ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο μικροσκόπιο η γρίπη των πτηνών - Υπό παρακολούθηση μεταλλάξεις ύποπτες για μελλοντική πανδημία

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ιοί της γρίπης των πτηνών αποτελούν αυξανόμενη απειλή, καθώς έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στον ανθρώπινο οργανισμό και να προκαλέσουν μελλοντικές πανδημίες.
Πέμπτη, 30/01/2025 - 15:09
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση «Μία Υγεία», το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσαν επιστημονικές συμβουλές που αξιολογούν τις μεταλλάξεις του ιού της γρίπης των πτηνών και τη δυνατότητα των ιών αυτών να εξαπλωθούν στον άνθρωπο, μαζί με συστάσεις για τους τομείς της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας. Το έργο των δύο Οργανισμών βασίζεται σε εκτεταμένα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων γενετικών αναλύσεων, μελετών ανθρώπινων περιπτώσεων και παρουσίας αντισωμάτων, για να περιγράψει τους τρέχοντες κινδύνους και τις στρατηγικές μετριασμού.

Εγρήγορση και προετοιμασία

«Οι παγκόσμιες εξελίξεις απαιτούν να είμαστε σε εγρήγορση και να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη να ανταποκριθεί στην απειλή της γρίπης των πτηνών», δήλωσε η Pamela Rendi-Wagner, διευθύντρια του ECDC και πρόσθεσε πως «το ECDC υποστηρίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ στην προετοιμασία, την πρόληψη και τον περιορισμό πιθανών μελλοντικών κρουσμάτων σε ζώα και ανθρώπους. Η ύπαρξη ισχυρών σχεδίων ετοιμότητας είναι υψίστης σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Bernhard Url, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της EFSA, δήλωσε πως «το 2024, οι ιοί της γρίπης των πτηνών επέκτειναν την εμβέλειά τους, μολύνοντας είδη που προηγουμένως δεν είχαν προσβληθεί. Το έργο μας εντοπίζει βασικές μεταλλάξεις που συνδέονται με μια πιθανή εξάπλωση στον άνθρωπο, η οποία απαιτεί ταχεία ανίχνευση και αντίδραση. Η συνεργασία και η ανταλλαγή δεδομένων κατά μήκος της αλυσίδας των εμπλεκόμενων φορέων παραμένουν ουσιαστικής σημασίας για την αντιμετώπιση αναδυόμενων καταστάσεων» .

Οι ειδικοί δημιούργησαν έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μεταλλάξεων, από τον οποίο εντόπισαν 34 που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δυνατότητα των ιών της γρίπης των πτηνών να εξαπλωθούν στον άνθρωπο. Χρησιμοποιώντας μοριακή ανάλυση και γονιδιωματική επιτήρηση, τα εργαστήρια ζώων, πτηνών και δημόσιας υγείας μπορούν να ανατρέχουν στον κατάλογο μεταλλάξεων, ο οποίος θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς, για να παρακολουθούν την εμφάνιση στελεχών που θα μπορούσαν δυνητικά να απειλήσουν τον άνθρωπο.

Η επιστημονική γνωμοδότηση προσδιορίζει επίσης το πώς η προσαρμογή των ιών της γρίπης των πτηνών στα θηλαστικά μπορεί να καθοδηγείται από παράγοντες όπως οι γενετικές μεταλλάξεις, η ανάμειξη του γενετικού υλικού μεταξύ των ιών και η αλληλεπίδραση με την ανοσολογική απόκριση του ξενιστή, παράλληλα με εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα μετάδοσης στον άνθρωπο, όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες και οι περιβαλλοντικές αλλαγές που αυξάνουν την επαφή μεταξύ άγριων ζώων, πουλερικών, ζώων και ανθρώπων. Η γεωργία υψηλής πυκνότητας, οι πρακτικές χαμηλής βιοασφάλειας, η αποψίλωση των δασών, η αστικοποίηση και το παγκόσμιο εμπόριο ενισχύουν τον κίνδυνο μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο.

Βασικές συστάσεις

  • Γενετική ανάλυση: Χρήση γενετικής αλληλουχίας για την έγκαιρη ανίχνευση μεταλλάξεων ή προσαρμογών του ιού στα θηλαστικά. Επενδύστε σε συστήματα για τον γρήγορο εντοπισμό αναδυόμενων ιών και μεταλλάξεων που επιτρέπουν την εξάπλωση από ζώο σε άνθρωπο.
  • Επιτήρηση ζώων: Παρακολούθηση άρρωστων ή νεκρών θηλαστικών που συνδέονται με μολυσμένα άγρια πτηνά, πουλερικά ή θηλαστικά. Παρακολούθηση ανεξήγητων ασθενειών κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού κινδύνου και περιοχών με γρίπη των πτηνών.
  • Επιτήρηση της δημόσιας υγείας: Εξέταση των εκτεθειμένων ατόμων και τακτική αποστολή δειγμάτων για τον περαιτέρω προσδιορισμό του υποτύπου της γρίπης. Κατά τη διάρκεια κρουσμάτων σε ζώα, τα νοσοκομεία θα πρέπει να ενισχύσουν την επιτήρηση και την επαγρύπνηση, ιδίως κατά τη διάρκεια των αιχμών της περιόδου γρίπης, όταν αυξάνεται ο κίνδυνος ανάμειξης του γενετικού υλικού μεταξύ των ιών.
  • Μέτρα πρόληψης: Εφαρμόστε ισχυρά μέτρα βιοασφάλειας στις φάρμες, εκπαιδεύστε το προσωπικό, εμβολιάστε τα πουλερικά και προετοιμάστε σχέδια αντιμετώπισης κρουσμάτων. Βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και την αντιική αγωγή.
  • Μέτρα ετοιμότητας της δημόσιας υγείας: Αύξηση της ευαισθητοποίησης των ομάδων υψηλού κινδύνου, του κοινού και εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την αναγνώριση και τη διαχείριση της γρίπης των πτηνών. Εξασφάλιση συντονισμένων σχεδίων αντιμετώπισης των ανθρώπινων κρουσμάτων. Ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και τυποποιημένων διαδικασιών λειτουργίας για τον έλεγχο των εκτεθειμένων ατόμων και των επαφών των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων προληπτικών πρωτοκόλλων. Διασφάλιση συντονισμένων σχεδίων αντιμετώπισης ανθρώπινων κρουσμάτων στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης.

Η σημασία της διεπιστημονικής αντιμετώπισης

Παράλληλα με την επιστημονική γνωμοδότηση, οι Οργανισμοί ανέπτυξαν επίσης έναν οδηγό σχετικά με τον τρόπο διερεύνησης και ελέγχου των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών που επηρεάζουν τόσο τον άνθρωπο όσο και τα ζώα, χρησιμοποιώντας μια συντονισμένη προσέγγιση «Μία υγεία». Οι εμπειρογνώμονες ανέπτυξαν διαγράμματα ροής που περιγράφουν τις δράσεις αντιμετώπισης για πέντε σενάρια ξεσπάσματος στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-ζώων-περιβάλλοντος, τονίζοντας τη σημασία της διεπιστημονικής αντιμετώπισης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Το έργο αυτό θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη στη δημιουργία προσαρμοσμένων εθνικών κατευθυντήριων γραμμών.

  • ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ECDC
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στη λειτουργία του εγκεφάλου νεαρών ενηλίκων
Οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στη λειτουργία του εγκεφάλου νεαρών ενηλίκων 30 Ιανουαρίου 2025
ΕΟΔΥ: Δέκα νέοι θάνατοι από γρίπη - Αυξημένη και η θετικότητα της κοινότητας 30 Ιανουαρίου 2025
ΕΟΔΥ: Δέκα νέοι θάνατοι από γρίπη - Αυξημένη και η θετικότητα της κοινότητας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι ψηφιακές επιλογές που διαμορφώνουν την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας
Πολιτική Υγείας
01/07/2026 - 20:12

Οι ψηφιακές επιλογές που διαμορφώνουν την υγεία και το μέλλον των παιδιών μας

ΠΣΟΟ: Σήμα κινδύνου για την όραση από τη χρήση γυαλιών ηλίου από μη οπτικά καταστήματα
Υγεία
01/07/2026 - 19:16

ΠΣΟΟ: Σήμα κινδύνου για την όραση από τη χρήση γυαλιών ηλίου από μη οπτικά καταστήματα

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη: Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί το ECDC
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 13:00

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη: Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί το ECDC

Σούπερ Ελ Νίνιο: Οι σοβαρές απειλές για την υγεία των πληθυσμών στα σημεία μηδέν του μετεωρολογικού φαινομένου
Υγεία
16/06/2026 - 14:00

Σούπερ Ελ Νίνιο: Οι σοβαρές απειλές για την υγεία των πληθυσμών στα σημεία μηδέν του μετεωρολογικού φαινομένου

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους
Υγεία
12/06/2026 - 13:00

Εμβόλιο σχεδιασμένο από τεχνητή νοημοσύνη δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους

Οι «5+1» άξονες της Χάρτας που συνέταξε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για τα χρόνια CRDs
Health Talk
10/06/2026 - 15:31

Οι «5+1» άξονες της Χάρτας που συνέταξε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία για τα χρόνια CRDs

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Laser και νέες τεχνολογίες για αντιμετώπιση των παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος
Health Talk
04/07/2026 - 08:27
Ρώμη: Εκλάπησαν 80 φιάλες φαιντανύλης από το Ισραηλιτικό Νοσοκομείο
Επικαιρότητα
04/07/2026 - 03:54
Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ΑΜΚΕ «ΓΑΛΗΝΟΣ» στην Τήλο
Επικαιρότητα
04/07/2026 - 00:03
Συγκροτήθηκε σε Σώμα το νέο προεδρείο του ΙΣΠ - Παρέμεινε πρόεδρος ο Πλατανησιώτης
Υγεία
03/07/2026 - 23:29
Αναβαθμίστηκε το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης με δωρεά ύψους 4,5 εκατ. ευρώ από το Kaizen Foundation
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 22:16
Οι ακτινολόγοι στην αιχμή του δόρατος για τη υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Σχεδίου «Safe Hearts»
Υγεία
03/07/2026 - 21:39
Νέα έγκριση φαρμάκου για τον ορμονοευαίσθητο θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού
Pharma Policy
03/07/2026 - 21:03
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Με μηχανική θρομβεκτομή σώθηκε ασθενής που υπέστη μαζική πνευμονική εμβολή
Υγεία
03/07/2026 - 20:27
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε σε βάρος του ΕΟΠΥΥ απάτες με εικονικές συνταγές
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 19:03
Μπορεί ο ήλιος να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας;
Health Talk
03/07/2026 - 18:28
The Lancet: Το εμβόλιο κατά του HPV μηδένισε τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις νέες γυναίκες
Υγεία
03/07/2026 - 18:06
Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 στην Αγγελική Τριανταφύλλου για καινοτόμες αλλαγές στα ροφήματα βρώμης
Διατροφή
03/07/2026 - 17:29
ΕΟΠΕ: «Καθυστέρηση στην εφαρμογή του νέου πλαισίου για τους βιοδείκτες»
Υγεία
03/07/2026 - 16:48
Πεπτίδια: Γιατί οι γυναίκες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις παρενέργειες
Υγεία
03/07/2026 - 16:18
Θεσσαλονίκη: Έκανε χειρουργείο για κύστη κόκκυγος και κατέληξε με εγκαύματα τρίτου βαθμού
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 15:56
Αναχώρησε το κλιμάκιο εθελοντών του ΕΕΣ για την σεισμόπληκτη Βενεζουέλα
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 15:37
Παρέμβαση του ΙΣΠ για τις 22 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών που μετακινήθηκαν από το Κρατικό Νίκαιας στο «Αττικόν»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 15:16
Σύνδεση αναισθητικού με σπάνιες σοβαρές νευρολογικές επιπλοκές σε ανθρώπους με καταγωγή από τη Βενεζουέλα
Υγεία
03/07/2026 - 15:00
Θεσσαλονίκη: Τρία νοσοκομεία εντάχθηκαν σε ψηφιακό σύστημα φροντίδας ογκολογικών και αιματολογικών ασθενών
Digital Health
03/07/2026 - 14:33
Γαλλία: 100 εκατ. ευρώ για κλιματισμό και «πατέντες» στα νοσοκομεία για τον καύσωνα
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 14:00
Η καθιστική στάση για πάνω από 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο
Υγεία
03/07/2026 - 13:00
Φονική εμπρηστική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Εξιτήριο για τον Παναγιώτη Νέστορα, σταθερή η Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 12:17
Ολοκλήρωση ανακαίνισης Παίδων Πεντέλης- Μητσοτάκης: «Το μετατρέψαμε σε ένα υπερσύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 11:34
Καύσωνας: Η καλή φυσική κατάσταση βοηθά τον οργανισμό να αντέχει καλύτερα τις υψηλές θερμοκρασίες
Υγεία
03/07/2026 - 11:00
Ο πρωϊνός σας καφές καλημερίζει κυριολεκτικά το ήπαρ σας! - Τι δείχνει νέα έρευνα
Υγεία
03/07/2026 - 10:00
Έμπολα στη ΛΔ Κονγκό: Η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται, σχεδόν 440 νεκροί επισήμως
Υγεία
03/07/2026 - 09:00
Δημογραφικό: Η Χίος «αποτυπώνει» το μέλλον της Ελλάδας – «Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν πλέον ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 09:00
Εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δράσεις του ΕΕΣ για τους άστεγους του Πειραιά
Επικαιρότητα
03/07/2026 - 07:28
Η περίπτωση Μυλωνάκη αναδεικνύει τον ρόλο της Επεμβατικής Νευροακτινολογίας
Health Talk
03/07/2026 - 03:46
Ανοιχτή Αγκαλιά: Ψυχολογική υποστήριξη και διατροφική εκπαίδευση σε Φούρνους και Λειψούς
Patient Talk
03/07/2026 - 00:03

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δημογραφικό: Η Χίος «αποτυπώνει» το μέλλον της Ελλάδας – «Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν πλέον ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 09:00
Ολοκλήρωση ανακαίνισης Παίδων Πεντέλης- Μητσοτάκης: «Το μετατρέψαμε σε ένα υπερσύγχρονο παιδιατρικό νοσοκομείο»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 11:34
Γαλλία: 100 εκατ. ευρώ για κλιματισμό και «πατέντες» στα νοσοκομεία για τον καύσωνα
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 14:00
Παρέμβαση του ΙΣΠ για τις 22 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών που μετακινήθηκαν από το Κρατικό Νίκαιας στο «Αττικόν»
Πολιτική Υγείας
03/07/2026 - 15:16
Βραβείο Ευρωπαίου Εφευρέτη 2026 στην Αγγελική Τριανταφύλλου για καινοτόμες αλλαγές στα ροφήματα βρώμης
Διατροφή
03/07/2026 - 17:29
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo