ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ετήσιο συνέδριο της AMSE, στην Θεσσαλονίκη, εστιάζει στην εκπαίδευση για φροντίδα υγείας με επίκεντρο τον ασθενή

Υγεία
UNSPLASH
Η Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προσκαλεί φοιτητές, εκπαιδευτές, ερευνητές ιατρικής και όλων των επαγγελμάτων υγείας, ασθενείς, φροντιστές και πολίτες στο ετήσιο συνέδριο της Association of Medical Schools in Europe (AMSE) που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο 17-19 Οκτωβρίου.
Δευτέρα, 14/10/2024 - 16:24
— Photo: UNSPLASH
News4Health Team News4Health Team

Στο συνέδριο αναμένεται να συζητηθούν οι προκλήσεις της παροχής υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο και η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, που μετασχηματίζεται ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες υγείας της κοινωνίας του μέλλοντος.

Η AMSE καλλιεργεί τη συνεργασία και την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των Ιατρικών Σχολών στην Ευρώπη και υποστηρίζει τη δημιουργία ενεργών σχέσεων και διαλόγου με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στην εκπαίδευση, την έρευνα, και τη φροντίδα υγείας. Στο συνέδριο AMSE2024 με κεντρικό θέμα «Educating for patient-centred and community-engaged healthcare» (Εκπαίδευση για φροντίδα υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες υγείας της κοινωνίας) θα συζητηθούν μεταξύ άλλων θεμάτων εκπαίδευσης και φροντίδας υγείας τα παρακάτω θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος:

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ

  • Διασυνδεδεμένη φροντίδα υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο. Θα συζητηθούν οι διαδρομές υγείας και η φροντίδα ασθενών με σύνθετες ανάγκες στο σπίτι, η ειδική προσέγγιση στη μετάβαση της φροντίδας από τη φροντίδα παιδιών σε φροντίδα ενηλίκων, η λειτουργία διεπιστημονικών ομάδων επαγγελματιών υγείας και η εκπαίδευση γιατρών και ασθενών στην από κοινού λήψη αποφάσεων θεραπείας.
  • Φοιτητές-φοιτήτριες και καθηγητές-καθηγήτριες επαγγελμάτων υγείας, εκπρόσωποι ασθενών, ασθενείς, φροντιστές, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, και πολίτες θα συζητήσουν σε ανοιχτό διάλογο τις σημαντικότερες προκλήσεις και τα βήματα που απαιτείται να γίνουν για να συμβάλουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους στη διαμόρφωση της κουλτούρας και του πλαισίου παροχής υπηρεσιών υγείας υπό το συντονισμό της Προέδρου του συνεδρίου Καθηγήτριας Ιατρικής ΑΠΘ Αθανασίας Πρίντζα.

AMSE 2

  • Ομιλία αναφορικά με την εξασφάλιση της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και τη διαφύλαξη της ασφάλειας των ασθενών. Πρωτοβουλίες, συμμετοχή και αυτενέργεια των φοιτητών στην εκπαίδευση τους και την έρευνα. Ηθική και δεοντολογία της κλινικής έρευνας. Έρευνα και καινοτομία στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας. Τεχνολογικά υποστηριζόμενη μάθηση και καινοτόμες τεχνολογίες εμβύθισης (Immersive Teaching) στη σύγχρονη ιατρική εκπαίδευση θα συζητηθούν αλλά και θα παρουσιαστούν βιωματικά στους συμμετέχοντες του συνεδρίου, που θα εχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με εφαρμογές που έχουν στη διάθεσή τους οι φοιτητές και νέες εφαρμογές που αναπτύσσονται και αλλάζουν δραστικά τη σύγχρονη ιατρική εκπαίδευση.
  • Μάθηση που προετοιμάζει για την παροχή υπηρεσιών υγείας σε πραγματικές συνθήκες. Χειρουργική εκπαίδευση πέρα από τις δεξιότητες. Η σύνδεση της ψυχοσωματικής υγείας και ευεξίας ή εξουθένωσης των επαγγελματιών υγείας με την ασφάλεια των ασθενών. Η εκπαίδευση με επίκεντρο τον ασθενή ως προετοιμασία για την άσκηση ιατρικής σε πραγματικές συνθήκες με επίκεντρο τον άνθρωπο σε κάθε κοινωνικό πλαίσιο. Εκπαίδευση και έρευνα που λαμβάνουν υπόψιν τους τα συναισθηματικά τραύματα των ανθρώπων. Καλλιέργεια της κλινικής συλλογιστικής που συνεκτιμά την πολυπλοκότητα του πραγματικού κόσμου και κατάλληλων δεξιοτήτων, η γνώση και ικανότητα αυτόνομης εκτέλεσης των οποίων κρίνεται εκ των ων ουκ άνευ (entrustable professional activities) για την άσκηση της ιατρικής.

AMSE 1

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

  • Ο ρόλος της ηγεσίας και ανάπτυξης ομάδων στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας. Διεθνοποίηση των ιατρικών σπουδών. Η Ευρωπαϊκή οπτική στον τομέα των δεξιοτήτων εκείνων, η γνώση και ικανότητα αυτόνομης εκτέλεσης των οποίων από τους/τις προπτυχιακούς/ες φοιτητές/τριες κρίνεται επιτακτική (entrustable professional activites). Η τεχνητή νοημοσύνη στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Ψυχοσωματική υγεία ή εξουθένωση των φοιτητών – φοιτητριών ιατρικής.
  • Πάνελ συζήτησης για τους στόχους, το παρόν και το μέλλον των προγραμμάτων ανάπτυξης / συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του ακαδημαϊκού διδακτικού προσωπικού των Ιατρικών Τμημάτων. Συζήτηση των Προέδρων των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας για τις προκλήσεις και τις απαραίτητες αλλαγές στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών υπό το συντονισμό του Προέδρου του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ καθ Στέφανου Τριαρίδη και του Προέδρου της AMSE Prof Harm Peters.
  • Διαλέξεις που επικεντρώνονται στο δεοντολογικό τρόπο διδασκαλίας των επικοινωνιακών δεξιοτήτων στον χώρο της υγείας, στη συναισθηματική νοημοσύνη των εχόντων/ουσών θέσεις ηγεσίας και στην εκπαίδευση (τόσο σε εικονικό περιβάλλον όσο και σε πλαίσιο φυσικής τάξης) σε δεξιότητες επικοινωνίας με ανθρώπους που πάσχουν από νευροαναπτυξιακές διαταραχές.
  • Απονομή του βραβείου Peter Deater Award στην Prof Madalena Patricio και ομιλία της που παρουσιάζει την αναγκαιότητα οι φοιτητές-φοιτήτριες Ιατρικής να εμφορούνται από ενσυναίσθηση και αφετέρου τη δυσκολία απόκτησης της συγκεκριμένης ικανότητας.
  • Εργαστήριο (workshop) με στόχο την ενδυνάμωση της δεξιότητας της από κοινού (μεταξύ ασθενούς-ιατρού) λήψης ιατρικών αποφάσεων και της ασθενοκεντρικής παροχής υπηρεσιών υγείας.

Σάββατο 19 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής

  • Συζήτηση για την ανάγκη εκπαίδευσης επαγγεματιών υγείας με πυξίδα τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα στην κοινωνία στο πλαίσιο άσκησης της ιατρικής στο σύγχρονο πραγματικό κόσμο.
  • Πάνελ συζήτησης αναφορικά με τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών με έμφαση στις τροποποιήσεις στο περιεχόμενο των διδακτικών αντικειμένων και την εφαρμογή και αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των συγκεκριμένων διαφοροποιήσεων.
  • Στρογγυλή τράπεζα σχετικά με το «κρυφό»/«λανθάνον» πρόγραμμα (‘hidden’ curriculum) και την -πέραν της τυπικής εκπαίδευσης- μάθηση που λαμβάνει χώρα στο ακαδημαϊκό περιβάλλον με πρωτοβουλία των ίδιων των φοιτητών/τριών. Ειδικότερα, θα προβληθούν οι πρότυπες και πρωτότυπες δράσεις εκπαιδευτικού, κοινωνικού και εθελοντικού χαρακτήρα που διοργανώνονται από μέλη της HelMSIC (Hellenic Medical Students’ International Committee) και της ΕΕΦΙΕ (Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας). Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστεί ένα διεπιστημονικό μοντέλο εκπαίδευσης στη Βασική Υποστήριξη Ζωής (Basic Life Support) με συμμετοχή τόσο ειδικών επαγγελματιών υγείας όσο και προπτυχιακών φοιτητών/τριών.
  • Εργαστήριο (workshop) που αποσκοπεί στην παροχή πρακτικών συμβουλών για την προαγωγή της συναισθηματικής νοημοσύνης των επαγγελματιών υγείας και τη σχετική εξάσκηση με στόχο τη βελτιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.

Σε ένα συνέδριο που στηρίχθηκε στη συν-δημιουργία θα συζητηθούν αυτά που θεωρούν οι σημερινοί φοιτητές – φοιτήτριες και αυριανοί γιατροί ουσιαστικά για την ιατρική εκπαίδευση.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο ενισχύεται από την AMSE2024Student TaskForce, μια δημιουργική ομάδα που αποτελείται από 25 φοιτητές Ιατρικής, οι οποίοι κλήθηκαν να φέρουν τις φρέσκες καινοτόμες ιδέες τους στο τραπέζι και να συμβάλλουν στη διοργάνωση του AMSE2024 Conference στη Θεσσαλονίκη. Η TaskForce διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της εκδήλωσης, και τη δημιουργία πρωτοβουλιών για τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας των συμμετεχόντων στο συνέδριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/10/2024 - 16:35
  • ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
  • ΑΠΘ
  • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • ΦΡΟΝΤΙΔΑ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ
  • AMSE

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επαναστατική μέθοδος με βλαστοκύτταρα αφήνει πολλές ελπίδες για θεραπεία του διαβήτη τύπου 1
Επαναστατική μέθοδος με βλαστοκύτταρα αφήνει πολλές ελπίδες για θεραπεία του διαβήτη τύπου 1 14 Οκτωβρίου 2024
Ημερίδα στο «Λαϊκό» για τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας 14 Οκτωβρίου 2024
Ημερίδα στο «Λαϊκό» για τις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις
Επικαιρότητα
04/12/2025 - 21:23

Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις

Roche Diagnostics Hellas: «Τα διαγνωστικά είναι οι αφανείς ήρωες στην υγειονομική περίθαλψη»
Pharma News
04/12/2025 - 20:39

Roche Diagnostics Hellas: «Τα διαγνωστικά είναι οι αφανείς ήρωες στην υγειονομική περίθαλψη»

Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08

Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 Δεκεμβρίου
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 17:47

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 Δεκεμβρίου

Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 10:18

Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες

Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19

Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τρεις θεραπείες για ανανεωμένο πρόσωπο πριν την Πρωτοχρονιά
Ομορφιά
06/12/2025 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα νόσου Wilson: Όταν η περίσσεια χαλκού προκαλεί ηπατική νόσο ακόμα και ψυχιατρική ασθένεια
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 10:00
Τέλος στον εμβολιασμό όλων των νεογέννητων κατά της ηπατίτιδας Β στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 09:30
ΕΟΠΥΥ: Πώς φτάσαμε στην εξάρθρωση κυκλώματος εικονικών συνταγογραφήσεων
Επικαιρότητα
06/12/2025 - 08:28
Εμμηνόπαυση και ρευματικό νόσημα: Ένας δύσκολος συνδυασμός που μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί
Υγεία
05/12/2025 - 19:00
Σπιτικά γιατροσόφια για τον βασανιστικό βήχα
Υγεία
05/12/2025 - 18:00
Σαρκοπενία: Ο ρόλος των ενέσεων απώλειας βάρους
Health Talk
05/12/2025 - 17:00
Μνημόνιο συνεργασίας Ιδρύματος «Η Θεοτόκος» και ΙΝΣΕΤΕ για την ένταξη νέων στο φάσμα του αυτισμού στον τουρισμό
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 16:00
Πού οφείλονται τα διαγνωστικά «ρεκόρ» της ΔΕΠΥ
Ψυχική Υγεία
05/12/2025 - 15:00
Κοινό φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα προστατεύει τα νεφρά
Υγεία
05/12/2025 - 14:00
Χριστουγεννιάτικη κόπωση: Πότε κρύβει ελλείψεις συστατικών από τον οργανισμό μας - Τα συμπτώματα
Υγεία
05/12/2025 - 13:00
Πρακτικές οδηγίες προστασίας τους εντέρου κατά τη λήψη αντιβίωσης
Υγεία
05/12/2025 - 12:00
Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας: Προκήρυξη για 53 μόνιμους ψυχίατρους και παιδοψυχίατρους
Πολιτική Υγείας
05/12/2025 - 10:47
Ο καλός γάμος δεν παχαίνει! - Ο ρόλος της ωκυτοκίνης
Υγεία
05/12/2025 - 10:00
Την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού επιβεβαιώνει γαλλική έρευνα
Υγεία
05/12/2025 - 09:00
Νέα θεραπευτική επιλογή για μορφή καρκίνου της ουροδόχου κύστης
Υγεία
05/12/2025 - 07:39
M·A·C Cosmetics: 1,3 εκατ. δολάρια σε οργανισμούς HIV και AIDS για το πρόγραμμα VIVA GLAM
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 05:12
Χριστουγεννιάτικο bazaar και εθελοντική αιμοδοσία στις 13 και 14 Δεκεμβρίου από την «Πηγή Ζωής»
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 03:26
Ευλογιά των προβάτων: Θανατώθηκαν 430.000 ζώα - 80 νέα κρούσματα την περασμένη εβδομάδα
Επικαιρότητα
05/12/2025 - 00:07
Impact Report 2024: Οι δράσεις της Bayer Ελλάς για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Pharma News
04/12/2025 - 23:32
Νέα διάκριση της ταινίας «Rare Land» της Chiesi στα Bravo Awards 2025
Pharma News
04/12/2025 - 22:11
Κλινικές μελέτες: Τα μετέωρα βήματα και οι προκλήσεις
Επικαιρότητα
04/12/2025 - 21:23
Κύφωση και οστεοπόρωση: Απλές παρεμβάσεις για την αποτροπή μετά τα 40
Health Talk
04/12/2025 - 20:57
Roche Diagnostics Hellas: «Τα διαγνωστικά είναι οι αφανείς ήρωες στην υγειονομική περίθαλψη»
Pharma News
04/12/2025 - 20:39
Γιατί η μυρωδιά της βροχής στο χώμα μας ανακουφίζει ψυχικά
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 18:06
ΠΟΥ: Αυξήθηκαν σημαντικά οι θάνατοι από ελονοσία το 2024 - Παιδιά τα περισσότερα θύματα
Υγεία
04/12/2025 - 17:18
Νέα μελέτη: Ο «αόρατος» κίνδυνος της όψιμης έναρξης κατάθλιψης στους μακροχρόνιους επιζώντες καρκίνου
Ψυχική Υγεία
04/12/2025 - 16:49
Παχυσαρκία: Ανοίγει ο δρόμος για την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε 8 χιλιάδες πολίτες
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 16:26
Ενέσεις απώλειας βάρους: Λιγότερα κανονικά γεύματα, περισσότερα σνακ
Διατροφή
04/12/2025 - 16:07
Δημητριακά: Το πιο μολυσμένο τρόφιμο με «παντοτινά χημικά» στην Ευρώπη
Διατροφή
04/12/2025 - 15:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού: Συνδυασμός συμπληρωμάτων επιδρά θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων
Υγεία
03/12/2025 - 12:21
Παχυσαρκία: Ανοίγει ο δρόμος για την δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε 8 χιλιάδες πολίτες
Πολιτική Υγείας
04/12/2025 - 16:26
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
Τρία βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 15:04
Δημητριακά: Το πιο μολυσμένο τρόφιμο με «παντοτινά χημικά» στην Ευρώπη
Διατροφή
04/12/2025 - 15:44
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo