ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η χειρότερη με διαφορά τροφή για την καρδιά σου

Διατροφή
Η χειρότερη με διαφορά τροφή για την καρδιά σου
Το κόκκινο κρέας είναι η χειρότερη δυνατή τροφή που μπορεί να καταναλώσεις αναφορικά με την καρδιαγγειακή σου υγεία, αναφέρει πρόσφατη μελέτη.
Τετάρτη, 10/08/2022 - 17:49
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Η συζήτηση για το κόκκινο κρέας μαίνεται εδώ και πολύ καιρό. Μπορεί ποτέ να είναι καλό για εσάς ή πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος; Είναι ένα άπαχο κομμάτι μπριζόλα καλύτερη επιλογή από, ας πούμε, ένα τηγανητό μπούτι κοτόπουλου; Οι ερωτήσεις είναι ατελείωτες. Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology , προσφέρει την πιο πρόσφατη απάντηση.

H μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος οδήγησε σε μία σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν πόσο κόκκινο κρέας καταναλώνουν. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για όσους έχουν προβλήματα με την καρδιά τους.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου

Γι αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα μεταβολιτών - μίας ουσίας που φτιάχνεται ή χρησιμοποιείται όταν ο οργανισμός μας διασπά το φαγητό, ναρκωτικά ή χημικά ή τον ίδιο του τον ιστό - σε δείγματα αίματος. Άλλοι παράγοντες που εξετάστηκαν ήταν το σάκχαρο, η φλεγμονή, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη. Οι επιστήμονες εξέτασαν αν αυτοί οι παράγοντες έπαιξαν επίσης κάποιο ρόλο στον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από συμμετέχοντες σε μία προηγούμενη καρδιαγγειακή μελέτη υγείας. Οι επιστήμονες συνέκριναν το ρίσκο καρδιαγγειακής νόσου ανάμεσα σε συμμετέχοντες που έτρωγαν διάφορές ποσότητες τροφών ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, του επεξεργασμένου κρέατος, του ψαριού, του κοτόπουλου και αυγών.

Η τελευταία έρευνα διαπίστωσε ότι το να τρως περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένος κρέας συνδεόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου. Κατά μέσο όρο, αυτό ισούταν με 22% μεγαλύτερο κίνδυνο για περίπου 1,1 μερίδα κάθε μέρα. Κάποια από τα κόκκινα κρέατα περιλάμβαναν βοδινό , χοιρινό, βίσονα και ελάφι.

kras

Που οφείλεται ο αυξημένος κίνδυνος

Σχεδόν το 1/10 αυτού αυξημένου ρίσκου αποδόθηκε στην αύξηση στον μεταβολίτη Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO), που βρίσκεται στο αίμα. Το TMAO περιέχει υψηλές ποσότητες της χημικής ουσίας L-καρνιτίνη και παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου για την πέψη του κόκκινου κρέατος. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους σχετικούς μεταβολίτες που βρέθηκαν.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και η φλεγμονή μπορεί επίσης να συμβάλλουν στον υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο που συνδέεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Παράγοντες που δεν σχετίζονται ήταν η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.

«Αυτή η μελέτη είχε ένα πολύ μεγάλο μέγεθος δείγματος και διεξήχθη για πολλά χρόνια, γεγονός που αυξάνει τη χρηστικότητα αυτών των αποτελεσμάτων», λέει η Molly Hembree , MS, RD, LD και μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων μας .

Σύμφωνα με τον Hembree, η καρδιαγγειακή νόοσος συνεχίζει να είναι ο κορυφαίος δολοφόνος μεταξύ των Αμερικανών. «Είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νου ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να καταλάβουν ότι η αλλαγή σε αυτόν τον μεταβολίτη του μικροβίου του εντέρου ευθύνεται για περίπου το 1/10 του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Είναι μια καλή υπενθύμιση ότι πολλές συνήθειες υγείας έχουν σημασία. Όχι μόνο η μείωση του κόκκινου κρέατος, αλλά και η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου» είπε.

ΠΗΓΗ: eatthis

  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ
  • ΚΡΕΑΣ
  • ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
  • ΜΠΡΙΖΟΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διατροφικές συμβουλές κατά τη διάρκεια του καύσωνα
Διατροφικές συμβουλές κατά τη διάρκεια του καύσωνα 13 Αυγούστου 2022
Φραγκόσυκο: 'Ενας ξεχασμένος βασιλιάς του καλοκαιριού πλούσιος σε κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες (βίντεο) 16 Αυγούστου 2022
Φραγκόσυκο: 'Ενας ξεχασμένος βασιλιάς του καλοκαιριού πλούσιος σε κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου
Διατροφή
05/09/2025 - 18:00

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σε μια μέρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά
Διατροφή
17/07/2025 - 13:58

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σε μια μέρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
Υγεία
06/05/2025 - 10:00

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση αυγών και κρέατος
Υγεία
17/04/2025 - 12:22

Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση αυγών και κρέατος

Πειραματικό φάρμακο έρχεται να μειώσει κατά 94% τον γενετικό παράγοντα καρδιαγγειακής νόσου
Υγεία
05/04/2025 - 09:34

Πειραματικό φάρμακο έρχεται να μειώσει κατά 94% τον γενετικό παράγοντα καρδιαγγειακής νόσου

Κόκκινες φακές: Το όσπριο που «αντικαθιστά» το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας!
Διατροφή
31/03/2025 - 19:26

Κόκκινες φακές: Το όσπριο που «αντικαθιστά» το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαζί για το Παιδί: Δράση στοματικής υγιεινής για παιδιά που φιλοξενούνται σε φορείς προστασίας
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 15:41
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Το πρώτο μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Κλινικών Μελετών EDOS στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
13/11/2025 - 15:17
Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου
Υγεία
13/11/2025 - 15:00
ECDC: Οδηγίες για την πιο αποτελεσματική προστασία των βρεφών από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό
Πολιτική Υγείας
13/11/2025 - 14:00
Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Xημικό που χρησιμοποιείται στο στεγνό καθάρισμα μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο για σοβαρό πρόβλημα στο ήπαρ
Υγεία
13/11/2025 - 12:00
Σχεδόν τρία δισ. άνθρωποι παγκοσμίως βίωσαν διαταραχές κεφαλαλγίας το 2023 - Μακράν περισσότερες οι γυναίκες
Υγεία
13/11/2025 - 11:30
Θεμιστοκλέους: H Τεχνητή Νοημοσύνη καθιστά το ΕΣΥ πιο ανθρώπινο -Έρχεται και ο Ψηφιακός Βοηθός Πολίτη.
Digital Health
13/11/2025 - 11:00
Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00
Τα ποσοστά υψηλής αρτηριακής πίεσης στα παιδιά σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 20 χρόνια - Διεθνής έρευνα
Υγεία
13/11/2025 - 09:00
Η Interamerican στο πλευρό των ανθρώπων της «Σχεδίας»
Υπηρεσίες Υγείας
13/11/2025 - 07:14
Νέος Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Δ.Σ. της BAT Hellas ο Jochen Hiller
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 03:37
ΦΣΘ: Δράση κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ με σύμμαχο ένα self test
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 00:08
ΣΦΕΕ και ΕΕΣ μαζί στη Λαμία για την υποστήριξη ευάλωτων συνανθρώπων μας
Pharma Policy
12/11/2025 - 23:26
Ενημερωτική εκδήλωση του ΕΟΠΑΕ στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού, στην Κρήτη
Ψυχική Υγεία
12/11/2025 - 22:44
Σύλλογος ΚΕΦΙ: Επιστημονική ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος
Patient Talk
12/11/2025 - 22:09
Ακίλε Πολονάρα: Δάκρυα για την επιστροφή του στο σπίτι μετά τη δύσκολη μάχη με τη λευχαιμία
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 21:47
Τσιάρας: «Να κλείσουμε τον κύκλο της ευλογιάς - Η επιστημονική επιτροπή θα δείξει τον δρόμο»
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 21:19
Γερμανία: Ιός πολιομυελίτιδας «άγριου τύπου» ανιχνεύθηκε σε λύματα
Υγεία
12/11/2025 - 20:52
CARDIO LIFE STYLE 2025: Μία μοναδική, ζωντανή γιορτή για την υγεία της καρδιάς!
Υγεία
12/11/2025 - 20:23
Πώς το τεχνητό φως βοηθά στην ανάρρωση των παιδιών με καρκίνο
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 19:59
Νέα ανακάλυψη ανοίγει δρόμο σε πιο αποτελεσματικές θεραπείες κατά των λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια
Υγεία
12/11/2025 - 19:14
Περισσότεροι από 1000 δρομείς της Novo Nordisk Hellas στον 42ο Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας
Pharma News
12/11/2025 - 18:51
Καμπανάκι ΠΟΥ για τη φυματίωση: Σε επίπεδο ρεκόρ οι διαγνώσεις το 2024
Υγεία
12/11/2025 - 18:32
Ένας θάνατος την τελευταία εβδομάδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
12/11/2025 - 18:07
Θεσσαλονίκη: Ενημερωτική δράση για τον σακχαρώδη διαβήτη από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 17:41
Το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιωμένη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο
Υγεία
12/11/2025 - 17:14
Η ΕΕΦΙΕ στο πλευρό της FairLife L.C.C. για την πρόληψη και την υγεία των πνευμόνων
Υγεία
12/11/2025 - 16:51
Σε Χίο και Ψαρά ο Γεωργιάδης για τα εγκαίνια νέων δομών του ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
12/11/2025 - 16:33
Οι έξι προτάσεις EFPIA και Vaccines Europe ενόψει της Ευρωπαϊκής Πράξης για τη Βιοτεχνολογία
Pharma Policy
12/11/2025 - 16:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τέσσερα καθημερινά τρόφιμα που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα σας όσο και μια χούφτα γλυκά
Διατροφή
11/11/2025 - 11:00
Νέο φάρμακο θα μπορούσε να επιβραδύνει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου του κινητικού νευρώνα
Υγεία
11/11/2025 - 09:00
Νέα οδοντόκρεμα φτιαγμένη από τα μαλλιά (!) υπόσχεται αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου
Υγεία
12/11/2025 - 12:00
Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00
Χρόνια κόπωση: Ο ρόλος της προβληματικής αναπνοής
Υγεία
11/11/2025 - 16:12
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo