ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η διατροφή στην πρόληψη του Πάρκινσον και στη διαχείριση των συμπτωμάτων

Διατροφή
PEXELS
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια χρόνια, προοδευτική, εκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις κινητικές λειτουργίες του πάσχοντος.
Παρασκευή, 26/04/2024 - 10:43
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου αποτελούν τρόμος, η βραδύτητα στις κινήσεις, η μυϊκή δυσκαμψία, η απώλεια αυτόματων κινήσεων όπως το άνοιγμα και κλείσιμο των ματιών, η δυσκολία στην ομιλία και σε προχωρημένα στάδια η άνοια.

Στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον, φαίνεται πως ο εγκέφαλος σταματά προοδευτικά να παράγει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη δρα ως νευροδιαβιβαστής, χρησιμοποιείται δηλαδή για την επικοινωνία των κυττάρων του νευρικού συστήματος. Ως άλλες αιτίες αναφέρονται οι γονιδιακές μεταλλάξεις, οι λοιμώξεις από ιούς ή η έκθεση σε τοξικές ουσίες.

Ο ρόλος της διατροφής

Έρευνες έχουν συσχετίσει τη διατροφή με την πρόληψη της εμφάνισης της νόσου, χωρίς προς το παρόν να έχουμε σαφείς απαντήσεις. Σύμφωνα με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, Αλιόνα Στρατουλάτ «αυτό που μπορούμε να πούμε είναι πως η διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου και να εξασφαλίσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους πάσχοντες».

1. Διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή φαίνεται να εμπλέκονται στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον. Τα αντιοξειδωτικά κατέχουν σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνες C και E, βήτα-καροτένιο και πολυφαινόλες, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.
Πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών αποτελούν τα φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα όπως λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια κ.α., αβοκάντο, ξηροί καρποί, πράσινο τσάι, σκόρδο, προϊόντα ολικής άλεσης όπως ζυμαρικά, δημητριακά, βρώμη, ελαιόλαδο κ.α.

2. Διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συμβάλλουν στη γενική υγεία του εγκεφάλου. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Πάρκινσον. Πλούσιες πηγές Ω-3 λιπαρών οξέων είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η σαρδέλα, οι σπόροι όπως ηλιόσπορος, οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο κ.α.

3. Πρόσληψη πρωτεΐνης και λεβοντόπα: Η πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα στα προχωρημένα στάδια όταν παρατηρείται και έντονη απώλεια βάρους. Συνεπώς, είναι απαραίτητος ο προσεκτικός προγραμματισμός των γευμάτων που κατανέμει την πρόσληψη πρωτεϊνών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σημαντικός παράγοντας προγραμματισμού της πρόσληψης πρωτεΐνης είναι η λεβοντόπα. Πρόκειται για το φάρμακο που συνταγογραφείται συνήθως για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον. Τόσο η λεβοντόπα όσο και η πρωτεΐνη που λαμβάνεται από την τροφή απορροφώνται στο λεπτό έντερο. Συνεπώς γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της λεβοντόπα, άρα και την αποτελεσματικότητά της. Η λήψη του φαρμάκου συστήνεται με άδειο στομάχι, ώστε να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση της απορρόφησής του.

4. Πρόσληψη βιταμίνης D: Η ανεπάρκεια βιταμίνης D έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση της νόσου του Πάρκινσον ενώ μπορεί να επιδεινώσει τα κινητικά συμπτώματα σε άτομα που έχουν ήδη διαγνωστεί με Πάρκινσον (Peterson et al., 2013). Δεδομένου ότι η βιταμίνη D παράγεται κυρίως κατά την έκθεση του ατόμου στο ηλιακό φως, είναι σημαντικό να μην παραλείπεται η ολιγόλεπτη καθημερινή έκθεση κυρίως των άκρων στο ηλιακό φως.
Οι διατροφικές πηγές βιταμίνης D είναι λίγες μεταξύ αυτών τα λιπαρά ψάρια, τα στρείδια, οι γαρίδες, τα μανιτάρια, ο κρόκος του αυγού, το μουρουνέλαιο, το βοδινό συκώτι, συνεπώς καλό είναι να προτιμώνται τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D όπως γάλα, χυμός πορτοκαλιού, δημητριακά κ.α.

5. Υγεία του πεπτικού: Ένα από τα συχνά αναφερόμενα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον είναι οι γαστρεντερικές διαταραχές και η δυσκοιλιότητα. Η καλή ενυδάτωση και η πρόσληψη 20-25 γραμμαρίων φυτικών ινών καθημερινά μπορεί να ανακουφίσει από το δυσάρεστο αυτό σύμπτωμα. Οι ασθενείς λοιπόν θα ήταν καλό να καταναλώνουν καθημερινά τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και προϊόντα ολικής άλεσης. Επιπλέον, νέες έρευνες φέρνουν στο φως μια σύνδεση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της νόσου του Πάρκινσον. Η υγεία του πεπτικού συστήματος φαίνεται να είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον εγκέφαλο, υπάρχει μια σχέση επιρροής και αλληλεπίδρασης. Για την υγιή λειτουργία του πεπτικού συστήματος είναι απαραίτητα τα προβιοτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το ξινολάχανο και ενδέχεται να συμβάλλουν στην προστασία του νευρικού συστήματος. Παράλληλα, απαραίτητα είναι και τα πρεβιοτικά, ένας τύπος υδατάνθρακα που τον βρίσκουμε σε διάφορα τρόφιμα και ο οποίος δεν αφομοιώνεται από το ανθρώπινο σώμα. Είναι ουσιαστικά η «τροφή» των καλών για τον οργανισμό βακτηρίων (προβιοτικά) του εντέρου που τα βοηθούν να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν. Τα πρεβιοτικά μπορούμε να τα βρούμε σε φρούτα και λαχανικά, στα δημητριακά ολικής άλεσης, στα όσπρια, στο σκόρδο, στα κρεμμύδια, στο πλιγούρι βρώμης, στο μέλι.

6. Επαρκής ενυδάτωση: Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για όλους τους ανθρώπους, αλλά έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, ξηροστομία ενώ μπορεί να επηρεάσει και την απορρόφηση των φαρμάκων. Όπως και για τον γενικό πληθυσμό, έτσι για τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον, η κατανάλωση 8-10 ποτήρια νερό καθημερινά είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Αν και οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο της διατροφής και τη νόσο του Πάρκινσον, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής μπορεί να επηρεάσει θετικά τη συνολική υγεία του ασθενούς και ενδεχομένως να ανακουφίσει από ορισμένα συμπτώματα της νόσου, βελτιώνοντας την ποιότητα διαβίωσής τους.

  • ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ
  • ΠΡΟΛΗΨΗ
  • ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διατροφικός δεκάλογος για εργαζόμενες μητέρες που παλεύουν να χάσουν βάρος!
Διατροφικός δεκάλογος για εργαζόμενες μητέρες που παλεύουν να χάσουν βάρος! 23 Απριλίου 2024
Τέλος από την ΕΕ σε οκτώ αρωματικές ύλες που προστίθενται σε καπνιστά τρόφιμα 27 Απριλίου 2024
Τέλος από την ΕΕ σε οκτώ αρωματικές ύλες που προστίθενται σε καπνιστά τρόφιμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι περικοπές στην διεθνή βοήθεια έπληξαν τα προγράμματα πρόληψης για το AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 18:04

Οι περικοπές στην διεθνή βοήθεια έπληξαν τα προγράμματα πρόληψης για το AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση

Υγεία στην εργασία: Η πρόληψη δεν σταματά στην αποφυγή των ατυχημάτων
Υγεία
16/09/2026 - 00:09

Υγεία στην εργασία: Η πρόληψη δεν σταματά στην αποφυγή των ατυχημάτων

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;
Health Talk
14/09/2026 - 19:53

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Μπορεί η νόσος να επηρεάσει την όραση των ασθενών;

Burnout: Πώς εκδηλώνεται και τέσσερα βήματα για να το αντιμετωπίσετε
Ψυχική Υγεία
14/09/2026 - 14:14

Burnout: Πώς εκδηλώνεται και τέσσερα βήματα για να το αντιμετωπίσετε

Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: 579 θάνατοι το 2025 στη χώρα μας
Ψυχική Υγεία
09/09/2026 - 11:30

Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: 579 θάνατοι το 2025 στη χώρα μας

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας: Ο ρόλος της στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
Health Talk
08/09/2026 - 10:00

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας: Ο ρόλος της στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΝΑΣΕΛ ζητάει αποτελεσματικούς και ενισχυμένους ελέγχους στους παρόχους υγείας
Patient Talk
17/09/2026 - 16:44
Καμπανάκι από την ΕΟΟ για τις γρήγορες, εύκολες και low cost οδοντιατρικές πράξεις: «Μεγάλη προσοχή στις διαφημίσεις»
Υγεία
17/09/2026 - 16:18
Αυτισμός: Ο ρόλος του πλακούντα και της φλεγμονής στην εγκυμοσύνη
Υγεία
17/09/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από Τρίκαλα: «Υψηλός ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών από το νοσοκομείο της πόλης»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 15:27
Πολλαπλή σκλήρυνση: Ελπίδες για επιβράδυνση της νόσου με υπάρχον φάρμακο
Υγεία
17/09/2026 - 15:00
Νέα φαρμακευτική μονάδα στην Κοζάνη ανακοίνωσε η Rontis
Pharma News
17/09/2026 - 14:41
Τέλος εποχής για την BMS Ελλάδας: Αποχωρεί η Ε. Προδρόμου, σε cluster η εταιρεία
Pharma Policy
17/09/2026 - 14:27
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «Ερρίκος Ντυνάν» μοριοδοτούμενο από τον ΠΙΣ με δωρεάν συμμετοχή
Υπηρεσίες Υγείας
17/09/2026 - 14:21
Οστεοπόρωση: Βλαστοκύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή μείωσαν τα κατάγματα κατά 94%
Υγεία
17/09/2026 - 14:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Τα πρώτα rapid test από τον Δήμο Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 13:25
Lancet: Τα ποσοστά εμβολιασμού στην παιδική ηλικία μειώνονται σε αρκετές χώρες της ΕΕ
Υγεία
17/09/2026 - 13:15
Τηλεργάζεστε; Ο δεκάλογος για να μην οδηγήστε στην υπερφαγία
Διατροφή
17/09/2026 - 13:00
Νέα σκιαγραφική ουσία στη μαγνητική εντοπίζει όγκους του πνεύμονα μεγέθους μόλις 1 χιλιοστού
Pharma News
17/09/2026 - 12:00
Καρκίνος στο πάγκρεας: Αιματολογική εξέταση "υπόσχεται" διάγνωση σε πρώιμα στάδια
Υγεία
17/09/2026 - 11:00
Η ιδέα της αναρρωτικής σάς προκαλεί ενοχές; Τι δείχνει αυτό για εσάς και το εργασιακό σας περιβάλλον
Υγεία
17/09/2026 - 10:00
Μακιγιάζ και skincare από το σχολείο: Πότε το παιχνίδι με την εικόνα γίνεται λόγος ανησυχίας
Ομορφιά
17/09/2026 - 09:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Στις φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρθηκαν οι δύο γιατροί
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 08:06
Εθελοντική αιμοδοσία στο ΑΠΘ στις 29 Σεπτεμβρίου
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 00:08
Ερευνητές ανέπτυξαν κοκτέιλ αντισωμάτων ως αντίδοτο κατά του δηλητηρίου από τις κόμπρες
Υγεία
16/09/2026 - 22:13
Πέθανε στην Ιταλία σε ηλικία 112 ετών ο γηραιότερος άνδρας στην Ευρώπη
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 21:07
Τι είναι η τριχοειδοσκόπηση και γιατί αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στη Ρευματολογία
Health Talk
16/09/2026 - 20:39
Γεωργιάδης από Λάρισα: «Τα νέα ΤΕΠ του νοσοκομείου αλλάζουν την εμπειρία των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 19:58
Συγκίνηση και εντυπωσιακό drone show στη μεγάλη συναυλία του ΕΕΣ στο Καλλιμάρμαρο
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 19:22
Οι έλεγχοι του ΙΣΑ στο ιατρείο του Κολωνακίου - «Δεν βρέθηκε μηχάνημα πλασμαφαίρεσης»
Επικαιρότητα
16/09/2026 - 18:59
Τέντρος: «Η επιδημία του Έμπολα εξακολουθεί να εξαπλώνεται και να σκοτώνει»
Υγεία
16/09/2026 - 18:26
Οι περικοπές στην διεθνή βοήθεια έπληξαν τα προγράμματα πρόληψης για το AIDS, την ελονοσία και τη φυματίωση
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 18:04
Τι είναι η θεραπευτική πλασμαφαίρεση και πως γίνεται στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»
Υγεία
16/09/2026 - 17:39
Δέκα χρόνια «Πνεύμονες Ζωής»: Εκδήλωση στο «Σωτηρία» με ομιλίες για τις εξελίξεις στην πνευμονική ίνωση
Patient Talk
16/09/2026 - 17:04
Κατηγορηματική διάψευση από τον ΙΣΑ για την άδεια στα μηχανήματα πλασμαφαίρεσης
Πολιτική Υγείας
16/09/2026 - 16:41
Στην Platinum βαθμίδα της EcoVadis ο όμιλος Hellenic Healthcare Group
Υπηρεσίες Υγείας
16/09/2026 - 16:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Novo Nordisk αλλάζει το brand της και τη στρατηγική της για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
14/09/2026 - 19:26
Απαντήσεις από τον ΙΣΑ στα ερωτήματα για την αδειοδότηση των ιατρείων και τους ελέγχους
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 18:37
Παγκόσμια διάκριση της Περιφέρειας Κρήτης για πρόγραμμα προληπτικών δράσεων στοματικής υγείας
Πολιτική Υγείας
14/09/2026 - 21:57
ΙΑΣΩ: Πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα της πρωτοποριακής μεθόδου MFA για τα ινομυώματα μήτρας
Υπηρεσίες Υγείας
15/09/2026 - 03:49
Γεωργιάδης: Δεν θα ήμουν αντίθετος στην επανίδρυση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 11:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo