ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ε. Δαλακάκη στο News4Health για τα RWE: Η «χρυσή ευκαιρία» για μία Εθνική Στρατηγική αξιοποίησης των δεδομένων υγείας στην Ελλάδα

Digital Health
Εύη Δαλακάκη, Associate Director Health Policy, MSD Greece
« Η Ελλάδα μπορεί και έχει όλες τις προοπτικές να λειτουργήσει ως ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ για τη διαχείριση των RWD», των δεδομένων πραγματικού χρόνου, υπογραμμίζει στο News4Health η Εύη Δαλακάκη, Associate Director Health Policy της MSD Greece. Όπως τόνισε, αναφερόμενη στην αξιοποίηση των Real World Evidence, «τα δεδομένα υγείας μπορούν να ενταχθούν σε μία πληθώρα εφαρμογών, αλλά και να βοηθήσουν στο σχεδιασμό αποφάσεων για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων».
Πέμπτη, 18/05/2023 - 00:45
— Photo: Εύη Δαλακάκη, Associate Director Health Policy, MSD Greece
News4Health Team News4Health Team

«Παγκοσμίως και μέσω της έλευσης της πανδημίας COVID-19, η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο, πραγματοποιείται μία ψηφιακή επανάσταση στον τομέα της υγείας. Η ψηφιοποίηση μέσω νέων συσκευών, εφαρμογών και τεχνολογιών παρακολούθησης των ασθενών οδηγεί σε μια έκρηξη δεδομένων υγείας– αυτό που ονομάζουμε δεδομένα πραγματικού χρόνου, Real World Data (RWD). Είναι όμως εξίσου σημαντικό να αξιοποιούνται, μετά από την κατάλληλη επεξεργασία και εφαρμογή μεθόδων επικύρωσης και τυποποίησης των δεδομένων, προς όφελος του ασθενούς, της ακαδημαϊκής και κλινικής έρευνας, των επαγγελματιών του υγειονομικού τομέα και του συστήματος υγείας – τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των RWD, τα λεγόμενα Real World Evidence (RWE).

Τα δεδομένα αυτά μπορούν να ενταχθούν σε μία πληθώρα εφαρμογών - μπορούν να ενημερώσουν δείκτες ποιότητας στην παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας, όπως για παράδειγμα η καταγραφή της εμβολιαστικής κάλυψης ή της 5ετούς επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο, να βοηθήσουν στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου μέσω διαγνωστικών αλγορίθμων, να αποτυπώσουν εκβάσεις που έχουν αξία για τους ασθενείς, όπως π.χ. η επίπτωση μιας θεραπείας στην ποιότητα ζωής των ασθενών , να παρέχουν δεδομένα για μελλοντικές κλινικές αποφάσεις των επαγγελματιών υγείας (θεραπευτικοί αλγόριθμοι) σε σχέση με τις προτιμήσεις των ασθενών. Για παράδειγμα, σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα είναι σημαντικό να καταγράφεται τόσο η συνολική επιβίωση αλλά και συμπτώματα όπως ο βήχας και η διάρκεια που ο ασθενής λαμβάνει παρηγορητική θεραπεία σε νοσοκομειακή μονάδα1. Παράλληλα, τα δεδομένα υγείας μπορούν να βοηθήσουν στο σχεδιασμό αποφάσεων για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Μία τέτοια πρωτοβουλία καταγράφεται ήδη στο Μητρώο Ανισοτήτων της ΕΕ στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης κατά του Καρκίνου.

H παραγωγή και η αξιοποίηση των δεδομένων αποτελεί ήδη προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της συζήτησης για τη δημιουργία του Eυρωπαϊκού Xώρου Δεδομένων στον τομέα της υγείας μέχρι το 20252. Ο κανονισμός αυτός αναμένεται να προωθήσει α) την ανταλλαγή και την πρόσβαση των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας σε διαφορετικούς τύπους δεδομένων υγείας για την υποστήριξη της παροχής υγειονομικής περίθαλψης (η λεγόμενη πρωτογενής χρήση δεδομένων) και β) την κλινική έρευνα και τo σχεδιασμό πολιτικών υγείας (η λεγόμενη δευτερογενής χρήση δεδομένων). Μάλιστα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διαμορφώσουν εθνικούς φορείς πρόσβασης στα δεδομένα (Health Data Access body). Παράλληλα, η αξία της χρήσης των RWD στις ρυθμιστικές διαδικασίες έγκρισης φαρμάκων έχει αναγνωριστεί μέσω της δημιουργίας του DARWIN EU®3, ενός συντονιστικού κέντρου για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων των επιστημονικών επιτροπών του EMA και των εθνικών αρμόδιων αρχών στα κράτη μέλη της ΕΕ. Μέχρι σήμερα έχουν συνδεθεί στο δίκτυο 10 βάσεις δεδομένων και έχουν ξεκινήσει 4 μελέτες με RWD από όλη την Ευρώπη για την καλύτερη κατανόηση των ασθενειών, των πληθυσμών, της χρήσης και της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε προνομιακή θέση, καθώς υπάρχει ήδη πληθώρα βάσεων δεδομένων (ΗΔΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ, ΥΥ, ΕΟΦ, ΕΛΣΤΑΤ κα). Παράλληλα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας αποτελεί προτεραιότητα στο Σχέδιο «Ελλάδα 2.0», στο οποίο έχουν διασφαλιστεί κονδύλια ύψους 278 εκατ. Ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας4 για μια σειρά μεταρρυθμίσεων όπως το Εθνικό Ψηφιακό πρόγραμμα για τον καρκίνο, η διασύνδεση των νοσοκομείων, ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος, ενίσχυση τηλεϊατρικής. Αυτή η ψηφιακή μετάβαση συνιστά μία τεράστια ευκαιρία αξιοποίησης των παραγόμενων δεδομένων και προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει ανάγκη για τον προσδιορισμό μιας Εθνικής Στρατηγικής για την καινοτομία και την αξιοποίηση των Δεδομένων Πραγματικού Χρόνου στην υγεία. Κομβικό ρόλο για αυτό διαδραματίζει η θεσμοθέτηση του απαραίτητου ρυθμιστικού πλαισίου με σαφείς κατευθυντήριές γραμμές για τη συλλογή και αξιοποίηση των δεδομένων διασφαλίζοντας τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών και χτίζοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ των φορέων και των ασθενών. Η διαχείριση των RWD αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην εθνική οικονομία. Σε πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ5 για την ανάπτυξη των RWD μέσω της ενσωμάτωσης καινοτόμων πληροφοριακών συστημάτων και νέων ψηφιακών εργαλείων, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της MSD, υπολογίσθηκε ότι η επένδυση 1 εκατ. ευρώ στο οικοσύστημα RWD/RWE συνεισφέρει συνολικά 959.000 ευρώ στο ΑΕΠ της χώρας, με τη δημιουργία 24 νέων και υψηλών δεξιοτήτων θέσεων εργασίας.

Στην Ευρώπη υπάρχουν καλές πρακτικές λειτουργίας οικοσυστημάτων δευτερογενούς χρήσης δεδομένων όπως η περίπτωση της Φιλανδίας. Η δημιουργία του οργανισμού FinData6 ολοκληρώθηκε το 2020 και έχει σκοπό να εγκρίνει και να αδειοδοτεί τη δευτερογενή χρήση δεδομένων κοινωνικής και υγειονομικής περίθαλψης, να συνδέει τα δεδομένα με ασφάλεια και να εξορθολογίζει τη διαδικασία διασφαλίζοντας πρωτίστως την προστασία προσωπικών δεδομένων. Η Ελλάδα μπορεί και έχει όλες τις προοπτικές να λειτουργήσει ως ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ για τη διαχείριση των RWD. Με τον πλούτο των δεδομένων αυτών και την ανάπτυξη του πλαισίου αξιοποίησής τους θα έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να αναλύει τις ανάγκες της (π.χ. υγειονομικές, ακάλυπτες, επιδημιολογικές, δαπάνες, κ.α.), να προσελκύει επενδύσεις και κλινική έρευνα, να αξιολογεί τις αποφάσεις που λαμβάνει (π.χ. αποζημίωσης, αποτελεσματικότητας, επίδρασης στους ασθενείς). Για την ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής είναι απαραίτητη η συνεργασία και η διαμόρφωση μίας πλατφόρμας διαλόγου μεταξύ όλων των φορέων – της πολιτείας, των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας, της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, των παρόχων υγείας και της βιομηχανίας σε ένα πλαίσιο διαφάνειας».


1https://connect.ichom.org/patient-centered-outcome-measures/lung-cancer/

2https://health.ec.europa.eu/ehealth-digital-health-and-care/european-health-data-space_en

https://ec.europa.eu/digital-building-blocks/wikis/display/DIGITAL/2022/10/11/Data+sharing+through+eDelivery+in+the+HealthData@EU

https://health.ec.europa.eu/system/files/2022-05/com_2022-196_en.pdf

3https://www.ema.europa.eu/en/news/darwin-eur-has-completed-its-first-studies-calling-new-data-partners

4https://www.minfin.gr/documents/20182/15898696/RRF+Plan+det+31032021+EL.pdf/763a8773-471b-4beb-adb0-fa2d89098df0

5http://iobe.gr/docs/research/RES_05_A_10032022_REP_GR.pdf

6https://findata.fi/en/about-findata/

https://findata.fi/en/news/application-backlogs-significantly-shortened-findatas-annual-report-2022-published/

** Η MSD Ελλάδaς υποστηρίζει την πρωτοβουλία του “News4Health.gr” να αναδείξει τη σημασία τωv Real World Evidence (RWE) στην Κλινική Έρευνα και τη Δημόσια Υγεία. Η φαρμακευτική εταιρεία δεν έχει καμία ανάμειξη στην επιλογή των αρθρογράφων και στο περιεχόμενο των κειμένων.**

Τελευταία τροποποίηση στις 18/05/2023 - 10:50
  • ΔΕΔΟΜΕΝΑ
  • ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΥΓΕΙΑΣ
  • RWE
  • RWD
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ RWE
  • REAL WORLD EVIDENCE
  • REAL WORLD DATA

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σακχαρώδης Διαβήτης: Οι ελληνικές οδηγίες σε μια εφαρμογή για κινητά - Οδηγίες εγκατάστασης
Σακχαρώδης Διαβήτης: Οι ελληνικές οδηγίες σε μια εφαρμογή για κινητά - Οδηγίες εγκατάστασης 15 Μαϊος 2023

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δ. Κοντοπίδης στο News4Health για τα Δεδομένα Υγείας: Η αξία των RWD/RWE να επιστρέφει στους ασθενείς
Digital Health
26/04/2023 - 13:37

Δ. Κοντοπίδης στο News4Health για τα Δεδομένα Υγείας: Η αξία των RWD/RWE να επιστρέφει στους ασθενείς

Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα: Πόσο αποτελεσματική και ασφαλής είναι η μπιμεκιζουμάμπη στη θεραπεία της
Pharma News
24/04/2023 - 19:28

Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα: Πόσο αποτελεσματική και ασφαλής είναι η μπιμεκιζουμάμπη στη θεραπεία της

Κ. Χαμπίδης στο News4Health για τα RWE: «Πρέπει να έχουμε ανοικτά δεδομένα στο χώρο της Υγείας»
Digital Health
19/04/2023 - 09:35

Κ. Χαμπίδης στο News4Health για τα RWE: «Πρέπει να έχουμε ανοικτά δεδομένα στο χώρο της Υγείας»

Ι. Κωτσιόπουλος: Ο ρόλος του Φορέα Πρόσβασης στα Δεδομένα Υγείας - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοχοι δεδομένων
Πολιτική Υγείας
08/04/2023 - 09:00

Ι. Κωτσιόπουλος: Ο ρόλος του Φορέα Πρόσβασης στα Δεδομένα Υγείας - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι κάτοχοι δεδομένων

RWE και ψηφιακά εργαλεία στην Ογκολογία: «Το μέλλον της υγείας θα είναι ψηφιακό», σημειώνει στο News4Health η Ζ. Σαριδάκη
Digital Health
06/04/2023 - 12:38

RWE και ψηφιακά εργαλεία στην Ογκολογία: «Το μέλλον της υγείας θα είναι ψηφιακό», σημειώνει στο News4Health η Ζ. Σαριδάκη

Ι. Κωτσιόπουλος στο News4Health για τα RWE: «Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε ορθά τον πλούτο των δεδομένων υγείας, εστιάζοντας στον ασθενή»
Digital Health
06/04/2023 - 12:21

Ι. Κωτσιόπουλος στο News4Health για τα RWE: «Καλούμαστε να αξιοποιήσουμε ορθά τον πλούτο των δεδομένων υγείας, εστιάζοντας στον ασθενή»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Metropolitan General: Νέας γενιάς εξοπλισμός για σπινθηρογραφήματα
Υπηρεσίες Υγείας
29/05/2023 - 16:48
Καμπάνια της FairLife L.C.C. για το στίγμα του καρκίνου του πνεύμονα - 8 αληθινές ιστορίες ασθενών και φροντιστών
Επικαιρότητα
29/05/2023 - 16:10
Έμμηνος ρύση και κοινωνικό στίγμα: Οι επιπτώσεις του στις γυναίκες - Βίντεο βάζει «φρένο» στη «φτώχεια» της περιόδου
Υγεία
29/05/2023 - 15:24
EMA: Τα δύο νέα φάρμακα που συνιστά για έγκριση - Οι παθήσεις που αντιμετωπίζουν
Pharma Policy
29/05/2023 - 14:56
Καταρράκτης: Τα παροδικά προβλήματα που παρουσιάζονται μετά την επέμβαση - Έτσι αντιμετωπίζονται
Υγεία
29/05/2023 - 14:24
Δωρεάν Ενημερωτική Αντικαπνιστική Ημερίδα από το Σύλλογο ΚΕΦΙ - Αναλυτικά το πρόγραμμα
Επικαιρότητα
29/05/2023 - 13:52
HHG: Νέα Συνεργασία της Y-Logimed για την διάθεση μεταλλικών και βιοδιασπώμενων Stents
Υπηρεσίες Υγείας
29/05/2023 - 13:18
Ο Σύλλογος «Πεταλούδα» επίσημο μέλος της Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδος
Υπηρεσίες Υγείας
29/05/2023 - 12:56
Έγκλημα στη Βαρβάκειο: Ο ΟΚΑΝΑ αντιδρά και ζητά να αποκατασταθεί η αλήθεια - «Αναληθή όσα λέγονται»
Επικαιρότητα
29/05/2023 - 12:24
Covid-19: Προκαλεί προβλήματα και στην ακοή - Oι εξετάσεις που χρειάζεται να κάνετε
Υγεία
29/05/2023 - 11:52
Προειδοποιήση σοκ απο ΠΟΥ: «Έρχεται» αργά ή γρήγορα η νέα πανδημία Χ
Επικαιρότητα
29/05/2023 - 11:16
«Καμπανάκι» Παγώνη για νέα πανδημία - «Θα είναι 70% πιο θανατηφόρα από τον κορονοϊό»
Επικαιρότητα
29/05/2023 - 10:41
Πανελλήνιες 2023: Τι πρέπει να φάτε πριν γράψετε στις εξετάσεις - Τα 5 δυναμωτικά πρωινά για «άριστη» μνήμη
Διατροφή
29/05/2023 - 10:05
Dentist Pass: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αιτήσεις για δωρεάν οδοντίατρο - Αναλυτικά η διαδικασία
Επικαιρότητα
29/05/2023 - 09:32
Δάγκωμα από φίδι: Τι κάνουμε αν συμβεί
Pet
29/05/2023 - 09:04
Στο μικροσκόπιο των αρχών 15 θάνατοι παιδιών: Ερευνάται Έλληνας χειρουργός
Επικαιρότητα
28/05/2023 - 10:38
Τελετή παράδοσης - παραλαβής με χαμόγελα και χιούμορ στο Υπ. Υγείας
Πολιτική Υγείας
26/05/2023 - 18:03
Θεραπευτικές επιλογές για τη Μετατραυματική Δυσκαμψία του Αγκώνα
Health Talk
26/05/2023 - 17:15
Νέα συμφωνία ΕΕ με BioNTech-Pfizer για εμβόλια που θα καλύπτουν νέες παραλλαγές κορονοϊού
Pharma Policy
26/05/2023 - 16:29
Αυτό είναι το «ναρκωτικό των ζόμπι» που προκαλεί ακρωτηριασμό - «Συναγερμός» στις ΗΠΑ μετά τον πρώτο θάνατο
Επικαιρότητα
26/05/2023 - 15:48
Καρκίνος του νεφρού: Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις από κορυφαίους επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό
Υγεία
26/05/2023 - 14:26
Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Ο νέος επικεφαλής της πρωτοβουλίας "Smoke Free Greece" - Η βράβευση του από τον ΠΟΥ
Επικαιρότητα
26/05/2023 - 13:33
Συνάντηση ΠΟΥ και Μ. Γκάγκα στη Γενεύη - Τα θέματα υγείας που τέθηκαν στο «τραπέζι»
Πολιτική Υγείας
26/05/2023 - 13:01
Αναστασία Κοτανίδου: Ορκίστηκε η νέα υπηρεσιακή Υπ. Υγείας - Ακολουθεί η τελετή παράδοσης από τον Θ. Πλεύρη
Πολιτική Υγείας
26/05/2023 - 12:25
Κάμψη πέους: Η πάθηση που «ταλαιπωρεί» πολλούς άνδρες - Που οφείλεται και ποιές παθήσεις την «πυροδοτούν»
Υγεία
26/05/2023 - 12:19
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Πρωτοπορεί στις πολιτικές Βιώσιμης Ανάπτυξης - Σημαντική διάκριση σε έρευνα του «Forbes»
Υπηρεσίες Υγείας
26/05/2023 - 11:47
Το «χρυσό» μπαχαρικό που καταπολεμά τη φλεγμονή και τον πόνο - Γνωστό και ως «φάρμακο» της φύσης
Διατροφή
26/05/2023 - 11:15
Dentist Pass: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αιτήσεις για δωρεάν οδοντίατρο
Επικαιρότητα
26/05/2023 - 10:36
Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Αλλαγή «σκυτάλης» στο Υπ. Υγείας - Σήμερα η τελετή παράδοσης από τον Θ. Πλεύρη στην Α. Κοτανίδου
Πολιτική Υγείας
26/05/2023 - 09:59
Διατροφή στις πανελλαδικές: Οδηγός για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από κλινική διατροφολόγο
Διατροφή
26/05/2023 - 09:33

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο μικροσκόπιο των αρχών 15 θάνατοι παιδιών: Ερευνάται Έλληνας χειρουργός
Επικαιρότητα
28/05/2023 - 10:38
Δάγκωμα από φίδι: Τι κάνουμε αν συμβεί
Pet
29/05/2023 - 09:04
Πανελλήνιες 2023: Τι πρέπει να φάτε πριν γράψετε στις εξετάσεις - Τα 5 δυναμωτικά πρωινά για «άριστη» μνήμη
Διατροφή
29/05/2023 - 10:05
Προειδοποιήση σοκ απο ΠΟΥ: «Έρχεται» αργά ή γρήγορα η νέα πανδημία Χ
Επικαιρότητα
29/05/2023 - 11:16
Dentist Pass: Ποια ΑΦΜ κάνουν σήμερα αιτήσεις για δωρεάν οδοντίατρο - Αναλυτικά η διαδικασία
Επικαιρότητα
29/05/2023 - 09:32
News4Health.gr
Μέλος ΕΝΕΔ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post P.C. All rights reserved.
developed by Nuevvo