ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η χειρότερη με διαφορά τροφή για την καρδιά σου

Διατροφή
Η χειρότερη με διαφορά τροφή για την καρδιά σου
Το κόκκινο κρέας είναι η χειρότερη δυνατή τροφή που μπορεί να καταναλώσεις αναφορικά με την καρδιαγγειακή σου υγεία, αναφέρει πρόσφατη μελέτη.
Τετάρτη, 10/08/2022 - 17:49
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Η συζήτηση για το κόκκινο κρέας μαίνεται εδώ και πολύ καιρό. Μπορεί ποτέ να είναι καλό για εσάς ή πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος; Είναι ένα άπαχο κομμάτι μπριζόλα καλύτερη επιλογή από, ας πούμε, ένα τηγανητό μπούτι κοτόπουλου; Οι ερωτήσεις είναι ατελείωτες. Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology , προσφέρει την πιο πρόσφατη απάντηση.

H μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος οδήγησε σε μία σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν πόσο κόκκινο κρέας καταναλώνουν. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για όσους έχουν προβλήματα με την καρδιά τους.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου

Γι αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα μεταβολιτών - μίας ουσίας που φτιάχνεται ή χρησιμοποιείται όταν ο οργανισμός μας διασπά το φαγητό, ναρκωτικά ή χημικά ή τον ίδιο του τον ιστό - σε δείγματα αίματος. Άλλοι παράγοντες που εξετάστηκαν ήταν το σάκχαρο, η φλεγμονή, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη. Οι επιστήμονες εξέτασαν αν αυτοί οι παράγοντες έπαιξαν επίσης κάποιο ρόλο στον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από συμμετέχοντες σε μία προηγούμενη καρδιαγγειακή μελέτη υγείας. Οι επιστήμονες συνέκριναν το ρίσκο καρδιαγγειακής νόσου ανάμεσα σε συμμετέχοντες που έτρωγαν διάφορές ποσότητες τροφών ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, του επεξεργασμένου κρέατος, του ψαριού, του κοτόπουλου και αυγών.

Η τελευταία έρευνα διαπίστωσε ότι το να τρως περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένος κρέας συνδεόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου. Κατά μέσο όρο, αυτό ισούταν με 22% μεγαλύτερο κίνδυνο για περίπου 1,1 μερίδα κάθε μέρα. Κάποια από τα κόκκινα κρέατα περιλάμβαναν βοδινό , χοιρινό, βίσονα και ελάφι.

kras

Που οφείλεται ο αυξημένος κίνδυνος

Σχεδόν το 1/10 αυτού αυξημένου ρίσκου αποδόθηκε στην αύξηση στον μεταβολίτη Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO), που βρίσκεται στο αίμα. Το TMAO περιέχει υψηλές ποσότητες της χημικής ουσίας L-καρνιτίνη και παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου για την πέψη του κόκκινου κρέατος. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους σχετικούς μεταβολίτες που βρέθηκαν.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και η φλεγμονή μπορεί επίσης να συμβάλλουν στον υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο που συνδέεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Παράγοντες που δεν σχετίζονται ήταν η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.

«Αυτή η μελέτη είχε ένα πολύ μεγάλο μέγεθος δείγματος και διεξήχθη για πολλά χρόνια, γεγονός που αυξάνει τη χρηστικότητα αυτών των αποτελεσμάτων», λέει η Molly Hembree , MS, RD, LD και μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων μας .

Σύμφωνα με τον Hembree, η καρδιαγγειακή νόοσος συνεχίζει να είναι ο κορυφαίος δολοφόνος μεταξύ των Αμερικανών. «Είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νου ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να καταλάβουν ότι η αλλαγή σε αυτόν τον μεταβολίτη του μικροβίου του εντέρου ευθύνεται για περίπου το 1/10 του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Είναι μια καλή υπενθύμιση ότι πολλές συνήθειες υγείας έχουν σημασία. Όχι μόνο η μείωση του κόκκινου κρέατος, αλλά και η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου» είπε.

ΠΗΓΗ: eatthis

  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ
  • ΚΡΕΑΣ
  • ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
  • ΜΠΡΙΖΟΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διατροφικές συμβουλές κατά τη διάρκεια του καύσωνα
Διατροφικές συμβουλές κατά τη διάρκεια του καύσωνα 13 Αυγούστου 2022
Φραγκόσυκο: 'Ενας ξεχασμένος βασιλιάς του καλοκαιριού πλούσιος σε κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες (βίντεο) 16 Αυγούστου 2022
Φραγκόσυκο: 'Ενας ξεχασμένος βασιλιάς του καλοκαιριού πλούσιος σε κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
Υγεία
06/05/2025 - 10:00

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση αυγών και κρέατος
Υγεία
17/04/2025 - 12:22

Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση αυγών και κρέατος

Πειραματικό φάρμακο έρχεται να μειώσει κατά 94% τον γενετικό παράγοντα καρδιαγγειακής νόσου
Υγεία
05/04/2025 - 09:34

Πειραματικό φάρμακο έρχεται να μειώσει κατά 94% τον γενετικό παράγοντα καρδιαγγειακής νόσου

Κόκκινες φακές: Το όσπριο που «αντικαθιστά» το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας!
Διατροφή
31/03/2025 - 19:26

Κόκκινες φακές: Το όσπριο που «αντικαθιστά» το κρέας κατά τη διάρκεια της νηστείας!

Τσικνοπέμπτη: Απλές συμβουλές της τελευταίας στιγμής για σωστό και υγιεινό ψήσιμο στα κάρβουνα
Υγεία
20/02/2025 - 20:04

Τσικνοπέμπτη: Απλές συμβουλές της τελευταίας στιγμής για σωστό και υγιεινό ψήσιμο στα κάρβουνα

Τσικνοπέμπτη: Πως δεν θα επιβαρυνθείτε με περιττή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Διατροφή
19/02/2025 - 16:49

Τσικνοπέμπτη: Πως δεν θα επιβαρυνθείτε με περιττή χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανατροπή: Τα ωμέγα λιπαρά οξέα δεν είναι απαραίτητα καλά για την καρδιά
Διατροφή
01/07/2025 - 11:00
Η Microsoft υπόσχεται διαγνώσεις επιπέδου ιατρικού συμβουλίου μέσω AI
Digital Health
01/07/2025 - 10:00
Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου
Health Talk
01/07/2025 - 08:17
Οι περικοπές των ΗΠΑ στην διεθνή βοήθεια ενδέχεται να προκαλέσουν περισσότερους από 14 εκατ. θανάτους έως το 2030
Πολιτική Υγείας
01/07/2025 - 08:14
Ενημερωτική ημερίδα για επαγγελματίες υγείας σχετικά με τη χορήγηση PrEP έναντι του HIV
Υγεία
01/07/2025 - 06:52
Ψηφιακός Μετασχηματισμός: Τι έχει πετύχει η Ελλάδα στην Υγεία και όχι μόνο...
Digital Health
01/07/2025 - 03:24
MSD Gives back: Όταν η προσφορά γίνεται πράξη
Pharma News
01/07/2025 - 00:06
Καλοκαίρι με τα παιδιά μας στις διακοπές ή την παραλία: Τι πρέπει να προσέχουμε
Υγεία
30/06/2025 - 20:03
Νέες θεραπευτικές τεχνικές για τον πόνο στην σπονδυλική στήλη
Health Talk
30/06/2025 - 19:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
Χωλότητα και παθολογικό βάδισμα παιδιών: Διάγνωση, πιθανές αιτίες και κοινές παγίδες!
Health Talk
30/06/2025 - 18:23
Τα πέντε στάδια μιας σχέσης και η επίδραση τους στο σώμα μας
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 17:51
VIDCAST: Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες του σώματός μας
Digital Health
30/06/2025 - 17:37
Συνεργασία ΕΔΟΕΑΠ-ΕΚΠΑ για τα περιοδοντικά περιστατικά δωρεάν για τους ασφαλισμένους
Υγεία
30/06/2025 - 17:12
WSJ: Ο Τραμπ κόβει τη χρηματοδότηση σε νοσοκομεία που παρέχουν θεραπείες αλλαγής φύλλου σε παιδιά και εφήβους
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 16:49
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
Ψωρίαση και καλοκαίρι: Πως επιδρούν το χλώριο, το αλάτι και ο ήλιος
Health Talk
30/06/2025 - 15:59
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Για 5η χρονιά επίσημος ιατρικός υποστηρικτής του «ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2025»
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 15:34
Φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τη στήριξη των κατοίκων της Γκάνα απέστειλε ο ΙΣΑ
Επικαιρότητα
30/06/2025 - 15:18
Πέντε βήματα για ανάκτηση της συγκέντρωσής μας στην εποχή της διάσπασης της προσοχής
Ψυχική Υγεία
30/06/2025 - 15:00
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
Νοσοκομείο Αλεξάνδρα: Υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στην ογκολογική φροντίδα μέσω του EUnetCCC
Υγεία
30/06/2025 - 14:21
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Το σπέρμα ανδρών άνω των 45 ετών συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά αποβολών
Υγεία
30/06/2025 - 14:00
ΕΕΠΕ: Ο κομβικός ρόλος του Παθολόγου στο σύστημα Υγείας - Να σταματήσει η απαξίωση της ειδικότητας
Health Talk
30/06/2025 - 13:23
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Η έναρξη του διαβήτη πριν από τα 65 αυξάνει τον κίνδυνο για νοητική εξασθένηση έως και 125%
Health Talk
30/06/2025 - 11:00
Η σειρά των ασκήσεων που βοηθάει στη μεγαλύτερη καύση λίπους - Τι δείχνει έρευνα
Fitness
30/06/2025 - 10:00
Oι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από βλάβες στα νεφρά και φλεγμονή λόγω καύσωνα
Υγεία
30/06/2025 - 08:00
Πέντε φάρμακα που δυσκολεύουν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει τη ζέστη
Υγεία
29/06/2025 - 09:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θειομερσάλη στα παιδικά εμβόλια: «Κόκκινο πανί» για τον Αμερικανό Υπουργό Υγείας - Η επιστημονική αλήθεια
Pharma News
30/06/2025 - 12:00
Γεωργιάδης: Ο μέσος όρος αναμονής κατά τη μεγάλη εφημερία στο « Γεννηματάς» ήταν 5 ώρες και 56 λεπτά
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 12:44
Συνάντηση ΠαΣΟΝοΠ με τον Γεωργιάδη και δέσμευση για ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ!
Πολιτική Υγείας
30/06/2025 - 16:18
Η Κομισιόν άναψε το πράσινο φως σε νέα θεραπεία για τη φαινυλκετονουρία
Pharma News
30/06/2025 - 14:37
ΕΟΦ: Σοκολάτα για τη λίμπιντο περιέχει απαγορευμένη φαρμακευτική ουσία
Διατροφή
30/06/2025 - 19:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo