ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ετήσιο συνέδριο της AMSE, στην Θεσσαλονίκη, εστιάζει στην εκπαίδευση για φροντίδα υγείας με επίκεντρο τον ασθενή

Υγεία
UNSPLASH
Η Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσκαλεί φοιτητές, εκπαιδευτές, ερευνητές ιατρικής και όλων των επαγγελμάτων υγείας, ασθενείς, φροντιστές και πολίτες στο ετήσιο συνέδριο της Association of Medical Schools in Europe (AMSE) που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο 17-19 Οκτωβρίου.
Δευτέρα, 14/10/2024 - 16:24
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Στο συνέδριο αναμένεται να συζητηθούν οι προκλήσεις της παροχής υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο και η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, που μετασχηματίζεται ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες υγείας της κοινωνίας του μέλλοντος.

Η AMSE καλλιεργεί τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των Ιατρικών Σχολών στην Ευρώπη και υποστηρίζει τη δημιουργία ενεργών σχέσεων και διαλόγου με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στην εκπαίδευση, την έρευνα, και τη φροντίδα υγείας. Στο συνέδριο AMSE2024 με κεντρικό θέμα «Educating for patient-centred and community-engaged healthcare» (Εκπαίδευση για φροντίδα υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες υγείας της κοινωνίας) θα συζητηθούν μεταξύ άλλων θεμάτων εκπαίδευσης και φροντίδας υγείας τα παρακάτω θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος:

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ

  • Διασυνδεδεμένη φροντίδα υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο. Θα συζητηθούν οι διαδρομές υγείας και η φροντίδα ασθενών με σύνθετες ανάγκες στο σπίτι, η ειδική προσέγγιση στη μετάβαση της φροντίδας από τη φροντίδα παιδιών σε φροντίδα ενηλίκων, η λειτουργία διεπιστημονικών ομάδων επαγγελματιών υγείας και η εκπαίδευση γιατρών και ασθενών στην από κοινού λήψη αποφάσεων θεραπείας.
  • Φοιτητές-φοιτήτριες και καθηγητές-καθηγήτριες επαγγελμάτων υγείας, εκπρόσωποι ασθενών, ασθενείς, φροντιστές, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, και πολίτες θα συζητήσουν σε ανοιχτό διάλογο τις σημαντικότερες προκλήσεις και τα βήματα που απαιτείται να γίνουν για να συμβάλουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους στη διαμόρφωση της κουλτούρας και του πλαισίου παροχής υπηρεσιών υγείας υπό το συντονισμό της Προέδρου του συνεδρίου Καθηγήτριας Ιατρικής ΑΠΘ Αθανασίας Πρίντζα.

AMSE 2

  • Ομιλία αναφορικά με την εξασφάλιση της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και τη διαφύλαξη της ασφάλειας των ασθενών. Πρωτοβουλίες, συμμετοχή και αυτενέργεια των φοιτητών στην εκπαίδευση τους και την έρευνα. Ηθική και δεοντολογία της κλινικής έρευνας. Έρευνα και καινοτομία στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας. Τεχνολογικά υποστηριζόμενη μάθηση και καινοτόμες τεχνολογίες εμβύθισης (Immersive Teaching) στη σύγχρονη ιατρική εκπαίδευση θα συζητηθούν αλλά και θα παρουσιαστούν βιωματικά στους συμμετέχοντες του συνεδρίου, που θα εχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με εφαρμογές που έχουν στη διάθεσή τους οι φοιτητές και νέες εφαρμογές που αναπτύσσονται και αλλάζουν δραστικά τη σύγχρονη ιατρική εκπαίδευση.
  • Μάθηση που προετοιμάζει για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε πραγματικές συνθήκες. Χειρουργική εκπαίδευση πέρα από τις δεξιότητες. Η σύνδεση της ψυχοσωματικής υγείας και ευεξίας ή εξουθένωσης των επαγγελματιών υγείας με την ασφάλεια των ασθενών. Η εκπαίδευση με επίκεντρο τον ασθενή ως προετοιμασία για την άσκηση ιατρικής σε πραγματικές συνθήκες με επίκεντρο τον άνθρωπο σε κάθε κοινωνικό πλαίσιο. Εκπαίδευση και έρευνα που λαμβάνουν υπόψιν τους τα συναισθηματικά τραύματα των ανθρώπων. Καλλιέργεια της κλινικής συλλογιστικής που συνεκτιμά την πολυπλοκότητα του πραγματικού κόσμου και κατάλληλων δεξιοτήτων, η γνώση και ικανότητα αυτόνομης εκτέλεσης των οποίων κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ (entrustable professional activities) για την άσκηση της ιατρικής.

AMSE 1

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

  • Ο ρόλος της ηγεσίας και ανάπτυξης ομάδων στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας. Διεθνοποίηση των ιατρικών σπουδών. Η Ευρωπαϊκή οπτική στον τομέα των δεξιοτήτων εκείνων, η γνώση και ικανότητα αυτόνομης εκτέλεσης των οποίων από τους/τις προπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες κρίνεται επιτακτική (entrustable professional activites). Η τεχνητή νοημοσύνη στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Ψυχοσωματική υγεία ή εξουθένωση των φοιτητών – φοιτητριών ιατρικής.
  • Πάνελ συζήτησης για τους στόχους, το παρόν και το μέλλον των προγραμμάτων ανάπτυξης / συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του ακαδημαϊκού διδακτικού προσωπικού των Ιατρικών Τμημάτων. Συζήτηση των Προέδρων των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας για τις προκλήσεις και τις απαραίτητες αλλαγές στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών υπό το συντονισμό του Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ καθ Στέφανου Τριαρίδη και του Προέδρου της AMSE Prof Harm Peters.
  • Διαλέξεις που επικεντρώνονται στο δεοντολογικό τρόπο διδασκαλίας των επικοινωνιακών δεξιοτήτων στον χώρο της υγείας, στη συναισθηματική νοημοσύνη των εχόντων/ουσών θέσεις ηγεσίας και στην εκπαίδευση (τόσο σε εικονικό περιβάλλον όσο και σε πλαίσιο φυσικής τάξης) σε δεξιότητες επικοινωνίας με ανθρώπους που πάσχουν από νευροαναπτυξιακές διαταραχές.
  • Απονομή του βραβείου Peter Deater Award στην Prof Madalena Patricio και ομιλία της που παρουσιάζει την αναγκαιότητα οι φοιτητές-φοιτήτριες Ιατρικής να εμφορούνται από ενσυναίσθηση και αφετέρου τη δυσκολία απόκτησης της συγκεκριμένης ικανότητας.
  • Εργαστήριο (workshop) με στόχο την ενδυνάμωση της δεξιότητας της από κοινού (μεταξύ ασθενούς-ιατρού) λήψης ιατρικών αποφάσεων και της ασθενοκεντρικής παροχής υπηρεσιών υγείας.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

  • Συζήτηση για την ανάγκη εκπαίδευσης επαγγεματιών υγείας με πυξίδα τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα στην κοινωνία στο πλαίσιο άσκησης της ιατρικής στο σύγχρονο πραγματικό κόσμο.
  • Πάνελ συζήτησης αναφορικά με τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών με έμφαση στις τροποποιήσεις στο περιεχόμενο των διδακτικών αντικειμένων και την εφαρμογή και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των συγκεκριμένων διαφοροποιήσεων.
  • Στρογγυλή τράπεζα σχετικά με το «κρυφό»/«λανθάνον» πρόγραμμα (‘hidden’ curriculum) και την -πέραν της τυπικής εκπαίδευσης- μάθηση που λαμβάνει χώρα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον με πρωτοβουλία των ίδιων των φοιτητών/τριών. Ειδικότερα, θα προβληθούν οι πρότυπες και πρωτότυπες δράσεις εκπαιδευτικού, κοινωνικού και εθελοντικού χαρακτήρα που διοργανώνονται από μέλη της HelMSIC (Hellenic Medical Students’ International Committee) και της ΕΕΦΙΕ (Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας). Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστεί ένα διεπιστημονικό μοντέλο εκπαίδευσης στη Βασική Υποστήριξη Ζωής (Basic Life Support) με συμμετοχή τόσο ειδικών επαγγελματιών υγείας όσο και προπτυχιακών φοιτητών/τριών.
  • Εργαστήριο (workshop) που αποσκοπεί στην παροχή πρακτικών συμβουλών για την προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης των επαγγελματιών υγείας και τη σχετική εξάσκηση με στόχο τη βελτιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Σε ένα συνέδριο που στηρίχθηκε στη συν-δημιουργία θα συζητηθούν αυτά που θεωρούν οι σημερινοί φοιτητές – φοιτήτριες και αυριανοί γιατροί ουσιαστικά για την ιατρική εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο ενισχύεται από την AMSE2024Student TaskForce, μια δημιουργική ομάδα που αποτελείται από 25 φοιτητές Ιατρικής, οι οποίοι κλήθηκαν να φέρουν τις φρέσκες καινοτόμες ιδέες τους στο τραπέζι και να συμβάλλουν στη διοργάνωση του AMSE2024 Conference στη Θεσσαλονίκη. Η TaskForce διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της εκδήλωσης, και τη δημιουργία πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των συμμετεχόντων στο συνέδριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/10/2024 - 16:35
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
  • ΑΠΘ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΦΡΟΝΤΙΔΑ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • AMSE

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επαναστατική μέθοδος με βλαστοκύτταρα αφήνει πολλές ελπίδες για θεραπεία του διαβήτη τύπου 1
Επαναστατική μέθοδος με βλαστοκύτταρα αφήνει πολλές ελπίδες για θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 14 Οκτωβρίου 2024
Ημερίδα στο «Λαϊκό» για τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 14 Οκτωβρίου 2024
Ημερίδα στο «Λαϊκό» για τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίστα ανοικτών κλινικών μελετών για ένταξη ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα
Υγεία
27/03/2026 - 17:51

Λίστα ανοικτών κλινικών μελετών για ένταξη ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα

Παραλήρημα στους νοσηλευόμενους ασθενείς: Συχνή και επείγουσα ιατρική κατάσταση - Γιατί δεν αναγνωρίζεται άμεσα
Health Talk
27/03/2026 - 15:47

Παραλήρημα στους νοσηλευόμενους ασθενείς: Συχνή και επείγουσα ιατρική κατάσταση - Γιατί δεν αναγνωρίζεται άμεσα

Roche Hellas: Οι καινοτόμες θεραπείες έχουν συμβάλει κατά 35% στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής
Pharma News
26/03/2026 - 16:52

Roche Hellas: Οι καινοτόμες θεραπείες έχουν συμβάλει κατά 35% στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής

Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα
Υγεία
26/03/2026 - 13:00

Φάρμακα που λαμβάνονται πιο εύκολα από τα παιδιά χάρη στην 3D τεχνολογία και το βρεφικό γάλα

Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS
Patient Talk
24/03/2026 - 19:52

Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS

Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43

Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λίστα ανοικτών κλινικών μελετών για ένταξη ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα
Υγεία
27/03/2026 - 17:51
Η επιτροπή του EMA άναψε το «πράσινο» φως για πέντε νέα φάρμακα - Τα τρία αφορούν ασθενείς με καρκίνο
Pharma Policy
27/03/2026 - 16:42
Παραλήρημα στους νοσηλευόμενους ασθενείς: Συχνή και επείγουσα ιατρική κατάσταση - Γιατί δεν αναγνωρίζεται άμεσα
Health Talk
27/03/2026 - 15:47
Mεταπτυχιακοί φοιτητές Ιατρικής του ΕΚΠΑ στην «Ημέρα Καριέρας» του ΣΦΕΕ
Pharma Policy
27/03/2026 - 14:54
Ποιες είναι οι παθήσεις του ποδιού και πώς αντιμετωπίζονται
Health Talk
27/03/2026 - 14:22
Ο ΕΟΔΥ ενισχύει τον μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης και απόκρισης σε απειλές Δημόσιας Υγείας
Υγεία
27/03/2026 - 13:59
Δεν είναι μόνο το Αλτσχάιμερ: Τέσσερις τύποι άνοιας που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν
Υγεία
27/03/2026 - 13:16
Μιχαηλίδου στο ACTION 24: «Ψηφιακή ενδυνάμωση για 6.500 ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία»
Επικαιρότητα
27/03/2026 - 12:47
Καθορίστηκαν ύψος, κόστος και ποσό υγειονομικής δαπάνης που προκαταβάλλεται στους στρατιωτικούς
Πολιτική Υγείας
27/03/2026 - 12:24
Τροφές και τρόποι για τον καθαρισμό του εντέρου με φυσικό τρόπο
Διατροφή
27/03/2026 - 12:06
Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο και συνολικά 17
Επικαιρότητα
27/03/2026 - 11:32
Με οστεομυελίτιδα και σημάδια κακοποίησης στο Καραμανδάνειο βρέφος 10 μηνών
Επικαιρότητα
27/03/2026 - 11:06
Οδηγός από τον ΠΟΥ με νέα διαγνωστικά εργαλεία για την καταπολέμηση της φυματίωσης
Πολιτική Υγείας
27/03/2026 - 10:44
Αλλαγή ώρας και φέτος: Έξι απλές συμβουλές για να προσαρμόσετε τη διάθεση και τον ύπνο σας!
Υγεία
27/03/2026 - 10:11
Οι σύγχρονες ανάγκες των γονέων και η ανταπόκριση των Κέντρων Πρόληψης
Ψυχική Υγεία
27/03/2026 - 09:47
Μειώθηκαν οι μητρικοί θάνατοι σε παγκόσμιο επίπεδο - Εκτός στόχων περισσότερες από 100 χώρες
Υγεία
27/03/2026 - 09:18
Πώς ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας;
Health Talk
27/03/2026 - 08:19
Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής: Δωρεάν webinar από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο
Ψυχική Υγεία
27/03/2026 - 03:39
Το Σάββατο 28 Μαρτίου το 8ο πανελλήνιο συνέδριο της ΡευΜΑζην
Patient Talk
27/03/2026 - 00:11
Τέσσερις στους πέντε κτηνιάτρους ζητούν υποστήριξη για την ψυχική τους υγεία και ευημερία
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 23:22
«Θέλω να πάψω να υποφέρω» - 25χρονη τετραπληγική υποβλήθηκε σε ευθανασία κόντρα στην οικογένειά της
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 22:57
Συγκίνηση στην παρέλαση για την 25η Μαρτίου - Ο ΕΕΣ κέρδισε το ζεστό χειροκρότημα επισήμων και κόσμου
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 22:34
Το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ
Υγεία
26/03/2026 - 22:02
Επτά τρόφιμα που πρέπει να έχουν μόνιμη θέση στο τραπέζι μας
Διατροφή
26/03/2026 - 21:08
Αντίδραση της Google σε δικαστική απόφαση για τον εθισμό ανήλικης
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 20:44
«Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης»: Η πρωτοβουλία που φέρνει την πρόληψη στην ελληνική περιφέρεια
Υγεία
26/03/2026 - 20:21
EFPIA: Κίνδυνοι για ασθενείς και εταιρείες από τους περιορισμούς στη χρήση των PFAS
Pharma Policy
26/03/2026 - 20:03
Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών online: «Όχι» του ευρωκοινοβουλίου στην παράταση της εθελοντικής ανίχνευσης
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 19:37
Άμεση ανάκληση αράπικου φυστικιού από τον ΕΦΕΤ
Επικαιρότητα
26/03/2026 - 19:21
Άσθμα και αλλεργίες την άνοιξη: Συμπτώματα, ποιότητα ζωής και σύγχρονες θεραπείες
Health Talk
26/03/2026 - 19:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συντονιστικό ΠΦΥ: «Δεν υφίσταται διαθέσιμο υπόλοιπο για την αποπληρωμή του clawback του 2023»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 21:17
Στρατηγική συνεργασία με τη Siemens Healthineers για τον Όμιλο Ιατρόπολις
Υπηρεσίες Υγείας
25/03/2026 - 03:46
Ρομποτική χειρουργική με το σύστημα Da Vinci στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας
Υπηρεσίες Υγείας
25/03/2026 - 08:11
Επιστολή επαγγελματιών υγείας προς τους ευρωβουλευτές: Αρνούμαστε να γίνουμε όργανα εκτέλεσης απελάσεων
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 08:54
ΠΟΥ:Ενθαρρυντική πρόοδος στις πολιτικές υγείας χωρίς αποκλεισμούς για πρόσφυγες και μετανάστες
Πολιτική Υγείας
26/03/2026 - 13:17
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo