ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Προσοχή στις παγίδες που κρύβει το ρεβεγιόν

Υγεία
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Προσοχή στις παγίδες που κρύβει το ρεβεγιόν
Σύνεση θα πρέπει να επιδείξουν όσοι θα υποδεχθούν τον νέο χρόνο σε πάρτι, καθώς είναι πιθανό να φύγουν από αυτά και… με κάποιο ανεπιθύμητο «δώρο».
Πέμπτη, 28/12/2023 - 13:27
News4Health Team News4Health Team

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η κάμψη των αναστολών, οι ελλιπείς γνώσεις για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η μη τήρηση προφυλακτικών μέτρων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να αποκτήσουν κάποιο από αυτά. Στοιχεία έχουν επιβεβαιώσει τον ιδιαίτερο κίνδυνο που διατρέχουν τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, κυρίως οι νέοι έως 25 ετών.

«Βρισκόμαστε στην καρδιά των εορτών και οι προσκλήσεις για συγκεντρώσεις φίλων και συναδέλφων είναι σχεδόν καθημερινές, με αποκορύφωμα το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς. Η χαρούμενη ψυχική διάθεση εντείνεται μετά από την κατανάλωση αλκοόλ, επηρεάζοντας τη λήψη των αποφάσεων, μειώνοντας κάθε προσπάθεια αντίστασης και μη υποταγής σε επιθυμίες και ορμές. Έτσι, το ριψοκίνδυνο, χωρίς τη χρήση προφυλακτικού σεξ, είναι πιθανότερο. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα του αλκοόλ που λαμβάνεται τόσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο που αναλαμβάνεται», επισημαίνει ο Χειρουργός Ανδρολόγος Ουρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος.

Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι οι έφηβοι και νεαροί ενήλικες και αυτό διότι παρασύρονται ευκολότερα, αφού η ανάπτυξη του τμήματος του εγκεφάλου τους που σχετίζεται με την κρίση και τον αυτοέλεγχο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη φιλανθρωπική οργάνωση για τη σεξουαλική υγεία FPA (Family Planning Association) ειδικά για τη μετάδοση των εν λόγω νοσημάτων κατά την εορταστική περίοδο, είχε αποκαλύψει ότι σχεδόν το 20% είχε σεξουαλική επαφή με συνάδελφό τους στο χριστουγεννιάτικο πάρτι του γραφείου, εκδήλωση που σχεδόν είναι παράδοση γι’ αυτούς. Το 10% κόλλησε κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα από συνάδελφο ή γνωρίζει κάποιον που του συνέβη. Πιο παρορμητικοί ήταν οι άνδρες, με τους νέους ηλικίας 18-24 ετών να έχουν σχεδόν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν μολυνθεί, συγκριτικά με τους ομόφυλούς τους, ηλικίας 45-54 ετών.

Χειρότερη από αυτή την απερίσκεπτη συμπεριφορά ήταν η άρνηση του 13% των ερωτηθέντων να ενημερώσουν για τη κατάστασή τους τον συνάδελφο με τον οποίο είχαν έρθει σε σεξουαλική επαφή.

«Τελευταία έχει διαπιστωθεί αναζωπύρωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, ακόμα και ορισμένων που είχαν ελεγχθεί μετά από τις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού (αρκετά χρόνια πριν) για το AIDS. Αυτό οφείλεται στην υποτίμηση των συμπτωμάτων και στην απατηλή πεποίθηση ότι όλα είναι ιάσιμα, η οποία οφείλεται στις επιτυχίες που έχουν σημειωθεί στον έλεγχο του HIV, ιός που κατάφερε να προβληματίσει και συνετίσει ακόμα και τους πιο απρόσεκτους και αδιάφορους, ως προς την υγεία τους, ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στην άνοδο συνέβαλε και η πανδημία COVID-19, λόγω της περιορισμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Όπως ανακοίνωσε φέτος, κάθε μέρα αποκτώνται περισσότερες από 1 εκατομμύριο νέες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και γι’ αυτό το καλοκαίρι δημοσίευσε νέες οδηγίες για τη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπείας τους.

Ωστόσο, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Γι’ αυτό καλό είναι όλοι να απολαύσουν τα πάρτι την παραμονή της πρωτοχρονιάς, έχοντας λάβει μέτρα αυτοπροστασίας, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες να προσβληθούν από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Και ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό.

Το ποσοστό των ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, που έχουν μαζί τους προφυλακτικά, όμως, είναι πολύ μικρό. Για παράδειγμα, από τους συμμετέχοντες στην προαναφερόμενη έρευνα δήλωσαν ότι πρόθεση να έχουν στην τσέπη ή στην τσάντα τους προφυλακτικό είχε μόλις το 14% των ανδρών και το 6% των γυναικών.

Αλλά οι περισσότεροι ακόμα κι όταν έχουν και σκοπεύουν να το χρησιμοποιήσουν εάν προκύψει σεξουαλική συνεύρεση, συχνά το ξεχνούν ή το παραλείπουν όταν έχουν πιεί, αισιοδοξώντας ότι τίποτα δεν θα συμβεί σε αυτούς.

Το δεύτερο βήμα μετά την πρόληψη είναι ο έλεγχος, προκειμένου να εντοπιστεί γρήγορα η τυχόν λοίμωξη και να θεραπευτεί το συντομότερο. «Η εξέταση είναι απαραίτητη γιατί τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν έχουν πάντα συμπτώματα, ενώ μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες στην υγεία, κάτι που δεν αντιλαμβάνεται μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Τα περισσότερα θεραπεύονται εύκολα (υπό την προϋπόθεση της έγκυρης και έγκαιρης διάγνωσης) αν και υπάρχουν κάποια που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά», σημειώνει ο δρ Λιβάνιος.

Οι συμβουλές αυτές ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, σεξουαλικής ταυτότητας ή προτιμήσεων. Ετεροφυλόφιλοι, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, όλοι κινδυνεύουν να μολυνθούν αλλά και να μολύνουν.

Όσοι εκτέθηκαν σε κίνδυνο θα πρέπει να ενημερωθούν από τον γιατρό τους για τον χρόνο που πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις, καθώς η περίοδος επώασης των παθογόνων κυμαίνεται από μερικές ημέρες (π.χ. χλαμύδια) ή εβδομάδες (π.χ. σύφιλη, έρπης γεννητικών οργάνων) έως λίγους μήνες (π.χ. HIV).

Παρότι τα συμπτώματα διαφέρουν, όποιοι παρατηρήσουν αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, εκκρίσεις, κνησμό, εξογκώματα, πληγές στα γεννητικά όργανα ή πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, θα πρέπει να σπεύσουν για να βρουν την αιτία.

«Οι κανόνες του “παιχνιδιού” έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι είναι πιο ελεύθεροι σεξουαλικά, συγκριτικά με μερικές δεκαετίες πριν και παραδίδονται ευκολότερα στην απόλαυση. Αυτό δίνει στα βακτήρια την ευκαιρία να εξαπλώνονται. Και το μόνο που μπορεί να αναχαιτίσει την πορεία τους είναι η υπεύθυνη συμπεριφορά μας», καταλήγει ο δρ Λιβάνιος.

  • ΡΕΒΕΓΙΟΝ
  • ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ
  • ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Από τα ρεβεγιόν στα νοσοκομεία μικροί και μεγάλοι - Ποια υποπαραλλαγή της «Όμικρον» δείχνει τα δόντια της
Από τα ρεβεγιόν στα νοσοκομεία μικροί και μεγάλοι - Ποια υποπαραλλαγή της «Όμικρον» δείχνει τα δόντια της 27 Δεκεμβρίου 2023
Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως – Κυρίαρχη στις ΗΠΑ η υποπαραλλαγή JN.1 28 Δεκεμβρίου 2023
Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως – Κυρίαρχη στις ΗΠΑ η υποπαραλλαγή JN.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι
Υγεία
11/06/2026 - 10:00

Παγκόσμιο Κύπελλο: Από ποιες μολυσματικές ασθένειες κινδυνεύουν οι φίλαθλοι

ECDC: Σε επίπεδα ρεκόρ τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στην Ευρώπη
Υγεία
21/05/2026 - 13:00

ECDC: Σε επίπεδα ρεκόρ τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στην Ευρώπη

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
14/05/2026 - 16:33

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα

Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού: Μήνυμα πρόληψης για τα ΣΜΝ και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες
Υπηρεσίες Υγείας
11/02/2026 - 20:33

Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού: Μήνυμα πρόληψης για τα ΣΜΝ και τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες

ECDC: Φειδώ στη χρήση αντιβιοτικού για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα - Οι νέες οδηγίες
Pharma Policy
19/01/2026 - 16:13

ECDC: Φειδώ στη χρήση αντιβιοτικού για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα - Οι νέες οδηγίες

Οι Πρωτοχρονιές που βάφτηκαν με αίμα τα τελευταία 25 χρόνια
Επικαιρότητα
02/01/2026 - 17:48

Οι Πρωτοχρονιές που βάφτηκαν με αίμα τα τελευταία 25 χρόνια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μεταστατικός τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού: Έγκριση δύο νέων θεραπευτικών σχημάτων από τον FDA
Υγεία
26/06/2026 - 09:00
Σκληρόδερμα: Σπάνιο, χρόνιο και συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που αργεί να διαγνωστεί
Patient Talk
26/06/2026 - 07:28
Διήμερο επιστημονικό γεγονός η συνάντηση για την περιτοναϊκή κάθαρση από τη Vantive
Υπηρεσίες Υγείας
26/06/2026 - 03:41
Στρατηγική σύμπραξη μεταξύ Ε.Ο.Π.Α.Ε. και Metropolitan College με πέντε ειδικές στοχεύσεις
Ψυχική Υγεία
26/06/2026 - 00:08
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της Bayer και ακυρώνει τις αγωγές εναντίον της για ζιζανιοκτόνο με γλυφοσάτη
Επικαιρότητα
25/06/2026 - 22:13
ΕΟΔΥ: Σχεδόν 380 άνθρωποι πνίγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα - Πως θα κάνετε πιο ασφαλές το κολύμπι σας
Υγεία
25/06/2026 - 21:27
Καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ο ρόλος της πρόληψης
Health Talk
25/06/2026 - 20:53
Πέντε οδηγίες πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα
Υγεία
25/06/2026 - 20:09
Πανελλαδική έρευνα της ΕΣΑμεΑ: Καταλυτικός ο ρόλος του Προσωπικού Βοηθού για τα άτομα με αναπηρία
Patient Talk
25/06/2026 - 19:43
Το Θεαγένειο απέκτησε νέο ρομποτικό σύστημα παρασκευής κυτταροστατικών φαρμάκων
Υγεία
25/06/2026 - 19:09
Επενδύσεις άνω των 400 εκατ. ευρώ μετατρέπουν την Αρκαδία σε νέο φαρμακευτικό κόμβο της Ευρώπης
Pharma Policy
25/06/2026 - 18:44
Σαρωτικούς ελέγχους ετοιμάζει ο ΕΟΦ για τα φάρμακα «μαϊμού» - Στο στόχαστρο τα ενέσιμα GLP-1
Pharma Policy
25/06/2026 - 18:08
Φροντίδα ατόμων με άνοια: Πώς μπορεί να βοηθήσει ο έπαινος και πότε μπορεί να προκαλέσει σύγχυση
Υγεία
25/06/2026 - 16:21
Θεμιστοκλέους: «Με προσωπικό και εξοπλισμό έχει ενισχυθεί το ΕΚΑΒ στις τουριστικές περιοχές»
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 15:47
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερη πρωτεΐνη και άσκηση από τη συνιστώμενη: έρευνα
Υγεία
25/06/2026 - 15:12
Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΑΕ, με συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη
Ψυχική Υγεία
25/06/2026 - 14:54
Αστοχίες στο ΦΕΚ των βιοδεικτών, καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών – Η κρίσιμη περίπτωση του HRD για τον καρκίνο των ωοθηκών
Pharma Policy
25/06/2026 - 14:31
Επτά βραβεία στην AstraZeneca για την εταιρική της κουλτούρα
Pharma News
25/06/2026 - 14:14
Μεταμόσχευση νεφρού: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από πειραματικό φάρμακο για την πρόληψη της απόρριψης οργάνου
Pharma News
25/06/2026 - 14:00
Πρώτο κρούσμα Έμπολα στην Ευρώπη: Σε αυξημένη επιφυλακή καλεί το ECDC
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 13:00
O Γεωργιάδης απαντά στο ΠΑΣΟΚ για έργο στο Νοσοκομείο Σωτηρία: Θα εγκαινιαστεί σε λίγους μήνες
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 12:40
Θέλετε να νιώθετε καλύτερα στο γραφείο; Περπατήστε πέντε λεπτά!
Υγεία
25/06/2026 - 12:00
Γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία;
Health Talk
25/06/2026 - 11:00
Γαλλία: Σε απομόνωση πέντε άτομα μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα Έμπολα στη χώρα
Επικαιρότητα
25/06/2026 - 10:30
Μικροβιακή αντοχή: Δεν την τροφοδοτούν μόνο τα αντιβιοτικά - Τι έδειξε έρευνα για τα ζιζανιοκτόνα
Υγεία
25/06/2026 - 10:00
Η κυβέρνηση Τραμπ διεκδικεί από το Κογκρέσο χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 09:00
Βενιζέλειο: Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν επίθεση σε εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα με την αναθεώρηση του Συντάγματος
Πολιτική Υγείας
25/06/2026 - 07:24
Ο ΕΕΣ τιμά την επέτειο της μάχης του Σολφερίνο που προκάλεσε στην ίδρυση της οργάνωσης
Επικαιρότητα
25/06/2026 - 03:47
Διευθύντρια κλινικής του «Αγία Σοφία» εκπέμπει μήνυμα αγωνίας για το ΕΣΥ
Υγεία
25/06/2026 - 00:02
Ποιες βλάβες προκαλεί στα οστά η κατανάλωση αλκοόλ
Health Talk
24/06/2026 - 22:37

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Επιστροφή στο σχολείο με υγεία και ασφάλεια
Υπηρεσίες Υγείας
23/06/2026 - 15:49
Πώς η υγιεινή διατροφή σας μπορεί να σαμποτάρεται από τα σνακ
Διατροφή
23/06/2026 - 16:13
Ο ΠΟΥ ζητά την επέκταση του νεογνικού ελέγχου για τις συγγενείς ανωμαλίες και την επιβίωση των παιδιών
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 16:56
Απαραίτητη η σαφής πρόβλεψη για τη συμμετοχή των φυσικοθεραπευτών στην ανακουφιστική φροντίδα
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 19:42
Γεωργιάδης: «Ευχαριστώ τη Μαριάννα Λάτση για τη νέα μονάδα νοσηλείας ογκολογικών ασθενών στο ΠΓΝ Ρίου»
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 20:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo