ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρήσιμες συμβουλές για ένα Πασχαλινό τραπέζι χωρίς διατροφικές ενοχές

Διατροφή
Χρήσιμες συμβουλές για ένα Πασχαλινό τραπέζι χωρίς διατροφικές ενοχές
Η Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, Δήμητρα Χριστοδούλου, σας συστήνει τον πιο υγιεινο οδηγό διατροφής για το τραπέζι του Πάσχα.
Σάββατο, 01/05/2021 - 13:00
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Υπάρχουν τρόποι να τραφείτε υγιεινά και να απολαύσετε τις ημέρες του Πάσχα, ακόμα και αν ακολουθείτε πρόγραμμα διατροφής ή αν απλά θέλετε να προσέξετε. Το παρακάτω survival plan θα σας βοηθήσει να περάσετε καλά χωρίς να καταστραφεί η δίαιτά σας και χωρίς να στερηθείτε το φαγητό και την παρέα των φίλων και της οικογένειάς σας.

Η προετοιμασία πριν το τραπέζι

Εάν ετοιμάσετε εσείς το Πασχαλινό τραπέζι, θα πρέπει να θυμάστε ότι το κλειδί βρίσκεται στον σωστό προγραμματισμό. Καταρχάς, σχεδιάστε το μενού προσεχτικά και αγοράστε μόνο τις ποσότητες που χρειάζεστε εσείς και οι καλεσμένοι σας. Άλλωστε, είναι βασικό να μην επιβαρύνετε ξαφνικά τον οργανισμό σας με μεγάλες ποσότητες φαγητού και κορεσμένο λίπος. Όσο λιγότερο φάτε μετά τη νηστεία, τόσο καλύτερα θα νιώθετε!

Μπορείτε να παρασκευάσετε και να σερβίρετε φαγητά χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, που δεν στερούνται όμως γεύσης, αρκεί να ακολουθήσετε ορισμένες εύκολες και πρακτικές συμβουλές.

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ελαφρύ πρωινό, το οποίο θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε. Μπορείτε να πιείτε έναν φυσικό χυμό, ο οποίος θα ενυδατώσει τον οργανισμό σας και θα σας εφοδιάσει με πληθώρα βιταμινών. Εναλλακτικά, μια χούφτα ξηρών καρπών θα σας καλύψει θερμιδικά μέχρι το μεσημεριανό και ταυτόχρονα θα προσλάβετε τα απαραίτητα «καλά λιπαρά». Επίσης μπορείτε να επιλέξετε ένα κουλουράκι ή μία φέτα τσουρέκι και ένα χυμό με εσπεριδοειδή και τζίντζερ.

Είτε είστε στο σπίτι σας είτε είστε καλεσμένοι, δείξτε αυτοσυγκράτηση. Τοποθετήστε στο πιάτο σας ό,τι πραγματικά σας αρέσει. Φυσικά και θα δοκιμάσετε το κόκκινο αβγό και τα παραδοσιακά φαγητά της ημέρας, αλλά δεν είναι ανάγκη να το παρακάνετε με την ποσότητα! Καλό είναι να χρησιμοποιήσετε φυτικές βαφές για τα πασχαλινά αβγά για να είναι πιο υγιεινά.

Εφόσον έχετε παρασκευάσει εσείς τα κουλουράκια ή τα τσουρέκια, μπορείτε να ελέγξετε τόσο την ποσότητα όσο και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιείτε. Χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή τους ελαιόλαδο ή φυτικά έλαια (ή αντικαταστήστε το 1/3 της ποσότητας με γιαούρτι), περισσότερα ασπράδια και λιγότερα ολόκληρα αυγά.

Τα ορεκτικά, το κυρίως μενού και το γλυκό

Προετοιμάστε άφθονες σαλάτες, σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Μια καλή ιδέα είναι η ταμπουλέ, που συνδυάζει άμυλο, λαχανικά και μυρωδικά και μπορεί να αποτελέσει τη γαρνιτούρα του κρέατος. Προσθέστε την άφθονη στο πιάτο σας (να καλύπτει περίπου το μισό) και συμπληρώστε το υπόλοιπο μισό με κρέας και λίγο καστανό ρύζι ή πατάτες ψητές.

Στη θέση των dressings, βάλτε το παραδοσιακό τζατζίκι ή απλά αρωματικό ελαιόλαδο και λεμόνι.

Για κυρίως πιάτο προτιμήστε κατσίκι στη θέση του παραδοσιακού οβελία, διότι το κρέας του περιέχει λιγότερα λιπαρά, επομένως, λιγότερες θερμίδες! Σε περίπτωση που δεν ψήσετε το κρέας στη σούβλα, προτιμήστε το ψήσιμο στο φούρνο χωρίς όμως να προσθέσετε επιπλέον βούτυρο, αφού το κατσίκι έχει από μόνο του αρκετά λιπαρά.

Εάν ωστόσο δεν συνηθίζετε να έχετε στη διατροφή σας αρνί ή κατσίκι μπορείτε να επιλέξετε λευκό κρέας όπως ρολό κοτόπουλου γεμιστό με λαχανικά!

Αποφύγετε εκείνη την ημέρα τα ορεκτικά και σερβίρετε στο τραπέζι τυριά με μικρή περιεκτικότητα σε λίπος, όπως γραβιέρα με λιγότερα λιπαρά, ανθότυρο, χλωροτύρι, μανούρι, Κατίκι, φέτα κ.ά.

Συνοδέψτε το φαγητό σας με νερό, αναψυκτικά τύπου light, σόδα με λεμόνι ή, αν προτιμάτε το αλκοόλ, επιλέξτε το λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί, που αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή και έχει τις λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα αλκοολούχα.

Όταν καταναλώνετε το κυρίως πιάτο, μην ξεχνάτε ότι έρχεται και το επιδόρπιο. Επιλέξτε ένα ελαφρύ γλυκό, όπως σορμπέ ή τσιζκέικ, παγωτό γιαούρτι ή παραδοσιακό γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού.

Αν, παρόλα αυτά, αυτές τις ημέρες φάτε λίγο παραπάνω, φροντίστε τις επόμενες ημέρες να είστε πιο προσεχτικοί, καταναλώνοντας πολλές πολύχρωμες σαλάτες και φρούτα και άφθονο νερό!

ΠΗΓΗ: dunant

Τελευταία τροποποίηση στις 29/04/2021 - 10:17
  • ΠΑΣΧΑ
  • ΤΡΑΠΕΖΙ
  • ΦΑΓΗΤΟ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μετρώντας τις θερμίδες πριν από ένα πασχαλινό τραπέζι
Μετρώντας τις θερμίδες πριν από ένα πασχαλινό τραπέζι 01 Μαϊος 2021
Mύθοι και αλήθειες για τις πρώτες βοήθειες στην κουζίνα 29 Απριλίου 2021
Mύθοι και αλήθειες για τις πρώτες βοήθειες στην κουζίνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί δεν πρέπει να φυλάσσετε σε αλουμινόχαρτο τα μαγειρεμένα φαγητά
Υγεία
22/04/2025 - 11:49

Γιατί δεν πρέπει να φυλάσσετε σε αλουμινόχαρτο τα μαγειρεμένα φαγητά

Περίσσεψε πολύ φαγητό; Ο κανόνας των δύο ωρών!
Διατροφή
20/04/2025 - 09:30

Περίσσεψε πολύ φαγητό; Ο κανόνας των δύο ωρών!

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις υπερβολές και τη δυσπεψία
Υγεία
19/04/2025 - 13:17

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις υπερβολές και τη δυσπεψία

Οι πασχαλινές λιχουδιές που απειλούν σοβαρά την υγεία του σκύλου σας
Pet
19/04/2025 - 08:57

Οι πασχαλινές λιχουδιές που απειλούν σοβαρά την υγεία του σκύλου σας

Χρυσοχοΐδης για έξοδο του Πάσχα: «Ας ταξιδέψουμε με προσοχή και ασφάλεια»
Επικαιρότητα
18/04/2025 - 14:52

Χρυσοχοΐδης για έξοδο του Πάσχα: «Ας ταξιδέψουμε με προσοχή και ασφάλεια»

Όταν στο Πασχαλινό τραπέζι μια καρέκλα θα είναι αδειανή: Η διαχείριση του πένθους
Ψυχική Υγεία
18/04/2025 - 08:04

Όταν στο Πασχαλινό τραπέζι μια καρέκλα θα είναι αδειανή: Η διαχείριση του πένθους

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μητρότητα: Οι μύθοι και η όχι και τόσο ιδανική πραγματικότητα
Ψυχική Υγεία
11/05/2025 - 09:24
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Συστηματικού Ερυθηματώδη Λύκου: Οι ελπιδοφόρες ερευνητικές εξελίξεις
Υγεία
10/05/2025 - 09:10
Αποστολή Αγγελή στην Πορτογαλία στο πλαίσιο του έργου TSI για την Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 19:49
Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε ηλιοκαμένη όψη
Διατροφή
09/05/2025 - 18:42
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
Πρωτοποριακή δημοσίευση για την αντιμετώπιση του πολλαπλού μυελώματος με σημαντική Ελληνική συμμετοχή
Υγεία
09/05/2025 - 18:01
Αύξηση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης ανακοίνωσε ο Γεωργιάδης στο συνέδριο του ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 17:19
Ολοκληρώθηκε η αποστολή «υγειονομική μέριμνα για όλους» των ΕΔ σε Νίσυρο, Τήλο και Ψέριμο
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 16:53
Επεκτείνονται με υπουργική απόφαση οι άγονες περιοχές για την προσέλκυση ιατρών στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 16:33
ΠΟΝ: «Να ακυρωθεί η απόφαση ελέγχου των δημοσίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ από ιδιώτες»
Patient Talk
09/05/2025 - 16:13
Τούτουζας: «Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων»
Health Talk
09/05/2025 - 15:48
Οι γυναίκες με αυτοάνοσα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακά αίτια
Υγεία
09/05/2025 - 15:34
Ανδρουλάκης από «Βενιζέλειο»: «Προτεραιότητά μας η αναγέννηση του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
09/05/2025 - 15:17
Ετήσιο αιματολογικό τσεκ απ θα μπορούσε να αποτρέψει το ήμισυ των καρκίνων προχωρημένου σταδίου
Υγεία
09/05/2025 - 15:00
Η πρόωρη έναρξη περιόδου στα κορίτσια αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού - Ο ρόλος της διατροφής
Υγεία
09/05/2025 - 14:00
Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: «Κάντε τον Λύκο αναγνωρίσιμο»
Patient Talk
09/05/2025 - 13:30
Τα «σνακ άσκησης» μέσα στην ημέρα και γιατί το fitness δεν θέλει απαραίτητα πολύ χρόνο αλλά τρόπο
Fitness
09/05/2025 - 13:00
Αντίθετη η ΕΙΝΑΠ στη συγχώνευση «Αττικόν», «Αγία Βαρβάρα»- Καλεί σε κινητοποίηση
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 12:30
Προειδοποίηση του ΕΜΑ για φάρμακα κατά της ανδρικής αλωπεκίας και της υπερπλασίας του προστάτη
Pharma Policy
09/05/2025 - 12:00
ΠΟΕΔΗΝ: Εξουθενωμένο το νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 11:32
Ελαιόλαδο: Γιατί είναι απαραίτητη η κατανάλωση με μέτρο
Διατροφή
09/05/2025 - 11:00
Ακόμα και ένα υπερεπεξεργασμένο σνακ την ημέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιολογικά και καρκίνο
Διατροφή
09/05/2025 - 10:00
Στοκάρουν φάρμακα οι εταιρείες στις ΗΠΑ που εισάγουν σε επίπεδα ρεκόρ εν όψει δασμών
Pharma News
09/05/2025 - 09:23
Τουλάχιστον 216 παιδιά πέθαναν στην πρώτη σοβαρή περίοδο γρίπης στις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 08:26
Πράσινο φως από το Ευρωκοινοβούλιο στην αλλαγή του καθεστώτος προστασίας των λύκων
Pet
09/05/2025 - 06:51
Ελληνική Κοινότητα Πνευμονικής Υπέρτασης: Ευρεία ατζέντα στη στρογγυλή τράπεζα της Θεσσαλονίκης
Patient Talk
09/05/2025 - 03:23
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Η Βουλή τίμησε με φωταγώγηση την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 23:08
HAPCO & DES: Αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του συνδέσμου
Επικαιρότητα
08/05/2025 - 22:51
Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας: Η σημασία της διατροφικής υποστήριξης στην εγκυμοσύνη
Pharma News
08/05/2025 - 22:26
Novo Nordisk Hellas: Πολυπληθής συμμετοχή στον 16ο Ποσειδώνιο Ημιμαραθώνιο Αθήνας και βράβευση
Pharma News
08/05/2025 - 21:53
Οργισμένη ανακοίνωση της ΕΙΝΑ: «Καταστροφικές οι συνέπειες από τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών»
Πολιτική Υγείας
08/05/2025 - 22:14
Το Νοσοκομείο «Μεταξά» «πάει» στην Αίγινα - Δράση πρόληψης για δέρμα, μαστό και ΩΡΛ
Πολιτική Υγείας
09/05/2025 - 00:07
Διπλή διάκριση κορυφής για την BAUSCH + LOMB Ελλάδας στα Best Workplaces™ 2025
Pharma News
09/05/2025 - 18:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo