ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα παιδί δύο ετών στην εντατική με γρίπη - Στους 11 συνολικά οι νεκροί

Υγεία
EUROKINISSI
Ένα παιδί μόλις 2 ετών βρίσκεται ανάμεσα στα 13 νέα σοβαρά κρούσματα γρίπης που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, σύμφωνα με την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 24 Φεβρουαρίου - 2 Μαρτίου.
Πέμπτη, 06/03/2025 - 19:07
— Photo: EUROKINISSI
News4Health Team News4Health Team

Συνολικά επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω γρίπης την προηγούμενη εβδομάδα με την θετικότητα της κοινότητας στη γρίπη να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα, η θετικότητα στον κορονοϊό παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.

Αναλυτικότερα, η θετικότητα για τη γρίπη στην κοινότητα, όπως εκτιμάται από το δίκτυο επιτήρησης Sentinel (δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας) «παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και υπερβαίνοντας τη μέγιστη τιμή θετικότητας που καταγράφηκε κατά την προηγούμενη περίοδο επιτήρησης», σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ που αφορά το χρονικό διάστημα από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου.

Η θετικότητα των δειγμάτων του δικτύου επιτήρησης SARI (νοσοκομεία) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου καταγράφηκαν επτά θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη και 11 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Τα 10 ήταν τύπου Α και ένα τύπου Β. Πρόκειται για πέντε άνδρες και έξι γυναίκες, από 2 έως 85 ετών. Επίσης, δηλώθηκαν αναδρομικά δύο σοβαρά κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε εντατική.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ καταγράφηκε μικρή αύξηση των κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής στις ηλικιακές ομάδες 0-4, 15-64 και 65+ ετών.

Όσο για τον κορονοϊό, τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την προηγούμενη εβδομάδα. Η θετικότητα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και καταγράφηκαν 153 νέες εισαγωγές. Εννέα ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, χωρίς αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Καταγράφηκαν 153 νέες εισαγωγές. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 180.

Καταγράφηκαν δύο νέες διασωληνώσεις. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν τρεις.

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι εννιά.

Καταγράφηκαν τέσσερις νέοι θάνατοι. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 12. Από την εβδομάδα 01/2024 μέχρι την εβδομάδα 09/2025 οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά (διασωλημένοι ή/και με νοσηλεία σε ΜΕΘ) ανέρχονται σε 382.

Οι υπο-παραλλαγές KP.3 και XEC της ΒΑ.2.86 είναι τα στελέχη που επικρατούν στις ανιχνεύσεις. Την εβδομάδα 33/2024 ανιχνεύτηκαν τα πρώτα στελέχη της XEC, η οποία από αρχές Οκτώβρη 2024 παρουσιάζει τάσεις ανόδου. Κανένα από τα εν λόγω στελέχη δεν έχει επί του παρόντος συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Σε εθνικό επίπεδο, το σταθμισμένο ιϊκό φορτίο στα αστικά λύματα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τα ιστορικά δεδομένα, χωρίς αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αναλυτικότερα, το μέσο εβδομαδιαίο φορτίο βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε όλες τις ελεγχθείσες περιοχές.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (όπως εκτιμάται από το δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) παραμένει σε υψηλά επίπεδα, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και υπερβαίνοντας τη μέγιστη τιμή θετικότητας που καταγράφηκε κατά την προηγούμενη περίοδο επιτήρησης. Η θετικότητα των δειγμάτων του δικτύου επιτήρησης SARI παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Κατά την εβδομάδα 09/2025 καταγράφηκαν 11 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και επτά νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Επιπλέον, δηλώθηκαν αναδρομικά δύο σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ που αφορούσαν προηγούμενες εβδομάδες. Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2024 έως την εβδομάδα 09/2025 έχουν καταγραφεί 154 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 50 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Από την εβδομάδα 01/2024 έως την εβδομάδα 09/2025, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ανέρχονται σε 111.

Από την εβδομάδα 40/2024 έως και την εβδομάδα 09/2025, μεταξύ 2.926 δειγμάτων (προέλευσης Sentinel κοινότητας, επιτήρησης SARI και νοσοκομείων εκτός δικτύων επιτήρησης), ανευρέθηκαν 580 (20%) θετικά δείγματα για ιούς γρίπης. Τα 569 εξ αυτών τυποποιήθηκαν, με 417 (73%) να ανήκουν στον τύπο Α και 152 (27%) στον τύπο Β.

Από τα 396 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 223 (56%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 173 (44%) στον υπότυπο Α(Η3).

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV: Η θετικότητα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στο δίκτυο επιτήρησης SARI, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Γριπώδης συνδρομή - ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου): Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου): Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

  • ΕΟΔΥ
  • ΓΡΙΠΗ
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΝΕΚΡΟΙ
  • ΕΝΤΑΤΙΚΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα τατουάζ μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου
Τα τατουάζ μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου 06 Μαρτίου 2025
Τα περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής κρύβονται στο...λίπος μας 07 Μαρτίου 2025
Τα περισσότερα και καλύτερα χρόνια ζωής κρύβονται στο...λίπος μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 και 182 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/10/2026 - 18:34

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 και 182 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα

Αύξηση κατά 102% του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα της Πάτρας
Υγεία
23/10/2026 - 12:48

Αύξηση κατά 102% του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα της Πάτρας

ΕΟΔΥ: 114 νέες εισαγωγές κρουσμάτων COVID-19 και 52 για γρίπη την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
22/10/2026 - 18:08

ΕΟΔΥ: 114 νέες εισαγωγές κρουσμάτων COVID-19 και 52 για γρίπη την τελευταία εβδομάδα

Γρίπη: Ανησυχία στις ΗΠΑ για νέα μετάλλαξη του H1N1 – Έκκληση για εμβολιασμό από την ηλικία των 6 μηνών
Υγεία
21/10/2026 - 09:00

Γρίπη: Ανησυχία στις ΗΠΑ για νέα μετάλλαξη του H1N1 – Έκκληση για εμβολιασμό από την ηλικία των 6 μηνών

Νωρίτερα ξεκίνησε φέτος η γρίπη: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα
Υγεία
19/10/2026 - 13:58

Νωρίτερα ξεκίνησε φέτος η γρίπη: Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα

Κορονοϊός: Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός
Υγεία
19/10/2026 - 08:15

Κορονοϊός: Ξεκινά σήμερα ο εμβολιασμός

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24
Η μόλυνση από τις πυρκαγιές σκότωσε 3.560 ανθρώπους στην Ινδονησία τον Σεπτέμβριο
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 16:17
Στις άγονες και προβληματικές περιοχές Α’ κατηγορίας εντάσσονται το νοσοκομείο Χανίων και τα Κέντρα Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:00
Απονομή μεταπτυχιακών τίτλων στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας σε διεθνές συνέδριο του ΑΠΘ
Digital Health
30/10/2026 - 15:52
Νεκρή από πυροβολισμό νεαρή καφέ αρκούδα στις Πρέσπες
Pet
30/10/2026 - 14:57
Αποικία εκατομμυρίων μικροβίων η οδοντόβουρτσα - Ο ρόλος του περιβάλλοντος που δημιουργείται στο μπάνιο
Υγεία
30/10/2026 - 14:19
Έλληνες ερευνητές ανακάλυψαν ότι η πρόωρη γέννηση διακόπτει την ωρίμανση του εγκεφάλου
Υγεία
30/10/2026 - 13:33
ΕΕΣ: Βίντεο από εντυπωσιακή άσκηση διάσωσης σε ορμητικά νερά και πλημμύρες στην Κομοτηνή
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 13:11
Η ΕΛΨΕ χαρακτηρίζει ιστορική κατάκτηση την ίδρυση του Πανελλήνιου Συλλόγου Ψυχολόγων ως ΝΠΔΔ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 12:47
Θεσσαλονίκη: Σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στην Πολυδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 11:54
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
ΠΑΣΟΝΟΠ: Παράνομα ωράρια στα νοσοκομεία και ένοχη σιωπή του Υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 10:54
Έφυγε από τη ζωή ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΝ, Χρήστος Σβάρνας - Στη Ριτσώνα η αποτέφρωση
Patient Talk
30/10/2026 - 10:26
Το κελάηδισμα των πουλιών μοιάζει πολύ με την ανθρώπινη ομιλία και μουσική
Επικαιρότητα
30/10/2026 - 10:04
Το 37% των παιδιών ηλικίας 7-9 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα
Υγεία
30/10/2026 - 09:04
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ψυχολόγων
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 08:47
Ενημερωτική ημερίδα στον Πειραιά για τον καρκίνο του προστάτη και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Patient Talk
30/10/2026 - 08:13
Βραδιά γεμάτη τραγούδι στο θέατρο Περοκέ για τον αγώνα των παιδιών με καρκίνο, στις 9 Νοεμβρίου
Patient Talk
30/10/2026 - 07:29
Συνάντηση Δούρου με τις ομοσπονδίες των νοσηλευτών ΠΑΣΟΝΟΠ και ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 03:52
«Η πρόληψη είναι γνώση»: Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στη Θεσσαλονίκη για τον καρκίνο του μαστού
Υγεία
30/10/2026 - 00:07
Όταν ο πόνος στο στήθος κατά την άσκηση δεν είναι... έμφραγμα - Η «άγνωστη» πάθηση που τον προκαλεί
Υγεία
29/10/2026 - 20:57
Καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών για τα ζώα συντροφιάς από τον ΕΕΣ
Pet
29/10/2026 - 20:12
Γιατί πολλές γυναίκες έχουν καλύτερο σώμα στην εμμηνόπαυση απ’ ό,τι όταν ήταν νεότερες
Health Talk
29/10/2026 - 19:19
Υποτροφίες ύψους 70.000 ευρώ για 14 πρωτοετείς φοιτητές Ιατρικής από τον ΙΣΑ
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 18:52
ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από Covid-19 και 182 νέες εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα
Υγεία
29/10/2026 - 18:34
Το σχήμα των γλουτών δεν αποκαλύπτει το παραμικρό για τις ορμόνες μας
Υγεία
29/10/2026 - 18:12
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54
Μονομαχία Γεωργιάδη-Πολάκη στη Βουλή για την Ιατρική της Ευεξίας
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:21
Ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε επιδόρπια με βάση το γάλα - Καταναλωτής εντόπισε κομμάτια γυαλιού
Επικαιρότητα
29/10/2026 - 17:03
Η ζωή κοντά σε μολυσμένα νερά ίσως συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικής νόσου
Υγεία
29/10/2026 - 16:48

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατηγική συνεργασία Boehringer Ingelheim και Microsoft στην κλινική έρευνα μέσω ΑΙ
Pharma News
29/10/2026 - 13:36
Το βραδινό που δεν θα χαλάσει τον ύπνο μας - Ελληνική έρευνα αναδεικνύει τον ιδανικό συνδυασμό τροφών
Διατροφή
30/10/2026 - 11:22
Πρ. Εργαζομένων Βενιζέλειου: «Τα νοσοκομεία δεν στελεχώνονται με επιδόματα-μπαλώματα και τοπικές χορηγίες»
Πολιτική Υγείας
30/10/2026 - 16:24
Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας της ΕΕ ενέκρινε νέες γνωμοδοτήσεις για τα νοσήματα από κουνούπια
Πολιτική Υγείας
29/10/2026 - 17:54
28η Οκτωβρίου: Οι νοσηλεύτριες που έγραψαν ιστορία – Η πρώτη Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια
Επικαιρότητα
28/10/2026 - 08:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo