ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποια θέση πρέπει να έχει το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας

Διατροφή
Ποια θέση πρέπει να έχει το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας
Το κόκκινο κρέας έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου, καρκίνου του πνεύμονα, καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφάνιση αδενώματος ωοθηκών, προστάτη, νεφρών και στομάχου, καθώς και με κακοήθεια στην ουροδόχο κύστη.
Παρασκευή, 26/01/2024 - 09:21
News4Health Team News4Health Team

«Όπως είναι γνωστό η Μεσογειακή Διατροφή θεωρείται σήμερα ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο. Περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία φαγητών, τα οποία καταναλώνονται με μέτρο. Τυπικά, η Μεσογειακή Διατροφή είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη και ζωικές πρωτεΐνες, υψηλή σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και μονοακόρεστα λιπαρά και εμφανίζει επαρκή ισορροπία ωμέγα-6/ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Το συγκεκριμένο πρότυπο διατροφής έχει συσχετιστεί με μεγάλη ευεργετική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα ζωής του πληθυσμού που την ακολουθεί.
Αρκετές μελέτες έχουν προσπαθήσει να ανακαλύψουν την αιτιολογική σχέση και τη βαρύτητα αυτής ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και στην εμφάνιση των χρόνιων νοσημάτων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα», αναφέρουν ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης Συντονιστής Διευθυντης Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan Hospital – Πρόεδρος Ε. ΚΟ. ΜΕ. Ν. και η κυρία Αναστασία Ταμπάκου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις» συνεχίζουν οι δύο ειδικοί, «είναι η πιο κοινή αιτία θνησιμότητας. Τα αίτια της πρόκλησης αυτών είναι οι διαταραχές λιπιδίων, η ιδιαίτερα υψηλή συγκέντρωση LDL-χοληστερόλης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, το ανδρικό φύλο και η σωματική αδράνεια. Στο φάσμα των χρόνιων νοσημάτων που έχουν μελετηθεί σε σύγκριση με την αυξημένη κατανάλωση λιπαρών έρχεται να προστεθεί και ο σακχαρώδης διαβήτης, του οποίου τα περιστατικά τα τελευταία χρόνια, αυξάνονται εκθετικά. Ο διαβήτης τύπου 2 και οι επιπλοκές του αποτελούν μείζον παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας σχεδόν όλους τους πληθυσμούς τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες με υψηλά ποσοστά νοσηρότητας και θνησιμότητας».

Σύμφωνα με μελέτες τα διαιτητικά κορεσμένα λιπαρά οξέα (SFA), τα οποία βρίσκονται στο γάλα, το βούτυρο, το τυρί, το βόειο κρέας, το αρνί, το χοιρινό, τα πουλερικά, το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας αυξάνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και κυρίως την (κακή) LDL- χοληστερόλη. Τα τρανς λιπαρά οξέα (TFA), τα οποία απαντώνται φυσικά στο κρέας έχουν ενοχοποιηθεί για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτήματα και την αναζήτηση μιας τεκμηριωμένης απάντησης, πραγματοποιήθηκε μια συστηματική ανασκόπηση και μετανάλυση, ανατρέχοντας σε όλη τη βιβλιογραφία που έχει δημοσιευτεί μέχρι το Νοέμβριο του 2021.

Η μετανάλυση περιελάμβανε 43 μελέτες, 17 μελέτες οι οποίες αφορούσαν στην επίδραση σε καρδιαγγειακά νοσήματα, 16 μελέτες για τη συσχέτιση με το έμφραγμα του μυοκαρδίου, 6 μελέτες για την καρδιακή ανεπάρκεια και 23 μελέτες οι οποίες αφορούσαν το σακχαρώδη διαβήτη.

Τόσο το επεξεργασμένο όσο και το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έδειξαν θετική συσχέτιση με την αύξηση του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και του σακχαρώδους διαβήτη. Το επεξεργασμένο, ειδικά, κρέας (και επεξεργασμένο κρέας θεωρείται κάθε κρέας που έχει τροποποιηθεί προκειμένου να βελτιωθεί η γεύση του, είτε να παραταθεί η διάρκεια ζωής του). Μέθοδοι επεξεργασίας κρέατος είναι το αλάτισμα, η ξήρανση, η ζύμωση, η προσθήκη συντηρητικών κ.ά. Έτσι επεξεργασμένα κρέατα -είναι το μπέικον, το ζαμπόν, τα αλλαντικά, τα λουκάνικα, το κονσερβοποιημένο κρέας κ.λπ.- φάνηκε να έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, εμφράγματος του μυοκαρδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Τα αποτελέσματα της μετανάλυσης δεν έδειξαν κάποια στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες.

Ειδικότερα, η στατιστική ανάλυση έδειξε πως για κάθε 100g μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, αυξάνεται ο κίνδυνος των καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά 11%, ενώ για κάθε 50g επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο, στο 26%.

Επιπλέον, η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με 17% μεγαλύτερο κίνδυνο για τη εκδήλωση στεφανιαίας νόσου. Αντιθέτως, το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας φαίνεται να επηρεάζει την πρόκληση εμφράγματος του μυοκαρδίου σε ποσοστό 16% μεγαλύτερο, ενώ το μη επεξεργασμένο κρέας δεν φάνηκε να ενοχοποιείται για τη συγκεκριμένη δράση.

Την ίδια ακριβώς σχέση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, αλλά όχι του μη επεξεργασμένου ανέδειξαν οι μελέτες όσον αφορά και την καρδιακή ανεπάρκεια, αυξάνοντας τον κίνδυνο κατά 16%.

Το μη επεξεργασμένο κρέας, παρ' όλα αυτά, συσχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο για την εμφάνιση διαβήτη κύησης, απ’ ότι το επεξεργασμένο κρέας, σε ποσοστό 100% ανά 100g κόκκινου κρέατος. Παράλληλα, ο κίνδυνος για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 φαίνεται να αυξάνεται κατά 16% ανά 100g μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και 44% ανά 50g επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.

«Οι οδοί μέσω των οποίων μπορεί να οδηγήσει η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος στην εμφάνιση των παραπάνω νοσημάτων ποικίλουν. Η εμφάνιση υπέρτασης, ινσουλινοαντίστασης, τα υψηλότερα επίπεδα του ινσολινόφορφου αυξητικού παράγοντα (IGF-1) και η αύξηση των επιπέδων LDL χοληστερόλης, είναι μερικές περιπτώσεις όπου το κόκκινο κρέας έχει άμεση σχέση», επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Αξίζει, επίσης, να τονίσουμε ότι η αρνητική επίδραση του κόκκινου κρέατος παρουσιάζεται πιο έντονη στον δυτικό πολιτισμό, όπου η κατανάλωσή του είναι μεγαλύτερη. Συμπερασματικά το κόκκινο κρέας και ιδιαίτερα το επεξεργασμένο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και μεταβολικών επιπλοκών και αυτό πλέον τεκμηριώνεται από πλειάδα μελετών και μεταναλύσεων. Η Μεσογειακή διατροφή και οι συστάσεις της όσον αφορά το κρέας είναι η αναμφισβήτητη υγιής διατροφική απάντηση και στην περίπτωση του κόκκινου κρέατος», καταλήγουν ο κ. Μελιδώνης και η κυρία Ταμπάκου.

  • ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
  • ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το σύστημα φύτευσης που «υπόσχεται» φθηνό και ποιοτικό ελαιόλαδο
Το σύστημα φύτευσης που «υπόσχεται» φθηνό και ποιοτικό ελαιόλαδο 20 Ιανουαρίου 2024
Υγιεινές επιλογές για το... ταπεράκι και το τσιμπολόγημα του γραφείου 28 Ιανουαρίου 2024
Υγιεινές επιλογές για το... ταπεράκι και το τσιμπολόγημα του γραφείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μεσογειακή διατροφή προσφέρει ανακούφιση στους πάσχοντες από ευερέθιστο έντερο
Διατροφή
02/06/2025 - 14:00

Η μεσογειακή διατροφή προσφέρει ανακούφιση στους πάσχοντες από ευερέθιστο έντερο

Ειδικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου Κορδελιού- Ευόσμου: «Η διατροφή πάει σχολείο»
Διατροφή
17/05/2025 - 00:07

Ειδικο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του δήμου Κορδελιού- Ευόσμου: «Η διατροφή πάει σχολείο»

Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης στις γυναίκες
Health Talk
05/05/2025 - 14:00

Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα κατά της οστεοπόρωσης στις γυναίκες

Η μάχη κατά της ψωρίασης δίνεται και στο... πιάτο
Υγεία
26/02/2025 - 20:12

Η μάχη κατά της ψωρίασης δίνεται και στο... πιάτο

Τσικνοπέμπτη: Πως δεν θα επιβαρυνθείτε με περιττή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Διατροφή
19/02/2025 - 16:49

Τσικνοπέμπτη: Πως δεν θα επιβαρυνθείτε με περιττή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Τα... μυστικά της Τσικνοπέμπτης: Τέσσερις συμβουλές για να να απολαύσετε σωστά το ψητό κρέας
Διατροφή
16/02/2025 - 13:54

Τα... μυστικά της Τσικνοπέμπτης: Τέσσερις συμβουλές για να να απολαύσετε σωστά το ψητό κρέας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η περιφέρεια Θεσσαλονίκης χρηματοδοτεί την αναβάθμιση τριών κλινικών του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ»
Πολιτική Υγείας
27/08/2025 - 18:57
Ο καφές συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη και βελτίωση του προσδόκιμου ζωής
Υγεία
27/08/2025 - 18:19
Διευκρινίσεις από τη 2η ΥΠΕ για τον ασθενή που διαγνώστηκε με ίλιγγο ενώ είχε υποστεί εγκεφαλικό
Πολιτική Υγείας
27/08/2025 - 17:48
Ο ρόλος της σωστής ενυδάτωσης στους μηχανισμούς άμυνας κατά του άγχους
Ψυχική Υγεία
27/08/2025 - 17:21
Σύγχρονες θεραπείες για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη
Health Talk
27/08/2025 - 16:56
Διαμαρτυρία γιατρών ΠΦΥ για τις κάρτες υγείας αθλητών και την πιστοποίηση
Πολιτική Υγείας
27/08/2025 - 16:11
Ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου ανεξάρτητου κέντρου φυσικού τοκετού στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
27/08/2025 - 15:54
Εντοπίστηκαν τοξικές ουσίες και φυτοφάρμακα στα αυγά της Ελληνίδας γιαγιάς
Διατροφή
27/08/2025 - 15:37
Φάμελλος: «Μητσοτάκης Γεωργιάδης οι μοναδικοί υπεύθυνοι για τη τραγική κατάσταση στην Υγεία»
Πολιτική Υγείας
27/08/2025 - 15:19
Πώς οι ακτινογραφίες ωθούν τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα σε αχρείαστες επεμβάσεις
Υγεία
27/08/2025 - 15:02
ΕΟΔΥ: «Μειώνεται η συγκέντρωση στελεχών ασπέργιλου στον "Άγιο Σάββα"» - Η αντίδραση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
27/08/2025 - 14:37
Τι δείχνουν οι αγαπημένες μας ταινίες για τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου μας
Ψυχική Υγεία
27/08/2025 - 14:04
Διαμαρτυρία της Ε.Σ.Α.μεΑ. για τις διαδικασίες ένταξης των ατόμων με αναπηρία στο ΚΟΤ
Patient Talk
27/08/2025 - 13:47
Έγκριση λενακαπαβίρης από την Κομισιόν: Ένα βήμα πιο κοντά στον έλεγχο του HIV/AIDS
Pharma Policy
27/08/2025 - 13:37
Φάρμακο για το άσθμα βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση σπάνιας νευρολογικής διαταραχής
Pharma News
27/08/2025 - 13:07
O ΕΕΣ τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου με μεγάλη δράση στο Σύνταγμα
Pet
27/08/2025 - 12:49
Φανουρόπιτα: Το νηστίσιμο παραδοσιακό γλυκό που υψώνει ασπίδα προστασίας στον οργανισμό
Διατροφή
27/08/2025 - 12:28
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου και να αυξήσει τη φαιά ουσία
Ψυχική Υγεία
27/08/2025 - 12:00
Η απόχρωση του ροζ που χαλαρώνει και που μπορεί να οδηγήσει μια ομάδα στην ήττα
Ψυχική Υγεία
27/08/2025 - 11:00
Γενετικές εξετάσεις στα έμβρυα πριν την εξωσωματική δείχνουν να βοηθούν στην ταχύτερη σύλληψη
Υγεία
27/08/2025 - 10:00
Πειραματικό ημερήσιο χάπι μειώνει το βάρος κατά 10,5% σε ασθενείς με διαβήτη 2
Pharma News
27/08/2025 - 09:00
Νέος πρόεδρος του ΦΣΑ στη μετά Λουράντου εποχή ο Κ. Μανωλόπουλος
Pharma News
27/08/2025 - 07:45
Η Κομισιόν ενέκρινε νέο φάρμακο για τον HIV με δραστική ουσία τη λενακαπαβίρη
Pharma Policy
26/08/2025 - 19:52
Παγκόσμια πρωτιά: Μεταμοσχεύθηκε πνεύμονας χοίρου σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή
Υγεία
26/08/2025 - 19:17
Άσκηση «ζώνης μηδέν»: Η φιλοσοφία της ήπιας προσπάθειας και τα κέρδη που θα αποκομίσουμε
Fitness
26/08/2025 - 18:48
Ανήσυχος ο ΣΕΒΓΑΠ για την εξάπλωση της ευλογιάς αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
26/08/2025 - 17:58
Ποιος φροντίζει τους φροντιστές; Οι «αόρατοι» άνθρωποι πίσω από τους ασθενείς…
Υγεία
26/08/2025 - 17:34
Κοπέλα έσωσε τον σκύλο της από πνιγμό ακολουθώντας τις πρώτες βοήθειες του ΕΕΣ
Pet
26/08/2025 - 17:21
«Απόλυτα διασφαλισμένη η ασφάλεια ασθενών και προσωπικού στον "Άγιο Σάββα"»
Πολιτική Υγείας
26/08/2025 - 17:02
Τσίμαρης: «Η κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει το ΕΣΥ επί έξι χρόνια»
Πολιτική Υγείας
26/08/2025 - 16:51

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πρωτεΐνη φαίνεται να μπορεί να λειτουργήσει ως φρένο στην εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Υγεία
26/08/2025 - 16:23
Ποιος φροντίζει τους φροντιστές; Οι «αόρατοι» άνθρωποι πίσω από τους ασθενείς…
Υγεία
26/08/2025 - 17:34
Φυτικές ίνες: Πρέπει να είναι μέρος της διατροφή των αθλητών;
Health Talk
26/08/2025 - 15:29
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Μεγάλη δράση του ΕΕΣ για τους τετράποδους φίλους μας στο Σύνταγμα
Pet
26/08/2025 - 06:54
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο του σαρκοβόρου «σκουληκιού του Νέου Κόσμου»
Επικαιρότητα
25/08/2025 - 09:41
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo