ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

O ρόλος της ασπιρίνης στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου - Ποια άτομα αφορά

Υγεία
PEXELS
Η τακτική λήψη ασπιρίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα με ανθυγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών στο Harvard.
Πέμπτη, 03/10/2024 - 11:53
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής) εστιάζουν στα κυριότερα σημεία της μελέτης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Oncology, έγινε από τον Andrew Chan, Καθηγητή στο Τμήμα Ανοσολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 30 ετών που είχαν συλλεχθεί από περισσότερους από 100.000 συμμετέχοντες. Συμμετείχαν άτομα με παράγοντες κινδύνου που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου -όπως η τακτική χρήση καπνού και αλκοόλ και η έλλειψη υγιεινής διατροφής και τακτικής σωματικής δραστηριότητας. Όσοι έπαιρναν ασπιρίνη τακτικά είχαν κατά ένα τρίτο χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η μελέτη αυτή είναι η πιο πρόσφατη από την επιστημονική ομάδα του Chan για τα οφέλη της ασπιρίνης. Επιδημιολογικά, άρχισε για πρώτη φορά να μελετάται η πιθανότητα η ασπιρίνη να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου τη δεκαετία του 1980, αφού παρατήρησαν ότι οι ασθενείς με αρθρίτιδα που έπαιρναν ασπιρίνη φαινόταν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου. Στις αρχές της δεκαετίας, εμφανίστηκαν οι πρώτες τυχαιοποιημένες μελέτες που συνέκριναν τα ποσοστά καρκίνου σε άτομα που τους χορηγήθηκε ασπιρίνη με αυτά που τους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο – συμπεριλαμβανομένης μιας πρωτοποριακής μελέτης που έδειξε ότι τα άτομα που λάμβαναν ασπιρίνη είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προκαρκινικούς πολύποδες του παχέος εντέρου.

Το 2016, στις ΗΠΑ, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων πρόληψης ασθενειών που διορίστηκε από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, συνέστησε σε ορισμένους ασθενείς ηλικίας μεταξύ 50 και 59 ετών να λαμβάνουν τακτικά ασπιρίνη για την πρόληψη τόσο της καρδιοπάθειας όσο και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Το 2022, ωστόσο, ο οργανισμός ανέτρεψε αυτή τη σύσταση εν μέσω ανησυχιών για παρενέργειες, όπως η αιμορραγία. Έτσι εγέρθηκε το ερώτημα ποιος μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από την ασπιρίνη.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου προβλέπεται να σκοτώσει περισσότερους από 53.000 ανθρώπους το 2024, καθιστώντας τον τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Έχει επίσης αυξηθεί μεταξύ των νέων για λόγους που δεν είναι καλά κατανοητοί.

Το άρθρο αυτό ανέλυσε δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ σε δύο διαχρονικές μελέτες: μια που ξεκίνησε το 1976 σε 121.700 νοσοκόμες ηλικίας 30 έως 55 ετών και μια δεύτερη μελέτη που ξεκίνησε το 1986 σε 51.519 άνδρες επαγγελματίες υγείας ηλικίας μεταξύ 40 και 75 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν μια περίοδο 30 ετών που έληξε το 2018, αντλώντας πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής που παρείχαν οι συμμετέχοντες στη μελέτη σε ερωτηματολόγια ανά διετία που ρωτούσαν για τη διατροφή, την κατανάλωση τσιγάρου και αλκοόλ, τη σωματική δραστηριότητα και την παχυσαρκία (μέσω του δείκτη μάζας σώματος). Και οι πέντε παράγοντες έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι μελέτες συνέλεξαν επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση ασπιρίνης.

Με βάση αυτές τις απαντήσεις, οι ερευνητές χώρισαν την ομάδα σε δύο ομάδες, εκείνες που δεν έπαιρναν ασπιρίνη τακτικά και εκείνες που έπαιρναν μια τυπική δόση δύο δισκίων ασπιρίνης των 325 mg την εβδομάδα.

Το ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου σε μια περίοδο 10 ετών για τους λιγότερο υγιείς συμμετέχοντες που δεν έκαναν χρήση ασπιρίνης ήταν 3,4%, ή 3,4 περιπτώσεις για κάθε 100 άτομα. Όσοι έπαιρναν ασπιρίνη είχαν ποσοστό 2,1%. Για υγιή άτομα με υγιεινές συνήθειες που δεν έπαιρναν ασπιρίνη, το ποσοστό καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν περίπου 1,62%, σε σύγκριση με 1,5% κίνδυνο για εκείνους που έλαβαν ασπιρίνη, μείωση του κινδύνου περίπου 0,12%.

Δεν αξιολογήθηκαν ωστόσο οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ασπιρίνη ή η αναλογία «κόστους-οφέλους».

Ο επικεφαλής της μελέτης αναφέρει ότι η τρέχουσα εργασία είναι μεταξύ των πρώτων που επισημαίνουν μεταβλητές που υποδηλώνουν πότε η χρήση ασπιρίνης μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη. Σε προηγούμενη έρευνά του, ο Chan έδειξε ότι η ασπιρίνη είναι πιο αποτελεσματική στην πρόληψη του καρκίνου και υπάρχουν λιγότερες παρενέργειες όταν λαμβάνεται από ασθενείς κάτω των 70 ετών.

Φαίνεται ότι η ασπιρίνη παρεμβαίνει στη δημιουργία βασικών δομικών στοιχείων σε μοριακό επίπεδο που απαιτούνται για την παραγωγή μιας κατηγορίας φλεγμονωδών πρωτεϊνών που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες είναι γνωστό ότι προάγουν τον καρκίνο. Η ασπιρίνη φαίνεται επίσης να αναστέλλει συγκεκριμένες κυτταρικές οδούς που μπορούν να προάγουν την ανώμαλη ανάπτυξη των κυττάρων, ενώ επίσης ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με τρόπους που επιτρέπουν στο σώμα να καταπολεμά καλύτερα τον καρκίνο.

Συνοψίζοντας ο Chan, ανέφερε πόσο δύσκολο είναι να αλλάξει πραγματικά ο τρόπος ζωής στον καθένα γύρω μας. Ελλείψει της ικανότητας να προβεί κάποιος σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, υπάρχει μια άλλη επιλογή που βοηθά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου για συγκεκριμένη ομάδα πληθυσμού. Αυτή η επιλογή αφορά την λήψη ασπιρίνης από άτομα υψηλού κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου παχέος εντέρου. Φυσικά δεν εξαλείφει εντελώς τον κίνδυνο, αλλά ίσως τον απομακρύνει.

  • ΑΣΠΙΡΙΝΗ
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εντοπίστηκε δείκτης πιθανού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες
Εντοπίστηκε δείκτης πιθανού κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στις γυναίκες 03 Οκτωβρίου 2024
Cardio Life Style 2024: Το πρόγραμμα και οι δράσεις της μοναδικής διήμερης εκδήλωσης για την καρδιά 03 Οκτωβρίου 2024
Cardio Life Style 2024: Το πρόγραμμα και οι δράσεις της μοναδικής διήμερης εκδήλωσης για την καρδιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκίνος του παχέος εντέρου σε ανθρώπους κάτω των 50: Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες και τι διερευνούν
Υγεία
17/02/2026 - 13:00

Καρκίνος του παχέος εντέρου σε ανθρώπους κάτω των 50: Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες και τι διερευνούν

ΗΠΑ: Πέθανε στα 48 του από καρκίνο του παχέος εντέρου ο ηθοποιός Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ
Επικαιρότητα
11/02/2026 - 23:08

ΗΠΑ: Πέθανε στα 48 του από καρκίνο του παχέος εντέρου ο ηθοποιός Τζέιμς Βαν Ντερ Μπικ

Προστατεύει η ασπιρίνη τους ηλικιωμένους από τον καρκίνο; Τι δείχνει η μεγάλη μελέτη ASPREE
Υγεία
06/02/2026 - 11:30

Προστατεύει η ασπιρίνη τους ηλικιωμένους από τον καρκίνο; Τι δείχνει η μεγάλη μελέτη ASPREE

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου «σκοτώνει» στην ηλικία των κάτω των 50 στις ΗΠΑ
Υγεία
29/01/2026 - 22:04

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου «σκοτώνει» στην ηλικία των κάτω των 50 στις ΗΠΑ

Καρκινικοί όγκοι ενός αιώνα μπορεί να αποκαλύψουν γιατί ο καρκίνος του εντέρου είναι πλέον πιο συχνός στους νέους
Υγεία
08/01/2026 - 13:00

Καρκινικοί όγκοι ενός αιώνα μπορεί να αποκαλύψουν γιατί ο καρκίνος του εντέρου είναι πλέον πιο συχνός στους νέους

Μια έντονη προπόνηση 10 λεπτών μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου
Υγεία
02/01/2026 - 11:00

Μια έντονη προπόνηση 10 λεπτών μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα μελέτη για την αϋπνία: Όταν οι σκέψεις της ημέρας δεν αφήνουν σε ησυχία τον εγκέφαλο
Υγεία
25/02/2026 - 21:11
Αντίδραση Γεωργιάδη για το περιστατικό μηνιγγίτιδας στη Ζάκυνθο - Σε αναστολή καθηκόντων η παιδίατρος
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 20:33
«Πνίγεται» ο Έβρος από τα νερά που κατεβαίνουν από Βουλγαρία – Εφιαλτική η κατάσταση στα Λάβαρα
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 20:08
Παχυσαρκία: Οι φαρμακευτικές θεραπείες που αλλάζουν τα δεδομένα
Health Talk
25/02/2026 - 19:41
Δύο νέοι σκύλοι διασώστες στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό με δωρεά της Βουλής
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 19:14
Ρίο: Κέρδισε τη μάχη για τη ζωή το μωράκι από τη Ζάκυνθο που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 18:47
Δεν είναι μόνο ο καφές ή το τσάι - Ποια τρόφιμα και ποτά «κρύβουν» καφεΐνη!
Διατροφή
25/02/2026 - 18:21
Οι νέες προοπτικές που δημιουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στην κατανόηση και διαχείριση της άνοιας
Health Talk
25/02/2026 - 17:39
Σημαντική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Ζάππειο, στις 7 Μαρτίου
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 17:02
Έξι στις δέκα γυναίκες στις ΗΠΑ προβλέπεται να πάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο ως το 2050
Υγεία
25/02/2026 - 16:27
Φαινόμενο γιο- γιο: Ακόμα και η ανάκτηση του βάρους δεν καταργεί όλα τα οφέλη της προσπάθειας
Υγεία
25/02/2026 - 16:00
Έως και 40% των ενηλίκων εμφανίζουν φλεβικά προβλήματα
Υγεία
25/02/2026 - 15:42
Και οι ιδιώτες κτηνίατροι στη μάχη κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 15:18
Ζεστό νερό: Βοηθάει τελικά στην πέψη και την υγεία;
Υγεία
25/02/2026 - 15:00
Αναβάθμιση της πυρασφάλειας στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης
Πολιτική Υγείας
25/02/2026 - 14:34
ΕΣΑμεΑ: Έως 15 Μαρτίου οι αιτήσεις για την ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση ατόμων με αναπηρία!
Patient Talk
25/02/2026 - 14:21
Τα μοναχικά παιδιά είναι πιο πιθανό να βγάλουν επιθετικότητα
Ψυχική Υγεία
25/02/2026 - 14:00
Ξεκίνησε η διαδικασία πρόσληψης για το επόμενο «αφεντικό» του EMA
Pharma Policy
25/02/2026 - 13:36
Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ βρίσκεται στην καλύτερη φάση που έχει υπάρξει ποτέ
Πολιτική Υγείας
25/02/2026 - 13:13
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο: Συνελήφθη ο Ρομά που το είχε σκάσει με ορούς από τη ΜΕΘ
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 12:45
Εντοπίστηκαν μικροπλαστικά στο 90% των καρκινικών όγκων του προστάτη
Υγεία
25/02/2026 - 12:00
Επιπτώσεις της COVID-19 και της γρίπης στον εγκέφαλο: Μελέτη αποκαλύπτει βασικές διαφορές
Υγεία
25/02/2026 - 11:00
Θάνατος 46χρονου ναυτικού: Λάθος διάγνωση καταγγέλλουν οι συγγενείς - Τι απαντά το Πολυδύναμο Σκύρου
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 10:33
Γιατί ο πόνος επιμένει περισσότερο στις γυναίκες
Υγεία
25/02/2026 - 10:00
Δεκαπέντε πολιτείες προσφεύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ για τον παιδικό εμβολιασμό
Πολιτική Υγείας
25/02/2026 - 09:00
InteramerICAN Day: Μία ημέρα αφιερωμένη στoν εθελοντισμό
Υπηρεσίες Υγείας
25/02/2026 - 07:58
Παπανικολάου: «Δεκάδες νέοι γιατροί και νοσηλευτές χτυπήθηκαν από αστυνομικούς στη Νίκαια»
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 03:37
Δράση στο Σύνταγμα για τις σπάνιες παθήσεις από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό
Επικαιρότητα
25/02/2026 - 00:04
Υψηλά τα ποσοστά διαδικτυακής εξάρτησης και βίας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
24/02/2026 - 21:39
Η ΕΣΑμεΑ ζητεί συνάντηση με Μιχαηλίδου για τη συνέχεια του Προσωπικού Βοηθού
Patient Talk
24/02/2026 - 20:44

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σαρακοστή: Μέρες χωρίς κρέας αλλά με πάμπολλες υγιεινές διατροφικές επιλογές
Διατροφή
23/02/2026 - 11:26
Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό γιατρών από την άσκηση ιδιωτικού έργου
Πολιτική Υγείας
23/02/2026 - 15:46
FDA: Επισπεύδονται οι διαδικασίες νέων γονιδιακών θεραπειών για σπάνια νοσήματα
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 08:13
Νέο ενέσιμο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας έδειξε απώλεια βάρους 19,7%
Pharma News
24/02/2026 - 12:00
Τέσσερα χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Ρεκόρ επιθέσεων σε δομές υγείας το 2025
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 13:45
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo