ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η διατροφή στην πρόληψη του Πάρκινσον και στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Διατροφή
PEXELS
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια, προοδευτική, εκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις κινητικές λειτουργίες του πάσχοντος.
Παρασκευή, 26/04/2024 - 10:43
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου αποτελούν τρόμος, η βραδύτητα στις κινήσεις, η μυϊκή δυσκαμψία, η απώλεια αυτόματων κινήσεων όπως το άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών, η δυσκολία στην ομιλία και σε προχωρημένα στάδια η άνοια.

Στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, φαίνεται πως ο εγκέφαλος σταματά προοδευτικά να παράγει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής, χρησιμοποιείται δηλαδή για την επικοινωνία των κυττάρων του νευρικού συστήματος. Ως άλλες αιτίες αναφέρονται οι γονιδιακές μεταλλάξεις, οι λοιμώξεις από ιούς ή η έκθεση σε τοξικές ουσίες.

Ο ρόλος της διατροφής

Έρευνες έχουν συσχετίσει τη διατροφή με την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου, χωρίς προς το παρόν να έχουμε σαφείς απαντήσεις. Σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, Αλιόνα Στρατουλάτ «αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου και να εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες».

1. Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή φαίνεται να εμπλέκονται στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον. Τα αντιοξειδωτικά κατέχουν σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C και E, βήτα-καροτένιο και πολυφαινόλες, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών αποτελούν τα φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα όπως λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια κ.α., αβοκάντο, ξηροί καρποί, πράσινο τσάι, σκόρδο, προϊόντα ολικής άλεσης όπως ζυμαρικά, δημητριακά, βρώμη, ελαιόλαδο κ.α.

2. Διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν στη γενική υγεία του εγκεφάλου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Πλούσιες πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, οι σπόροι όπως ηλιόσπορος, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο κ.α.

3. Πρόσληψη πρωτεΐνης και λεβοντόπα: Η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα στα προχωρημένα στάδια όταν παρατηρείται και έντονη απώλεια βάρους. Συνεπώς, είναι απαραίτητος ο προσεκτικός προγραμματισμός των γευμάτων που κατανέμει την πρόσληψη πρωτεϊνών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σημαντικός παράγοντας προγραμματισμού της πρόσληψης πρωτεΐνης είναι η λεβοντόπα. Πρόκειται για το φάρμακο που συνταγογραφείται συνήθως για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον. Τόσο η λεβοντόπα όσο και η πρωτεΐνη που λαμβάνεται από την τροφή απορροφώνται στο λεπτό έντερο. Συνεπώς γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της λεβοντόπα, άρα και την αποτελεσματικότητά της. Η λήψη του φαρμάκου συστήνεται με άδειο στομάχι, ώστε να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της απορρόφησής του.

4. Πρόσληψη βιταμίνης D: Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον ενώ μπορεί να επιδεινώσει τα κινητικά συμπτώματα σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με Πάρκινσον (Peterson et al., 2013). Δεδομένου ότι η βιταμίνη D παράγεται κυρίως κατά την έκθεση του ατόμου στο ηλιακό φως, είναι σημαντικό να μην παραλείπεται η ολιγόλεπτη καθημερινή έκθεση κυρίως των άκρων στο ηλιακό φως.
Οι διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι λίγες μεταξύ αυτών τα λιπαρά ψάρια, τα στρείδια, οι γαρίδες, τα μανιτάρια, ο κρόκος του αυγού, το μουρουνέλαιο, το βοδινό συκώτι, συνεπώς καλό είναι να προτιμώνται τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D όπως γάλα, χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά κ.α.

5. Υγεία του πεπτικού: Ένα από τα συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές και η δυσκοιλιότητα. Η καλή ενυδάτωση και η πρόσληψη 20-25 γραμμαρίων φυτικών ινών καθημερινά μπορεί να ανακουφίσει από το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα. Οι ασθενείς λοιπόν θα ήταν καλό να καταναλώνουν καθημερινά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης. Επιπλέον, νέες έρευνες φέρνουν στο φως μια σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της νόσου του Πάρκινσον. Η υγεία του πεπτικού συστήματος φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον εγκέφαλο, υπάρχει μια σχέση επιρροής και αλληλεπίδρασης. Για την υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι απαραίτητα τα προβιοτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο και ενδέχεται να συμβάλλουν στην προστασία του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, απαραίτητα είναι και τα πρεβιοτικά, ένας τύπος υδατάνθρακα που τον βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα και ο οποίος δεν αφομοιώνεται από το ανθρώπινο σώμα. Είναι ουσιαστικά η «τροφή» των καλών για τον οργανισμό βακτηρίων (προβιοτικά) του εντέρου που τα βοηθούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Τα πρεβιοτικά μπορούμε να τα βρούμε σε φρούτα και λαχανικά, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα όσπρια, στο σκόρδο, στα κρεμμύδια, στο πλιγούρι βρώμης, στο μέλι.

6. Επαρκής ενυδάτωση: Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους, αλλά έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, ξηροστομία ενώ μπορεί να επηρεάσει και την απορρόφηση των φαρμάκων. Όπως και για τον γενικό πληθυσμό, έτσι για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, η κατανάλωση 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Αν και οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο της διατροφής και τη νόσο του Πάρκινσον, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συνολική υγεία του ασθενούς και ενδεχομένως να ανακουφίσει από ορισμένα συμπτώματα της νόσου, βελτιώνοντας την ποιότητα διαβίωσής τους.

  • ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διατροφικός δεκάλογος για εργαζόμενες μητέρες που παλεύουν να χάσουν βάρος!
Διατροφικός δεκάλογος για εργαζόμενες μητέρες που παλεύουν να χάσουν βάρος! 23 Απριλίου 2024
Τέλος από την ΕΕ σε οκτώ αρωματικές ύλες που προστίθενται σε καπνιστά τρόφιμα 27 Απριλίου 2024
Τέλος από την ΕΕ σε οκτώ αρωματικές ύλες που προστίθενται σε καπνιστά τρόφιμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνεργασία Affidea με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόληψη στην υγεία
Υπηρεσίες Υγείας
30/09/2026 - 17:41

Συνεργασία Affidea με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπαίδευση, την έρευνα και την πρόληψη στην υγεία

Συμβολική δράση της Bayer Ελλάς με μήνυμα πρόληψης για την καρδιαγγειακή υγεία
Pharma News
30/09/2026 - 11:52

Συμβολική δράση της Bayer Ελλάς με μήνυμα πρόληψης για την καρδιαγγειακή υγεία

Σπάνιες παθήσεις: Μηχανισμό για να είναι εφικτή η διάγνωση μέσα σ' έναν χρόνο ζητούν οι ευρωβουλευτές
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 12:00

Σπάνιες παθήσεις: Μηχανισμό για να είναι εφικτή η διάγνωση μέσα σ' έναν χρόνο ζητούν οι ευρωβουλευτές

EFPIA: Οι εξετάσεις σημαντικό πρώτο βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων
Πολιτική Υγείας
29/09/2026 - 09:00

EFPIA: Οι εξετάσεις σημαντικό πρώτο βήμα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων

Πώς αντιμετωπίζεται η λιθίαση του ουροποιητικού με χρήση laser!
Health Talk
28/09/2026 - 21:52

Πώς αντιμετωπίζεται η λιθίαση του ουροποιητικού με χρήση laser!

Γιατί το Φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για το ετήσιο check-up
Health Talk
29/09/2026 - 08:34

Γιατί το Φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για το ετήσιο check-up

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Κομισιόν παρακολουθεί «πολύ στενά» την υπόθεση της πνευμονικής πανώλης στη Ρωσία
Επικαιρότητα
05/10/2026 - 20:29
Περισσότερες από 290 δωρεάν σπιρομετρήσεις στους Δήμους Βύρωνα και Ελληνικού - Αργυρούπολης
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 17:19
Διαμαρτυρία ΕΣΑμεΑ για τα προβλήματα στο ΕΕΕΕΚ Μαθητών με προβλήματα όρασης και πολλαπλές αναπηρίες Αιγάλεω
Patient Talk
05/10/2026 - 16:42
ΠΕΕΓΟΙ: «Η Γενική Οικογενειακή Ιατρική είναι ειδικότητα»
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 16:09
Κοιλιοπλαστική στην εποχή των GLP-1: Οκτώ στους δέκα έχουν χάσει βάρος με φαρμακευτική αγωγή
Health Talk
05/10/2026 - 15:22
Συνταγές για εννέα σούπες πλούσιες σε πρωτεΐνη που θα σας κρατήσουν χορτάτους
Διατροφή
05/10/2026 - 14:47
Συμπληρωματική δίωξη για ψευδή δήλωση ζητά ο ΙΣΑ κατά των δύο κατηγορούμενων της υπόθεσης Μαζωνάκη
Επικαιρότητα
05/10/2026 - 13:58
Εθελοντική αιμοδοσία στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του PHARMA point 2026
Pharma Policy
05/10/2026 - 13:32
Σε έναν Αμερικανό και δύο Γερμανούς το Νόμπελ Ιατρικής για το έργο τους στην Οπτογενετική
Επικαιρότητα
05/10/2026 - 13:14
Ο ΦΣΑ ζητεί υποχρεωτική συμμετοχή του αδειούχου φαρμακοποιού με ποσοστό 51% στα ιδιωτικά φαρμακεία
Pharma Policy
05/10/2026 - 12:58
Ο Γεωργιάδης εγκαινίασε τον πρώτο αξονικό τομογράφο στο ΓΝ της Καρπάθου
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 12:39
Το νέο πλαίσιο για τον ορισμό της ίασης στο πολλαπλούν μυέλωμα
Υγεία
05/10/2026 - 12:12
«Χρυσή» η Merck στα Βραβεία Υγείας και Ασφάλειας 2026
Pharma News
05/10/2026 - 11:38
Δέκα υποθέσεις παράνομης άσκησης του επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου στον εισαγγελέα
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 11:21
Θρίλερ στη Σιβηρία: Πέθανε από πνευμονία εργαζόμενη σε εργαστήριο πανώλης - Εικασίες για διαρροή παθογόνου
Επικαιρότητα
05/10/2026 - 10:52
Κορυφαίοι Ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούν την ελληνική συμβολή στην ατζέντα για τη σήψη
Υγεία
05/10/2026 - 10:16
Φάρμακα: Στο τραπέζι απευθείας διαπραγματεύσεις ευρωπαϊκών χωρών με τις ΗΠΑ για το MFN
Pharma Policy
05/10/2026 - 09:57
EMA: Στα επίπεδα του 2025 οι αιτήσεις για νέα φάρμακα το πρώτο εξάμηνο του 2026
Pharma Policy
05/10/2026 - 09:39
Τέσσερις μύθοι για τους υδατάνθρακες και το σάκχαρο που καταρρίπτουν οι διαιτολόγοι
Διατροφή
05/10/2026 - 08:57
Κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι παθήσεις του αναπνευστικού
Υγεία
05/10/2026 - 08:23
Πρωτοπαθής υπερπαραθυρεοειδισμός: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
Health Talk
05/10/2026 - 08:02
Οι νέες προδιαγραφές για τα φαρμακεία αυτοκινήτου - Τι πρέπει να έχει κάθε οδηγός από το 2027
Επικαιρότητα
05/10/2026 - 07:43
Μπορεί η απώλεια βάρους να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού; Ο ρόλος των GLP-1
Υγεία
02/10/2026 - 16:16
Δέκα απλές ασκήσεις για άτομα άνω των 65 ετών - Κίνηση και φυσικοθεραπεία στηρίζουν την υγιή και ενεργό γήρανση
Health Talk
02/10/2026 - 15:39
9ο Συνέδριο για τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα: Δημόσιος διάλογος για τις πολιτικές ελέγχου
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 15:04
Σκοτώνει μαζικά στο Κονγκό ο Έμπολα, άνω των 4.000 οι νεκροί - Μεταδίδεται ταχύτατα ο ιός
Επικαιρότητα
02/10/2026 - 14:37
La Roche-Posay: Στο επίκεντρο η υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών και η φροντίδα του δέρματος
Pharma News
02/10/2026 - 14:22
Αγαπηδάκη: «Νέες υποδομές υγείας στη Δυτική Αθήνα και αναβαθμισμένη φροντίδα για την άνοια»
Πολιτική Υγείας
02/10/2026 - 13:37
Ελληνίδα ερευνήτρια διακρίθηκε διεθνώς για καινοτόμους τεχνητούς φακούς αποκατάστασης της εστίασης
Υπηρεσίες Υγείας
02/10/2026 - 12:44
Η κόπωση που προκαλεί η long COVID συνδέεται με μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο
Υγεία
02/10/2026 - 12:19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τέσσερις μύθοι για τους υδατάνθρακες και το σάκχαρο που καταρρίπτουν οι διαιτολόγοι
Διατροφή
05/10/2026 - 08:57
Δέκα υποθέσεις παράνομης άσκησης του επαγγέλματος του διαιτολόγου-διατροφολόγου στον εισαγγελέα
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 11:21
«Χρυσή» η Merck στα Βραβεία Υγείας και Ασφάλειας 2026
Pharma News
05/10/2026 - 11:38
Ο Γεωργιάδης εγκαινίασε τον πρώτο αξονικό τομογράφο στο ΓΝ της Καρπάθου
Πολιτική Υγείας
05/10/2026 - 12:39
Φάρμακα: Στο τραπέζι απευθείας διαπραγματεύσεις ευρωπαϊκών χωρών με τις ΗΠΑ για το MFN
Pharma Policy
05/10/2026 - 09:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo