ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γλαύκωμα: Γιατί είναι απαραίτητος ο έλεγχος των ματιών κάθε χρόνο

Υγεία
Γλαύκωμα: Γιατί είναι απαραίτητος ο έλεγχος των ματιών κάθε χρόνο
Ο τακτικός έλεγχος των ματιών μπορεί να είναι σωτήριος για τους ασθενείς με αρχικού σταδίου γλαύκωμα.
Τρίτη, 21/07/2020 - 12:43
— Photo: PEXELS/ NOELLE OTTO
News4Health Team News4Health Team

Αυτό υποδηλώνει μια νέα μελέτη, που έδειξε ότι μία από τις πρώιμες συνέπειες του γλαυκώματος στην όραση, δεν γίνεται αντιληπτή παρά μόνο όταν εξελιχθεί σε σημαντικό και μη αναστρέψιμο βαθμό.

«Με τον όρο "γλαύκωμα" αναφερόμαστε σε μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων, που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική βλάβη του οπτικού νεύρου», εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School). «Η πιο συχνή αιτία αυτής της βλάβης είναι η αυξημένη πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού (ενδοφθάλμια πίεση). Το γλαύκωμα συνήθως εξελίσσεται με αργό ρυθμό, προσβάλλοντας πρώτα την περιφερειακή όραση. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, οδηγεί σε μόνιμη απώλεια της όρασης. Όμως ακόμα και με θεραπεία, ένα ποσοστό γύρω στο 15% των ασθενών χάνουν την όραση από τουλάχιστον το ένα μάτι μέσα σε 20 χρόνια».

Παρότι ο περισσότερος κόσμος θεωρεί το γλαύκωμα ως πάθηση των ηλικιωμένων, στην πραγματικότητα αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης στις ηλικίες κάτω των 65 ετών. Μάλιστα στο σχεδόν 80% των περιπτώσεων η διάγνωση γίνεται σε ηλικία 45-55 ετών, ενώ μερικές φορές ανιχνεύεται ακόμα και σε άτομα 25-30 ετών.

Το γλαύκωμα επηρεάζει με διάφορους τρόπους την όραση. Ένας από τους κυριότερους είναι ότι εμποδίζει τους πάσχοντες να διακρίνουν τα ερεθίσματα που έχουν χαμηλή αντίθεση (contrast) μεταξύ τους. Ουσιαστικά, τους εμποδίζει να αντιληφθούν τις διαφορές στη φωτεινότητα των αντικειμένων, ιδιαίτερα το βράδυ ή στο ημίφως (γι' αυτό τον λόγο οι ασθενείς χρειάζονται λαμπερό φως γύρω τους, ώστε να βλέπουν καλά). Έως τώρα, όμως, ήταν άγνωστο αν η μειωμένη ευαισθησία στη φωτεινή αντίθεση σήμαινε πως οι ασθενείς με αρχικού σταδίου γλαύκωμα βλέπουν αλλοιωμένα τα αντικείμενα.

Για να εξακριβώσουν αν συμβαίνει αυτό, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Bradford, στη Βρετανία, εξέτασαν 20 ασθενείς με αρχικού έως μέτριου σταδίου γλαύκωμα, χαρτογραφώντας τα τμήματα της περιφερειακής όρασής τους που είχαν χαθεί λόγω της νόσου. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν και την ευαισθησία αντίθεσης (contrast sensitivity) των ματιών τους.

Η αξιολόγηση αυτή έγινε με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, στις οθόνες των οποίων προβάλλονταν διάφορα μοτίβα σχημάτων. Οι ασθενείς έπρεπε να προσαρμόσουν τα χρώματα στην οθόνη, έως ότου η περιφέρεια των μοτίβων γίνει εξίσου φωτεινή ή σκοτεινή με το κέντρο της.

Με μεγάλη τους έκπληξη οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως παρότι οι ασθενείς είχαν απώλεια περιφερειακής όρασης, δεν έβλεπαν τα μοτίβα ως πιο αχνά ή πιο σκοτεινά στην περιφέρεια της οθόνης, απ' ό,τι ομάδα συνομηλίκων τους χωρίς γλαύκωμα. Αντιθέτως, τα έβλεπαν ακριβώς όπως οι εθελοντές με υγιή όραση.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλός τους είχε βρει τον τρόπο να εξισορροπήσει τη βλάβη στο οπτικό νεύρο που είναι υπεύθυνη για την σταδιακή απώλεια της περιφερειακής όρασης. Ωστόσο αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με το γλαύκωμα είναι ότι συχνά καθυστερεί να γίνει αντιληπτό, επειδή δεν επηρεάζει εμφανώς την όραση στα αρχικά στάδιά του», λέει ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η απουσία των συμπτωμάτων σχετίζεται με την προσαρμοστική ικανότητα του εγκεφάλου, ο οποίος βρίσκει τρόπους για να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσιολογική την όραση. Με αυτό τον τρόπο, όμως, οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι δεν βλέπουν καλά, παρά μόνο όταν το γλαύκωμά τους είναι πια προχωρημένο. Τότε όμως είναι αργά για να παρέμβουμε, διότι οι βλάβες στο οπτικό νεύρο είναι μη αναστρέψιμες».

Ποια είναι επομένως η λύση στο πρόβλημα αυτό; «Ο τακτικός, προληπτικός έλεγχος της όρασης, ώστε να διαγνωστεί το γλαύκωμα πριν προλάβει να προκαλέσει βλάβες στο οπτικό νεύρο», απαντά ο καθηγητής. «Ο έλεγχος αυτός πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών, εκτός κι αν κάποιος έχει προδιαθεσικούς παράγοντες για να το εκδηλώσει, οπότε πρέπει να είναι συχνότερος».

Ποιο κινδυνεύουν περισσότερο από το γλαύκωμα

Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να εκδηλώσει γλαύκωμα, περισσότερο κινδυνεύουν:

* Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό του πιο συχνού τύπου γλαυκώματος. Ο τύπος αυτός είναι το γλαύκωμα ανοικτής γωνίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι το οικογενειακό ιστορικό

9πλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης γλαυκώματος στους συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά) ενός ασθενούς.

* Όσοι έχουν περάσει τα 60 τους χρόνια. Οι πιθανότητές τους να το εκδηλώσουν είναι τριπλάσιες απ' ό,τι στους ηλικιακά νεότερους ανθρώπους.

* Οι πάσχοντες από διαβήτη, ημικρανία ή υπέρταση

* Όσοι έχουν κακή κυκλοφορία του αίματος

* Όσοι κάνουν μακροχρόνια χρήση στεροειδών (κορτιζόνης)

* Όσοι έχουν υψηλή μυωπία (πάνω από 6 βαθμούς)

* Όσοι έχουν ιστορικό τραυματισμού στο μάτι

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος άνθρωπος έχει περίπου 2,3% πιθανότητες να εκδηλώσει γλαύκωμα κάποια στιγμή στη ζωή του. Ο σχετικός αυτός κίνδυνος αυξάνεται ανάλογα με τους προδιαθεσικούς παράγοντες που έχει κάποιος και μπορεί να ξεπεράσει το 25%. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουλίου του ιατρικού περιοδικού Investigative Ophthalmology and Visual Science.

  • ΓΛΑΥΚΩΜΑ
  • ΕΛΕΓΧΟΣ
  • ΜΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κορονοϊός: Διψήφιος ξανά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων - Αύξηση και των νεκρών
Κορονοϊός: Διψήφιος ξανά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων - Αύξηση και των νεκρών 20 Ιουλίου 2020
Λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική: πώς πλεονεκτεί έναντι της κλασικής 21 Ιουλίου 2020
Λαπαροσκοπική και ρομποτική χειρουργική: πώς πλεονεκτεί έναντι της κλασικής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Ποιοι πρέπει να προστατεύονται πολύ περισσότερο από τον ήλιο
Υγεία
19/05/2026 - 16:00

Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία: Ποιοι πρέπει να προστατεύονται πολύ περισσότερο από τον ήλιο

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τα μάτια και την όραση
Health Talk
13/05/2026 - 13:09

Πώς επηρεάζει το κάπνισμα τα μάτια και την όραση

Φάρμακα πρόληψης της ημικρανίας δείχνουν να μειώνουν και τον κίνδυνο γλαυκώματος
Υγεία
07/05/2026 - 15:00

Φάρμακα πρόληψης της ημικρανίας δείχνουν να μειώνουν και τον κίνδυνο γλαυκώματος

Αυτοάνοσα νοσήματα: Πώς επηρεάζουν τα μάτια
Health Talk
23/03/2026 - 14:00

Αυτοάνοσα νοσήματα: Πώς επηρεάζουν τα μάτια

Παγκόσμια Εβδομάδα για το Γλαύκωμα: Αδιάγνωστοι σχεδόν έξι στους δέκα ασθενείς
Health Talk
18/03/2026 - 15:44

Παγκόσμια Εβδομάδα για το Γλαύκωμα: Αδιάγνωστοι σχεδόν έξι στους δέκα ασθενείς

Οι κίνδυνοι των εξτένσιονς βλεφαρίδας για τα μάτια αλλά και το δέρμα
Ομορφιά
18/03/2026 - 14:00

Οι κίνδυνοι των εξτένσιονς βλεφαρίδας για τα μάτια αλλά και το δέρμα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύλλογος Φλόγα: Έως 90 παιδιά διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με όγκο εγκεφάλου!
Patient Talk
04/06/2026 - 17:52
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Το Ιπποκράτειο είναι μακράν ο ηγέτης των μεταμοσχεύσεων στη Βόρεια Ελλάδα»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 17:34
Έκθεση KPMG: Ελληνική πρωτιά στη μείωση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων και το 2025
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 16:53
Μελέτη της Κομισιόν για την ασφάλεια και την καλή διαβίωση των ζώων κατά τη μεταφορά τους
Pet
04/06/2026 - 16:19
ΕΕΣ και ΣΦΦΕ στη Λευκάδα για την κοινωνική πρωτοβουλία «προΣfΕΕρουμε»
Pharma News
04/06/2026 - 16:01
Η Novo Nordisk στο BeWell Festival το Σαββατοκύριακο 6 και 7 Ιουνίου στο ΟΑΚΑ
Pharma News
04/06/2026 - 15:44
Θεμιστοκλέους: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας»
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 15:21
Καρκίνος του προστάτη: Αντιμετώπιση με σύγχρονη ρομποτική τεχνική
Health Talk
04/06/2026 - 14:49
Προειδοποίηση από το ECDC για εξάπλωση στην Ελλάδα κουνουπιού που είναι φορέας της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας
Υγεία
04/06/2026 - 14:16
Στρατηγική συνεργασία του Ωνάσειου Νοσοκομείου με το 251 ΓΝΑ
Υπηρεσίες Υγείας
04/06/2026 - 13:58
Medochemie: 50 χρόνια προσφοράς στον χώρο του φαρμάκου
Pharma News
04/06/2026 - 13:37
Δέκα τροφές που κάνουν τον εγκέφαλο να παίρνει περισσότερες... στροφές
Διατροφή
04/06/2026 - 13:04
Ο ΙΣΑ ζητάει άμεση εξόφληση των ιατρών, που συμμετέχουν στο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ» για τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Πολιτική Υγείας
04/06/2026 - 12:38
Ο ΕΕΣ γιορτάζει 149 έτη προσφοράς με μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στο Σύνταγμα
Επικαιρότητα
04/06/2026 - 12:12
ΕΟΠΕ: Αισιόδοξες οι εξελίξεις στη σύγχρονη ογκολογία, απαιτείται υπεύθυνη ενημέρωση
Υγεία
04/06/2026 - 11:47
Αναπνευστικές διαταραχές: Η «σιωπηλή επιδημία» που επηρεάζει εκατομμύρια Έλληνες
Υγεία
04/06/2026 - 11:28
Ένα μικρόβιο του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των κιλών μετά από δίαιτα
Υγεία
04/06/2026 - 11:11
Πόνος στον αντίχειρα: Πρακτικές συμβουλές για την ανακούφισή του
Health Talk
04/06/2026 - 10:28
ΠΟΥ: Τα μολυσμένα τρόφιμα προκαλούν 1,5 εκατ. θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Διατροφή
04/06/2026 - 10:09
Νέο φάρμακο αλλάζει το κλινικό τοπίο στη θεραπεία του καρκίνου παγκρέατος
Υγεία
04/06/2026 - 09:51
Θεμιστοκλέους: «Στα κινητά των ασθενών οι αναμονές στα εφημερεύοντα νοσοκομεία έως το τέλος του έτους»
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 16:46
Αγαπηδάκη: «Εμβληματικό έργο το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Υγείας»
Digital Health
03/06/2026 - 16:12
Πρόπτωση πυελικών οργάνων: Συμπτώματα και αντιμετώπιση του προβλήματος στις γυναίκες
Health Talk
03/06/2026 - 15:51
Ενημερωτική εκδήλωση για τη διακοπή του καπνίσματος στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου»
Υγεία
03/06/2026 - 15:27
Ρεκόρ θανάτων λόγω καύσωνα σημειώθηκε τον Μάιο στην Ισπανία
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 15:03
Δώδεκα ώρες στο νερό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Patient Talk
03/06/2026 - 14:27
Mέλι: Η φυσική πηγή ενέργειας που χρειαζόμαστε για την καθημερινή μας άσκηση
Διατροφή
03/06/2026 - 13:54
BrainReGain: Νέο μοντέλο διασύνδεσης της πατρίδας μας με το παγκόσμιο ελληνικό ταλέντο
Επικαιρότητα
03/06/2026 - 13:21
Συνεργασία Affidea-Novo Nordisk για τα μεταβολικά νοσήματα με πέντε βασικούς πυλώνες
Υπηρεσίες Υγείας
03/06/2026 - 12:56
Το Ευρωκοινοβούλιο ζητεί από την Κομισιόν προσλήψεις 1 εκατ. επαγγελματιών στον χώρο της Υγείας έως το 2030
Πολιτική Υγείας
03/06/2026 - 12:29

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γεωργιάδης: «Το ΕΣΥ είναι καλύτερο επί των ημερών μας»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 11:18
Κομισιόν: Σε τρεις πυλώνες η (σταδιακή) κατάργηση των δοκιμών χημικής ασφαλείας σε ζώα
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 12:57
Μητσοτάκης: Στο επίκεντρο η επέκταση του «Προσωπικού Βοηθού» και η στήριξη των ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 14:04
Αγαπηδάκη: «Από το "Προλαμβάνω" αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα περισσότεροι από 200.000 πολίτες με ευρήματα»
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 15:08
Καμπάνια για την πρόληψη των πνιγμών: Το ενδιαφέρον στους πολίτες άνω των 60 ετών
Πολιτική Υγείας
02/06/2026 - 16:14
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo