ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο

Υγεία
PEXELS
Η λήψη ενός συμπληρώματος φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει τα ηλικιωμένα άτομα να βελτιώσουν λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με τα συμπεράσματα επιστημονικής έρευνας στο King’s College του Λονδίνου.
Παρασκευή, 08/03/2024 - 12:49
— Photo: PEXELS
Χάρις Μανουσάκη Χάρις Μανουσάκη

Καθώς μεγαλώνουμε, όλα τα μέρη του σώματος -συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου- αρχίζουν να επιβραδύνουν την λειτουργία τους. Η έκφραση αυτής της επιβράδυνσης είναι μια κλιμακούμενη δυσκολία σε καθημερινές ασχολίες που μέχρι τότε γίνονταν αβίαστα, όπως το να κάνουμε ταυτόχρονα περισσότερα τους ενός πράγματα, η ευκολία να εκφραζόμαστε με τις κατάλληλες λέξεις, ή η ακαριαία ανταπόκριση της μνήμης μας όταν καλούμαστε να θυμηθούμε ένα όνομα ή μια τοποθεσία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ασθένειες όπως η άνοια και το Αλτσχάιμερ προκαλούν επιπλέον επιδείνωση της ήπιας γνωστικής έκπτωσης ενός γερασμένου εγκεφάλου. Αυτό με την σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα, όπως απώλεια μνήμης, αδυναμία προγραμματισμού ή επίλυσης προβλημάτων, δυσκολίες στην ομιλία ή τη γραφή, αλλαγές στη διάθεση, άγχος, προβλήματα ύπνου και σύγχυση αναφορικά με μέρη, ημερομηνίες και ώρες.

Καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια ή τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι ειδικοί έχουν ήδη αποδείξει σε σχετικές έρευνες, ότι η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξής αυτών των νοσημάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ερευνητές από το King's College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι η λήψη ενός συμπληρώματος φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει ηλικιωμένους ενήλικες να διατηρήσουν σε καλύτερα επίπεδα την εγκεφαλική τους λειτουργία.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nature CommunicationsTrusted Source.

Η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει με ταχύτερο ρυθμό από ότι στο παρελθόν, παράλληλα με την αύξηση του μέσου όρου ζωής. Ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω παγκοσμίως ήταν περίπου 1,4 δισεκατομμύρια το 2022 και αναμένεται να φτάσει τα 2,1 δισεκατομμύρια έως το 2050.

Καθώς οι ηλικιωμένοι γίνονται όλο και περισσότεροι είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τρόπους για την καταπολέμηση παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η γνωστική έκπτωση, επισημαίνει χαρακτηριστικά η Δρ Claire Steves, Καθηγήτρια Γηριατρικής και Υγείας και επικεφαλής του Τμήματος Twin Research & Genetic Epidemiology στο King's College του Λονδίνου.

«Μας λείπουν αποτελεσματικές θεραπείες για πολλές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, επομένως είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε τις ενέργειές μας σε αυτόν τον τομέα. Πρέπει να ερευνήσουμε αυτά τα θέματα περισσότερο για να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας σχετικά με τρόπους πρόληψης, επιβράδυνσης και ίσως αντιστροφής των επιπτώσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπου αυτό είναι δυνατόν», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Τα συμπληρώματα πρεβιοτικών

Σε αυτή τη μελέτη, η Δρ. Steves και η ομάδα της εστίασαν σε δύο πρεβιοτικά συμπληρώματα - τη διαιτητική ίνα ινουλίνη και τους φυτικούς υδατάνθρακες φρουκτοολιγοσακχαρίτες (FOS).

«Η έρευνα των τελευταίων ετών έχει δείξει ότι τα βακτήρια στο έντερο μας, γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου, συνδέονται με την συνολική υγεία μας. Μελέτες έχουν αναδείξει την σύνδεση μεταξύ αυτών των βακτηρίων και του εγκεφάλου, αυτό που είναι πια γνωστό ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου. Επίσης ξέρουμε ότι υπάρχει αλληλεπίδραση και με άλλα όργανα. Αποφασίσαμε να εξετάσουμε εάν η βελτίωση του εντερικού μικροβιώματος με την βοήθεια πρεβιοτικού θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και των μυών», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας.

«Γνωρίζουμε ότι η ινουλίνη και το FOS είναι ασφαλή, φθηνά, εύκολα προσβάσιμα πρεβιοτικά συμπληρώματα που σχετίζονται με υγιή βακτήρια του εντέρου. Επηρεαστήκαμε από μια άλλη δοκιμή που εξέτασε αυτά τα δύο στον πληθυσμό ενός γηροκομείου, με συμπεράσματα που απέδειξαν βελτίωση στην μυική δύναμη των χεριών και σε θέματα δηλούμενης εξάντλησης και αισθημάτων αδυναμίας», καταλήγει.

Συναφείς μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι η ινουλίνη επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου, συμβάλλει στη μείωση της νευροφλεγμονής και βελτιώνει την αποκατάσταση της τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης.
Αλλά και έρευνα σχετικά με το FOS αναφέρει ότι αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer μειώνοντας το βήτα-αμυλοειδές στον εγκέφαλο, μειώνοντας την φλεγμονή και βελτιώνοντας την μνήμη.

Ο ρόλος των φυτικών ινών

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες επιστράτευσαν 36 ζεύγη διδύμων άνω των 60 ετών. Στον ένα εξ αυτών χορηγήθηκε ένα συμπλήρωμα διαιτητικών ινών κάθε μέρα για 12 εβδομάδες, ενώ ο έτερος λάμβανε εικονικό φάρμακο.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη μέσω βίντεο, διαδικτυακών ερωτηματολογίων και γνωστικών τεστ.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που λάμβανε συμπλήρωμα ινών είχε βελτιωμένη απόδοση σε τεστ αξιολόγησης της εγκεφαλικής λειτουργίας καθώς και σε δοκιμασίες χρόνου αντίδρασης και ταχύτητας επεξεργασίας δεδομένων.

Τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες ακόμα και όσοι δεν αποφασίζουν να λάβουν ανάλογα συμπληρώματα, μπορούν να κάνουν μια καλή αρχή για την συνολική υγεία του οργανισμού αλλάζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες και προσθέτοντας φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως, δηλαδή τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Μια γενική σύσταση για ενδεικτική ημερήσια κατανάλωση αφορά σε 25-35 γρ. φυτικών ινών, με ενδεικτικό παράδειγμα μισό φλιτζάνι φασόλια που παρέχει στο σώμα περίπου 9 γραμμάρια φυτικών ινών.

Πηγή: medicalnestoday.com

  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ
  • ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μήνυμα Τσιόδρα στους αντιεμβολιαστές: «Ανεπίτρεπτο να έχουμε επιδημία ιλαράς εν έτει 2024»
Μήνυμα Τσιόδρα στους αντιεμβολιαστές: «Ανεπίτρεπτο να έχουμε επιδημία ιλαράς εν έτει 2024» 07 Μαρτίου 2024
Νέα έρευνα «ξεκλειδώνει» την κληρονομικότητα της παχυσαρκίας 08 Μαρτίου 2024
Νέα έρευνα «ξεκλειδώνει» την κληρονομικότητα της παχυσαρκίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η διατροφή που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περισσότερο από 2 χρόνια
Διατροφή
31/03/2026 - 15:06

Η διατροφή που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περισσότερο από 2 χρόνια

Πώς ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας;
Health Talk
27/03/2026 - 08:19

Πώς ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας;

Το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ
Υγεία
26/03/2026 - 22:02

Το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ

Οι συχνές περίοδοι έντονης σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου
Fitness
19/03/2026 - 14:00

Οι συχνές περίοδοι έντονης σωματικής δραστηριότητας συνδέονται με καλύτερη υγεία του εγκεφάλου

Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο
Διατροφή
16/03/2026 - 14:22

Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή μπορεί να προκαλέσει "εισβολή" εντερικών βακτηρίων στον εγκέφαλο

Brain Fog... στα 50: Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για τη μνήμη και τη συγκέντρωση
Υγεία
12/03/2026 - 22:42

Brain Fog... στα 50: Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής για τη μνήμη και τη συγκέντρωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεμιστοκλέους για Μυλωνάκη: Θα χρειαστεί καιρός αλλά θα κερδίσει τη μάχη
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 11:17
Το αποτέλεσμα των «επαναστατικών» φαρμάκων για την νόσο Αλτσχάιμερ είναι «ασήμαντη»: Βρετανική έρευνα
Υγεία
16/04/2026 - 11:00
Ο γάμος ασπίδα ενάντια στον καρκίνο; Τι έδειξε αμερικανική έρευνα για τη σχέση οικογενειακής κατάστασης -ασθένειας
Υγεία
16/04/2026 - 10:56
Η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας
Υγεία
16/04/2026 - 10:00
Το «Μαζί για το Παιδί» συγκέντρωσε 2.500 είδη πρώτης ανάγκης για παιδιά σε φορείς παιδικής προστασίας
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 08:24
Όμιλος Dräger: Ρεκόρ πωλήσεων και σημαντική άνοδος κερδοφορίας το 2025
Υπηρεσίες Υγείας
16/04/2026 - 03:49
Έντονες αντιδράσεις για τις αναβολές στράτευσης των νέων ιατρών
Επικαιρότητα
16/04/2026 - 00:21
Θεσσαλονίκη: Στις 22 Απριλίου η επίσημη παρουσίαση του ιστορικού αρχείου του ΙΣΘ
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 23:07
«Αποφασίζω γιατί γνωρίζω»: Δωρεάν εκπαιδευτικά webinars για τον καρκίνο του μαστού από το «Άλμα Ζωής»
Patient Talk
15/04/2026 - 22:29
Εγκυμοσύνη: Τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν τη διαφορά από την πρώτη μέρα
Pharma News
15/04/2026 - 21:08
«Αόρατη» απειλή το ανεύρυσμα: Ο μηχανισμός ανάπτυξης στα αγγεία και τις αορτές, τα συμπτώματα και τα ποσοστά θνησιμότητας!
Υγεία
15/04/2026 - 20:11
«Δύσκολες οι επόμενες 10 ημέρες» για τον Γιώργο Μυλωνάκη - «Πρέπει να ξεπεραστούν κάποιοι κίνδυνοι»
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 19:36
Νέο φάρμακο έρχεται να αντιμετωπίσει τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Health Talk
15/04/2026 - 19:11
ΕΟΔΥ: Οι κίνδυνοι από την τοξικότητα της πικροδάφνης - Συμπτώματα και αντιμετώπιση της δηλητηρίασης
Υγεία
15/04/2026 - 17:59
Νέα μελέτη: Έλλειψη ύπνου και καθιστική ζωή αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας
Υγεία
15/04/2026 - 17:22
Στη λίστα «The Most Sustainable Companies in Greece 2026» η Chiesi Hellas
Pharma News
15/04/2026 - 16:59
Τις πρώτες 100 επεμβάσεις με το Da Vinci SP ολοκλήρωσε το Metropolitan Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
15/04/2026 - 16:37
Τι προκαλεί στο ανθρώπινο σώμα μια έκρηξη ακόμα και όταν δεν προκαλείται θάνατος
Υγεία
15/04/2026 - 16:21
ΣΦΕΕ: Το επενδυτικό clawback για το 2026-2027 αφήνει εκτός την καινοτομία και τους ασθενείς
Pharma Policy
15/04/2026 - 15:48
Πειραματικό φάρμακο επιτυγχάνει σταθερή αύξηση τριχοφυΐας σε άνδρες με κοινή μορφή φαλάκρας
Pharma News
15/04/2026 - 15:00
9 διατροφικές συνήθειες για την υγεία της καρδιάς και τη μακροζωία
Διατροφή
15/04/2026 - 14:00
Μυλωνάκης: Υποβλήθηκε σε επέμβαση για την αντιμετώπιση της ρήξης του ανευρύσματος
Επικαιρότητα
15/04/2026 - 14:00
Αλλαγή ηγεσίας στη Pfizer Hellas- Νέος πρόεδρος ο Βασίλης Τζινιέρης
Pharma News
15/04/2026 - 13:01
Σφοδρή σύγκρουση Γεωργιάδη – Βαρνάβα για τον ΠΙΣ: Καταγγελίες για «ρουσφέτια» και παρέμβαση στις εκλογές
Πολιτική Υγείας
15/04/2026 - 12:55
Οι καθημερινές συνήθειες που βλάπτουν την υγεία των αρθρώσεών σας
Υγεία
15/04/2026 - 12:00
Γιατί η σειρά γέννησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτισμού ή ημικρανίας
Υγεία
15/04/2026 - 11:00
Οι σημάνσεις θερμίδων στα μενού πιο βοηθητικές σε ανθρώπους με υπερφαγία
Διατροφή
15/04/2026 - 10:00
Πώς επιδρά τελικά η μοναξιά στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων; Ανατροπή από νέα δεδομένα
Υγεία
15/04/2026 - 09:00
6ο Διεθνές Συνέδριο για τις Σπάνιες Παθήσεις: Ευκαιρίες και αδυναμίες στην ισότιμη πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες!
Patient Talk
14/04/2026 - 21:58
Τι προσφέρουν οι φαρμακευτικές και οι εναλλακτικές θεραπείες για την παχυσαρκία
Health Talk
14/04/2026 - 21:21

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σύσταση Ταμείου Καινοτομίας Φαρμάκου: Σε εξέλιξη η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 10:32
Καρκίνος στο πάγκρεας: Νέο φάρμακο υπόσχεται διπλάσιο χρόνο επιβίωσης σε ασθενείς τελικού σταδίου
Pharma News
14/04/2026 - 13:00
Εκλογές στον ΠΙΣ: Νέα παρέμβαση Γεωργιάδη για τον αποκλεισμό του ΙΣΑ και άλλων Ιατρικών Συλλόγων
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 15:41
Η Novo Nordisk ξεκινάει συνεργασία με την OpenAI για επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων φαρμάκων
Pharma News
14/04/2026 - 14:00
Άρθρο Πατούλη: Προτάσεις με στοχευμένες πολιτικές για τον επαναπατρισμό των νέων ιατρών
Πολιτική Υγείας
14/04/2026 - 19:09
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo