ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος του παχέως εντέρου: Τι βλέπει ο γιατρός κατά την διάρκεια της κολονοσκόπησης (βίντεο)

Υγεία
Καρκίνος του παχέως εντέρου: Τι βλέπει ο γιατρός κατά την διάρκεια της κολονοσκόπησης (βίντεο)
Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος της κολονοσκόπησης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην ανίχνευση και την αφαίρεση των προκαρκινικών πολυπόδων πριν από την ανάπτυξη καρκίνου.
Πέμπτη, 20/10/2022 - 12:28
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Ως ερευνητής του καρκίνου με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στη μελέτη του προσυμπτωματικού ελέγχου και της πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, Franklin G. Berger Διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας παραμένει δηλώνει βέβαιος ότι η κολονοσκόπηση είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές μεθόδους για τον έλεγχο, την ανίχνευση και την πρόληψη αυτής της διαδεδομένης και θανατηφόρου μορφής καρκίνου.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη πιο διαδεδομένη και κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις ΗΠΑ Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχουν 151.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου που διαγνώστηκαν το 2022 και σχεδόν 53.000 θάνατοι. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος έχει συμβάλει σημαντικά στη μείωση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου και των θανάτων τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές της Ομάδας Εργασίας για τις Προληπτικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ συνιστούν άτομα με μέσο κίνδυνο να ξεκινήσουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου στην ηλικία των 45 ετών . Αυτή η σύσταση μειώθηκε από την ηλικία των 50 ετών το 2021 λόγω της πρόσφατης αύξησης του επιπολασμού της νόσου του ορθοκολικού καρκίνου στους νεαρούς ενήλικες.

«Η κολονοόπηση παραμένει ο πιο ολοκληρωμένος τρόπος εξέτασης»

https://www.youtube.com/watch?v=jNOF1FPmGOo

Αναλυτικά η νέα μελέτη

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι ο προσυμπτωματικός έλεγχος της κολονοσκόπησης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην ανίχνευση και την αφαίρεση των προκαρκινικών πολυπόδων πριν από την ανάπτυξη καρκίνου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης της νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine προκάλεσε σύγχυση και ανησυχία μεταξύ των ειδικών στον τομέα της υγείας και του κοινού. Πολλές από αυτές τις ειδησεογραφικές αναφορές ερμήνευσαν εσφαλμένα τη μελέτη ότι έδειξαν ότι οι κολονοσκοπήσεις έχουν μικρή επίδραση στη συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου και είναι αναποτελεσματικές στη μείωση των θανάτων. Τέτοιες παρερμηνείες θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες όσον αφορά τις προσπάθειες που στοχεύουν στον προσυμπτωματικό έλεγχο και την πρόληψη μιας μορφής καρκίνου που επηρεάζει την υγεία και την ευημερία πολλών.

Στη μελέτη, μια ομάδα Ευρωπαίων ερευνητών πραγματοποίησε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή που εξέτασε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και θανάτου σε υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 55 και 64 ετών . Η Πολωνία και η Ολλανδία είτε κλήθηκαν να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση είτε δεν προσκλήθηκαν και έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.

Μετά από περίπου 10 χρόνια, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε πληροφορίες σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου και τους θανάτους μεταξύ 28.220 στην προσκεκλημένη ομάδα και 56.365 στην ομάδα που δεν προσβλήθηκε . Διαπίστωσαν ότι όσοι στην προσκεκλημένη ομάδα είχαν μόλις 18% μείωση στον αριθμό των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε σχέση με εκείνες της μη προσκεκλημένης ομάδας. Διαπίστωσαν επίσης ότι δεν υπήρξε σημαντική μείωση στους θανάτους στην προσκεκλημένη ομάδα. Αυτό το φαινομενικά απογοητευτικό αποτέλεσμα οδήγησε πολλούς από τους πιο παραπλανητικούς τίτλους στα μέσα ενημέρωσης.

Αλλά υπάρχει μια κρίσιμη προειδοποίηση σε όλο αυτό που αξίζει να εξηγηθεί. Μόνο το 42% των συμμετεχόντων που κλήθηκαν να υποβληθούν σε κολονοσκόπηση που έγινε . Το ποσοστό αυτό κυμαινόταν από 33% μεταξύ εκείνων από την Πολωνία, από όπου προσλήφθηκαν οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες, έως 60,7% μεταξύ εκείνων από τη Νορβηγία.

Όταν οι ερευνητές προσδιόρισαν το όφελος μεταξύ εκείνων που πραγματικά υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση, διαπίστωσαν ότι η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου μειώθηκε κατά 31% και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 50% - τα αποτελέσματα που ήταν πολύ πιο κοντά σε αυτά που αναμένονταν από άλλες μελέτες .

Ένα άλλο μειονέκτημα της μελέτης είναι ο χρόνος μεταξύ της πρόσληψης και του ελέγχου των συμμετοχόντων. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι τυπικά αργός στην ανάπτυξη, χρειάζονται 10 ή περισσότερα χρόνια για να εξελιχθεί από προκαρκινικούς πολύποδες σε καρκίνο .

Έτσι, το 10ετές χρονικό διάστημα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη μπορεί να είναι πολύ σύντομο για να μετρηθεί ο πλήρης αντίτυπος του προσυμπτωματικού ελέγχου κολονοσκόπησης. Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν αυτό και αναφέρουν ότι θα κάνουν μια ανάλυση στα 15 χρόνια.

Αυτά και άλλα ζητήματα έχουν περιγραφεί ξεκάθαρα στις απαντήσεις στη μελέτη από διάφορες ιατρικές ομάδες και ομάδες υπεράσπισης που αποτελούνται από ειδικούς με μακροχρόνια εμπειρία στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον προσυμπτωματικό έλεγχο του. Αυτά περιλαμβάνουν την Εθνική Στρογγυλή Τράπεζα για τον Κάρκινο του Παχέος εντέρου , τη Συμμαχία για τον Κάρκινο του Παχέος εντέρου , την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου και την Αμερικανική Εταιρεία Γαστρεντερικής Ενδοσκόπησης , μεταξύ άλλων.

Όλες οι απαντήσεις τονίζουν ότι, παρά τον τόνο του μεγάλου μέρους της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης, τίποτα στη μελέτη δεν αλλάζει την αναγνωρισμένη αξιοπιστία ή αποτελεσματικότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου κολονοσκόπησης. Στην καλύτερη περίπτωση, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι για πολλούς, μια απλή πρόσκληση σε προσυμωματικό έλεγχο δεν προωθεί τη συμμετοχή στον προληπτικό έλεγχο.

Τι βλέπει ο γιατρός κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης - μια κοντινή ματιά

https://www.youtube.com/watch?t=52&v=xCmnWsAqMlw&feature=emb_imp_woyt

Η κολονοσκόπηση παραμένει το «χρυσό πρότυπο»

Κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης, ένας μακρύς εύκαμπτος σωλήνας εισάγεται στο ορθό και μετακινείται μέσω του παχέος εντέρου για να επιτρέψει την άμεση προβολή, αναγνώριση, απεικόνιση και αφαίρεση ανώμαλων ιστών όπως οι προκαρκινικοί πολύποδες που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Ως εκ τούτου, εδώ και αρκετό καιρό, οι κολονοσκοπήσεις θεωρούνται το «χρυσό πρότυπο» για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και εξακολουθούν να θεωρούνται.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά της διαδικασίας που μπορούν να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το να επιλέξουν. Είναι επεμβατική και υπάρχει κίνδυνος –αν και μικρός– επιπλοκών . Επιπλέον, για να είναι αποτελεσματική η διαδικασία, το κόλον πρέπει να καθαριστεί από τυχόν κόπρανα, απαιτώντας ένα πρωτόκολλο που πολλοί βρίσκουν δυσάρεστο και άβολο. Τέλος, μπορεί να είναι ακριβές, δημιουργώντας εμπόδια για όσους δεν διαθέτουν επαρκή ασφαλιστική κάλυψη.

Αν και δεν είναι τόσο ευαίσθητο όσο η κολονοσκόπηση, υπάρχει μια σειρά από μη επεμβατικές εναλλακτικές λύσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου που είναι στις παρούσες διαθέσιμες και συνιστώνται από την Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ για άτομα με φυσιολογικά επίπεδα κινδύνου. Τέτοιες εναλλακτικές περιλαμβάνουν δοκιμές κοπράνων όπως εξετάσεις κρυφού αίματος κοπράνων υψηλής ευαισθησίας γκουαϊακίου, ανοσοχημικές εξετάσεις κοπράνων και εξετάσεις DNA κοπρανών πολλαπλών στόχων .

Αυτές οι μέθοδοι ποικίλλουν ως προς την αποτελεσματικότητα και καθεμία έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Η επιλογή επιλογής βασίζεται στην προτίμηση του ασθενούς, που καθορίζεται με τη συμβολή του ιατρού. Ωστόσο, όσοι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, ορισμένα συμπτώματα όπως αίμα στα κόπρανα ή ιστορικό πολυπόδων συνιστάται να υποβληθούν σε έλεγχο με κολονοσκόπηση .

Είναι σημαντικό ότι οι μη επεμβατικές εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου δεν προλαμβάνουν από μόνες τους τη νόσο. Αντίθετα, εγείρουν την πιθανότητα ύπαρξης καλοήθους πολύποδα ή όγκου και επομένως πρέπει να παρακολουθείται με κολονοσκόπηση για να επιβεβαιωθεί η παρουσία και να αφαιρεθούν τυχόν παθολογικές βλάβες.

Νέες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου

Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη υγρών βιοψιών , οι οποίες περιλαμβάνουν τη δημιουργία προφίλ πληροφοριακών βιοδεικτών σε υγρά όπως το αίμα. Αυτός ο τύπος προφίλ προσδιορίζει σήματα για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση πολλών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Υπάρχει ιδιαίτερος ενθουσιασμός στις επιστημονικές και ιατρικές κοινότητες σχετικά με τις υγρές βιοψίες που μπορούν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση του πολλαπλού καρκίνου . Αυτή η προσέγγιση προσφέρει μεγάλες δυνατότητες στην έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του παχέος εντέρου καθώς και πολλών άλλων καρκίνων για τους οποίους δεν υπάρχουν επί του παρόντος αποτελεσματικές μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου. Τα τεστ έγκαιρης ανίχνευσης πολλαπλού καρκίνου βρίσκονται υπό ανάπτυξη από πολλές εταιρείες και δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων. Αρκετές είναι επί του παρόντος διαθέσιμες με ιατρική συνταγή ως εργαστηριακά αναπτυγμένες εξετάσεις.

Όπως συμβαίνει με όλες τις μη επεμβατικές δοκιμές, οι υγρές βιοψίες πρέπει να παρακολουθούνται κατάλληλα για την επαλήθευση, την αφαίρεση και/ή τη θεραπεία τυχόν αλλοιώσεων που έχουν εντοπιστεί. Η εκτεταμένη έρευνα για τις υγρές βιοψίες βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μια νέα γενιά εξαιρετικά ευαίσθητων, άμεσα διαθέσιμων και φιλικών προς τον ασθενή τρόπων προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου θα εμφανιστεί τα επόμενα χρόνια.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο προσυμπτωματικός έλεγχος έχει συμβάλει σημαντικά στη σημαντική μείωση της επίπτωσης και της θνησιμότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου. Δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού, καθώς και της πρόσφατης αύξησης του καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεαρούς ενήλικες, η ανίχνευση της νόσου με ευαισθησία και στα πρώτα της στάδια είναι πιο σημαντική από ποτέ.

ΠΗΓΗ: Theconversation.com

Τελευταία τροποποίηση στις 10/11/2022 - 13:15
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
  • ΚΟΛΟΝΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καρδιοαναπνευστική άσκηση για τη διάγνωση συμπτωμάτων long-Covid
Καρδιοαναπνευστική άσκηση για τη διάγνωση συμπτωμάτων long-Covid 20 Οκτωβρίου 2022
Eγκυμοσύνη: Η διαταραχή υπέρτασης αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο στο παιδί 20 Οκτωβρίου 2022
Eγκυμοσύνη: Η διαταραχή υπέρτασης αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο στο παιδί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καρκινικοί όγκοι ενός αιώνα μπορεί να αποκαλύψουν γιατί ο καρκίνος του εντέρου είναι πλέον πιο συχνός στους νέους
Υγεία
08/01/2026 - 13:00

Καρκινικοί όγκοι ενός αιώνα μπορεί να αποκαλύψουν γιατί ο καρκίνος του εντέρου είναι πλέον πιο συχνός στους νέους

Μια έντονη προπόνηση 10 λεπτών μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου
Υγεία
02/01/2026 - 11:00

Μια έντονη προπόνηση 10 λεπτών μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48

Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου

Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου
Υγεία
13/11/2025 - 15:00

Τα ενέσιμα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συνδέονται με λιγότερους θανάτους από καρκίνο του παχέος εντέρου

Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου: Παράγοντες κινδύνου και θεραπευτικές επιλογές
Health Talk
31/10/2025 - 21:04

Εκκολπωμάτωση παχέος εντέρου: Παράγοντες κινδύνου και θεραπευτικές επιλογές

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι
Διατροφή
20/10/2025 - 18:49

Διατροφή και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πέντε τρόφιμα που αποφεύγουν οι γαστρεντερολόγοι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΜΑ πρότεινε για έγκριση 30 νέα κτηνιατρικά φάρμακα, τα 13 με νέα δραστική ουσία
Pharma Policy
20/01/2026 - 20:32
Παχυσαρκία: Χειρουργική αντιμετώπιση ή φαρμακευτική αγωγή;
Health Talk
20/01/2026 - 19:54
Η Chiesi Hellas συνεχίζει να ξεχωρίζει ως εργοδότης επιλογής στην Ελλάδα
Pharma News
20/01/2026 - 19:27
ΠΕΦ-Τρύφων: «Ζήτημα εθνικής και κοινωνικής ασφάλειας η παραγωγή και η επάρκεια φαρμάκου»
Pharma Policy
20/01/2026 - 18:48
Health-IQ: Καινοτομία και μετασχηματισμός των υγειονομικών δομών σε Θεσσαλονίκη και Έδεσσα
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:57
Γεωργιάδης: «Θεμέλιος λίθος της ΠΦΥ τα Κέντρα Υγείας»
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:32
Ιώσεις του χειμώνα: Κι όμως δεν φταίει το κρύο
Υγεία
20/01/2026 - 17:09
Παρέμβαση ΙΣΑ για τον νέο νόμο περί αναβολής στράτευσης των γιατρών
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 16:49
ΕΟΦ: Απάντηση σε λοιμωξιολόγους για την απόσυρση νοσοκομειακού αντιβιοτικού από την ελληνική αγορά
Pharma Policy
20/01/2026 - 16:34
GSK: Eξαγορά έναντι 2,2 δισ. δολαρίων εταιρείας που παρασκευάζει φάρμακο για τις τροφικές αλλεργίες
Pharma News
20/01/2026 - 16:17
ΕΚ για κρίσιμα φάρμακα: Επενδύσεις στην παραγωγική ικανότητα της ΕΕ για την αύξηση της αυτονομίας
Pharma Policy
20/01/2026 - 15:40
Το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα φρενάρει τη βιολογική γήρανση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας
Υγεία
20/01/2026 - 15:00
Χάνουμε πράγματι περισσότερη θερμότητα από το κεφάλι;
Υγεία
20/01/2026 - 14:00
Συσκευή προσφέρει πάλι φωνή σε ασθενείς που την έχασαν μετά από εγκεφαλικό
Digital Health
20/01/2026 - 13:00
Η ανησυχητική αύξηση των γαστρεντερικών καρκίνων πρώιμης έναρξης: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα
Υγεία
20/01/2026 - 12:00
Πράσινο φως από τον FDA στο πρώτο φάρμακο για την καθυστέρηση της καρδιακής ανεπάρκειας σε σκύλους
Pharma News
20/01/2026 - 11:00
Πώς η σωματική δραστηριότητα των νεαρών κοριτσιών καθορίζει την υγεία του μαστού τους
Υγεία
20/01/2026 - 10:00
Τελικά η θετική σκέψη είναι φάρμακο! Έρευνα έδειξε ότι τονώνει το ανοσοποιητικό
Υγεία
20/01/2026 - 09:00
Σκηνικό κατάρρευσης στο Νοσοκομείο Αγία Όλγα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 07:26
ΠΣΦ: Άμεση ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και των φυσικοθεραπευτών των δημοσίων νοσοκομείων
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 03:34
ΟΗΕ: Οι περικοπές στη χρηματοδότηση θα επιδεινώσουν την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη το 2026
Επικαιρότητα
20/01/2026 - 00:06
Περίπου 2.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν με το δωρεάν Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενηλίκων
Πολιτική Υγείας
19/01/2026 - 20:38
Το πείραμα της Βαλτιμόρης: Πώς μπορούμε να σταματήσουμε τη μετάδοση της γρίπης
Υγεία
19/01/2026 - 20:08
Στη δημοσιότητα νέα λίστα του ΕΟΦ με περισσότερα από 200 φάρμακα σε περιορισμένη διαθεσιμότητα
Pharma Policy
19/01/2026 - 19:22
Πρόληψη και παρέμβαση για άτομα στο φάσμα του αυτισμού και τις οικογένειές τους
Επικαιρότητα
19/01/2026 - 18:44
Χατζηθεοδοσίου: Να ισχύσουν και στις ασφαλιστικές εταιρείες οι αμοιβές του ΕΟΠΥΥ στα ιδιωτικά νοσοκομεία
Επικαιρότητα
19/01/2026 - 18:07
Μετά τις υπερβολές των εορτών το πάρτυ των ορμονών συνεχίζεται
Health Talk
19/01/2026 - 17:42
Καρκίνος πνεύμονα: Σταθεροποιήθηκαν τα ποσοστά θνησιμότητας των γυναικών στην Ευρώπη
Υγεία
19/01/2026 - 17:24
Τι είναι το φαινόμενο «nocebo» και πως επηρεάζει τον περίγυρό μας ακόμα και στα social media
Ψυχική Υγεία
19/01/2026 - 17:03
ΕΕΛ: Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την απόσυρση γνωστού νοσοκομειακού αντιβιοτικού
Pharma Policy
19/01/2026 - 16:36

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Εμβολιαστείτε να προλάβετε το δεύτερο κύμα γρίπης τον Φεβρουάριο»
Πολιτική Υγείας
18/01/2026 - 13:45
Ερυθριτόλη: Σχεδόν μηδενικές θερμίδες αλλά και άγνωστοι κίνδυνοι από τη χρήση της
Διατροφή
18/01/2026 - 14:36
«Ημέρα των Αποτυχημένων»: Γιατί η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο θέμα θέλησης
Pharma News
19/01/2026 - 12:44
Αffidea: Νέα εποχή στη νευρολογική και ογκολογική απεικόνιση με το πιο σύγχρονο PET/CT στην Ελλάδα
Υπηρεσίες Υγείας
19/01/2026 - 15:51
Περίπου 2.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν με το δωρεάν Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενηλίκων
Πολιτική Υγείας
19/01/2026 - 20:38
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo