετικές δράσεις αλλά για μία κοινή στρατηγική που εξελίσσει την ψηφιακή ωριμότητα του Συστήματος Υγείας. Έτσι, είπε, συλλέγονται όλα τα Δεδομένα Υγείας, σε ένα σημείο από όλα τα κέντρα πρωτογενούς προέλευσης πληροφορίας, βοηθώντας σε αποτελεσματικότες διαγνώσεις και πιο στοχευμένες θεραπείες. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι χρειάζεται υψηλή διαθεσιμότητα δεδομένων, προστασία από κινδύνους και ακεραιότητα καθώς και δεδομένα που να είναι έγκυρα, έγκαιρα και ποιοτικά.

AOUAD

Aouad: Μεγάλος αριθμός καινοτομιών την επόμενη τετραετία

Ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Ουγγαρίας και Ουκρανίας στη Sanofi κ. Anthony Aouad, σημείωσε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον χώρο της Έρευνας και Ανάπτυξης στον τομέα της Υγείας αν και υπάρχει ακόμα περιθώριο βελτίωσης. Όπως είπε, πλέον αναγνωρίζουμε ταχύτερα τα προβλήματα και την τοξικότητα προϊόντων κατά την έρευνα, περιορίζοντας τον χρόνο ανάπτυξης προϊόντων και κόστους. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε, ότι αναμένεται ένας σημαντικός αριθμός καινοτομιών που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας μέσα στα επόμενα 2 με 4 χρόνια.

NIKAS

Νίκας: Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), αναγνώρισε την πρόοδο στις ψηφιακές λύσεις στην Υγεία, αλλά τόνισε πώς θα πρέπει ακόμα να βελτιωθούν ζητήματα που αφορούν στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων, τη διακυβέρνηση καθώς και στην πρόσβαση των πολιτών στην τηλεϊατρική. Επιπλέον, σημείωσε πως θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο αποζημίωσης των τεχνολογιών αυτών προκειμένου να είναι προσβάσιμες στους πολίτες και βοηθητικές στο έργο των Επαγγελματιών Υγείας.

Αναφερόμενος στα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης στις Υπηρεσίες Υγείας επικαλέστηκε σχετική έρευνα της Deloitte που αναφέρει ότι, η αξιοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να συμβάλει στον να σωθούν 400.000 ζωές ετησίως, να εξοικονομηθούν 200 δις. ευρώ καθώς και 1,9 εκατ ώρες. Υπογράμμισε, τέλος, τις προκλήσεις στο πλαίσιο διαχείρισης και προστασίας των ασθενών, την οργανωτική δομή και χρηματοδότηση καθώς και την σχετική επαγγελματικών υγείας και ασθενών.

MPENOS

Μπένος: Ξεκάθαρες στρατηγικές για αποτελεσματικότερες θεραπείες

Τέλος, ο κ. Άγγελος Μπένος, Partner, Consumer, Industrial Products & Services (CIPS) Leader της PwC, αναφέρθηκε στους τρεις άξονες κατανόησης των ζητημάτων που αφορούν στην ψηφιοποίηση των συστημάτων υγείας: τον Θεσμικό, τον Τομέα της Έρευνας, Τεχνολογίας και Εξοπλισμού αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς και τον ρόλο τους στην μετάβαση σε ένα ψηφιακό περιβάλλον περίθαλψης. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε πως η θέση της εταιρείας είναι να υπάρξουν ξεκάθαρες στρατηγικές όχι με στόχο την μείωση του κόστους, αλλά την παραγωγή αποτελεσματικότερων θεραπειών. Παράλληλα, τόνισε πως στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, χρειάζεται σταθερότητα και χρόνος για την υποστήριξη πρωτοβουλιών επενδύσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 11/04/2025 - 21:01
  • ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
  • ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εργαλείο AI μπορεί να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για την σκλήρυνση κατά πλάκας
Εργαλείο AI μπορεί να παρακολουθεί την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για την σκλήρυνση κατά πλάκας 10 Απριλίου 2025
Ο γιατρός εξελίσσεται από διαγνώστη σε συντονιστή νοημοσύνης στην εποχή του ΑΙ 14 Απριλίου 2025
Ο γιατρός εξελίσσεται από διαγνώστη σε συντονιστή νοημοσύνης στην εποχή του ΑΙ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεμιστοκλέους: «Το σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο για τη γρίπη - Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς»
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 15:34

Θεμιστοκλέους: «Το σύστημα υγείας είναι προετοιμασμένο για τη γρίπη - Να εμβολιαστούν οι ευπαθείς»

Η καινοτομία μετασχηματίζει τη φροντίδα υγείας: Οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Υγεία
19/12/2025 - 17:00

Η καινοτομία μετασχηματίζει τη φροντίδα υγείας: Οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία

Roche Hellas: Καινοτομία, οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία
Pharma News
18/12/2025 - 16:52

Roche Hellas: Καινοτομία, οφέλη για τους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την οικονομία

Θεμιστοκλέους στο 7ο Fortune Greece CEO Initiative Forum: Ο ρόλος του συστήματος υγείας στο δημογραφικό
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 16:53

Θεμιστοκλέους στο 7ο Fortune Greece CEO Initiative Forum: Ο ρόλος του συστήματος υγείας στο δημογραφικό

Ψηφιακός μετασχηματισμός και εμπειρία των πολιτών: Εργαλεία για ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας
Patient Talk
09/10/2025 - 14:53

Ψηφιακός μετασχηματισμός και εμπειρία των πολιτών: Εργαλεία για ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας

Ανάρτηση Μητσοτάκη για τον νέο 24ωρο τηλεφωνικό αριθμό που καλύπτει όλο τον κλάδο της Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/07/2025 - 19:23

Ανάρτηση Μητσοτάκη για τον νέο 24ωρο τηλεφωνικό αριθμό που καλύπτει όλο τον κλάδο της Υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΗΠΑ: Πέθανε στα 48 του από καρκίνο του παχέος εντέρου ο ηθοποιός Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 23:08
Βαρύ πένθος στην Κυπαρισσία - Ξεψύχησε από ανακοπή καρδιάς τρίχρονο παιδί
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 22:37
Καρκίνος μαστού: Ο σύλλογος «Άλμα Ζωής» διοργανώνει το 3ο συνέδριο ασθενών
Patient Talk
11/02/2026 - 22:09
Έρχεται 48ωρη κακοκαιρία: Οι περιοχές που βρίσκονται σε «κόκκινο» συναγερμό
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 21:42
Θεσσαλονίκη: Οφέλη και κίνδυνοι από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία
Digital Health
11/02/2026 - 20:54
Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού: Μήνυμα πρόληψης για τα ΣΜΝ και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες
Υπηρεσίες Υγείας
11/02/2026 - 20:33
ΗΠΑ: Στα δικαστήρια ο επικεφαλής του Instagram για υπόθεση εθισμού των νέων στα social media
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 19:58
Και τρίτος θάνατος μωρού από ύποπτο βρεφικό γάλα στη Γαλλία
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 19:34
Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer: Μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη, την ιστορία και την πολιτιστική ταυτότητα
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 19:09
Επτά άγνωστες αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα
Health Talk
11/02/2026 - 18:47
Πείνα και μυρωδιές: Η σύνδεση μύτης εγκεφάλου επηρεάζει και περιορίζει την όρεξη
Διατροφή
11/02/2026 - 17:57
Συνεργασία Δήμου Αθηναίων και Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας για τους ογκολογικούς ασθενείς
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 17:32
Βενιζέλειο: Νέα δωρεά ζωής με νεφρό και κερατοειδή ασθενούς που κατέληξε στη ΜΕΘ
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 17:08
Εκπαιδευτική ημερίδα του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση ποιότητας και την προετοιμασία πιστοποίησης κατά ISO
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 16:52
Νοσοκομείο «Παπανικολάου»: Δωρεάν κλινικές εξετάσεις για καρκίνο στόματος, προσώπου και τραχήλου
Υγεία
11/02/2026 - 16:34
Σε τροχιά καινοτομίας και βιωσιμότητας η διοργάνωση Συνεδρίων και στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 16:17
Πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια: Φάρμακο για τα νεφρά μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της γονιμότητας
Υγεία
11/02/2026 - 16:00
Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας: Κάθε χρόνο στην Ελλάδα νοσούν 300-350 παιδιά και έφηβοι
Patient Talk
11/02/2026 - 15:43
ΕΛΕΜΑ: Προχωράει με επιτυχία το επιμορφωτικό πρόγραμμα στο φαρμακευτικό Market Access
Pharma Policy
11/02/2026 - 15:18
Εγκεφαλική ομίχλη: Επτά τρόποι να ...ξεθολώσετε το μυαλό σας
Υγεία
11/02/2026 - 14:00
Τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου στους άνδρες
Υγεία
11/02/2026 - 13:00
Κατάθλιψη: Ποιες μορφές άσκησης αποδεικνύονται "φάρμακο"
Ψυχική Υγεία
11/02/2026 - 12:01
Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε επιζώντες καρκίνου
Διατροφή
11/02/2026 - 11:28
Γιατί η COVID-19 προκάλεσε περισσότερους θανάτους ασθενών με καρκίνο
Υγεία
11/02/2026 - 11:00
Καταρράκτης: 94 εκατ. οι πάσχοντες παγκοσμίως - Οι μισοί δεν έχουν πρόσβαση σε χειρουργική επέμβαση (ΠΟΥ)
Πολιτική Υγείας
11/02/2026 - 10:00
H FDA αρνήθηκε να εξετάσει αίτημα της Moderna για νέο αντιγριπικό εμβόλιο
Pharma Policy
11/02/2026 - 09:27
Η θεραπευτική δράση τοξικών φυτών - Γιατί όλα κρίνονται στη δόση!
Υγεία
11/02/2026 - 09:00
Η καθοριστική συμβολή της Παθολογίας στη σύγχρονη υγεία και η σημασία της πρόληψης
Health Talk
11/02/2026 - 07:52
Πιστοποιημένα προϊόντα χωρίς γλουτένη σε όλα τα καταστήματα Coffee Berry ανά την Ελλάδα
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 03:34
Ημερίδα αφιερωμένη στην ευημερία και την ενδυνάμωση των νοσηλευτών στο 251 ΓΝΑ
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 00:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρωτοπαθώς προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας: Θετικά αποτελέσματα από νέο φάρμακο της Roche
Pharma News
09/02/2026 - 11:00
Γεωργιάδης: Μέσα στο 2026 όλοι οι νοσηλευτές θα μπουν στα βαρέα και ανθυγιεινά
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:18
Μαρινάκης: Υπεγράφη η διάθεση ΦΥΚ από ιδιωτικά φαρμακεία
Πολιτική Υγείας
09/02/2026 - 13:45
Το Κέντρο Όρασης Ηπείρου εντάσσεται στο δίκτυο της Ελβετικής Sanoptis
Υπηρεσίες Υγείας
09/02/2026 - 18:11
Bain & Company: Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες συμμετέχουν ενεργά στις εφοδιαστικές αλυσίδες
Pharma News
09/02/2026 - 20:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo