ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η γρίπη πτηνών θα είναι η νέα πανδημία; Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η γρίπη των πτηνών εξακολουθεί να αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, την πτηνοτροφία και άλλους κλάδους της ζωικής παραγωγής καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση των υγειονομικών αρχών.
Παρασκευή, 27/12/2024 - 10:37
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ σε αναλυτική του ενημέρωση, η Ευρώπη βιώνει τη μεγαλύτερη επιδημία γρίπης των πτηνών στην ιστορία της χωρίς να διαφαίνεται κάποιο ορατό τέλος. Η διασπορά του ιού αποδίδεται κυρίως στα μεταναστευτικά άγρια πτηνά. Ο υπότυπος H5N1 και συγκεκριμένα ο κλάδος 2.3.4.4b είναι αυτός που επικρατεί από το 2021 και στον οποίο εστιάζεται η προσοχή μας. Οι υπότυποι προκύπτουν από δύο πρωτεΐνες στην εξωτερική επιφάνεια του ιού, την αιμαγλουτινίνη (Η) και τη νευραμινιδάση (Ν).

Ο κίνδυνος και οι μεταλλάξεις

Όσο η γενετική σύσταση του ιού της γρίπης των πτηνών δεν αλλάζει δραστικά δεν αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι ο ιός της γρίπης Α είναι επιρρεπής σε τυχαίες αλλαγές του γενετικού του υλικού, δηλαδή στις μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις μπορεί να είναι ήπιες, που είναι και οι πιο συνήθεις, αλλά μπορεί να είναι και πιο δραστικές ή ακόμα να αφορούν σε ανταλλαγή και ανασυνδυασμό μεγάλων τμημάτων γενετικού υλικού μεταξύ υποτύπων γρίπης των πτηνών/ζώων και της κοινής γρίπης. Ένα τέτοιο σενάριο, ειδικά αυτό του ανασυνδυασμού γενετικού υλικού, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα έναν νέο ιό, που θα προσβάλλει εύκολα τον άνθρωπο, ενώ ταυτόχρονα ο πληθυσμός δεν θα έχει ανοσία απέναντί του. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο ιός προσβάλλει αυξανόμενο αριθμό ειδών θηλαστικών σε όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, δημιουργεί συνθήκες προσαρμογής του στον άνθρωπο.

Τα κρούσματα σε ανθρώπους στην Ευρώπη και Ασία

Στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2022, καταγράφηκαν δύο ασυμπτωματικά ανθρώπινα κρούσματα H5N1 σε εργαζόμενους σε εκμετάλλευση πουλερικών που προσβλήθηκε με H5N1. Στην Αγγλία, το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα H5N1 καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2022 σε άτομο που διατηρούσε μεγάλο αριθμό οικόσιτων πτηνών. Στο κρούσμα παρατηρήθηκε μόνο επιπεφυκίτιδα (φλεγμονή στα μάτια). Τον Μάιο του 2023, εντοπίστηκαν δύο ασυμπτωματικά κρούσματα σε εργαζόμενους σε προσβεβλημένη με H5N1 πτηνοτροφική μονάδα. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, στην Ασία από το 2003 έως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 850 περιπτώσεις ανθρώπινης μόλυνσης με τον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1. Από αυτές τις περιπτώσεις, περισσότερες από τις μισές ήταν θανατηφόρες.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ιός προσβάλλει όχι μόνο εκτροφές πουλερικών αλλά και νέα είδη ζώων, όπως οι αγελάδες, ενώ έχει ανιχνευθεί και σε δείγματα αγελαδινού γάλακτος. Ωστόσο η θερμική επεξεργασία του γάλακτος (παστερίωση) το καθιστά ασφαλές και ο κίνδυνος μετάδοσης στον γενικό πληθυσμό παραμένει πολύ χαμηλός. Τα ανθρώπινα κρούσματα στις Η.Π.Α. παρουσίαζαν στην μεγάλη πλειοψηφία τους ήπια συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό και συχνά εμφάνιζαν επιπεφυκίτιδα.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια για μια νέα πανδημία

Ο Η5Ν1 για να προκαλέσει λοίμωξη, πρέπει να συνδεθεί στο κύτταρο-στόχο. Το μόριο της αιμαγλουτινίνης (Η), που βρίσκεται στην επιφάνεια του H5N1, πρέπει να ενωθεί σε συγκεκριμένο υποδοχέα του κυττάρου και συγκεκριμένα σε μια περιοχή που περιέχει το σιαλικό οξύ-α2,3-γαλακτόζη (SAα2,3Gal). Τα κύτταρα όμως της ανώτερης αναπνευστικής οδού του ανθρώπου που είναι και τα πιο εκτεθειμένα στον ιό, έχουν διαφορετικούς υποδοχείς όπου δεν κυριαρχεί το SAα2,3Gal αλλά το SAα2,6Gal. Αυτό το τελευταίο δεν είναι ιδανικό υπόστρωμα για να προσκολληθεί ο ιός στο κύτταρο.

Η κρίσιμη αυτή λεπτομέρεια έχει μέχρι στιγμής αποτρέψει τον H5N1 από το να αποκτήσει πανδημικά χαρακτηριστικά. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, τα πτηνά και άλλα ζώα όπως π.χ. τα μινκς και οι χοίροι, έχουν περισσότερους «συμβατούς» με τον H5N1 υποδοχείς SAα2,3Gal στην ανώτερη αναπνευστική οδό όπως επίσης και στον γαστρεντερικό σωλήνα. Έχει παρατηρηθεί ότι στελέχη του H5N1 αυξημένης επικινδυνότητας, που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει βαριά νόσο ή και θάνατο σε ανθρώπους, συχνά παρουσίαζαν μεταλλάξεις που επέτρεπαν καλύτερη πρόσδεση στους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων της ανώτερης αναπνευστικής οδού.

Ωστόσο, κανένας από τους ιούς γρίπης των πτηνών που κυκλοφορούν ευρέως σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει αποκτήσει μέχρι τώρα ικανοποιητική ικανότητα σύνδεσης με τους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων του ανώτερου αναπνευστικού. Τα εξαιρετικά σπάνια κρούσματα σε ανθρώπους είχαν παρατεταμένη και στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά, συχνά χωρίς χρήση κατάλληλων μέτρων προστασίας και τήρηση μέτρων υγιεινής, δημιουργώντας προϋποθέσεις εισόδου του H5N1 στην κατώτερη αναπνευστική οδό. Οι πνευμονικές κυψελίδες και τα βρογχιόλια είναι ευάλωτα στον H5N1 καθώς διαθέτουν άφθονους υποδοχείς SAα2,3Gal.

Η επιφάνεια του ανθρώπινου οφθαλμού (επιπεφυκότας), επίσης, έχει SAα2,3Gal υποδοχείς, κάτι που συνάδει με τη συχνή επιπεφυκίτιδα των ανθρώπινων κρουσμάτων H5N1 (φλεγμονή του ματιού). Ο ιός της πανδημίας του 1918 (ισπανική γρίπη) είχε ικανότητα να συνδέεται και με τους δύο τύπους υποδοχέων (SAα2,3Gal & SAα2,6Gal), γεγονός που πιθανότατα συνέβαλε στην υψηλή μεταδοτικότητα και στην πρόκληση βαριάς νόσου. Η διπλή ικανότητα σύνδεσης με τους υποδοχείς έχει διαπιστωθεί μέσω μεθόδων αντίστροφης γενετικής και θεωρείται ότι προέκυψε από τον ανασυνδυασμό ιών ανθρώπινης και ζωικής γρίπης.

Οι καταγραφές στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τα τελευταία κρούσματα γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 2022 σε αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) και κύκνους (Cygnus cygnus) στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης και Σερρών. Έχουν εντοπιστεί όμως και παλαιότερα εστίες γρίπης των πτηνών. Συγκεκριμένα

  • 2006: H5N1 σε άγρια πτηνά, κυρίως σε κύκνους, σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
  • 2016-2017: Η5Ν8, Η5Ν6, Η5Ν5 σε εκτρεφόμενα και άγρια πτηνά, σε Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Ήπειρο.
  • 2021: H5N8 σε άγρια πτηνά σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
  • 2022: H5N1 κυρίως σε άγρια πτηνά σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία.

Η πιθανότητα εισόδου του ιού στη χώρα, κυρίως μέσω μεταναστευτικών άγριων πτηνών, παραμένει υψηλή, όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να εντοπιστούν εστίες σε πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις λόγω εισαγωγής μολυσμένων πτηνών, νεοσσών, αυγών ή παραγώγων αυτών από άλλες χώρες.

Πως προετοιμάζεται η Ελλάδα;

Η πρόληψη μετάδοσης του H5N1 στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας βασίζεται στην αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας και στη στενή κτηνιατρική παρακολούθηση των εκτροφών πουλερικών και ζώων.

Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση με τους εξής τρόπους:

  • Μέτρα πρόληψης για επαγγελματικές ομάδες υψηλού κινδύνου και οδηγίες για το κοινό.
  • Αυξημένη επιτήρηση στις μονάδες υγείας της χώρας για ύποπτα περιστατικά σε ανθρώπους με ιστορικό επαφής με πτηνά ή εκτρεφόμενα ζώα.
  • Εργαστηριακή ετοιμότητα των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς Γρίπης για ανίχνευση γρίπης των πτηνών σε -δείγματα ύποπτων περιστατικών.
  • Πρωτόκολλο παρακολούθησης στενών επαφών, που εκτέθηκαν σε ανθρώπινα κρούσματα ή σε εκτρεφόμενα πτηνά/ζώα με γρίπη των πτηνών για την περίπτωση που θα αναπτύξουν νόσο.
  • Διασφάλιση ποσότητας εμβολίων για άτομα που διατρέχουν επαγγελματικό κίνδυνο, κυρίως σε εργαζόμενους στην πτηνοτροφία ή σε άλλους ευπαθείς κλάδους.

Εμβόλια και γρίπη των πτηνών

Η χώρα μας, όπως και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έχει πρόσβαση σε εγκεκριμένα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Aflunov, Seqirus κ.α.) που παρέχουν προστασία από συγκεκριμένους υπότυπους της γρίπης των πτηνών. Τα εμβόλια αυτά μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των εργαζομένων στην πτηνοτροφία, όπως και άλλων επαγγελματικών ομάδων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης. Η απόφαση για τη χρήση αυτών των εμβολίων λαμβάνεται σε εθνικό επίπεδο και προέρχεται μετά από προσεκτική αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

  • ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
  • Η5Ν1

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Neurology: Λίστα 12 ερωτήσεων για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου
Neurology: Λίστα 12 ερωτήσεων για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου 24 Δεκεμβρίου 2024
Πως θα αντιμετωπίσετε τον εφιάλτη του hangover την επομένη του χριστουγεννιάτικου πάρτι 27 Δεκεμβρίου 2024
Πως θα αντιμετωπίσετε τον εφιάλτη του hangover την επομένη του χριστουγεννιάτικου πάρτι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έμπολα: Κρούσματα και σε νέα επαρχία της ΛΔ του Κονγκό - Στους 600 οι θάνατοι
Επικαιρότητα
09/07/2026 - 09:00

Έμπολα: Κρούσματα και σε νέα επαρχία της ΛΔ του Κονγκό - Στους 600 οι θάνατοι

Κατάλογος με ιούς που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για μια νέα πανδημία
Υγεία
08/07/2026 - 14:00

Κατάλογος με ιούς που αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για μια νέα πανδημία

Έμπολα: Στους 506 οι θάνατοι στο Κονγκό σε σύνολο 1.561 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
Επικαιρότητα
06/07/2026 - 22:29

Έμπολα: Στους 506 οι θάνατοι στο Κονγκό σε σύνολο 1.561 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Έμπολα στο Κονγκό: Αγνοείται η τύχη σχεδόν 300 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων - Στους 360 οι θάνατοι
Επικαιρότητα
29/06/2026 - 08:34

Έμπολα στο Κονγκό: Αγνοείται η τύχη σχεδόν 300 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων - Στους 360 οι θάνατοι

Έμπολα: Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ μετά τον εντοπισμό κρούσματος στη Γαλλία
Υγεία
24/06/2026 - 19:28

Έμπολα: Καθησυχαστικός ο ΠΟΥ μετά τον εντοπισμό κρούσματος στη Γαλλία

Έμπολα: Στους 254 νεκροί στο Κονγκό σε σύνολο 1.003 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
Υγεία
22/06/2026 - 23:18

Έμπολα: Στους 254 νεκροί στο Κονγκό σε σύνολο 1.003 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έμπολα: Καλά τα νέα στην Ουγκάντα - Κοντά στο εξιτήριο ο μοναδικός νοσηλευόμενος
Επικαιρότητα
16/07/2026 - 10:00
ΕΕ: Εγκρίθηκε το πρώτο χάπι GLP-1 για τη διαχείριση της παχυσαρκίας
Pharma Policy
16/07/2026 - 09:45
Η Eli Lilly κοντά σε εξαγορά της AtaiBeckley – Στο επίκεντρο οι ψυχεδελικές θεραπείες για την ανθεκτική κατάθλιψη
Pharma News
16/07/2026 - 09:30
Ιός Δυτικού Νείλου: Καταγράφηκε κρούσμα στη Γλυφάδα - Ψεκασμοί και οδηγίες στους πολίτες
Πολιτική Υγείας
16/07/2026 - 08:44
Νέα θεραπευτική επιλογή χωρίς χημειοθεραπεία για ασθενείς με υποτροπιάζον οζώδες λέμφωμα
Pharma News
15/07/2026 - 22:00
Γαλλία: Πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 21:21
Ψηφιακή υγεία: Εκρηκτική άνοδος των επενδύσεων στις ΗΠΑ με «οδηγό» την τεχνητή νοημοσύνη
Digital Health
15/07/2026 - 21:00
ΠΟΥ και UNICEF: Λιγότερα τα παιδιά χωρίς κανένα εμβόλιο, αλλά η παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη παραμένει στάσιμη
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 20:00
Η συχνή συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες φρενάρει τη βιολογική γήρανση
Υγεία
15/07/2026 - 19:00
Ανάγκη για στενότερη παρακολούθηση σε ηλικιωμένους που λαμβάνουν τιρζεπατίδη για απώλεια βάρους
Υγεία
15/07/2026 - 18:00
Ο Κωνσταντίνος Μεφσούτ στο τιμόνι της Γενικής Διεύθυνσης του PhARMA Innovation Forum
Pharma Policy
15/07/2026 - 17:15
ΠΟΥ: Έως και το 45% των περιστατικών άνοιας συνδέεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 17:01
Έλεγχοι σε διαιτολογικά γραφεία και ινστιτούτα αισθητικής - Τι προβλέπει νέα ΚΥΑ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:47
Γεωργιάδης: Παράταση έως τις 31 Ιουλίου για τις αιτήσεις επικουρικού προσωπικού στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 16:15
Τα ελληνικά σπίτια μετατρέπονται σε θερμικές παγίδες τα καλοκαίρια
Υγεία
15/07/2026 - 16:00
Κατάσχεση περισσοτέρων των 4.000 τεμαχίων συμπληρωμάτων διατροφής στην Αττική
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 15:15
Γιατροί χωρίς Σύνορα: Η επιδημία Έμπολα εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προσπάθειες περιορισμού της
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 15:00
Υπουργεία Ανάπτυξης και Υγείας: Πρόσκληση για συμψηφισμό του clawback - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις
Pharma Policy
15/07/2026 - 13:49
Εξιτήριο από το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» για την Αφροδίτη Νέστορα
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 13:26
Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΑΕ απαντούν για το κλείσιμο του Ξενώνα «My Athens»: «Κανείς δεν έμεινε χωρίς φροντίδα»
Ψυχική Υγεία
15/07/2026 - 12:53
Μητσοτάκης από Ιστιαία: «Η μονάδα αιμοκάθαρσης μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες στη Βόρεια Εύβοια»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 12:19
Νέα πειραματική ανοσοθεραπεία έσωσε τέσσερα παιδιά με καρκίνο τελικού σταδίου στον εγκέφαλο
Υγεία
15/07/2026 - 11:27
ΠΑΝ.ΣΥ.ΝΟ.ΨΥ.: «Καμία νομοθέτηση για το ΝΠΔΔ Ψυχολόγων χωρίς τη συμμετοχή των θεσμικών φορέων»
Πολιτική Υγείας
15/07/2026 - 10:41
Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η σπουδαία Μάρω Κοντού
Επικαιρότητα
15/07/2026 - 10:09
Η διαχείριση της κόπωσης σε ακραίες συνθήκες: Χρήσιμα διδάγματα από το φετινό Μουντιάλ
Fitness
15/07/2026 - 09:52
Υπεριδρωσία σε χέρια και πέλματα: Λειτουργικό και ψυχολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται...
Υγεία
15/07/2026 - 09:26
Ζάχαρη: Ο φαύλος κύκλος του εθισμού και πως επιτυγχάνεται η απεξάρτηση
Διατροφή
15/07/2026 - 08:44
Πόνοι στη μέση: Μη χειρουργική αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης
Health Talk
15/07/2026 - 08:11
Η AstraZeneca Ελλάδας πιστοποιήθηκε ως Great Place to Work
Pharma News
15/07/2026 - 07:22
Η Choose αναβαθμίζει την εμπειρία εξυπηρέτησης του 1566 με βοηθούς Τεχνητής Νοημοσύνης
Digital Health
15/07/2026 - 03:43

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γερμανία: Τι αλλάζει στην υγεία μετά το μεγάλο «ψαλίδι» στις δαπάνες
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 11:52
Υγιεινή διατροφή: Τα 3 "ναι" και τα 3 "όχι" για μακροχρόνια συμμόρφωση
Διατροφή
13/07/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από ΚΥ Ζωγράφου: «Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι προσλήψεις νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 16:27
Η Siemens Healthineers Ελλάς πιστοποιείται για τρίτη φορά ως Great Place to Work
Υπηρεσίες Υγείας
13/07/2026 - 18:34
Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo