ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς φτιάχνεται ο παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά και πόσες θερμίδες έχει

Διατροφή
Πώς φτιάχνεται ο παραδοσιακός μπακαλιάρος σκορδαλιά και πόσες θερμίδες έχει
Αυτό το παραδοσιακό πιάτο που τρώμε ανήμερα της 25ης Μαρτίου είναι ιδιαίτερο γευστικό αλλά χρειάζεται υπομονή και..αγάπη για να το φτιάξεις. Το σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου θεωρείται το μεγαλύτερο μυστικό επιτυχίας για κάθε συνταγή που θα ετοιμάσετε.
Πέμπτη, 24/03/2022 - 16:07
— Photo: pixabay
News4Health Team News4Health Team

Ο χρόνος ξαλμυρίσματος του μπακαλιάρου εξαρτάται από το μέγεθος και το πάχος του. Στην Ελλάδα δεν βρίσκουμε πολύ χοντρά φιλέτα μπακαλιάρου, επομένως ο μέσος χρόνος ξαλμυρίσματος κυμαίνεται μεταξύ 12-24 ωρών. Βέβαια, στη σπάνια περίπτωση που θα βρείτε μεγάλο, χοντρό φιλέτο, προετοιμαστείτε για ξαλμύρισμα 30 ωρών.

Εάν η συνταγή απαιτεί τεμαχισμένο μπακαλιάρο, κόβουμε τον μπακαλιάρο σε όσα κομμάτια χρειαζόμαστε (ανάλογα με το πόσο μεγάλα κομμάτια θα μαγειρέψουμε, εάν θα τον ψήσουμε ή θα τον τηγανίσουμε κλπ) προτού τον ξαλμυρίσουμε. Αν τον τεμαχίσουμε ξαλμυρισμένο, είναι πιθανό να μαδήσουν τα κομμάτια μπακαλιάρου και να μην πετύχει η συνταγή. Επίσης αν δεν έχουμε επιλέξει φιλέτο, τον ξεκοκαλίζουμε με μεγάλη προσοχή.

Ξεκινάμε τη διαδικασία ξαλμυρίσματος: ξεπλένουμε τα φιλέτα βακαλάου με άφθονο τρεχούμερο νερό μέχρι να φύγει το χοντρό αλάτι με το οποίο είναι παστωμένος. Επιλέγουμε ένα μεγάλο σκεύος για το ξαλμύρισμα (π.χ. μια μεγάλη κατσαρόλα) και τοποθετούμε στον πυθμένα της μια σχάρα πάνω στην οποία θα ακουμπήσουμε το βακαλάο. Με αυτόν τον τρόπο το αλάτι που κατακάθεται δεν επηρεάζει το ψάρι. Γεμίζουμε το σκεύος με κρύο, καθαρό νερό έτσι ώστε να καλυφθεί πολύ καλά ο βακαλάος. Το μεγάλο μυστικό στο ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου είναι να αλλάζουμε συχνά με κρύο νερό, περίπου κάθε 3-4 ώρες. Σε αυτό το σημείο θυμηθείτε ότι αν πρόκειται να τηγανίσετε τον μπακαλιάρο, τότε θα πρέπει να τον ξαλμυρίσετε ακόμα περισσότερο.

Όταν ολοκληρωθεί το ξαλμύρισμα, δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι για να δείτε εάν έφτασε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σκοπός είναι να φύγει η υπερβολική αλμύρα αλλά να κρατήσει λίγο αλάτι, αλλιώς θα χάσει όλη τη γεύση του. Εάν παραμένει αλμυρός, συνεχίζουμε το ξαλμύρισμα, πάντα δοκιμάζοντας. Τέλος, αφού τον ξαρμυρίσετε, τον ξεπλένετε καλά και τον αφήνετε να στεγνώσει σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει όλα τα υγρά του. Αν πρόκειται να τον τηγανίσετε τον βουτάτε στεγνό στο κουρκούτι, ενώ αν πρόκειται να φτιάξετε κροκέτες μπακαλιάρου τον μαδάτε σε ίνες.

Για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου προτιμήστε ένα απαλό ελαιόλαδο. Ξεκινήστε με δυνατή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώστε για να προλάβει να ψηθεί στο εσωτερικό τους χωρίς να αρπάξει όμως το κουρκούτι.

Υλικά για τον μπακαλιάρο σκορδαλιά

1,5 κιλό μπακαλιάρο, υγράλατο φιλέτο χωρίς κόκκαλο
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., για πανάρισμα
σπορέλαιο, για τηγάνισμα
αλάτι
πιπέρι
κουρκούτι
σκορδαλιά (συνταγή εδώ)
πατάτες τηγανητές

Για το κουρκούτι θα χρειαστείτε

500 ml νερό, σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
330 ml μπίρα, σε θερμοκρασία δωματίου
18 γρ. μαγιά ξηρή, ή 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
2 πρέζες ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα, το νερό, τη μπίρα, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αφήνουμε για 15 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Στο ίδιο μπολ, ανακατεύουμε με το σύρμα το αλεύρι και το αλάτι μέχρι να διαλυθεί τελείως το αλεύρι.

Αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, καλυμμένο με μεμβράνη, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (1-2 ώρες).

Αν δεν έχουμε χρόνο και θέλουμε να ετοιμάσουμε γρήγορα το κουρκούτι μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη μαγιά με το μπέικιν πάουντερ και θα ανακατέψουμε κανονικά όλα τα υλικά και το κουρκούτι θα είναι έτοιμο για χρήση.

Εκτέλεση για τον μπακαλιάρο

  • Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο μας.
  • Στραγγίζουμε καλά το ψάρι μας και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του.
  • Φτιάχνουμε το κουρκούτι μας.
  • Κόβουμε το μπακαλιάρο μας σε μικρές μερίδες, ίσες σε μέγεθος και πάχος ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
  • Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με πολύ σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180ο C.
  • Βάζουμε 200 γρ. αλεύρι σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Το κάθε κομμάτι το βουτάμε μέσα στο ταψί με το αλεύρι γιατί με αυτό το τρόπο θα κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στο ψάρι μας.
  • Τινάζουμε το κάθε κομμάτι να φύγει το επιπλέον αλεύρι και μετά το βουτάμε στο μπολ μας με το κουρκούτι.
  • Τινάζουμε το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια γυρίζοντάς τα αν χρειαστεί.

Τον μπακαλιάρο δεν τον ρίχνουμε απότομα στο καυτό λάδι. Πρώτα βάζουμε το μισό ψάρι και μόλις φουσκώσει λίγο το κουρκούτι τότε ρίχνουμε και το άλλο μισό μέσα στο τηγάνι.

τηγανίσουμε σωστά τον μπακαλιάρο μας και γίνει τραγανός, αφαιρούμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και σκορδαλιά.

Θερμίδες

Τις θερμίδες τις αφήσαμε για το τέλος... Ο μπακαλιάρος τηγανιτός (1 μεγάλο κομμάτι) αντιστοιχεί σε 380 θερμίδες. Για να κάψετε τις θερμίδες θα πρέπει να κολυμπησετε για 32 λεπτα! Αντίστοιχα μια κουταλιά σκορδαλιά με πατάτα έχει περίπου 95 θερμίδες και για να της κάψετε πρέπει να κάνετε γρήγορο βάδισμα για περίπου 19 λεπτά.

Mε πληροφορίες από: https://varos24.gr/calories , https://akispetretzikis.com και https://www.mamapeinao.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 24/03/2022 - 16:11
  • ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ
  • ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ
  • 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΓΙΟΡΤΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόσες θερμίδες έχει η σκορδαλιά με πατάτα και πώς θα την φτιάξετε
Πόσες θερμίδες έχει η σκορδαλιά με πατάτα και πώς θα την φτιάξετε 24 Μαρτίου 2022
Φυστικοβούτυρο: Ένας πρωτεϊνούχος δυναμίτης με πολλαπλά οφέλη για την υγεία 28 Μαρτίου 2022
Φυστικοβούτυρο: Ένας πρωτεϊνούχος δυναμίτης με πολλαπλά οφέλη για την υγεία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τέλος στο doomscrolling: Μέθοδοι ψηφιακής δίαιτας για ψυχική αποτοξίνωση
Ψυχική Υγεία
29/03/2025 - 09:08

Τέλος στο doomscrolling: Μέθοδοι ψηφιακής δίαιτας για ψυχική αποτοξίνωση

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά: Οι θερμίδες ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος - Τι να προτιμήσετε
Διατροφή
24/03/2025 - 14:44

Μπακαλιάρος με σκορδαλιά: Οι θερμίδες ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος - Τι να προτιμήσετε

Μπακαλιάρος ο ξακουστός: Πως πρέπει να τον μαγειρέψετε και πόσο θα ωφεληθεί ο οργανισμός σας
Διατροφή
20/03/2025 - 15:03

Μπακαλιάρος ο ξακουστός: Πως πρέπει να τον μαγειρέψετε και πόσο θα ωφεληθεί ο οργανισμός σας

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Τα οφέλη και οι «παρενέργειες» του απόλυτου πιάτου της 25ης Μαρτίου
Διατροφή
24/03/2024 - 13:17

Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Τα οφέλη και οι «παρενέργειες» του απόλυτου πιάτου της 25ης Μαρτίου

Το ταπεινό σκόρδο και τα «θαύματά» του στην υγεία
Διατροφή
23/03/2024 - 18:08

Το ταπεινό σκόρδο και τα «θαύματά» του στην υγεία

ΕΕΚΕ: Τα «μυστικά» για την αναγνώριση και την αγορά γνήσιου μπακαλιάρου ενόψει 25ης Μαρτίου
Διατροφή
21/03/2024 - 16:13

ΕΕΚΕ: Τα «μυστικά» για την αναγνώριση και την αγορά γνήσιου μπακαλιάρου ενόψει 25ης Μαρτίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ενημερωτική εκδήλωση για την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη στην παιδικοεφηβική ηλικία
Patient Talk
24/05/2025 - 09:42
Αναπτύχθηκε εξέταση αίματος που καθιστά τη διάγνωση σπάνιων ασθενειών σε βρέφη θέμα ημερών
Υγεία
24/05/2025 - 09:00
Η αξία της απεικόνισης του μαστού, στα χρόνια της Τεχνητής Νοημοσύνης
Health Talk
24/05/2025 - 08:24
Δότης σπέρματος με σπάνια καρκινογόνα μετάλλαξη έγινε "πατέρας" τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη
Επικαιρότητα
24/05/2025 - 07:38
Mε την υποστήριξη του Metropolitan General το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής στην Αθήνα
Υπηρεσίες Υγείας
24/05/2025 - 06:57
GRC: Έξι άξονες για την ύφεση των συμπτωμάτων των χρόνιων φλεγμονωδών νοσημάτων
Υγεία
24/05/2025 - 03:26
Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης: Οι δράσεις του ΣΑμΣΚΠ ενόψει της 30ής Μαΐου
Patient Talk
24/05/2025 - 00:09
Ενοχλητική τριχοφυΐα στο πρόσωπο: Πώς επιλέγουμε την κατάλληλη μέθοδο αποτρίχωσης στο σπίτι
Ομορφιά
23/05/2025 - 16:37
Κοινωνική δράση δωρεάν καρδιολογικού ελέγχου από το ΕΛΙΚΑΡ σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας
Υγεία
23/05/2025 - 16:19
Η βαριά περίοδος υπονομεύει τις σχολικές επιδόσεις των μαθητριών
Υγεία
23/05/2025 - 16:00
Επιστημονική Ημερίδα: «Λοιμώξεις στον Παθολογικό Τομέα – Βασικές αρχές διάγνωσης και θεραπείας»
Health Talk
23/05/2025 - 15:54
Η απάντηση της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο ΑΥΣ για τα επιθέματα άμορφου σπρέι με αναγεννητικούς παράγοντες
Patient Talk
23/05/2025 - 15:27
Ξηροστομία: Δημιουργήθηκε βιοτράπεζα αναγεννητικών κυττάρων των σιελογόνων αδένων στις ΗΠΑ
Υγεία
23/05/2025 - 15:02
Ημερίδες του ΕΟΔΥ για την πρόληψη της νόσου των Λεγεωνάριων
Υγεία
23/05/2025 - 14:37
Οι επιστήμονες πιο κοντά σε μπαχαρικό αντίδοτο των... καυτερών!
Διατροφή
23/05/2025 - 14:11
Οδηγός για υγιείς πνεύμονες: Τι να προσέξετε και πότε πρέπει να δράσετε
Health Talk
23/05/2025 - 13:46
Αγαπηδάκη: Για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας απαιτείται κοινωνική συμμαχία
Πολιτική Υγείας
23/05/2025 - 13:29
Τι δείχνει για την υγεία μας η ουλίτιδα - Πως πρέπει να δουλέψει ο οδοντίατρος
Health Talk
23/05/2025 - 13:22
Επαναπρογραμματισμός των κυττάρων σε ποντίκια οδήγησε σε δραστική απώλεια του βάρους τους
Υγεία
23/05/2025 - 13:00
ΕΣΠΑ: Τα νοσοκομεία που εντάσσονται για ενεργειακή αναβάθμιση
Πολιτική Υγείας
23/05/2025 - 12:30
Καρκίνος ωοθηκών: Για πρώτη φορά ανοσοθεραπεία έχει όφελος επιβίωσης σε ασθενείς με ανθεκτική μορφή της νόσου
Pharma News
23/05/2025 - 12:00
Θαλασσαιμία: Πάνω από 2.200 οι ασθενείς στην Ελλάδα – Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα
Health Talk
23/05/2025 - 11:08
Η εξέλιξη του βάρους στην πρώιμη παιδική ηλικία φαίνεται να καθορίζει τυχόν μελλοντική παχυσαρκία
Υγεία
23/05/2025 - 11:00
Καρκίνος της Ουροδόχου Κύστης: Νεότερες θεραπείες, έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη
Υγεία
23/05/2025 - 10:00
Sanofi: Ενισχύει το "χαρτοφυλάκιο" της κατά του Αλτσχάιμερ με εξαγορά 470 εκατομμυρίων δολαρίων
Pharma News
23/05/2025 - 08:36
ΠΟΥ για Γάζα: Είναι άδικο η τροφή να μετατρέπεται σε όπλο
Επικαιρότητα
23/05/2025 - 08:19
Στρεπτόκοκκος: Κλειστά 5 σχολεία στη Θεσσαλονίκη- Πάνω από δέκα τα κρούσματα
Επικαιρότητα
23/05/2025 - 07:52
ΕνΕΑΠ: «Αποδίδει καρπούς η δράση για τη μείωση της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ
Επικαιρότητα
23/05/2025 - 06:51
ΕΟΠΕ: Ο καθοριστικός ρόλος της κλινικής έρευνας στην ογκολογία
Health Talk
23/05/2025 - 03:33
Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει πληρότητες έως και 400% σε Παθολογικές Κλινικές
Πολιτική Υγείας
23/05/2025 - 00:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς οι επίμονες λιγούρες για γλυκό μπορεί να κρύβουν ελλείμματα του οργανισμού
Διατροφή
22/05/2025 - 16:41
Η ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει πληρότητες έως και 400% σε Παθολογικές Κλινικές
Πολιτική Υγείας
23/05/2025 - 00:07
Καρκίνος ωοθηκών: Για πρώτη φορά ανοσοθεραπεία έχει όφελος επιβίωσης σε ασθενείς με ανθεκτική μορφή της νόσου
Pharma News
23/05/2025 - 12:00
Αγαπηδάκη: Για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας απαιτείται κοινωνική συμμαχία
Πολιτική Υγείας
23/05/2025 - 13:29
Οι επιστήμονες πιο κοντά σε μπαχαρικό αντίδοτο των... καυτερών!
Διατροφή
23/05/2025 - 14:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo