ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ζυμωμένες τροφές: Γιατί η κατανάλωσή ξινού λάχανου βοηθά την υγεία του εντέρου σου

Διατροφή
Ζυμωμένες τροφές: Γιατί η κατανάλωσή ξινού λάχανου βοηθά την υγεία του εντέρου σου
Τα ζυμωμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε ωφέλιμα μικρόβια και μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, να ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους και να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών.
Παρασκευή, 18/02/2022 - 11:34
News4Health Team News4Health Team

Για δεκαετίες η ζύμωση χρησιμοποιήθηκε για τη διατήρηση των τροφίμων, την ενίσχυση της διάρκειας ζωής και τη βελτίωση της γεύσης. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τα οφέλη για την υγεία των ζυμωμένων τροφίμων.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ορίζονται γενικά ως «τρόφιμα ή ποτά που παράγονται μέσω ελεγχόμενης μικροβιακής ανάπτυξης και η μετατροπή των συστατικών τροφίμων μέσω ενζυμικής δράσης». Αυτό μπορεί να είναι ένα λάχανο τουρσί ή το ξινό λάχανο, το κεφίρ γιαουρτιού, ψωμί προζύμι και μερικές πίκλες (μόνο οι ζυμωμένοι με λάκτο).

Τα ζυμωμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε ωφέλιμα μικρόβια και χρήσιμους μεταβολίτες (ουσίες που παράγονται κατά τη διάρκεια της ζύμωσης από βακτήρια και είναι καλές για ένα υγιές έντερο).

Αρκετές εξέχουσες ερευνητικές ομάδες έχουν προτείνει ότι τα ζυμωμένα τρόφιμα μπορεί να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία, να ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους και να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών.

Μία μελέτη εντόπισε ότι η τακτική κατανάλωση ζυμωμένων φαγητών μπορεί να είναι ιδαίτερα σημαντικά για τις κοινότητες χαμηλού εισοδήματος που είναι δυσαναλόγως ευάλωτς σε γαστρεντερικές λοιμώξεις όπως το E. coli και το Listeria.

Γιατί είναι τόσο καλά τα ζυμωμένα τρόφιμα;

Κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, τα βακτήρια μπορούν να παράγουν βιταμίνες και χρήσιμους μεταβολίτες. Τα ζυμωμένα τρόφιμα περιέχουν δυνητικά προβιοτικούς μικροοργανισμούς όπως βακτήρια γαλακτικού οξέος. Και, παρά το μικρό χρονικό διάστημα που περνούν αυτά τα βακτήρια στο έντερο, βοηθούν στην πέψη των τροφίμων και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Τα προβιοτικά στα ζυμωμένα τρόφιμα ενισχύουν επίσης τα τοιχώματα των εντέρων για να μην διαρρεύσουν το περιεχόμενό τους στο αίμα, έτσι ώστε τα ζυμωμένα τρόφιμα να μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου. Έχει επίσης βρεθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών όπως οι αλλεργίες και το έκζεμα.

Η κατανάλωση κίμτσι και άλλων λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να μειώσει το άσθμα και την ατοπική δερματίτιδα. Άλλες μελέτες αναφέρουν την επίδραση των ζυμωμένων τροφίμων στη μείωση των κινδύνων διαβήτη τύπου 2 και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωση ζυμωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Οι δίαιτες πλούσιες σε γιαούρτι έδειξαν μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, σε ηλικιωμένους μεσογειακούς ενήλικες όπου εμφανίζονται μαζί ένα σύμπλεγμα παθήσεων (συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, του υψηλού σακχάρου στο αίμα και του υπερβολικού σωματικού λίπους).

Τα προβιοτικά σε ζυμωμένα τρόφιμα έχουν ιδιότητες που προάγουν την υγεία, όπως η μείωση της χοληστερόλης. Μια μελέτη έδειξε ότι αρκετά βακτηριακά στελέχη γαλακτικού οξέος έχουν ιδιότητες για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα.

Φαίνεται να υπάρχουν και άλλα πιθανά οφέλη, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα. Μια πρόσφατη ανασκόπηση κατέδειξε τις αντικαρκινικές ιδιότητες των βακτηρίων γαλακτικού οξέος σε ζυμωμένα τρόφιμα σε μια ποικιλία καρκινικών κυττάρων από το έντερο, το ήπαρ και το στήθος καθώς διαμορφώνουν την ανάπτυξη όγκων. Μια διατροφή που αποτελείται από συζευγμένα τρόφιμα πλούσια σε λινολεϊκό οξύ, ιδιαίτερα τυρί, μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του μαστού σε μετεμηνοπαθείς γυναίκες. Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλες οι μελέτες και μια πιλοτική μελέτη σε ποντίκια πρότεινε ακόμη και αυξημένη ανάπτυξη όγκων.

λαχανο

Βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου

Τα ζυμωμένα τρόφιμα φαίνεται επίσης να βελτιώνουν τη διάθεση και τον ύπνο. Τα πρεβιοτικά, που βρίσκονται σε ζυμωμένα τρόφιμα, είναι μη εύπεπτα συστατικά που διεγείρουν επιλεκτικά την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο μας. Έτσι, η κατανάλωση ζυμωμένων τροφίμων μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι καθώς τα πρεβιοτικά στα ζυμωμένα τρόφιμα ενισχύουν την υγεία του εντέρου και προάγουν την ανάπτυξη διαφόρων τύπων ωφέλιμων βακτηρίων. Αυτό έχει ως αποτελέσματα υγιή επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης που βοηθά στη σταθεροποίηση της διάθεσης, στη ρύθμιση των συναισθημάτων ευημερίας και ευτυχίας, στη ρύθμιση του άγχους και στον έλεγχο του ύπνου. Οι χημικές ουσίες εμπλουτισμένες με ζύμωση συνδέονται επίσης με τη θετική ψυχική υγεία. Για έναν καλό ύπνο, πρέπει να είστε ευγενικοί με το έντερο σας και να τρώτε ζυμωμένα τρόφιμα όπως γιαούρτι, ξινό λάχανο ή κίμτσι πριν από τον ύπνο θα μπορούσε να βοηθήσει να ξεπεραστεί η αϋπνία.

Παρά τα πολλά αναφερόμενα οφέλη για την υγεία των ζυμωμένων τροφίμων μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν παρενέργειες. Η πιο κοινή αντίδραση είναι η προσωρινή αύξηση του αερίου και το φούσκωμα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της περίσσειας αερίου που παράγεται μετά τα προβιοτικά σκοτώνουν επιβλαβή βακτήρια του εντέρου και μύκητες.

Δυστυχώς, άλλοι μπορεί να παρουσιάσουν πονοκεφάλους ή ημικρανία, που προκαλείται από την κατανάλωση ξινού λάχανου ή κίμτσι, και αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με ισταμίνη που βρίσκεται σε άφθονη ποσότητα σε ζυμωμένα τρόφιμα. Ενώ τα συμπτώματα της δυσανεξίας στην ισταμίνη μπορεί να διαφέρουν, ορισμένες κοινές αντιδράσεις περιλαμβάνουν πονοκεφάλους ή ημικρανίες, ρινική συμφόρηση ή προβλήματα ιγμορείου, ναυτία και ακόμη και έμετο (ωστόσο αυτό είναι σχετικά σπάνιο).

Με την πάροδο των αιώνων πολλοί άνθρωποι έχουν φάει ζυμωμένα τρόφιμα για ευκολία χωρίς να συνειδητοποιούν τα οφέλη τους για την υγεία. Ευτυχώς πολλά ζυμωμένα τρόφιμα είναι φθηνά και δεν είναι περίπλοκα να γίνουν, δίνοντάς μας έναν εύκολο τρόπο να βελτιώσουμε την υγεία και την ευημερία μας.

ΠΗΓΗ: theconversation

Τελευταία τροποποίηση στις 18/02/2022 - 11:53
  • ΕΝΤΕΡΟ
  • ΖΥΜΩΣΗ
  • ΤΡΟΦΕΣ
  • ΞΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ
  • ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποκαλυπτική έρευνα για τη διατροφή των Ελλήνων: Για το 30% η υγεία καθορίζεται από τη μοίρα!
Αποκαλυπτική έρευνα για τη διατροφή των Ελλήνων: Για το 30% η υγεία καθορίζεται από τη μοίρα! 18 Φεβρουαρίου 2022
CheeseCake με μέλι και γιαούρτι 20 Φεβρουαρίου 2022
CheeseCake με μέλι και γιαούρτι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επτά κοινά φάρμακα που δεν συμπαθεί το έντερο μας
Υγεία
04/11/2025 - 16:49

Επτά κοινά φάρμακα που δεν συμπαθεί το έντερο μας

Πώς συντονίζεται το έντερο με τον εγκέφαλο - Οι ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό
Υγεία
03/11/2025 - 08:29

Πώς συντονίζεται το έντερο με τον εγκέφαλο - Οι ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό

Γονιδιακή μετάλλαξη που συνδέεται με την ψωρίαση επηρεάζει και την υγεία του εντέρου
Υγεία
24/10/2025 - 16:13

Γονιδιακή μετάλλαξη που συνδέεται με την ψωρίαση επηρεάζει και την υγεία του εντέρου

Υγεία του πεπτικού: Το πείραμα του καλαμποκιού για τη διάγνωση του τεμπέλικου εντέρου
Υγεία
15/10/2025 - 16:14

Υγεία του πεπτικού: Το πείραμα του καλαμποκιού για τη διάγνωση του τεμπέλικου εντέρου

Δέκα πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε στο κεφίρ στη διατροφή σας
Διατροφή
09/10/2025 - 21:14

Δέκα πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε στο κεφίρ στη διατροφή σας

Το μικροβίωμα του εντέρου μιας γυναίκας 117 ετών και η διαδικασία γήρανσης
Υγεία
02/10/2025 - 21:27

Το μικροβίωμα του εντέρου μιας γυναίκας 117 ετών και η διαδικασία γήρανσης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιαπωνία: Η πρωθυπουργός καυχιέται ότι κοιμάται μόνο δύο ώρες εν μέσω αυτοκτονιών λόγω υπερεργασίας
Επικαιρότητα
16/11/2025 - 10:33
Γραφείο για τα fake news από τον ΕΟΔΥ: Mέσα στον Δεκέμβριο το πρώτο ενημερωτικό δελτίο
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 09:12
Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας μέσα στο 2026: Πρεμιέρα σε λεωφόρο Αλεξάνδρας και Ίλιον
Πολιτική Υγείας
16/11/2025 - 08:53
Επτά απλές κινήσεις για να σταματήσετε άμεσα τον πόνο στη μέση
Υγεία
15/11/2025 - 12:03
Τι είναι τα ενεργειακά ποτά, ποια τα οφέλη και οι παρενέργειές τους
Διατροφή
15/11/2025 - 11:48
ΠΟΥ: Μέθοδος «καγκουρό» για τα πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Πολιτική Υγείας
15/11/2025 - 10:57
Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54
Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση
Υγεία
15/11/2025 - 08:30
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τον σακχαρώδη διαβήτη
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 07:23
Επετειακό συνέδριο για τα 35 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 03:39
Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»
Patient Talk
15/11/2025 - 00:11
Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48
Με τη συμβολή Πανεπιστημίου των ΗΠΑ το 1ο Συμπόσιο Ακτινοθεραπείας με Πρωτόνια
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 23:22
ΠΦΣ: «Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»
Pharma Policy
14/11/2025 - 22:11
Mέχρι τo τέλος Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 21:36
Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους ΙΙΙ» από τον ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 21:17
Διημερίδα στο 401 ΓΣΝΑ με θέμα «Καρδιοχειρουργική 2025» - Έναρξη με χαιρετισμό Δαβάκη
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 20:52
Ιταλία: Σχεδόν το 42% των εφήβων έχουν στραφεί στην AI για... παρηγοριά
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 20:14
ΠΣΕΥ: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαιδεύσεων στον εμβολιασμό σε τρεις πόλεις
Υγεία
14/11/2025 - 19:53
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Ανοιχτό χωρίς ραντεβού το Ιατρείο Πόνου την Τρίτη 18 Νοεμβρίου
Υγεία
14/11/2025 - 19:29
Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 19:03
Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο
Υγεία
14/11/2025 - 18:24
Πνιγμονή από λάθος κατάποση ή επικίνδυνα challenge: Αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία
Υγεία
14/11/2025 - 18:01
Ξεκινά το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής με πρακτική εκπαίδευση
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 17:18
Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον διαβήτη κύησης από τον ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 17:00
Πατούλης: «Ο ΙΣΑ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη»
Υγεία
14/11/2025 - 16:44
Συναγερμός για τη μικροβιακή αντοχή: Το 40% των Ελλήνων έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο
Υγεία
14/11/2025 - 16:34
Αγαπηδάκη: Σημαντική τομή η δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Πετρούπολη
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 16:16
Έκθεση ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα: Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές, χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 15:58
Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιούς Μακροζωίας: Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα της πρόληψης και της ευεξίας
Υγεία
14/11/2025 - 15:33

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μικρό εμφύτευμα σε σχήμα πρέτσελ εξαλείφει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο 82% των ασθενών
Υγεία
14/11/2025 - 14:02
Κύτταρα του ανοσοποιητικού κρυμμένα στον εγκέφαλο πατάνε γκάζι ή φρένο στο στρες
Υγεία
14/11/2025 - 15:11
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μαζεύει υπογραφές για την κατάργηση της αποζημίωσης των ταινιών μέτρησης σακχάρου
Patient Talk
14/11/2025 - 14:47
Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54
ΗΠΑ: Πρώτος τεκμηριωμένος θάνατος από αλλεργία στο κρέας λόγω τσιμπήματος τσιμπουριού
Υγεία
14/11/2025 - 10:23
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo