ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η παγίδα του gluten-free: Περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη, λίγες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες

Διατροφή
Η παγίδα του gluten-free: Περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη, λίγες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες
Νέα έρευνα δείχνει ότι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν είναι αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι καταναλωτές που τα επιλέγουν στο πλαίσιο της προσπάθειας τους για πιο υγιεινή διατροφή.
Τετάρτη, 19/02/2025 - 10:10
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα Νικολοπούλου

Οι καταναλωτές συχνά πληρώνουν περισσότερα για προϊόντα χωρίς γλουτένη, ωστόσο τα προϊόντα αυτά συνήθως παρέχουν λιγότερες πρωτεΐνες και περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες σε σύγκριση με τα εναλλακτικά προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας μου μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition.

Η μελέτη αυτή συνέκρινε τα προϊόντα χωρίς γλουτένη με τα αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη και τα ευρήματα έδειξαν ότι πολλά από τα υποτιθέμενα οφέλη των προϊόντων χωρίς γλουτένη - όπως ο έλεγχος του βάρους και η διαχείριση του διαβήτη - είναι υπερβολικά.

Επί του παρόντος, πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη στερούνται φυτικών ινών, πρωτεϊνών και βασικών θρεπτικών συστατικών. Οι κατασκευαστές συχνά προσθέτουν συμπληρώματα για να τα αντισταθμίσουν, αλλά η ενσωμάτωση φυτικών ινών κατά την επεξεργασία μπορεί να εμποδίσει την πέψη των πρωτεϊνών.

Επιπλέον, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα σακχάρων σε σύγκριση με άλλα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Η μακροχρόνια τήρηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη έχει συσχετιστεί με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος ή ΔΜΣ και διατροφικές ελλείψεις.

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη - που ορίζονται στις ΗΠΑ ως εκείνα που περιέχουν λιγότερα ή ίσα με 20 μέρη ανά εκατομμύριο γλουτένης - στερούνται σε μεγάλο βαθμό το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και μερικές φορές τη βρώμη, όλα πλούσιες πηγές αραβινοξυλάνης, ενός κρίσιμου μη αμυλούχου πολυσακχαρίτη. Η αραβινοξυλάνη παρέχει διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, της ενίσχυσης της πέψης, της ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της υποστήριξης ενός ισορροπημένου εντερικού μικροβιώματος.

Ανάγκη για ενημέρωση του κοινού

Από την άλλη πλευρά, το ψωμί χωρίς γλουτένη με σπόρους περιέχει σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες - 38,24 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια - από τα αντίστοιχα που περιέχουν γλουτένη. Αυτό πιθανώς οφείλεται στις προσπάθειες των κατασκευαστών να αντιμετωπίσουν την έλλειψη φυτικών ινών με τη χρήση συστατικών όπως τα ψευδοδημητριακά, όπως τα υδροκολλοειδή αμάρανθου και κινόα - δηλαδή υδατοδιαλυτά μακρομόρια που χρησιμοποιούνται σε αρτοσκευάσματα χωρίς γλουτένη που παρασκευάζονται με αλεύρι κινόα.

Αυτές οι βελτιώσεις, ωστόσο, διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή και την περιοχή. Για παράδειγμα, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη στην Ισπανία τείνουν να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνεςαπό τα αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.

Ο όρος «δίαιτα χωρίς γλουτένη» έχει γίνει ένα σύνθημα, όπως και η λέξη «βιολογικά», και αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων, συχνά χωρίς πλήρη κατανόηση των πραγματικών αποτελεσμάτων της. Ενώ η δίαιτα χωρίς γλουτένη αποτελεί ιατρική αναγκαιότητα για τους ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη, μια κατάσταση που ονομάζεται κοιλιοκάκη, ή για όσους έχουν αλλεργία στο σιτάρι, άλλοι υιοθετούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη λόγω των δήθεν πλεονεκτημάτων για την υγεία ή επειδή είναι μια τάση.

Η επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία πιο ισορροπημένων από διατροφική άποψη προϊόντων χωρίς γλουτένη, χρησιμοποιώντας τοπικά διαθέσιμα συστατικά. Αυτό θα απαιτήσει πειράματα σίτισης σε ανθρώπους με διαφορετικές συνθέσεις προϊόντων χωρίς γλουτένη για να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα αυτά καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η εκπαίδευση του κοινού είναι επίσης σημαντική για την ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη διατροφή χωρίς γλουτένη.

Πηγή: The Conversation

  • ΓΛΟΥΤΕΝΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρεβίθια: Το πολύτιμο όσπριο που πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι μας
Ρεβίθια: Το πολύτιμο όσπριο που πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι μας 17 Φεβρουαρίου 2025
Τσικνοπέμπτη: Πως δεν θα επιβαρυνθείτε με περιττή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια 19 Φεβρουαρίου 2025
Τσικνοπέμπτη: Πως δεν θα επιβαρυνθείτε με περιττή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00

Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα

Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00

Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά

Γιατί τα al dente μακαρόνια είναι καλύτερα για την υγεία μας
Διατροφή
26/06/2025 - 10:00

Γιατί τα al dente μακαρόνια είναι καλύτερα για την υγεία μας

Τα τρόφιμα που επιβαρύνουν "ύπουλα" την υπέρταση
Διατροφή
20/06/2025 - 15:00

Τα τρόφιμα που επιβαρύνουν "ύπουλα" την υπέρταση

Τι πρέπει να τρώτε καθημερινά για να βελτιώσετε άμεσα τον ύπνο σας
Διατροφή
19/06/2025 - 14:00

Τι πρέπει να τρώτε καθημερινά για να βελτιώσετε άμεσα τον ύπνο σας

Στο Ελληνικό η «Μεγάλη Γιορτή για Άσκηση και Διατροφή» από το Υπουργείο Υγείας και την UNICEF
Πολιτική Υγείας
16/06/2025 - 11:33

Στο Ελληνικό η «Μεγάλη Γιορτή για Άσκηση και Διατροφή» από το Υπουργείο Υγείας και την UNICEF

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δημ. Τσιόδρας - Ν. Παπανδρέου: Ενδεχόμενοι δασμοί των ΗΠΑ σε φαρμακευτικά προϊόντα απειλούν την υγεία και τις αλυσίδες εφοδιασμού
Πολιτική Υγείας
09/07/2025 - 08:01
AbbVie και «ΑΝΑΣΑ»: Μια εβδομάδα γεμάτη από δράσεις για τα παιδιά και το περιβάλλον
Pharma News
08/07/2025 - 21:39
Δίπλωμα στο Φαρμακευτικό Market Access από την ΕΛ.Ε.Μ.Α και το Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Pharma Policy
08/07/2025 - 21:00
ΕΛΕΚΑΠ: Η καμπάνια «Προσοχή στο Κενό» συνεχίζεται με πράξεις ουσίας για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα
Υγεία
08/07/2025 - 20:13
Ωνάσειο Νοσοκομείο: Ολοκληρώθηκε διημερίδα εκπαίδευσης για την υποστήριξη βαρέως πασχόντων
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 19:00
Μένουμε δροσεροί χωρίς κλιματιστικό...Γίνεται; Συμβουλές για τις μέρες του καύσωνα
Υγεία
08/07/2025 - 18:00
Η ορθοδοντική παρακολούθηση των παιδιών είναι σημαντική για τη συνολική τους υγεία
Health Talk
08/07/2025 - 17:00
Αγωγή γιατρών σε βάρος του Κένεντι τζούνιορ για την πολιτική του έναντι των εμβολιασμών κατά της Covid
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 16:07
Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για ραδιενεργά απόβλητα από νοσοκομεία και κλινικές της Θεσσαλονίκης στον ΧΥΤΑ
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 16:00
Αργαλαστή: Αναβαθμισμένο Κέντρο Υγείας με σύγχρονες υποδομές και Ιατρείο Χρόνιων Παθήσεων
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 15:46
Όσοι υποβάλλονται σε κοιλιοπλαστική συνεχίζουν να χάνουν βάρος ακόμα και πέντε χρόνια μετά
Υγεία
08/07/2025 - 15:00
Λάθος μετάγγιση αίματος στο Τζάνειο: Γράφτηκε το τέλος για την 62χρονη γυναίκα - Τι αναφέρει ο ΕΟΜ
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 14:15
Πώς να προστατέψετε το κατοικίδιο σας εν μέσω καύσωνα
Health Talk
08/07/2025 - 14:00
Φάρμακο για τον βήχα φαίνεται να επιβραδύνει την εξέλιξη της άνοιας της νόσου Πάρκινσον
Pharma News
08/07/2025 - 13:00
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
Μ. Θεμιστοκλέους: 300 νέοι διασώστες του ΕΚΑΒ φέτος το καλοκαίρι σε όλη τη χώρα
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 11:55
EFPIA:Η Κίνα ξεπερνά για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως ηγέτης στην ανακάλυψη φαρμάκων
Pharma Policy
08/07/2025 - 11:00
Η εξέταση για ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού μπορεί να μειώσει τα ποσοστά καρκίνου του στομάχου κατά 75%
Υγεία
08/07/2025 - 10:00
Επέκταση της DEMO στη Γαλλία με την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας
Pharma News
08/07/2025 - 09:10
ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ: Ήδη έχουν συμμετάσχει 3,5 εκατομμύρια πολίτες
Πολιτική Υγείας
08/07/2025 - 08:08
Υπουργείο Υγείας για καύσωνα: Οδηγίες προφύλαξης και πρώτες βοήθειες
Επικαιρότητα
08/07/2025 - 07:10
Metropolitan General: Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει και χαρακτηρίζει πολύποδες στο παχύ έντερο σε πραγματικό χρόνο
Digital Health
07/07/2025 - 20:18
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Δεν αντέχετε συγκεκριμένους ήχους; Μπορεί να υποφέρετε από μισοφωνία!
Υγεία
07/07/2025 - 18:00
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Έκτακτη δράση υποστήριξης των επισκεπτών της Ακρόπολης λόγω καύσωνα
Υγεία
07/07/2025 - 17:14
HPV: Μύθοι και αλήθειες για τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα
Health Talk
07/07/2025 - 17:00
Έχετε σκύλο ή γάτα; Οι εγκεφαλικές σας λειτουργίες είναι πιο θωρακισμένες απέναντι στη γήρανση!
Ψυχική Υγεία
07/07/2025 - 16:00
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Ήπαρ: Οι πέντε εχθροί της υγείας ενός από τα πιο σκληρά εργαζόμενα όργανα
Υγεία
07/07/2025 - 15:00
Οι προγραμματισμένες καισαρικές αυξάνουν τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων της παιδικής ηλικίας
Υγεία
07/07/2025 - 14:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θεμιστοκλέους: Περισσότερες από 3.000 αιτήσεις τη μέρα για κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 09:52
ΙΣΑ: Ζητά από τον ΕΟΠΥΥ την αποπληρωμή του clawback σε 120 δόσεις για τους γιατρούς
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 11:32
Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών & Εφήβων: Ενίσχυση της συνεργασίας με τις Υγειονομικές Περιφέρειες
Πολιτική Υγείας
07/07/2025 - 15:37
Johnson & Johnson: Στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Gen-E
Pharma News
07/07/2025 - 19:00
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Τα τρόφιμα που πυροδοτούν τροφική αλλεργία
Διατροφή
08/07/2025 - 11:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo