ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δρ João Breda: Ποια νοσήματα απειλούν τους Έλληνες και ποιες οι προκλήσεις για το σύστημα Υγείας

Υγεία
Dr. Joao Breda/FACEBOOK
Τα τελευταία χρόνια, η στενή σχέση μεταξύ του ΠΟΥ/Ευρώπης και της Ελλάδας έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Η ενίσχυση αυτής της σχέσης οδήγησε, το 2021, στην ίδρυση του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα.
Τρίτη, 18/02/2025 - 06:46
— Photo: Dr. Joao Breda/FACEBOOK
News4Health Team News4Health Team

Ένα εγχείρημα που σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς προσπαθειών με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας του συστήματος υγείας και της ψυχικής υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, με έμφαση στην Ελλάδα. Αυτή την περίοδο, το Γραφείο συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά από καινοτόμα έργα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδας και τους παρόχους υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα.

«Ένα από τα πιο σημαντικά προγράμματα που υλοποιούμε, το HEALTH-IQ, εισάγει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τον Οργανισμό Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) και τη Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δημιουργήσαμε την πρώτη Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών (2025-2030)» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δρ João Breda, επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα, ειδικός απεσταλμένος του Περιφερειακού Διευθυντή του ΠΟΥ/Ευρώπης και επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Ελλάδα.

«Η ψυχική υγεία παραμένει προτεραιότητα, με την Ελλάδα να ηγείται των προσπαθειών για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Η δέσμευση αυτή αντικατοπτρίζεται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας της Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων» επισημαίνει ο ίδιος.

Η νέα πλατφόρμα για τη συλλογή δεδομένων

Η συλλογή δεδομένων στο πλαίσιο του έργου HEALTH-IQ θα ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού του 2025 μέσω μια νέα πλατφόρμας που αναπτύσσεται.

«Ωστόσο, σύμφωνα με τα δεδομένα που είχαν προηγουμένως υποβληθεί στο Γραφείο μας για τη δημιουργία του demo της πλατφόρμας, διαπιστώνεται ότι ο επιπολασμός χρόνιων παθήσεων, όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, παραμένει ιδιαίτερα υψηλός. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην πρόληψη αυτών των παθήσεων», τονίζει ο Δρ João Breda.

Σημειώνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στον τομέα της υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι αναπνευστικές παθήσεις, οι οποίες επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το κάπνισμα, την ανθυγιεινή διατροφή και το περιβάλλον.

Εκτιμά ότι «τα προληπτικά μέτρα πρέπει να εστιάσουν στην προώθηση της μεσογειακής διατροφής, την ενίσχυση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, την ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας και την επέκταση των προγραμμάτων εμβολιασμού. Η βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, η προώθηση πρωτοβουλιών για έγκαιρη διάγνωση και οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού θα είναι κρίσιμες για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων για την υγεία».

Περίθαλψη και ασφάλεια των ασθενών

Ο επικεφαλής του Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Εθνική Στρατηγική για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών (2025-2030) «σηματοδοτεί ένα αποφασιστικό βήμα προς τον μετασχηματισμό της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα. Αποσκοπεί στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης, τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και τη διασφάλιση υψηλής ποιότητας φροντίδας για όλους.

Η στρατηγική αυτή βασίζεται σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες:

Πρώτον, ηγεσία και διακυβέρνηση- ενίσχυση των κανονισμών και των μοντέλων διακυβέρνησης, ώστε η υγειονομική περίθαλψη να γίνει πιο αποτελεσματική, υπεύθυνη και να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Δεύτερον, δεδομένα και καινοτομία - διασφάλιση της τήρησης τυποποιημένων κλινικών πρωτοκόλλων από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ενίσχυση των μέτρων για την ασφάλεια των ασθενών και ενσωμάτωση ψηφιακών λύσεων για ένα πιο ευέλικτο σύστημα υγείας.

Τρίτον, εγγραμματοσύνη και συμμετοχή- ενδυνάμωση των ασθενών με τα απαραίτητα εργαλεία και γνώσεις, ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη φροντίδα τους, μέσω ενισχυμένων προγραμμάτων υγειονομικού αλφαβητισμού και μεγαλύτερης εμπλοκής τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Με 11 στόχους και 47 ιεραρχημένες δράσεις η Στρατηγική ακολουθεί ένα σχέδιο υλοποίησης βήμα προς βήμα, διασφαλίζοντας ότι οι αλλαγές πραγματοποιούνται με δομημένο και βιώσιμο τρόπο. Η Στρατηγική είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις συστάσεις της ΕΕ και του ΠΟΥ, δίνοντας έμφαση στη λήψη αποφάσεων οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, τη φροντίδα με επίκεντρο τον ασθενή και τη συνεχή καινοτομία.

Ο στόχος είναι απλός: η δημιουργία ενός ασφαλέστερου, αποτελεσματικότερου και υψηλής ποιότητας συστήματος υγειονομικής περίθαλψης που να καλύπτει τις ανάγκες κάθε πολίτη. Δεν πρόκειται μόνο για πολιτική, αλλά για πραγματικές βελτιώσεις όσον αφορά στις εμπειρίες και τα αποτελέσματα υγείας των πολιτών».

Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών

Σε ερώτηση για το πότε οι προωθούμενες αλλαγές θα «φτάσουν» στον πολίτη ο Δρ João Breda απαντά:

«Η Στρατηγική εφαρμόζεται σταδιακά, με αποτέλεσμα οι αλλαγές να υλοποιούνται βαθμιαία με την πάροδο του χρόνου. Ενώ κάποιες δράσεις θα φέρουν άμεσες βελτιώσεις, άλλες θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθούν πλήρως.

Βραχυπρόθεσμα, οι πολίτες μπορούν να αναμένουν ενισχυμένα μέτρα για την ασφάλεια των ασθενών, με την εφαρμογή τυποποιημένων συστημάτων αναφοράς ιατρικών σφαλμάτων και περιστατικών που σχετίζονται με την ασφάλεια. Οι ψηφιακές υπηρεσίες θα ενισχυθούν, συμπεριλαμβάνοντας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την περαιτέρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών φακέλων υγείας (ΗΦΥ). Παράλληλα, θα εισαχθούν πρωτοβουλίες για τον υγειονομικό αλφαβητισμό, οι οποίες θα ενισχύσουν την ενεργό συμμετοχή των ασθενών στη φροντίδα της υγείας τους.

Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι πολίτες θα παρατηρήσουν σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της φροντίδας. Θα εφαρμοστούν νέα εθνικά κλινικά πρωτόκολλα για την ενίσχυση της συνέπειας στην παροχή φροντίδας, ενώ οι επαγγελματίες υγείας θα λάβουν εντατική εκπαίδευση σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας των ασθενών. Παράλληλα, θα ενισχυθούν οι περιφερειακές δομές διαχείρισης της υγειονομικής περίθαλψης με στόχο τον καλύτερο συντονισμό».

Ισχυρό, δικαιότερο και ανθεκτικότερο σύστημα περίθαλψης

Ο Δρ João Breda εξηγεί ότι το Γραφείο του ΠΟΥ για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλεια των Ασθενών στην Αθήνα αναγνωρίζει και υποστηρίζει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να καταστήσει την ποιότητα της φροντίδας κεντρική προτεραιότητα για την ενίσχυση τού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, παρά τη βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη, η παροχή υπηρεσιών υγείας με υποβαθμισμένη ποιότητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες θανάτων οι οποίοι μπορούν να προληφθούν. Γι' αυτό απαιτείται μια συστημική προσέγγιση - όχι απλώς μεμονωμένες διορθώσεις σε επίπεδο εγκαταστάσεων, αλλά ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν συνολικά την ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης» σημειώνει και συνεχίζει: «Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η κρίση του εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας - χρειαζόμαστε πολιτικές που να προσελκύουν, να υποστηρίζουν και να καταφέρνουν να κρατήσουν τους επαγγελματίες υγείας. Παράλληλα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το αυξανόμενο κόστος, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τη γήρανση του πληθυσμού και τις αυξανόμενες απειλές για την υγεία που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Το κλειδί είναι να επενδύσουμε στην κατάρτιση, να ενισχύσουμε τα κίνητρα για την βελτίωση της ποιότητας της φροντίδας, να ενσωματώσουμε ψηφιακά εργαλεία και να ενισχύσουμε την ετοιμότητα για μελλοντικές κρίσεις.

Στο τέλος της ημέρας, η ποιοτική υγειονομική περίθαλψη δεν αφορά μόνο τη θέσπιση καλύτερων πολιτικών, αλλά τη συνολική βελτίωση της ζωής των ασθενών. Οι αλλαγές που προωθούμε θα ενισχύσουν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας, κάνοντάς το πιο ισχυρό, δικαιότερο και ανθεκτικότερο - και αυτό είναι κάτι που αξίζει σε κάθε πολίτη».

  • JOAO BREDA
  • ΝΟΣΗΜΑΤΑ
  • ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ψαλτοπούλου στο ACTION 24: Τα «ύποπτα» συμπτώματα της κεραυνοβόλου μηνιγγίτιδας και πώς προστατευόμαστε
Ψαλτοπούλου στο ACTION 24: Τα «ύποπτα» συμπτώματα της κεραυνοβόλου μηνιγγίτιδας και πώς προστατευόμαστε 17 Φεβρουαρίου 2025
Ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός που βοηθάει τα βακτήρια να αποβάλλουν τα αντιβιοτικά 18 Φεβρουαρίου 2025
Ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός που βοηθάει τα βακτήρια να αποβάλλουν τα αντιβιοτικά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του
Pharma News
21/09/2026 - 13:52

Η Astellas Ελλάδος σε ημερίδα στη ΔΕΘ για το σύστημα υγείας και το άμεσο μέλλον του

ΕΟΠΕ: Η φαρμακοβιομηχανία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της φαρμακευτικής κάλυψης ασθενών με καρκίνο
Πολιτική Υγείας
23/06/2026 - 21:57

ΕΟΠΕ: Η φαρμακοβιομηχανία σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της φαρμακευτικής κάλυψης ασθενών με καρκίνο

Αποκαλυπτικοί οι αριθμοί για το «αποτύπωμα» του 1566 στο σύστημα υγείας
Πολιτική Υγείας
22/06/2026 - 23:02

Αποκαλυπτικοί οι αριθμοί για το «αποτύπωμα» του 1566 στο σύστημα υγείας

Παπαγιάννης -NovartisHellas: Η μη αξιοποίηση των δεδομένων υγείας έχει κόστος στους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την κοινωνία
Pharma Policy
15/06/2026 - 18:30

Παπαγιάννης -NovartisHellas: Η μη αξιοποίηση των δεδομένων υγείας έχει κόστος στους ασθενείς, το σύστημα υγείας και την κοινωνία

PIF: Νέο διοικητικό συμβούλιο με πλάνο τριετίας για τους ασθενείς και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας
Pharma Policy
18/05/2026 - 17:07

PIF: Νέο διοικητικό συμβούλιο με πλάνο τριετίας για τους ασθενείς και τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!
Πολιτική Υγείας
12/05/2026 - 10:23

Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών: Η ενίσχυση των νοσηλευτών σώζει ζωές!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος θα «φορέσει» πράσινα την Κυριακή για την Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού
Pharma Policy
26/09/2026 - 00:11
Δωρεάν σπιρομέτρηση στον Βύρωνα από τις 28 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 22:19
Αναβαθμίζεται η ηλεκτρονική υπηρεσία «εξόδων κηδείας» του e-ΕΦΚΑ
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 21:44
Μια δεκαετία «Πνεύμονες Ζωής» με γνώση, εξέλιξη και ελπίδα
Patient Talk
25/09/2026 - 20:56
Πως θα κάνετε την υγιεινή διατροφή παιχνίδι μάθησης για μικρούς και μεγάλους
Διατροφή
25/09/2026 - 20:21
Συμβουλές για δρομείς κάθε είδους - Από την ένταση στο ξεκίνημα και τη διατροφή μέχρι την αποκατάσταση
Health Talk
25/09/2026 - 19:37
Γεωργιάδης από Θήβα: «Το νοσοκομείο της πόλης έχει πάρει 4,22 με άριστα το 5 από τους ασθενείς»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 19:11
Καρκίνος πνεύμονα: Περίπου 10.000 νέες διαγνώσεις τον χρόνο στην Ελλάδα
Υγεία
25/09/2026 - 18:52
Δρομολογείται η πληρωμή τριών μηνών σε γιατρούς του δημοσίου που συμμετείχαν στο «Προλαμβάνω»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 18:28
Κρίσιμος παράγοντας για τον τουρισμό η προστασία των επισκεπτών από τη ζέστη
Υγεία
25/09/2026 - 18:07
Μυστική Αποστολή: Κ.Ι.²»: Μικροί... Τζέιμς Μποντ στο 54ο Φεστιβάλ Βιβλίου
Patient Talk
25/09/2026 - 17:42
Εξατομικευμένος έλεγχος της χοληστερόλης και νέες κατευθυντήριες οδηγίες για το προφίλ του ασθενούς και τη θεραπεία
Υγεία
25/09/2026 - 17:02
Απάντηση Γεωργιάδη σε Ανδρουλάκη: «Το σύστημα τηλεϊατρικής λειτουργεί ήδη σε όλα τα Κέντρα Υγείας»
Πολιτική Υγείας
25/09/2026 - 16:34
Αναβάλλεται λόγω καιρού η κοινωνική δράση «Οδός Καρδιάς» στο Πόρτο Γερμενό
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 16:16
Τι κερδίζει ο οργανισμός μετά από 30 χρόνια συστηματικής αερόβιας άσκησης;
Fitness
25/09/2026 - 15:59
Θάνατος Μαζωνάκη: Άρση απορρήτου των επικοινωνιών όλων των εμπλεκόμενων ζήτησε ο ανακριτής
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 15:31
Γιατί η αρτηριακή πίεση δεν πέφτει τη νύχτα σε ορισμένους ανθρώπους – Ο ρόλος των νεφρών
Υγεία
25/09/2026 - 15:04
Δεν προβλέπεται η παρασκευή γαληνικών φαρμάκων στο εργαστήριο ιδιωτικού φαρμακείου
Pharma Policy
25/09/2026 - 14:47
Καμπανάκι από τη UNICEF για την αύξηση του οξέος υποσιτισμού των παιδιών στην Υεμένη
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 14:22
Εγκυμοσύνη: Σπάνιες λοιμώξεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αυτισμού και νοητικής αναπηρίας
Υγεία
25/09/2026 - 14:00
Όταν τελικά έλκονται τα όμοια: Πώς οι ψυχικές διαταραχές επηρεάζουν την επιλογή συντρόφου
Ψυχική Υγεία
25/09/2026 - 13:00
Πρόωρος καταρράκτης: Γιατί εμφανίζεται στους νέους;
Health Talk
25/09/2026 - 12:00
Αντικαρκινικά εμβόλια: Από τη θεραπεία στην πρωτογενή πρόληψη
Υγεία
25/09/2026 - 11:00
Πάνω από τους μισούς άνδρες στην Ευρώπη ενδιαφέρονται για καινοτόμα ανδρικά αντισυλληπτικά
Υγεία
25/09/2026 - 10:00
Μαγνήσιο: Ποια μορφή συμπληρώματος είναι πραγματικά καλύτερη;
Υγεία
25/09/2026 - 09:00
«Πεταλούδα»: Τα αποτελέσματα πανελλαδικής εκστρατείας για τη φλεβική ανεπάρκεια και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο
Patient Talk
25/09/2026 - 07:28
Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν αύξηση της οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση του Έμπολα στο Κονγκό
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 03:38
Σχοινάς: «Στη Λέσβο έγιναν εγκληματικά λάθη με τον αφθώδη πυρετό»
Επικαιρότητα
25/09/2026 - 00:06
Οι διατροφολόγοι «αθωώνουν» την πατάτα και προτείνουν τρόπους να βρίσκεται στο τραπέζι μας
Διατροφή
24/09/2026 - 21:49
Χημικά που χρησιμοποιούνται σε φυτοφάρμακα συνδέονται με αύξηση κίνδυνου για καρκίνο του μαστού
Υγεία
24/09/2026 - 20:56

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ισχυρή αύξηση πωλήσεων για την Draeger Hellas στα οικονομικά αποτελέσματα του 2025
Υπηρεσίες Υγείας
23/09/2026 - 03:42
Γεωργιάδης: Τι έδειξαν οι πρώτοι οκτώ έλεγχοι σε χώρους που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 10:19
ΠΟΥ: Νέες επιλογές αντισύλληψης – Τι προτείνει για χάπια, εμφυτεύματα και ανδρική αντισύλληψη
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 13:30
Έπεσαν οι υπογραφές για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κιλκίς και του «Αλεξάνδρα»
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:21
Η ΕΙΝΑΠ ζητάει άμεση λύση για τον ψηφιακό μαστογράφο του ΓΝ Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
23/09/2026 - 15:46
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo