ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η διατροφή στην πρόληψη του Πάρκινσον και στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Διατροφή
PEXELS
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια, προοδευτική, εκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις κινητικές λειτουργίες του πάσχοντος.
Παρασκευή, 26/04/2024 - 10:43
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου αποτελούν τρόμος, η βραδύτητα στις κινήσεις, η μυϊκή δυσκαμψία, η απώλεια αυτόματων κινήσεων όπως το άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών, η δυσκολία στην ομιλία και σε προχωρημένα στάδια η άνοια.

Στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, φαίνεται πως ο εγκέφαλος σταματά προοδευτικά να παράγει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής, χρησιμοποιείται δηλαδή για την επικοινωνία των κυττάρων του νευρικού συστήματος. Ως άλλες αιτίες αναφέρονται οι γονιδιακές μεταλλάξεις, οι λοιμώξεις από ιούς ή η έκθεση σε τοξικές ουσίες.

Ο ρόλος της διατροφής

Έρευνες έχουν συσχετίσει τη διατροφή με την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου, χωρίς προς το παρόν να έχουμε σαφείς απαντήσεις. Σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, Αλιόνα Στρατουλάτ «αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου και να εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες».

1. Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή φαίνεται να εμπλέκονται στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον. Τα αντιοξειδωτικά κατέχουν σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C και E, βήτα-καροτένιο και πολυφαινόλες, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών αποτελούν τα φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα όπως λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια κ.α., αβοκάντο, ξηροί καρποί, πράσινο τσάι, σκόρδο, προϊόντα ολικής άλεσης όπως ζυμαρικά, δημητριακά, βρώμη, ελαιόλαδο κ.α.

2. Διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν στη γενική υγεία του εγκεφάλου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Πλούσιες πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, οι σπόροι όπως ηλιόσπορος, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο κ.α.

3. Πρόσληψη πρωτεΐνης και λεβοντόπα: Η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα στα προχωρημένα στάδια όταν παρατηρείται και έντονη απώλεια βάρους. Συνεπώς, είναι απαραίτητος ο προσεκτικός προγραμματισμός των γευμάτων που κατανέμει την πρόσληψη πρωτεϊνών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σημαντικός παράγοντας προγραμματισμού της πρόσληψης πρωτεΐνης είναι η λεβοντόπα. Πρόκειται για το φάρμακο που συνταγογραφείται συνήθως για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον. Τόσο η λεβοντόπα όσο και η πρωτεΐνη που λαμβάνεται από την τροφή απορροφώνται στο λεπτό έντερο. Συνεπώς γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της λεβοντόπα, άρα και την αποτελεσματικότητά της. Η λήψη του φαρμάκου συστήνεται με άδειο στομάχι, ώστε να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της απορρόφησής του.

4. Πρόσληψη βιταμίνης D: Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον ενώ μπορεί να επιδεινώσει τα κινητικά συμπτώματα σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με Πάρκινσον (Peterson et al., 2013). Δεδομένου ότι η βιταμίνη D παράγεται κυρίως κατά την έκθεση του ατόμου στο ηλιακό φως, είναι σημαντικό να μην παραλείπεται η ολιγόλεπτη καθημερινή έκθεση κυρίως των άκρων στο ηλιακό φως.
Οι διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι λίγες μεταξύ αυτών τα λιπαρά ψάρια, τα στρείδια, οι γαρίδες, τα μανιτάρια, ο κρόκος του αυγού, το μουρουνέλαιο, το βοδινό συκώτι, συνεπώς καλό είναι να προτιμώνται τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D όπως γάλα, χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά κ.α.

5. Υγεία του πεπτικού: Ένα από τα συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές και η δυσκοιλιότητα. Η καλή ενυδάτωση και η πρόσληψη 20-25 γραμμαρίων φυτικών ινών καθημερινά μπορεί να ανακουφίσει από το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα. Οι ασθενείς λοιπόν θα ήταν καλό να καταναλώνουν καθημερινά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης. Επιπλέον, νέες έρευνες φέρνουν στο φως μια σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της νόσου του Πάρκινσον. Η υγεία του πεπτικού συστήματος φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον εγκέφαλο, υπάρχει μια σχέση επιρροής και αλληλεπίδρασης. Για την υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι απαραίτητα τα προβιοτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο και ενδέχεται να συμβάλλουν στην προστασία του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, απαραίτητα είναι και τα πρεβιοτικά, ένας τύπος υδατάνθρακα που τον βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα και ο οποίος δεν αφομοιώνεται από το ανθρώπινο σώμα. Είναι ουσιαστικά η «τροφή» των καλών για τον οργανισμό βακτηρίων (προβιοτικά) του εντέρου που τα βοηθούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Τα πρεβιοτικά μπορούμε να τα βρούμε σε φρούτα και λαχανικά, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα όσπρια, στο σκόρδο, στα κρεμμύδια, στο πλιγούρι βρώμης, στο μέλι.

6. Επαρκής ενυδάτωση: Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους, αλλά έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, ξηροστομία ενώ μπορεί να επηρεάσει και την απορρόφηση των φαρμάκων. Όπως και για τον γενικό πληθυσμό, έτσι για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, η κατανάλωση 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Αν και οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο της διατροφής και τη νόσο του Πάρκινσον, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συνολική υγεία του ασθενούς και ενδεχομένως να ανακουφίσει από ορισμένα συμπτώματα της νόσου, βελτιώνοντας την ποιότητα διαβίωσής τους.

  • ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διατροφικός δεκάλογος για εργαζόμενες μητέρες που παλεύουν να χάσουν βάρος!
Διατροφικός δεκάλογος για εργαζόμενες μητέρες που παλεύουν να χάσουν βάρος! 23 Απριλίου 2024
Τέλος από την ΕΕ σε οκτώ αρωματικές ύλες που προστίθενται σε καπνιστά τρόφιμα 27 Απριλίου 2024
Τέλος από την ΕΕ σε οκτώ αρωματικές ύλες που προστίθενται σε καπνιστά τρόφιμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπηδάκη: «Με τις αποφάσεις μας για τα σχολικά κυλικεία προστατεύουμε την υγεία των παιδιών»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 16:26

Αγαπηδάκη: «Με τις αποφάσεις μας για τα σχολικά κυλικεία προστατεύουμε την υγεία των παιδιών»

Οι περικοπές στην διεθνή βοήθεια έπληξαν τα προγράμματα πρόληψης για το AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 18:04

Οι περικοπές στην διεθνή βοήθεια έπληξαν τα προγράμματα πρόληψης για το AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση

Υγεία στην εργασία: Η πρόληψη δεν σταματά στην αποφυγή των ατυχημάτων
Υγεία
16/09/2026 - 00:09

Υγεία στην εργασία: Η πρόληψη δεν σταματά στην αποφυγή των ατυχημάτων

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;
Health Talk
14/09/2026 - 19:53

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;

Burnout: Πώς εκδηλώνεται και τέσσερα βήματα για να το αντιμετωπίσετε
Ψυχική Υγεία
14/09/2026 - 14:14

Burnout: Πώς εκδηλώνεται και τέσσερα βήματα για να το αντιμετωπίσετε

Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: 579 θάνατοι το 2025 στη χώρα μας
Ψυχική Υγεία
09/09/2026 - 11:30

Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: 579 θάνατοι το 2025 στη χώρα μας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μακρής: «Ιστορική στιγμή το νομοσχέδιο για τη σύσταση Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων»
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 18:57
Νέο παράρτημα ΕΠΑΣ μαθητείας για τεχνικούς βιομηχανικών αυτοματισμών στις εγκαταστάσεις της DEMO
Pharma News
18/09/2026 - 18:32
Θεραπευτική απόφαση για τον καρκίνο του μαστού από τα πρώτα «ίχνη» στο αίμα
Υγεία
18/09/2026 - 18:07
Υπερφόρτωση σιδήρου: Το τσάι, ο καφές, το κόκκινο κρέας και το αλκοόλ επηρεάζουν την απορρόφηση
Διατροφή
18/09/2026 - 17:41
Παγώνη: «Με το Medwatch ο καθένας θα μπορεί να ξέρει ποιος είναι ο γιατρός του και την εξειδίκευσή του»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 17:09
Αγαπηδάκη: «Με τις αποφάσεις μας για τα σχολικά κυλικεία προστατεύουμε την υγεία των παιδιών»
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 16:26
Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Η λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου μείωσε σημαντικά τις αεροδιακομιδές
Υγεία
18/09/2026 - 16:04
«Μικρές Ιφιγένειες»: Συμπόσιο στην Αθήνα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σιωπηλά τον καρκίνο
Υγεία
18/09/2026 - 15:38
Ερευνητές του Stanford ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος αποτελείται από δύο ξεχωριστά όργανα
Υγεία
18/09/2026 - 15:12
Η Anthropic στήνει αθόρυβα εργαστήριο βιολογίας, ενισχύοντας το πρόγραμμα ανάπτυξης φαρμάκων με AI
Digital Health
18/09/2026 - 14:36
Ανακοινώθηκε η δημιουργία δομής πρώιμης ανίχνευσης προβλημάτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 13:51
Μήνυμα ελπίδας, δύναμης και αλληλεγγύης στους μικρούς ήρωες που δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 13:16
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Τα νεότερα δεδομένα για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της άνοιας
Υγεία
18/09/2026 - 12:53
Πέθανε ήσυχα στο σπίτι της σε ηλικία 103 ετών η Μαργαρίτα Παπανδρέου
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 12:34
Εγκαινιάστηκε στο Γ.Ν. και Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» η δεύτερη Στέγη Γονέων στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 12:12
Υπ. Υγείας: Με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης πλήρης έλεγχος σε ιατρεία και γιατρούς
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 11:55
Σωρεία παραβάσεων αποκαλύπτουν οι έλεγχοι της ΕΑΔ σε ιδιωτικές μονάδες υγείας
Επικαιρότητα
18/09/2026 - 11:34
Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Κάλεσμα συμμετοχής στην ευρωπαϊκή δράση «Know Your Numbers»
Patient Talk
18/09/2026 - 11:03
Στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία - Οι βασικές διατάξεις
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:37
Καμπανάκι από το Ευρωκοινοβούλιο και προτάσεις για τις ελλείψεις προσωπικού στην Υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:18
Μύκητες νυχιών: Ο «υπόγειος πόλεμος», οι μύθοι και τα νέα όπλα της επιστήμης
Health Talk
18/09/2026 - 09:26
Η επάρκεια σιδήρου και βιταμίνης D είναι το κλειδί για πιο ομαλή επιστροφή στη ρουτίνα
Υγεία
18/09/2026 - 08:49
«Γνωριμία με τα Ρευματικά Νοσήματα»: Ενημερωτική εκδήλωση στην Κέρκυρα από την ομοσπονδία «ΡευΜΑζήν»
Patient Talk
18/09/2026 - 07:28
Τα νέα προϊόντα της Sarantis Health & Care στο 13ο συνέδριο ΣΥΦΑΚ 2026
Pharma News
18/09/2026 - 03:47
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων HIV και κατάσταση εθνικής κρίσης στα νησιά Φίτζι
Υγεία
18/09/2026 - 00:03
Στη Σκύρο η Β' ΩΡΛ Κλινική του ΑΠΘ σε δράση πρόληψης, ενημέρωσης και εξειδικευμένης φροντίδας
Υγεία
17/09/2026 - 23:36
Και τρίτος νεκρός από ελονοσία στην Φρανκφούρτη - Ο θάνατος δεν σχετίζεται με το αεροδρόμιο
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 23:08
Ο ΕΟΦ άναψε «κόκκινο» στην πώληση συμπληρωμάτων κρεατίνης
Pharma Policy
17/09/2026 - 22:43
Θεσσαλονίκη: Η πρώτη συνεδρία ασθενούς στον νέο υψηλής τεχνολογίας γραμμικό επιταχυντή του ΑΧΕΠΑ
Υγεία
17/09/2026 - 22:13
Γεωργιάδης: «Τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 21:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο νέος αξονικός τομογράφος SOMATOM go.Top της Siemens Healthineers εγκαταστάθηκε στο Therapis General Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
17/09/2026 - 17:17
Γεωργιάδης: «Τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 21:29
Τα νέα προϊόντα της Sarantis Health & Care στο 13ο συνέδριο ΣΥΦΑΚ 2026
Pharma News
18/09/2026 - 03:47
Καμπανάκι από το Ευρωκοινοβούλιο και προτάσεις για τις ελλείψεις προσωπικού στην Υγεία
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:18
Στη δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους ψυχολόγους και την ψυχική υγεία - Οι βασικές διατάξεις
Πολιτική Υγείας
18/09/2026 - 10:37
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo