ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λέιζερ ματιών: Η FDA προειδοποιεί πως εκτός από τα ποσοστά επιτυχίας, υπάρχουν και επιπλοκές

Υγεία
Λέιζερ ματιών: Η FDA προειδοποιεί πως εκτός από τα ποσοστά επιτυχίας, υπάρχουν και επιπλοκές
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) μαζι με τον Χειρουργό - Οφθαλμίατρο,δρ Αναστάσιο-Ι. Κανελλόπουλο προειδοποιούν πως όταν κάποιος αξιολογεί μια επέμβαση, ιδίως των ματιών, πρέπει να εξετάζει εκτός από τα πλεονεκτήματα της και τις πιθανές επιπλοκές.
Τρίτη, 20/12/2022 - 11:10
— Photo: Φωτογραφία από samer daboul
News4Health Team News4Health Team
Οι ασθενείς που σκέφτονται να διορθώσουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία ή τον αστιγματισμό τους με κερατοσμίλευση με λέιζερ (LASIK), πρέπει να ενημερώνονται σωστά για τα οφέλη και τους δυνητικούς κινδύνους από την επέμβαση.
Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η απόφαση για το αν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι ή όχι για να χειρουργηθούν, λαμβάνεται με βάση συγκεκριμένα, αντικειμενικά κριτήρια και όχι κατά το δοκούν.
Αυτό αναφέρει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), η οποία πραγματοποίησε πολύμηνη δημόσια διαβούλευση για τις προειδοποιήσεις που θα συνοδεύουν εφεξής την επέμβαση LASIK. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου και πλέον εκκρεμεί το τελικό κείμενο με τα πορίσματά της.
Οι προειδοποιήσεις της FDA μπορεί να εκπλήξουν τους ασθενείς, δεδομένου ότι το LASIK αποτελεί την δημοφιλέστερη διαθλαστική επέμβαση που εφαρμόζεται εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ γενικώς προωθείται ως μία ασφαλής επέμβαση ρουτίνας.
Κάθε χρόνο, εκτελούνται παγκοσμίως εκατοντάδες χιλιάδες κερατοσμιλεύσεις με λέιζερ - λ.χ. στις ΗΠΑ υπερβαίνουν τις 500 και στη Βρετανία γίνονται περισσότερες από 100.000.
Το ποσοστό επιτυχίας των επεμβάσεων αυτών φθάνει το 99%, σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Διαθλαστικής Χειρουργικής (American Refractive Surgery Council, ARSC). Ωστόσο τέλεια όραση (20/20) αποκτά το 90% των ασθενών: οι υπόλοιποι θα χρειασθεί να συνεχίσουν να φορούν διορθωτικά γυαλιά ή/και φακούς επαφής.
Επιπλέον, μερικοί (ποσοστό έως 2%) χρειάζονται δεύτερη επέμβαση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι στην Ιατρική δεν υπάρχει τίποτα απολύτως ασφαλές.
Μολονότι το LASIK είναι μία από τις ασφαλέστερες επεμβάσεις, σε μερικές περιπτώσεις έχει επιπλοκές ποικίλου βαθμού σοβαρότητας. Σύμφωνα με την FDA στις πιθανές επιπλοκές του συμπεριλαμβάνονται διπλωπία (ο ασθενής βλέπει διπλά είδωλα), ξηροφθαλμία, δυσκολίες στην οδήγηση τη νύχτα και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, επίμονος πόνος στο μάτι. Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο να παρατηρηθεί λοίμωξη ή οίδημα στο μάτι (οι πιθανότητες είναι περίπου 1 στις 5.000).
Επιπλέον, ορισμένες χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να θέσουν τους ασθενείς σε κίνδυνο για φτωχά αποτελέσματα, τονίζει η FDA. Αναφέρει ακόμα ότι τα νεύρα του κερατοειδούς «μπορεί να μην αναρρώσουν πλήρως» μετά την επέμβαση, «με συνέπεια ξηροφθαλμία και/ή χρόνιο πόνο». Ακόμα, δε, και μετά την επούλωση, ο κερατοειδής μπορεί να μην είναι τόσο γερός όσο πριν από αυτήν, προσθέτει.
Τι ήταν, όμως, αυτό που ώθησε την FDA να πραγματοποιήσει τώρα δημόσια διαβούλευση για μία επέμβαση που διενεργείται ήδη από το 1989; «Στις ΗΠΑ το LASIK διαφημίζεται έντονα, χωρίς όμως να ενημερώνεται το ευρύ κοινό ότι αποτελεί μία οφθαλμολογική επέμβαση πολύ χαμηλού κινδύνου μεν, αλλά με κάποιες σπάνιες επιπλοκές», απαντά ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός - Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
«Επιπλέον, δεν διευκρινίζεται ότι σημασία έχει και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Αυτή έχει αλλάξει δραστικά στο πέρασμα του χρόνου και με την χρήση των νεότερης γενιάς λέιζερ και των πιο σύγχρονων τεχνικών έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί παρενέργειες, όπως κάποια προβλήματα στη βραδινή όραση ή στην ποιότητα της όρασης που παρατηρούσαμε με τις παλαιότερες τεχνολογίες».
Η σπουδή της FDA πιθανώς εξηγείται και από το γεγονός ότι το LASIK γίνεται ολοένα πιο προσιτό και εφαρμόζεται σε ολοένα περισσότερους ανθρώπους. Και αυτό, παρότι αποτελεί για τους περισσότερους από αυτούς μία προαιρετική επέμβαση και όχι μία θεραπεία που γίνεται επειδή υπάρχει επείγουσα ιατρική ανάγκη.
Παρά ταύτα, «όταν κάποιος αξιολογεί αντικειμενικά μία επέμβαση πρέπει, εκτός από τα πλεονεκτήματα και τις πιθανές επιπλοκές, να λαμβάνει υπόψη και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος. «Η εναλλακτική λύση στο LASIK είναι να συνεχίσει να φορά ο ασθενής φακούς επαφής ή γυαλιά. Ωστόσο η συνεχής χρήση φακών επαφής ενέχει σημαντικό κίνδυνο για μολύνσεις στον κερατοειδή, οι οποίες μπορεί να χρειασθούν ακόμα και μεταμόσχευση κερατοειδούς για να διορθωθούν».
Στην πραγματικότητα, «1 στους 1 καθημερινούς χρήστες φακών επαφής μακροπρόθεσμα αναπτύσσουν σοβαρή κερατίτιδα, η οποία απειλεί την όραση πολύ περισσότερο απ' ό,τι το να υποβληθούν σε μία διαθλαστική επέμβαση με λέιζερ όπως το LASIK», προσθέτει.
Πολλοί άνθρωποι, εξάλλου, δεν μπορούν να συνεχίσουν να φορούν διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής για λόγους επαγγελματικούς, προσωπικούς (π.χ. σπορ, χόμπι) ή επειδή απλούστατα τα μέσα αυτά δεν τους καλύπτουν από πλευράς ποιότητας όρασης.
Η επέμβαση LASIK διενεργείται χωρίς νυστέρι, με τη χρήση δύο διαφορετικών λέιζερ.
Το ένα λέγεται femtosecond λέιζερ και χρησιμοποιείται για να διαχωριστεί το ανώτερο στρώμα του κερατοειδούς χιτώνα στην επιφάνεια του οφθαλμού.
Το δεύτερο είναι το excimer λέιζερ, το οποίο χρησιμοποιεί ο ιατρός για να σμιλεύσει το υποκείμενο στρώμα του κερατοειδούς. Όταν ολοκληρωθεί η σμίλευση, επανατοποθετεί στην αρχική θέση του το ανώτερο στρώμα, αφήνοντας την επιφάνεια του οφθαλμού σχεδόν άθικτη.
Η σμίλευση του κερατοειδούς βελτιώνει την εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή χιτώνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Έτσι, η όραση αποκαθίσταται σε σημαντικό βαθμό. Η όλη επέμβαση συνήθως διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά για κάθε μάτι.
Κατάλληλοι υποψήφιοι για την επέμβαση είναι οι περισσότεροι πάσχοντες από μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό, αλλά όχι όλοι.
Η επιλογή κάθε ασθενούς γίνεται εξατομικευμένα με βάση ορισμένα κριτήρια στα οποία συμπεριλαμβάνονται, κατά τον κ. Κανελλόπουλο:
  • Η ηλικία (ο ασθενής πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 18 του χρόνια)
  • Η σταθεροποίηση της όρασης (πρέπει να υπάρχει σταθερή όραση και διάθλαση για τουλάχιστον 1 χρόνο)
  • Η γενικότερη υγεία των ματιών (δεν πρέπει να συνυπάρχουν άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα)
  • Ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κερατοειδούς χιτώνα (υπάρχει, π.χ., σχετικός περιορισμός εφαρμογής του LASIK, εάν ο κερατοειδής είναι πολύ λεπτός).

«Η επιστημονική μας ομάδα στην Αθήνα εργάζεται εδώ και χρόνια για τη συνεχή βελτίωση της τεχνικής LASIK. Έχει πρωτοστατήσει στη χρήση του femtosecond laser από το 2006, έχει εγκαθιδρύσει παγκόσμια τις εξατομικευμένες σμιλεύσεις με τοπογραφία και πρόσφατα με ray tracing και πραγματοποιεί εκπαιδευτικές συνεδρίες σε οφθαλμιάτρους της Ευρώπη και των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των τριών μεγαλύτερων διεθνών οφθαλμολογικών συνεδρίων (της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, καθώς και της Αμερικανικής Εταιρίας Χειρουργών Διαθλαστικής Χειρουργικής)», επισημαίνει ο κ. Κανελλόπουλος.

«Η σωστή ενημέρωση των ασθενών για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μία τέτοια παρέμβαση και για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει, αποτελεί σημαντικό τμήμα της μεθοδολογίας μας. Πόσο μάλλον που οι περισσότεροι κίνδυνοι μπορούν να αποφευχθούν με την προσεκτική, προεγχειρητική αξιολόγηση κάθε περιστατικού ξεχωριστά».

Δείτε επίσης: Πόσο σωστά φροντίζετε τα μάτια σας; - 7+1 συμβουλές για άψογη όραση

  • ΛΕΙΖΕΡ
  • ΜΑΤΙΑ
  • FDA
  • ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
  • ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗΣ
  • ΕΠΕΜΒΑΣΗ
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  • ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανάσα Ζωής: Δύο πρώην καπνιστές προτρέπουν «να σταματήσετε το κάπνισμα σήμερα» (video)
Ανάσα Ζωής: Δύο πρώην καπνιστές προτρέπουν «να σταματήσετε το κάπνισμα σήμερα» (video) 19 Δεκεμβρίου 2022
Ιώσεις: 6 tips για να μην αρρωστήσετε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων 20 Δεκεμβρίου 2022
Ιώσεις: 6 tips για να μην αρρωστήσετε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έγκριση από τον FDA σε νέο αναστολέα για τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς συμπαγείς όγκους
Υγεία
29/07/2026 - 19:49

Έγκριση από τον FDA σε νέο αναστολέα για τοπικά προχωρημένους ή μεταστατικούς συμπαγείς όγκους

Πεπτίδια: Συμβουλευτική επιτροπή του FDA ψήφισε υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών
Pharma Policy
24/07/2026 - 10:30

Πεπτίδια: Συμβουλευτική επιτροπή του FDA ψήφισε υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών

Υπολογιστές: Πώς να προλάβουμε την οφθαλμική κόπωση στην καθημερινή εργασία
Health Talk
20/07/2026 - 15:00

Υπολογιστές: Πώς να προλάβουμε την οφθαλμική κόπωση στην καθημερινή εργασία

Ένα παράσιτο που εντοπίστηκε στο μαρούλι αλυσίδας φαστ φουντ ευθύνεται για την επιδημία διάρροιας στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
17/07/2026 - 21:27

Ένα παράσιτο που εντοπίστηκε στο μαρούλι αλυσίδας φαστ φουντ ευθύνεται για την επιδημία διάρροιας στις ΗΠΑ

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη μετατροπή εφημερίας χειρουργού στο Νοσοκομείο Ρόδου
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 21:01

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη μετατροπή εφημερίας χειρουργού στο Νοσοκομείο Ρόδου

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Όραση σε δύο ασθενείς χάρισε η δωρεά κερατοειδών 53χρονης που πέθανε στη ΜΕΘ
Υγεία
10/07/2026 - 15:48

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Όραση σε δύο ασθενείς χάρισε η δωρεά κερατοειδών 53χρονης που πέθανε στη ΜΕΘ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαζί για το Παιδί: Δωρεά ιατρικού εξοπλισμού στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δονούσας
Επικαιρότητα
31/07/2026 - 03:32
Έκτακτη δράση υποστήριξης των αστέγων του Πειραιά υλοποίησε ο ΕΕΣ
Επικαιρότητα
31/07/2026 - 00:07
Παπαθεοδωρίδης: «Στόχος μας μέχρι το 2030 να αξιοποιούμε τουλάχιστον 200 αποβιώσαντες δότες οργάνων»
Υγεία
30/07/2026 - 21:09
Συνάντηση Γεωργιάδη Αγαπηδάκη με τη διοίκηση του ΕΚΠΑ
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 20:34
Ιδρώτας και διατροφή: Πώς σαμποτάρουν το δέρμα μας το καλοκαίρι
Health Talk
30/07/2026 - 20:13
ΠΟΥ: Το πιο υποσχόμενο εμβόλιο μίας δόσης κατά του Έμπολα θα αναπτυχθεί από όμιλο της Σιγκαπούρης
Pharma News
30/07/2026 - 19:46
Καταγγελίες Παπανικολάου κατά Γεωργιάδη για ελλείψεις, σπατάλη και αυταρχικές πρακτικές στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 19:09
Καμπανάκι από τον ΕΟΔΥ: «Έντονη η κυκλοφορία του ιού Δυτικού Νείλου στην Αττική»
Υγεία
30/07/2026 - 18:14
Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε ετοιμότητα στα πύρινα μέτωπα σε Ρέθυμνο, Άνδρο, Κάλυμνο και Πάρο
Επικαιρότητα
30/07/2026 - 17:49
Λίγη σκόπιμη δυσκολία στην καθημερινότητά μας βγάζει τον εγκέφαλο από τον «αυτόματο πιλότο»
Υγεία
30/07/2026 - 17:27
Ηλεκτρολύτες για ενυδάτωση το καλοκαίρι: Πότε χρειάζονται, σε ποιες τροφές και υγρά βρίσκονται
Διατροφή
30/07/2026 - 17:01
Νέος θεραπευτικός συνδυασμός για τον μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Υγεία
30/07/2026 - 16:34
«Λουτρό δάσους»: Μόλις 20 λεπτά στη φύση μειώνουν το στρες και ωφελούν την υγεία
Ψυχική Υγεία
30/07/2026 - 16:00
Ανάκληση παρτίδας νευρολογικού φαρμάκου από τον ΕΟΦ
Pharma Policy
30/07/2026 - 15:28
Τα αποδημητικά πουλιά κινδυνεύουν: Τι σημαίνει αυτό για την ισορροπία του οικοσυστήματος του πλανήτη
Pet
30/07/2026 - 15:09
Καφεΐνη και ανοσοποιητικό σύστημα: Η σχέση με τα αυτοάνοσα νοσήματα
Health Talk
30/07/2026 - 14:44
Χιλιάδες θάνατοι σε Βρετανία και Γερμανία συνδέονται με τον καύσωνα
Επικαιρότητα
30/07/2026 - 14:18
Χρόνια νεφρική νόσος στην εγκυμοσύνη: Ο χυμός παντζαριού δείχνει να προσφέρει προστασία
Διατροφή
30/07/2026 - 14:00
Καμπανάκι από το ECDC: Οι καύσωνες αυξάνουν τις λοιμώξεις - Οι βασικότερες απειλές
Υπηρεσίες Υγείας
30/07/2026 - 13:00
10 συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν πίνουμε νερό
Διατροφή
30/07/2026 - 12:00
Έμπολα: Νέο πειραματικό εμβόλιο για το στέλεχος Bundibugyo μπαίνει σε τροχιά κλινικών δοκιμών
Pharma News
30/07/2026 - 11:00
Έκζεμα: Τα αντιισταμινικά δεν προσφέρουν ουσιαστικό όφελος και ενδέχεται να αυξάνουν τις παρενέργειες
Υγεία
30/07/2026 - 10:00
Σάουνα: Μπορεί η "προπόνηση στη ζέστη" να κάνει τον οργανισμό πιο ανθεκτικό στον καύσωνα;
Υγεία
30/07/2026 - 09:00
Πρώτη ρομποτική γυναικολογική επέμβαση μίας οπής Single-Port στην Ελλάδα
Health Talk
30/07/2026 - 08:19
Κινητοποίηση εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νίκαιας για τις ελλείψεις σε υλικά και τρόφιμα
Πολιτική Υγείας
30/07/2026 - 07:26
ΕΕΣ: Τι πρέπει να περιέχει ένα πλήρες φαρμακείο διακοπών
Υγεία
30/07/2026 - 03:49
Smart Health Europe: Eυρωπαϊκή έκθεση για την ψηφιακή υγεία στο Βερολίνο στα τέλη Οκτωβρίου
Digital Health
30/07/2026 - 00:19
Κάθε γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση αξίζει ένα καλοκαίρι χωρίς ενοχές
Health Talk
29/07/2026 - 23:07
ΕΟΔΥ: Τέσσερις θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Υγεία
29/07/2026 - 22:34
Meteo: Οι ισχυροί βοριάδες «φούντωσαν» τη φωτιά στο Ρέθυμνο
Επικαιρότητα
29/07/2026 - 22:07

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση από τους ασθενείς και σε ογκολογικά- παιδιατρικά νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:51
«Προλαμβάνω»:Τροπολογία εντός της εβδομάδας για τις εκκρεμότητες
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 13:34
ΕΟΠΑΕ: Πανελλαδικό πρόγραμμα φέρνει πιο κοντά τον στόχο εξάλειψης της ηπατίτιδας C
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:00
Αγαπηδάκη: «Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ συνεχίζεται έως το 2030»
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:22
InterMed: Δύο διεθνείς διακρίσεις για τις ψηφιακές καμπάνιες της στα FOOH Awards 2026
Pharma News
28/07/2026 - 16:22
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo