ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανδημία παχυσαρκίας προκάλεσε ο κορονοϊός: 2,8 εκ άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω περιττών κιλών

Διατροφή
Πανδημία παχυσαρκίας προκάλεσε ο κορονοϊός: 2,8 εκ άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω περιττών κιλών
Πανδημία...παχυσαρκίας προκάλεσε ο νέος κορονοϊός, καθώς οι περιορισμοί και η ανασφάλεια που βιώσαμε είχαν αντίκτυπο στην καθημερινότητα, τις συνήθειες και το σωματικό βάρος μας.
Παρασκευή, 04/03/2022 - 12:00
— Photo: pixabay
News4Health Team News4Health Team

Δεκάδες μελέτες σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν σημαντικές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες την τελευταία διετία, αν και δεν ήταν οι ίδιες για όλους τους ανθρώπους, αφού δεν επηρεάστηκαν εξίσου και με τον ίδιο τρόπο από τη νέα πραγματικότητα.

Μολονότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες είπαν ότι πλέον τρώνε λιγότερο συχνά εκτός σπιτιού και μαγειρεύουν περισσότερο εντός, παραδέχτηκαν επίσης ότι έχουν αυξήσει την κατανάλωση ζυμαρικών και τηγανητών φαγητών.

Ανάλογα ευρήματα είχαν δεκάδες άλλες μελέτες σε χώρες, οι οποίες έδειξαν πως παρότι ο περισσότερος κόσμος τρώει πλέον συχνότερα στο σπίτι του, πολλοί προσλαμβάνουν περισσότερες και φτωχής ποιότητας θερμίδες. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι διατροφικές επιλογές των πολιτών επηρεάστηκαν από την οικονομική ανασφάλεια που επέφερε η πανδημία. Η παρατεταμένη αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες λόγω των περιορισμών, έπληξε σημαντικά την οικονομία. Πολλοί εργαζόμενοι, για να αντέξουν αυτές τις αλλαγές, άρχισαν να προμηθεύονται ολοένα φθηνότερη τροφή.

Σημαντικές αλλαγές, όμως, υπήρξαν και στο επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας, η οποία μειώθηκε σημαντικά την περίοδο των περιορισμών στις μετακινήσεις και στη χρήση χώρων αθλήσεως. Πολυάριθμες μελέτες ανά τον κόσμο έδειξαν ότι η φυσική δραστηριότητα μειώθηκε σημαντικά κατά την πανδημία, ενώ αυξήθηκε η καθιστική ζωή.

Σε μια ελληνική μελέτη σχεδόν τέσσερις στους δέκα εθελοντές ανέφεραν μειωμένη, υψηλής και μέτριας έντασης, φυσική δραστηριότητα στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ περισσότερο από το 31% είπαν ότι περπατούν λιγότερο απ' ό,τι πριν εισβάλλει ο κορονοϊός στη ζωή μας. Όλ' αυτά είχαν συνέπειες στο σωματικό βάρος πολλών ανθρώπων. Διεθνείς μελέτες κατέδειξαν αύξηση του σωματικού βάρους σε μικρούς και μεγάλους, καθώς και αύξηση του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας. Η συνδυασμένη ανάλυση 36 κλινικών μελετών με περισσότερους από 59.000 συμμετέχοντες από 32 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έδειξε ότι σημαντικό ποσοστό εξ αυτών (από 11% έως και 72%) είχαν παρουσιάσει αύξηση του σωματικού βάρους τους.

«Το υπερβάλλον σωματικό βάρος αποτελούσε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά ως φαίνεται επιδεινώθηκε στη διάρκειά της», επισημαίνει ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου. «Περισσότεροι από ένας στους δύο ενήλικες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν βάρος μεγαλύτερο από το κανονικό, με τα ποσοστά της παχυσαρκίας να έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 40 χρόνια. Δυστυχώς, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και τα συνοδά νοσήματα που αυτή επιφέρει έχουν βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές».

Όλ' αυτά όμως δεν σημαίνουν πως η παχυσαρκία δεν μπορεί να νικηθεί. «Η τροποποίηση των προβληματικών συμπεριφορών και η αντικατάσταση των ανθυγιεινών συνηθειών με νέες, πιο υγιεινές αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της επιτυχίας για τον μακροχρόνιο έλεγχο του σωματικού βάρους», λέει ο κ. Παπαλαζάρου. «Γιατί ο σκοπός δεν είναι απλώς να χάσει κάποιος τα περιττά του κιλά, αλλά και να μην τα ξαναπάρει».

Αυτό όμως αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι οι προσπάθειες αδυνατίσματος παγκοσμίως έχουν ποσοστό αποτυχίας που υπερβαίνει το 90%. «Είναι γεγονός ότι καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από κάθε είδους τρόπους αδυνατίσματος. Δίαιτες χαμηλών θερμίδων, κετογονικές, διαλλειματικές, προγράμματα αποτοξίνωσης, χάπια που κόβουν την όρεξη, θαυματουργά μηχανήματα που λιπολύουν και χειρουργικές επεμβάσεις είναι μερικοί από αυτούς. Ωστόσο τίποτε απ' όλα αυτά δεν θα έχει μόνιμο αποτέλεσμα, αν ο ασθενής δεν γίνει ο κυρίαρχος της προσπάθειας. Μπορεί κάποιος να χάσει πρόσκαιρα βάρος, αλλά για να το διατηρήσει πρέπει να τροποποιήσει τη σχέση του με το φαγητό και τη διαιτητική του συμπεριφορά», τονίζει. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πρέπει να μάθετε τις ορθές, βασικές διατροφικές αρχές, πως να προσαρμόζετε ένα «απαγορευμένο» τρόφιμο ανώδυνα στο διαιτολόγιό σας, πως να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων για να κάνετε τις σωστές επιλογές, πως να αναγνωρίζετε και να αποφεύγετε τις διατροφικές «παγίδες», πως να αγοράζετε τα κατάλληλα τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ, πως να συμπεριφέρεστε σε έναν μπουφέ, πως να αναγνωρίζετε τα fake news και τα hoaxes των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και πολλά άλλα.

«Το μόνιμο αδυνάτισμα προϋποθέτει να αλλάξουν οι συμπεριφορές που μας οδήγησαν έως εδώ», εξηγεί ο κ. Παπαλαζάρου. «Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ειδικών προγραμμάτων, που περιλαμβάνουν σύγχρονες τεχνικές τροποποίησης της συμπεριφοράς όπως η αυτοκαταγραφή, η στοχοθεσία, ο έλεγχος του εξωτερικού ερεθίσματος και η αυτοαξιολόγηση». Τις νέες συμπεριφορές μπορεί στη συνέχεια να εφαρμόσει στην πράξη ο ασθενής, καταρτίζοντας στην αρχή το διατροφικό πρόγραμμά του με τη βοήθεια του διαιτολόγου του. Η ολιστική αυτή προσέγγιση στην εποχή της πανδημίας γίνεται και εξ αποστάσεως. «Το online πρόγραμμα αδυνατίσματος χωρίς δίαιτα που εφαρμόζουμε, κάθε μήνα συμπεριλαμβάνει τέσσερις εβδομαδιαίες συνεδρίες εκπαίδευσης σε ομάδες των 3-5 ατόμων, δύο εξατομικευμένες συνεδρίες με τον προσωπικό διαιτολόγο και εξατομικευμένες συστάσεις τροποποίησης συμπεριφοράς μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου app», εξηγεί ο κ. Παπαλαζάρου. «Με αυτό τον τρόπο ο ασθενής γίνεται ο διαιτολόγος του εαυτού του και αποκομίζει στατιστικά σημαντική απώλεια σωματικού βάρους, μείωση του σωματικού λίπους και βελτίωση των διατροφικών συνηθειών του».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η παχυσαρκία έχει πλέον λάβει διαστάσεις πανδημίας, με τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω των περιττών τους κιλών. Τα κιλά αυτά ενοχοποιούνται για πολλά και σοβαρά νοσήματα, ανάμεσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται η καρδιοπάθεια και 13 διαφορετικές μορφές καρκίνου (όπως ο καρκίνος του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, το αδενοκαρκίνωμα του οισοφάγου και ο καρκίνος του παχέος εντέρου).

Πρόσθετο πρόβλημα δημιουργεί το κόστος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, το οποίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες και αυξάνεται συνεχώς.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/03/2022 - 12:07
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΙΤΑ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό μπορεί να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη
Ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό μπορεί να μειώσει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη 04 Μαρτίου 2022
Πώς θα φτιάξεις ταραμοσαλάτα και πόσες θερμίδες έχει 07 Μαρτίου 2022
Πώς θα φτιάξεις ταραμοσαλάτα και πόσες θερμίδες έχει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06

Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία

Ενέσεις απώλειας βάρους: Χωρίς αλλαγή της συμπεριφοράς αποτελούν «διάλειμμα» στην παχυσαρκία όχι λύση
Health Talk
12/01/2026 - 13:00

Ενέσεις απώλειας βάρους: Χωρίς αλλαγή της συμπεριφοράς αποτελούν «διάλειμμα» στην παχυσαρκία όχι λύση

ΠΦΣ: Περισσότερα από 5.000 φαρμακεία στη δράση πρόληψης κατά της παχυσαρκίας
Pharma Policy
08/01/2026 - 16:26

ΠΦΣ: Περισσότερα από 5.000 φαρμακεία στη δράση πρόληψης κατά της παχυσαρκίας

Να συμπεριληφθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί Ιατροί στην εξέταση για την παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
07/01/2026 - 19:58

Να συμπεριληφθούν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί Ιατροί στην εξέταση για την παχυσαρκία

Volume eating: Η λύση για να είστε συνεπείς στην απώλεια βάρους το 2026;
Διατροφή
02/01/2026 - 09:00

Volume eating: Η λύση για να είστε συνεπείς στην απώλεια βάρους το 2026;

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS
Πολιτική Υγείας
23/12/2025 - 10:09

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το σχέδιο Τραμπ για την υγειονομική περίθαλψη - Θολές ελπίδες για μείωση του κόστους φαρμάκων και ασφαλίστρων
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 21:46
Χειμερινά σπορ: Πώς επιδρά ο κρύος καιρός στους τραυματισμούς;
Health Talk
15/01/2026 - 21:27
Κρήτη: «Στο Βενιζέλειο» η νέα φάση της πιλοτικής εφαρμογής του καινοτόμου προγράμματος Health-IQ
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 20:59
ΣΦΕΕ: «Μόλις ένα στα πέντε καινοτόμα φάρμακα φτάνει σήμερα στους Έλληνες ασθενείς»
Pharma Policy
15/01/2026 - 20:26
Τρεις μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής έως και ένα χρόνο
Υγεία
15/01/2026 - 19:43
Οι στόχοι για τη διατροφή τη νέα χρονιά και πως μπορούν να γίνουν βιώσιμοι
Διατροφή
15/01/2026 - 19:12
Πιέσεις στα νοσοκομεία από τη γρίπη και οκτώ θάνατοι την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
15/01/2026 - 19:04
Θρήνος στη Χαλκίδα για τον θάνατο 13χρονης μαθήτριας Ειδικού Σχολείου - Ο ΕΟΔΥ δεν επιβεβαιώνει τα περί γρίπης
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 18:23
Γεωργιάδης: Άμεση εφαρμογή δύο νέων μέτρων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:39
Κομισιόν: Τι κερδίζει ο Ευρωπαίος πολίτης από την απλοποίηση των κανονισμών για τις ιατρικές συσκευές
Pharma Policy
15/01/2026 - 17:08
Νέες δομές για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ενίσχυση της επανένταξης στην Αττική
Ψυχική Υγεία
15/01/2026 - 16:41
Κοζάνη: Δωρεάν στειρώσεις αδέσποτων, δεσποζόμενων ζώων ευπαθών κοινωνικών ομάδων και ποιμενικών σκύλων
Pet
15/01/2026 - 16:26
Τραμπ: Το πλήρες γάλα επιστρέφει στα σχολικά γεύματα
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 16:00
Γεωργιάδης: «Όταν τελειώσουν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης θα έχουμε ένα καινούριο ΕΣΥ»
Πολιτική Υγείας
15/01/2026 - 15:23
ΕΜΑ: 104 νέα φάρμακα εγκρίθηκαν στην Ευρώπη το 2025 – Τα 38 περιείχαν νέα δραστική ουσία
Pharma Policy
15/01/2026 - 15:00
Νέα ζάχαρη έχει την ίδια γεύση με την πραγματική χωρίς τα συνήθη μειονεκτήματα
Διατροφή
15/01/2026 - 14:19
Ξεπέρασαν τις 400 χιλιάδες τα θανατωμένα ζώα από την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 13:56
Οι ερευνητές ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι μεθούν χωρίς να πίνουν αλκοόλ
Υγεία
15/01/2026 - 13:00
Η απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Υγεία
15/01/2026 - 12:00
Γιατί οι στατίνες προκαλούν μυϊκούς πόνους
Υγεία
15/01/2026 - 11:00
Έρευνα: Οι άνδρες στα 60 έχουν την ίδια σεξουαλική επιθυμία με τους άνδρες στα 20
Υγεία
15/01/2026 - 10:00
Οι πάσχοντες από μακροχρόνια Covid έχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης που συνδέεται με το Αλτσχάιμερ
Υγεία
15/01/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: Παναττική στάση εργασίας για εργαζόμενους στα προγράμματα της ΔΥΠΑ, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
15/01/2026 - 07:48
Η Lavipharm ανάμεσα στους κορυφαίους εργοδότες με την πιστοποίηση Great Place To Work
Pharma News
15/01/2026 - 03:21
RSV: Ο «αθόρυβος» ιός που απειλεί τους ηλικιωμένους - Νέο εμβόλιο μειώνει τις νοσηλείες
Υγεία
14/01/2026 - 23:44
Πρωτότυπα φυσικά συμπληρώματα διατροφής για την αναπνευστική λειτουργία, με Ελληνική σφραγίδα
Pharma News
14/01/2026 - 22:38
Κόντρες στη Βουλή για τη δωρεά προς τον ΠΟΥ σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση παιδιών και εφήβων με παχυσαρκία
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 22:06
«Άλμα Ζωής»: Νέο ψηφιακό πρόγραμμα για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού
Patient Talk
14/01/2026 - 21:42
Πρώτες βοήθειες σε τραυματία τροχαίου στον Περιφερειακό Υμηττού από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
14/01/2026 - 21:17
Πώς η βλεφαροπλαστική βελτιώνει την εμφάνιση των ματιών και το οπτικό πεδίο
Health Talk
14/01/2026 - 20:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιτέλους καλά νέα! 7 στους 10 καρκινοπαθείς επιβιώνουν για πάνω από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση
Υγεία
14/01/2026 - 14:00
Τα παντοτινά χημικά συνδέονται με την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους στο συκώτι των εφήβων
Διατροφή
13/01/2026 - 11:00
Όταν η υπέρταση δεν οφείλεται στο άγχος, τη διατροφή ή το βάρος σας
Υγεία
14/01/2026 - 12:00
Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν δεν αντέχετε τη δουλειά σας
Υγεία
14/01/2026 - 15:00
Γεωργιάδης: Επίκειται συνεργασία ασφαλιστικών εταιρειών με το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
14/01/2026 - 11:28
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo