ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διαταραχές του ύπνου και συμβουλές για να τις αντιμετωπίσετε

Υπηρεσίες Υγείας
ΟΜΙΛΟΣ AFFIDEA
Διάφορες έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου έχουν αποδείξει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων πάσχουν από διαταραχές του ύπνου.
Τετάρτη, 26/06/2024 - 16:39
— Photo: ΟΜΙΛΟΣ AFFIDEA
News4Health Team News4Health Team

Μόνο για τις ΗΠΑ, έρευνα του 2002 αποκάλυψε πως 70 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από κάποια διαταραχή του ύπνου. Αυτό υπολογίστηκε ότι κοστίζει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο σε ατυχήματα, ιατρική περίθαλψη και μη αποδοτικές ώρες εργασίας.

Διαταραχές του ύπνου, όπως η αϋπνία, η υπερυπνία, οι άπνοιες του ύπνου, συχνά μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο. Κεφαλαλγία και διαταραχές του ύπνου είναι συμπτώματα που συχνά συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο, είτε γιατί το ένα προκαλεί το άλλο, είτε γιατί είναι συμπτώματα κοινού παθογενετικού μηχανισμού ή κοινής υποκείμενης νόσου, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Ποταμίτη, Ιατρό ΩΡΛ, Επιστημονικά Υπεύθυνος Τμήματος Ρογχοπάθειας και Άπνοιας στον ύπνο Ομίλου Affidea.

Πρόσφατες βιοχημικές και λειτουργικές απεικονιστικές μελέτες του εγκεφάλου ασθενών με πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες αποδεικνύουν την ύπαρξη ορισμένων κοινών κεντρικών μηχανισμών που ευθύνονται για την πρόκληση κεφαλαλγίας, ενώ ταυτόχρονα είναι και ρυθμιστές του ύπνου.
Η στέρηση ύπνου και ο διακοπτόμενος ύπνος είναι δυνατόν να προκαλέσουν την έκλυση των πρωτοπαθών κεφαλαλγιών, ενώ είναι γνωστό ότι συχνά η ημικρανία υποχωρεί μετά από ύπνο. Σε πρόσφατες μελέτες ασθενών με αθροιστική κεφαλαλγία διαπιστώθηκε άπνοια του ύπνου σε ποσοστά που κυμαίνονται από 31% έως 80% .

Οι άπνοιες στον ύπνο είναι δυνατόν να πυροδοτούν την εκδήλωση της αθροιστικής κεφαλαλγίας κατά τις πρώτες ώρες του ύπνου, λόγω της προκαλούμενης υποξυγοναιμίας. Η αντιμετώπιση των απνοιών προκαλεί ύφεση της κεφαλαλγίας. Η περιγραφή που δίνουν για την κεφαλαλγία τους οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από άπνοιες του ύπνου είναι: "βαρύ", "θολωμένο", "σφιγμένο κεφάλι" και σπανιότερα περιγράφουν διάχυτο ελαφρύ πονοκέφαλο. Ο δε πονοκέφαλος σχεδόν πάντοτε συνοδεύεται από υπνηλία κατά την ημέρα.

Η κεφαλαλγία είναι επίσης συχνό σύμπτωμα σε ασθενείς με αϋπνία, η οποία προκαλείται από χρόνια επώδυνα σύνδρομα, όπως η ινομυαλγία, νευρομυικά νοσήματα, καθώς επίσης σε ασθενείς με καρδιοαγγειακά νοσήματα, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές που προκαλούν αϋπνία και δευτεροπαθώς ημερήσια υπνηλία.

Πόσο συχνές είναι οι άπνοιες κατά τον ύπνο

Είναι πολύ συχνότερες από όσο νομίζαμε πριν μερικά χρόνια. Οι τελευταίες στατιστικές από τις ΗΠΑ, τη Δανία, την Αυστραλία και την Ιταλία, έδειξαν ότι το 8,5% έως 24% των ανδρών, 30 έως 60 ετών, εμφανίζει παθολογικό αριθμό απνοιών. Τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες από 30 έως 60 ετών είναι 6%-9%. Από αυτούς, οι βαρύτερες μορφές, ποσοστό 2%-4%, εμφανίζει υπνηλία την ημέρα.

Υπνική άπνοια και γλαύκωμα

Οι πάσχοντες από άπνοια στον ύπνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν γλαύκωμα και γι’ αυτό πρέπει να ελέγχουν συστηματικά τα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.012 ασθενείς ηλικίας άνω των 40 ετών και σε 6.072 υγιείς συνομηλίκους τους, και δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Ophthalmology» που εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας.

Η μελέτη από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ταϊπέι στην Ταϊβάν έδειξε πως οι πάσχοντες από υπνική άπνοια διέτρεχαν κατά 67% υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν την συχνότερη μορφή γλαυκώματος (γλαύκωμα ανοικτής γωνίας) μέσα σε μία πενταετία από τη διάγνωση της άπνοιας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η υπνική άπνοια μειώνει την ποσότητα του οξυγόνου που φτάνει στα μάτια και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο για γλαύκωμα. «Ελπίζουμε ότι τα ευρήματά μας θα ενθαρρύνουν τους γιατρούς να ενημερώσουν τους πάσχοντες από αποφρακτική άπνοια στον ύπνο για το ενδεχόμενο γλαυκώματος, ούτως ώστε να ελεγχθούν προληπτικά και να υποβληθούν στην ενδεδειγμένη θεραπεία», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι ερευνητές.

Μην κοιμάστε με αναμμένο φως

Μελαγχολία μπορεί να προκαλέσει το τεχνητό φως κατά την διάρκεια του ύπνου. Μάλιστα, η συνεχής έκθεση σε διαρκή φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Αντίθετα, η αποφυγή του φωτός μετριάζει τα συμπτώματα κατάθλιψης. Τα πειράματα έγιναν σε ποντίκια και οι ερευνητές τα χώρισαν σε δύο ομάδες. Η ομάδα της οποίας το δωμάτιο φωτιζόταν όλο το 24ωρο, εμφάνισε εξωτερικά συμπτώματα κατάθλιψης, σε σύγκριση με την άλλη ομάδα που κοιμόταν σε σκοτεινό χώρο και είχε φυσιολογικό κύκλο ημέρας-νύχτας.

Η επίδραση του τεχνητού φωτός στην υγεία είναι σημαντική για ανθρώπους που δουλεύουν σε νυχτερινή βάρδια και για παιδιά και ενηλίκους που παρακολουθούν τηλεόραση αργά το βράδυ, διαταράσσοντας τον φυσιολογικό κύκλο φωτός- σκοταδιού.

Εξέταση για το ροχαλητό στο σπίτι

Ένας απλός, φιλικός για παιδιά και ενήλικες, αλλά και οικονομικός τρόπος για την διερεύνηση του ροχαλητού, είναι η ιατρική μέθοδος ψηφιακής ανάλυσης των ήχων της αναπνοής στο σπίτι. Η εξέταση SNORE CHECK είναι εντελώς απλή και ανώδυνη και πραγματοποιείται στον χώρο σας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Διερευνά με ακρίβεια το είδος του ροχαλητού, ενώ διαπιστώνει εάν υπάρχει υπνική άπνοια και σε τι βαθμό, δίνοντας στον γιατρό όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, προκειμένου να σας συστήσει την κατάλληλη αντιμετώπιση.

Η υπηρεσία SNORE CHECK σε συνεργασία με την υπηρεσία Κατ’ Οίκον της Affidea, με το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό τους, αναλαμβάνουν να παραδώσουν και να παραλάβουν τον εξοπλισμό της εξέτασης στον χώρο του εξεταζόμενου και να ενημερώσουν για την χρήση του. Εφόσον πραγματοποιήσετε τον έλεγχο, την επόμενη ημέρα, κατόπιν σχετικού προγραμματισμού, το προσωπικό του τμήματος παραλαμβάνει από εσάς τον εξοπλισμό και τον παραδίδει στον γιατρό. Ο γιατρός θα αναλύσει τα αποτελέσματα της καταγραφής της αναπνοής σας κατά τον ύπνο και θα επιληφθεί του προβλήματός σας.

Ψηφιακή ανάλυση της αναπνοής σε προνομιακή τιμή

Ο Όμιλος διαγνωστικών κέντρων Affidea επισημαίνει την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, και προσφέρει την εξέταση Snore Check σε προνομιακή τιμή. Η ενέργεια ισχύει για κάθε ραντεβού που θα προγραμματιστεί έως και τις 31 Αυγούστου 2024.
Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού μπορείτε να καλείτε καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 07:00 έως τις 21:00 και το Σάββατο από τις 07:30 έως τις 15:00, στο 210 67 70 700.

Τελευταία τροποποίηση στις 27/06/2024 - 01:47
  • ΟΜΙΛΟΣ AFFIDEA
  • ΥΠΝΟΣ
  • ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ
  • ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

BioGEnce: Ενημερωτικές εκδηλώσεις της GE HealthCare για τους μηχανικούς βιοϊατρικής τεχνολογίας
BioGEnce: Ενημερωτικές εκδηλώσεις της GE HealthCare για τους μηχανικούς βιοϊατρικής τεχνολογίας 26 Ιουνίου 2024
Παγκόσμιας εμβέλειας σύμπραξη της Siemens Healthineers για τις θεραπείες των εγκεφαλικών επεισοδίων 27 Ιουνίου 2024
Παγκόσμιας εμβέλειας σύμπραξη της Siemens Healthineers για τις θεραπείες των εγκεφαλικών επεισοδίων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sleepmaxxing: «Κόλπα ύπνου» που κυκλοφορούν στα social media και πρέπει να δοκιμάσετε ή να αποφύγετε
Ψυχική Υγεία
06/10/2026 - 22:46

Sleepmaxxing: «Κόλπα ύπνου» που κυκλοφορούν στα social media και πρέπει να δοκιμάσετε ή να αποφύγετε

Βιταμίνη D και ηλικιωμένοι: Η υψηλότερη δόση συσχετίζεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και ποιότητα ύπνου
Υγεία
30/09/2026 - 10:06

Βιταμίνη D και ηλικιωμένοι: Η υψηλότερη δόση συσχετίζεται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και ποιότητα ύπνου

Μπορεί το λάδι να εξασφαλίσει καλύτερο ύπνο;
Διατροφή
29/09/2026 - 09:01

Μπορεί το λάδι να εξασφαλίσει καλύτερο ύπνο;

Τα επτά πράγματα που πρέπει να κάνετε το πρωί για να κοιμηθείτε καλά το βράδυ
Υγεία
28/09/2026 - 13:30

Τα επτά πράγματα που πρέπει να κάνετε το πρωί για να κοιμηθείτε καλά το βράδυ

Μαγνήσιο: Ποια μορφή συμπληρώματος είναι πραγματικά καλύτερη;
Υγεία
25/09/2026 - 09:00

Μαγνήσιο: Ποια μορφή συμπληρώματος είναι πραγματικά καλύτερη;

Μιλάτε στον ύπνο σας; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και τι σημαίνουν όσα λέτε
Υγεία
23/09/2026 - 15:00

Μιλάτε στον ύπνο σας; Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο και τι σημαίνουν όσα λέτε

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναζητώντας το πρόσωπο της γυναίκας που έριξε φως στη λειτουργία του νωτιαίου μυελού
Υγεία
10/10/2026 - 10:20
Αγαπηδάκη: «Η ψυχική υγεία δεν είναι πολυτέλεια» - Αλλάζει η φιλοσοφία της φροντίδας
Πολιτική Υγείας
10/10/2026 - 09:23
Ο ΠΟΥ τονίζει την ανάγκη να μπει τέλος στη μακροχρόνια νοσηλεία σε ψυχιατρικά ιδρύματα
Ψυχική Υγεία
10/10/2026 - 09:09
Δύο επιστημονικά συνέδρια για το Αλτσχάιμερ και τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις στη Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο
Υγεία
09/10/2026 - 22:54
Μεγάλη η συμμετοχή στους προκριματικούς αθλητικής ναυαγοσωστικής που διοργάνωσε ο ΕΕΣ
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 22:21
Χορηγοί δρομέων στο 18ο Greece Race for the Cure η UNI-PHARMA και η InterMed
Pharma News
09/10/2026 - 21:44
Εκδήλωση στην Πάτρα για τα ρευματικά νοσήματα - Ανοιχτός διάλογος ασθενών και ειδικών στις 14 Οκτωβρίου
Patient Talk
09/10/2026 - 21:17
ΕΛΛΟΚ: Καινοτομία, κλινικές μελέτες και ψηφιακός μετασχηματισμός στις αιματολογικές κακοήθειες
Patient Talk
09/10/2026 - 20:42
Στο Νοσοκομείο «Μεταξά» ο πρώτος ασθενής του ΕΣΥ που απέφυγε την ανοιχτή θωρακοτομή χάρη σε ρομποτικό χειρουργείο
Υγεία
09/10/2026 - 20:08
Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας: Περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν με πόνο και ταλαιπωρία
Υγεία
09/10/2026 - 19:32
ΕΟΠΑΕ: «Καθετί που αφορά την ανθρώπινη λειτουργικότητα είναι ζήτημα ψυχικής υγείας»
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 19:07
Μήνυμα Θεοδωρικάκου προς τους ασφαλιστές: «Σεβασμός στους συνανθρώπους μας που νίκησαν τον καρκίνο»
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 18:42
Προς ανακαίνιση πέντε δημοτικές κατοικίες στο Αμάρι Ρεθύμνου για τη στέγαση γιατρών και εκπαιδευτικών
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 18:19
Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Το 57% των Ελλήνων εργαζόμενων νιώθει πίεση χρόνου και υπερβολικό φόρτο δουλειάς
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 17:56
Πέθανε ο ένας τραυματίας από την έκρηξη στη Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 17:34
Θεσσαλονίκη: Καλά στην υγεία του μαθητής που τραυματίστηκε στο κεφάλι από σοβάδες που αποκολλήθηκαν σε σχολική αίθουσα
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 17:17
Ψαλτοπούλου: Οι τρεις κύριες μορφές της πανώλης, η μετάδοσή της και οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Health Talk
09/10/2026 - 16:49
ΕΛΕΑΝΑ: «Η ζωή με ρευματικό νόσημα δεν πρέπει να βάζει τα όνειρα σε αναμονή»
Patient Talk
09/10/2026 - 16:23
Πως το διάβασμα μπορεί να ωφελήσει τον εγκέφαλο και να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία
Υγεία
09/10/2026 - 16:04
SOS για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και τον κίνδυνο να μη συνεχιστεί η λειτουργία τους
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 15:42
Πόνος στον αυχένα: Πέντε απλές ασκήσεις για να προστατευτείτε από τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής
Υγεία
09/10/2026 - 15:16
Μόνιμος θεσμός από το 2027 η υποστήριξη για την προετοιμασία αιτήσεων κλινικών μελετών στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
09/10/2026 - 14:48
ΕΣΑμεΑ και ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σχολικών νοσηλευτών
Patient Talk
09/10/2026 - 14:36
Όμιλος Τσέτη: Συνολικά 15 διακρίσεις στα Best in Pharmacy & Supplement Awards 2026
Pharma News
09/10/2026 - 14:13
Όταν η ζήλια γίνεται έλεγχος: Ποια είναι τα σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης
Ψυχική Υγεία
09/10/2026 - 13:58
Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΥΠ-ΠΦΥ Αττικής
Πολιτική Υγείας
09/10/2026 - 13:33
Μανιτάρια: Η διατροφική τους αξία και τα οφέλη για την υγεία
Διατροφή
09/10/2026 - 13:00
Θάνατος Μαζωνάκη: Ο κατηγορούμενος γιατρός διαψεύδει ότι έχει τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 12:44
Έκρηξη σε εργοστάσιο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους - Δύο διασωληνωμένοι τραυματίες
Επικαιρότητα
09/10/2026 - 12:30
Τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή υγεία στο επίκεντρο του 21ου πανελλήνιου συνεδρίου της ΠΕΦ
Pharma Policy
09/10/2026 - 12:23

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αγαπηδάκη: Ξεκινά την Τρίτη 13 Οκτωβρίου το νέο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 09:34
Φρούτα και λαχανικά έχουν έως και 50% λιγότερα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με πριν από 60 χρόνια
Διατροφή
08/10/2026 - 13:00
Το Πεκίνο παρουσίασε την Δρ Σονγκ Λι ως υποψήφια για τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 15:23
Αγαπηδάκη: «Οι ΚΟΜΥ αποτελούν το βασικό μας εργαλείο για την ενίσχυση της ΠΦΥ»
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:04
ΠΟΥ: Να ενισχυθεί η επιτήρηση για γρίπη, COVID-19 και RSV ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:56
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo