ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η παγίδα του gluten-free: Περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη, λίγες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες

Διατροφή
Η παγίδα του gluten-free: Περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη, λίγες φυτικές ίνες και πρωτεΐνες
Νέα έρευνα δείχνει ότι τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη δεν είναι αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι καταναλωτές που τα επιλέγουν στο πλαίσιο της προσπάθειας τους για πιο υγιεινή διατροφή.
Τετάρτη, 19/02/2025 - 10:10
Κατερίνα Νικολοπούλου Κατερίνα Νικολοπούλου

Οι καταναλωτές συχνά πληρώνουν περισσότερα για προϊόντα χωρίς γλουτένη, ωστόσο τα προϊόντα αυτά συνήθως παρέχουν λιγότερες πρωτεΐνες και περισσότερη ζάχαρη και θερμίδες σε σύγκριση με τα εναλλακτικά προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας μου μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plant Foods for Human Nutrition.

Η μελέτη αυτή συνέκρινε τα προϊόντα χωρίς γλουτένη με τα αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη και τα ευρήματα έδειξαν ότι πολλά από τα υποτιθέμενα οφέλη των προϊόντων χωρίς γλουτένη - όπως ο έλεγχος του βάρους και η διαχείριση του διαβήτη - είναι υπερβολικά.

Επί του παρόντος, πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη στερούνται φυτικών ινών, πρωτεϊνών και βασικών θρεπτικών συστατικών. Οι κατασκευαστές συχνά προσθέτουν συμπληρώματα για να τα αντισταθμίσουν, αλλά η ενσωμάτωση φυτικών ινών κατά την επεξεργασία μπορεί να εμποδίσει την πέψη των πρωτεϊνών.

Επιπλέον, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν γενικά υψηλότερα επίπεδα σακχάρων σε σύγκριση με άλλα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Η μακροχρόνια τήρηση μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη έχει συσχετιστεί με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος ή ΔΜΣ και διατροφικές ελλείψεις.

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη - που ορίζονται στις ΗΠΑ ως εκείνα που περιέχουν λιγότερα ή ίσα με 20 μέρη ανά εκατομμύριο γλουτένης - στερούνται σε μεγάλο βαθμό το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και μερικές φορές τη βρώμη, όλα πλούσιες πηγές αραβινοξυλάνης, ενός κρίσιμου μη αμυλούχου πολυσακχαρίτη. Η αραβινοξυλάνη παρέχει διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, της ενίσχυσης της πέψης, της ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και της υποστήριξης ενός ισορροπημένου εντερικού μικροβιώματος.

Ανάγκη για ενημέρωση του κοινού

Από την άλλη πλευρά, το ψωμί χωρίς γλουτένη με σπόρους περιέχει σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες - 38,24 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια - από τα αντίστοιχα που περιέχουν γλουτένη. Αυτό πιθανώς οφείλεται στις προσπάθειες των κατασκευαστών να αντιμετωπίσουν την έλλειψη φυτικών ινών με τη χρήση συστατικών όπως τα ψευδοδημητριακά, όπως τα υδροκολλοειδή αμάρανθου και κινόα - δηλαδή υδατοδιαλυτά μακρομόρια που χρησιμοποιούνται σε αρτοσκευάσματα χωρίς γλουτένη που παρασκευάζονται με αλεύρι κινόα.

Αυτές οι βελτιώσεις, ωστόσο, διαφέρουν ανάλογα με τον κατασκευαστή και την περιοχή. Για παράδειγμα, τα προϊόντα χωρίς γλουτένη στην Ισπανία τείνουν να έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνεςαπό τα αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη.

Ο όρος «δίαιτα χωρίς γλουτένη» έχει γίνει ένα σύνθημα, όπως και η λέξη «βιολογικά», και αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινής ζωής πολλών ανθρώπων, συχνά χωρίς πλήρη κατανόηση των πραγματικών αποτελεσμάτων της. Ενώ η δίαιτα χωρίς γλουτένη αποτελεί ιατρική αναγκαιότητα για τους ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι στη γλουτένη, μια κατάσταση που ονομάζεται κοιλιοκάκη, ή για όσους έχουν αλλεργία στο σιτάρι, άλλοι υιοθετούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη λόγω των δήθεν πλεονεκτημάτων για την υγεία ή επειδή είναι μια τάση.

Η επένδυση στην έρευνα και την ανάπτυξη είναι απαραίτητη για τη δημιουργία πιο ισορροπημένων από διατροφική άποψη προϊόντων χωρίς γλουτένη, χρησιμοποιώντας τοπικά διαθέσιμα συστατικά. Αυτό θα απαιτήσει πειράματα σίτισης σε ανθρώπους με διαφορετικές συνθέσεις προϊόντων χωρίς γλουτένη για να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα αυτά καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Η εκπαίδευση του κοινού είναι επίσης σημαντική για την ενημέρωση των ανθρώπων σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που σχετίζονται με τη διατροφή χωρίς γλουτένη.

Πηγή: The Conversation

  • ΓΛΟΥΤΕΝΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ρεβίθια: Το πολύτιμο όσπριο που πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι μας
Ρεβίθια: Το πολύτιμο όσπριο που πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι μας 17 Φεβρουαρίου 2025
Τσικνοπέμπτη: Πως δεν θα επιβαρυνθείτε με περιττή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια 19 Φεβρουαρίου 2025
Τσικνοπέμπτη: Πως δεν θα επιβαρυνθείτε με περιττή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς άλλαξε ο πληθωρισμός τις διατροφικές συνήθειες - Η επίδραση στην υγεία
Διατροφή
31/10/2025 - 15:00

Πώς άλλαξε ο πληθωρισμός τις διατροφικές συνήθειες - Η επίδραση στην υγεία

Γιατί οι λιχουδιές τον χειμώνα είναι πιο εθιστικές - Ο ρόλος των εποχών στην όρεξη μας
Διατροφή
24/10/2025 - 15:16

Γιατί οι λιχουδιές τον χειμώνα είναι πιο εθιστικές - Ο ρόλος των εποχών στην όρεξη μας

Ευαισθησία στη γλουτένη: Νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά είναι θέμα επικοινωνίας εντέρου- εγκεφάλου!
Διατροφή
24/10/2025 - 14:00

Ευαισθησία στη γλουτένη: Νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά είναι θέμα επικοινωνίας εντέρου- εγκεφάλου!

Το τρέξιμο διορθώνει τις βλάβες που προκαλεί το junk food στον εγκέφαλο
Fitness
24/10/2025 - 13:00

Το τρέξιμο διορθώνει τις βλάβες που προκαλεί το junk food στον εγκέφαλο

Εποχική τριχόπτωση: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε - Ο ρόλος της διατροφής
Ομορφιά
24/10/2025 - 12:00

Εποχική τριχόπτωση: Πότε πρέπει να ανησυχήσετε - Ο ρόλος της διατροφής

Η ψηφιακή παρακολούθηση των επιδόσεων μας σε διατροφή και γυμναστική μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ
Digital Health
23/10/2025 - 12:00

Η ψηφιακή παρακολούθηση των επιδόσεων μας σε διατροφή και γυμναστική μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Κρήτη: Υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης στο Κέντρο Υγείας Μοιρών μετά τα γεγονότα στα Βορίζια
Ψυχική Υγεία
03/11/2025 - 20:32
Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι ευθύνονται για το 20% των θανάτων από καρδιά
Υγεία
03/11/2025 - 20:14
Που μπορεί να οφείλεται ο ξαφνικός πόνος στον ώμο!
Health Talk
03/11/2025 - 19:49
Νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη: Επόμενο βήμα του Υπουργείου Οικονομικών
Pharma Policy
03/11/2025 - 17:49
Πώς η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να επηρεάσει τις αποδόσεις του ανθρώπινου εγκεφάλου
Digital Health
03/11/2025 - 17:14
Οργή Μιχαηλίδου για τις αντιδράσεις στο Μαρούσι κατά της δημιουργίας Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης
Επικαιρότητα
03/11/2025 - 16:41
Αντίδραση και από την ΟΕΝΓΕ για τις κλήσεις των ψυχιάτρων σε προκαταρκτική εξέταση
Επικαιρότητα
03/11/2025 - 16:03
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: «Πάρτε πίσω την απόφαση για την αποζημίωση των ταινιών μέτρησης γλυκόζης»
Patient Talk
03/11/2025 - 15:38
MyPBCVoice: Ο σύλλογος Promitheas δίνει φωνή στους ασθενείς με Πρωτοπαθή Χολική Χολαγγειίτιδα στην Ελλάδα
Patient Talk
03/11/2025 - 15:14
Επτά φυτά εσωτερικού χώρου σύμμαχοι της υγείας μας
Υγεία
03/11/2025 - 15:00
Lavipharm: Στρατηγικής σημασίας η νέα συμμετοχή στη διεθνή έκθεση CPHI 2025 στη Φρανκφούρτη
Pharma News
03/11/2025 - 14:46
Οριακή η κατάσταση στις Σέρρες - Οι ζωονόσοι αφανίζουν τα κοπάδια, χιλιάδες οι σφαγές λόγω ευλογιάς
Επικαιρότητα
03/11/2025 - 14:34
Ο ΕΟΦ στη διεθνή εκστρατεία #MedSafetyWeek για την ασφάλεια των φαρμάκων
Pharma Policy
03/11/2025 - 14:17
Τα ανατριχιαστικά πειράματα που τελικά μπορούν να σώσουν ζωές
Υγεία
03/11/2025 - 14:00
Διημερίδα ΕΚΠΑ-ΙΑΣΩ: Γυναικολογικοί καρκίνοι, θεραπευτικά διλήμματα και νεότερα δεδομένα από το ESMO 2025
Υγεία
03/11/2025 - 13:18
Υγειονομική περίθαλψη: Πόσα πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες στην Ευρώπη - Η θέση της Ελλάδας
Πολιτική Υγείας
03/11/2025 - 13:02
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ στηρίζει το έργο του Κέντρου Μέριμνας Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου Βέροιας
Pharma News
03/11/2025 - 12:33
Παγκόσμια Ημέρα «One Health»: Ώρα για δράση!
Πολιτική Υγείας
03/11/2025 - 12:00
ΟΗΕ: Φαύλος κύκλος οικονομικών ανισοτήτων και πανδημιών
Πολιτική Υγείας
03/11/2025 - 11:00
Συνάντηση Γεωργιάδη με τις φαρμακευτικές εταιρείες με φόντο το νοσοκομειακό φάρμακο
Pharma Policy
03/11/2025 - 10:09
Ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν διαδικασία γήρανσης στην επιδερμίδα
Υγεία
03/11/2025 - 10:00
Πώς συντονίζεται το έντερο με τον εγκέφαλο - Οι ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό
Υγεία
03/11/2025 - 08:29
Κλήση σε προανάκριση για δεκάδες ψυχιάτρους στην Αττική - Τι καταγγέλλουν τα όργανα τους
Επικαιρότητα
03/11/2025 - 07:59
Γεωργιάδης από την Λαμία:Το Μάρτιο ξεκινά η Ογκολογική Μονάδα-Από 8 σε 14 τα κρεβάτια της ΜΕΘ
Πολιτική Υγείας
02/11/2025 - 09:54
Πώς ένα μεταλλικό κομμάτι, παρατημένο στο πάτωμα από έναν μάστορα, «γέννησε» το σωτήριο στεντ
Υγεία
02/11/2025 - 09:04
Μακελειό στα Βορίζια: Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει το ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 16:31
Στα νοσοκομεία Λάρισας και Βόλου ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης
Πολιτική Υγείας
01/11/2025 - 16:16
Γιατί οι πλαστικές συσκευασίες μπορεί να είναι μεγαλύτερο «αμάρτημα» από την σπατάλη τροφίμων
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 08:42
Στις 24 Νοεμβρίου ο φιλανθρωπικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ ΙΣΑ και βετεράνων του Ολυμπιακού
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 07:06
ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση των τροχαίων και 71 νεκροί τον Αύγουστο
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 03:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Covid 19: Η νόσηση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε παιδιά
Υγεία
31/10/2025 - 21:28
Πώς ένα μεταλλικό κομμάτι, παρατημένο στο πάτωμα από έναν μάστορα, «γέννησε» το σωτήριο στεντ
Υγεία
02/11/2025 - 09:04
Γιατί οι πλαστικές συσκευασίες μπορεί να είναι μεγαλύτερο «αμάρτημα» από την σπατάλη τροφίμων
Επικαιρότητα
01/11/2025 - 08:42
Συνάντηση Γεωργιάδη με τις φαρμακευτικές εταιρείες με φόντο το νοσοκομειακό φάρμακο
Pharma Policy
03/11/2025 - 10:09
Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου: Παράγοντες κινδύνου και θεραπευτικές επιλογές
Health Talk
31/10/2025 - 21:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo