ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ορολογικά τεστ ως όπλο κατά της πανδημίας

Υγεία
Τα ορολογικά τεστ ως όπλο κατά της πανδημίας
Τα ορολογικά τεστ ανιχνεύουν τα αντισώματα στο αίμα, με αποτέλεσμα να αποτελούν ένα πολύτιμο σύμμαχο για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Τετάρτη, 27/05/2020 - 14:35
News4Health Team News4Health Team

Τα ορολογικά τεστ, ανιχνεύουν την παρουσία αντισωμάτων στο αίμα όταν ο οργανισμός αποκρίνεται σε μία συγκεκριμένη λοίμωξη, όπως στην περίπτωση της COVID-19, άρα ανιχνεύουν την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό, και όχι τον ίδιο τον ιό.

Οι Καθηγήτριες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Εύη Λιανίδου και Ράνια Τσιτσιλώνη και οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τον ρόλο των ορολογικών τεστ στη νόσο COVID-19.

Στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης όμως, τα αντισώματα μπορεί να μην ανιχνευθούν, και αυτό περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα εφαρμογής των τεστ αντισωμάτων για διάγνωση.

Αντίθετα, τα ορολογικά τεστ μπορούν να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στη μάχη κατά της COVID-19, προσφέροντας τη δυνατότητα επιλογής των ατόμων εκείνων που ήλθαν σε επαφή με τον ιό SARS-CoV-2 και ανέπτυξαν ανοσολογική απόκριση.

Επιπρόσθετα τα συγκεκριμένα τεστ μπορούν να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση ατόμων που θα μπορούσαν να προσφέρουν αίμα, και συγκεκριμένα πλάσμα, το οποίο και θα μπορούσε να χορηγηθεί θεραπευτικά σε άτομα βαρέως νοσούντα από COVID-19.

Όμως η σωστή χρήση αυτών των τεστ προϋποθέτει μια εις βάθος κατανόηση των χαρακτηριστικών απόδοσης και των περιορισμών τους.

Πολλές μελέτες διεξάγονται σε διεθνές επίπεδο για να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα που θα μας δώσουν πληροφορίες για τη σωστή χρήση τους, όπως για το εάν η παρουσία αντισωμάτων πιστοποιεί ένα επίπεδο ανοσίας ικανό να εξαλείψει ή και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο επαναμόλυνσης, καθώς και να μας πληροφορήσει πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσει η ανοσία αυτή.

Η απόδοση των τεστ αυτών περιγράφεται από:

1. Τη διαγνωστική τους ευαισθησία, ή πιο απλά από την ικανότητά τους να ταυτοποιούν την παρουσία αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 σε θετικά δείγματα, και μετράται ως % ποσοστό ανίχνευσης αληθώς θετικών δειγμάτων, και

2. Τη διαγνωστική τους ειδικότητα, ή πιο απλά από την ικανότητά τους να ταυτοποιούν ως αρνητικά, δείγματα τα οποία είναι αρνητικά στην παρουσία αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 και μετράται ως % ποσοστό ανίχνευσης αληθώς αρνητικών δειγμάτων.

Η διαγνωστική ευαισθησία μπορεί να πιστοποιηθεί μόνο μέσω της ανάλυσης δειγμάτων ατόμων που αποδεδειγμένα έχουν εκτεθεί στον ιό και είχαν θετικό μοριακό τεστ.

Η διαγνωστική ειδικότητα υπολογίζεται με βάση την ανάλυση μεγάλου αριθμού δειγμάτων τα οποία έχουν συλλεγεί και καταψυχθεί πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, με σκοπό να ελεγχθεί αν το τεστ δίνει ψευδώς θετικά αποτελέσματα λόγω της παρουσίας αντισωμάτων έναντι άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού από άλλου τύπου κορωνοϊούς.

Οι εκτιμήσεις της διαγνωστικής ευαισθησίας και ειδικότητας είναι εκτιμήσεις που βασίζονται σε στατιστικά δεδομένα που προέρχονται κατά προτίμηση από ανάλυση μεγάλου αριθμού δειγμάτων.

Όσο περισσότερα δείγματα αναλύονται, τόσο πιο αξιόπιστες είναι οι εκτιμήσεις της διαγνωστικής ευαισθησίας και ειδικότητας.

Ορολογικά τεστ: Η χρησιμότητα τους

Η χρησιμότητα των ορολογικών τεστ καθορίζεται επίσης από τη θετική και αρνητική προβλεπτική τους αξία, στην οποία συνεκτιμώνται εκτός από τη διαγνωστική ευαισθησία και ειδικότητα και ο επιπολασμός, ή πιο απλά το ποσοστό των ατόμων στο γενικό πληθυσμό που έχουν αναπτύξει αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2.

Η θετική και αρνητική προβλεπτική αξία των ορολογικών τεστ εξαρτώνται άμεσα από τον επιπολασμό και βοηθούν στη σωστή εκτίμηση του αληθούς αριθμού ατόμων θετικών ως προς την παρουσία αντισωμάτων μέσα σε ένα δεδομένο πληθυσμό, κατά πόσο ένα άτομο που βρεθεί θετικό σε ένα τεστ όντως φέρει αντισώματα έναντι του ιού, και επίσης πόσο πιθανό είναι ένα αρνητικό τεστ όντως να είναι αρνητικό ως προς την παρουσία αντισωμάτων.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι αν παράλληλα με τα τεστ αντισωμάτων δεν ληφθούν υπόψη και άλλες σχετικές πληροφορίες, όπως το κλινικό ιστορικό και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών αναλύσεων, τα τεστ αυτά θα μπορούσαν να δώσουν πολλά ψευδώς θετικά αποτελέσματα.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε δεδομένα για τον επιπολασμό του SARS-CoV-2 με βάση τον έλεγχο της παρουσίας ή όχι αντισωμάτων έναντί του, και επίσης ο επιπολασμός μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τη χρονική διάρκεια παραμονής και κυκλοφορίας του ιού σε μια χώρα.

Επιπρόσθετα, ο επιπολασμός μπορεί να μεταβάλλεται σε διαφορετικούς πληθυσμούς μέσα στην ίδια χώρα, όπως για παράδειγμα στην ομάδα των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Στο γενικό πληθυσμό, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά ασυμπτωματικών, το αποτέλεσμα ενός μοναδικού τεστ αντισωμάτων μπορεί να μην είναι απόλυτα ακριβές για να ληφθούν αποφάσεις ως προς το εάν το συγκεκριμένο άτομο όντως είχε υποκείμενη λοίμωξη, ή έχει όντως αντισώματα έναντι του ιού.

Η ακρίβεια του αποτελέσματος θα μπορούσε σε αυτή την περίπτωση να ενισχυθεί σημαντικά μέσω ενός δεύτερου ορολογικού τεστ, το οποίο ανιχνεύει αντισώματα έναντι διαφορετικής πρωτεΐνης του ιού.

Ο FDA έχει πολύ πρόσφατα (22/05/20) συνοψίσει τα χαρακτηριστικά απόδοσης των 13 ορολογικών τεστ που έχει εγκρίνει μέχρι τώρα, με βάση τις πληροφορίες που κατατέθηκαν από τις εταιρείες διαγνωστικών, και χρησιμοποιήθηκαν για την αδειοδότηση αυτών των δοκιμασιών για έκτακτη χρήση (EUA: Emergency Use Authorization), και με την εκτίμηση επιπολασμού της τάξεως του 5% για θετική και αρνητική προβλεπτική αξία (https://www.fda.gov/medical-devices/emergency-situations-medical-devices/eua-authorized-serology-test-performance).

Τελευταία τροποποίηση στις 27/05/2020 - 14:50
  • ΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΤΕΣΤ
  • ΤΕΣΤ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ
  • ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός: Το καλοκαίρι έρχεται και τα κλιματιστικά ανοίγουν με προσοχή στις ρυθμίσεις
Κορονοϊός: Το καλοκαίρι έρχεται και τα κλιματιστικά ανοίγουν με προσοχή στις ρυθμίσεις 27 Μαϊος 2020
Κορονοϊός: Συστάσεις για τη διαχείριση ασθενών που νοσηλεύονται σε νευρολογικές κλινικές νοσοκομείων αναφοράς 27 Μαϊος 2020
Κορονοϊός: Συστάσεις για τη διαχείριση ασθενών που νοσηλεύονται σε νευρολογικές κλινικές νοσοκομείων αναφοράς

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: Οι διαφορές μεταξύ χανταϊού και Covid 19, ο κίνδυνος πανδημίας και τα ποσοστά θνησιμότητας
Υγεία
11/05/2026 - 20:03

ΠΟΥ: Οι διαφορές μεταξύ χανταϊού και Covid 19, ο κίνδυνος πανδημίας και τα ποσοστά θνησιμότητας

Πειραματικό εμβόλιο mRNA κατά της γρίπης των πτηνών: Πώς λειτουργεί και γιατί αποτελεί ορόσημο
Υγεία
11/05/2026 - 11:48

Πειραματικό εμβόλιο mRNA κατά της γρίπης των πτηνών: Πώς λειτουργεί και γιατί αποτελεί ορόσημο

Χανταϊός: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Υγεία
08/05/2026 - 09:00

Χανταϊός: Γιατί δεν μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία

Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την επόμενη πανδημία
Πολιτική Υγείας
06/05/2026 - 10:00

Η ανθρωπότητα είναι απροετοίμαστη για την επόμενη πανδημία

Ρουμανία: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υπόθεση απάτης με δημόσιες συμβάσεις που αφορούν την πανδημία Covid-19
Επικαιρότητα
27/04/2026 - 23:16

Ρουμανία: Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για υπόθεση απάτης με δημόσιες συμβάσεις που αφορούν την πανδημία Covid-19

Ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό με τον οποίο η παχυσαρκία εμποδίζει τη δράση των εμβολίων
Υγεία
16/04/2026 - 13:00

Ερευνητές ανακάλυψαν το μηχανισμό με τον οποίο η παχυσαρκία εμποδίζει τη δράση των εμβολίων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δράση προληπτικών εξετάσεων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στη Δυτική Αθήνα
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 17:38
Ακόμα και σε κατάθλιψη μπορούν να οδηγήσουν οι πτώσεις στην τρίτη ηλικία
Υγεία
05/06/2026 - 16:44
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι αστικοί κήποι ασπίδα απέναντι στην κλιματική κρίση
Επικαιρότητα
05/06/2026 - 16:06
Έρχεται το «χάπι της νύχτας» για το ροχαλητό και την υπνική άπνοια
Health Talk
05/06/2026 - 15:42
Γεωργιάδης: «Το "βραχιολάκι" επεκτείνεται και οι εφημερίες στα νοσοκομεία βελτιώνονται»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 14:36
Δύο ερευνήτριες της Οξφόρδης δουλεύουν στα πρότυπα του εμβολίου κατά της Covid-19 για τον Έμπολα
Υγεία
05/06/2026 - 14:01
Βραβείο «γυναικείας επιχειρηματικότητας και ηγεσίας» στην Ιουλία Τσέτη από το ΕΒΕΑ
Pharma News
05/06/2026 - 13:46
Νέοι κανόνες υγιεινής στα σχολικά κυλικεία στο πλαίσιο της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 13:28
«Δεν είναι ντροπή»: WinCancer και ΕΥΔΑΠ φέρνουν την πρόληψη στους χώρους εργασίας
Patient Talk
05/06/2026 - 12:54
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ τιμήθηκε από το ΕΒΕΑ με το βραβείο «Επιχειρηματικής Παράδοσης και Προόδου»
Pharma News
05/06/2026 - 12:27
Οι ενιαίες προϋποθέσεις για την ένταξη νοσηλευτών, βοηθών νοσηλευτών και διασωστών στα ΒΑΕ
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:49
Οστεοπόρωση στους άνδρες: Επιπτώσεις και πρόληψη
Health Talk
05/06/2026 - 11:22
Συστάσεις από την Κομισιόν στην Ελλάδα για τον προσωπικό ιατρό και τις υψηλές ιδιωτικές δαπάνες υγείας
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 11:04
Συστάσεις Γεωργιάδη σε διοίκηση και εργαζόμενους στο Γ.Ν. Καβάλας: «Να κοπούν μαχαίρι οι αντιπαραθέσεις»
Πολιτική Υγείας
05/06/2026 - 10:29
Νέα μελέτη συσχετίζει την κατανάλωση φυτικών ινών με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ
Διατροφή
05/06/2026 - 10:01
Νέο αντιανδρογόνο στη θεραπευτική φαρέτρα για τον μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη
Υγεία
05/06/2026 - 09:36
Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κινητοποίηση των εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο για την υποστελέχωσή του, την Πέμπτη 4 Ιουνίου
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 11:09
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo