ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Το επιθετικό νέο στέλεχος ανησυχεί τους ειδικούς – Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Υγεία
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η ευλογιά των πιθήκων «ξέφυγε» από την Αφρική, επιβεβαιώνοντας τους φόβους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και της επιστημονικής κοινότητα, στον απόηχιο του παγκόσμιου συναγερμού που σήμανε ο ΠΟΥ.
Παρασκευή, 16/08/2024 - 09:02
— Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
News4Health Team News4Health Team

Συγκεκριμένα, μόλις λίγα 24ωρα έπειτα από το προειδοποιητικό «καμπανάκι» του ΠΟΥ έγινε γνωστό πως εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Σουηδία. Γιατί όμως το νέο στέλεχος της νόσου ανησυχεί περισσότερο τους ειδικούς;

Τις διαφορές ανάμεσα στην παρούσα έξαρση της νόσου mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) και την προγενέστερη της περιόδου 2022-2023 για την οποία πάλι είχε κηρυχθεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αποτυπώνει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (PHAS) της Σουηδίας.

Στην ανακοίνωση παρατίθενται μερικές πολυ σημαντικές πληροφορίες και για το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη από την επιθετική μορφή που εξαπλώνεται σε αρκετές αφρικανικές χώρες. Όπως αναφέρει ο PHAS πρόκειται για άτομο που ζήτησε ιατρική φροντίδα στην περιοχή της Στοκχόλμης. Μολύνθηκε στη διάρκεια της παραμονής του σε χώρα της Αφρικής όπου υπάρχει μεγάλη έξαρση της mpox από τον κλάδο 1 (clade 1) του ιού που την προκαλεί. Ο κλάδος 1 προκαλεί την ίδια νόσο με τον κλάδο 2b –το στέλεχος που προκάλεσε την προηγούμενη παγκόσμια έξαρση. Η διαφορά είναι ότι ο κλάδος 1 πιθανώς σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θνησιμότητας.

Επιπλέον, παρατηρείται διαφορά και στον τρόπο μετάδοσης. Στην προγενέστερη παγκόσμια έξαρση με τον κλάδο 2b, η μετάδοση γινόταν πρωτίστως με την σεξουαλική επαφή. Ο κλάδος 1 όμως εξαπλώνεται συνηθέστερα με άλλους τρόπους επαφής. Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η στενή επαφή εντός της οικογένειας και συχνά στα παιδιά.

Ο ασθενής της Σουηδίας είναι μολυσμένος με τον κλάδο 1 της mpox. Είναι το στέλεχος της νόσου -για την ακρίβεια το στέλεχος clade 1b- για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την νέα παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Τα δεδομένα από την Αφρική

Σύμφωνα με δεδομένα από τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (Africa CDC), η mpox έχει θεριέψει στην Αφρική τα τελευταία χρόνια. Από τις αρχές του 2022 έως και τις 28 Ιουλίου 2024 σε 15 χώρες είχαν αναφερθεί συνολικώς 37.583 κρούσματα και 1.451 θάνατοι (μέση θνησιμότητα: 3,9%). Τα 14.957 κρούσματα και οι 739 θάνατοι (θνησιμότητα 4,9%) αφορούν το 2023. Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν αυξημένος κατά 78,5% σε σύγκριση με το 2022.

Η κατάσταση εφέτος είναι ακόμα χειρότερη, καθώς από τις αρχές του 2024 και έως τις 28 Ιουλίου 2024 είχαν αναφερθεί 14.250 κρούσματα (2.745 επιβεβαιωμένα και 11.505 ύποπτα) και 456 θάνατοι (θνησιμότητα 3,2%). Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν αυξημένος κατά 160% έναντι του 2023. Αντίστοιχα, ο αριθμός των θανάτων ήταν αυξημένος κατά 19,3%.

Έως εκείνη την ημερομηνία τα κρούσματα εντοπίζονταν στις εξής 10 αφρικανικές χώρες: Μπορούντι, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Γκάνα, Λιβερία, Νιγηρία, Ρουάντα, Νότιος Αφρική.

Το 96,3% των εφετινών κρουσμάτων και το 97% των θανάτων είχαν καταγραφεί στην Λαοκρατική Δημοκρτατία του Κονγκ, τα περισσότερα εκ των οποίων, οφείλονται στον κλάδο 1b της mpox.

Ωστόσο, από τις 28 Ιουλίου έως σήμερα έχουν αναφερθεί πολλά ακόμα κρούσματα και θάνατοι. Πλέον τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 17.000. Οι δε θάνατοι ήταν 517 πριν από τρεις ημέρες, όταν τα CDC της Αφρικής κήρυξαν την ήπειρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η ανακήρυξη αυτή έγινε μία ημέρα προτού και ο ΠΟΥ με τη σειρά του αποφανθεί ότι υπάρχει κίνδυνος για την παγκόσμια δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση των Africa CDC στις 13 Αυγούστου 2024, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν πλέον 2.863. Τα υπόλοιπα ήταν ύποπτα. Επιπλέον, οι χώρες όπου αναφέρθηκαν ήταν «τουλάχιστον 12» (προστέθηκαν η Κένυα και η Ουγκάντα). Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και ορισμένες που έως πρότινος δεν είχαν δώσει κρούσματα της mpox.

Αυτές είναι:

  • Το Μπουρούντι
  • Η Κένυα
  • Η Ρουάντα
  • Η Ουγκάντα

Ύποπτα κρούσματα έχει και το Τσαντ, αλλά ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποιο, διευκρινίζεται.

Ο βαθμός κινδύνου

Ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό παραμένει προς το παρόν πάρα πολύ χαμηλός, τονίζει ο Οργανισμός Δημοσίας Υγείας της Σουηδίας. Την ίδια άποψη εξέφρασε και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC). Όλα αυτά όμως προτού ανακοινωθεί το πρώτο κρούσμα της επιθετικής mpox εκτός Αφρικής. Έτσι αναμένεται νέα ανακοίνωση.

Εκτιμάται πάντως ότι θα υπάρξουν και άλλα εισαγόμενα κρούσματα της νόσου από τον κλάδο 1 όπως ανακοίνωσε χθες το ευρωπαϊκό γραφείο του ΠΟΥ. «Η επιβεβαίωση κρούσματος του κλάδου 1 της mpox στην Σουηδία αντανακλά ξεκάθαρα τη διασύνδεση του κόσμου μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του στην οποία προστίθεται ότι «είναι πιθανό να υπάρξουν περαιτέρω εισαγόμενα κρούσματα του κλάδου 1 στην ευρωπαϊκή περιοχή τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».

Ο ασθενής της Σουηδίας έλαβε την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη και οδηγίες, δήλωσε ο Dr. Magnus Gisslén, επικεφαλής επιδημιολόγος του PHAS ο οποίος στη συνέχεια τόνισε πως «η Σουηδία έχει την ετοιμότητα να ανιχνεύει, να απομονώνει και να αντιμετωπίζει τους ασθενείς με ασφάλεια»

Στην προγενέστερη παγκόσμια έξαρση της mpox η Σουηδία είχε καταγράψει σχεδόν 300 κρούσματα, σύμφωνα με το ECDC. Η Ελλάδα είχε 99, τα επτά εκ των οποίων αναφέρθηκαν από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο του 2024. Όλ’ αυτά τα κρούσματα είχαν προκληθεί από τον κλάδο 2b του ιού της νόσου.

Το εμβόλιο

Επισημαίνεται πως όπως γνωστοποίησε χθες, Πέμπτη 15 Αυγούστου ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, το εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων είναι διαθέσιμο ήδη από τις 22 Ιουλίου.

{https://twitter.com/AdonisGeorgiadi/status/1823996947109126363}

Συγκεκριμένα, το εμβόλιο συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της ευλογιάς mpox και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου:

  • Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, και διεμφυλικά άτομα.
  • Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.
  • Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
  • Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
  • Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.
  • Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.
  • ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΙΘΗΚΩΝ
  • ΣΤΕΛΕΧΟΣ
  • ΕΥΡΩΠΗ
  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ για την έλλειψη εμβολίων κατά της χολέρας
Σήμα κινδύνου από τον ΠΟΥ για την έλλειψη εμβολίων κατά της χολέρας 16 Αυγούστου 2024
Η πολυπαραγοντική εξίσωση της παχυσαρκίας - Αιτίες (και συνδυασμοί) που την προκαλούν 16 Αυγούστου 2024
Η πολυπαραγοντική εξίσωση της παχυσαρκίας - Αιτίες (και συνδυασμοί) που την προκαλούν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΥ: 70.000 δόσεις εμβολίου κατά του στελέχους Ζαΐρ του Έμπολα στη διάθεση του Κονγκό
Υγεία
20/08/2026 - 17:23

ΠΟΥ: 70.000 δόσεις εμβολίου κατά του στελέχους Ζαΐρ του Έμπολα στη διάθεση του Κονγκό

Σπάνια έξαρση ιλαράς στη Σουηδία έπειτα από φεστιβάλ μουσικής
Επικαιρότητα
19/08/2026 - 20:09

Σπάνια έξαρση ιλαράς στη Σουηδία έπειτα από φεστιβάλ μουσικής

Νέο SOS για την επιδημία Έμπολα στο Κονγκό: «Παραμένει ανεξέλεγκτη, μπορεί να εξαπλωθεί»
Υγεία
18/08/2026 - 17:04

Νέο SOS για την επιδημία Έμπολα στο Κονγκό: «Παραμένει ανεξέλεγκτη, μπορεί να εξαπλωθεί»

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες: Οι επιστήμονες προβληματίζονται από τη συχνότητά τους
Επικαιρότητα
17/08/2026 - 17:02

Κλιματική αλλαγή και καύσωνες: Οι επιστήμονες προβληματίζονται από τη συχνότητά τους

ΠΟΥ: Αυξήθηκαν και το 2026 οι επιθέσεις σε δομές υγείας και υγειονομικούς σε Γάζα και Ουκρανία
Επικαιρότητα
14/08/2026 - 14:23

ΠΟΥ: Αυξήθηκαν και το 2026 οι επιθέσεις σε δομές υγείας και υγειονομικούς σε Γάζα και Ουκρανία

Αντίδραση του ΠΟΥ για το νέο διάταγμα Τραμπ σχετικά με τα εμβόλια
Πολιτική Υγείας
12/08/2026 - 14:44

Αντίδραση του ΠΟΥ για το νέο διάταγμα Τραμπ σχετικά με τα εμβόλια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γαλλία: Ανάκληση 260.000 προφυλακτικών – Είναι τρύπια ή σπάνε εύκολα κατά την επαφή
Επικαιρότητα
24/08/2026 - 09:00
Ψαλτοπούλου για ιό Δυτικού Νείλου: Εξελίσσεται σε σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας
Υγεία
24/08/2026 - 08:30
Γεωργιάδης από Ρόδο: «Το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου θα αναβαθμιστεί σε Κέντρο Υγείας»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 22:47
ΕΟΔΥ: Αναλυτικές οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες
Υγεία
21/08/2026 - 22:12
Ειδική Αγωγή: Διευρύνεται η φυσικοθεραπευτική κάλυψη παιδιών και εφήβων από τον ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 21:47
Μεγάλη δράση του ΕΕΣ για τους τετράποδους φίλους μας στο Σύνταγμα στις 26 Αυγούστου
Pet
21/08/2026 - 21:09
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Κουνουπιών: Οι παρεμβάσεις της ΠΕ Ανατολικής Αττικής στις εστίες μόλυνσης
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 20:43
Πύθωνας με το όνομα «Τζόντι Φόστερ» υποβλήθηκε σε ηλεκτροχημειοθεραπεία για καρκίνο
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 20:09
Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε στη φωτιά που ξέσπασε στη Λήμνο
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 19:36
ΓΝ Χανίων: Πρωτοποριακή επέμβαση σύμπλοκης αγγειοπλαστικής σε ασθενή υψηλού κινδύνου
Υγεία
21/08/2026 - 19:13
Μύθοι και αλήθειες για τα κατοικίδια και τις αλλεργίες - Συμπτώματα, προστασία και αντιμετώπιση
Health Talk
21/08/2026 - 18:48
Δωρεάν στοματικός έλεγχος για παιδιά 6 έως 12 ετών στο Κοινωνικό Οδοντιατρείο του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:26
Νέα ανάρτηση Γεωργιάδη: «Η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ στα νησιά είναι εμφανής...»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:03
ΠΟΕΔΗΝ: «Ώρα μηδέν» για το ΕΣΥ - Πανελλαδική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 17:38
Άμεσος επαναπατρισμός βαρέως πάσχοντος Έλληνα από την Αττάλεια με τον συντονισμό του ΕΚΑΒ
Επικαιρότητα
21/08/2026 - 17:03
Έμπολα: Περισσότεροι από 2.500 οι νεκροί στο Κονγκό - Εξαπλώνεται εκθετικά η επιδημία
Υγεία
21/08/2026 - 16:37
Πάρκινσον: Νέα μελέτη συνδέει την κατοικία κοντά σε καθαριστήρια με αυξημένο κίνδυνο
Υγεία
21/08/2026 - 16:19
Καμπανάκι Τσακρή για το έντονο επιδημικό κύμα του ιού του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία
Health Talk
21/08/2026 - 15:49
Το συστατικό των εσπεριδοειδών που «ανανεώνει» το γερασμένο ήπαρ – Τι έδειξε νέα μελέτη
Υγεία
21/08/2026 - 15:00
ΕΟΜ: Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος - Ανάρτηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 14:09
Αλτσχάιμερ: Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να «καθαρίζει» τον εγκέφαλο από τις βλαβερές πρωτεΐνες
Υγεία
21/08/2026 - 14:00
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για περισσότερα κρούσματα τις ερχόμενες εβδομάδες
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 13:26
Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο ανθρώπων διαφορετικής γενιάς όταν συνεργάζονται
Ψυχική Υγεία
21/08/2026 - 13:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο δημοσιογράφος Αντώνης Πανούτσος
Υγεία
21/08/2026 - 12:00
WOAH: Η Ελλάδα χώρα απαλλαγμένη από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 11:28
Ο συνδυασμός που μπορεί να κάνει πιο επικίνδυνη την οδήγηση στους ηλικιωμένους
Υγεία
21/08/2026 - 11:00
Ποια ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης και θερμοπληξίας
Υγεία
21/08/2026 - 10:00
Οι άνδρες με καρδιολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο και για καρκίνο
Υγεία
21/08/2026 - 09:00
Καιρός: Απομακρύνονται τα 40άρια, δύσκολες οι νύχτες μεταξύ 24 και 27 Αυγούστου
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 22:59
Αεροψεκασμοί στους ορυζώνες Θεσσαλονίκης και Ημαθίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών
Επικαιρότητα
20/08/2026 - 22:26

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

WOAH: Η Ελλάδα χώρα απαλλαγμένη από την πανώλη μικρών μηρυκαστικών
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 11:28
Ιός του Δυτικού Νείλου: Ο ΕΟΔΥ προειδοποιεί για περισσότερα κρούσματα τις ερχόμενες εβδομάδες
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 13:26
ΕΟΜ: Ουδέποτε έχει χαθεί μόσχευμα λόγω έλλειψης αίματος - Ανάρτηση Γεωργιάδη
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 14:09
ΠΟΕΔΗΝ: «Ώρα μηδέν» για το ΕΣΥ - Πανελλαδική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ενόψει ΔΕΘ
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 17:38
Νέα ανάρτηση Γεωργιάδη: «Η θεαματική βελτίωση του ΕΣΥ στα νησιά είναι εμφανής...»
Πολιτική Υγείας
21/08/2026 - 18:03
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo