ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η διατροφή στην πρόληψη του Πάρκινσον και στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Διατροφή
PEXELS
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια, προοδευτική, εκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις κινητικές λειτουργίες του πάσχοντος.
Παρασκευή, 26/04/2024 - 10:43
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου αποτελούν τρόμος, η βραδύτητα στις κινήσεις, η μυϊκή δυσκαμψία, η απώλεια αυτόματων κινήσεων όπως το άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών, η δυσκολία στην ομιλία και σε προχωρημένα στάδια η άνοια.

Στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, φαίνεται πως ο εγκέφαλος σταματά προοδευτικά να παράγει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής, χρησιμοποιείται δηλαδή για την επικοινωνία των κυττάρων του νευρικού συστήματος. Ως άλλες αιτίες αναφέρονται οι γονιδιακές μεταλλάξεις, οι λοιμώξεις από ιούς ή η έκθεση σε τοξικές ουσίες.

Ο ρόλος της διατροφής

Έρευνες έχουν συσχετίσει τη διατροφή με την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου, χωρίς προς το παρόν να έχουμε σαφείς απαντήσεις. Σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, Αλιόνα Στρατουλάτ «αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου και να εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες».

1. Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή φαίνεται να εμπλέκονται στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον. Τα αντιοξειδωτικά κατέχουν σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C και E, βήτα-καροτένιο και πολυφαινόλες, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών αποτελούν τα φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα όπως λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια κ.α., αβοκάντο, ξηροί καρποί, πράσινο τσάι, σκόρδο, προϊόντα ολικής άλεσης όπως ζυμαρικά, δημητριακά, βρώμη, ελαιόλαδο κ.α.

2. Διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν στη γενική υγεία του εγκεφάλου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Πλούσιες πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, οι σπόροι όπως ηλιόσπορος, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο κ.α.

3. Πρόσληψη πρωτεΐνης και λεβοντόπα: Η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα στα προχωρημένα στάδια όταν παρατηρείται και έντονη απώλεια βάρους. Συνεπώς, είναι απαραίτητος ο προσεκτικός προγραμματισμός των γευμάτων που κατανέμει την πρόσληψη πρωτεϊνών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σημαντικός παράγοντας προγραμματισμού της πρόσληψης πρωτεΐνης είναι η λεβοντόπα. Πρόκειται για το φάρμακο που συνταγογραφείται συνήθως για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον. Τόσο η λεβοντόπα όσο και η πρωτεΐνη που λαμβάνεται από την τροφή απορροφώνται στο λεπτό έντερο. Συνεπώς γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της λεβοντόπα, άρα και την αποτελεσματικότητά της. Η λήψη του φαρμάκου συστήνεται με άδειο στομάχι, ώστε να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της απορρόφησής του.

4. Πρόσληψη βιταμίνης D: Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον ενώ μπορεί να επιδεινώσει τα κινητικά συμπτώματα σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με Πάρκινσον (Peterson et al., 2013). Δεδομένου ότι η βιταμίνη D παράγεται κυρίως κατά την έκθεση του ατόμου στο ηλιακό φως, είναι σημαντικό να μην παραλείπεται η ολιγόλεπτη καθημερινή έκθεση κυρίως των άκρων στο ηλιακό φως.
Οι διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι λίγες μεταξύ αυτών τα λιπαρά ψάρια, τα στρείδια, οι γαρίδες, τα μανιτάρια, ο κρόκος του αυγού, το μουρουνέλαιο, το βοδινό συκώτι, συνεπώς καλό είναι να προτιμώνται τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D όπως γάλα, χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά κ.α.

5. Υγεία του πεπτικού: Ένα από τα συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές και η δυσκοιλιότητα. Η καλή ενυδάτωση και η πρόσληψη 20-25 γραμμαρίων φυτικών ινών καθημερινά μπορεί να ανακουφίσει από το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα. Οι ασθενείς λοιπόν θα ήταν καλό να καταναλώνουν καθημερινά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης. Επιπλέον, νέες έρευνες φέρνουν στο φως μια σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της νόσου του Πάρκινσον. Η υγεία του πεπτικού συστήματος φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον εγκέφαλο, υπάρχει μια σχέση επιρροής και αλληλεπίδρασης. Για την υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι απαραίτητα τα προβιοτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο και ενδέχεται να συμβάλλουν στην προστασία του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, απαραίτητα είναι και τα πρεβιοτικά, ένας τύπος υδατάνθρακα που τον βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα και ο οποίος δεν αφομοιώνεται από το ανθρώπινο σώμα. Είναι ουσιαστικά η «τροφή» των καλών για τον οργανισμό βακτηρίων (προβιοτικά) του εντέρου που τα βοηθούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Τα πρεβιοτικά μπορούμε να τα βρούμε σε φρούτα και λαχανικά, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα όσπρια, στο σκόρδο, στα κρεμμύδια, στο πλιγούρι βρώμης, στο μέλι.

6. Επαρκής ενυδάτωση: Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους, αλλά έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, ξηροστομία ενώ μπορεί να επηρεάσει και την απορρόφηση των φαρμάκων. Όπως και για τον γενικό πληθυσμό, έτσι για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, η κατανάλωση 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Αν και οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο της διατροφής και τη νόσο του Πάρκινσον, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συνολική υγεία του ασθενούς και ενδεχομένως να ανακουφίσει από ορισμένα συμπτώματα της νόσου, βελτιώνοντας την ποιότητα διαβίωσής τους.

  • ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διατροφικός δεκάλογος για εργαζόμενες μητέρες που παλεύουν να χάσουν βάρος!
Διατροφικός δεκάλογος για εργαζόμενες μητέρες που παλεύουν να χάσουν βάρος! 23 Απριλίου 2024
Τέλος από την ΕΕ σε οκτώ αρωματικές ύλες που προστίθενται σε καπνιστά τρόφιμα 27 Απριλίου 2024
Τέλος από την ΕΕ σε οκτώ αρωματικές ύλες που προστίθενται σε καπνιστά τρόφιμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης

Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας
Διατροφή
12/06/2026 - 14:00

Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Moderna ξεκινούν κλινικές δοκιμές εμβολίου που θα μπορούσε να προλαμβάνει τον καρκίνο
Υγεία
09/06/2026 - 11:00

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Moderna ξεκινούν κλινικές δοκιμές εμβολίου που θα μπορούσε να προλαμβάνει τον καρκίνο

Η νέα εποχή της υγείας: Δεδομένα, πρόληψη και ποιοτική φροντίδα στο επίκεντρο
Pharma Policy
08/06/2026 - 18:00

Η νέα εποχή της υγείας: Δεδομένα, πρόληψη και ποιοτική φροντίδα στο επίκεντρο

Κι όμως η αλλεργία στην άσκηση είναι πραγματική πάθηση και με σοβαρά συμπτώματα
Fitness
08/06/2026 - 10:36

Κι όμως η αλλεργία στην άσκηση είναι πραγματική πάθηση και με σοβαρά συμπτώματα

«Δεν είναι ντροπή»: WinCancer και ΕΥΔΑΠ φέρνουν την πρόληψη στους χώρους εργασίας
Patient Talk
05/06/2026 - 12:54

«Δεν είναι ντροπή»: WinCancer και ΕΥΔΑΠ φέρνουν την πρόληψη στους χώρους εργασίας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη: Η επιστήμη αλλάζει τους κανόνες της πρόληψης
Health Talk
12/06/2026 - 22:43
«The Lancet»: Οι πολιτικές που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 22:18
Μελέτη για νέο φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του μαστού ανακοινώθηκε στο ASCO 2026
Υγεία
12/06/2026 - 21:46
Ικανοποίηση στον ΙΣΑ για τη συνέχιση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 21:18
Αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, συνεχίζεται η επιτήρηση στη Λέσβο για τον αφθώδη πυρετό
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 20:47
Κομισιόν: Πρόοδος και προκλήσεις στους ελέγχους της κουλτούρας ασφάλειας τροφίμων στην ΕΕ
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 19:31
Το πρώτο κέντρο θεραπείας πρωτονίων για ογκολογικούς ασθενείς σχεδιάζει το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
Υγεία
12/06/2026 - 19:09
Τον Οκτώβριο ο 4ος κύκλος του προγράμματος διατροφικής αγωγής για άτομα τρίτης ηλικίας του δήμου Αθηναίων
Διατροφή
12/06/2026 - 18:37
Σκληραίνοντας το σώμα μας: Η επιστήμη πίσω από την προπόνηση στις πολεμικές τέχνες
Fitness
12/06/2026 - 18:14
Ο ΕΕΣ βραβεύει 467 μαθητές που διακρίθηκαν στους πανελλαδικούς διαγωνισμούς
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 17:38
3ο ΣΦΕΕ Summit: Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να γίνει κόμβος φαρμακευτικής καινοτομίας
Pharma Policy
12/06/2026 - 17:06
Λαμπερά εγκαίνια για το νέο κέντρο γυναικολογίας και γονιμότητας Prolific
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2026 - 16:32
Υπογεννητικότητα: Οι ερευνητές εστιάζουν στον ρόλο των έξυπνων κινητών
Υγεία
12/06/2026 - 16:11
Νέες συστάσεις από τον EMA για το βαλπροϊκό οξύ και το εμβόλιο κατά του chikungunya
Pharma Policy
12/06/2026 - 15:47
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για τον Έμπολα: Η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται στο Κονγκό
Υγεία
12/06/2026 - 15:32
Οι καρδιοπαθείς ζητούν μείωση της συμμετοχής σε φάρμακα για προχωρημένη ανεπάρκεια
Patient Talk
12/06/2026 - 15:17
Καρκίνος του μαστού στους άνδρες: Η συχνότητα, τα συμπτώματα και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
12/06/2026 - 15:00
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ στο 3ο SFEE SUMMIT: «Σημαντικό βήμα προόδου το "Προλαμβάνω" αλλά πρέπει να συνεχίσουμε»
Patient Talk
12/06/2026 - 14:37
IQ Genomix και Ομάδα Αιγαίου σε ακριτικά νησιά δωρεάν προληπτικούς ελέγχους καρκίνου του παχέος εντέρου
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 14:14
Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας
Διατροφή
12/06/2026 - 14:00
Αγαπηδάκη: Το «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» συνεχίζεται έως το 2030 – Νέα φάση από την 1η Σεπτεμβρίου 2026
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 13:48
Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: Σύνδεση MyHealth app με το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» μέσα στον Ιούνιο
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 12:00
Γιαννάκος: Διπλασιάζονται οι μισθοί των ιεραρχών και οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ τίποτα!
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 11:50
Συστατικό συμπληρωμάτων για τους πόνους των αρθρώσεων φαίνεται να επιταχύνει την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ
Υγεία
12/06/2026 - 11:00
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Νέες δυνατότητες με τη δωρεά γεννητικού υλικού από γνωστό δότη
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 10:42
Πρεμιέρα για τα από στόματος GLP-1 στην Ευρώπη - Πράσινο φως για το χάπι της Novo Nordisk στη Μ. Βρετανία
Pharma News
12/06/2026 - 10:00
Λύκος: 5 ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές σε ύφεση μετά από θεραπεία με γενετικά τροποποιημένα κύτταρα
Υγεία
12/06/2026 - 09:00
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Sports Excellence Hub στο SNF Nostos 2026
Επικαιρότητα
12/06/2026 - 07:21
Η ΕΙΝΑΠ ζητεί την άμεση ενίσχυση της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου «Μεταξά»
Πολιτική Υγείας
12/06/2026 - 03:38

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η GSK εξαγοράζει τη Nuvalent έναντι 10,6 δισ. δολαρίων και ενισχύει τη θέση της στον τομέα της ογκολογίας
Pharma News
10/06/2026 - 09:00
Πώς ο συνδυασμός φρούτων με τσάι μπορεί να δημιουργήσει ασπίδα για την υγεία της καρδιάς
Διατροφή
10/06/2026 - 10:00
Εθνικό δίκτυο 500 κλινών ανακουφιστικής φροντίδας έως το 2030 – Νέες δομές σε Αττική και Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
10/06/2026 - 13:00
TeleHospital: Το νέο ψηφιακό «Νοσοκομείο» του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών
Υπηρεσίες Υγείας
10/06/2026 - 12:23
Ipsen και ΕΕΣ σε κοινή δράση για το περιβάλλον και την πρόληψη πυρκαγιών
Pharma News
10/06/2026 - 15:13
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo