ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απώλεια βάρους: Έτσι μπορείς να απαλλαγείς αποτελεσματικά από την υπερβολική χαλάρωση

Υγεία
Απώλεια βάρους: Έτσι μπορείς να απαλλαγείς αποτελεσματικά από την υπερβολική χαλάρωση
Η υπερβολική χαλάρωση και η περίσσεια δέρματος δεν αποτελούν σημαντικά προβλήματα στη συντριπτική πλειονότητα του φυσιολογικού πληθυσμού που αδυνατίζει, ιδιαίτερα στους νεότερους. Όταν όμως αυτό αποτελεί πια πρόβλημα, χρειάζεται το χέρι ενός ειδικού...
Κυριακή, 17/04/2022 - 10:30
News4Health Team News4Health Team

Τα παχύσαρκα άτομα που χάνουν πολλά κιλά, είτε με δίαιτα είτε με χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους (βαριατρική χειρουργική) έρχονται αντιμέτωπα τόσο με αισθητικά όσο και με ιατρικά ζητήματα που ζητούν άμεση επίλυση.

Αν και θα περίμενε κανείς ότι το θέμα αυτό απασχολεί μόνο τους ηλικιωμένους, έρευνες δείχνουν ότι και οι νεαροί παχύσαρκοι μετά από σημαντική απώλεια βάρους έχουν παρόμοια ή χειρότερα προβλήματα από τους ενήλικες. Δηλαδή, η νεαρή ηλικία αφενός δεν εμποδίζει την έντονη χαλάρωση και την ανάπτυξη περίσσειας δέρματος και αφετέρου το πρόβλημα βιώνεται εντονότερα, αφού τα άτομα αυτά τώρα ξεκινούν να χτίζουν τις προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές τους σχέσεις και επιθυμούν να είναι αρεστά και αποδεκτά από τον περίγυρό τους.

«Μετά από τη μαζική απώλεια βάρους, η περίσσεια δέρματος είναι ένα σχεδόν δεδομένο φαινόμενο και προκαλείται από την αδυναμία του δέρματος να προσαρμοστεί στο νέο, μικρότερο μέγεθος του σώματος. Παρατηρείται συχνότερα στην κοιλιά, στο πάνω μέρος των χεριών, στο εσωτερικό των μηρών και στο στήθος, χωρίς να αποκλείεται να προκύψει και στα μάγουλα, στην πλάτη και πάνω από τα γόνατα. Πιθανότερο να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα είναι οι ασθενείς με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Οι γυναίκες ενοχλούνται περισσότερο από τους άνδρες όταν το δέρμα δεν ακολουθεί την πορεία του σώματος και δημιουργεί πτυχές», επισημαίνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Οι νεότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν περίσσεια δέρματος στον ίδιο βαθμό με τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν έφηβοι που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια ανέφεραν ότι το δέρμα τους παρέμεινε χαλαρό και δημιουργήθηκε περίσσεια, οδηγώντας σε πτυχές και προκαλώντας τους δυσφορία. Αρκετοί περιέγραψαν την εικόνα τους ως άσχημη και αηδιαστική.

Δυστυχώς, η συνέπεια αυτή της σημαντικής απώλειας βάρους δεν διορθώνεται από μόνη της με την πάροδο του χρόνου ή με την άσκηση. Ο μοναδικός τρόπος απαλλαγής είναι η χειρουργική επέμβαση. Όταν το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, οι ασθενείς απευθύνονται σε πλαστικούς χειρουργούς, προκειμένου να ολοκληρώσουν το εγχείρημά τους να αποκτήσουν ένα όμορφο αλλά και υγιές σώμα. Γιατί, η περίσσεια δέρματος μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης δερματικών λοιμώξεων και παρατρίμματος, μιας φλεγμονώδους νόσου που εκδηλώνεται στις πτυχές του δέρματος όταν υπάρχει τριβή μεταξύ των επιφανειών, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν το δέρμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς ακουμπά στο πάνω μέρος των μηρών.

Πέραν αυτών των ζητημάτων, οι άνθρωποι που έχουν πλεονάζοντα δερματικό ιστό αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα, όπως μειωμένη κίνηση και αδυναμία εκτέλεσης σωματικής άσκησης, τα οποία μπορούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής σε παρόμοιο βαθμό με άλλες ασθένειες.

«Τα τελευταία χρόνια η πλαστική χειρουργική έχει εξελιχθεί σημαντικά και έχουν αναπτυχθεί τεχνικές για την αποκατάσταση σχεδόν όλων των τμημάτων του σώματος που εμφανίζουν περίσσεια δέρματος. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών επεμβάσεων για την αφαίρεση τόσο αυτού όσο και του τοπικού λίπους που επιμένει», σημειώνει ο κ. Βελημβασάκης.

Η πιο συχνά εκτελούμενη πλαστική επέμβαση είναι η κοιλιοπλαστική για τη διόρθωση των παραμορφώσεων που προκαλούνται στην κοιλιά μετά από μαζική απώλεια βάρους. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Surgery for Obesity and related diseases, το περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Βαριατρικής Χειρουργικής, διαπίστωσε ότι η επανορθωτική κοιλιοπλαστική ζητήθηκε από το 70% των ασθενών.
«Μετά από σημαντική απώλεια βάρους η αλλαγή στην εμφάνιση είναι εντυπωσιακή, αλλά αρκετοί ασθενείς απογοητεύονται επειδή το δέρμα χαλαρώνει και “κρεμάει”. Ο λόγος δημιουργίας αυτού είναι η έλλειψη ελαστικότητας που απαιτείται για να αγκαλιάσει το δέρμα σωστά το μικρότερο σώμα, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως όσοι έχουν χάσει μερικές δεκάδες κιλά, όσοι είχαν υπερβολικό Δείκτη Μάζας Σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι ηλικιωμένοι.

Η πιο ευαίσθητη περιοχή, αυτή που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάγκη αποκατάστασης, είναι η κοιλιά, αφού είναι η μεγάλη λιποαποθήκη του σώματος για πολλούς ανθρώπους.
Η κοιλιοπλαστική είναι η μοναδική μέθοδος που ενδείκνυται, καθώς μπορεί να χαρίσει επίπεδη κοιλιά, αφαιρώντας το τυχόν επιπλέον λίπος και το πλεονάζον δέρμα και συσφίγγοντας παράλληλα τους μυς του κοιλιακού τοιχώματος. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη λιποαναρρόφηση, αν και είναι εφικτή η ταυτόχρονη διενέργειά τους. Κατά τον προγραμματισμό του χειρουργείου μπορεί να κριθεί αναγκαία η ταυτόχρονη αφαίρεση του επίμονου τοπικού λίπους, προκειμένου να βελτιωθεί το περίγραμμα και η υφή του δέρματος και το τελικό αποτέλεσμα να είναι τέλειο.

Είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και απαιτεί τομές, το σχήμα και το μήκος των οποίων καθορίζονται από την ποσότητα του πλεονάζοντος δέρματος. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι οι ασθενείς να έχουν σταθεροποιήσει το βάρος τους κατά τους τελευταίους 6 μήνες.

Για όσους η απώλεια βάρους δεν είχε τόσο εκτεταμένες επιπτώσεις στο δέρμα, αλλά άφησε απλώς μια χαλάρωση, μπορούν να δοκιμάσουν μη επεμβατικές θεραπείες σύσφιξης, όπως RF ραδιοσυχνότητες, αλλά και τη μέθοδο LPG Endermologie, οι οποίες είναι ανώδυνες και διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η υφή, ο τόνος και η σφριγηλότητα του δέρματος. Μακροπρόθεσμα και οι δύο θεραπείες προσφέρουν θεαματική σύσφιξη του δέρματος και του συνδετικού ιστού», καταλήγει ο Γεώργιος Βελημβασάκης.

  • ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
  • ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΒΑΡΟΣ
  • ΧΑΛΑΡΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα του ΣΑΦΕΕ με θέμα «OTC προϊόντα και φαρμακευτική φροντίδα, στη μάχη για την υγεία»
Ολοκληρώθηκε η ημερίδα του ΣΑΦΕΕ με θέμα «OTC προϊόντα και φαρμακευτική φροντίδα, στη μάχη για την υγεία» 14 Απριλίου 2022
Τρίτη δόση Pfizer: Αύξησε κατακόρυφα τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Όμικρον σε παιδιά 5-11 ετών 14 Απριλίου 2022
Τρίτη δόση Pfizer: Αύξησε κατακόρυφα τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Όμικρον σε παιδιά 5-11 ετών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπηδάκη: «Περίπου 1.000 παιδιά και οικογένειες έχουν λάβει δωρεάν υποστήριξη κατά της παχυσαρκίας»
Πολιτική Υγείας
28/11/2025 - 17:24

Αγαπηδάκη: «Περίπου 1.000 παιδιά και οικογένειες έχουν λάβει δωρεάν υποστήριξη κατά της παχυσαρκίας»

Μια συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να βλάπτει σιωπηλά τους νεαρούς εγκεφάλους
Διατροφή
28/11/2025 - 15:01

Μια συνηθισμένη διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να βλάπτει σιωπηλά τους νεαρούς εγκεφάλους

Παχυσαρκία και νεότερες αγωγές για την αντιμετώπισή της
Health Talk
28/11/2025 - 16:08

Παχυσαρκία και νεότερες αγωγές για την αντιμετώπισή της

Η κατάλληλη διατροφή υποστηρίζει σωστά τη θεραπεία της παχυσαρκίας με GLP-1
Διατροφή
26/11/2025 - 18:41

Η κατάλληλη διατροφή υποστηρίζει σωστά τη θεραπεία της παχυσαρκίας με GLP-1

Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας
Πολιτική Υγείας
26/11/2025 - 14:38

Αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ το κόστος της παχυσαρκίας στη χώρα μας

ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο
Επικαιρότητα
22/11/2025 - 12:44

ΕΛΕΜΕΔ: Ρεκόρ συμμετοχής στο 38ο Πανελλήνιο Συνέδριο - Διαβήτης και παχυσαρκία στο επίκεντρο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στις 20 Δεκεμβρίου
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 17:47
Διατροφική καθοδήγηση από τον διαιτολόγο ή το ChatGPT;
Health Talk
03/12/2025 - 17:08
Η αγάπη για τη δουλειά δεν είναι πάντα αρετή - Οι αρνητικές συνέπειες για εργαζόμενους και επιχειρήσεις
Ψυχική Υγεία
03/12/2025 - 16:49
Βαλτάς: «Οι φαρμακοποιοί στην πρώτη γραμμή για των υποστήριξη ασθενών με άνοια και των φροντιστών»
Pharma Policy
03/12/2025 - 16:08
ELPEN και Μαζί για το Παιδί έφτιαξαν δύο αίθουσες STEM σε σχολεία της Θράκης
Pharma News
03/12/2025 - 15:23
Τρία βραβεία απέσπασε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας στα Healthcare Business Awards 2025
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 15:04
Ο Όμιλος ΙΜΙΤΗΕΑ στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στη Νέα Υόρκη για το Rebrain Greece
Υπηρεσίες Υγείας
03/12/2025 - 14:42
Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις μας για τα άτομα με αναπηρία σχεδιάστηκαν με σεβασμό στα δικαιώματά τους»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 13:49
Ο Σάσα Βεζένκοφ επενδύει στην κυπριακή EMBIO Diagnostics - Το εντυπωσιακό βίντεο για τη συνεργασία
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:32
ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ: Αδιέξοδο στη συνάντηση με Βαρτζόπουλο για τις διώξεις κατά ψυχιάτρων
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 13:08
Αίσθημα κόπωσης: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει πραγματικά;
Health Talk
03/12/2025 - 12:44
Διαταραχές Φάσματος Αυτισμού: Συνδυασμός συμπληρωμάτων επιδρά θετικά στη μείωση των συμπτωμάτων
Υγεία
03/12/2025 - 12:21
Οι καθυστερημένες διαγνώσεις HIV υπονομεύουν τις προσπάθειες εξάλειψης του AIDS
Υγεία
03/12/2025 - 11:47
Απειλή για τη δημόσια υγεία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα - Ποιες ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν
Διατροφή
03/12/2025 - 11:23
ΕΣΑμεΑ: Ο δεκάλογος του αποκλεισμού και της ευαλωτότητας
Patient Talk
03/12/2025 - 10:56
Θεσσαλονίκη: Μαθητές μπαίνουν στη θέση συνανθρώπων μας ΑμεΑ και κατανοούν τις δυσκολίες
Επικαιρότητα
03/12/2025 - 10:18
Η ανεπαρκής ανάπτυξη ευθύνεται για το 20% των θανάτων παιδιών μέχρι το πέμπτο έτος
Υγεία
03/12/2025 - 09:56
Γεωργιάδης: «Να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων εντός ΕΕ»
Πολιτική Υγείας
03/12/2025 - 09:43
Ο χρόνιος πόνος στο επίκεντρο: Νέοι ορίζοντες στη ζωή με ρευματικά νοσήματα
Patient Talk
02/12/2025 - 18:19
Επένδυση στην καινοτομία: Προκλήσεις και προοπτικές για την υγειονομική περίθαλψη
Pharma News
02/12/2025 - 17:53
Μητέρα: Ψηφιακή πλατφόρμα γυναικολογικής χειρουργικής αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα
Digital Health
02/12/2025 - 17:36
Νέα μελέτη: Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί μεγαλύτερη απειλή απ' όσο γνωρίζαμε μέχρι σήμερα
Υγεία
02/12/2025 - 17:19
Γεωργιάδης: «Άμεση είσοδος των γενόσημων στα συστήματα υγείας μετά τη λήξη της πατέντας»
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 16:51
Συνέδριο για τα εγκαύματα στη Θεσσαλονίκη με υποστήριξη από τη ΜΕΘΕ του «Παπανικολάου»
Επικαιρότητα
02/12/2025 - 15:17
Vaccines Europe: Σε στάδιο ανάπτυξης 91 εμβόλια - Ποια λοιμώδη νοσήματα αφορούν
Pharma Policy
02/12/2025 - 14:28
Η δικαίωση των «Χριστουγεννάκηδων»: Γιατί το πρόωρο στόλισμα μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους
Ψυχική Υγεία
02/12/2025 - 13:54
Eνίσχυση της καινοτομίας και στη βιοτεχνολογία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας
Pharma Policy
02/12/2025 - 13:37
Σύγχρονα ιατροτεχνολογικά μηχανήματα για το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης
Digital Health
02/12/2025 - 13:14
Η Κομισιόν έδωσε στη δημοσιότητα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων στην ΕΕ
Πολιτική Υγείας
02/12/2025 - 12:58
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

HIV: Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά στο τέλος της επιδημίας;
Υγεία
01/12/2025 - 11:14
Ζώντας με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
Pharma News
01/12/2025 - 09:11
Επτά πολύ καλοί λόγοι για να εντάξετε τα μανταρίνια στη διατροφή σας
Διατροφή
01/12/2025 - 09:43
Το στίγμα γύρω από τον HIV δεν είναι ατυχές φαινόμενο – είναι εμπόδιο στη δημόσια υγεία
Pharma News
01/12/2025 - 12:27
Οι διατροφικές διαταραχές απειλούν μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική υγεία
Διατροφή
02/12/2025 - 12:32
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo