ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μάχη κατά της ψωρίασης δίνεται και στο... πιάτο

Υγεία
Freepik
Η πλούσια σε φρούτα και λαχανικά διατροφή με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά σχετίζεται με μειωμένη σοβαρότητα ψωρίασης, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία.
Τετάρτη, 26/02/2025 - 20:12
— Photo: Freepik
News4Health Team News4Health Team

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και άπαχα κρέατα και φτωχή σε αλάτι και ζάχαρη φαίνεται να είναι το κλειδί για πιο ήπια εκδήλωση της ψωρίασης.

Νέα μελέτη των ερευνητών του King's College του Λονδίνου, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Nutrition, διαπίστωσε σημαντική σύνδεση μεταξύ της ποιότητας της διατροφής και της σοβαρότητας της ψωρίασης.

Η Ψωρίαση, σύμφωνα με τον σχετικό ορισμό που υιοθετεί το Υπουργείο Υγείας, αποτελεί μια συχνή, χρόνια δερματοπάθεια, με εξάρσεις και υφέσεις.

Συχνά υπάρχει γενετική προδιάθεση για την εμφάνισή της. Προσβάλλει εξίσου και τα δύο φύλα και η έναρξή της μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Κατά προσέγγιση, το 2-3% του ελληνικού πληθυσμού πάσχει από κάποιας μορφής ψωρίαση.

Θεωρείται νόσος με ανοσολογικό υπόστρωμα ενώ παράγοντες που μπορεί να την ξυπνήσουν είναι μεταξύ άλλων ο τραυματισμός κάθε είδους, με χαρακτηριστική εμφάνιση ψωριασικής πλάκας στο σημείο τραυματισμού του δέρματος (φαινόμενο Koebner), μια στρεπτοκοκκική λοίμωξη του αναπνευστικού στις νεαρές ηλικίες, ένα νέο φάρμακο ή το στρες.

Η νέα βρετανική έρευνα ανέλυσε δεδομένα από 257 ενήλικες με ψωρίαση που είχαν συμπληρώσει μια διαδικτυακή έρευνα. Η συμμόρφωση των συμμετεχόντων σε διάφορα διατροφικά πρωτόκολλα συμπεριλαμβανομένης της Μεσογειακής Διατροφής και της διατροφής κατά της υπέρτασης DASH, αξιολογήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων. Η σοβαρότητα της ψωρίασης αυτοαξιολογήθηκε με τη χρήση επικυρωμένου ερωτηματολογίου.

Τα βασικά ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι τα άτομα με πολύ χαμηλή συμμόρφωση στην διατροφή DASH, η οποία εστιάζει στη μείωση του αλατιού, και την διατροφή που βασίζεται σε φρούτα και λαχανικά είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν υψηλότερη σοβαρότητα ψωρίασης.

Περαιτέρω ανάλυση των διαφόρων στοιχείων του διατροφικού προτύπου DASH αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετιζόταν με σοβαρότερη ψωρίαση. Η πρόσληψη φρούτων, ξηρών καρπών και οσπρίων συσχετίστηκε επίσης με λιγότερο σοβαρή ψωρίαση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Asking People with Psoriasis about Lifestyle and Eating (APPLE) και χρηματοδοτήθηκε από την Psoriasis Association.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν τα πιθανά οφέλη των διατροφικών παρεμβάσεων στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών», δήλωσε η Sylvia Zanesco, διδακτορική φοιτήτρια από το Τμήμα Διατροφικών Επιστημών στο King's College του Λονδίνου, η οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας. «Δεδομένου του αντίκτυπου της ψωρίασης στη σωματική και ψυχολογική ευεξία, η ενσωμάτωση διατροφικών αξιολογήσεων στη συνήθη φροντίδα θα μπορούσε να προσφέρει στους ασθενείς πρόσθετη υποστήριξη στη διαχείριση της πάθησής τους».

Το διατροφικό πρότυπο DASH σχεδιάστηκε αρχικά για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και τα άπαχα κρέατα, ενώ περιορίζει το αλάτι, τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη.

Όσο για το πρωτόκολλο διατροφής που βασίζεται στα λαχανικά και τα φρούτα γνωστό ως «high Healthy Plant-based Diet Index» αυτό βασίζεται σε υγιεινά φυτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, των δημητριακών ολικής αλέσεως, των ξηρών καρπών και σπόρων, των οσπρίων και των φυτικών ελαίων πλούσιων σε ακόρεστα λίπη, ενώ είναι φτωχό σε σε ζωικά τρόφιμα και ανθυγιεινά φυτικά τρόφιμα, όπως τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά και τα εξευγενισμένα άμυλα.

Η μελέτη έλαβε υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η πρόσληψη ενέργειας και η ψυχική υγεία, εξασφαλίζοντας μια ολοκληρωμένη ανάλυση των διατροφικών προτύπων που σχετίζονται με τη σοβαρότητα της ψωρίασης.

Τονίζοντας τις ευρύτερες επιπτώσεις των ευρημάτων, η καθηγήτρια Wendy Hall, καθηγήτρια Διατροφικών Επιστημών στο King's College του Λονδίνου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή η έρευνα αποφέρει τα απαραίτητα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχει ρόλος για τις διατροφικές συμβουλές, παράλληλα με την καθιερωμένη κλινική φροντίδα, στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ψωρίασης. Τα επόμενα βήματά μας θα είναι να διερευνήσουμε κατά πόσον δίαιτες πλούσιες σε υγιεινές φυτικές τροφές μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της ψωρίασης σε μια ελεγχόμενη κλινική δοκιμή».

Τα ευρήματα της μελέτης συμβάλλουν στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που υποστηρίζουν τη διατροφική τροποποίηση ως συμπληρωματική στρατηγική στη διαχείριση της ψωρίασης για τη δυνητική ανακούφιση της σοβαρότητας της νόσου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Η δρ Thivi Maruthappu, σύμβουλος δερματολόγος και βασικός ερευνητής της μελέτης, δήλωσε: «Τα άτομα με ψωρίαση συχνά ρωτούν για το πώς τα τρόφιμα που τρώνε επηρεάζουν το δέρμα τους και αν η αλλαγή της διατροφής τους βοηθάει- η έρευνα αυτή μας φέρνει πιο κοντά στην απάντηση αυτών των σημαντικών ερωτημάτων».

Πηγή: Science Daily

Τελευταία τροποποίηση στις 26/02/2025 - 15:48
  • ΨΩΡΙΑΣΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • DASH
  • ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ινδία: Έφηβος υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης του παρασιτικού διδύμου του βάρους 15 κιλών
Ινδία: Έφηβος υποβλήθηκε σε επέμβαση αφαίρεσης του παρασιτικού διδύμου του βάρους 15 κιλών 26 Φεβρουαρίου 2025
Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: Η συχνότερη κληρονομική πάθηση της καρδιάς! 26 Φεβρουαρίου 2025
Υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια: Η συχνότερη κληρονομική πάθηση της καρδιάς!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα και για την στοματική υγεία
Υγεία
16/09/2025 - 11:00

Η μεσογειακή διατροφή ασπίδα και για την στοματική υγεία

Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες
Health Talk
11/09/2025 - 20:00

Διατροφικός περιορισμός στη μάχη κατά της νόσου Alzheimer: Τα οφέλη και οι δυσκολίες

Φυτικές ίνες: Πρέπει να είναι μέρος της διατροφή των αθλητών;
Health Talk
26/08/2025 - 15:29

Φυτικές ίνες: Πρέπει να είναι μέρος της διατροφή των αθλητών;

Τι είναι το τέμπε και ποια τα οφέλη του στην υγεία - Πως θα το εντάξετε στη διατροφή σας!
Διατροφή
20/08/2025 - 17:11

Τι είναι το τέμπε και ποια τα οφέλη του στην υγεία - Πως θα το εντάξετε στη διατροφή σας!

«Κουτουλάτε» από τη νύστα όλη μέρα; Ο ρόλος της διατροφής και των ορμονών
Υγεία
20/08/2025 - 16:12

«Κουτουλάτε» από τη νύστα όλη μέρα; Ο ρόλος της διατροφής και των ορμονών

Βάλτε στη διατροφή σας τα κόκκινα φασόλια και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα
Διατροφή
19/08/2025 - 19:38

Βάλτε στη διατροφή σας τα κόκκινα φασόλια και ανακουφιστείτε από τη δυσκοιλιότητα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Βροχή μηνύσεων κατά της Character.AI για αυτοκτονίες εφήβων και απόπειρες
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 20:14
Ασφαλής και για τους εφήβους η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ με μυωπία
Υγεία
17/09/2025 - 19:17
Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση: «ΖΩντας με μία χρόνια νόσο – Κάθε ανάσα, μια ιστορία»
Υγεία
17/09/2025 - 18:49
Το θρεπτικό συστατικό των λαχανικών που υψώνει ασπίδα προστασίας κατά του καρκίνου
Υγεία
17/09/2025 - 18:24
Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 18:02
Η «μάχη» της ρυτίδας: Φυσικά υλικά και συνήθειες που υπόσχονται θαύματα
Ομορφιά
17/09/2025 - 17:46
Εργαζόμενοι στο «Αττικό»: «Απλήρωτοι εννέα μήνες οι υγειονομικοί που συμμετείχαν σε απογευματινά χειρουργεία»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 17:23
Θεμιστοκλέους: «Με νέο σύστημα θα κλείνονται τα ραντεβού στα νοσοκομεία από την 1η Οκτωβρίου»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 16:57
Δύο ακόμη νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και οκτώ νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα
Υγεία
17/09/2025 - 16:33
Φαινόμενο Rumpelstiltskin: Τι είναι και πώς επιδρά στη διαχείριση ενός προβλήματος υγείας
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 16:16
Άσθμα: Συμπτώματα, παράγοντες κινδύνου και αντιμετώπιση της πάθησης
Health Talk
17/09/2025 - 15:47
Τα ενέσιμα φάρμακα αδυνατίσματος έχουν μειωμένη αποτελεσματικότητα σε ανθρώπους με συναισθηματική υπερφαγία
Υγεία
17/09/2025 - 15:21
Βραδιά υπέρ της Breathe Hellas και της ψυχικής υγείας με οικοδέσποινα την Τατιάνα Μπλάτνικ
Ψυχική Υγεία
17/09/2025 - 14:49
ΕΟΠΥΥ: «Καμπανάκι» για πρακτικές phising - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και πως θα προστατευθούν
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 14:19
Ερευνητές ζητούν διεύρυνση της λίστας με τα αλλεργιογόνα τρόφιμα - Οι νέες προσθήκες
Διατροφή
17/09/2025 - 14:00
Υγειονομική βόμβα στα Καμένα Βούρλα τα λύματα - Περισσότερα από 2 εκατ. κολοβακτηρίδια σε 100 ml νερού
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 13:39
Η σεμαγλουτίδη φαίνεται να προστατεύει από τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Υγεία
17/09/2025 - 13:22
Μαστογραφία: "Δύο σε ένα" εξέταση για καρκίνο του μαστού και καρδιοπάθεια με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Υγεία
17/09/2025 - 13:00
Κυστίτιδα: Προγνωστικός δείκτης για καρκίνο του ουρογεννητικού συστήματος σε γυναίκες και άνδρες μετά τα 50
Υγεία
17/09/2025 - 12:00
Η πρώτη εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από καρκίνο του ενδομητρίου στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 11:00
Η μακροχρόνια Covid συνδέεται με πιο βαριά έμμηνο ρύση και κίνδυνο έλλειψης σιδήρου
Υγεία
17/09/2025 - 10:00
Η βρετανική GSK ανακοίνωσε πως επενδύει 30 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες
Pharma Policy
17/09/2025 - 08:34
Εργαζόμενοι νοσοκομείου Κιλκίς κατά Γεωργιάδη: «Ήλθε, είδε (όσους ήθελε), έταξε και απήλθε»
Πολιτική Υγείας
17/09/2025 - 06:53
Συνάντηση Κεφαλογιάννη-Αυγερινού για την ένταξη του ΕΕΣ στο ΜΕΟΠΠ
Επικαιρότητα
17/09/2025 - 03:27
Ο σύλλογος «Πνεύμονες Ζωής» στέλνει το δικό του φωτεινό μήνυμα ευαισθητοποίησης
Patient Talk
17/09/2025 - 00:08
Νέες διακρίσεις του Κέντρου Εφαρμογών και Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας του ΙΤΕ στο ΙΗΕ Connectathon 2025
Digital Health
16/09/2025 - 23:22
ΕΨΕ: Η χρήση του όρου Ψυχολογία από μη πανεπιστημιακούς φορείς παραπλανά το κοινό
Ψυχική Υγεία
16/09/2025 - 22:07
Πλήρης οδηγός του ΥΠΑΑΤ προς κτηνοτρόφους και καταναλωτές για την ευλογιά των αιγοπροβάτων
Επικαιρότητα
16/09/2025 - 21:42
Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για την όραση των παιδιών τους - Ποιες διαταραχές εκδηλώνονται
Health Talk
16/09/2025 - 21:19
ΕΣΑΜΕΑ: Διαμαρτυρίες γονέων παιδιών με αναπηρία για τα κενά στην ειδική εκπαίδευση
Patient Talk
16/09/2025 - 20:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

To «Σύνδρομο της ραγισμένης καρδιάς»: Είναι πραγματικό και μπορεί να είναι και θανατηφόρο
Υγεία
15/09/2025 - 12:20
Η άνοια σε ηλικίες κάτω των 60: Τα συμπτώματα στην γκρίζα ζώνη και οι παράγοντες κινδύνου
Υγεία
16/09/2025 - 14:00
Εκτελεστική δυσλειτουργία: Ειδικοί εξηγούν τι είναι και πως μπορεί να τη διαχειριστεί κανείς
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 14:00
Η ΠΟΕΡΓΙ καταγγέλλει την αντιπαράθεση για το clawback - «Θλιβερός καυγάς με ψεύδη και μισές αλήθειες»
Πολιτική Υγείας
15/09/2025 - 18:17
ChatGPT: Οι «συνομιλίες» μας με την τεχνητή νοημοσύνη και τα ερωτήματα που ανακύπτουν
Ψυχική Υγεία
15/09/2025 - 15:31
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo