ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η παγίδα του gluten-free: Περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη, λίγες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες

Διατροφή
Η παγίδα του gluten-free: Περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη, λίγες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες
Νέα έρευνα δείχνει ότι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν είναι αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι καταναλωτές που τα επιλέγουν στο πλαίσιο της προσπάθειας τους για πιο υγιεινή διατροφή.
Τετάρτη, 19/02/2025 - 10:10
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα Νικολοπούλου

Οι καταναλωτές συχνά πληρώνουν περισσότερα για προϊόντα χωρίς γλουτένη, ωστόσο τα προϊόντα αυτά συνήθως παρέχουν λιγότερες πρωτεΐνες και περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες σε σύγκριση με τα εναλλακτικά προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας μου μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition.

Η μελέτη αυτή συνέκρινε τα προϊόντα χωρίς γλουτένη με τα αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη και τα ευρήματα έδειξαν ότι πολλά από τα υποτιθέμενα οφέλη των προϊόντων χωρίς γλουτένη - όπως ο έλεγχος του βάρους και η διαχείριση του διαβήτη - είναι υπερβολικά.

Επί του παρόντος, πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη στερούνται φυτικών ινών, πρωτεϊνών και βασικών θρεπτικών συστατικών. Οι κατασκευαστές συχνά προσθέτουν συμπληρώματα για να τα αντισταθμίσουν, αλλά η ενσωμάτωση φυτικών ινών κατά την επεξεργασία μπορεί να εμποδίσει την πέψη των πρωτεϊνών.

Επιπλέον, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα σακχάρων σε σύγκριση με άλλα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Η μακροχρόνια τήρηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη έχει συσχετιστεί με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος ή ΔΜΣ και διατροφικές ελλείψεις.

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη - που ορίζονται στις ΗΠΑ ως εκείνα που περιέχουν λιγότερα ή ίσα με 20 μέρη ανά εκατομμύριο γλουτένης - στερούνται σε μεγάλο βαθμό το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και μερικές φορές τη βρώμη, όλα πλούσιες πηγές αραβινοξυλάνης, ενός κρίσιμου μη αμυλούχου πολυσακχαρίτη. Η αραβινοξυλάνη παρέχει διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, της ενίσχυσης της πέψης, της ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της υποστήριξης ενός ισορροπημένου εντερικού μικροβιώματος.

Ανάγκη για ενημέρωση του κοινού

Από την άλλη πλευρά, το ψωμί χωρίς γλουτένη με σπόρους περιέχει σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες - 38,24 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια - από τα αντίστοιχα που περιέχουν γλουτένη. Αυτό πιθανώς οφείλεται στις προσπάθειες των κατασκευαστών να αντιμετωπίσουν την έλλειψη φυτικών ινών με τη χρήση συστατικών όπως τα ψευδοδημητριακά, όπως τα υδροκολλοειδή αμάρανθου και κινόα - δηλαδή υδατοδιαλυτά μακρομόρια που χρησιμοποιούνται σε αρτοσκευάσματα χωρίς γλουτένη που παρασκευάζονται με αλεύρι κινόα.

Αυτές οι βελτιώσεις, ωστόσο, διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή και την περιοχή. Για παράδειγμα, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη στην Ισπανία τείνουν να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνεςαπό τα αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.

Ο όρος «δίαιτα χωρίς γλουτένη» έχει γίνει ένα σύνθημα, όπως και η λέξη «βιολογικά», και αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων, συχνά χωρίς πλήρη κατανόηση των πραγματικών αποτελεσμάτων της. Ενώ η δίαιτα χωρίς γλουτένη αποτελεί ιατρική αναγκαιότητα για τους ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη, μια κατάσταση που ονομάζεται κοιλιοκάκη, ή για όσους έχουν αλλεργία στο σιτάρι, άλλοι υιοθετούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη λόγω των δήθεν πλεονεκτημάτων για την υγεία ή επειδή είναι μια τάση.

Η επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία πιο ισορροπημένων από διατροφική άποψη προϊόντων χωρίς γλουτένη, χρησιμοποιώντας τοπικά διαθέσιμα συστατικά. Αυτό θα απαιτήσει πειράματα σίτισης σε ανθρώπους με διαφορετικές συνθέσεις προϊόντων χωρίς γλουτένη για να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα αυτά καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η εκπαίδευση του κοινού είναι επίσης σημαντική για την ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη διατροφή χωρίς γλουτένη.

Πηγή: The Conversation

  • ΓΛΟΥΤΕΝΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρεβίθια: Το πολύτιμο όσπριο που πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι μας
Ρεβίθια: Το πολύτιμο όσπριο που πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι μας 17 Φεβρουαρίου 2025
Τσικνοπέμπτη: Πως δεν θα επιβαρυνθείτε με περιττή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια 19 Φεβρουαρίου 2025
Τσικνοπέμπτη: Πως δεν θα επιβαρυνθείτε με περιττή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι είναι το τέμπε και ποια τα οφέλη του στην υγεία - Πως θα το εντάξετε στη διατροφή σας!
Διατροφή
20/08/2025 - 17:11

Τι είναι το τέμπε και ποια τα οφέλη του στην υγεία - Πως θα το εντάξετε στη διατροφή σας!

«Κουτουλάτε» από τη νύστα όλη μέρα; Ο ρόλος της διατροφής και των ορμονών
Υγεία
20/08/2025 - 16:12

«Κουτουλάτε» από τη νύστα όλη μέρα; Ο ρόλος της διατροφής και των ορμονών

Βάλτε στη διατροφή σας τα κόκκινα φασόλια και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα
Διατροφή
19/08/2025 - 19:38

Βάλτε στη διατροφή σας τα κόκκινα φασόλια και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Οι «καλές» επιλογές που υπάρχουν και πως θα εντοπίσουμε τις διαφορές
Διατροφή
18/08/2025 - 16:21

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Οι «καλές» επιλογές που υπάρχουν και πως θα εντοπίσουμε τις διαφορές

Fibermaxxing: Το διατροφικό trend του Τik Tok που απαιτεί περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή - Τι λένε οι ειδικοί
Διατροφή
25/07/2025 - 10:30

Fibermaxxing: Το διατροφικό trend του Τik Tok που απαιτεί περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή - Τι λένε οι ειδικοί

Πέντε τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφύγετε στον καύσωνα
Διατροφή
22/07/2025 - 14:01

Πέντε τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφύγετε στον καύσωνα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΟΗΕ: Ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό
Επικαιρότητα
26/08/2025 - 13:01
Οι τραυματισμοί στο κεφάλι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου
Υγεία
26/08/2025 - 12:30
Μητσοτάκης: Επίσκεψη στα υπό ανακαίνιση ΤΕΠ του Ιπποκρατείου
Πολιτική Υγείας
26/08/2025 - 12:29
Εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο των ωοθηκών σε αρχικό στάδιο
Υγεία
26/08/2025 - 11:30
Θεμιστοκλέους: «Τρέχει» προκήρυξη για 245 θέσεις γιατρών σε νοσοκομεία της Αττικής
Πολιτική Υγείας
26/08/2025 - 11:23
Χειρουργοί μεταμοσχεύουν για πρώτη φορά πνεύμονα χοίρου σε εγκεφαλικά νεκρό ασθενή
Υγεία
26/08/2025 - 10:30
Οι καύσωνες μάς γερνούν πιο γρήγορα
Υγεία
26/08/2025 - 09:30
Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή στη μικροβιακή αντοχή: Τα μεγάλα κενά στην έρευνα
Υγεία
26/08/2025 - 08:27
Παγκόσμια Ημέρα Σκύλου: Μεγάλη δράση του ΕΕΣ για τους τετράποδους φίλους μας στο Σύνταγμα
Pet
26/08/2025 - 06:54
Μύκονος: Ισχυρό μήνυμα οδικής ασφάλειας με δράση κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ
Επικαιρότητα
26/08/2025 - 03:24
Στρατηγική συνεργασία του ΚΕΤΕΚΝΥ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Digital Health
26/08/2025 - 00:09
Ο Γεωργιάδης διαψεύδει τα στοιχεία του ΠΙΣ για τις αποχωρήσεις και τις προσλήψεις γιατρών
Πολιτική Υγείας
25/08/2025 - 20:38
Όταν το πένθος γίνεται αβάσταχτο και χαοτικό - Πρακτικές συμβουλές για τη διαχείρισή του
Ψυχική Υγεία
25/08/2025 - 19:14
ΕΟΦ: Σε έλλειψη έως και τον Οκτώβριο φάρμακο για την σχιζοφρένεια
Pharma Policy
25/08/2025 - 18:03
Οστεοαρθρίτιδα και αρθροπλαστική ισχίου: Επιτρέπεται η κολύμβηση;
Health Talk
25/08/2025 - 17:39
«Στάσου, μύγδαλα!» - Ο μαγικός ξηρός καρπός κατά του οξειδωτικού στρες
Διατροφή
25/08/2025 - 16:41
Στην Αθήνα για πρώτη φορά ο κορυφαίος Αμερικανός ερευνητής Δρ Chad Mirkin
Επικαιρότητα
25/08/2025 - 16:16
ΠΙΣ: Αναγκαία η αναθεώρηση της διαχείρισης του ιατρικού δυναμικού της χώρας
Πολιτική Υγείας
25/08/2025 - 15:38
Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει αδιάγνωστο καρκίνο του προστάτη με ποσοστό επιτυχίας 80%
Digital Health
25/08/2025 - 15:07
Ε.Σ.Α.μεΑ.: Οι διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος στον Πρωθυπουργό ενόψει ΔΕΘ
Patient Talk
25/08/2025 - 14:41
Καλοκαίρι και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα
Υγεία
25/08/2025 - 14:22
Σπλαχνικό λίπος: Ο ύπουλος παράγοντας γήρανσης της καρδιάς
Υγεία
25/08/2025 - 14:00
Ψύχωση AI: Όταν νομίζεις ότι το chatbox έχει συνείδηση
Ψυχική Υγεία
25/08/2025 - 13:00
Όταν η διάγνωση αρκεί για να ανακουφίσει - Τι δείχνει έρευνα
Ψυχική Υγεία
25/08/2025 - 12:00
Γεωργιάδης: Έκλεισε on air ραντεβού με γαστρεντερολόγο – "Λιγότερες από ποτέ οι ελλείψεις στο ΕΣΥ"
Πολιτική Υγείας
25/08/2025 - 11:19
Οι επιστήμονες βρήκαν τρόπο να "παγώσουν" την εξέλιξη καρκίνου του εγκεφάλου
Υγεία
25/08/2025 - 11:00
Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο του σαρκοβόρου «σκουληκιού του Νέου Κόσμου»
Επικαιρότητα
25/08/2025 - 09:41
Gourmand αρώματα: Οι ενέσεις απώλειας βάρους έχουν φέρει τα πάνω - κάτω και στη βιομηχανία των αρωμάτων
Επικαιρότητα
25/08/2025 - 09:00
Γεωργιάδης: Η κατανομή του κονδυλίου 1,5 δισ. για τα 50 έργα του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
25/08/2025 - 07:46
Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζιά: Βασικός ύποπτος ο νοροϊός
Επικαιρότητα
24/08/2025 - 10:33

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα σε άνθρωπο του σαρκοβόρου «σκουληκιού του Νέου Κόσμου»
Επικαιρότητα
25/08/2025 - 09:41
Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην Τζιά: Βασικός ύποπτος ο νοροϊός
Επικαιρότητα
24/08/2025 - 10:33
Ψύχωση AI: Όταν νομίζεις ότι το chatbox έχει συνείδηση
Ψυχική Υγεία
25/08/2025 - 13:00
Καλοκαίρι και φροντίδα της ευαίσθητης περιοχής: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα
Υγεία
25/08/2025 - 14:22
Όταν η διάγνωση αρκεί για να ανακουφίσει - Τι δείχνει έρευνα
Ψυχική Υγεία
25/08/2025 - 12:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo