ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρήσιμες συμβουλές για ένα Πασχαλινό τραπέζι χωρίς διατροφικές ενοχές

Διατροφή
Χρήσιμες συμβουλές για ένα Πασχαλινό τραπέζι χωρίς διατροφικές ενοχές
Η Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Δήμητρα Χριστοδούλου, σας συστήνει τον πιο υγιεινο οδηγό διατροφής για το τραπέζι του Πάσχα.
Σάββατο, 01/05/2021 - 13:00
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Υπάρχουν τρόποι να τραφείτε υγιεινά και να απολαύσετε τις ημέρες του Πάσχα, ακόμα και αν ακολουθείτε πρόγραμμα διατροφής ή αν απλά θέλετε να προσέξετε. Το παρακάτω survival plan θα σας βοηθήσει να περάσετε καλά χωρίς να καταστραφεί η δίαιτά σας και χωρίς να στερηθείτε το φαγητό και την παρέα των φίλων και της οικογένειάς σας.

Η προετοιμασία πριν το τραπέζι

Εάν ετοιμάσετε εσείς το Πασχαλινό τραπέζι, θα πρέπει να θυμάστε ότι το κλειδί βρίσκεται στον σωστό προγραμματισμό. Καταρχάς, σχεδιάστε το μενού προσεχτικά και αγοράστε μόνο τις ποσότητες που χρειάζεστε εσείς και οι καλεσμένοι σας. Άλλωστε, είναι βασικό να μην επιβαρύνετε ξαφνικά τον οργανισμό σας με μεγάλες ποσότητες φαγητού και κορεσμένο λίπος. Όσο λιγότερο φάτε μετά τη νηστεία, τόσο καλύτερα θα νιώθετε!

Μπορείτε να παρασκευάσετε και να σερβίρετε φαγητά χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, που δεν στερούνται όμως γεύσης, αρκεί να ακολουθήσετε ορισμένες εύκολες και πρακτικές συμβουλές.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ελαφρύ πρωινό, το οποίο θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε. Μπορείτε να πιείτε έναν φυσικό χυμό, ο οποίος θα ενυδατώσει τον οργανισμό σας και θα σας εφοδιάσει με πληθώρα βιταμινών. Εναλλακτικά, μια χούφτα ξηρών καρπών θα σας καλύψει θερμιδικά μέχρι το μεσημεριανό και ταυτόχρονα θα προσλάβετε τα απαραίτητα «καλά λιπαρά». Επίσης μπορείτε να επιλέξετε ένα κουλουράκι ή μία φέτα τσουρέκι και ένα χυμό με εσπεριδοειδή και τζίντζερ.

Είτε είστε στο σπίτι σας είτε είστε καλεσμένοι, δείξτε αυτοσυγκράτηση. Τοποθετήστε στο πιάτο σας ό,τι πραγματικά σας αρέσει. Φυσικά και θα δοκιμάσετε το κόκκινο αβγό και τα παραδοσιακά φαγητά της ημέρας, αλλά δεν είναι ανάγκη να το παρακάνετε με την ποσότητα! Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε φυτικές βαφές για τα πασχαλινά αβγά για να είναι πιο υγιεινά.

Εφόσον έχετε παρασκευάσει εσείς τα κουλουράκια ή τα τσουρέκια, μπορείτε να ελέγξετε τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιείτε. Χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή τους ελαιόλαδο ή φυτικά έλαια (ή αντικαταστήστε το 1/3 της ποσότητας με γιαούρτι), περισσότερα ασπράδια και λιγότερα ολόκληρα αυγά.

Τα ορεκτικά, το κυρίως μενού και το γλυκό

Προετοιμάστε άφθονες σαλάτες, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Μια καλή ιδέα είναι η ταμπουλέ, που συνδυάζει άμυλο, λαχανικά και μυρωδικά και μπορεί να αποτελέσει τη γαρνιτούρα του κρέατος. Προσθέστε την άφθονη στο πιάτο σας (να καλύπτει περίπου το μισό) και συμπληρώστε το υπόλοιπο μισό με κρέας και λίγο καστανό ρύζι ή πατάτες ψητές.

Στη θέση των dressings, βάλτε το παραδοσιακό τζατζίκι ή απλά αρωματικό ελαιόλαδο και λεμόνι.

Για κυρίως πιάτο προτιμήστε κατσίκι στη θέση του παραδοσιακού οβελία, διότι το κρέας του περιέχει λιγότερα λιπαρά, επομένως, λιγότερες θερμίδες! Σε περίπτωση που δεν ψήσετε το κρέας στη σούβλα, προτιμήστε το ψήσιμο στο φούρνο χωρίς όμως να προσθέσετε επιπλέον βούτυρο, αφού το κατσίκι έχει από μόνο του αρκετά λιπαρά.

Εάν ωστόσο δεν συνηθίζετε να έχετε στη διατροφή σας αρνί ή κατσίκι μπορείτε να επιλέξετε λευκό κρέας όπως ρολό κοτόπουλου γεμιστό με λαχανικά!

Αποφύγετε εκείνη την ημέρα τα ορεκτικά και σερβίρετε στο τραπέζι τυριά με μικρή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως γραβιέρα με λιγότερα λιπαρά, ανθότυρο, χλωροτύρι, μανούρι, Κατίκι, φέτα κ.ά.

Συνοδέψτε το φαγητό σας με νερό, αναψυκτικά τύπου light, σόδα με λεμόνι ή, αν προτιμάτε το αλκοόλ, επιλέξτε το λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί, που αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή και έχει τις λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα αλκοολούχα.

Όταν καταναλώνετε το κυρίως πιάτο, μην ξεχνάτε ότι έρχεται και το επιδόρπιο. Επιλέξτε ένα ελαφρύ γλυκό, όπως σορμπέ ή τσιζκέικ, παγωτό γιαούρτι ή παραδοσιακό γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού.

Αν, παρόλα αυτά, αυτές τις ημέρες φάτε λίγο παραπάνω, φροντίστε τις επόμενες ημέρες να είστε πιο προσεχτικοί, καταναλώνοντας πολλές πολύχρωμες σαλάτες και φρούτα και άφθονο νερό!

ΠΗΓΗ: dunant

Τελευταία τροποποίηση στις 29/04/2021 - 10:17
  • ΠΑΣΧΑ
  • ΤΡΑΠΕΖΙ
  • ΦΑΓΗΤΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετρώντας τις θερμίδες πριν από ένα πασχαλινό τραπέζι
Μετρώντας τις θερμίδες πριν από ένα πασχαλινό τραπέζι 01 Μαϊος 2021
Mύθοι και αλήθειες για τις πρώτες βοήθειες στην κουζίνα 29 Απριλίου 2021
Mύθοι και αλήθειες για τις πρώτες βοήθειες στην κουζίνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή
Διατροφή
11/11/2025 - 20:41

«Βιταμίνη P»: Η σημασία της απόλαυσης και ο ρόλος της στην ισορροπημένη διατροφή

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Τι συστήνουν οι γιατροί να τρώμε και να πίνουμε πριν και μετά το εμβόλιο
Υγεία
15/10/2025 - 14:10

Αντιγριπικός εμβολιασμός: Τι συστήνουν οι γιατροί να τρώμε και να πίνουμε πριν και μετά το εμβόλιο

Γεύματα «επιβίωσης»: Μπορούν τα φθηνά τρόφιμα να «εγγυηθούν» ένα υγιεινό φαγητό;
Διατροφή
08/10/2025 - 17:29

Γεύματα «επιβίωσης»: Μπορούν τα φθηνά τρόφιμα να «εγγυηθούν» ένα υγιεινό φαγητό;

«Κακόφαγα» παιδιά: Το φαινόμενο «picky eater» και πώς πρέπει να το διαχειρίζονται οι γονείς!
Διατροφή
26/09/2025 - 17:02

«Κακόφαγα» παιδιά: Το φαινόμενο «picky eater» και πώς πρέπει να το διαχειρίζονται οι γονείς!

Ό,τι τρώμε μετά τα 50 μπορούν επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου στα γηρατειά
Διατροφή
13/08/2025 - 16:42

Ό,τι τρώμε μετά τα 50 μπορούν επηρεάσουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου στα γηρατειά

Επεισόδια υπερφαγίας: Γιατί συμβαίνουν και ποια είναι η σωστή διαχείρισή τους
Διατροφή
12/08/2025 - 21:21

Επεισόδια υπερφαγίας: Γιατί συμβαίνουν και ποια είναι η σωστή διαχείρισή τους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 Δεκεμβρίου
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 17:47
Διατροφική καθοδήγηση από τον διαιτολόγο ή το ChatGPT;
Health Talk
03/12/2025 - 17:08
Η αγάπη για τη δουλειά δεν είναι πάντα αρετή - Οι αρνητικές συνέπειες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ψυχική Υγεία
03/12/2025 - 16:49
Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08
ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης
Pharma News
03/12/2025 - 15:23
Τρία βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 15:04
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στη Νέα Υόρκη για το Rebrain Greece
Υπηρεσίες Υγείας
03/12/2025 - 14:42
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
Ο Σάσα Βεζένκοφ επενδύει στην κυπριακή EMBIO Diagnostics - Το εντυπωσιακό βίντεο για τη συνεργασία
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:32
ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ: Αδιέξοδο στη συνάντηση με Βαρτζόπουλο για τις διώξεις κατά ψυχιάτρων
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:08
Αίσθημα κόπωσης: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει πραγματικά;
Health Talk
03/12/2025 - 12:44
Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού: Συνδυασμός συμπληρωμάτων επιδρά θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων
Υγεία
03/12/2025 - 12:21
Οι καθυστερημένες διαγνώσεις HIV υπονομεύουν τις προσπάθειες εξάλειψης του AIDS
Υγεία
03/12/2025 - 11:47
Απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν
Διατροφή
03/12/2025 - 11:23
ΕΣΑμεΑ: Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
Patient Talk
03/12/2025 - 10:56
Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 10:18
Η ανεπαρκής ανάπτυξη ευθύνεται για το 20% των θανάτων παιδιών μέχρι το πέμπτο έτος
Υγεία
03/12/2025 - 09:56
Γεωργιάδης: «Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων εντός ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 09:43
Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Μητέρα: Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα
Digital Health
02/12/2025 - 17:36
Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19
Γεωργιάδης: «Άμεση είσοδος των γενόσημων στα συστήματα υγείας μετά τη λήξη της πατέντας»
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 16:51
Συνέδριο για τα εγκαύματα στη Θεσσαλονίκη με υποστήριξη από τη ΜΕΘΕ του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 15:17
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54
Eνίσχυση της καινοτομίας και στη βιοτεχνολογία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Pharma Policy
02/12/2025 - 13:37
Σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα για το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης
Digital Health
02/12/2025 - 13:14
Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 12:58
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Υγεία
01/12/2025 - 11:14
Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo