ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η χειρότερη με διαφορά τροφή για την καρδιά σου

Διατροφή
Η χειρότερη με διαφορά τροφή για την καρδιά σου
Το κόκκινο κρέας είναι η χειρότερη δυνατή τροφή που μπορεί να καταναλώσεις αναφορικά με την καρδιαγγειακή σου υγεία, αναφέρει πρόσφατη μελέτη.
Τετάρτη, 10/08/2022 - 17:49
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Η συζήτηση για το κόκκινο κρέας μαίνεται εδώ και πολύ καιρό. Μπορεί ποτέ να είναι καλό για εσάς ή πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος; Είναι ένα άπαχο κομμάτι μπριζόλα καλύτερη επιλογή από, ας πούμε, ένα τηγανητό μπούτι κοτόπουλου; Οι ερωτήσεις είναι ατελείωτες. Αλλά μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology , προσφέρει την πιο πρόσφατη απάντηση.

H μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος οδήγησε σε μία σημαντική αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν πόσο κόκκινο κρέας καταναλώνουν. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για όσους έχουν προβλήματα με την καρδιά τους.

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου

Γι αυτή τη μελέτη, οι επιστήμονες μέτρησαν τα επίπεδα μεταβολιτών - μίας ουσίας που φτιάχνεται ή χρησιμοποιείται όταν ο οργανισμός μας διασπά το φαγητό, ναρκωτικά ή χημικά ή τον ίδιο του τον ιστό - σε δείγματα αίματος. Άλλοι παράγοντες που εξετάστηκαν ήταν το σάκχαρο, η φλεγμονή, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη. Οι επιστήμονες εξέτασαν αν αυτοί οι παράγοντες έπαιξαν επίσης κάποιο ρόλο στον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από συμμετέχοντες σε μία προηγούμενη καρδιαγγειακή μελέτη υγείας. Οι επιστήμονες συνέκριναν το ρίσκο καρδιαγγειακής νόσου ανάμεσα σε συμμετέχοντες που έτρωγαν διάφορές ποσότητες τροφών ζωικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρέατος, του επεξεργασμένου κρέατος, του ψαριού, του κοτόπουλου και αυγών.

Η τελευταία έρευνα διαπίστωσε ότι το να τρως περισσότερο κόκκινο και επεξεργασμένος κρέας συνδεόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου. Κατά μέσο όρο, αυτό ισούταν με 22% μεγαλύτερο κίνδυνο για περίπου 1,1 μερίδα κάθε μέρα. Κάποια από τα κόκκινα κρέατα περιλάμβαναν βοδινό , χοιρινό, βίσονα και ελάφι.

kras

Που οφείλεται ο αυξημένος κίνδυνος

Σχεδόν το 1/10 αυτού αυξημένου ρίσκου αποδόθηκε στην αύξηση στον μεταβολίτη Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO), που βρίσκεται στο αίμα. Το TMAO περιέχει υψηλές ποσότητες της χημικής ουσίας L-καρνιτίνη και παράγεται από τα βακτήρια του εντέρου για την πέψη του κόκκινου κρέατος. Το ίδιο ισχύει και για τους άλλους σχετικούς μεταβολίτες που βρέθηκαν.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι το υψηλό σάκχαρο στο αίμα και η φλεγμονή μπορεί επίσης να συμβάλλουν στον υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο που συνδέεται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Παράγοντες που δεν σχετίζονται ήταν η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.

«Αυτή η μελέτη είχε ένα πολύ μεγάλο μέγεθος δείγματος και διεξήχθη για πολλά χρόνια, γεγονός που αυξάνει τη χρηστικότητα αυτών των αποτελεσμάτων», λέει η Molly Hembree , MS, RD, LD και μέλος του Ιατρικού Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων μας .

Σύμφωνα με τον Hembree, η καρδιαγγειακή νόοσος συνεχίζει να είναι ο κορυφαίος δολοφόνος μεταξύ των Αμερικανών. «Είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νου ότι οι ερευνητές μπόρεσαν να καταλάβουν ότι η αλλαγή σε αυτόν τον μεταβολίτη του μικροβίου του εντέρου ευθύνεται για περίπου το 1/10 του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Είναι μια καλή υπενθύμιση ότι πολλές συνήθειες υγείας έχουν σημασία. Όχι μόνο η μείωση του κόκκινου κρέατος, αλλά και η μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου» είπε.

ΠΗΓΗ: eatthis

  • ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΗ ΝΟΣΟΣ
  • ΚΡΕΑΣ
  • ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
  • ΜΠΡΙΖΟΛΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διατροφικές συμβουλές κατά τη διάρκεια του καύσωνα
Διατροφικές συμβουλές κατά τη διάρκεια του καύσωνα 13 Αυγούστου 2022
Φραγκόσυκο: 'Ενας ξεχασμένος βασιλιάς του καλοκαιριού πλούσιος σε κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες (βίντεο) 16 Αυγούστου 2022
Φραγκόσυκο: 'Ενας ξεχασμένος βασιλιάς του καλοκαιριού πλούσιος σε κάλιο, ασβέστιο και βιταμίνες (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Πρώτος τεκμηριωμένος θάνατος από αλλεργία στο κρέας λόγω τσιμπήματος τσιμπουριού
Υγεία
14/11/2025 - 10:23

ΗΠΑ: Πρώτος τεκμηριωμένος θάνατος από αλλεργία στο κρέας λόγω τσιμπήματος τσιμπουριού

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου
Διατροφή
05/09/2025 - 18:00

«Αθώο» το κρέας: Nέα μελέτη αμφισβητεί την συσχέτισή του με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σε μια μέρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά
Διατροφή
17/07/2025 - 13:58

Η υπερβολική κατανάλωση κρέατος σε μια μέρα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου
Υγεία
06/05/2025 - 10:00

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου

Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση αυγών και κρέατος
Υγεία
17/04/2025 - 12:22

Πασχαλινό τραπέζι: Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τη διαχείριση αυγών και κρέατος

Πειραματικό φάρμακο έρχεται να μειώσει κατά 94% τον γενετικό παράγοντα καρδιαγγειακής νόσου
Υγεία
05/04/2025 - 09:34

Πειραματικό φάρμακο έρχεται να μειώσει κατά 94% τον γενετικό παράγοντα καρδιαγγειακής νόσου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η σημασία της ασφαλιστικής θωράκισης απέναντι στις φυσικές καταστροφές
Επικαιρότητα
19/11/2025 - 03:36
Δράση προληπτικής ιατρικής για παιδιά Ρομά στα Χανιά
Πολιτική Υγείας
19/11/2025 - 00:11
Worth Constructions: «Αυξημένων απαιτήσεων το έργο αναβάθμισης του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας»
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 23:22
Εργαζόμενοι ΟΚΑΝΑ: Να διερευνηθούν όλες οι καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές
Ψυχική Υγεία
18/11/2025 - 21:47
ECDC: Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αναστρέψει την πορεία της μικροβιακής αντοχής
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 21:14
Mediterraneo Hospital: Επιτυχημένη σύνθετη χειρουργική επέμβαση ενδομητρίωσης σε ασθενή από την Ιρλανδία
Υπηρεσίες Υγείας
18/11/2025 - 20:46
Παπαθεοδωρίδης: «Αδιάκοπη άνοδος στον αριθμό των δοτών οργάνων»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 20:27
Παιδιά: Πρόληψη και αντιμετώπιση εγκαυμάτων στο σπίτι
Health Talk
18/11/2025 - 19:44
Νεογιλά δόντια: Πώς το άγχος της μητέρας επηρεάζει την οδοντοφυΐα των μωρών
Υγεία
18/11/2025 - 18:58
Elitour: Κοστολογημένος τριετής οδικός χάρτης για τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας - Οι τέσσερις πυλώνες του σχεδίου
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:39
Metropolitan Hospital: Επιτυχημένο χειρουργείο στη σπονδυλική στήλη παιδιού με σοβαρά τραύματα από γυαλί
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 18:21
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήρθε στα ΤΕΠ χωρίς σημεία ζωής
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 18:08
ΕΟΦ: «Οι ελλείψεις φαρμάκων προσθέτουν πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης»
Pharma Policy
18/11/2025 - 17:47
Η συμβολή της ανοσοθεραπείας στην αντιμετώπιση των καρκίνων πνεύμονα και μαστού
Pharma News
18/11/2025 - 17:29
ΧΑΠ: Τα έξι εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς - Οι πρωτοβουλίες της ΕΠΕ
Υγεία
18/11/2025 - 16:56
ΠΦΣ: Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή κατά της άσκοπης κατανάλωση αντιβιοτικών
Pharma Policy
18/11/2025 - 16:41
Έλον Μασκ: Το Optimus της Tesla θα έχει υπεράνθρωπες χειρουργικές ικανότητες
Digital Health
18/11/2025 - 15:00
Γεωργιάδης στο Action 24: «Πότε θα μπορέσουμε να δώσουμε αυξήσεις στους νοσηλευτές»
Πολιτική Υγείας
18/11/2025 - 14:39
Η θεραπεία της νόσου του κινητικού νευρώνα μπορεί να έρθει από το Διάστημα
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 14:00
ΕΦΕΤ: "Καμπανάκι" για αύξηση της περιεκτικότητας αλατιού στο ψωμί
Διατροφή
18/11/2025 - 13:00
Σύγκρουση Λονδίνου–Βρυξελλών για την απαγόρευση καπνίσματος βάσει χρονολογίας γέννησης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 12:16
Βακτηριοφάγοι: Η λύση στη μικροβιακή αντοχή; - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
18/11/2025 - 12:00
Μέχρι το 2060 το 34% των πολιτών στην Ελλάδα θα είναι άνω των 65 ετών - Η σημασία της υγιούς γήρανσης
Επικαιρότητα
18/11/2025 - 10:51
"Πρωταθλήτρια" στη μικροβιακή αντοχή η Ελλάδα - Ο ρόλος του CLEO στην αντιμετώπιση του προβλήματος
Υγεία
18/11/2025 - 10:30
Οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υπέρταση
Υγεία
18/11/2025 - 10:00
Η απονεύρωση μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Υγεία
18/11/2025 - 09:00
7o Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών & Έρευνας: Η Tεχνητή Nοημοσύνη στην ανάπτυξη νέων θεραπειών
Pharma News
17/11/2025 - 21:00
Γιατί τα ζώα αναπτύσσουν τις ίδιες χρόνιες ασθένειες με τους ανθρώπους;
Pet
17/11/2025 - 20:00
ΕΟΠΥΥ: Πρόσκληση για σύναψη σύμβασης με προσωπικούς ιατρούς- Αύξηση της αμοιβής ζητά ο ΙΣΑ
Πολιτική Υγείας
17/11/2025 - 19:00
Κορτιζόλη: Ποια είναι τα -πραγματικά- συμπτώματα όταν οι τιμές της είναι υψηλές
Υγεία
17/11/2025 - 18:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα από τα πιο παλιά αντιυπερτασικά φάρμακα καταπολεμά όγκους στον εγκέφαλο
Υγεία
17/11/2025 - 12:00
Τα ψυχεδελικά φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν τους ασθενείς τελικού σταδίου από τον φόβο θανάτου
Ψυχική Υγεία
17/11/2025 - 14:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έσωσε πάνω από ένα εκατομμύριο ζωές σε φτωχές χώρες
Υγεία
17/11/2025 - 08:00
Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας
Επικαιρότητα
16/11/2025 - 10:33
ΕΜΑ: Έγκριση της πρώτης θεραπείας που καθυστερεί τον διαβήτη τύπου 1
Pharma Policy
17/11/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo