ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η διατροφή στην πρόληψη του Πάρκινσον και στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Διατροφή
PEXELS
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια, προοδευτική, εκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις κινητικές λειτουργίες του πάσχοντος.
Παρασκευή, 26/04/2024 - 10:43
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου αποτελούν τρόμος, η βραδύτητα στις κινήσεις, η μυϊκή δυσκαμψία, η απώλεια αυτόματων κινήσεων όπως το άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών, η δυσκολία στην ομιλία και σε προχωρημένα στάδια η άνοια.

Στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, φαίνεται πως ο εγκέφαλος σταματά προοδευτικά να παράγει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής, χρησιμοποιείται δηλαδή για την επικοινωνία των κυττάρων του νευρικού συστήματος. Ως άλλες αιτίες αναφέρονται οι γονιδιακές μεταλλάξεις, οι λοιμώξεις από ιούς ή η έκθεση σε τοξικές ουσίες.

Ο ρόλος της διατροφής

Έρευνες έχουν συσχετίσει τη διατροφή με την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου, χωρίς προς το παρόν να έχουμε σαφείς απαντήσεις. Σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, Αλιόνα Στρατουλάτ «αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου και να εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες».

1. Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή φαίνεται να εμπλέκονται στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον. Τα αντιοξειδωτικά κατέχουν σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C και E, βήτα-καροτένιο και πολυφαινόλες, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών αποτελούν τα φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα όπως λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια κ.α., αβοκάντο, ξηροί καρποί, πράσινο τσάι, σκόρδο, προϊόντα ολικής άλεσης όπως ζυμαρικά, δημητριακά, βρώμη, ελαιόλαδο κ.α.

2. Διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν στη γενική υγεία του εγκεφάλου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Πλούσιες πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, οι σπόροι όπως ηλιόσπορος, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο κ.α.

3. Πρόσληψη πρωτεΐνης και λεβοντόπα: Η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα στα προχωρημένα στάδια όταν παρατηρείται και έντονη απώλεια βάρους. Συνεπώς, είναι απαραίτητος ο προσεκτικός προγραμματισμός των γευμάτων που κατανέμει την πρόσληψη πρωτεϊνών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σημαντικός παράγοντας προγραμματισμού της πρόσληψης πρωτεΐνης είναι η λεβοντόπα. Πρόκειται για το φάρμακο που συνταγογραφείται συνήθως για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον. Τόσο η λεβοντόπα όσο και η πρωτεΐνη που λαμβάνεται από την τροφή απορροφώνται στο λεπτό έντερο. Συνεπώς γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της λεβοντόπα, άρα και την αποτελεσματικότητά της. Η λήψη του φαρμάκου συστήνεται με άδειο στομάχι, ώστε να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της απορρόφησής του.

4. Πρόσληψη βιταμίνης D: Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον ενώ μπορεί να επιδεινώσει τα κινητικά συμπτώματα σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με Πάρκινσον (Peterson et al., 2013). Δεδομένου ότι η βιταμίνη D παράγεται κυρίως κατά την έκθεση του ατόμου στο ηλιακό φως, είναι σημαντικό να μην παραλείπεται η ολιγόλεπτη καθημερινή έκθεση κυρίως των άκρων στο ηλιακό φως.
Οι διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι λίγες μεταξύ αυτών τα λιπαρά ψάρια, τα στρείδια, οι γαρίδες, τα μανιτάρια, ο κρόκος του αυγού, το μουρουνέλαιο, το βοδινό συκώτι, συνεπώς καλό είναι να προτιμώνται τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D όπως γάλα, χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά κ.α.

5. Υγεία του πεπτικού: Ένα από τα συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές και η δυσκοιλιότητα. Η καλή ενυδάτωση και η πρόσληψη 20-25 γραμμαρίων φυτικών ινών καθημερινά μπορεί να ανακουφίσει από το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα. Οι ασθενείς λοιπόν θα ήταν καλό να καταναλώνουν καθημερινά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης. Επιπλέον, νέες έρευνες φέρνουν στο φως μια σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της νόσου του Πάρκινσον. Η υγεία του πεπτικού συστήματος φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον εγκέφαλο, υπάρχει μια σχέση επιρροής και αλληλεπίδρασης. Για την υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι απαραίτητα τα προβιοτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο και ενδέχεται να συμβάλλουν στην προστασία του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, απαραίτητα είναι και τα πρεβιοτικά, ένας τύπος υδατάνθρακα που τον βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα και ο οποίος δεν αφομοιώνεται από το ανθρώπινο σώμα. Είναι ουσιαστικά η «τροφή» των καλών για τον οργανισμό βακτηρίων (προβιοτικά) του εντέρου που τα βοηθούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Τα πρεβιοτικά μπορούμε να τα βρούμε σε φρούτα και λαχανικά, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα όσπρια, στο σκόρδο, στα κρεμμύδια, στο πλιγούρι βρώμης, στο μέλι.

6. Επαρκής ενυδάτωση: Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους, αλλά έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, ξηροστομία ενώ μπορεί να επηρεάσει και την απορρόφηση των φαρμάκων. Όπως και για τον γενικό πληθυσμό, έτσι για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, η κατανάλωση 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Αν και οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο της διατροφής και τη νόσο του Πάρκινσον, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συνολική υγεία του ασθενούς και ενδεχομένως να ανακουφίσει από ορισμένα συμπτώματα της νόσου, βελτιώνοντας την ποιότητα διαβίωσής τους.

  • ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διατροφικός δεκάλογος για εργαζόμενες μητέρες που παλεύουν να χάσουν βάρος!
Διατροφικός δεκάλογος για εργαζόμενες μητέρες που παλεύουν να χάσουν βάρος! 23 Απριλίου 2024
Τέλος από την ΕΕ σε οκτώ αρωματικές ύλες που προστίθενται σε καπνιστά τρόφιμα 27 Απριλίου 2024
Τέλος από την ΕΕ σε οκτώ αρωματικές ύλες που προστίθενται σε καπνιστά τρόφιμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορτιζόλη: Ποια είναι τα -πραγματικά- συμπτώματα όταν οι τιμές της είναι υψηλές
Υγεία
17/11/2025 - 18:29

Κορτιζόλη: Ποια είναι τα -πραγματικά- συμπτώματα όταν οι τιμές της είναι υψηλές

Σωματική άσκηση: Το απαραίτητο συμπλήρωμα της φαρμακευτικής αγωγής στη διαχείριση του Πάρκινσον
Υγεία
17/11/2025 - 15:00

Σωματική άσκηση: Το απαραίτητο συμπλήρωμα της φαρμακευτικής αγωγής στη διαχείριση του Πάρκινσον

Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιούς Μακροζωίας: Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα της πρόληψης και της ευεξίας
Υγεία
14/11/2025 - 15:33

Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιούς Μακροζωίας: Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα της πρόληψης και της ευεξίας

«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή
Διατροφή
11/11/2025 - 20:41

«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή

Καρκίνος προστάτη: Σχεδόν το 40% των ανδρών αδιαφορεί για την έγκαιρη διάγνωσή του
Υγεία
06/11/2025 - 19:21

Καρκίνος προστάτη: Σχεδόν το 40% των ανδρών αδιαφορεί για την έγκαιρη διάγνωσή του

Η σωστή διατροφή της μητέρας, θεμέλιο για την υγεία μητέρας και βρέφους
Pharma News
05/11/2025 - 22:14

Η σωστή διατροφή της μητέρας, θεμέλιο για την υγεία μητέρας και βρέφους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

7o Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας: Η Tεχνητή Nοημοσύνη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών
Pharma News
17/11/2025 - 21:00
Γιατί τα ζώα αναπτύσσουν τις ίδιες χρόνιες ασθένειες με τους ανθρώπους;
Pet
17/11/2025 - 20:00
ΕΟΠΥΥ: Πρόσκληση για σύναψη σύμβασης με προσωπικούς ιατρούς- Αύξηση της αμοιβής ζητά ο ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
17/11/2025 - 19:00
Κορτιζόλη: Ποια είναι τα -πραγματικά- συμπτώματα όταν οι τιμές της είναι υψηλές
Υγεία
17/11/2025 - 18:29
Το CLEO στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής στην Ελλάδα
Υγεία
17/11/2025 - 15:17
Σωματική άσκηση: Το απαραίτητο συμπλήρωμα της φαρμακευτικής αγωγής στη διαχείριση του Πάρκινσον
Υγεία
17/11/2025 - 15:00
Σύλλογος «Αρμονία»: Ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαλόγου το 1ο Συνέδριο Πρωτοπαθούς Ανοσοανεπάρκειας
Patient Talk
17/11/2025 - 14:38
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00
ECDC: Χαμηλά επίπεδα διάγνωσης ηπατίτιδας στην Ε.Ε - Τα ποσοστά στην Ελλάδα
Υγεία
17/11/2025 - 12:02
Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Συνήγορος του Καταναλωτή: Τα συχνότερα και σοβαρότερα προβλήματα με τους παρόχους υγείας και τις ασφάλειες
Επικαιρότητα
17/11/2025 - 11:00
ΕΜΑ: Έγκριση της πρώτης θεραπείας που καθυστερεί τον διαβήτη τύπου 1
Pharma Policy
17/11/2025 - 10:00
"Έξυπνο" σουτιέν υπόσχεται έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του μαστού
Digital Health
17/11/2025 - 09:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες
Υγεία
17/11/2025 - 08:00
Στην Ιταλία για μεταμόσχευση ήπατος 18χρονος - Δεν γινόταν δεκτό το αίτημα του στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
17/11/2025 - 07:08
Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας
Επικαιρότητα
16/11/2025 - 10:33
Γραφείο για τα fake news από τον ΕΟΔΥ: Mέσα στον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 09:12
Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας μέσα στο 2026: Πρεμιέρα σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Ίλιον
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 08:53
Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03
Τι είναι τα ενεργειακά ποτά, ποια τα οφέλη και οι παρενέργειές τους
Διατροφή
15/11/2025 - 11:48
ΠΟΥ: Μέθοδος «καγκουρό» για τα πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Πολιτική Υγείας
15/11/2025 - 10:57
Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54
Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση
Υγεία
15/11/2025 - 08:30
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τον σακχαρώδη διαβήτη
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 07:23
Επετειακό συνέδριο για τα 35 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 03:39
Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»
Patient Talk
15/11/2025 - 00:11
Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48
Με τη συμβολή Πανεπιστημίου των ΗΠΑ το 1ο Συμπόσιο Ακτινοθεραπείας με Πρωτόνια
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 23:22
ΠΦΣ: «Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»
Pharma Policy
14/11/2025 - 22:11
Mέχρι τo τέλος Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 21:36

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54
Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03
Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση
Υγεία
15/11/2025 - 08:30
Τι είναι τα ενεργειακά ποτά, ποια τα οφέλη και οι παρενέργειές τους
Διατροφή
15/11/2025 - 11:48
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo