ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια τρόφιμα επηρεάζουν την ακμή των ενηλίκων

Διατροφή
Ποια τρόφιμα επηρεάζουν την ακμή των ενηλίκων
Ολοένα περισσότεροι ενήλικες, κυρίως γυναίκες, ταλαιπωρούνται από ακμή, η οποία άλλοτε παρουσιάζεται στην εφηβεία και επιμένει στον χρόνο και άλλοτε εμφανίζεται μετά την ενηλικίωση. Μία σειρά παραγόντων συμβάλλουν στην ακμή κατά την ενηλικίωση.
Παρασκευή, 12/06/2020 - 15:10
News4Health Team News4Health Team

Επιδημιολογικές μελέτες στις προηγμένες χώρες της Δύσης δείχνουν ότι η ακμή εμφανίζεται πλέον σε ποσοστό έως και 50% των ατόμων ηλικίας άνω των 25 ετών, όταν πριν από μερικές δεκαετίες ήταν μια δερματοπάθεια άρρηκτα συνδεδεμένη με την εφηβεία. Κύρια αιτία για την αύξηση της ακμής των ενηλίκων πιστεύεται ότι είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, με τη διατροφή να συσχετίζεται ολοένα περισσότερο με την ανάπτυξή της.

Παράγοντες ανάπτυξης ακμής στους ενήλικες

Την άποψη αυτή ενισχύει μια νέα, μεγάλη έρευνα στην οποία αξιολογήθηκε κάθε παράμετρος που θα μπορούσε να επηρεάσει την ανάπτυξη ακμής των ενηλίκων. Ανάμεσα στις παραμέτρους που ελήφθησαν υπόψη συμπεριλαμβάνονται το φύλο, η φάση της ζωής ειδικά των γυναικών (π.χ. εγκυμοσύνη, κλιμακτήριος), οι καπνιστικές συνήθειες, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, το σωματικό βάρος, η ψυχική κατάσταση (π.χ. κατάθλιψη), το ατομικό ιατρικό ιστορικό (π.χ. ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ή άλλων νοσημάτων) και οι διατροφικές συνήθειες.

Αφού συνυπολόγισαν όλους αυτούς τους παράγοντες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη (από τρόφιμα και ροφήματα) ή/και γάλα είναι παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση ακμής ενηλίκων.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που ουδέποτε είχαν πρόβλημα ακμής, ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που ταλαιπωρούνταν από σπυράκια στο πρόσωπο είχαν την τάση να καταναλώνουν πολύ περισσότερο γάλα, σοκολάτες γάλακτος, σνακ και πρόχειρα φαγητά πλούσια σε λιπαρά, καθώς και τρόφιμα και ροφήματα πλούσια σε ζάχαρη. Οι συμμετέχοντες με ακμή είχαν επίσης την τάση να καταναλώνουν πολύ λιγότερα ψάρια, κρέας, λαχανικά, φρούτα, αλλά και μαύρη σοκολάτα η οποία περιέχει λιγότερο γάλα και ζάχαρη από τη σοκολάτα γάλακτος.

Σύμφωνα με την έρευνα, κάθε μερίδα τροφίμου με πολλά λιπαρά ή/και ζάχαρη και κάθε ποτήρι ροφήματος με ζάχαρη αύξανε την πιθανότητα να έχουν οι συμμετέχοντες ενεργή ακμή στα 30, τα 40 ή και τα 50 τους ακόμα.

Αντίθετα, η υγιεινή διατροφή συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ενεργού ακμής των ενηλίκων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό JAMA Dermatology. Πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 24.500 άνδρες και γυναίκες, που είχαν διάμεση ηλικία τα 57 έτη. Το 39% από αυτούς ανέφεραν ότι είχαν ιστορικό ακμής μετά την ενηλικίωση και το 7% ότι είχαν ενεργή ακμή των ενηλίκων.

«Η ακμή είναι μία φλεγμονώδης δερματοπάθεια, στην ανάπτυξη της οποίας παίζουν καθοριστικό ρόλο γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες», σχολιάζει ο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. , Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Διάφορες ενδοκρινικές διαταραχές σε συνδυασμό με γενετική προδιάθεση μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν. Επιπρόσθετα, η χρήση προϊόντων καπνού, το στρες, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ακόμα και η χρήση λανθασμένων καλλυντικών μπορεί να ευνοήσουν την ανάπτυξη και τη σοβαρότητά της. Ολοένα περισσότερες έρευνες, όμως, υποδηλώνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες είναι ένας παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο σε μερικούς πάσχοντες. Τα έως τώρα στοιχεία, όμως, εστιάζονταν σε συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες και προέρχονταν κυρίως από μικρές μελέτες. Η νέα μελέτη όμως αφενός πραγματοποιήθηκε σε χιλιάδες εθελοντές, αφετέρου συμπεριέλαβε όλες τις ομάδες τροφίμων, οι οποίες αξιολογήθηκαν σε επίπεδο ημερήσιας πρόσληψης σε γραμμάρια».

Ο ρόλος της διατροφής

Πώς θα μπορούσε όμως η διατροφή να επηρεάσει την πιθανότητα για εμφάνιση ακμής στην τρίτη ή τέταρτη δεκαετία της ζωής; Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κλειδί είναι οι επιδράσεις της διατροφής στους παθοφυσιολογικούς μηχανισμούς της ακμής. «Η κατανάλωση γάλακτος, π.χ., πιστεύεται ότι αυξάνει τα επίπεδα της ινσουλίνης και του παράγοντα IGF-1, δύο ουσιών που προκαλούν λιπογένεση και πολλαπλασιασμό των κυττάρων της κερατίνης και των σμηγματογόνων αδένων», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. «Ο παράγοντας IGF-1 διεγείρει επίσης τη σύνθεση των ανδρογόνων (ορμόνες του ανδρικού φύλου), η υπερπαραγωγή των οποίων ευνοεί την ακμή».

Επιπρόσθετα, η ακολούθηση μιας διατροφής με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο (από τρόφιμα πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη) μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων ορισμένων χημικών ουσιών που δημιουργούν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη ακμής.

«Η ταυτοποίηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην ακμή των ενηλίκων είναι σημαντική, διότι η δερματοπάθεια έχει σοβαρές συνέπειες στον ψυχισμό των πασχόντων», τονίζει ο κ. Μιχελάκης. «Έχει διαπιστωθεί ότι προκαλεί ψυχολογική επιβάρυνση, που οδηγεί σε μείωση της αυτοεκτίμησης, φτωχή αυτοεικόνα, κοινωνική απομόνωση ή ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ακμή των ενηλίκων, ειδικά όταν είναι σοβαρή, μπορεί να έχει τις ίδιες συναισθηματικές, κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειες με χρόνιες παθήσεις, όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα, η επιληψία ή ο σακχαρώδης διαβήτης. Επομένως, η ακμή των ενηλίκων δεν είναι ένα απλό αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια κατάσταση με απρόβλεπτες προεκτάσεις και συνέπειες».

Και καταλήγει: «Τα νέα ευρήματα, σε συνδυασμό με άλλα της τελευταίας 15ετίας, έχουν πλέον αλλάξει την αντίληψη που είχαμε για την αιτιοπαθογένεια της ακμής. Παλαιότερα, όταν μας ρωτούσαν οι ασθενείς μας για τον ρόλο της διατροφής στα σπυράκια, τους απαντούσαμε πως δεν είναι σημαντικός. Τώρα πια όμως ξέρουμε ότι μερικά τρόφιμα όπως το γάλα και οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη και λιπαρά, μπορεί να παίζουν επιβαρυντικό ρόλο σε μερικούς ασθενείς, ιδιαίτερα εάν γίνεται υπερκατανάλωση και φυσικά εφόσον υπάρχει προδιαθεσική ευαισθησία».

Τελευταία τροποποίηση στις 12/06/2020 - 15:30
  • ΕΝΗΛΙΚΕΣ
  • ΤΡΟΦΙΜΑ
  • ΑΚΜΗ
  • ΕΠΙΔΡΑΣΗ
  • ΣΠΥΡΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι Έλληνες δεν αναγνωρίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια
Οι Έλληνες δεν αναγνωρίζουν την παχυσαρκία ως ασθένεια 27 Μαϊος 2020
4 θαυματουργές δίαιτες που κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους 24 Ιουνίου 2020
4 θαυματουργές δίαιτες που κάνουν αυτό που λέει το όνομά τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09

ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο

Ερυθρό δέρμα: Ευαισθησία ή ροδόχρους ακμή; Ειδικός δίνει τις απαντήσεις
Health Talk
28/05/2026 - 16:44

Ερυθρό δέρμα: Ευαισθησία ή ροδόχρους ακμή; Ειδικός δίνει τις απαντήσεις

Η φυσική δύναμη των βιολογικών προϊόντων είναι η «ασπίδα» προστασίας απέναντι στον καύσωνα
Διατροφή
21/05/2026 - 22:23

Η φυσική δύναμη των βιολογικών προϊόντων είναι η «ασπίδα» προστασίας απέναντι στον καύσωνα

Συντηρητικά τροφίμων συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις
Διατροφή
21/05/2026 - 10:00

Συντηρητικά τροφίμων συνδέονται με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις

Γιατί η επάρκεια μελισσών στον πλανήτη κρίνει την επάρκεια των δικών μας τροφίμων αλλά και την υγεία μας
Υγεία
07/05/2026 - 13:00

Γιατί η επάρκεια μελισσών στον πλανήτη κρίνει την επάρκεια των δικών μας τροφίμων αλλά και την υγεία μας

Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό
Διατροφή
28/04/2026 - 12:00

Έξι τρόφιμα που ενισχύουν το μεταβολισμό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του
Health Talk
04/06/2026 - 10:28
ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09
Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ποιμενικών σκύλων
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 12:06
Διαδικτυακή ημερίδα του ΕΕΣ στις 5 Ιουνίου με θέμα «Κλιματική Αλλαγή και Αστικoί κήποι»
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 11:42
Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο για την υποστελέχωσή του, την Πέμπτη 4 Ιουνίου
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 11:09
Pilates και ήπια άσκηση σε άτομα με μυοσκελετικές ευαισθησίες: Τι πρέπει να γνωρίζουμε
Fitness
03/06/2026 - 10:47
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 40 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 13–15 ετών «παίζουν» με νικοτίνη ή καπνό
Υγεία
03/06/2026 - 10:21
Νέα δεδομένα για τη χορήγηση τεστοστερόνης σε ασθενείς με ιστορικό καρκίνου προστάτη
Υγεία
03/06/2026 - 09:54
Nέα έρευνα συνδέει τη λήψη φαρμάκων GLP-1 με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Υγεία
03/06/2026 - 09:33
«Ένας παράλληλος κόσμος»: Όταν η ονειροπόληση αντικαθιστά την πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
03/06/2026 - 09:18
Νέα ψηφιακή εποχή στο Νοσοκομείο «Μεταξά»: Το πρώτο στην Ελλάδα με πληροφοριακό σύστημα σε Cloud υποδομή
Digital Health
02/06/2026 - 16:46
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
Παχυσαρκία: Σύγχρονες φαρμακευτικές θεραπείες για την κλινική διαχείρισή της
Health Talk
02/06/2026 - 15:48
ΠΟΥ: Στα 321 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Έμπολα στο Κονγκό και 41 θάνατοι
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 15:29
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναβαθμίζει οδοντιατρεία σε τέσσερα σωφρονιστικά καταστήματα
Ομορφιά
02/06/2026 - 14:43
Imperial Brands Hellas: Σε νέα φάση η πρωτοβουλία «είμαστε μαζί» για την προστασία των ανηλίκων
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 14:22
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 1.250 φυτά διανεμήθηκαν στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/06/2026 - 13:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Υγείας της ΕΕ για την έξαρση του Έμπολα στην Αφρική
Πολιτική Υγείας
01/06/2026 - 18:06
Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo