ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανδημία παχυσαρκίας προκάλεσε ο κορονοϊός: 2,8 εκ άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω περιττών κιλών

Διατροφή
Πανδημία παχυσαρκίας προκάλεσε ο κορονοϊός: 2,8 εκ άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω περιττών κιλών
Πανδημία...παχυσαρκίας προκάλεσε ο νέος κορονοϊός, καθώς οι περιορισμοί και η ανασφάλεια που βιώσαμε είχαν αντίκτυπο στην καθημερινότητα, τις συνήθειες και το σωματικό βάρος μας.
Παρασκευή, 04/03/2022 - 12:00
— Photo: pixabay
News4Health Team News4Health Team

Δεκάδες μελέτες σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες την τελευταία διετία, αν και δεν ήταν οι ίδιες για όλους τους ανθρώπους, αφού δεν επηρεάστηκαν εξίσου και με τον ίδιο τρόπο από τη νέα πραγματικότητα.

Μολονότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες είπαν ότι πλέον τρώνε λιγότερο συχνά εκτός σπιτιού και μαγειρεύουν περισσότερο εντός, παραδέχτηκαν επίσης ότι έχουν αυξήσει την κατανάλωση ζυμαρικών και τηγανητών φαγητών.

Ανάλογα ευρήματα είχαν δεκάδες άλλες μελέτες σε χώρες, οι οποίες έδειξαν πως παρότι ο περισσότερος κόσμος τρώει πλέον συχνότερα στο σπίτι του, πολλοί προσλαμβάνουν περισσότερες και φτωχής ποιότητας θερμίδες. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι διατροφικές επιλογές των πολιτών επηρεάστηκαν από την οικονομική ανασφάλεια που επέφερε η πανδημία. Η παρατεταμένη αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες λόγω των περιορισμών, έπληξε σημαντικά την οικονομία. Πολλοί εργαζόμενοι, για να αντέξουν αυτές τις αλλαγές, άρχισαν να προμηθεύονται ολοένα φθηνότερη τροφή.

Σημαντικές αλλαγές, όμως, υπήρξαν και στο επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας, η οποία μειώθηκε σημαντικά την περίοδο των περιορισμών στις μετακινήσεις και στη χρήση χώρων αθλήσεως. Πολυάριθμες μελέτες ανά τον κόσμο έδειξαν ότι η φυσική δραστηριότητα μειώθηκε σημαντικά κατά την πανδημία, ενώ αυξήθηκε η καθιστική ζωή.

Σε μια ελληνική μελέτη σχεδόν τέσσερις στους δέκα εθελοντές ανέφεραν μειωμένη, υψηλής και μέτριας έντασης, φυσική δραστηριότητα στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ περισσότερο από το 31% είπαν ότι περπατούν λιγότερο απ' ό,τι πριν εισβάλλει ο κορονοϊός στη ζωή μας. Όλ' αυτά είχαν συνέπειες στο σωματικό βάρος πολλών ανθρώπων. Διεθνείς μελέτες κατέδειξαν αύξηση του σωματικού βάρους σε μικρούς και μεγάλους, καθώς και αύξηση του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας. Η συνδυασμένη ανάλυση 36 κλινικών μελετών με περισσότερους από 59.000 συμμετέχοντες από 32 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έδειξε ότι σημαντικό ποσοστό εξ αυτών (από 11% έως και 72%) είχαν παρουσιάσει αύξηση του σωματικού βάρους τους.

«Το υπερβάλλον σωματικό βάρος αποτελούσε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά ως φαίνεται επιδεινώθηκε στη διάρκειά της», επισημαίνει ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου. «Περισσότεροι από ένας στους δύο ενήλικες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν βάρος μεγαλύτερο από το κανονικό, με τα ποσοστά της παχυσαρκίας να έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια. Δυστυχώς, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και τα συνοδά νοσήματα που αυτή επιφέρει έχουν βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές».

Όλ' αυτά όμως δεν σημαίνουν πως η παχυσαρκία δεν μπορεί να νικηθεί. «Η τροποποίηση των προβληματικών συμπεριφορών και η αντικατάσταση των ανθυγιεινών συνηθειών με νέες, πιο υγιεινές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας για τον μακροχρόνιο έλεγχο του σωματικού βάρους», λέει ο κ. Παπαλαζάρου. «Γιατί ο σκοπός δεν είναι απλώς να χάσει κάποιος τα περιττά του κιλά, αλλά και να μην τα ξαναπάρει».

Αυτό όμως αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι οι προσπάθειες αδυνατίσματος παγκοσμίως έχουν ποσοστό αποτυχίας που υπερβαίνει το 90%. «Είναι γεγονός ότι καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από κάθε είδους τρόπους αδυνατίσματος. Δίαιτες χαμηλών θερμίδων, κετογονικές, διαλλειματικές, προγράμματα αποτοξίνωσης, χάπια που κόβουν την όρεξη, θαυματουργά μηχανήματα που λιπολύουν και χειρουργικές επεμβάσεις είναι μερικοί από αυτούς. Ωστόσο τίποτε απ' όλα αυτά δεν θα έχει μόνιμο αποτέλεσμα, αν ο ασθενής δεν γίνει ο κυρίαρχος της προσπάθειας. Μπορεί κάποιος να χάσει πρόσκαιρα βάρος, αλλά για να το διατηρήσει πρέπει να τροποποιήσει τη σχέση του με το φαγητό και τη διαιτητική του συμπεριφορά», τονίζει. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πρέπει να μάθετε τις ορθές, βασικές διατροφικές αρχές, πως να προσαρμόζετε ένα «απαγορευμένο» τρόφιμο ανώδυνα στο διαιτολόγιό σας, πως να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων για να κάνετε τις σωστές επιλογές, πως να αναγνωρίζετε και να αποφεύγετε τις διατροφικές «παγίδες», πως να αγοράζετε τα κατάλληλα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, πως να συμπεριφέρεστε σε έναν μπουφέ, πως να αναγνωρίζετε τα fake news και τα hoaxes των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πολλά άλλα.

«Το μόνιμο αδυνάτισμα προϋποθέτει να αλλάξουν οι συμπεριφορές που μας οδήγησαν έως εδώ», εξηγεί ο κ. Παπαλαζάρου. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ειδικών προγραμμάτων, που περιλαμβάνουν σύγχρονες τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς όπως η αυτοκαταγραφή, η στοχοθεσία, ο έλεγχος του εξωτερικού ερεθίσματος και η αυτοαξιολόγηση». Τις νέες συμπεριφορές μπορεί στη συνέχεια να εφαρμόσει στην πράξη ο ασθενής, καταρτίζοντας στην αρχή το διατροφικό πρόγραμμά του με τη βοήθεια του διαιτολόγου του. Η ολιστική αυτή προσέγγιση στην εποχή της πανδημίας γίνεται και εξ αποστάσεως. «Το online πρόγραμμα αδυνατίσματος χωρίς δίαιτα που εφαρμόζουμε, κάθε μήνα συμπεριλαμβάνει τέσσερις εβδομαδιαίες συνεδρίες εκπαίδευσης σε ομάδες των 3-5 ατόμων, δύο εξατομικευμένες συνεδρίες με τον προσωπικό διαιτολόγο και εξατομικευμένες συστάσεις τροποποίησης συμπεριφοράς μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου app», εξηγεί ο κ. Παπαλαζάρου. «Με αυτό τον τρόπο ο ασθενής γίνεται ο διαιτολόγος του εαυτού του και αποκομίζει στατιστικά σημαντική απώλεια σωματικού βάρους, μείωση του σωματικού λίπους και βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η παχυσαρκία έχει πλέον λάβει διαστάσεις πανδημίας, με τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω των περιττών τους κιλών. Τα κιλά αυτά ενοχοποιούνται για πολλά και σοβαρά νοσήματα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται η καρδιοπάθεια και 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου (όπως ο καρκίνος του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου).

Πρόσθετο πρόβλημα δημιουργεί το κόστος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, το οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες και αυξάνεται συνεχώς.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/03/2022 - 12:07
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΙΤΑ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό μπορεί να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη
Ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό μπορεί να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη 04 Μαρτίου 2022
Πώς θα φτιάξεις ταραμοσαλάτα και πόσες θερμίδες έχει 07 Μαρτίου 2022
Πώς θα φτιάξεις ταραμοσαλάτα και πόσες θερμίδες έχει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι νέοι δρόμοι της επιστήμης για τον διαβήτη, την παχυσαρκία και την καρδιαγγειακή υγεία
Υγεία
06/11/2026 - 14:54

Οι νέοι δρόμοι της επιστήμης για τον διαβήτη, την παχυσαρκία και την καρδιαγγειακή υγεία

Η εξάπλωση των θεραπειών GLP-1 και το διπλό στίγμα που προκαλούν για τους χρήστες
Health Talk
06/11/2026 - 08:06

Η εξάπλωση των θεραπειών GLP-1 και το διπλό στίγμα που προκαλούν για τους χρήστες

Στην Πάτρα με μια διαφορετική προσέγγιση για την παχυσαρκία η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ
Pharma News
03/11/2026 - 07:22

Στην Πάτρα με μια διαφορετική προσέγγιση για την παχυσαρκία η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ

Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους
Υπηρεσίες Υγείας
22/10/2026 - 21:34

Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους

Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 15:25

Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»

Από τα υψηλότερα στην Ευρώπη τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα - Η γυμναστική περιορίζει τους κινδύνους
Υγεία
14/10/2026 - 18:49

Από τα υψηλότερα στην Ευρώπη τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα - Η γυμναστική περιορίζει τους κινδύνους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Τα Αόρατα Αδέλφια των Σπάνιων Νοσημάτων»: Ημερίδα για τα βιώματα των υγιών παιδιών της οικογένειας
Patient Talk
06/11/2026 - 22:00
Γεωργιάδης: Νέο φάρμακο για τον μεταστατικό καρκίνο του παγκρέατος διατίθεται δωρεάν στην Ελλάδα
Pharma Policy
06/11/2026 - 21:23
Επιθανάτιες εμπειρίες: Τα κοινά σημεία που αναδεικνύουν τα σχέδια 50 ανθρώπων που τις έζησαν
Ψυχική Υγεία
06/11/2026 - 21:00
Αγαπηδάκη: Στρατηγική επιλογή η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση για την πρόληψη
Πολιτική Υγείας
06/11/2026 - 20:20
Εμμηνόπαυση: Αυτά που μια γυναίκα δεν πρέπει να αντέχει χωρίς να ζητήσει βοήθεια
Health Talk
06/11/2026 - 20:00
ΟΠΕΚΑ: Άμεση διερεύνηση των καταγγελιών για τα σχολικά γεύματα σε Αιγάλεω και Πέραμα
Πολιτική Υγείας
06/11/2026 - 19:38
ΗΠΑ: Αύξηση αιμορραγικών επεισοδίων σε βρέφη - Ο ρόλος της βιταμίνης Κ και της καχυποψίας των γονιών
Υγεία
06/11/2026 - 19:00
Γρίπη των πτηνών στη Γερμανία: Εντοπίστηκε μολυσμένη άγρια χήνα στο Βρανδεμβούργο
Pet
06/11/2026 - 18:16
Συνάντηση οδοντιάτρων - Γεωργιάδη: Στο επίκεντρο το Dentist Pass και η Οδοντιατρική Δεοντολογία
Πολιτική Υγείας
06/11/2026 - 18:00
ΟΕΝΓΕ: Προσφυγή στα δικαστήρια για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
06/11/2026 - 17:29
Νέο ασύρματο εμφύτευμα απομακρύνει τη γλυκόζη από το αίμα
Υγεία
06/11/2026 - 17:00
Υγεία των οστών: Η πρόληψη αρχίζει πριν από το πρώτο κάταγμα
Health Talk
06/11/2026 - 16:06
Θεσσαλονίκη: Ξεπέρασαν τις είκοσι οι μεταμοσχεύσεις οργάνων που έγιναν στο Ιπποκράτειο τον Οκτώβριο
Υγεία
06/11/2026 - 15:28
Οι νέοι δρόμοι της επιστήμης για τον διαβήτη, την παχυσαρκία και την καρδιαγγειακή υγεία
Υγεία
06/11/2026 - 14:54
Η «Φλόγα» ζητεί από τους πολίτες να είναι προσεκτικοί με τους διαδικτυακούς εράνους
Patient Talk
06/11/2026 - 14:16
ΗΠΑ: Και δεύτερος θάνατος βρέφους που είχε προσβληθεί από ιλαρά
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 13:47
Όταν το ντύσιμο γίνεται μια δύσκολη εξίσωση - Η ψυχολογία πίσω από την κρίση της χειμερινής γκαρνταρόμπας
Ψυχική Υγεία
06/11/2026 - 13:13
Οι μακροχρόνιες ενδοκρινολογικές επιπτώσεις των αντικαρκινικών θεραπειών
Υγεία
06/11/2026 - 12:26
Χάκερς «χτύπησαν» το email του Άδωνι Γεωργιάδη - Παρήγγειλαν ακριβά αυτοκίνητα και όπλα
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 12:07
Ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο του ΕΚΑΒ για τον 43ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 11:49
Καρκίνος παγκρέατος: Οι νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση μιας από τις πιο δύσκολες κακοήθειες
Health Talk
06/11/2026 - 11:23
Δύο συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη για παράνομο οίκο ευγηρίας
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 10:36
Εννέα tips για να υποστηρίξετε τη μακροζωία σας χωρίς κόπο και περιττά έξοδα
Υγεία
06/11/2026 - 10:19
Η αποτελεσματικότητα της άσκησης σε συσκευές αναρρίχησης σκάλας
Fitness
06/11/2026 - 09:16
Δύο νέα υποψήφια εμβόλια κατά του Έμπολα μπαίνουν στις δοκιμές - Προχωρά η έρευνα για τις θεραπείες
Υγεία
06/11/2026 - 08:38
Η εξάπλωση των θεραπειών GLP-1 και το διπλό στίγμα που προκαλούν για τους χρήστες
Health Talk
06/11/2026 - 08:06
Στις 23 και 24 Νοεμβρίου το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 07:26
Ξεκίνησαν οι εργασίες του 11ου συνεδρίου οδοντιατρικού τομέα του 251ΓΝΑ
Επικαιρότητα
06/11/2026 - 03:48
Συμβουλευτικό Πολυϊατρείο στον δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης με εθελοντές ιατρούς και επιστήμονες υγείας
Πολιτική Υγείας
06/11/2026 - 00:09
Η σημασία της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και του εμβολιασμού για τις παιδικές ιώσεις
Health Talk
05/11/2026 - 22:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η ώρα που πέφτουμε για ύπνο μπορεί να επηρεάζει το σωματικό βάρος
Υγεία
04/11/2026 - 11:00
Pfizer Hellas: Νέα πρωτοβουλία για την ενημέρωση του κοινού γύρω από τις κλινικές μελέτες
Pharma News
04/11/2026 - 11:15
ΠΟΕΡΓΙ: «Η Ιατρική δεν είναι υπηρεσία κατανάλωσης – Η αξιοπρέπεια του γιατρού δεν βαθμολογείται»
Πολιτική Υγείας
04/11/2026 - 20:23
Μήλα, γιαούρτι, ζυμαρικά ολικής άλεσης και ασκήσεις με βάρη για τη διαχείριση της χοληστερόλης
Διατροφή
04/11/2026 - 20:54
Νέο σύστημα αξονικής τομογραφίας με καταμέτρηση φωτονίων στην Ελλάδα από την GE HealthCare
Υπηρεσίες Υγείας
04/11/2026 - 16:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo