ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

O κίνδυνος τραυματισμού από το φελλό της σαμπάνιας στο μάτι

Υγεία
PEXELS
Την τιμητική τους έχουν στις γιορτές η σαμπάνια και γενικώς οι αφρώδεις οίνοι, αλλά το άνοιγμα του μπουκαλιού χρειάζεται μαεστρία για να είναι ασφαλές.
Τετάρτη, 16/12/2020 - 13:59
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Μελέτες έχουν δείξει ότι η πίεση στο εσωτερικό του μπουκαλιού είναι μερικές φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι στο… λάστιχο ενός αυτοκινήτου, με συνέπεια να εκτοξεύεται ο φελλός με ταχύτητα ικανή να κάνει θρύψαλα το τζάμι ενός παραθύρου. Αν αντί για το τζάμι, ο φελλός κτυπήσει ένα μάτι, οι συνέπειες μπορεί να ολέθριες.

«Τα ατυχήματα με τους φελλούς από τους αφρώδεις οίνους μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς τραυματισμούς των ματιών. Μερικοί από αυτούς είναι η ρήξη του οφθαλμικού τοιχώματος, το οξύ γλαύκωμα, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή, η ενδοφθάλμια αιμορραγία, ακόμα και η εκτόπιση του οφθαλμικού φακού ή κακώσεις στον οφθαλμικό κόγχο», λέει ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School). «Οι τραυματισμοί αυτοί συχνά απαιτούν επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση (μπορεί π.χ. να χρειασθούν ράμματα στο τοίχωμα του ματιού ή επιδιόρθωση της δομής του οφθαλμικού κόγχου), η οποία όμως δεν επαρκεί πάντοτε για να σωθεί η όραση».

Όπως εξηγεί ο κ. Κανελλόπουλος, μελέτες έχουν δείξει ότι ο φελλός της σαμπάνιας μπορεί να εκτοξευθεί από το μπουκάλι με ταχύτητα που φτάνει έως τα 80 χιλιόμετρα την ώρα. Με τέτοια ταχύτητα, «κανείς δεν έχει χρόνο να αντιδράσει, ώστε να προστατεύσει το μάτι του», προειδοποιεί. «Επιπλέον, η χειρουργική αποκατάσταση συχνά πρέπει να γίνει κατεπειγόντως, γιατί οι καθυστερήσεις μπορεί να εδραιώσουν το πρόβλημα στην όραση. Χώρια που ο ασθενής συχνά χρειάζεται μακροχρόνια θεραπεία και παρακολούθηση, ακόμα και περισσότερα του ενός χειρουργεία». Πριν από λίγα χρόνια επιστήμονες από το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Μόντενα, στην Ιταλία, περιέγραψαν τα τραύματα από φελλό στα μάτια 13 συμπατριωτών τους. Όλοι τους είχαν τραυματιστεί από αφρώδεις οίνους. Οι περισσότεροι (το 85%) είχαν υποστεί ύφαιμα (αιμορραγία στον πρόσθιο θάλαμο του ματιού). Περισσότεροι από έξι στους δέκα είχαν και τραύμα στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού, σχεδόν οι μισοί είχαν αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του ματιού και ένας στους τρεις είχε υπεξάρθρημα (ημιεκτόπιση) του οφθαλμικού φακού.

Τα τραύματα αυτών των 13 ανθρώπων δεν τελείωναν εδώ. Σχεδόν ένας στους τέσσερις είχε υποστεί τραυματικό καταρράκτη και άλλοι τόσοι παρουσίασαν μετατραυματικό οίδημα στον αμφιβληστροειδή χιτώνα (βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού, βαθιά μέσα στο πρόσωπο). Δύο από τους ασθενείς χρειάσθηκαν χειρουργική επέμβαση, ενώ οι υπόλοιποι αντιμετωπίστηκαν συντηρητικά. Η διάρκεια της θεραπείας και της παρακολούθησής τους έφτασε τους 16 μήνες κατά μέσο όρο. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς παρουσίασαν όψιμες επιπλοκές, όπως ανωμαλίες στην κινητικότητα της κόρης του οφθαλμού, τραυματική οπτική νευροπάθεια, μετατραυματικό γλαύκωμα και τραυματική ωχροπάθεια (πρόβλημα στο κεντρικό σημείο του αμφιβληστροειδούς, την ωχρά κηλίδα). Ανάλογα ευρήματα είχε λίγα χρόνια άλλη μελέτη, της ίδιας ερευνητικής ομάδας, που συμπεριέλαβε 34 ασθενείς. Η μελέτη εκείνη είχε δείξει ότι μόνο στο συγκεκριμένο Ινστιτούτο προσέρχονταν ετησίως δύο έως έξι ασθενείς τραυματισμένοι στο μάτι από φελλό αφρώδους οίνου.

«Από τους 34 ασθενείς που νοσηλεύθηκαν στη διάρκεια μιας οκταετίας, μόνο οι 9 ανέρρωσαν πλήρως. Οι 22 είχαν μερική ανάρρωση και οι 3 σοβαρή απώλεια της όρασής τους», λέει ο κ. Κανελλόπουλος.

Συνολικά στην περιφέρεια Εμίλια-Ρομάνια, όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο της Μόντενα, είχαν καταγραφεί κατά την ίδια χρονική περίοδο σχεδόν 500 τραυματισμοί ματιών από φελλούς. Η Εμίλια-Ρομάνια είναι μία από τις 20 περιφέρειες της Ιταλίας, γεγονός που καταδεικνύει τη συχνότητα των τραυματισμών από τους φελλούς.

Φυσικά όλ' αυτά δεν σημαίνουν πως δεν θα πίνουμε αφρώδεις οίνους. Απλώς αυτό πρέπει να γίνεται με τήρηση ορισμένων βασικών κανόνων. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) εξέδωσε προσφάτως σχετικές οδηγίες:

  1. Να παγώνετε την σαμπάνια και γενικώς τους αφρώδεις οίνους. Οι φυσαλίδες της σαμπάνιας είναι γεμάτες αέριο το οποίο διαστέλλεται όταν είναι ζεστή. Για να αποφύγετε λοιπόν τον κίνδυνο να ανοίξει ξαφνικά, να την βάζετε στο ψυγείο ή σε πάγο, για να παγώσει καλά. Ιδανικά η θερμοκρασία της πρέπει να πέσει στους 7 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα πριν την ανοίξετε.
  2. Μην ανακινείτε το μπουκάλι πριν το ανοίξετε. Η ανακίνηση μπορεί να μοιάζει με αστείο, αλλά στην πραγματικότητα αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό του μπουκαλιού και υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί ξαφνικά ο φελλός. Αν συμβεί αυτό και κτυπήσει κάποιον άνθρωπο, η κατάσταση μόνο για γέλια δεν θα είναι.
  3. Προσέξτε πως κρατάτε το μπουκάλι. Πρέπει να το κρατάτε σε γωνία 45 μοιρών, με τη βάση να είναι λίγο πιο χαμηλά από το στόμιο. Το στόμιο με τον φελλό πρέπει να έχει κατεύθυνση μακριά από εσάς και από τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους.
  4. Να ανοίγετε σωστά το μπουκάλι. Σκίστε προσεκτικά το αλουμινένιο κάλυμμα του μπουκαλιού και ύστερα αφαιρέστε προσεκτικά το σύρμα. Τοποθετήστε μία πετσέτα πάνω από τον φελλό και πιάστε τον σφικτά. Αργά και σταθερά αρχίσετε να κινείτε την βάση του μπουκαλιού, εξακολουθώντας να κρατάτε σφικτά τον φελλό. Επαναλάβετε έως ότου η πίεση μέσα στο μπουκάλι αρχίσει να ωθεί τον φελλό προς τα έξω. Να πιέζετε τον φελλό προς το εσωτερικό του μπουκαλιού, για να μην βγει πολύ γρήγορα.

«Εάν ανοίξετε με σωστό τρόπο το μπουκάλι, δεν πρέπει να ακουστεί κανένας δυνατός ήχος, αλλά ίσα-ίσα ο ήχος του αερίου που θα απελευθερώνεται», λέει ο κ. Κανελλόπουλος. «Μπορεί αυτό να μην είναι τόσο διασκεδαστικό όσο οι φελλοί που εκτοξεύονται στον αέρα μαζί με ένα συντριβάνι σαμπάνιας, αλλά σίγουρα είναι πολύ ασφαλέστερο για την υγεία μας».

Τελευταία τροποποίηση στις 16/12/2020 - 14:08
  • ΜΑΤΙ
  • ΣΑΜΠΑΝΙΑ
  • ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός: Δεκαπλάσιος o κίνδυνος θανάτου για τα άτομα με σύνδρομο Down
Κορονοϊός: Δεκαπλάσιος o κίνδυνος θανάτου για τα άτομα με σύνδρομο Down 16 Δεκεμβρίου 2020
Μελέτη: Πιθανώς βλαβερή η απώλεια κιλών για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 16 Δεκεμβρίου 2020
Μελέτη: Πιθανώς βλαβερή η απώλεια κιλών για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο
Υγεία
14/11/2025 - 18:24

Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο

ΠΑΓΝΗ: Ασθενής τραυματίστηκε στο κεφάλι από κομμάτι οροφής που υποχώρησε λόγω διαρροής από καζανάκι
Επικαιρότητα
09/09/2025 - 16:42

ΠΑΓΝΗ: Ασθενής τραυματίστηκε στο κεφάλι από κομμάτι οροφής που υποχώρησε λόγω διαρροής από καζανάκι

Τι είναι το πτερύγιο στο μάτι και πώς αντιμετωπίζεται
Health Talk
29/08/2025 - 16:52

Τι είναι το πτερύγιο στο μάτι και πώς αντιμετωπίζεται

Πώς μια τυφλή γυναίκα κατάφερε να ξαναδεί χάρη σ' ένα δόντι της
Υγεία
18/08/2025 - 14:00

Πώς μια τυφλή γυναίκα κατάφερε να ξαναδεί χάρη σ' ένα δόντι της

Τι αναφέρει η 2η ΥΠΕ για τον ανατριχιαστικό τραυματισμό λουόμενης στη Δονούσα
Πολιτική Υγείας
24/07/2025 - 16:51

Τι αναφέρει η 2η ΥΠΕ για τον ανατριχιαστικό τραυματισμό λουόμενης στη Δονούσα

ΗΠΑ: Σοκαριστικός τραυματισμός άνδρα που φορούσε μεταλλική αλυσίδα μέσα σε μαγνητικό τομογράφο
Επικαιρότητα
19/07/2025 - 06:52

ΗΠΑ: Σοκαριστικός τραυματισμός άνδρα που φορούσε μεταλλική αλυσίδα μέσα σε μαγνητικό τομογράφο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το υποκατάστατο ζάχαρης, η σορβιτόλη, συνδέεται με προβλήματα στο ήπαρ
Διατροφή
26/11/2025 - 15:00
Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 14:38
Η Κομισιόν ενέκρινε ενέσιμο φάρμακο ανοσοθεραπείας για ογκολογικούς ασθενείς
Pharma Policy
26/11/2025 - 14:23
Τα γκόλντεν ριτρίβερ και οι άνθρωποι μοιράζονται κοινά γονίδια που ευθύνονται για το στρες
Pet
26/11/2025 - 14:00
Η ιδιωτική ασφάλιση ως πυλώνας προστασίας και βιωσιμότητας στον τομέα της υγείας
Υπηρεσίες Υγείας
26/11/2025 - 13:29
Νέα συνάντηση Υπουργείου Υγείας - ΣΦΕΕ για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης
Pharma Policy
26/11/2025 - 12:42
Πόσους κοιλιακούς θα πρέπει να κάνετε ανάλογα με την ηλικία σας και γιατί έχει σημασία
Fitness
26/11/2025 - 12:00
Ο τρόπος με τον οποίο ο καφές μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
26/11/2025 - 11:00
Πώς το σπάσιμο ενός σπυριού στην περιοχή της μύτης μπορεί να σάς στείλει στο νοσοκομείο
Υγεία
26/11/2025 - 10:00
Αρεταίειο Νοσοκομείο: Τρία ρομποτικά χειρουργεία την ίδια ημέρα
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 09:28
Το τίμημα της δόξας: H διασημότητα...μικραίνει τη ζωή!
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 09:00
Μηνυτήρια αναφορά από τον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Νίκαιας για τις εργασίες ανακαίνισης
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 08:07
Συμπόσιο-φόρος τιμής στους Έλληνες ιατρούς στο Πολεμικό Μουσείο
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 07:13
H Καλαμαριά και η νεολαία της έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 03:37
Γάζα: Όχημα του πάπα Φραγκίσκου μετατράπηκε σε κινητή μονάδα υγείας για τα παιδιά
Επικαιρότητα
26/11/2025 - 00:09
Φωταγωγημένο με πορτοκαλί το κτίριο διοίκησης του Παπανικολάου για τη Βία κατά των Γυναικών
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 23:24
Ανανεώθηκε το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο ΥΕΘΑ και τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων
Πολιτική Υγείας
25/11/2025 - 22:42
Εθνική Ελλάδος Ποδοσφαίρου και EKEA μαζί για τη ζωή και την εθελοντική αιμοδοσία
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 22:09
CaregIVR: «Εργαλείο» της ΕΕ για την υγεία των φροντιστών χρόνιων ασθενών μέσω εικονικής πραγματικότητας
Digital Health
25/11/2025 - 21:47
Διήμερο συνέδριο στην Αθήνα για τις σημαντικότερες εξελίξεις του 2025 στην Οφθαλμολογία
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 21:13
Πέρασε η σύμβαση για τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» στην Πάτρα
Πολιτική Υγείας
25/11/2025 - 20:29
Παρουσία Τασούλα τα εγκαίνια της νέας Συσκευής Απώλειας Προσανατολισμού του Κέντρου Αεροπορικής Ιατρικής
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 20:11
Η Βουλή των Ελλήνων δώρισε 10 σύγχρονους υπολογιστές στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 19:46
Healthcare Business Awards 2025: Τιμήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές, η καινοτομία και η αριστεία στον χώρο της Υγείας
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 19:04
Ιουλία Τσέτη στο CEO Initiative 2025: Οι πυλώνες της ηγεσίας του μέλλοντος
Pharma News
25/11/2025 - 18:39
Ασφάλεια παιχνιδιών: Νέοι κανόνες για την καλύτερη προστασία της υγείας των παιδιών
Πολιτική Υγείας
25/11/2025 - 18:11
ΜΗΤΕΡΑ: Για 14η χρονιά του μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα νέων ιατρών στην ελάχιστα επεμβατική γυναικολογική χειρουργική
Υπηρεσίες Υγείας
25/11/2025 - 17:38
Το Άσυλο Ανιάτων και το Μητροπολιτικό Κολλέγιο ανανεώνουν τη συνεργασία τους
Επικαιρότητα
25/11/2025 - 17:21
Black Friday: Πώς μπορεί να βλάψει όχι μόνο την τσέπη αλλά και την υγεία μας
Ψυχική Υγεία
25/11/2025 - 17:06
Οι ελλείψεις σε μεταλλικά στοιχεία στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
25/11/2025 - 15:58

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στένωση καρωτίδων: Ο συνδυασμός στεντ - φαρμακευτικής αγωγής αποτρέπει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Υγεία
24/11/2025 - 14:00
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο ΕΣΥ – Συμφωνία με τις ΗΠΑ για τον Ψηφιακό Βοηθό Πολίτη
Πολιτική Υγείας
24/11/2025 - 12:53
Τα μικρόβια του εντέρου μπορεί να ενεργοποιούν την αλλεργική ρινίτιδα
Υγεία
24/11/2025 - 15:00
Το πρώτο εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα ξεκινάει κλινικές δοκιμές μέσα στο 2026
Υγεία
25/11/2025 - 08:42
Anisakis: Η πρώτη διάγνωση του σκουληκιού της ρέγγας στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
24/11/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo