ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εορτές και πέτρες στα νεφρά: Ποιες είναι οι απαγορευμένες τροφές

Υγεία
Andrea Piacquadio from Pexels
Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο στη διαχείριση αλλά και την πρόληψη της νεφρολιθίασης, της εμφάνισης δηλαδή πετρών στα νεφρά.
Πέμπτη, 24/12/2020 - 16:46
— Photo: Andrea Piacquadio from Pexels
News4Health Team News4Health Team

Τα νεφρά είναι τα φυσικά φίλτρα του οργανισμού, καθώς ο ρόλος που έχουν αναλάβει είναι το φιλτράρισμα του αίματος και η απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα μέσω των ούρων. Η νεφρολιθίαση (πέτρες στα νεφρά) αποτελεί μία από τις πιο κοινές και επώδυνες διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος. Ταλαιπωρεί το 4-10% του γενικού πληθυσμού, αφορά ηλικίες 20-60 ετών και η εμφάνισή της είναι τριπλάσια στους άνδρες από τις γυναίκες.

Η διατροφή μπορεί να αποτελέσει ένα αποτελεσματικό εργαλείο στη διαχείριση αλλά και την πρόληψη της νεφρολιθίασης. Μπορεί όμως να φέρει και τα αντίθετα αποτελέσματα. Διότι οι βλαβερές διατροφικές συνήθειες συμβάλλουν στη δημιουργία στέρεων σχηματισμών στον ουρικό σωλήνα και στα νεφρά. Μάλιστα, την εορταστική περίοδο είναι πολύ πιο εύκολο να ξεφύγουμε και να διαπράξουμε διατροφικές αμαρτίες. Η αυξημένη κατανάλωση τροφών, όπως κρέας, αλλαντικά, αναψυκτικά, γλυκά και αλκοόλ, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για όλους όσους έχουν ιστορικό της πάθησης.

Η λιθίαση του ουροποιητικού είναι η δημιουργία λίθων στα νεφρά ή στην ουροδόχο κύστη και υπολογίζεται ότι το 80% της πέτρας των νεφρών αποτελείται από ασβέστιο. Τα ούρα περιέχουν άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού και άλατα που αποβάλλονται από τον οργανισμό, σε διαλυμένη μορφή. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις όμως, τα άλατα συγκεντρώνονται και σχηματίζουν κρυστάλλους, που ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν λίθους, εξηγεί ο δρ Στυλιανός Κοντός, MD, PHD, FEBU, FLapS, FES, Χειρουργός Ουρολόγος με τριετή εξειδίκευση στη λιθίαση του ουροποιητικού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέλος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών Ενδο-Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών.

Η διατροφή είναι από τους πολύ σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν το σχηματισμό λίθων στα νεφρά, όπως και το αυξημένο σωματικό βάρος. Ειδικά τα υγρά, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη και διαχείριση της πάθησης. Για το λόγο αυτό, κάθε μέρα, αλλά και ειδικά κατά την περίοδο των γιορτών, που οι διατροφικές υπερβολές είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, μην παραλείψετε να ενυδατώνεστε επαρκώς, γιατί κύρια αιτία των λίθων στα νεφρά είναι η έλλειψη νερού.


Ασθενείς με ιστορικό λιθίασης θα πρέπει να πίνουν αρκετό νερό και άλλα υγρά, καθώς βοηθούν να διατηρούνται τα ούρα αραιωμένα, προκαλούν συχνότερη ούρηση και έτσι συντελούν στην αποβολή των ιχνοστοιχείων ελαττώνοντας τον σχηματισμό λίθων στους νεφρούς.

Ιδιαίτερη προστασία παρέχουν η πορτοκαλάδα και η λεμονάδα, λόγω της περιεκτικότητας τους σε κιτρικό άλας.

Καφές και τσάι έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων, αλλά περιέχουν οξαλικά που πρέπει να αποφεύγονται σε ασθενείς με ιστορικό αποβολής λίθων οξαλικού ασβεστίου.

Τέλος, προστασία παρέχει η μέτρια κατανάλωση –έως 2 ποτήρια την ημέρα- κρασιού και μπύρας, λόγω της διουρητικής δράσης, αναφέρει ο δρ Στυλιανός Κοντός.

Ποιες είναι οι απαγορευμένες τροφές

Οι διατροφικές συνήθειες και η ποσότητα υγρών που καταναλώνουμε παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά αν υπάρχει προδιάθεση στο σχηματισμό λίθων στα νεφρά. Συνήθως εμφανίζονται πέτρες, σε ανθρώπους που πίνουν λιγότερο από οκτώ με δέκα ποτήρια νερό την ημέρα. Παρόλο, όμως, που τα υγρά είναι απαραίτητα στην πρόληψη και διαχείριση της νεφρολιθίασης, υπάρχουν και κάποια από αυτά που μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο χυμός γκρέιπφρουτ και τα αναψυκτικά τύπου cola έχει βρεθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων και θα πρέπει να αποφεύγονται, ιδιαίτερα σε ασθενείς που είναι επιρρεπείς στο σχηματισμό λίθων από οξαλοξικό ασβέστιο. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται ο χυμός μούρων.

Ο περιορισμός του αλατιού είναι ένα σημαντικό βήμα για τους ανθρώπους που σχηματίζουν λίθους οξαλικού ή φωσφορικού ασβεστίου. Μαθαίνοντας την περιεκτικότητα των τροφίμων σε νάτριο, μπορεί να βοηθηθεί κανείς στο να ελέγξει την πρόσληψη νατρίου. Μερικά τρόφιμα έχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου, ώστε μία μερίδα από αυτά να παρέχει ένα σημαντικό ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, που είναι 2,4 mg, εξηγεί ο δρ Στυλιανός Κοντός.

Άλλοι διατροφικοί παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση πέτρας, είναι η αυξημένη κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών (κρέας και αυγά), νατρίου και απλών σακχάρων. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα γεύματα με πολλές ζωικές πρωτεΐνες που αυξάνουν τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων από ουρικό οξύ και ασβέστιο.

Ποιος ο ρόλος του σωματικού βάρους;

Η παχυσαρκία συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, τώρα όμως ενοχοποιείται και για την κακή λειτουργία των νεφρών και την νεφρολιθίαση.


Μελέτες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για σχηματισμό λίθων ουρικού οξέος και ασβεστίου στα νεφρά. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου σχηματισμού λίθων. Για το λόγο αυτό και αν τα κιλά σας βρίσκονται σε οριακό σημείο, είναι σημαντικό να φροντίσετε μέσα στις γιορτές να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, αποφεύγοντας τις διατροφικές «κραιπάλες».

Η εξειδικευμένη διατροφή είναι σημαντικό μέτρο προστασίας από τη δημιουργία λίθων, συνιστάται, όμως, μόνο σε αυτούς που έχουν ιστορικό λιθίασης. Ανάλογα με τη σύσταση των λίθων, καθορίζεται η δίαιτα από ειδικό γιατρό ή διατροφολόγο.

Βέβαια, εκτός από διατροφικές αλλαγές, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και ειδικά φάρμακα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ξανά λίθος, καταλήγει ο δρ Στυλιανός Κοντός.

  • ΝΕΦΡΑ
  • ΕΟΡΤΕΣ
  • ΤΡΟΦΗ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ζωή νικά τον κορονοϊό: Είκοσι γυναίκες έχουν γεννήσει υγιή βρέφη στο Αττικό Νοσοκομείο
Η ζωή νικά τον κορονοϊό: Είκοσι γυναίκες έχουν γεννήσει υγιή βρέφη στο Αττικό Νοσοκομείο 24 Δεκεμβρίου 2020
Καρκινοπαθείς και εμβολιασμός κατά της COVID-19 24 Δεκεμβρίου 2020
Καρκινοπαθείς και εμβολιασμός κατά της COVID-19

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατέληξε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τρόφιμο - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Υγεία
10/07/2026 - 12:00

Κατέληξε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τρόφιμο - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Εννέα απλές πρακτικές για να αποφύγετε τις ρυτίδες
Ομορφιά
11/07/2026 - 09:00

Εννέα απλές πρακτικές για να αποφύγετε τις ρυτίδες

Καύσωνας και υγεία: Οι παθήσεις που επιδεινώνονται από την ακραία ζέστη
Υγεία
24/06/2026 - 15:00

Καύσωνας και υγεία: Οι παθήσεις που επιδεινώνονται από την ακραία ζέστη

Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας
Διατροφή
12/06/2026 - 14:00

Αγγούρι: 8 λόγοι που αξίζει να το βάζετε καθημερινά στο πιάτο σας

Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της
Διατροφή
22/05/2026 - 18:11

Διατροφή και κατάθλιψη: Τα θρεπτικά συστατικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισής της

Η σχέση των παιδιών με τα λαχανικά διαμορφώνεται από τη μήτρα
Διατροφή
14/05/2026 - 16:09

Η σχέση των παιδιών με τα λαχανικά διαμορφώνεται από τη μήτρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λαμία: Εκτόνωση στα κρούσματα σαλμονέλας - Συνεχίζονται οι εργαστηριακοί έλεγχοι για την προέλευση της μόλυνσης
Υγεία
14/07/2026 - 19:01
MedTech Conference: Οι καθυστερήσεις στην αποζημίωση νέων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας
Digital Health
14/07/2026 - 18:36
Νέα μελέτη για την καθυστερημένη διάγνωση του καρκίνου στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες
Υγεία
14/07/2026 - 17:47
Θεσσαλονίκη: Αθωώθηκαν οι οκτώ κατηγορούμενοι για τους τραυματισμούς 21χρονου σε δομή ΑΜΕΑ
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 17:12
Η Αθήνα αποκτά το πρώτο Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας με δυνατότητα φιλοξενίας 60 ΑμεΑ
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 16:41
Νέα προειδοποίηση ΠΟΥ για το μέγεθος της επιδημίας Έμπολα στο Κονγκό: «Ξεπερνά κατά πολύ τις επίσημες εκτιμήσεις
Υγεία
14/07/2026 - 16:14
Καμπανάκι ειδικού εντομολόγου: «Η Ευρώπη πρέπει να πάρει πιο σοβαρά τα κουνούπια»
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 15:58
Ο ΕΕΣ απέστειλε επτά νοσηλευτές στις σεισμόπληκτες περιοχές της Βενεζουέλας
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 15:36
Ποια ρούχα μάς κρατούν πραγματικά δροσερούς – Τι λένε οι ειδικοί για χρώμα, ύφασμα και εφαρμογή
Υγεία
14/07/2026 - 15:13
Το 50% των θανάτων ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη οφείλεται σε στεφανιαία νόσο
Health Talk
14/07/2026 - 14:51
Θεμιστοκλέους: «Οι γιατροί που μετακινούνται σε νησιά και τουριστικές περιοχές λαμβάνουν επιπλέον 2.100 ευρώ»
Πολιτική Υγείας
14/07/2026 - 14:24
«Τυφλότητα χρόνου»: Όταν ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να συγχρονιστεί με το ρολόι
Ψυχική Υγεία
14/07/2026 - 14:00
Τα «likes» στα social media φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε άτομα με κατάθλιψη
Ψυχική Υγεία
14/07/2026 - 13:00
Η παρουσία νιτρικού άλατος στο πόσιμο νερό φαίνεται να ευθύνεται για τις πρόωρες γεννήσεις
Υγεία
14/07/2026 - 12:15
Ισπανική πρόταση ευρωπαϊκής προχρηματοδότησης για ταχύτερη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα
Pharma Policy
14/07/2026 - 12:13
Οι καθημερινές συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στα αυτιά
Υγεία
14/07/2026 - 12:00
Μίσιγκαν: Πάνω από 2.600 κρούσματα εντερικής λοίμωξης – Στο μικροσκόπιο τα φυλλώδη λαχανικά
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 11:00
Τι πρέπει να τρώμε όταν η ζέστη «κόβει» την όρεξη – Οι συμβουλές των ειδικών
Διατροφή
14/07/2026 - 10:00
Συρροή κρουσμάτων σαλμονέλας στη Λαμία- Βασιλακόπουλος: "Μην τρώτε κοτόπουλο για δυο μέρες"
Υγεία
14/07/2026 - 08:50
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Kaizen Gaming μαζί για το περιβάλλον και τον εθελοντισμό
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 07:26
ΚΚΕ: Ερώτηση στην ευρωβουλή για τις απολύσεις εργαζομένων που έληξαν οι συμβάσεις τους με τον ΕΟΔΥ
Επικαιρότητα
14/07/2026 - 03:38
Σωματείο ΚΑΛΥΨΩ: Περισσότερες από 1.150 συμμετοχές στις δράσεις ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών με ψωρίαση
Patient Talk
14/07/2026 - 00:07
Η Παγκρητική Ένωση Αμερικής συμμετέχει στην ανακαίνιση του Κέντρου Υποστήριξης Ανοϊκών Ασθενών Alzheimer Χανίων
Επικαιρότητα
13/07/2026 - 22:47
Σύλλογος ασθενών καταγγέλλει το Υπουργείο Υγείας για τα προβλήματα των ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα
Patient Talk
13/07/2026 - 21:53
Τι κρύβει η βραχνάδα στη φωνή και πότε χρειάζεται περαιτέρω έλεγχο
Health Talk
13/07/2026 - 21:09
Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57
Ολοκληρώθηκε η ένταξη των στρατιωτικών νοσοκομείων στην ΕΚΑΠΥ
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:22
ΣΕΑΑΝ: Οργισμένη ανακοίνωση καταδίκης για τον θάνατο 20χρονου με αυτισμό στο Άργος
Patient Talk
13/07/2026 - 18:49
Η Siemens Healthineers Ελλάς πιστοποιείται για τρίτη φορά ως Great Place to Work
Υπηρεσίες Υγείας
13/07/2026 - 18:34
Φάρμακα για την παχυσαρκία και τον διαβήτη και πρόληψη του καρκίνου - Ειδικός φωτίζει τις παρανοήσεις
Υγεία
13/07/2026 - 18:11

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γερμανία: Τι αλλάζει στην υγεία μετά το μεγάλο «ψαλίδι» στις δαπάνες
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 11:52
Υγιεινή διατροφή: Τα 3 "ναι" και τα 3 "όχι" για μακροχρόνια συμμόρφωση
Διατροφή
13/07/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από ΚΥ Ζωγράφου: «Την άλλη εβδομάδα ξεκινούν οι προσλήψεις νοσηλευτών
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 16:27
Η Siemens Healthineers Ελλάς πιστοποιείται για τρίτη φορά ως Great Place to Work
Υπηρεσίες Υγείας
13/07/2026 - 18:34
Θεμιστοκλέους: «Στα 532 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων»
Πολιτική Υγείας
13/07/2026 - 19:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo