ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλληνες ερευνητές συμμετέχουν στην ανάπτυξη νευρωνικών εμφυτευμάτων για την επιληψία και όχι μόνο...

Υγεία
FREEPIK
Νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο διεξάγουν κλινικές δοκιμές για την ανάπτυξη νευρωνικών εμφυτευμάτων που θα δώσουν επαναστατικές λύσεις στη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος παθήσεων.
Δευτέρα, 19/08/2024 - 12:08
— Photo: FREEPIK
News4Health Team News4Health Team

Ο Όραν Νόλσον είναι ένας Βρετανός έφηβος που πάσχει από το σύνδρομο Lennox-Gastaut, μια ανθεκτική στη θεραπεία μορφή επιληψίας. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Νόλσον έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έλαβε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα το οποίο θα θέσει υπό έλεγχο τις επιληπτικές κρίσεις από τις οποίες υποφέρει. Ο νευροδιεγέρτης που έχει ο 13χρονος βρίσκεται κάτω από το κρανίο του και στέλνει ηλεκτρικά σήματα βαθιά στον εγκέφαλο, μειώνοντας τις ημερήσιες επιληπτικές κρίσεις του κατά 80%, όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του Guardian.

«Είχε τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή του και μείωσε τις πτώσεις και τους τραυματισμούς», δήλωσε ο Μάρτιν Τίσντολ, σύμβουλος παιδονευροχειρουργός στο Great Ormond Street Hospital (Gosh) στο Λονδίνο, ο οποίος εμφύτευσε τη συσκευή στον έφηβο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η μητέρα του μας είπε πως βελτιώθηκε τόσο η ποιότητα της ζωής του όσο και η γνωστικότητά του: είναι πιο προσεκτικός και πιο αφοσιωμένος».

BRAIN 1

Το εμφύτευμα, που ονομάζεται Picostim, έχει μέγεθος 3,5 εκατοστά και πάχος 0,6 εκατοστά.

«Η συσκευή μετράει την εγκεφαλική δραστηριότητα και αυτό μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα της διέγερσης που λαμβάνει ο ασθενής», εξήγησε ο ερευνητής.

Τρία ακόμη παιδιά με σύνδρομο Lennox-Gastaut θα λάβουν το ίδιο εμφύτευμα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Επίσης, στις αρχές του επόμενου έτους θα ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή με 22 παιδιά. Εάν πάει καλά, οι ακαδημαϊκοί χορηγοί -Gosh και University College London- θα υποβάλουν αίτηση για να λάβουν έγκριση από τον αρμόδιο φορέα. Ο Τιμ Ντένισον, καθηγητής Επιστήμης και Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συνιδρυτής και επικεφαλής μηχανικός της Amber Therapeutics που ανέπτυξε το εμφύτευμα σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, ελπίζει ότι η συσκευή θα είναι διαθέσιμη στη Βρετανία και τον υπόλοιπο κόσμο σε τέσσερα έως πέντε χρόνια.

Σήμερα, εταιρείες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν νευρωνικά εμφυτεύματα για τη θεραπεία παθήσεων, όπως ο καρκίνος του εγκεφάλου, ο χρόνιος πόνος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Πάρκινσον, η ακράτεια και οι εμβοές. Αυτές οι συσκευές είναι πιο εξελιγμένες από τα ήδη διαθέσιμα εμφυτεύματα, καθώς δεν αποκωδικοποιούν απλώς την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, αλλά τη ρυθμίζουν.

Άλλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Synchron, η οποία υποστηρίζεται από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Τζεφ Μπέζος, εμφύτευσαν πρόσφατα διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) σε άτομα που δεν μπορούν να κινηθούν ή να μιλήσουν. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτά τα εμφυτεύματα απλώς αποκωδικοποιούν τα ηλεκτρικά σήματα. Αντίθετα, ορισμένες εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αναπτύσσουν «θεραπείες BCI» (εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση) για τη θεραπεία ασθενειών. Το εμφύτευμα της Amber χρησιμοποιείται επίσης σε ακαδημαϊκές δοκιμές για τη νόσο του Πάρκινσον, τον χρόνιο πόνο και την ατροφία πολλαπλών συστημάτων του οργανισμού. Η εταιρεία έχει επίσης χορηγήσει μια κλινική δοκιμή στο Βέλγιο για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων, με πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Εμφύτευμα από γραφένιο

Σε μια άλλη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους που θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες θα δοκιμαστεί το πρώτο εγκεφαλικό εμφύτευμα από γραφένιο. Μια ιατρική ομάδα στο νοσοκομείο Salford Royal θα τοποθετήσει μια συσκευή με 64 ηλεκτρόδια γραφενίου στον εγκέφαλο ενός ασθενούς με γλοιοβλάστωμα, έναν ταχέως αναπτυσσόμενο καρκίνο του εγκεφάλου.

«Χρησιμοποιούμε τη διεπαφή για να οριοθετήσουμε πού βρίσκεται το γλοιοβλάστωμα και να το αφαιρέσουμε χωρίς να επηρεάσουμε λειτουργικές περιοχές όπως η γλώσσα ή η γνωστική λειτουργία», εξήγησε η Καρολίνα Αγκιλάρ, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Inbrain Neuroelectronics με έδρα την Βαρκελώνη, η οποία ανέπτυξε το εμφύτευμα σε συνεργασία με το Καταλανικό Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας και το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Η Inbrain σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές με ένα παρόμοιο εμφύτευμα, που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη, για άτομα που πάσχουν από Πάρκινσον, επιληψία και προβλήματα ομιλίας που προκαλούνται από εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο Έλληνας ερευνητής Κώστας Κωσταρέλος, πρόεδρος του εργαστηρίου Νανοϊατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, συνιδρυτής της Inbrain και επικεφαλής ερευνητής της κλινικής δοκιμής του γλοιοβλαστώματος, είπε ότι η εταιρεία στοχεύει «να αναπτύξει ένα πιο έξυπνο εμφύτευμα».

Η Inbrain, σε συνεργασία με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck, θα χρησιμοποιήσει το εμφύτευμα για την τόνωση του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο εμπλέκεται σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως η πέψη, ο καρδιακός ρυθμός και η αναπνοή. Στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύξει μια θεραπεία για τις σοβαρές χρόνιες φλεγμονές, καθώς και για τις μεταβολικές και ενδοκρινικές ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

BRAIN 2A

Η Galvani Bioelectronics, που ιδρύθηκε το 2016 από τη δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακευτική εταιρεία της Βρετανίας, την GSK, και τη θυγατρική της Alphabet, Verily Life Sciences, έχει επίσης αναπτύξει μια θεραπεία για την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει κλινικές δοκιμές με ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ολλανδία και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται εντός έξι έως 12 μηνών.

Η αγορά της βιοηλεκτρονικής, ένας διεπιστημονικός κλάδος της Ηλεκτρονικής και της Βιολογίας, αξίζει σήμερα 8,7 δισεκατομμύρια δολάρια και προβλέπεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2031, σύμφωνα με έκθεση της Verified Market Research.

Η νεοσύστατη εταιρεία MintNeuro, που ιδρύθηκε από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, αναπτύσσει τσιπ επόμενης γενιάς που μπορούν να ενσωματωθούν σε μικροσκοπικά εμφυτεύματα. Το πρώτο της έργο είναι η ανάπτυξη ενός εμφυτεύματος για τη θεραπεία της ακράτειας ούρων.

Η Neurosoft με έδρα τη Γενεύη έχει αναπτύξει συσκευές σε σχήμα λεπτών μεταλλικών μεμβρανών από ελαστική σιλικόνη, οι οποίες, επειδή είναι μαλακές, ασκούν λιγότερη πίεση στον εγκέφαλο και στα αιμοφόρα αγγεία. Στοχεύει σε σοβαρές εμβοές, κατάσταση που επηρεάζει 120 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

«Αν και οι εμβοές συχνά ξεκινούν με βλάβη στα αυτιά, συνήθως λόγω δυνατού θορύβο, μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στην καλωδίωση του εγκεφάλου και στη συνέχεια νευρολογική διαταραχή» εξήγησε ο Νικόλας Βατσικούρας, διευθύνων σύμβουλός της Neurosoft.

Πηγή: ΕΡΤNEWS

  • ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ
  • ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ
  • ΕΠΙΛΗΨΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι είναι το «σύνδρομο της λευκής μπλούζας» και πως πρέπει να το διαχειριστούν γιατροί και ασθενείς
Τι είναι το «σύνδρομο της λευκής μπλούζας» και πως πρέπει να το διαχειριστούν γιατροί και ασθενείς 17 Αυγούστου 2024
Επιτρέπεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων προς τα σφαγεία - Ποιες απαγορεύσεις ισχύουν ακόμα 19 Αυγούστου 2024
Επιτρέπεται η μετακίνηση αιγοπροβάτων προς τα σφαγεία - Ποιες απαγορεύσεις ισχύουν ακόμα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελικά η θετική σκέψη είναι φάρμακο! Έρευνα έδειξε ότι τονώνει το ανοσοποιητικό
Υγεία
20/01/2026 - 09:00

Τελικά η θετική σκέψη είναι φάρμακο! Έρευνα έδειξε ότι τονώνει το ανοσοποιητικό

Όταν η υπέρταση δεν οφείλεται στο άγχος, τη διατροφή ή το βάρος σας
Υγεία
14/01/2026 - 12:00

Όταν η υπέρταση δεν οφείλεται στο άγχος, τη διατροφή ή το βάρος σας

Ένεση με νανοπεπτίδια μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο μετά από ισχαιμικό επεισόδιο
Υγεία
08/01/2026 - 14:00

Ένεση με νανοπεπτίδια μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο μετά από ισχαιμικό επεισόδιο

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιληπτικές κρίσεις με τη δύναμη του AI
Digital Health
05/01/2026 - 13:00

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επιληπτικές κρίσεις με τη δύναμη του AI

Τι προκαλεί η υπερφαγία των γιορτών στον εγκέφαλο - Ο ρόλος της διάρκειας της
Διατροφή
31/12/2025 - 12:00

Τι προκαλεί η υπερφαγία των γιορτών στον εγκέφαλο - Ο ρόλος της διάρκειας της

Η απώλεια βάρους στη μέση ηλικία μπορεί να έχει κρυφό κόστος για τον εγκέφαλο
Υγεία
30/12/2025 - 12:00

Η απώλεια βάρους στη μέση ηλικία μπορεί να έχει κρυφό κόστος για τον εγκέφαλο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό
Υγεία
22/01/2026 - 19:14
O ΕΕΣ βρέθηκε άμεσα στην πρώτη γραμμή στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από πλημμύρες
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 18:47
Ημερίδα για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Patient Talk
22/01/2026 - 18:22
Επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. σε Μιχαηλίδου: «Προβλήματα με την Κάρτα Αναπηρίας ζητούν άμεσες ενέργειες και λύσεις»
Patient Talk
22/01/2026 - 17:57
Το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες
Υγεία
22/01/2026 - 17:34
Μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία στο Μεσολόγγι στις 28 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 17:16
Εγκρίθηκε η επαναπροκήρυξη 95 θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις!
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:51
Θεμιστοκλέους: «Το 2026 θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ με επιπλέον 8.000 προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:34
Ο Matt Damon υποστηρίζει ότι αδυνάτισε χωρίς γλουτένη – Τι ισχύει πραγματικά;
Διατροφή
22/01/2026 - 16:17
Ανάρτηση Σκέρτσου για τις μεταμοσχεύσεις: «Ορόσημο το 2025 στην ιστορία της δωρεάς οργάνων»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 15:53
Νέοι κανόνες της ΕΕ για απορρυπαντικά πιο φιλικά στην υγεία και το περιβάλλον
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 15:27
Η εξέταση που μπορεί να προβλέψει τυχόν σεξουαλικές παρενέργειες από τη λήψη αντικαταθλιπτικών
Υγεία
22/01/2026 - 15:00
Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας
Υγεία
22/01/2026 - 14:00
Φάρμακα που ενεργοποιούνται με φως: Μια νέα, ασφαλέστερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης
Υγεία
22/01/2026 - 13:00
Νοσοκομείο Νάξου για καταγγελίες: Πραγματοποιούμε πια χειρουργικές επεμβάσεις μεσαίας και μεγάλης βαρύτητας
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:37
Και επισήμως εκτός ΠΟΥ οι ΗΠΑ - Οικονομικό πλήγμα για τον Οργανισμό
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:05
"Πυρά" Μπουρλά εναντίον της αντιεπιστημονικής στάσης του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας έναντι των εμβολίων
Pharma Policy
22/01/2026 - 12:00
Νέα ανακάλυψη εξηγεί γιατί οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια
Υγεία
22/01/2026 - 11:00
Η μακροχρόνια λήψη φαρμάκων για την παλινδρόμηση δεν συνδέεται με τον καρκίνο του στομάχου - Νέα έρευνα
Υγεία
22/01/2026 - 10:00
Η έλλειψη βιταμίνης D αυξάνει κατά 33% τον κίνδυνο νοσηλείας με επικίνδυνες λοιμώξεις του αναπνευστικού
Υγεία
22/01/2026 - 09:00
Βασικές συμβουλές από τον ΕΕΣ για προστασία από καταιγίδες και πλημμύρες
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 22:01
Δραματική προειδοποίηση από τον ΟΗΕ για παγκόσμια «χρεοκοπία του νερού»
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 21:36
Χοληδόχος κύστη και πολύποδες: Διάγνωση και θεραπευτικές προσεγγίσεις
Health Talk
21/01/2026 - 21:03
Γεωργιάδης: Νέα πλωτά μέσα για τις διακομιδές ασθενών από τα νησιά έως το τέλος του 2026
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 20:37
Θεσσαλονίκη: Με δύο υπερσύγχρονα και κρίσιμα μόνιτορς ενισχύεται η Β΄ ΜΕΘ του Παπανικολάου
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 19:59
Συνάντηση Γεωργιάδη με τον νέο πρόεδρο του ΠΙΣ, Κωνσταντίνο Κουτσόπουλο
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 19:34
ΕΠΑΨΥ: Επιστημονική εκδήλωση για το μέλλον της Κοινοτικής Ψυχιατρικής σε Ευρώπη και Ελλάδα
Ψυχική Υγεία
21/01/2026 - 19:17
Γαλακτομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας
Διατροφή
21/01/2026 - 18:51
Παρέμβαση του ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για την αποζημίωση των ειδικευόμενων ιατρών
Επικαιρότητα
21/01/2026 - 18:32
«Ψηφιδωτό: Μνήμη και Δημιουργικότητα» - Διήμερο τέχνης, μνήμης και ανθρώπινης σύνδεσης στη Θεσσαλονίκη!
Patient Talk
21/01/2026 - 18:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Περίπου 2.000 πολίτες εξυπηρετήθηκαν με το δωρεάν Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ενηλίκων
Πολιτική Υγείας
19/01/2026 - 20:38
Πράσινο φως από τον FDA στο πρώτο φάρμακο για την καθυστέρηση της καρδιακής ανεπάρκειας σε σκύλους
Pharma News
20/01/2026 - 11:00
GSK: Eξαγορά έναντι 2,2 δισ. δολαρίων εταιρείας που παρασκευάζει φάρμακο για τις τροφικές αλλεργίες
Pharma News
20/01/2026 - 16:17
Γεωργιάδης: «Θεμέλιος λίθος της ΠΦΥ τα Κέντρα Υγείας»
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:32
Health-IQ: Καινοτομία και μετασχηματισμός των υγειονομικών δομών σε Θεσσαλονίκη και Έδεσσα
Πολιτική Υγείας
20/01/2026 - 17:57
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo