ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια τρόφιμα επηρεάζουν την ακμή των ενηλίκων

Διατροφή
Ποια τρόφιμα επηρεάζουν την ακμή των ενηλίκων
Ολοένα περισσότεροι ενήλικες, κυρίως γυναίκες, ταλαιπωρούνται από ακμή, η οποία άλλοτε παρουσιάζεται στην εφηβεία και επιμένει στον χρόνο και άλλοτε εμφανίζεται μετά την ενηλικίωση. Μία σειρά παραγόντων συμβάλλουν στην ακμή κατά την ενηλικίωση.
Παρασκευή, 12/06/2020 - 15:10
News4Health Team News4Health Team

Επιδημιολογικές μελέτες στις προηγμένες χώρες της Δύσης δείχνουν ότι η ακμή εμφανίζεται πλέον σε ποσοστό έως και 50% των ατόμων ηλικίας άνω των 25 ετών, όταν πριν από μερικές δεκαετίες ήταν μια δερματοπάθεια άρρηκτα συνδεδεμένη με την εφηβεία. Κύρια αιτία για την αύξηση της ακμής των ενηλίκων πιστεύεται ότι είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τη διατροφή να συσχετίζεται ολοένα περισσότερο με την ανάπτυξή της.

Παράγοντες ανάπτυξης ακμής στους ενήλικες

Την άποψη αυτή ενισχύει μια νέα, μεγάλη έρευνα στην οποία αξιολογήθηκε κάθε παράμετρος που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη ακμής των ενηλίκων. Ανάμεσα στις παραμέτρους που ελήφθησαν υπόψη συμπεριλαμβάνονται το φύλο, η φάση της ζωής ειδικά των γυναικών (π.χ. εγκυμοσύνη, κλιμακτήριος), οι καπνιστικές συνήθειες, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, το σωματικό βάρος, η ψυχική κατάσταση (π.χ. κατάθλιψη), το ατομικό ιατρικό ιστορικό (π.χ. ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ή άλλων νοσημάτων) και οι διατροφικές συνήθειες.

Αφού συνυπολόγισαν όλους αυτούς τους παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη (από τρόφιμα και ροφήματα) ή/και γάλα είναι παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση ακμής ενηλίκων.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ουδέποτε είχαν πρόβλημα ακμής, ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που ταλαιπωρούνταν από σπυράκια στο πρόσωπο είχαν την τάση να καταναλώνουν πολύ περισσότερο γάλα, σοκολάτες γάλακτος, σνακ και πρόχειρα φαγητά πλούσια σε λιπαρά, καθώς και τρόφιμα και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη. Οι συμμετέχοντες με ακμή είχαν επίσης την τάση να καταναλώνουν πολύ λιγότερα ψάρια, κρέας, λαχανικά, φρούτα, αλλά και μαύρη σοκολάτα η οποία περιέχει λιγότερο γάλα και ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε μερίδα τροφίμου με πολλά λιπαρά ή/και ζάχαρη και κάθε ποτήρι ροφήματος με ζάχαρη αύξανε την πιθανότητα να έχουν οι συμμετέχοντες ενεργή ακμή στα 30, τα 40 ή και τα 50 τους ακόμα.

Αντίθετα, η υγιεινή διατροφή συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ενεργού ακμής των ενηλίκων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology. Πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 24.500 άνδρες και γυναίκες, που είχαν διάμεση ηλικία τα 57 έτη. Το 39% από αυτούς ανέφεραν ότι είχαν ιστορικό ακμής μετά την ενηλικίωση και το 7% ότι είχαν ενεργή ακμή των ενηλίκων.

«Η ακμή είναι μία φλεγμονώδης δερματοπάθεια, στην ανάπτυξη της οποίας παίζουν καθοριστικό ρόλο γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες», σχολιάζει ο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Διάφορες ενδοκρινικές διαταραχές σε συνδυασμό με γενετική προδιάθεση μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν. Επιπρόσθετα, η χρήση προϊόντων καπνού, το στρες, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμα και η χρήση λανθασμένων καλλυντικών μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη και τη σοβαρότητά της. Ολοένα περισσότερες έρευνες, όμως, υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο σε μερικούς πάσχοντες. Τα έως τώρα στοιχεία, όμως, εστιάζονταν σε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες και προέρχονταν κυρίως από μικρές μελέτες. Η νέα μελέτη όμως αφενός πραγματοποιήθηκε σε χιλιάδες εθελοντές, αφετέρου συμπεριέλαβε όλες τις ομάδες τροφίμων, οι οποίες αξιολογήθηκαν σε επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης σε γραμμάρια».

Ο ρόλος της διατροφής

Πώς θα μπορούσε όμως η διατροφή να επηρεάσει την πιθανότητα για εμφάνιση ακμής στην τρίτη ή τέταρτη δεκαετία της ζωής; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κλειδί είναι οι επιδράσεις της διατροφής στους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της ακμής. «Η κατανάλωση γάλακτος, π.χ., πιστεύεται ότι αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και του παράγοντα IGF-1, δύο ουσιών που προκαλούν λιπογένεση και πολλαπλασιασμό των κυττάρων της κερατίνης και των σμηγματογόνων αδένων», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. «Ο παράγοντας IGF-1 διεγείρει επίσης τη σύνθεση των ανδρογόνων (ορμόνες του ανδρικού φύλου), η υπερπαραγωγή των οποίων ευνοεί την ακμή».

Επιπρόσθετα, η ακολούθηση μιας διατροφής με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (από τρόφιμα πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων ορισμένων χημικών ουσιών που δημιουργούν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη ακμής.

«Η ταυτοποίηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην ακμή των ενηλίκων είναι σημαντική, διότι η δερματοπάθεια έχει σοβαρές συνέπειες στον ψυχισμό των πασχόντων», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί ψυχολογική επιβάρυνση, που οδηγεί σε μείωση της αυτοεκτίμησης, φτωχή αυτοεικόνα, κοινωνική απομόνωση ή ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ακμή των ενηλίκων, ειδικά όταν είναι σοβαρή, μπορεί να έχει τις ίδιες συναισθηματικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες με χρόνιες παθήσεις, όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα, η επιληψία ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Επομένως, η ακμή των ενηλίκων δεν είναι ένα απλό αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια κατάσταση με απρόβλεπτες προεκτάσεις και συνέπειες».

Και καταλήγει: «Τα νέα ευρήματα, σε συνδυασμό με άλλα της τελευταίας 15ετίας, έχουν πλέον αλλάξει την αντίληψη που είχαμε για την αιτιοπαθογένεια της ακμής. Παλαιότερα, όταν μας ρωτούσαν οι ασθενείς μας για τον ρόλο της διατροφής στα σπυράκια, τους απαντούσαμε πως δεν είναι σημαντικός. Τώρα πια όμως ξέρουμε ότι μερικά τρόφιμα όπως το γάλα και οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και λιπαρά, μπορεί να παίζουν επιβαρυντικό ρόλο σε μερικούς ασθενείς, ιδιαίτερα εάν γίνεται υπερκατανάλωση και φυσικά εφόσον υπάρχει προδιαθεσική ευαισθησία».

Τελευταία τροποποίηση στις 12/06/2020 - 15:30
  • ΕΝΗΛΙΚΕΣ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΑΚΜΗ
  • ΕΠΙΔΡΑΣΗ
  • ΣΠΥΡΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι Έλληνες δεν αναγνωρίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια
Οι Έλληνες δεν αναγνωρίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια 27 Μαϊος 2020
4 θαυματουργές δίαιτες που κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους 24 Ιουνίου 2020
4 θαυματουργές δίαιτες που κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιπτώσεις της COVID-19 και της γρίπης στον εγκέφαλο: Μελέτη αποκαλύπτει βασικές διαφορές
Υγεία
25/02/2026 - 11:00

Επιπτώσεις της COVID-19 και της γρίπης στον εγκέφαλο: Μελέτη αποκαλύπτει βασικές διαφορές

Η ανθυγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο
Υγεία
24/02/2026 - 17:06

Η ανθυγιεινή διατροφή στην παιδική ηλικία προκαλεί μακροχρόνιες αλλαγές στον εγκέφαλο

Η αντοχή σαλμονέλας και καμπυλοβακτηρίου στα αντιμικροβιακά συνιστούν πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη
Πολιτική Υγείας
18/02/2026 - 17:59

Η αντοχή σαλμονέλας και καμπυλοβακτηρίου στα αντιμικροβιακά συνιστούν πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ευρώπη

Ποιες βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία μας
Διατροφή
18/02/2026 - 17:24

Ποιες βελτιώσεις στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία μας

Τι είναι οι μυκοτοξίνες, τι προκαλούν στα τρόφιμα και ποιες οι επιπτώσεις τους στην υγεία ανθρώπων και ζώων
Διατροφή
17/02/2026 - 21:27

Τι είναι οι μυκοτοξίνες, τι προκαλούν στα τρόφιμα και ποιες οι επιπτώσεις τους στην υγεία ανθρώπων και ζώων

Διατροφικά μυστικά για το υπόλοιπο του χειμώνα - Τι πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι μας
Διατροφή
16/02/2026 - 20:14

Διατροφικά μυστικά για το υπόλοιπο του χειμώνα - Τι πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Διασωληνωμένος με μηνιγγίτιδα στο Τζάνειο 26χρονος από τον Πύργο
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 18:38
Η Κύπρος προωθεί ενισχυμένη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ για την αξιολόγηση φαρμακευτικών θεραπειών
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 18:33
Εικόνες και βίντεο από τη δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τις σπάνιες παθήσεις
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 18:11
Συνεργασία Angelini Pharma και Quiver Bioscience για καινοτόμες θεραπείες σχετικά με τις γενετικές επιληψίες
Pharma News
26/02/2026 - 17:39
Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με 12 τύπους καρκίνου σύμφωνα με νέα μελέτη
Υγεία
26/02/2026 - 17:14
Πρόγραμμα ΖΕΥΞΗ ΙΙ: Έμπνευση για τους μελλοντικούς επιστήμονες υγείας!
Patient Talk
26/02/2026 - 16:49
Οι τοποθετήσεις Γεωργιάδη στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 16:32
Θεσσαλονίκη: Αυξημένες περιπολίες για την αντιμετώπιση του μπαράζ κλοπών στα φαρμακεία
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 16:11
«Κάνε την απλή κίνηση»: Ενημερωτική καμπάνια για την αξία του εμβολιασμού από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων
Υγεία
26/02/2026 - 15:47
Ελπίδα για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης μέσω απλής εξέτασης αίματος
Υγεία
26/02/2026 - 15:30
Η λοίμωξη με Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου
Υγεία
26/02/2026 - 14:30
Θεμιστοκλέους: Απαντήσεις για Καρδίτσα, Ζάκυνθο και ενίσχυση του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 14:00
Τα «παντοτινά χημικά» γερνούν γρηγορότερα τους άνδρες μέσης ηλικίας
Υγεία
26/02/2026 - 13:30
Χειμερία νάρκη: Ο μηχανισμός που προστατεύει τη μυική μάζα στις καφέ αρκούδες στο μικροσκόπιο
Υγεία
26/02/2026 - 12:30
Γεωργιάδης για περιστατικά σε Σκύρο και Ζάκυνθο: Συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα αξιόπιστο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 11:45
Αγαπηδάκη για τον έναν χρόνο του "Προλαμβάνω" για τα καρδιαγγειακά: 80.000 άνθρωποι...πρόλαβαν!
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 11:30
Ανθρώπινα οστά σε κάδο απορριμμάτων κοντά στο νοσοκομείο Καρδίτσας
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 10:56
Σπάνια νοσήματα: Οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στις σπάνιες αιματολογικές νεοπλασίες
Υγεία
26/02/2026 - 10:47
Η ξηροφθαλμία μπορεί να αποτελεί πρώιμο σημάδι αυτοάνοσου νοσήματος
Υγεία
26/02/2026 - 10:30
Ελληνική έρευνα για την ημικρανία μεταξύ των κορυφαίων του 2025: Τι συμβαίνει με τη διακοπή των μονοκλωνικών
Υγεία
26/02/2026 - 09:30
Πρώτη γέννηση στο Ηνωμένο Βασίλειο από μεταμόσχευση μήτρας νεκρής δότριας – Ελπίδα για γυναίκες με MRKH
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 08:36
Νέα μελέτη για την αϋπνία: Όταν οι σκέψεις της ημέρας δεν αφήνουν σε ησυχία τον εγκέφαλο
Υγεία
25/02/2026 - 21:11
Αντίδραση Γεωργιάδη για το περιστατικό μηνιγγίτιδας στη Ζάκυνθο - Σε αναστολή καθηκόντων η παιδίατρος
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 20:33
«Πνίγεται» ο Έβρος από τα νερά που κατεβαίνουν από Βουλγαρία – Εφιαλτική η κατάσταση στα Λάβαρα
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 20:08
Παχυσαρκία: Οι φαρμακευτικές θεραπείες που αλλάζουν τα δεδομένα
Health Talk
25/02/2026 - 19:41
Δύο νέοι σκύλοι διασώστες στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με δωρεά της Βουλής
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 19:14
Ρίο: Κέρδισε τη μάχη για τη ζωή το μωράκι από τη Ζάκυνθο που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 18:47
Δεν είναι μόνο ο καφές ή το τσάι - Ποια τρόφιμα και ποτά «κρύβουν» καφεΐνη!
Διατροφή
25/02/2026 - 18:21
Οι νέες προοπτικές που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στην κατανόηση και διαχείριση της άνοιας
Health Talk
25/02/2026 - 17:39
Σημαντική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Ζάππειο, στις 7 Μαρτίου
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 17:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

FDA: Επισπεύδονται οι διαδικασίες νέων γονιδιακών θεραπειών για σπάνια νοσήματα
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 08:13
Νέο ενέσιμο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας έδειξε απώλεια βάρους 19,7%
Pharma News
24/02/2026 - 12:00
Τέσσερα χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Ρεκόρ επιθέσεων σε δομές υγείας το 2025
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 13:45
Ένα ποτήρι γάλα μετά την άσκηση προστατεύει τα οστά των ηλικιωμένων
Διατροφή
24/02/2026 - 14:00
Γεωργιάδης: «Εχουν αποσταλεί 1.758.000 sms για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας»
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 18:52
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo