ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και διαβήτης

Διατροφή
Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και διαβήτης
Γράφει ο Χαρίλαος Δημοσθενόπουλος, ΜMedsci.PhD, Κλινικός Διαιτολόγος-Προϊστάμενος Διαιτολοhγικού Τμήματος ΓΝΑ Λαϊκό, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μέλος ΔΣ ΕΔΕ – Scientific Secretary of Diabetes Nutrition Study Group (DNSG).
Δευτέρα, 13/02/2023 - 15:58
News4Health Team News4Health Team

Το μέγεθος της παγκόσμιας επιβάρυνσης και ο επιπολασμός του διαβήτη συνεχίζει να αυξάνεται.

Υπολογίζεται ότι 578 εκατ. οι άνθρωποι θα ζουν με διαβήτη παγκοσμίως μέχρι το χρόνο 2030, περίπου το 90% των οποίων θα είναι διαβήτης τύπου 2.

Πληθώρα στοιχείων έχουν δείξει ότι η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής (όπως η μεσογειακή διατροφή) είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Παράλληλα, μία ανθυγιεινή διατροφή αποτελεί έναν βασικό παράγοντα κινδύνου που σχετίζεται με την εμφάνιση διαβήτη, αλλά και την αδυναμία ρύθμισης του.

Τα διατροφικά πρότυπα που έχουν μελετηθεί περισσότερο επικεντρώνονται γενικά σε συμβατικές ομάδες τροφίμων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχει αναφερθεί μία δραματική αύξηση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη=> «Αποκαλυπτική» μελέτη: Αυτά τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι το ίδιο εθιστικά με το...τσιγάρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (Ηνωμένο Βασίλειο) ανέφεραν τις υψηλότερες αναλογίες κατανάλωσης, αντιπροσωπεύοντας περισσότερες από τις μισές συνολικές θερμίδες που καταναλώθηκαν.

Αντίθετα, η Ιταλία ανέφερε τη χαμηλότερη, η οποία αντιπροσώπευε σχεδόν το 10% των συνολικών θερμίδων που καταναλώθηκαν.

Άλλες περιοχές, όπως η Αυστραλία, είχαν κατά μέσο όρο 40%, οι ασιατικές χώρες όπως η Κορέα, η Ιαπωνία, η Μαλαισία και η Ινδονησία είχαν κατά μέσο όρο 25,8%, 28,2%, 29% και 19,5% αντίστοιχα, και οι χώρες της Μέσης Ανατολής, είχαν κατά μέσο όρο 36,5% των συνολικών θερμίδων. Τα UPF «εισβάλουν» και γίνονται όλο και πιο παρόντα σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων, ακόμη και στη διατροφή των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν πηγή πολλών επιβαρυντικών διατροφικών συστατικών όπως trans και κορεσμένα λιπαρά οξέα, αλάτι, σάκχαρα, πρόσθετα και ενισχυτικά γεύσης και χρώματος, καθώς και ειδικών ενώσεων που εντοπίζονται κατά την επεξεργασία των προϊοντων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Τα UPF είναι τρόφιμα ιδιαίτερα φτωχά σε ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, η χρήση πολλών προσθέτων μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα υγείας και η συσκευασία μπορεί επίσης να περιέχει επιβλαβείς ουσίες.

Τα τρόφιμα ταξινομούνται σύμφωνα με το σύστημα NOVA σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με τη φύση, τo βαθμό και το σκοπό της βιομηχανικής επεξεργασίας που υποβάλλονται.

Έτσι, μπορούν να ταξινομηθούν από μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα (π.χ. φρούτα, σπόροι, αυγά, γάλα, νερό κ.α.) ως και εξαιρετικά ή υπερ επεξεργασμένα (π.χ. ανθρακούχα ποτά, συσκευασμένα σνακ, μαργαρίνη, προπαρασκευασμένα τρόφιμα κ.α.).

Τα UPF είναι προϊόντα που έχουν υποστεί μια σειρά βιομηχανικών διεργασιών, συμπεριλαμβανομένων φυσικών, βιολογικών ή χημικών διεργασιών, σε συνδυασμό με τη χρήση προσθέτων όπως χρωστικές, γαλακτωματοποιητές και συντηρητικά. Η αύξηση της κατανάλωσης των UPF, συμπεριλαμβανομένων των «φαστ φουντ», «αναψυκτικών και ζαχαρούχων ποτών», «επεξεργασμένων κρεάτων-αλλαντικών» και άλλων τύπων «έτοιμων προς κατανάλωση» τροφίμων, έχει συνδεθεί με τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων.

Το παγκόσμιο φαινόμενο της αύξησης κατανάλωσης των UPF συνοδεύεται από αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου και άλλων μη μεταδοτικών ασθενειών (NCD) όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπέρταση και ο διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2). Έτσι, τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν μια κατηγορία τροφίμων που τα τελευταία χρόνια κατακλύζουν τη διατροφή μας και η οποία σχετίζεται με τη νόσο του διαβήτη.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPF) μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2).

Ωστόσο, τα UPF αποτελούν μια εξαιρετικά ετερογενή κατηγορία τροφίμων, ειδικά όσον αφορά τη διατροφική τους σύνθεση, τους τύπους των προϊόντων και τη συνεισφορά του σε μια συνηθισμένη δίαιτα. Δεν είναι επομένως σαφές εάν προηγούμενα αποτελέσματα που προσδιορίζουν τη συνολική πρόσληψη των UPF ως μεμονωμένο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 ισχύει για όλα τα υποκείμενα καταναλωτικά πρότυπα που εμπίπτουν σε αυτόν τον γενικό όρο.

Οι πιο πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση UPF σχετίζεται σημαντικά με τη συχνότητα της παχυσαρκίας, την αύξηση της αντίστασης στην ινσουλίνη, των επιπέδων ΔΜΣ, της περιφέρειας μέσης και των επιπέδων LDL χοληστερόλης, ενώ μειώνει τα επίπεδα HDL χοληστερόλης, οδηγώντας σε πιθανή αύξηση του κινδύνου ΣΔτ2.

Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν αποκαλύψει μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης UPF και του κινδύνου ΣΔτ2, όπου η μέση συμβολή της αναλογίας UPF (σε βάρος) στη διατροφή κυμαινόταν σε ένα ποσοστό 9,5%-48,7%. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει μια μικρή συσχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης UPF και του διαβήτη κύησης.

Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη σημαντική αύξηση επιβαρυντικών θρεπτικών ουσιών που βρίσκονται στα UPF.

Αν και φαίνεται ότι υπάρχει μία στενή σχέση ανάμεσα στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα και το ΣΔτ2 απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε διαφορετικούς πληθυσμούς για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να κάνουν επιτακτική πλέον τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση των μελλοντικών διατροφικών κατευθυντήριων οδηγιών για να τονιστούν οι επιβλαβείς επιπτώσεις των UPF και να περιοριστεί η κατανάλωσή τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Την ίδια στιγμή πρέπει να γίνει ακόμα πιο σαφές και να τονιστεί η ανάγκη για αύξηση της κατανάλωσης πιο απλών, φρέσκων και λιγότερο επεξεργασμένων τροφίμων στο συνολικό διαιτολόγιο μας και η επιστροφή σε παλιότερα και πιο παραδοσιακά πρότυπα διατροφής.

Διαβάστε επίσης=> Επιστήμονες της Ιαπωνίας βρήκαν τον μηχανισμό του γονιδίου της παχυσαρκίας

Τελευταία τροποποίηση στις 13/02/2023 - 16:24
  • ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΔΙΑΒΗΤΗΣ
  • ΑΡΘΡΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πατάτες: 10 λόγοι για να τρώτε περισσότερες - Τα οφέλη τους στην υγεία
Πατάτες: 10 λόγοι για να τρώτε περισσότερες - Τα οφέλη τους στην υγεία 13 Φεβρουαρίου 2023
Φυσικά Vs Πρόσθετα σάκχαρα: Πώς θα τα ξεχωρίσετε- Τα συστατικά που τα «μαρτυρούν» 14 Φεβρουαρίου 2023
Φυσικά Vs Πρόσθετα σάκχαρα: Πώς θα τα ξεχωρίσετε- Τα συστατικά που τα «μαρτυρούν»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση ενημέρωσης φορέων για την κοινή δράση (JA) CARE4DIABETES από την 1η ΥΠΕ
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 03:24

Συνάντηση ενημέρωσης φορέων για την κοινή δράση (JA) CARE4DIABETES από την 1η ΥΠΕ

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι
Διατροφή
20/10/2025 - 18:49

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Εγκληματική η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τις ταινίες μέτρησης του σακχάρου» - Όλο το ΦΕΚ!
Patient Talk
20/10/2025 - 13:38

ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Εγκληματική η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τις ταινίες μέτρησης του σακχάρου» - Όλο το ΦΕΚ!

Τι τρώνε οι γιατροί όταν είναι αδιάθετοι, γριπιασμένοι και πονοκεφαλιασμένοι
Διατροφή
18/10/2025 - 11:44

Τι τρώνε οι γιατροί όταν είναι αδιάθετοι, γριπιασμένοι και πονοκεφαλιασμένοι

Ξυλιτόλη: Είναι η εναλλακτική λύση αντί της ζάχαρης; - Οφέλη και παρενέργειες
Διατροφή
18/10/2025 - 10:57

Ξυλιτόλη: Είναι η εναλλακτική λύση αντί της ζάχαρης; - Οφέλη και παρενέργειες

Aνακαλύφθηκε νέος τύπος διαβήτη σε μωρά πριν από την ηλικία των 6 μηνών
Υγεία
17/10/2025 - 16:04

Aνακαλύφθηκε νέος τύπος διαβήτη σε μωρά πριν από την ηλικία των 6 μηνών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΕΣ ολοκληρώνει την εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού με εκδήλωση στην Γλυφάδα
Επικαιρότητα
21/10/2025 - 06:49
Συνάντηση ενημέρωσης φορέων για την κοινή δράση (JA) CARE4DIABETES από την 1η ΥΠΕ
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 03:24
Φάμελλος από Δράμα: «Η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη δημόσια Υγεία για να κάνουν πάρτι τα νοσηλευτήρια»
Πολιτική Υγείας
21/10/2025 - 00:04
Metropolitan Hospital: Το μοναδικό κέντρο μαστού στην Ελλάδα με πιστοποίηση από την EUSOMA
Υπηρεσίες Υγείας
20/10/2025 - 23:16
Οι Μαλδίβες έγιναν η πρώτη χώρα στον κόσμο που πέτυχε την «τριπλή εξάλειψη»
Υγεία
20/10/2025 - 22:03
Καμπανάκι πανεπιστημιακών: «Επικίνδυνη η χρήση μη εγκεκριμένων εμβολίων για τη διατροφική ασφάλεια»
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 21:18
Νέα γενιά συμπληρωμάτων διατροφής από την Bennett
Pharma News
20/10/2025 - 19:48
Δαβάκης: «Προς κατάργηση η συμμετοχή 15% των στρατιωτικών σε διαγνωστικές εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία»
Πολιτική Υγείας
20/10/2025 - 19:23
Σπουδαία διεθνής διάκριση για τον πρόεδρο του ΕΟΜ, Γιώργο Παπαθεοδωρίδη - Εκλέχθηκε μέλος της «Academia Europaea»
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 19:06
Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι
Διατροφή
20/10/2025 - 18:49
Αλκοτέστ στα φαρμακεία: Φαρμακοποιός εξηγεί πως λειτουργεί και πόσο κοστίζει η νέα μόδα
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 18:22
Εστία βακτηρίων η οδοντόβουρτσα - Τι μπορούν να προκαλέσουν
Υγεία
20/10/2025 - 17:46
ΠΣΕΥ: «Οι Επισκέπτες Υγείας είναι το κλειδί για τη σχολική υγεία - Να δοθεί άμεση προτεραιότητα στον κλάδο ΠΕ25»
Πολιτική Υγείας
20/10/2025 - 17:18
Βία κατά γυναικών και εντός οικογένειας: Μόλις μία στις οκτώ έχει αναφέρει το περιστατικό στην αστυνομία.
Ψυχική Υγεία
20/10/2025 - 16:58
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Σύστημα MOZART για πιο ακριβή και ασφαλή χειρουργεία μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
20/10/2025 - 16:36
Ανοιχτή δράση του ΕΕΣ στην Καλλιθέα για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
20/10/2025 - 16:18
AOO: Εξελιγμένη επέμβαση LASIK για καλύτερη διόρθωση της μυωπίας
Health Talk
20/10/2025 - 15:59
Κονδύλι 10 εκατ. ευρώ από το ΥΠΑΑΤ για αποζημιώσεις λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 15:43
Στην Πάτρα 23 με 26 Οκτωβρίου το 45ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 15:24
H «αντιγηραντική» μαγειρική τεχνική που μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη μακροζωία
Διατροφή
20/10/2025 - 15:00
Ε.Σ.Α.μεΑ.: »Χωρίς σχολικό νοσηλευτή στη Νάξο - Να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Παιδείας»
Patient Talk
20/10/2025 - 14:42
Άνοιξε η πλατφόρμα για φορείς παροχής υπηρεσιών Πρώιμης Παιδικής Παρέμβασης
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 14:24
Ορκίστηκαν 158 διασώστες -πληρώματα ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
20/10/2025 - 14:06
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Εγκληματική η απόφαση του ΕΟΠΥΥ για τις ταινίες μέτρησης του σακχάρου» - Όλο το ΦΕΚ!
Patient Talk
20/10/2025 - 13:38
Νέα αιματολογική εξέταση εντοπίζει τουλάχιστον 50 είδη καρκίνου "δείχνοντας" και το όργανο που πάσχει
Pharma News
20/10/2025 - 13:00
Πατέρας δώρισε νεφρό στον γιο του - Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων η μεταμόσχευση
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 12:42
Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία όγκων του γαστρεντερικού συστήματος
Health Talk
20/10/2025 - 12:08
Μυκοβίωμα: Ο ρόλος που παίζουν οι μύκητες σε διάφορα όργανα μας και στην υγεία μας
Υγεία
20/10/2025 - 12:00
Γεωργιάδης: Αύριο τα εγκαίνια του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου- Η Ελλάδα μπαίνει σε μία νέα εποχή
Πολιτική Υγείας
20/10/2025 - 11:26
Όσο πιο νωρίς εκτίθεται κανείς στα φιστίκια τόσο λιγοστεύει ο κίνδυνος τροφικής αλλεργίας
Υγεία
20/10/2025 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To εμβόλιο mRNA κατά του COVID-19 προκαλεί ανοσολογική αντίδραση για την καταπολέμηση του καρκίνου
Υγεία
20/10/2025 - 10:00
Τι τρώνε οι γιατροί όταν είναι αδιάθετοι, γριπιασμένοι και πονοκεφαλιασμένοι
Διατροφή
18/10/2025 - 11:44
Ο EMA ενέκρινε δύο νέα φάρμακα για θρομβοπενία και χρόνια πνευμονική νόσο
Pharma Policy
18/10/2025 - 11:19
Ξυλιτόλη: Είναι η εναλλακτική λύση αντί της ζάχαρης; - Οφέλη και παρενέργειες
Διατροφή
18/10/2025 - 10:57
Νέα αιματολογική εξέταση εντοπίζει τουλάχιστον 50 είδη καρκίνου "δείχνοντας" και το όργανο που πάσχει
Pharma News
20/10/2025 - 13:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo