ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η γρίπη πτηνών θα είναι η νέα πανδημία; Ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η γρίπη των πτηνών εξακολουθεί να αποτελεί μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, την πτηνοτροφία και άλλους κλάδους της ζωικής παραγωγής καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση των υγειονομικών αρχών.
Παρασκευή, 27/12/2024 - 10:37
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ σε αναλυτική του ενημέρωση, η Ευρώπη βιώνει τη μεγαλύτερη επιδημία γρίπης των πτηνών στην ιστορία της χωρίς να διαφαίνεται κάποιο ορατό τέλος. Η διασπορά του ιού αποδίδεται κυρίως στα μεταναστευτικά άγρια πτηνά. Ο υπότυπος H5N1 και συγκεκριμένα ο κλάδος 2.3.4.4b είναι αυτός που επικρατεί από το 2021 και στον οποίο εστιάζεται η προσοχή μας. Οι υπότυποι προκύπτουν από δύο πρωτεΐνες στην εξωτερική επιφάνεια του ιού, την αιμαγλουτινίνη (Η) και τη νευραμινιδάση (Ν).

Ο κίνδυνος και οι μεταλλάξεις

Όσο η γενετική σύσταση του ιού της γρίπης των πτηνών δεν αλλάζει δραστικά δεν αποτελεί ουσιαστικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι ο ιός της γρίπης Α είναι επιρρεπής σε τυχαίες αλλαγές του γενετικού του υλικού, δηλαδή στις μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις μπορεί να είναι ήπιες, που είναι και οι πιο συνήθεις, αλλά μπορεί να είναι και πιο δραστικές ή ακόμα να αφορούν σε ανταλλαγή και ανασυνδυασμό μεγάλων τμημάτων γενετικού υλικού μεταξύ υποτύπων γρίπης των πτηνών/ζώων και της κοινής γρίπης. Ένα τέτοιο σενάριο, ειδικά αυτό του ανασυνδυασμού γενετικού υλικού, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα έναν νέο ιό, που θα προσβάλλει εύκολα τον άνθρωπο, ενώ ταυτόχρονα ο πληθυσμός δεν θα έχει ανοσία απέναντί του. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο ιός προσβάλλει αυξανόμενο αριθμό ειδών θηλαστικών σε όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, δημιουργεί συνθήκες προσαρμογής του στον άνθρωπο.

Τα κρούσματα σε ανθρώπους στην Ευρώπη και Ασία

Στην Ισπανία τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2022, καταγράφηκαν δύο ασυμπτωματικά ανθρώπινα κρούσματα H5N1 σε εργαζόμενους σε εκμετάλλευση πουλερικών που προσβλήθηκε με H5N1. Στην Αγγλία, το πρώτο ανθρώπινο κρούσμα H5N1 καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2022 σε άτομο που διατηρούσε μεγάλο αριθμό οικόσιτων πτηνών. Στο κρούσμα παρατηρήθηκε μόνο επιπεφυκίτιδα (φλεγμονή στα μάτια). Τον Μάιο του 2023, εντοπίστηκαν δύο ασυμπτωματικά κρούσματα σε εργαζόμενους σε προσβεβλημένη με H5N1 πτηνοτροφική μονάδα. Σε αντίθεση με την Ευρώπη, στην Ασία από το 2003 έως σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 850 περιπτώσεις ανθρώπινης μόλυνσης με τον ιό της γρίπης των πτηνών H5N1. Από αυτές τις περιπτώσεις, περισσότερες από τις μισές ήταν θανατηφόρες.

Η κατάσταση στις ΗΠΑ

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο ιός προσβάλλει όχι μόνο εκτροφές πουλερικών αλλά και νέα είδη ζώων, όπως οι αγελάδες, ενώ έχει ανιχνευθεί και σε δείγματα αγελαδινού γάλακτος. Ωστόσο η θερμική επεξεργασία του γάλακτος (παστερίωση) το καθιστά ασφαλές και ο κίνδυνος μετάδοσης στον γενικό πληθυσμό παραμένει πολύ χαμηλός. Τα ανθρώπινα κρούσματα στις Η.Π.Α. παρουσίαζαν στην μεγάλη πλειοψηφία τους ήπια συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό και συχνά εμφάνιζαν επιπεφυκίτιδα.

Η κρίσιμη λεπτομέρεια για μια νέα πανδημία

Ο Η5Ν1 για να προκαλέσει λοίμωξη, πρέπει να συνδεθεί στο κύτταρο-στόχο. Το μόριο της αιμαγλουτινίνης (Η), που βρίσκεται στην επιφάνεια του H5N1, πρέπει να ενωθεί σε συγκεκριμένο υποδοχέα του κυττάρου και συγκεκριμένα σε μια περιοχή που περιέχει το σιαλικό οξύ-α2,3-γαλακτόζη (SAα2,3Gal). Τα κύτταρα όμως της ανώτερης αναπνευστικής οδού του ανθρώπου που είναι και τα πιο εκτεθειμένα στον ιό, έχουν διαφορετικούς υποδοχείς όπου δεν κυριαρχεί το SAα2,3Gal αλλά το SAα2,6Gal. Αυτό το τελευταίο δεν είναι ιδανικό υπόστρωμα για να προσκολληθεί ο ιός στο κύτταρο.

Η κρίσιμη αυτή λεπτομέρεια έχει μέχρι στιγμής αποτρέψει τον H5N1 από το να αποκτήσει πανδημικά χαρακτηριστικά. Σε αντίθεση με τον άνθρωπο, τα πτηνά και άλλα ζώα όπως π.χ. τα μινκς και οι χοίροι, έχουν περισσότερους «συμβατούς» με τον H5N1 υποδοχείς SAα2,3Gal στην ανώτερη αναπνευστική οδό όπως επίσης και στον γαστρεντερικό σωλήνα. Έχει παρατηρηθεί ότι στελέχη του H5N1 αυξημένης επικινδυνότητας, που κατά καιρούς έχουν προκαλέσει βαριά νόσο ή και θάνατο σε ανθρώπους, συχνά παρουσίαζαν μεταλλάξεις που επέτρεπαν καλύτερη πρόσδεση στους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων της ανώτερης αναπνευστικής οδού.

Ωστόσο, κανένας από τους ιούς γρίπης των πτηνών που κυκλοφορούν ευρέως σε παγκόσμια κλίμακα δεν έχει αποκτήσει μέχρι τώρα ικανοποιητική ικανότητα σύνδεσης με τους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων του ανώτερου αναπνευστικού. Τα εξαιρετικά σπάνια κρούσματα σε ανθρώπους είχαν παρατεταμένη και στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά, συχνά χωρίς χρήση κατάλληλων μέτρων προστασίας και τήρηση μέτρων υγιεινής, δημιουργώντας προϋποθέσεις εισόδου του H5N1 στην κατώτερη αναπνευστική οδό. Οι πνευμονικές κυψελίδες και τα βρογχιόλια είναι ευάλωτα στον H5N1 καθώς διαθέτουν άφθονους υποδοχείς SAα2,3Gal.

Η επιφάνεια του ανθρώπινου οφθαλμού (επιπεφυκότας), επίσης, έχει SAα2,3Gal υποδοχείς, κάτι που συνάδει με τη συχνή επιπεφυκίτιδα των ανθρώπινων κρουσμάτων H5N1 (φλεγμονή του ματιού). Ο ιός της πανδημίας του 1918 (ισπανική γρίπη) είχε ικανότητα να συνδέεται και με τους δύο τύπους υποδοχέων (SAα2,3Gal & SAα2,6Gal), γεγονός που πιθανότατα συνέβαλε στην υψηλή μεταδοτικότητα και στην πρόκληση βαριάς νόσου. Η διπλή ικανότητα σύνδεσης με τους υποδοχείς έχει διαπιστωθεί μέσω μεθόδων αντίστροφης γενετικής και θεωρείται ότι προέκυψε από τον ανασυνδυασμό ιών ανθρώπινης και ζωικής γρίπης.

Οι καταγραφές στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, τα τελευταία κρούσματα γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 2022 σε αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) και κύκνους (Cygnus cygnus) στις περιφερειακές ενότητες Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης και Σερρών. Έχουν εντοπιστεί όμως και παλαιότερα εστίες γρίπης των πτηνών. Συγκεκριμένα

  • 2006: H5N1 σε άγρια πτηνά, κυρίως σε κύκνους, σε διάφορες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
  • 2016-2017: Η5Ν8, Η5Ν6, Η5Ν5 σε εκτρεφόμενα και άγρια πτηνά, σε Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Ήπειρο.
  • 2021: H5N8 σε άγρια πτηνά σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
  • 2022: H5N1 κυρίως σε άγρια πτηνά σε Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία.

Η πιθανότητα εισόδου του ιού στη χώρα, κυρίως μέσω μεταναστευτικών άγριων πτηνών, παραμένει υψηλή, όπως τονίζει ο ΕΟΔΥ. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να εντοπιστούν εστίες σε πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις λόγω εισαγωγής μολυσμένων πτηνών, νεοσσών, αυγών ή παραγώγων αυτών από άλλες χώρες.

Πως προετοιμάζεται η Ελλάδα;

Η πρόληψη μετάδοσης του H5N1 στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας βασίζεται στην αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας και στη στενή κτηνιατρική παρακολούθηση των εκτροφών πουλερικών και ζώων.

Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας βρίσκονται σε εγρήγορση με τους εξής τρόπους:

  • Μέτρα πρόληψης για επαγγελματικές ομάδες υψηλού κινδύνου και οδηγίες για το κοινό.
  • Αυξημένη επιτήρηση στις μονάδες υγείας της χώρας για ύποπτα περιστατικά σε ανθρώπους με ιστορικό επαφής με πτηνά ή εκτρεφόμενα ζώα.
  • Εργαστηριακή ετοιμότητα των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς Γρίπης για ανίχνευση γρίπης των πτηνών σε -δείγματα ύποπτων περιστατικών.
  • Πρωτόκολλο παρακολούθησης στενών επαφών, που εκτέθηκαν σε ανθρώπινα κρούσματα ή σε εκτρεφόμενα πτηνά/ζώα με γρίπη των πτηνών για την περίπτωση που θα αναπτύξουν νόσο.
  • Διασφάλιση ποσότητας εμβολίων για άτομα που διατρέχουν επαγγελματικό κίνδυνο, κυρίως σε εργαζόμενους στην πτηνοτροφία ή σε άλλους ευπαθείς κλάδους.

Εμβόλια και γρίπη των πτηνών

Η χώρα μας, όπως και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, έχει πρόσβαση σε εγκεκριμένα εμβόλια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Aflunov, Seqirus κ.α.) που παρέχουν προστασία από συγκεκριμένους υπότυπους της γρίπης των πτηνών. Τα εμβόλια αυτά μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν για την προστασία των εργαζομένων στην πτηνοτροφία, όπως και άλλων επαγγελματικών ομάδων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης. Η απόφαση για τη χρήση αυτών των εμβολίων λαμβάνεται σε εθνικό επίπεδο και προέρχεται μετά από προσεκτική αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης.

  • ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
  • ΠΑΝΔΗΜΙΑ
  • ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
  • Η5Ν1

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Neurology: Λίστα 12 ερωτήσεων για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου
Neurology: Λίστα 12 ερωτήσεων για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου 24 Δεκεμβρίου 2024
Πως θα αντιμετωπίσετε τον εφιάλτη του hangover την επομένη του χριστουγεννιάτικου πάρτι 27 Δεκεμβρίου 2024
Πως θα αντιμετωπίσετε τον εφιάλτη του hangover την επομένη του χριστουγεννιάτικου πάρτι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ: Μειώθηκε η κατανάλωση αλκοόλ από τους ενήλικες, για πρώτη φορά μετά την πανδημία
Υγεία
22/09/2026 - 20:22

ΗΠΑ: Μειώθηκε η κατανάλωση αλκοόλ από τους ενήλικες, για πρώτη φορά μετά την πανδημία

Η δίκαιη διανομή εμβολίων θα έσωζε σχεδόν 3 εκατ. επιπλέον ζωές σε επόμενη πανδημία
Πολιτική Υγείας
21/09/2026 - 19:00

Η δίκαιη διανομή εμβολίων θα έσωζε σχεδόν 3 εκατ. επιπλέον ζωές σε επόμενη πανδημία

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων HIV και κατάσταση εθνικής κρίσης στα νησιά Φίτζι
Υγεία
18/09/2026 - 00:03

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων HIV και κατάσταση εθνικής κρίσης στα νησιά Φίτζι

Ιός Δυτικού Νείλου: Πώς μπορεί να προβλεφθεί η επόμενη εστία
Υγεία
14/09/2026 - 08:00

Ιός Δυτικού Νείλου: Πώς μπορεί να προβλεφθεί η επόμενη εστία

Γαλλία: Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας λόγω...κολοκυθόσπορων!
Επικαιρότητα
04/09/2026 - 14:50

Γαλλία: Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας λόγω...κολοκυθόσπορων!

Έξι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 51 κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία
Επικαιρότητα
27/08/2026 - 16:49

Έξι νεκροί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και 51 κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Δράση πρόληψης και ενημέρωσης για την τρίτη ηλικία στη Θεσσαλονίκη
Υγεία
26/09/2026 - 07:27
Δράση ενεργητικής προσέγγισης αστέγων από ειδικό κλιμάκιο του ΕΕΣ στον Πειραιά
Επικαιρότητα
26/09/2026 - 03:46
Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος θα «φορέσει» πράσινα την Κυριακή για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού
Pharma Policy
26/09/2026 - 00:11
Δωρεάν σπιρομέτρηση στον Βύρωνα από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 22:19
Αναβαθμίζεται η ηλεκτρονική υπηρεσία «εξόδων κηδείας» του e-ΕΦΚΑ
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 21:44
Μια δεκαετία «Πνεύμονες Ζωής» με γνώση, εξέλιξη και ελπίδα
Patient Talk
25/09/2026 - 20:56
Πως θα κάνετε την υγιεινή διατροφή παιχνίδι μάθησης για μικρούς και μεγάλους
Διατροφή
25/09/2026 - 20:21
Συμβουλές για δρομείς κάθε είδους - Από την ένταση στο ξεκίνημα και τη διατροφή μέχρι την αποκατάσταση
Health Talk
25/09/2026 - 19:37
Γεωργιάδης από Θήβα: «Το νοσοκομείο της πόλης έχει πάρει 4,22 με άριστα το 5 από τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 19:11
Καρκίνος πνεύμονα: Περίπου 10.000 νέες διαγνώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα
Υγεία
25/09/2026 - 18:52
Δρομολογείται η πληρωμή τριών μηνών σε γιατρούς του δημοσίου που συμμετείχαν στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 18:28
Κρίσιμος παράγοντας για τον τουρισμό η προστασία των επισκεπτών από τη ζέστη
Υγεία
25/09/2026 - 18:07
Μυστική Αποστολή: Κ.Ι.²»: Μικροί... Τζέιμς Μποντ στο 54ο Φεστιβάλ Βιβλίου
Patient Talk
25/09/2026 - 17:42
Εξατομικευμένος έλεγχος της χοληστερόλης και νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το προφίλ του ασθενούς και τη θεραπεία
Υγεία
25/09/2026 - 17:02
Απάντηση Γεωργιάδη σε Ανδρουλάκη: «Το σύστημα τηλεϊατρικής λειτουργεί ήδη σε όλα τα Κέντρα Υγείας»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 16:34
Αναβάλλεται λόγω καιρού η κοινωνική δράση «Οδός Καρδιάς» στο Πόρτο Γερμενό
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 16:16
Τι κερδίζει ο οργανισμός μετά από 30 χρόνια συστηματικής αερόβιας άσκησης;
Fitness
25/09/2026 - 15:59
Θάνατος Μαζωνάκη: Άρση απορρήτου των επικοινωνιών όλων των εμπλεκόμενων ζήτησε ο ανακριτής
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 15:31
Γιατί η αρτηριακή πίεση δεν πέφτει τη νύχτα σε ορισμένους ανθρώπους – Ο ρόλος των νεφρών
Υγεία
25/09/2026 - 15:04
Δεν προβλέπεται η παρασκευή γαληνικών φαρμάκων στο εργαστήριο ιδιωτικού φαρμακείου
Pharma Policy
25/09/2026 - 14:47
Καμπανάκι από τη UNICEF για την αύξηση του οξέος υποσιτισμού των παιδιών στην Υεμένη
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 14:22
Εγκυμοσύνη: Σπάνιες λοιμώξεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού και νοητικής αναπηρίας
Υγεία
25/09/2026 - 14:00
Όταν τελικά έλκονται τα όμοια: Πώς οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου
Ψυχική Υγεία
25/09/2026 - 13:00
Πρόωρος καταρράκτης: Γιατί εμφανίζεται στους νέους;
Health Talk
25/09/2026 - 12:00
Αντικαρκινικά εμβόλια: Από τη θεραπεία στην πρωτογενή πρόληψη
Υγεία
25/09/2026 - 11:00
Πάνω από τους μισούς άνδρες στην Ευρώπη ενδιαφέρονται για καινοτόμα ανδρικά αντισυλληπτικά
Υγεία
25/09/2026 - 10:00
Μαγνήσιο: Ποια μορφή συμπληρώματος είναι πραγματικά καλύτερη;
Υγεία
25/09/2026 - 09:00
«Πεταλούδα»: Τα αποτελέσματα πανελλαδικής εκστρατείας για τη φλεβική ανεπάρκεια και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Patient Talk
25/09/2026 - 07:28
Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν αύξηση της οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του Έμπολα στο Κονγκό
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 03:38
Σχοινάς: «Στη Λέσβο έγιναν εγκληματικά λάθη με τον αφθώδη πυρετό»
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 00:06

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΟΥ: Νέες επιλογές αντισύλληψης – Τι προτείνει για χάπια, εμφυτεύματα και ανδρική αντισύλληψη
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 13:30
Έπεσαν οι υπογραφές για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κιλκίς και του «Αλεξάνδρα»
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:21
Η ΕΙΝΑΠ ζητάει άμεση λύση για τον ψηφιακό μαστογράφο του ΓΝ Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:46
Σημαντικό βήμα για τη δημόσια υγεία η εφαρμογή του «Προλαμβάνω» για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 18:29
Επιστολή ΙΣΑ για τον προσδιορισμό των ιατρικών πράξεων και τον επιτρεπόμενο εξοπλισμό στους φορείς της ΠΦΥ
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 19:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo