Η έκθεση κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας σε μια τοξίνη που παράγεται από βακτήρια στο έντερο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε ηλικίες κάτω των 50 ετών σε όλο τον κόσμο.
Χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων στην Ευρώπη και την Ωκεανία, καταγράφουν αύξηση των νεαρών ενηλίκων με καρκίνο του εντέρου τις τελευταίες δεκαετίες, με μερικές από τις πιο αλματώδεις αυξήσεις να αναφέρονται στην Αγγλία, τη Νέα Ζηλανδία, το Πουέρτο Ρίκο και τη Χιλή.
Οι γιατροί έχουν στοχοποιήσει τη μεγάλη αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας, το πρόχειρο φαγητό και τη σωματική αδράνεια ως πιθανούς παράγοντες της νόσου, αλλά η νέα μελέτη διαπιστώνει ότι μπορεί να εμπλέκονται επιβλαβή στελέχη του κοινού εντερικού βακτηρίου E coli.
Ο καθηγητής Ludmil Alexandrov από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι μια μόλυνση στην πρώιμη ζωή που στη συνέχεια αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου στο μέλλον».
Σε μια προσπάθεια να κατανοήσει την τάση αυτή, μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο ανέλυσε το DNA από 981 όγκους παχέος εντέρου από ασθενείς σε 11 χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Ευρώπης. Η πλειονότητα των όγκων προερχόταν από ηλικιωμένους, αλλά 132 ήταν καρκίνοι του εντέρου σε πρώιμη ηλικία.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι χαρακτηριστικές γενετικές μεταλλάξεις που προκαλούνται από την κολιβακτίνη, μια τοξίνη που εκκρίνεται από ορισμένα επιβλαβή στελέχη του E coli, ήταν υπερτριπλάσιες σε όγκους που αφαιρέθηκαν από ασθενείς κάτω των 40 ετών από ό,τι σε εκείνους που προέρχονταν από ασθενείς άνω των 70 ετών. Οι ίδιες χαρακτηριστικές μεταλλάξεις ήταν επίσης πιο συχνές στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του εντέρου σε πρώιμη έναρξη, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο Nature.
Τα μοτίβα των μεταλλάξεων πιστεύεται ότι προκύπτουν όταν τα παιδιά εκτίθενται στην κολιβακτίνη πριν από την ηλικία των 10 ετών. Οι μεταλλάξεις διαταράσσουν το DNA στα κύτταρα του παχέος εντέρου και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών.
Τα παγκόσμια αρχεία υγείας δείχνουν ότι τα ποσοστά καρκίνου του εντέρου αυξάνονται σε ενήλικες κάτω των 50 ετών σε τουλάχιστον 27 χώρες, με την επίπτωση να διπλασιάζεται περίπου κάθε δεκαετία τα τελευταία 20 χρόνια. Εάν η τάση συνεχιστεί, ο καρκίνος του εντέρου θα μπορούσε να γίνει η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έως το 2030.
Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κολιβακτίνη οδηγεί σε καρκίνο του εντέρου σε πρώιμη έναρξη, αλλά αν εμπλέκονται επιβλαβή στελέχη E coli, εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το πώς προέκυψαν, πώς εκτίθενται τα παιδιά και αν οι παρεμβάσεις, όπως τα προβιοτικά, μπορούν να αντικαταστήσουν τα επιζήμια μικρόβια. Στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 30 έως 40% των παιδιών είχαν στο έντερό τους E coli που παράγει κολιβακτίνη, δήλωσε ο Alexandrov.
Μια πιθανότητα είναι ότι τα επιβλαβή στελέχη του E coli εξελίχθηκαν και απέκτησαν πλεονέκτημα στο έντερο παράγοντας κολιβακτίνη. Ενώ η τοξίνη βλάπτει το DNA του ατόμου, μπορεί να βοηθήσει τα βακτήρια να επιβιώσουν έναντι άλλων. «Αυτού του είδους ο μικροβιακός χημικός πόλεμος είναι αρκετά συνηθισμένος στην εξέλιξη, όπου η παραγωγή μιας τοξίνης βοηθά στη διαμόρφωση της θέσης ή στην καταστολή των μικροβιακών ανταγωνιστών», δήλωσε ο Alexandrov.