ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ετήσιο συνέδριο της AMSE, στην Θεσσαλονίκη, εστιάζει στην εκπαίδευση για φροντίδα υγείας με επίκεντρο τον ασθενή

Υγεία
UNSPLASH
Η Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσκαλεί φοιτητές, εκπαιδευτές, ερευνητές ιατρικής και όλων των επαγγελμάτων υγείας, ασθενείς, φροντιστές και πολίτες στο ετήσιο συνέδριο της Association of Medical Schools in Europe (AMSE) που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο 17-19 Οκτωβρίου.
Δευτέρα, 14/10/2024 - 16:24
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Στο συνέδριο αναμένεται να συζητηθούν οι προκλήσεις της παροχής υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο και η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, που μετασχηματίζεται ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες υγείας της κοινωνίας του μέλλοντος.

Η AMSE καλλιεργεί τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των Ιατρικών Σχολών στην Ευρώπη και υποστηρίζει τη δημιουργία ενεργών σχέσεων και διαλόγου με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στην εκπαίδευση, την έρευνα, και τη φροντίδα υγείας. Στο συνέδριο AMSE2024 με κεντρικό θέμα «Educating for patient-centred and community-engaged healthcare» (Εκπαίδευση για φροντίδα υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες υγείας της κοινωνίας) θα συζητηθούν μεταξύ άλλων θεμάτων εκπαίδευσης και φροντίδας υγείας τα παρακάτω θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος:

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ

  • Διασυνδεδεμένη φροντίδα υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο. Θα συζητηθούν οι διαδρομές υγείας και η φροντίδα ασθενών με σύνθετες ανάγκες στο σπίτι, η ειδική προσέγγιση στη μετάβαση της φροντίδας από τη φροντίδα παιδιών σε φροντίδα ενηλίκων, η λειτουργία διεπιστημονικών ομάδων επαγγελματιών υγείας και η εκπαίδευση γιατρών και ασθενών στην από κοινού λήψη αποφάσεων θεραπείας.
  • Φοιτητές-φοιτήτριες και καθηγητές-καθηγήτριες επαγγελμάτων υγείας, εκπρόσωποι ασθενών, ασθενείς, φροντιστές, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, και πολίτες θα συζητήσουν σε ανοιχτό διάλογο τις σημαντικότερες προκλήσεις και τα βήματα που απαιτείται να γίνουν για να συμβάλουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους στη διαμόρφωση της κουλτούρας και του πλαισίου παροχής υπηρεσιών υγείας υπό το συντονισμό της Προέδρου του συνεδρίου Καθηγήτριας Ιατρικής ΑΠΘ Αθανασίας Πρίντζα.

AMSE 2

  • Ομιλία αναφορικά με την εξασφάλιση της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και τη διαφύλαξη της ασφάλειας των ασθενών. Πρωτοβουλίες, συμμετοχή και αυτενέργεια των φοιτητών στην εκπαίδευση τους και την έρευνα. Ηθική και δεοντολογία της κλινικής έρευνας. Έρευνα και καινοτομία στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας. Τεχνολογικά υποστηριζόμενη μάθηση και καινοτόμες τεχνολογίες εμβύθισης (Immersive Teaching) στη σύγχρονη ιατρική εκπαίδευση θα συζητηθούν αλλά και θα παρουσιαστούν βιωματικά στους συμμετέχοντες του συνεδρίου, που θα εχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με εφαρμογές που έχουν στη διάθεσή τους οι φοιτητές και νέες εφαρμογές που αναπτύσσονται και αλλάζουν δραστικά τη σύγχρονη ιατρική εκπαίδευση.
  • Μάθηση που προετοιμάζει για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε πραγματικές συνθήκες. Χειρουργική εκπαίδευση πέρα από τις δεξιότητες. Η σύνδεση της ψυχοσωματικής υγείας και ευεξίας ή εξουθένωσης των επαγγελματιών υγείας με την ασφάλεια των ασθενών. Η εκπαίδευση με επίκεντρο τον ασθενή ως προετοιμασία για την άσκηση ιατρικής σε πραγματικές συνθήκες με επίκεντρο τον άνθρωπο σε κάθε κοινωνικό πλαίσιο. Εκπαίδευση και έρευνα που λαμβάνουν υπόψιν τους τα συναισθηματικά τραύματα των ανθρώπων. Καλλιέργεια της κλινικής συλλογιστικής που συνεκτιμά την πολυπλοκότητα του πραγματικού κόσμου και κατάλληλων δεξιοτήτων, η γνώση και ικανότητα αυτόνομης εκτέλεσης των οποίων κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ (entrustable professional activities) για την άσκηση της ιατρικής.

AMSE 1

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

  • Ο ρόλος της ηγεσίας και ανάπτυξης ομάδων στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας. Διεθνοποίηση των ιατρικών σπουδών. Η Ευρωπαϊκή οπτική στον τομέα των δεξιοτήτων εκείνων, η γνώση και ικανότητα αυτόνομης εκτέλεσης των οποίων από τους/τις προπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες κρίνεται επιτακτική (entrustable professional activites). Η τεχνητή νοημοσύνη στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Ψυχοσωματική υγεία ή εξουθένωση των φοιτητών – φοιτητριών ιατρικής.
  • Πάνελ συζήτησης για τους στόχους, το παρόν και το μέλλον των προγραμμάτων ανάπτυξης / συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του ακαδημαϊκού διδακτικού προσωπικού των Ιατρικών Τμημάτων. Συζήτηση των Προέδρων των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας για τις προκλήσεις και τις απαραίτητες αλλαγές στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών υπό το συντονισμό του Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ καθ Στέφανου Τριαρίδη και του Προέδρου της AMSE Prof Harm Peters.
  • Διαλέξεις που επικεντρώνονται στο δεοντολογικό τρόπο διδασκαλίας των επικοινωνιακών δεξιοτήτων στον χώρο της υγείας, στη συναισθηματική νοημοσύνη των εχόντων/ουσών θέσεις ηγεσίας και στην εκπαίδευση (τόσο σε εικονικό περιβάλλον όσο και σε πλαίσιο φυσικής τάξης) σε δεξιότητες επικοινωνίας με ανθρώπους που πάσχουν από νευροαναπτυξιακές διαταραχές.
  • Απονομή του βραβείου Peter Deater Award στην Prof Madalena Patricio και ομιλία της που παρουσιάζει την αναγκαιότητα οι φοιτητές-φοιτήτριες Ιατρικής να εμφορούνται από ενσυναίσθηση και αφετέρου τη δυσκολία απόκτησης της συγκεκριμένης ικανότητας.
  • Εργαστήριο (workshop) με στόχο την ενδυνάμωση της δεξιότητας της από κοινού (μεταξύ ασθενούς-ιατρού) λήψης ιατρικών αποφάσεων και της ασθενοκεντρικής παροχής υπηρεσιών υγείας.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

  • Συζήτηση για την ανάγκη εκπαίδευσης επαγγεματιών υγείας με πυξίδα τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα στην κοινωνία στο πλαίσιο άσκησης της ιατρικής στο σύγχρονο πραγματικό κόσμο.
  • Πάνελ συζήτησης αναφορικά με τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών με έμφαση στις τροποποιήσεις στο περιεχόμενο των διδακτικών αντικειμένων και την εφαρμογή και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των συγκεκριμένων διαφοροποιήσεων.
  • Στρογγυλή τράπεζα σχετικά με το «κρυφό»/«λανθάνον» πρόγραμμα (‘hidden’ curriculum) και την -πέραν της τυπικής εκπαίδευσης- μάθηση που λαμβάνει χώρα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον με πρωτοβουλία των ίδιων των φοιτητών/τριών. Ειδικότερα, θα προβληθούν οι πρότυπες και πρωτότυπες δράσεις εκπαιδευτικού, κοινωνικού και εθελοντικού χαρακτήρα που διοργανώνονται από μέλη της HelMSIC (Hellenic Medical Students’ International Committee) και της ΕΕΦΙΕ (Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας). Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστεί ένα διεπιστημονικό μοντέλο εκπαίδευσης στη Βασική Υποστήριξη Ζωής (Basic Life Support) με συμμετοχή τόσο ειδικών επαγγελματιών υγείας όσο και προπτυχιακών φοιτητών/τριών.
  • Εργαστήριο (workshop) που αποσκοπεί στην παροχή πρακτικών συμβουλών για την προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης των επαγγελματιών υγείας και τη σχετική εξάσκηση με στόχο τη βελτιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Σε ένα συνέδριο που στηρίχθηκε στη συν-δημιουργία θα συζητηθούν αυτά που θεωρούν οι σημερινοί φοιτητές – φοιτήτριες και αυριανοί γιατροί ουσιαστικά για την ιατρική εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο ενισχύεται από την AMSE2024Student TaskForce, μια δημιουργική ομάδα που αποτελείται από 25 φοιτητές Ιατρικής, οι οποίοι κλήθηκαν να φέρουν τις φρέσκες καινοτόμες ιδέες τους στο τραπέζι και να συμβάλλουν στη διοργάνωση του AMSE2024 Conference στη Θεσσαλονίκη. Η TaskForce διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της εκδήλωσης, και τη δημιουργία πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των συμμετεχόντων στο συνέδριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/10/2024 - 16:35
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
  • ΑΠΘ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΦΡΟΝΤΙΔΑ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • AMSE

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επαναστατική μέθοδος με βλαστοκύτταρα αφήνει πολλές ελπίδες για θεραπεία του διαβήτη τύπου 1
Επαναστατική μέθοδος με βλαστοκύτταρα αφήνει πολλές ελπίδες για θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 14 Οκτωβρίου 2024
Ημερίδα στο «Λαϊκό» για τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 14 Οκτωβρίου 2024
Ημερίδα στο «Λαϊκό» για τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23

Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό

ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58

ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201

Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Θετικό πρόσημο στον απολογισμό του 2024
Υγεία
02/07/2025 - 17:28

Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Θετικό πρόσημο στον απολογισμό του 2024

Θεσσαλονίκη: Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε κτηνοτροφικές μονάδες για τα τσιμπούρια
Επικαιρότητα
02/07/2025 - 16:48

Θεσσαλονίκη: Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε κτηνοτροφικές μονάδες για τα τσιμπούρια

ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53

ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ

Το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi στην Κλινική Γένεσις, στην Θεσσαλονίκη
Υπηρεσίες Υγείας
02/07/2025 - 14:34

Το εξελιγμένο ρομποτικό σύστημα Da Vinci Xi στην Κλινική Γένεσις, στην Θεσσαλονίκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η SkinCeuticals παρουσιάζει καινότομο προϊόν για επαναστατική ανόρθωση και σύσφιξη
Pharma News
05/07/2025 - 06:52
ΟΕΝΓΕ: «Η αστυνομία σε ρόλο γιατρού κάνει ιατρικές γνωματεύσεις»
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 03:24
ΕΕΣ και ΣΦΕΕ υποστηρίζουν ευάλωτους συνανθρώπους μας στη Μυτιλήνη
Επικαιρότητα
05/07/2025 - 00:04
UCB: Δεδομένα τριετίας για φάρμακο κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας
Pharma News
04/07/2025 - 17:54
Επίσκεψη εργασίας κλιμακίου εμπειρογνωμόνων του ECDC στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 17:36
Θεσσαλονίκη: Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεύτερη σημαντικότερη αιτία καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως
Υγεία
04/07/2025 - 17:02
Επτά απλά κόλπα για να πίνουμε -μικροί και μεγάλοι- όσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά
Διατροφή
04/07/2025 - 15:51
Γάζα: Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 613 φόνους Παλαιστίνιων σε σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 15:27
Εμμηνόπαυση και υγεία των οστών - Οι πέντε δραματικές αλλαγές στη ζωή κάθε γυναίκας
Health Talk
04/07/2025 - 15:04
Διάρροια: Οδηγίες άμεσης δράσης για να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι
Υγεία
04/07/2025 - 14:31
Διαμαρτυρία στου Ζωγράφου για τη δωρεάν δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:58
Επιπλέον ενίσχυση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 13:23
Lavipharm A.E.: Νέα πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου και διανομή μερίσματος έπειτα από 18 χρόνια
Pharma News
04/07/2025 - 13:09
Σοβαρό τροχαίο στη Βούλα με σύγκρουση λεωφορείων του ΟΑΣΑ και 47 τραυματίες - Εικόνες από το σημείο
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 12:47
Μοχλός ανάπτυξης και αυτονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Pharma Policy
04/07/2025 - 12:22
Τι είναι το φαινόμενο του θερμικού θόλου που φέρνει θερμοκρασίες... Σαχάρας τις επόμενες μέρες!
Επικαιρότητα
04/07/2025 - 11:57
EFPIA: Ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός η στρατηγική της ΕΕ για τις βιοεπιστήμες
Pharma News
04/07/2025 - 11:24
Νόσος του Κολυμβητή: Όταν το καλοκαίρι γίνεται επώδυνο για τα αυτιά μας
Health Talk
04/07/2025 - 10:57
Ανακαλύφθηκαν 473 γονίδια-διακόπτες που «φωτίζουν» σοβαρές ασθένειες προτού εκδηλωθούν
Υγεία
04/07/2025 - 10:34
Ψηφίστηκε ο νόμος-μέγγενη για την πώληση καπνού και αλκοόλ σε ανηλίκους
Πολιτική Υγείας
04/07/2025 - 10:09
Τμήμα στρατοπέδου παραχωρείται στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - Ελπίδα»
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 21:36
Τετράμηνη παράταση στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς για την αποστολή DNA ή στείρωση
Pet
03/07/2025 - 21:14
ECONOMIST IMPACT-Θεμιστοκλέους: Σημαντική πρόοδος στις κλινικές μελέτες από το 201
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 20:58
Η Ελλάδα στην εποχή του EHDS: Διάλογος για την καινοτομία στην ογκολογική φροντίδα
Patient Talk
03/07/2025 - 19:32
Την ανώτατη διάκριση DIAMOND του Εθνικού Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης-CR Index απέσπασε η GENESIS Pharma
Pharma News
03/07/2025 - 19:11
Σε λειτουργία η γραμμή 1135 του ΕΟΔΥ για τη συμβουλευτική υποστήριξη των καπνιστών
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από covid-19 και 107 εισαγωγές την εβδομάδα 23-29 Ιουνίου
Υγεία
03/07/2025 - 18:34
H μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 18:18
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Έντονη διαμαρτυρία της ΕΨΕ για τη σύλληψη ψυχιάτρων που δεν ενέκριναν εισαγωγή ασθενούς στο ΨΝΑ
Ψυχική Υγεία
03/07/2025 - 17:24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η InterMed στηρίζει τη μελισσοκομία στο Καστελόριζο - Πλατινένιο βραβείο στο Μέλι «Το Μέγιστον»
Pharma News
03/07/2025 - 03:27
ΕΙΝΑΠ: «Όχι» στις διακομιδές ασθενών από ιδιώτες - Να ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΚΑΒ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 06:53
Λεμόνι: Ένα ελιξίριο της φύσης στην κουζίνα μας - Οι βοήθειες που δίνει στον οργανισμό
Διατροφή
03/07/2025 - 17:51
Επίσκεψη Γεωργιάδη-. Κεραμέως στον «Ευαγγελισμό» για την πρόσληψη 500 τραυματιοφορέων μέσω ΔΥΠΑ
Πολιτική Υγείας
03/07/2025 - 12:32
H ουσία με οσμή πικραμύγδαλου που σταματά την εξάπλωση του καρκίνου στο πάγκρεας
Pharma News
03/07/2025 - 15:02
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo