ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λέιζερ ματιών: Η FDA προειδοποιεί πως εκτός από τα ποσοστά επιτυχίας, υπάρχουν και επιπλοκές

Υγεία
Λέιζερ ματιών: Η FDA προειδοποιεί πως εκτός από τα ποσοστά επιτυχίας, υπάρχουν και επιπλοκές
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) μαζι με τον Χειρουργό - Οφθαλμίατρο,δρ Αναστάσιο-Ι. Κανελλόπουλο προειδοποιούν πως όταν κάποιος αξιολογεί μια επέμβαση, ιδίως των ματιών, πρέπει να εξετάζει εκτός από τα πλεονεκτήματα της και τις πιθανές επιπλοκές.
Τρίτη, 20/12/2022 - 11:10
— Photo: Φωτογραφία από samer daboul
News4Health Team News4Health Team
Οι ασθενείς που σκέφτονται να διορθώσουν τη μυωπία, την υπερμετρωπία ή τον αστιγματισμό τους με κερατοσμίλευση με λέιζερ (LASIK), πρέπει να ενημερώνονται σωστά για τα οφέλη και τους δυνητικούς κινδύνους από την επέμβαση.
Πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι η απόφαση για το αν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι ή όχι για να χειρουργηθούν, λαμβάνεται με βάση συγκεκριμένα, αντικειμενικά κριτήρια και όχι κατά το δοκούν.
Αυτό αναφέρει η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), η οποία πραγματοποίησε πολύμηνη δημόσια διαβούλευση για τις προειδοποιήσεις που θα συνοδεύουν εφεξής την επέμβαση LASIK. Η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στα τέλη Νοεμβρίου και πλέον εκκρεμεί το τελικό κείμενο με τα πορίσματά της.
Οι προειδοποιήσεις της FDA μπορεί να εκπλήξουν τους ασθενείς, δεδομένου ότι το LASIK αποτελεί την δημοφιλέστερη διαθλαστική επέμβαση που εφαρμόζεται εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ γενικώς προωθείται ως μία ασφαλής επέμβαση ρουτίνας.
Κάθε χρόνο, εκτελούνται παγκοσμίως εκατοντάδες χιλιάδες κερατοσμιλεύσεις με λέιζερ - λ.χ. στις ΗΠΑ υπερβαίνουν τις 500 και στη Βρετανία γίνονται περισσότερες από 100.000.
Το ποσοστό επιτυχίας των επεμβάσεων αυτών φθάνει το 99%, σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Διαθλαστικής Χειρουργικής (American Refractive Surgery Council, ARSC). Ωστόσο τέλεια όραση (20/20) αποκτά το 90% των ασθενών: οι υπόλοιποι θα χρειασθεί να συνεχίσουν να φορούν διορθωτικά γυαλιά ή/και φακούς επαφής.
Επιπλέον, μερικοί (ποσοστό έως 2%) χρειάζονται δεύτερη επέμβαση για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι στην Ιατρική δεν υπάρχει τίποτα απολύτως ασφαλές.
Μολονότι το LASIK είναι μία από τις ασφαλέστερες επεμβάσεις, σε μερικές περιπτώσεις έχει επιπλοκές ποικίλου βαθμού σοβαρότητας. Σύμφωνα με την FDA στις πιθανές επιπλοκές του συμπεριλαμβάνονται διπλωπία (ο ασθενής βλέπει διπλά είδωλα), ξηροφθαλμία, δυσκολίες στην οδήγηση τη νύχτα και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, επίμονος πόνος στο μάτι. Υπάρχει επίσης ενδεχόμενο να παρατηρηθεί λοίμωξη ή οίδημα στο μάτι (οι πιθανότητες είναι περίπου 1 στις 5.000).
Επιπλέον, ορισμένες χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να θέσουν τους ασθενείς σε κίνδυνο για φτωχά αποτελέσματα, τονίζει η FDA. Αναφέρει ακόμα ότι τα νεύρα του κερατοειδούς «μπορεί να μην αναρρώσουν πλήρως» μετά την επέμβαση, «με συνέπεια ξηροφθαλμία και/ή χρόνιο πόνο». Ακόμα, δε, και μετά την επούλωση, ο κερατοειδής μπορεί να μην είναι τόσο γερός όσο πριν από αυτήν, προσθέτει.
Τι ήταν, όμως, αυτό που ώθησε την FDA να πραγματοποιήσει τώρα δημόσια διαβούλευση για μία επέμβαση που διενεργείται ήδη από το 1989; «Στις ΗΠΑ το LASIK διαφημίζεται έντονα, χωρίς όμως να ενημερώνεται το ευρύ κοινό ότι αποτελεί μία οφθαλμολογική επέμβαση πολύ χαμηλού κινδύνου μεν, αλλά με κάποιες σπάνιες επιπλοκές», απαντά ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός - Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
«Επιπλέον, δεν διευκρινίζεται ότι σημασία έχει και η τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Αυτή έχει αλλάξει δραστικά στο πέρασμα του χρόνου και με την χρήση των νεότερης γενιάς λέιζερ και των πιο σύγχρονων τεχνικών έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί παρενέργειες, όπως κάποια προβλήματα στη βραδινή όραση ή στην ποιότητα της όρασης που παρατηρούσαμε με τις παλαιότερες τεχνολογίες».
Η σπουδή της FDA πιθανώς εξηγείται και από το γεγονός ότι το LASIK γίνεται ολοένα πιο προσιτό και εφαρμόζεται σε ολοένα περισσότερους ανθρώπους. Και αυτό, παρότι αποτελεί για τους περισσότερους από αυτούς μία προαιρετική επέμβαση και όχι μία θεραπεία που γίνεται επειδή υπάρχει επείγουσα ιατρική ανάγκη.
Παρά ταύτα, «όταν κάποιος αξιολογεί αντικειμενικά μία επέμβαση πρέπει, εκτός από τα πλεονεκτήματα και τις πιθανές επιπλοκές, να λαμβάνει υπόψη και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος. «Η εναλλακτική λύση στο LASIK είναι να συνεχίσει να φορά ο ασθενής φακούς επαφής ή γυαλιά. Ωστόσο η συνεχής χρήση φακών επαφής ενέχει σημαντικό κίνδυνο για μολύνσεις στον κερατοειδή, οι οποίες μπορεί να χρειασθούν ακόμα και μεταμόσχευση κερατοειδούς για να διορθωθούν».
Στην πραγματικότητα, «1 στους 1 καθημερινούς χρήστες φακών επαφής μακροπρόθεσμα αναπτύσσουν σοβαρή κερατίτιδα, η οποία απειλεί την όραση πολύ περισσότερο απ' ό,τι το να υποβληθούν σε μία διαθλαστική επέμβαση με λέιζερ όπως το LASIK», προσθέτει.
Πολλοί άνθρωποι, εξάλλου, δεν μπορούν να συνεχίσουν να φορούν διορθωτικά γυαλιά ή φακούς επαφής για λόγους επαγγελματικούς, προσωπικούς (π.χ. σπορ, χόμπι) ή επειδή απλούστατα τα μέσα αυτά δεν τους καλύπτουν από πλευράς ποιότητας όρασης.
Η επέμβαση LASIK διενεργείται χωρίς νυστέρι, με τη χρήση δύο διαφορετικών λέιζερ.
Το ένα λέγεται femtosecond λέιζερ και χρησιμοποιείται για να διαχωριστεί το ανώτερο στρώμα του κερατοειδούς χιτώνα στην επιφάνεια του οφθαλμού.
Το δεύτερο είναι το excimer λέιζερ, το οποίο χρησιμοποιεί ο ιατρός για να σμιλεύσει το υποκείμενο στρώμα του κερατοειδούς. Όταν ολοκληρωθεί η σμίλευση, επανατοποθετεί στην αρχική θέση του το ανώτερο στρώμα, αφήνοντας την επιφάνεια του οφθαλμού σχεδόν άθικτη.
Η σμίλευση του κερατοειδούς βελτιώνει την εστίαση του φωτός στον αμφιβληστροειδή χιτώνα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Έτσι, η όραση αποκαθίσταται σε σημαντικό βαθμό. Η όλη επέμβαση συνήθως διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά για κάθε μάτι.
Κατάλληλοι υποψήφιοι για την επέμβαση είναι οι περισσότεροι πάσχοντες από μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμό, αλλά όχι όλοι.
Η επιλογή κάθε ασθενούς γίνεται εξατομικευμένα με βάση ορισμένα κριτήρια στα οποία συμπεριλαμβάνονται, κατά τον κ. Κανελλόπουλο:
  • Η ηλικία (ο ασθενής πρέπει να έχει συμπληρώσει τα 18 του χρόνια)
  • Η σταθεροποίηση της όρασης (πρέπει να υπάρχει σταθερή όραση και διάθλαση για τουλάχιστον 1 χρόνο)
  • Η γενικότερη υγεία των ματιών (δεν πρέπει να συνυπάρχουν άλλα οφθαλμολογικά προβλήματα)
  • Ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του κερατοειδούς χιτώνα (υπάρχει, π.χ., σχετικός περιορισμός εφαρμογής του LASIK, εάν ο κερατοειδής είναι πολύ λεπτός).

«Η επιστημονική μας ομάδα στην Αθήνα εργάζεται εδώ και χρόνια για τη συνεχή βελτίωση της τεχνικής LASIK. Έχει πρωτοστατήσει στη χρήση του femtosecond laser από το 2006, έχει εγκαθιδρύσει παγκόσμια τις εξατομικευμένες σμιλεύσεις με τοπογραφία και πρόσφατα με ray tracing και πραγματοποιεί εκπαιδευτικές συνεδρίες σε οφθαλμιάτρους της Ευρώπη και των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των τριών μεγαλύτερων διεθνών οφθαλμολογικών συνεδρίων (της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, καθώς και της Αμερικανικής Εταιρίας Χειρουργών Διαθλαστικής Χειρουργικής)», επισημαίνει ο κ. Κανελλόπουλος.

«Η σωστή ενημέρωση των ασθενών για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μία τέτοια παρέμβαση και για τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει, αποτελεί σημαντικό τμήμα της μεθοδολογίας μας. Πόσο μάλλον που οι περισσότεροι κίνδυνοι μπορούν να αποφευχθούν με την προσεκτική, προεγχειρητική αξιολόγηση κάθε περιστατικού ξεχωριστά».

Δείτε επίσης: Πόσο σωστά φροντίζετε τα μάτια σας; - 7+1 συμβουλές για άψογη όραση

  • ΛΕΙΖΕΡ
  • ΜΑΤΙΑ
  • FDA
  • ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ
  • ΚΕΡΑΤΟΕΙΔΗΣ
  • ΕΠΕΜΒΑΣΗ
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
  • ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανάσα Ζωής: Δύο πρώην καπνιστές προτρέπουν «να σταματήσετε το κάπνισμα σήμερα» (video)
Ανάσα Ζωής: Δύο πρώην καπνιστές προτρέπουν «να σταματήσετε το κάπνισμα σήμερα» (video) 19 Δεκεμβρίου 2022
Ιώσεις: 6 tips για να μην αρρωστήσετε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων 20 Δεκεμβρίου 2022
Ιώσεις: 6 tips για να μην αρρωστήσετε μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πεπτίδια: Συμβουλευτική επιτροπή του FDA ψήφισε υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών
Pharma Policy
24/07/2026 - 10:30

Πεπτίδια: Συμβουλευτική επιτροπή του FDA ψήφισε υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών

Υπολογιστές: Πώς να προλάβουμε την οφθαλμική κόπωση στην καθημερινή εργασία
Health Talk
20/07/2026 - 15:00

Υπολογιστές: Πώς να προλάβουμε την οφθαλμική κόπωση στην καθημερινή εργασία

Ένα παράσιτο που εντοπίστηκε στο μαρούλι αλυσίδας φαστ φουντ ευθύνεται για την επιδημία διάρροιας στις ΗΠΑ
Επικαιρότητα
17/07/2026 - 21:27

Ένα παράσιτο που εντοπίστηκε στο μαρούλι αλυσίδας φαστ φουντ ευθύνεται για την επιδημία διάρροιας στις ΗΠΑ

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη μετατροπή εφημερίας χειρουργού στο Νοσοκομείο Ρόδου
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 21:01

Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τη μετατροπή εφημερίας χειρουργού στο Νοσοκομείο Ρόδου

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Όραση σε δύο ασθενείς χάρισε η δωρεά κερατοειδών 53χρονης που πέθανε στη ΜΕΘ
Υγεία
10/07/2026 - 15:48

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Όραση σε δύο ασθενείς χάρισε η δωρεά κερατοειδών 53χρονης που πέθανε στη ΜΕΘ

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια του Total Eclipse of the Heart, Bonnie Tyler
Επικαιρότητα
09/07/2026 - 12:54

Έφυγε από τη ζωή η τραγουδίστρια του Total Eclipse of the Heart, Bonnie Tyler

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Sobi: Ισχυρή ανάπτυξη και σημαντική πρόοδος στο χαρτοφυλάκιο καινοτόμων θεραπειών
Pharma News
29/07/2026 - 00:09
Νέα παρέμβαση της ΟΕΝΓΕ για παραμονή των αναπληρωτών διοικητών στα νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 23:04
Η κυκλοσπορίαση μπορεί να κάνει τη διάρροια πολύ πιο «εκρηκτική»
Υγεία
28/07/2026 - 21:57
Βουλγαρία: 1.397 μωρά γεννήθηκαν το 2025 με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και κρατική χρηματοδότηση
Επικαιρότητα
28/07/2026 - 21:31
Κολύμβηση: Το «μαγικό ελιξίριο» για τα οστά των ηλικιωμένων
Health Talk
28/07/2026 - 21:09
Μητσοτάκης: «Με το Ταμείο Ανάκαμψης, έγιναν οι μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο ΕΣΥ από συστάσεώς του»
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 20:06
Vegan, vegetarian και διατροφικές διαταραχές: Ανάμεικτα ευρήματα από νέα μελέτη για τη συσχέτισή τους
Διατροφή
28/07/2026 - 19:38
Καρκίνος κεφαλής και τράχηλου: Παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και ποσοστά πενταετούς επιβίωσης
Υγεία
28/07/2026 - 18:46
ΠΟΜΕΠ: «Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε, λείπουν τα εργαλεία εφαρμογής»
Digital Health
28/07/2026 - 17:51
Ο ΕΕΣ εκπαίδευσε 117 στελέχη των ΕΤΑΚ του Στρατού Ξηράς για «διασώστες γενικών καθηκόντων»
Επικαιρότητα
28/07/2026 - 17:29
Ο υγιής ύπνος προσθέτει χρόνια ζωής - Οι κρίσιμοι δείκτες για άνδρες και γυναίκες
Υγεία
28/07/2026 - 17:03
Συνήθεις ουρολογικές παθήσεις το καλοκαίρι: Συμπτώματα και αντιμετώπιση
Health Talk
28/07/2026 - 16:39
InterMed: Δύο διεθνείς διακρίσεις για τις ψηφιακές καμπάνιες της στα FOOH Awards 2026
Pharma News
28/07/2026 - 16:22
Χολαγγειοκαρκίνωμα: Μονοκλωνικό αντίσωμα κατορθώνει συρρίκνωση όγκου στο 50% των ασθενών
Υγεία
28/07/2026 - 16:04
Η Ουγκάντα κήρυξε το τέλος της πιο πρόσφατης επιδημίας Έμπολα
Υγεία
28/07/2026 - 15:46
Αγαπηδάκη: «Το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ συνεχίζεται έως το 2030»
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:22
ΕΟΠΑΕ: Πανελλαδικό πρόγραμμα φέρνει πιο κοντά τον στόχο εξάλειψης της ηπατίτιδας C
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 15:00
Σπάνια μεταδοτική μορφή καρκίνου εντοπίστηκε σε ψάρια
Pet
28/07/2026 - 14:00
«Προλαμβάνω»:Τροπολογία εντός της εβδομάδας για τις εκκρεμότητες
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 13:34
Ένα απλό υγρό μπορεί να σταματήσει την τερηδόνα στα παιδιά χωρίς τροχό και αναισθησία
Υγεία
28/07/2026 - 13:00
Υπ. Υγείας: Επεκτείνεται η αξιολόγηση από τους ασθενείς και σε ογκολογικά- παιδιατρικά νοσοκομεία
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:51
Δωρεάν διαμονή για γιατρούς και νοσηλευτές σε πέντε νησιά του Αιγαίου
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 12:15
Έμπολα: Ελπίδες για προστασία από το υπερμεταδοτικό στέλεχος Bundibugyo με ήδη εγκεκριμένα εμβόλια
Υγεία
28/07/2026 - 12:00
Σαλμονέλα: Κρούσματα και στην Αττική - Μεταξύ τους οικογένεια με δύο μικρά παιδιά
Υγεία
28/07/2026 - 11:19
Η Ευρώπη χάνει τον στόχο για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 11:00
"Μπλόκο" σε 6,2 τόνους ακατάλληλων κρεάτων στην Αττική – Εντοπίστηκαν σε 20 επιχειρήσεις τροφίμων
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 10:35
Η εντατική εκτροφή πουλερικών επιταχύνει τη διάδοση βακτηρίων που προκαλούν διάρροια
Υγεία
28/07/2026 - 10:00
UNAIDS: Κίνδυνος αναζωπύρωσης της επιδημίας HIV μετά το "ψαλίδι" στη χρηματοδότηση
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 09:00
Βίντεο και εικόνες από τη δράση του ΕΕΣ στο Φάληρο για την ασφάλεια στο νερό
Υγεία
28/07/2026 - 07:26
Οξεία ανακοίνωση συνδικαλιστών κατά Γεωργιάδη για τις επεμβάσεις στον ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
28/07/2026 - 03:46

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σήμερα η ανακοίνωση Γεωργιάδη για τη νέα Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του ΠΙΣ – Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 08:10
Γεωργιάδης: Η Ματίνα Παγώνη προσωρινή πρόεδρος στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 11:51
Η κατανάλωση φαγητού μέσα σε 9 ώρες την ημέρα ίσως προστατεύει τη μνήμη και τον εγκέφαλο
Διατροφή
27/07/2026 - 12:00
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ κατά Γεωργιάδη για τις παρεμβάσεις στον ΠΙΣ
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 14:36
Αντιδράσεις των εργαστηριακών ιατρών στις δηλώσεις Γεωργιάδη για τους βιοπαθολόγους
Πολιτική Υγείας
27/07/2026 - 15:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo