ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί η συχνή κατανάλωση του κατάλληλου γιαουρτιού μπορεί να προστατέψει από τον καρκίνο

Διατροφή
Freepik
Ποια γιαούρτια είναι τα πιο αποτελεσματικά στη θωράκιση της υγείας μας επιδρώντας όπως πρέπει στο μικροβίωμα.
Παρασκευή, 28/03/2025 - 10:19
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Το γιαουρτάκι, που στο μυαλό των περισσοτέρων συνδέεται με μια στερητική δίαιτα, φαίνεται ότι είναι ένα παντοδύναμο αντικαρκινικό εργαλείο σε …κεσεδάκι! Πρόσφατη μελέτη ανέδειξε τα πιθανά οφέλη της κατανάλωσης γιαουρτιού στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου - ιδιαίτερα του καρκίνου του παχέος εντέρου αλλά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν είναι όλα τα γιαούρτια εξίσου «ικανά».

Τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να έχει προστατευτική επίδραση μέσω της τροποποίησης του μικροβιώματος του εντέρου, των φυσικών βακτηρίων που ζουν στο έντερο.

Το μικροβίωμα του εντέρου διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συνολική υγεία, επηρεάζοντας την πέψη και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος . Η υγιής ισορροπία των βακτηρίων θεωρείται απαραίτητη και για την πρόληψη της φλεγμονής, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη καρκίνου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων γιαουρτιού την εβδομάδα συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ενός συγκεκριμένου τύπου επιθετικού καρκίνου του παχέος εντέρου, ο οποίος εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά του παχέος εντέρου και συνδέεται με χειρότερα αποτελέσματα επιβίωσης σε σύγκριση με τους καρκίνους στην αριστερή πλευρά.

Ένα τέτοιο συμπέρασμα είναι σημασίας ζωής ή θανάτου αφού , τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 55 ετών έχει διπλασιαστεί παγκοσμίως, με τις διαγνώσεις να αυξάνονται κατά σχεδόν 20%.

Στη μελέτη στην οποία αναλύθηκαν δεδομένα από περισσότερους από 150.000 συμμετέχοντες που παρακολουθήθηκαν για αρκετές δεκαετίες, οι ερευνητές εξέταζαν τους συμμετέχοντες κάθε δύο χρόνια σχετικά με την κατανάλωση γιαουρτιού και μέτρησαν την ποσότητα του Bifidobacterium (ένας τύπος βακτηρίου που βρίσκεται στο γιαούρτι) στον καρκινικό ιστό 3.079 ατόμων του δείγματος που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ενώ το γιαούρτι δεν μείωσε άμεσα τον κίνδυνο για όλους τους τύπους καρκίνου του παχέος εντέρου, όσοι έτρωγαν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαούρτι την εβδομάδα είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν θετικό στο Bifidobacterium εγγύς καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αυτή η διαπίστωση επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών. Τα προβιοτικά του γιαουρτιού μπορούν να ενισχύσουν την ποικιλομορφία και την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου, μειώνονταςδυνητικά τη φλεγμονήκαι τα επίπεδα των χημικών ουσιών που προκαλούν καρκίνο (καρκινογόνα).

Επιπλέον, το γιαούρτι μπορεί να ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση στα κύτταρα του παχέος εντέρου, που ονομάζονται βλεννογόνος, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου. Η βελτίωση της λειτουργίας του φραγμού του εντέρου είναι ένας άλλος πιθανός μηχανισμός, καθώς το γιαούρτι μπορεί να μειώσει τη διαπερατότητα του εντέρου, η οποία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Επιλέξτε σωστά

Πέρα από τις πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις του, το γιαούρτι προσφέρει πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Όπως και το γάλα, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο υποστηρίζει την οστική πυκνότητα και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού έχει επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2και άλλων ασθενειών.

Αλλά όταν ενσωματώνετε το γιαούρτι στη διατροφή σας, είναι σημαντικό να επιλέγετε με σύνεση. Προτιμήστε απλό, χωρίς προσθήκη γεύσης γιαούρτι για να αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία μπορούν να αναιρέσουν τα οφέλη για την υγεία - για παράδειγμα προκαλώντας αύξηση του σωματικού βάρους, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για παχυσαρκία και καρκίνο.

Οι διαφορετικές διαδικασίες ζύμωσης μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά επίπεδα ωφέλιμων βακτηρίων, γι' αυτό αναζητήστε γιαούρτια με ζωντανές καλλιέργειες. Το κλασικό γιαούρτι που παγκοσμίως αναφέρεται ως ελληνικό, είναι γενικά πλουσιότερο σε πρωτεΐνες και χαμηλότερο σε ζάχαρη, ενώ το πλήρες γιαούρτι έχει συχνά λιγότερα επεξεργασμένα συστατικά από τις παραλλαγές με μειωμένα ή μη λιπαρά.

Πηγή: The Conversation

Τελευταία τροποποίηση στις 28/03/2025 - 08:57
  • ΓΙΑΟΥΡΤΙ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όσο μεγαλώνουμε αυξάνονται και οι αντοχές μας στο hangover
Όσο μεγαλώνουμε αυξάνονται και οι αντοχές μας στο hangover 27 Μαρτίου 2025
Η παχυσαρκία στερεί την απόλαυση από το φαγητό - Το επόμενο βήμα για πιο στοχευμένες θεραπείες 28 Μαρτίου 2025
Η παχυσαρκία στερεί την απόλαυση από το φαγητό - Το επόμενο βήμα για πιο στοχευμένες θεραπείες

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λευκό ψωμί και άλλες τροφές που «ταΐζουν» την φλεγμονή και τον καρκίνο
Διατροφή
04/06/2025 - 15:02

Λευκό ψωμί και άλλες τροφές που «ταΐζουν» την φλεγμονή και τον καρκίνο

ASCO 2025: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα νέων φαρμακευτικών σχημάτων για το προσδόκιμο ζωής στον καρκίνο του παχέος εντέρου
Health Talk
03/06/2025 - 10:00

ASCO 2025: Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα νέων φαρμακευτικών σχημάτων για το προσδόκιμο ζωής στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Ποια εξέταση μειώνει τις επιπλοκές στις επεμβάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου!
Health Talk
22/05/2025 - 15:47

Ποια εξέταση μειώνει τις επιπλοκές στις επεμβάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Αμερικανική έρευνα: Μείωση 50% των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου χάρη στον προσυμπτωματικό έλεγχο
Υγεία
28/04/2025 - 14:00

Αμερικανική έρευνα: Μείωση 50% των θανάτων από καρκίνο του παχέος εντέρου χάρη στον προσυμπτωματικό έλεγχο

Η έκθεση σε βακτηριακή τοξίνη στην παιδική ηλικία συνδέεται με τον καρκίνο του εντέρου στους κάτω των 50
Υγεία
24/04/2025 - 09:00

Η έκθεση σε βακτηριακή τοξίνη στην παιδική ηλικία συνδέεται με τον καρκίνο του εντέρου στους κάτω των 50

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών
Υγεία
22/04/2025 - 11:00

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η «ορατότητα» σώζει ζωές: Η απουσία δεδομένων για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι κρίση δημόσιας υγείας
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 16:32
Αγαπηδάκη: «Περισσότεροι από 14.000 πολίτες έχουν παραπεμφθεί για καρδιολογικό έλεγχο»
Πολιτική Υγείας
14/06/2025 - 08:41
Συνέδριο για την Υγεία: Σημαντικές οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, αλλά απαιτούνται και νέες δράσεις
Υγεία
14/06/2025 - 06:54
Ανησυχητικά τα ποσοστά υπογονιμότητας - Αυξάνεται η ανάγκη πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης
Pharma News
14/06/2025 - 03:26
2o ΣΦΕΕ Summit: Η Ελλάδα στο επίκεντρο για ένα βιώσιμο φαρμακευτικό μέλλον
Pharma Policy
14/06/2025 - 00:11
COSMOTE TELEKOM- Η.ΔΙ.ΚΑ: Έργο ψηφιακής... πνοής ο Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας
Digital Health
13/06/2025 - 20:52
Σε εγρήγορση το ECDC για νέα παραλλαγή της COVID-19 - Αυξημένη η δραστηριότητα της νόσου στην ΕΕ
Υγεία
13/06/2025 - 19:28
Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24
Πρωτοποριακή μελέτη: Ο ρυθμός της αναπνοής μπορεί να μας ταυτοποιήσει με ακρίβεια
Υγεία
13/06/2025 - 17:53
Κινητοποίηση εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Αττικής στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη, 16 Ιουνίου
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 17:18
To Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» διαπιστεύθηκε ως ολοκληρωμένο Κέντρο Καρκίνου με τη «σφραγίδα» του OECI
Υγεία
13/06/2025 - 16:29
Προ των πυλών οι πρώτοι κανόνες για την καλή διαβίωση σκύλων και γατών
Pet
13/06/2025 - 16:12
ΠΦΣ: «Παράταση στην έναρξη εφαρμογής της αποστολής ηλεκτρονικών τιμολογίων B2G»
Pharma Policy
13/06/2025 - 16:01
Τριπλή διάκριση για την MSD Ελλάδος στα Internal Communication & Employee Engagement Awards 2025
Pharma News
13/06/2025 - 15:44
ΕΟΜ: «Με πρωτοβουλία της οικογένειας βρίσκεται σε κέντρο του εξωτερικού για μεταμόσχευση η 11χρονη»
Επικαιρότητα
13/06/2025 - 15:16
Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας: Επιστημονική ημερίδα του ΙΣΑ την Κυριακή 15 Ιουνίου
Health Talk
13/06/2025 - 14:52
Γεωργιάδης: «Το πρόγραμμα αλληλούχησης ανθρώπινου γονιδιώματος σώζει ζωές»
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 14:34
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
ΠΑΣΠΑΜΑ: «Κάθε μονάδα αίματος μπορεί να σώσει έως και τρεις ζωές»
Patient Talk
13/06/2025 - 13:58
Πόνος στο πόδι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις συχνότερες παθήσεις και πότε να επισκεφθούμε γιατρό
Health Talk
13/06/2025 - 13:39
ΕΟΠΥΥ: Πως θα κάνουν αιτήσεις για τις δωρεάν αποστολές ΦΥΚ κατ’ οίκον οι ασθενείς
Πολιτική Υγείας
13/06/2025 - 13:18
Η έκθεση σε χημικές ουσίες κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση στην εφηβεία
Υγεία
13/06/2025 - 12:57
Πως τα «έξυπνα ρολόγια» μπορούν να μας βοηθήσουν να μείνουμε «πιστοί» στις προπονήσεις
Fitness
13/06/2025 - 12:31
Επίσκεψη Γεωργιάδη στην πρώτη ιδιωτική δομή ψυχικής υγείας στη Νέα Κηφισιά
Ψυχική Υγεία
12/06/2025 - 16:24
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Οι «υπερδυνάμεις» των νυχτερίδων κατά του καρκίνου - Πώς μπορούν να βοηθήσουν τον άνθρωπο
Υγεία
12/06/2025 - 14:07
Επιστήμονες εντόπισαν πρώιμα σημάδια άνοιας που δεν σχετίζονται με τη μνήμη
Υγεία
12/06/2025 - 13:49
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πώς τα… μούρα μπορούν να μας βοηθήσουν να γεράσουμε καλύτερα
Διατροφή
12/06/2025 - 12:59
Γιατί το FirstSteps αποσύρεται από τη σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας για τον νεογνικό έλεγχο
Πολιτική Υγείας
12/06/2025 - 13:31
Daiichi Sankyo: Ένας χρόνος παρουσίας στην Ελλάδα - Καινοτομία και συνεργασία στη θεραπεία του Καρκίνου
Pharma News
12/06/2025 - 15:56
MiLEP: Η νέα εποχή στη θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη με Laser
Υπηρεσίες Υγείας
12/06/2025 - 15:31
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Πρωτοποριακή εκπαίδευση νέων χειρουργών στο 17ο σεμινάριο χειρουργικής χεριού και άνω άκρου
Υπηρεσίες Υγείας
13/06/2025 - 14:12
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo