ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο μικροσκόπιο η γρίπη των πτηνών - Υπό παρακολούθηση μεταλλάξεις ύποπτες για μελλοντική πανδημία

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ιοί της γρίπης των πτηνών αποτελούν αυξανόμενη απειλή, καθώς έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στον ανθρώπινο οργανισμό και να προκαλέσουν μελλοντικές πανδημίες.
Πέμπτη, 30/01/2025 - 15:09
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παναγιώτης Σπανός Παναγιώτης Σπανός

Χρησιμοποιώντας την προσέγγιση «Μία Υγεία», το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσαν επιστημονικές συμβουλές που αξιολογούν τις μεταλλάξεις του ιού της γρίπης των πτηνών και τη δυνατότητα των ιών αυτών να εξαπλωθούν στον άνθρωπο, μαζί με συστάσεις για τους τομείς της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας. Το έργο των δύο Οργανισμών βασίζεται σε εκτεταμένα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων γενετικών αναλύσεων, μελετών ανθρώπινων περιπτώσεων και παρουσίας αντισωμάτων, για να περιγράψει τους τρέχοντες κινδύνους και τις στρατηγικές μετριασμού.

Εγρήγορση και προετοιμασία

«Οι παγκόσμιες εξελίξεις απαιτούν να είμαστε σε εγρήγορση και να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη να ανταποκριθεί στην απειλή της γρίπης των πτηνών», δήλωσε η Pamela Rendi-Wagner, διευθύντρια του ECDC και πρόσθεσε πως «το ECDC υποστηρίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ στην προετοιμασία, την πρόληψη και τον περιορισμό πιθανών μελλοντικών κρουσμάτων σε ζώα και ανθρώπους. Η ύπαρξη ισχυρών σχεδίων ετοιμότητας είναι υψίστης σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Bernhard Url, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της EFSA, δήλωσε πως «το 2024, οι ιοί της γρίπης των πτηνών επέκτειναν την εμβέλειά τους, μολύνοντας είδη που προηγουμένως δεν είχαν προσβληθεί. Το έργο μας εντοπίζει βασικές μεταλλάξεις που συνδέονται με μια πιθανή εξάπλωση στον άνθρωπο, η οποία απαιτεί ταχεία ανίχνευση και αντίδραση. Η συνεργασία και η ανταλλαγή δεδομένων κατά μήκος της αλυσίδας των εμπλεκόμενων φορέων παραμένουν ουσιαστικής σημασίας για την αντιμετώπιση αναδυόμενων καταστάσεων» .

Οι ειδικοί δημιούργησαν έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μεταλλάξεων, από τον οποίο εντόπισαν 34 που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη δυνατότητα των ιών της γρίπης των πτηνών να εξαπλωθούν στον άνθρωπο. Χρησιμοποιώντας μοριακή ανάλυση και γονιδιωματική επιτήρηση, τα εργαστήρια ζώων, πτηνών και δημόσιας υγείας μπορούν να ανατρέχουν στον κατάλογο μεταλλάξεων, ο οποίος θα πρέπει να ενημερώνεται συνεχώς, για να παρακολουθούν την εμφάνιση στελεχών που θα μπορούσαν δυνητικά να απειλήσουν τον άνθρωπο.

Η επιστημονική γνωμοδότηση προσδιορίζει επίσης το πώς η προσαρμογή των ιών της γρίπης των πτηνών στα θηλαστικά μπορεί να καθοδηγείται από παράγοντες όπως οι γενετικές μεταλλάξεις, η ανάμειξη του γενετικού υλικού μεταξύ των ιών και η αλληλεπίδραση με την ανοσολογική απόκριση του ξενιστή, παράλληλα με εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα μετάδοσης στον άνθρωπο, όπως οι ανθρώπινες δραστηριότητες και οι περιβαλλοντικές αλλαγές που αυξάνουν την επαφή μεταξύ άγριων ζώων, πουλερικών, ζώων και ανθρώπων. Η γεωργία υψηλής πυκνότητας, οι πρακτικές χαμηλής βιοασφάλειας, η αποψίλωση των δασών, η αστικοποίηση και το παγκόσμιο εμπόριο ενισχύουν τον κίνδυνο μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο.

Βασικές συστάσεις

  • Γενετική ανάλυση: Χρήση γενετικής αλληλουχίας για την έγκαιρη ανίχνευση μεταλλάξεων ή προσαρμογών του ιού στα θηλαστικά. Επενδύστε σε συστήματα για τον γρήγορο εντοπισμό αναδυόμενων ιών και μεταλλάξεων που επιτρέπουν την εξάπλωση από ζώο σε άνθρωπο.
  • Επιτήρηση ζώων: Παρακολούθηση άρρωστων ή νεκρών θηλαστικών που συνδέονται με μολυσμένα άγρια πτηνά, πουλερικά ή θηλαστικά. Παρακολούθηση ανεξήγητων ασθενειών κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού κινδύνου και περιοχών με γρίπη των πτηνών.
  • Επιτήρηση της δημόσιας υγείας: Εξέταση των εκτεθειμένων ατόμων και τακτική αποστολή δειγμάτων για τον περαιτέρω προσδιορισμό του υποτύπου της γρίπης. Κατά τη διάρκεια κρουσμάτων σε ζώα, τα νοσοκομεία θα πρέπει να ενισχύσουν την επιτήρηση και την επαγρύπνηση, ιδίως κατά τη διάρκεια των αιχμών της περιόδου γρίπης, όταν αυξάνεται ο κίνδυνος ανάμειξης του γενετικού υλικού μεταξύ των ιών.
  • Μέτρα πρόληψης: Εφαρμόστε ισχυρά μέτρα βιοασφάλειας στις φάρμες, εκπαιδεύστε το προσωπικό, εμβολιάστε τα πουλερικά και προετοιμάστε σχέδια αντιμετώπισης κρουσμάτων. Βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και την αντιική αγωγή.
  • Μέτρα ετοιμότητας της δημόσιας υγείας: Αύξηση της ευαισθητοποίησης των ομάδων υψηλού κινδύνου, του κοινού και εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης για την αναγνώριση και τη διαχείριση της γρίπης των πτηνών. Εξασφάλιση συντονισμένων σχεδίων αντιμετώπισης των ανθρώπινων κρουσμάτων. Ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και τυποποιημένων διαδικασιών λειτουργίας για τον έλεγχο των εκτεθειμένων ατόμων και των επαφών των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων προληπτικών πρωτοκόλλων. Διασφάλιση συντονισμένων σχεδίων αντιμετώπισης ανθρώπινων κρουσμάτων στο πλαίσιο των εθνικών σχεδίων πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης.

Η σημασία της διεπιστημονικής αντιμετώπισης

Παράλληλα με την επιστημονική γνωμοδότηση, οι Οργανισμοί ανέπτυξαν επίσης έναν οδηγό σχετικά με τον τρόπο διερεύνησης και ελέγχου των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών που επηρεάζουν τόσο τον άνθρωπο όσο και τα ζώα, χρησιμοποιώντας μια συντονισμένη προσέγγιση «Μία υγεία». Οι εμπειρογνώμονες ανέπτυξαν διαγράμματα ροής που περιγράφουν τις δράσεις αντιμετώπισης για πέντε σενάρια ξεσπάσματος στην αλληλεπίδραση ανθρώπου-ζώων-περιβάλλοντος, τονίζοντας τη σημασία της διεπιστημονικής αντιμετώπισης μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Το έργο αυτό θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη στη δημιουργία προσαρμοσμένων εθνικών κατευθυντήριων γραμμών.

  • ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ECDC
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στη λειτουργία του εγκεφάλου νεαρών ενηλίκων
Οι επιπτώσεις της χρήσης κάνναβης στη λειτουργία του εγκεφάλου νεαρών ενηλίκων 30 Ιανουαρίου 2025
ΕΟΔΥ: Δέκα νέοι θάνατοι από γρίπη - Αυξημένη και η θετικότητα της κοινότητας 30 Ιανουαρίου 2025
ΕΟΔΥ: Δέκα νέοι θάνατοι από γρίπη - Αυξημένη και η θετικότητα της κοινότητας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δασικές πυρκαγιές και καύσωνες σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους απ' ό,τι είχε υπολογιστεί
Υγεία
07/09/2026 - 11:00

Δασικές πυρκαγιές και καύσωνες σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους απ' ό,τι είχε υπολογιστεί

Τα κουνούπια γίνονται εξαιρετικά ανθεκτικά στα εντομοκτόνα και απειλούν τη Δημόσια Υγεία
Υγεία
01/09/2026 - 18:00

Τα κουνούπια γίνονται εξαιρετικά ανθεκτικά στα εντομοκτόνα και απειλούν τη Δημόσια Υγεία

Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς προστατευόμαστε
Health Talk
28/08/2026 - 17:07

Ιός του Δυτικού Νείλου: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς προστατευόμαστε

Απάντηση Θεμιστοκλέους σε Πολάκη: «Ναι στην κριτική, όχι στη διαστρέβλωση»
Πολιτική Υγείας
26/08/2026 - 20:56

Απάντηση Θεμιστοκλέους σε Πολάκη: «Ναι στην κριτική, όχι στη διαστρέβλωση»

Το ECDC προειδοποιεί: Αυξάνονται οι κίνδυνοι από τις ασθένειες που προκαλούν τα κουνούπια
Πολιτική Υγείας
20/08/2026 - 17:56

Το ECDC προειδοποιεί: Αυξάνονται οι κίνδυνοι από τις ασθένειες που προκαλούν τα κουνούπια

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδικές κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ για τη σωτηρία της Δημόσιας Υγείας
Πολιτική Υγείας
18/08/2026 - 16:37

ΠΟΕΔΗΝ: Πανελλαδικές κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ για τη σωτηρία της Δημόσιας Υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BAT Hellas: Νέα καμπάνια ενημέρωσης και πρόγραμμα πρόληψης για την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό
Επικαιρότητα
07/09/2026 - 14:15
Γιαούρτι: Τι δείχνουν οι έρευνες για την καρδιά, τη χοληστερόλη και την υγιή γήρανση
Διατροφή
07/09/2026 - 14:00
«Αργός Σεπτέμβριος»: 7 τρόποι να απολαύσουμε περισσότερο την καθημερινότητα
Ψυχική Υγεία
07/09/2026 - 13:00
Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης και Εργασίας: Γιατί οι γυναίκες σκέφτονται την έξοδο από τη δουλειά
Υγεία
07/09/2026 - 12:00
ΔΕΘ- Εξαγγελίες Μητσοτάκη για την υγεία: Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 11:07
Δασικές πυρκαγιές και καύσωνες σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους απ' ό,τι είχε υπολογιστεί
Υγεία
07/09/2026 - 11:00
Kάλεσμα για συγκέντρωση σχολικών ειδών για ευάλωτες οικογένειες από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Επικαιρότητα
07/09/2026 - 10:30
Βιταμίνη Β12: Η επάρκειά της πριν από τη σύλληψη συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών
Υγεία
07/09/2026 - 10:00
Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 09:30
Επιστροφή στο σχολείο: Προτεραιότητα πρέπει να είναι η υγεία των παιδιών
Health Talk
07/09/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 08:27
Προλαμβάνω: Νέο πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 10:07
Απολογισμός πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας στη 90ή ΔΕΘ - Οι αριθμοί
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 09:52
Η φάση του κύκλου φαίνεται να επηρεάζει πόσο ακριβές αγορές θα κάνει μια γυναίκα
Υγεία
05/09/2026 - 07:41
Ιός Δυτικού Νείλου: Ο ΙΣΑ προειδοποιεί για συνέχιση της διασποράς στην Αττική και τον Σεπτέμβριο
Υγεία
04/09/2026 - 18:00
Έμπολα στο Κονγκό: Ενδείξεις επιβράδυνσης στο επίκεντρο, αλλά η επιδημία εξαπλώνεται
Υγεία
04/09/2026 - 17:00
Καρκίνος των ωοθηκών: τα επίμονα συμπτώματα και η αξία της έγκαιρης διάγνωσης
Health Talk
04/09/2026 - 16:00
Υποφέρετε από δυσκολία στην αναπνοή; Υπάρχει λύση!
Health Talk
04/09/2026 - 15:00
Γαλλία: Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας λόγω...κολοκυθόσπορων!
Επικαιρότητα
04/09/2026 - 14:50
Πώς μάς επηρεάζουν οι «κουβέντες» με τα κατοικίδιά μας
Pet
04/09/2026 - 14:00
Νέα εφοδιαστική αλυσίδα στην ΕΕ βάζει τέλος στην έλλειψη φαρμάκου για την ωχρά κηλίδα
Pharma Policy
04/09/2026 - 13:30
Smartwatch: Γιατί δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τις θερμίδες που δείχνει
Fitness
04/09/2026 - 13:00
Πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου: «Τα πρώτα λεπτά σώζουν ζωές»
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 12:00
Air fryer: Τα 13 συχνότερα λάθη στη χρήση του
Διατροφή
04/09/2026 - 11:00
Γεωργιάδης - Αγαπηδάκη: Εγκαίνια Κέντρων Υγείας - Με τις ΚΟΜΥ στη Θράκη
Πολιτική Υγείας
04/09/2026 - 10:30
Γενετικά τροποποιημένο νεφρό χοίρου κράτησε στη ζωή ασθενή για εννέα μήνες
Υγεία
04/09/2026 - 10:00
Επιστροφή στο σχολείο: Οδηγός ομαλής προσαρμογής για μαθητές και γονείς
Ψυχική Υγεία
04/09/2026 - 09:00
Γενική Εισαγγελέας ΕΕ: Προτείνει ακύρωση της επιβάρυνσης της βιομηχανίας για τα αστικά λύματα
Pharma Policy
03/09/2026 - 18:32
50+: Pause στη φθορά, reset στην επιδερμίδα
Ομορφιά
03/09/2026 - 18:00
«Καπνός και νικοτίνη κάτω των 18; Με την καμία!»
Υγεία
03/09/2026 - 17:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Απολογισμός πεπραγμένων του Υπουργείου Υγείας στη 90ή ΔΕΘ - Οι αριθμοί
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 09:52
Προλαμβάνω: Νέο πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για τον καρκίνο του δέρματος
Πολιτική Υγείας
06/09/2026 - 10:07
Ιός Δυτικού Νείλου: Ο ΙΣΑ προειδοποιεί για συνέχιση της διασποράς στην Αττική και τον Σεπτέμβριο
Υγεία
04/09/2026 - 18:00
Γαλλία: Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας λόγω...κολοκυθόσπορων!
Επικαιρότητα
04/09/2026 - 14:50
Έμπολα στο Κονγκό: Ενδείξεις επιβράδυνσης στο επίκεντρο, αλλά η επιδημία εξαπλώνεται
Υγεία
04/09/2026 - 17:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo