ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια τρόφιμα επηρεάζουν την ακμή των ενηλίκων

Διατροφή
Ποια τρόφιμα επηρεάζουν την ακμή των ενηλίκων
Ολοένα περισσότεροι ενήλικες, κυρίως γυναίκες, ταλαιπωρούνται από ακμή, η οποία άλλοτε παρουσιάζεται στην εφηβεία και επιμένει στον χρόνο και άλλοτε εμφανίζεται μετά την ενηλικίωση. Μία σειρά παραγόντων συμβάλλουν στην ακμή κατά την ενηλικίωση.
Παρασκευή, 12/06/2020 - 15:10
News4Health Team News4Health Team

Επιδημιολογικές μελέτες στις προηγμένες χώρες της Δύσης δείχνουν ότι η ακμή εμφανίζεται πλέον σε ποσοστό έως και 50% των ατόμων ηλικίας άνω των 25 ετών, όταν πριν από μερικές δεκαετίες ήταν μια δερματοπάθεια άρρηκτα συνδεδεμένη με την εφηβεία. Κύρια αιτία για την αύξηση της ακμής των ενηλίκων πιστεύεται ότι είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τη διατροφή να συσχετίζεται ολοένα περισσότερο με την ανάπτυξή της.

Παράγοντες ανάπτυξης ακμής στους ενήλικες

Την άποψη αυτή ενισχύει μια νέα, μεγάλη έρευνα στην οποία αξιολογήθηκε κάθε παράμετρος που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη ακμής των ενηλίκων. Ανάμεσα στις παραμέτρους που ελήφθησαν υπόψη συμπεριλαμβάνονται το φύλο, η φάση της ζωής ειδικά των γυναικών (π.χ. εγκυμοσύνη, κλιμακτήριος), οι καπνιστικές συνήθειες, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, το σωματικό βάρος, η ψυχική κατάσταση (π.χ. κατάθλιψη), το ατομικό ιατρικό ιστορικό (π.χ. ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ή άλλων νοσημάτων) και οι διατροφικές συνήθειες.

Αφού συνυπολόγισαν όλους αυτούς τους παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη (από τρόφιμα και ροφήματα) ή/και γάλα είναι παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση ακμής ενηλίκων.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ουδέποτε είχαν πρόβλημα ακμής, ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που ταλαιπωρούνταν από σπυράκια στο πρόσωπο είχαν την τάση να καταναλώνουν πολύ περισσότερο γάλα, σοκολάτες γάλακτος, σνακ και πρόχειρα φαγητά πλούσια σε λιπαρά, καθώς και τρόφιμα και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη. Οι συμμετέχοντες με ακμή είχαν επίσης την τάση να καταναλώνουν πολύ λιγότερα ψάρια, κρέας, λαχανικά, φρούτα, αλλά και μαύρη σοκολάτα η οποία περιέχει λιγότερο γάλα και ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε μερίδα τροφίμου με πολλά λιπαρά ή/και ζάχαρη και κάθε ποτήρι ροφήματος με ζάχαρη αύξανε την πιθανότητα να έχουν οι συμμετέχοντες ενεργή ακμή στα 30, τα 40 ή και τα 50 τους ακόμα.

Αντίθετα, η υγιεινή διατροφή συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ενεργού ακμής των ενηλίκων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology. Πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 24.500 άνδρες και γυναίκες, που είχαν διάμεση ηλικία τα 57 έτη. Το 39% από αυτούς ανέφεραν ότι είχαν ιστορικό ακμής μετά την ενηλικίωση και το 7% ότι είχαν ενεργή ακμή των ενηλίκων.

«Η ακμή είναι μία φλεγμονώδης δερματοπάθεια, στην ανάπτυξη της οποίας παίζουν καθοριστικό ρόλο γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες», σχολιάζει ο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Διάφορες ενδοκρινικές διαταραχές σε συνδυασμό με γενετική προδιάθεση μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν. Επιπρόσθετα, η χρήση προϊόντων καπνού, το στρες, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμα και η χρήση λανθασμένων καλλυντικών μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη και τη σοβαρότητά της. Ολοένα περισσότερες έρευνες, όμως, υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο σε μερικούς πάσχοντες. Τα έως τώρα στοιχεία, όμως, εστιάζονταν σε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες και προέρχονταν κυρίως από μικρές μελέτες. Η νέα μελέτη όμως αφενός πραγματοποιήθηκε σε χιλιάδες εθελοντές, αφετέρου συμπεριέλαβε όλες τις ομάδες τροφίμων, οι οποίες αξιολογήθηκαν σε επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης σε γραμμάρια».

Ο ρόλος της διατροφής

Πώς θα μπορούσε όμως η διατροφή να επηρεάσει την πιθανότητα για εμφάνιση ακμής στην τρίτη ή τέταρτη δεκαετία της ζωής; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κλειδί είναι οι επιδράσεις της διατροφής στους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της ακμής. «Η κατανάλωση γάλακτος, π.χ., πιστεύεται ότι αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και του παράγοντα IGF-1, δύο ουσιών που προκαλούν λιπογένεση και πολλαπλασιασμό των κυττάρων της κερατίνης και των σμηγματογόνων αδένων», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. «Ο παράγοντας IGF-1 διεγείρει επίσης τη σύνθεση των ανδρογόνων (ορμόνες του ανδρικού φύλου), η υπερπαραγωγή των οποίων ευνοεί την ακμή».

Επιπρόσθετα, η ακολούθηση μιας διατροφής με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (από τρόφιμα πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων ορισμένων χημικών ουσιών που δημιουργούν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη ακμής.

«Η ταυτοποίηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην ακμή των ενηλίκων είναι σημαντική, διότι η δερματοπάθεια έχει σοβαρές συνέπειες στον ψυχισμό των πασχόντων», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί ψυχολογική επιβάρυνση, που οδηγεί σε μείωση της αυτοεκτίμησης, φτωχή αυτοεικόνα, κοινωνική απομόνωση ή ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ακμή των ενηλίκων, ειδικά όταν είναι σοβαρή, μπορεί να έχει τις ίδιες συναισθηματικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες με χρόνιες παθήσεις, όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα, η επιληψία ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Επομένως, η ακμή των ενηλίκων δεν είναι ένα απλό αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια κατάσταση με απρόβλεπτες προεκτάσεις και συνέπειες».

Και καταλήγει: «Τα νέα ευρήματα, σε συνδυασμό με άλλα της τελευταίας 15ετίας, έχουν πλέον αλλάξει την αντίληψη που είχαμε για την αιτιοπαθογένεια της ακμής. Παλαιότερα, όταν μας ρωτούσαν οι ασθενείς μας για τον ρόλο της διατροφής στα σπυράκια, τους απαντούσαμε πως δεν είναι σημαντικός. Τώρα πια όμως ξέρουμε ότι μερικά τρόφιμα όπως το γάλα και οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και λιπαρά, μπορεί να παίζουν επιβαρυντικό ρόλο σε μερικούς ασθενείς, ιδιαίτερα εάν γίνεται υπερκατανάλωση και φυσικά εφόσον υπάρχει προδιαθεσική ευαισθησία».

Τελευταία τροποποίηση στις 12/06/2020 - 15:30
  • ΕΝΗΛΙΚΕΣ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΑΚΜΗ
  • ΕΠΙΔΡΑΣΗ
  • ΣΠΥΡΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι Έλληνες δεν αναγνωρίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια
Οι Έλληνες δεν αναγνωρίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια 27 Μαϊος 2020
4 θαυματουργές δίαιτες που κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους 24 Ιουνίου 2020
4 θαυματουργές δίαιτες που κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά
Υγεία
28/11/2025 - 13:00

Η κλιματική αλλαγή κάνει τα τρόφιμα λιγότερο θρεπτικά

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου

Βρετανία: Απαγόρευση διαφημίσεων για μάσκες προσώπου LED που υπόσχονται θεραπεία της ακμής
Ομορφιά
06/11/2025 - 09:00

Βρετανία: Απαγόρευση διαφημίσεων για μάσκες προσώπου LED που υπόσχονται θεραπεία της ακμής

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας
Επικαιρότητα
04/11/2025 - 20:54

Απλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού στη διατροφική αλυσίδα από το χωράφι έως την κουζίνα μας

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια
Διατροφή
31/10/2025 - 19:06

DEFENSEFOOD: Το κοινοτικό έργο που «υψώνει» ασπίδα προστασίας για τη διατροφική ασφάλεια

Φωτοθεραπεία: Μπορεί να προσφέρει καλύτερο δέρμα και πιο δυνατές αρθρώσεις;
Υγεία
27/10/2025 - 10:00

Φωτοθεραπεία: Μπορεί να προσφέρει καλύτερο δέρμα και πιο δυνατές αρθρώσεις;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στη φυλακή ο 34χρονος φαρμακοποιός που θεωρείται αρχηγός κυκλώματος εξαπάτησης του ΕΟΠΥΥ
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 19:24
Προσωπικός Ιατρός: «Κόκκινη γραμμή» οι κατ’ οίκον επισκέψεις χωρίς αποζημίωση
Πολιτική Υγείας
09/12/2025 - 19:07
Φιστίκια και εγκέφαλος: Πρόσφατη μελέτη δείχνει πως μπορεί ο νόστιμος ξηρός καρπός να τον προστατεύσει
Διατροφή
09/12/2025 - 18:29
GRIPP-SNF: Σημαντική η μείωση των νοσοκομειακών λοιμώξεων στα πέντε χρόνια του προγράμματος - Τα επόμενα βήματα
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 18:12
Πέντε μύθοι και αλήθειες για την όραση που πρέπει να γνωρίζουμε
Health Talk
09/12/2025 - 17:24
Νοσοκομείο Λέρου: Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού καταγγέλλει η Ε.Ι.ΘΕ.Λ.
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 17:02
Βραβεία Φιλοζωίας 2025 «Ηρωικές Καρδιές»: Ο νέος θεσμός που τιμά όσους δίνουν φωνή στα ζώα
Pet
09/12/2025 - 16:44
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Προτάσεις – «κλειδιά» στον ΕΟΠΥΥ για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα Διαβήτη
Patient Talk
09/12/2025 - 16:22
Προειδοποίηση για αύξηση των κρουσμάτων λιστερίωσης στην Ευρώπη - Οι στρατηγικές πρόληψης
Πολιτική Υγείας
09/12/2025 - 16:01
Δύο μεγάλες ευρωπαϊκές μελέτες «ρίχνουν φως» στη γλυκιά γεύση και τα γλυκαντικά
Διατροφή
09/12/2025 - 15:39
Θεμιστοκλέους: «Σήμερα στην Ελλάδα κλείνονται ραντεβού πιο γρήγορα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα»
Πολιτική Υγείας
09/12/2025 - 15:21
ΔΕΠΥ και οθόνες: Τα social media και όχι τα παιδιά ευθύνονται για την ελλειμματική προσοχή στους εφήβους
Υγεία
09/12/2025 - 15:02
Αffidea neuraCare: Η πρώτη F-18 FDOPA PET/CT στην Ελλάδα εισάγει μια νέα εποχή στη νευροαπεικόνιση
Υπηρεσίες Υγείας
09/12/2025 - 14:44
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ πρόσφεραν φαρμακευτικό, υγειονομικό και εκπαιδευτικό υλικό σε τέσσερις κοινωνικές δομές στη Λαμία
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 14:18
Ο ενθουσιασμός για τα Χριστούγεννα φτάνει στο απόγειο του στην ηλικία των έξι ετών
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 14:00
Παντοτινά χημικά: Οι επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση τους συνδέονται με οικονομικές απώλειες δισεκατομμυρίων δολαρίων
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 13:00
Ιδρώτας: Ένα πολύτιμο διαγνωστικό εργαλείο - Ο ρόλος των έξυπνων αισθητήρων και του AI
Υγεία
09/12/2025 - 12:00
Πώς μεταβάλλεται η εγκεφαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας
Υγεία
09/12/2025 - 11:00
ΕΟΦ: Προειδοποίηση για βρεφικό γάλα που συνδέεται με κρούσματα αλλαντίασης
Επικαιρότητα
09/12/2025 - 10:59
Το στυλ διαπαιδαγώγησης διαμορφώνει το προφίλ ψυχικού κινδύνου ή ανθεκτικότητας των παιδιών
Ψυχική Υγεία
09/12/2025 - 10:00
Πρωτοποριακή θεραπεία δίνει ελπίδα σε ασθενείς με «ανίατη» λευχαιμία
Υγεία
09/12/2025 - 09:00
ΙΣΠ: Δωρεάν μη επεμβατικός έλεγχος ήπατος στον Πειραιά το διήμερο 8-9 Δεκεμβρίου
Υγεία
09/12/2025 - 07:18
Η Greenvolt Next παραδίδει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 4 MW για τη Sanofi στην Ιρλανδία
Pharma News
09/12/2025 - 03:34
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Φροντίζοντας τους γονείς, φροντίζουμε τα παιδιά
Ψυχική Υγεία
09/12/2025 - 00:03
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ ολοκλήρωσε το πρώτο Business Day σε συνεργασία με τη Randstad
Pharma News
08/12/2025 - 23:41
Επιστολή ΙΣΑ στον ΕΟΠΥΥ - Ζητεί την πληρωμή του clawback Σεπτεμβρίου σε δόσεις
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 23:14
Ένα εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο σώζουν ζωές από εγκεφαλικά - Ορόσημο το πρόγραμμα «ΧΟΠΑ Ήρωες 112»
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 22:39
Αντιμέτωπο με τη χειρότερη επιδημία χολέρας τα τελευταία 25 χρόνια το Κονγκό
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 22:04
Από το καλό στο καλύτερο η υγεία του 18χρονου Μάριου, μετά τη μεταμόσχευση ήπατος στην Ιταλία
Επικαιρότητα
08/12/2025 - 21:41
Ακίνδυνα και αποτελεσματικά τα mRNA εμβόλια κατά της Covid-19 σύμφωνα με γαλλική μελέτη
Υγεία
08/12/2025 - 21:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα παντοτινά χημικά σαμποτάρουν τη βελτίωση των επιπέδων σακχάρου μετά από βαριατρική επέμβαση
Υγεία
08/12/2025 - 12:00
Οδηγός για να μην σάς βρει η νέα χρονιά με την περιφέρεια μέσης του Αγίου Βασίλη!
Διατροφή
08/12/2025 - 14:00
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ για τη διανυκτέρευση στρατιωτικών φαρμακείων και την κατ’ οίκον διανομή των ΦΥΚ
Πολιτική Υγείας
08/12/2025 - 16:17
Μητσοτάκης: Υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των κτιρίων του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/12/2025 - 09:24
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Επιλογή υψηλότερου IQ και μικρότερου κινδύνου ασθένειας με 50.000 δολάρια;
Επικαιρότητα
07/12/2025 - 10:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo