ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένας δύσκολος τοκετός μπορεί να επηρεάσει την διαδικασία θηλασμού - Τι λένε οι ειδικοί

Υγεία
UNSPLASH
Η στιγμή που γεννιέται ένα παιδί συνοδεύεται συνήθως από συναισθήματα χαράς και ευτυχίας. Για μερικές μητέρες όμως -και μάλιστα πολύ συχνότερα από όσο νομίζουμε- η εμπειρία του τοκετού μπορεί να είναι τόσο οδυνηρή ώστε να προκαλέσει ένα ισχυρό συναισθηματικό τραύμα που αργεί να επουλωθεί.
Παρασκευή, 10/01/2025 - 12:52
— Photo: UNSPLASH
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Ο τοκετός δεν είναι αδιαπραγμάτευτα μια εμπειρία που όλες οι μητέρες θυμούνται με χαμόγελο. Επιπλοκές ή συνθήκες ψυχολογικής δυσφορίας κατά τη διάρκεια της γέννας είναι ικανοί παράγοντες για την δημιουργία ψυχικού τραύματος στη νέα μητέρα.

Πώς γεννιέται ένα ψυχικό τραύμα

Πολύ συχνά μητέρες περιγράφοντας τα συναισθήματα τους κατά την διάρκεια του τοκετού, επισημαίνουν ότι ένιωσαν ελλιπή υποστήριξη, βίωσαν την αίσθηση ότι κανείς δεν ακούει αυτό που λένε και η όλη διαδικασία τους δημιούργησε ένα τρομακτικό αίσθημα απώλειας του ελέγχου στο ίδιο τους το σώμα.
Είναι ενδεικτικά τα αποτελέσματα ερευνών σύμφωνα με τις οποίες μία στις τρεις μητέρες χαρακτηρίζει την εμπειρία του τοκετού τραυματική και περίπου το 4% αναπτύσσει κατόπιν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Αυτό το τραύμα, λένε οι επιστήμονες, μπορεί να οδηγήσει σε σωματική εξάντληση, συναισθηματική καταπόνηση και μακρά περίοδο ανάκαμψης.

Ο αντίκτυπος στον θηλασμό

Αυτές οι εμπειρίες τοκετού μπορούν να επηρεάσουν τον θηλασμό. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, οι μητέρες που ένιωσαν ικανοποιημένες από την κλινική φροντίδα κατά την διάρκεια του τοκετού τους και αντιλήφθηκαν θετικά την εμπειρία της γέννησής του παιδιού τους ήταν πιθανότερο να αποφασίσουν να θηλάσουν, επιδιώκοντας μάλιστα να διατηρήσουν τον μητρικό θηλασμό και μετά τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού τους.

Η θετική κλινική φροντίδα, που χαρακτηρίζεται από αισθήματα σεβασμού, υποστήριξης και ενημέρωσης, βοηθά στην οικοδόμηση της μητρικής αυτοπεποίθησης – και αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας για επιτυχημένο θηλασμό.

Από την άλλη πλευρά, οι μητέρες που ένιωσαν στενοχώρια ή δυσαρέσκεια κατά τη διάρκεια του τοκετού ήταν λιγότερο πιθανό να θηλάσουν ή να συνεχίσουν να θηλάζουν για μεγάλες περιόδους.

Ένας τραυματικός τοκετός μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του πρώιμου συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα στη μητέρα και στο μωρό, προκαλώντας αισθήματα συναισθηματικής αποστασιοποίησης και ψυχικού μουδιάσματος. Αυτή η συναισθηματική απόσπαση, σε συνδυασμό με την κοινωνική πίεση που πολύ συχνά ασκείται στις νέες μητέρες για να θηλάσουν, μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα ανεπάρκειας ή ενοχής των γυναικών που μόλις έγιναν μητέρες.

Καθημερινή αναβίωση του τραύματος

Οι επιπτώσεις του ψυχικού τραύματος αποτυπώνονται στην καθημερινότητα, λένε οι μητέρες που το βίωσαν. Συχνά περιγράφουν πως νιώθουν ότι λειτουργούν σαν σε αυτόματο πιλότο, φροντίζοντας το μωρό τους μηχανικά και χωρίς συναισθηματική σύνδεση. Άλλες αναφέρονται στην έντονη πίεση που υφίστανται για συνέχιση του θηλασμού παρά την ψυχολογική δυσφορία που νιώθουν.

Ο θηλασμός μπορεί να γίνει μια οδυνηρή υπενθύμιση του τραύματος, που βαθαίνει τα συναισθήματα ανεπάρκειας ή ενοχής, εξηγούν οι ειδικοί ψυχικής υγείας. Και αυτός ο ατέρμονος αγώνας τελικά μπορεί να οδηγήσει πολλές μητέρες στην απόφαση να αποφύγουν εντελώς τον θηλασμό προκειμένου να προστατευθούν από την αναβίωση του τραύματος που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια του τοκετού.

Τυχόν σωματικά προβλήματα που προέκυψαν κατά την γέννα, επίσης δεν πρέπει να παραβλέπονται.
Επείγουσες παρεμβάσεις, όπως η καισαρική τομή ή ένας φυσιολογικός τοκετός που ολοκληρώθηκε με την χρήση ιατρικού εξοπλισμού, μπορούν να αυξήσουν την προσπάθεια που απαιτείται για έναν επιτυχημένο θηλασμό.

Ο σωματικός πόνος, η κόπωση και η περιορισμένη κινητικότητα της νέας μητέρας δυσκολεύουν την προσπάθεια και αν στα παραπάνω προστεθεί συναισθηματική δυσφορία, είναι πολύ πιθανό το κυρίαρχο συναίσθημα της μητέρας να είναι αυτό της απογοήτευσης που τελικά μπορεί να οδηγήσει στην αμετάκλητη απόφαση για τερματισμό του θηλασμού.

Αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις

Μπορεί αυτή η αλυσίδα αρνητικών συναισθημάτων να αντιστραφεί; Ναι απαντούν οι ερευνητές.

Το πρώτο βήμα ωστόσο αφορά στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που οφείλουν να αναγνωρίζουν τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένας τοκετός υπό δύσκολες συνθήκες στην ευημερία της νέας μητέρας.
Αντί να εστιάζουν αποκλειστικά στις φυσικές πτυχές της φροντίδας μετά τον τοκετό, οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εξετάζουν επίσης τις συναισθηματικές και ψυχολογικές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν οι ασθενείς τους.

Για τις νέες μητέρες που έχουν βιώσει τραυματικό τοκετό, η φροντίδα που τους παρέχεται πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις συναισθηματικές δυσκολίες που βιώνουν, διασφαλίζοντας ότι θα νιώσουν πραγματική υποστήριξη και κατανόηση.
Αυτή η αντιμετώπιση βοηθά στην επεξεργασία της εμπειρίας του τοκετού ώστε ο τραυματικός απόηχος να αντιμετωπιστεί και η ίδια η μητέρα να νιώσει λιγότερο απομονωμένη.

Εξίσου σημαντική είναι η πρακτική βοήθεια από συμβούλους γαλουχίας καθώς η καθοδήγηση τους κάνει την διαδικασία θηλασμού λιγότερο στρεσογόνα.
Τέλος, ένας στιβαρός κύκλος οικογένειας και φίλων, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πρακτική βοήθεια σε ανάγκες της καθημερινότητας, συνεισφέρει αποφασιστικά στην δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι μητέρες αισθάνονται ότι μπορούν να αφοσιωθούν στις προκλήσεις του θηλασμού και της φροντίδας του μωρού τους και να αναρρώσουν με ηρεμία.

Το ταξίδι της μητρότητας

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ένα τραυματικό ξεκίνημα δεν είναι απαραίτητο ότι θα καθορίσει όλο το ταξίδι της μητρότητας.
Για ορισμένες γυναίκες, ο θηλασμός μπορεί τελικά να είναι το μέσο για την επούλωση της δυσάρεστης εμπειρίας που βίωσαν.
Σε κάθε περίπτωση όμως η αυτοφροντίδα οφείλει να είναι ψηλά στις προτεραιότητες κάθε νέας μητέρας, με επίγνωση ότι η αναζήτηση υποστήριξης σε αυτή την απαιτητική περίοδο της ζωής δεν είναι σημάδι αποτυχίας αλλά ένα απαραίτητο βήμα προς την ανάκαμψη.

Και ενώ ο θηλασμός προσφέρει αποδεδειγμένα πολλά οφέλη για την υγεία, μπορεί να μην είναι απαραίτητος για το δέσιμο μητέρας-παιδιού μακροπρόθεσμα, δηλώνουν νέες έρευνες. Πρόσφατα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η ποιότητα του συναισθηματικού δεσμού δεν διαφέρει σημαντικά μεταξύ των μητέρων που θηλάζουν και εκείνων που δεν το κάνουν.

Το εσωτερικό τραύμα κατά την διάρκεια ενός τοκετού είναι αναμφίβολα μια δύσκολη αρχή. Με τη σωστή υποστήριξη, ωστόσο, οι μητέρες μπορούν να το αντιμετωπίσουν, να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους και να οικοδομήσουν ισχυρούς δεσμούς με τα μωρά τους - είτε θηλάσουν, είτε όχι. Η αρχή της μητρότητας δεν είναι ολόκληρο το ταξίδι, καταλήγουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.

Πηγή: TheConversation.com

  • ΤΟΚΕΤΟΣ
  • ΘΗΛΑΣΜΟΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΑ
  • ΒΡΕΦΟΣ
  • ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ
  • ΨΥΧΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΕΟΔΥ: Η λοίμωξη COVID-19 «σκοτώνει» περισσότερο σε σύγκριση με τη γρίπη
ΕΟΔΥ: Η λοίμωξη COVID-19 «σκοτώνει» περισσότερο σε σύγκριση με τη γρίπη 09 Ιανουαρίου 2025
Οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι ζητούν τη συμμετοχή τους στον εμβολιασμό ενηλίκων κατά του κοκκύτη 10 Ιανουαρίου 2025
Οι ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι ζητούν τη συμμετοχή τους στον εμβολιασμό ενηλίκων κατά του κοκκύτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κακή ψυχολογία των γονέων κατά την περιγεννητική περίοδο επηρεάζει την ψυχική υγεία του βρέφους
Ψυχική Υγεία
31/03/2026 - 18:01

Η κακή ψυχολογία των γονέων κατά την περιγεννητική περίοδο επηρεάζει την ψυχική υγεία του βρέφους

Χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά το πλήρες δίκτυο των νεύρων της κλειτορίδας
Υγεία
30/03/2026 - 09:00

Χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά το πλήρες δίκτυο των νεύρων της κλειτορίδας

Με οστεομυελίτιδα και σημάδια κακοποίησης στο Καραμανδάνειο βρέφος 10 μηνών
Επικαιρότητα
27/03/2026 - 11:06

Με οστεομυελίτιδα και σημάδια κακοποίησης στο Καραμανδάνειο βρέφος 10 μηνών

Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει κατά 40% τον καρδιακό κίνδυνο
Υγεία
19/03/2026 - 10:00

Η πρόωρη εμμηνόπαυση αυξάνει κατά 40% τον καρδιακό κίνδυνο

Όταν οι δημοσιογράφοι των newsrooms αναπτύσσουν ψυχικό τραύμα λόγω επικαιρότητας
Ψυχική Υγεία
12/03/2026 - 12:00

Όταν οι δημοσιογράφοι των newsrooms αναπτύσσουν ψυχικό τραύμα λόγω επικαιρότητας

Τα κατάφερε το βρέφος με μηνιγγίτιδα στην Πάτρα: «Μια ακόμα μικρή νίκη του ΕΣΥ»
Επικαιρότητα
04/03/2026 - 20:24

Τα κατάφερε το βρέφος με μηνιγγίτιδα στην Πάτρα: «Μια ακόμα μικρή νίκη του ΕΣΥ»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νυκτερινή δράση υποστήριξης αστέγων στον Πειραιά από τον ΕΕΣ
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 20:52
«Κινητή Βιβλιοθήκη Ανάσας» για ασθενείς του προγράμματος κατ' οίκον νοσηλείας «Οίκοθεν»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 20:24
Αγαπηδάκη από Δελφούς: «Το "Προλαμβάνω" εντόπισε περίπου 200.000 άτομα με ευρήματα ασθενειών»
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 19:47
Στυτική δυσλειτουργία με πρόωρη εκσπερμάτιση: Υπάρχει θεραπεία;
Health Talk
23/04/2026 - 19:02
Τρόφιμα από κάθε κατηγορία που φροντίζουν την υγεία της καρδιά μας
Διατροφή
23/04/2026 - 18:37
Μυτιλήνη: Προς αποτέφρωση τα ζώα που θανατώνονται λόγω αφθώδους πυρετού
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 18:21
ΣΦΕΕ: Πέντε κρίσιμοι παράγοντες για την επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα
Pharma Policy
23/04/2026 - 17:58
ΕΟΔΥ: Υψηλής προτεραιότητας οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και όσες σχετίζονται με τη μικροβιακή αντοχή
Υγεία
23/04/2026 - 17:24
Τι μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας
Υγεία
23/04/2026 - 16:51
Γιατί οι αυξημένες ατμοσφαιρικές θερμοκρασίες εκτοξεύουν τον κίνδυνο για την υγεία των νεφρών
Health Talk
23/04/2026 - 16:22
Financial Times: Ιατρικά δεδομένα 500.000 βρέθηκαν να πωλούνται σε κινέζικη ιστοσελίδα
Digital Health
23/04/2026 - 15:48
Η κρίση στον Κόλπο φτάνει στα φαρμακεία της Ευρώπης
Pharma Policy
23/04/2026 - 15:00
DEF2026-Γεωργιάδης: Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Pharma Policy
23/04/2026 - 14:30
Οι μακάκοι του Γιβραλτάρ τρώνε λάσπη για να αποφύγουν τις στομαχικές διαταραχές από το junk food
Pet
23/04/2026 - 14:00
ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αποζημίωση ταινιών μέτρησης γλυκόζης: «Μισό βήμα» από Υπουργείο Υγείας και ΕΟΠΥΥ
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 13:34
Άσφαλτος: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας και ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα φύκια
Υγεία
23/04/2026 - 13:00
Η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αυξάνει το λίπος στους μηρούς, επιβαρύνει τα γόνατα
Διατροφή
23/04/2026 - 12:00
Στρες και το τσιμπολόγημα αργά το βράδυ αυξάνουν τον κίνδυνο για εντερικά προβλήματα
Διατροφή
23/04/2026 - 11:00
Θεμιστοκλέους: Σε 15 ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για προσλήψεις επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού
Πολιτική Υγείας
23/04/2026 - 10:00
Ρινικό σπρέι υπόσχεται αναστροφή της εγκεφαλικής γήρανσης
Υγεία
23/04/2026 - 09:00
ΙΝΕΒ ΕΚΕΤΑ: Σύμπραξη για την κλινική έρευνα και ανάπτυξη για τις μικροαγγειοπαθητικές αναιμίες
Υγεία
23/04/2026 - 08:13
Φάμελλος: «Το υπερπλεόνασμα να δοθεί για αναστολή του ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, μείωση του ΕΦΚ και 13η σύνταξη»
Επικαιρότητα
23/04/2026 - 03:42
Παγκόσμια Ημέρα της Γης: Το MORE GREEN βασικός πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης της Boehringer Ingelheim
Pharma News
23/04/2026 - 00:06
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Λειψυδρία και διαχείριση νερού στην Ελλάδα
Επικαιρότητα
22/04/2026 - 23:23
Ο ρόλος της Πυρηνικής Ιατρικής στη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων
Health Talk
22/04/2026 - 22:38
Μπορούν οι αγωνιστές GLP-1 να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου;
Υγεία
22/04/2026 - 22:13
H URSAPHARM ξεκινά το ταξίδι της στην Ελλάδα με επίκεντρο τη φροντίδα της ξηροφθαλμίας
Υπηρεσίες Υγείας
22/04/2026 - 21:19
Πολυνουκλεοτίδια, εξωσώματα, skin boosters: Οι νέες θεραπείες προσώπου και πως λειτουργούν
Ομορφιά
22/04/2026 - 20:16
ΙΣΠ: Αποτελεσματική και ασφαλής πρόληψη για όλες τις ηλικίες τα εμβόλια
Υγεία
22/04/2026 - 19:49
ICL φακικοί ενδοφακοί: Σύγχρονη αντιμετώπιση υψηλής μυωπίας και άλλων διαθλαστικών προβλημάτων
Health Talk
22/04/2026 - 19:14

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Eli Lilly πιο κοντά στο «Ιερό Δισκοπότηρο» της κυτταρικής θεραπείας
Pharma News
21/04/2026 - 09:51
ΚΕΣΥ: Λήξη της θητείας Μπούμπα - Το σενάριο για τη διαδοχή
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 10:56
IgA νεφροπάθεια: Μονοκλωνικό για σπάνια αιματολογικά νοσήματα καταστέλλει τις πρωτεΐνες που την προκαλούν
Pharma News
21/04/2026 - 14:00
Επτά αιτήματα για το clawback σε επιστολή διαμαρτυρίας του ΙΣΑ και εννέα φορέων ΠΦΥ και ΔΦΥ
Πολιτική Υγείας
21/04/2026 - 15:16
Bayer AG: Στρατηγικές επιλογές το ισχυρό χαρτοφυλάκιο στα φάρμακα και το πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης
Pharma News
21/04/2026 - 15:36
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo