ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανισότητες στον καρκίνο: Μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο

Υγεία
PEXELS
Σύμφωνα με δημοσίευση του Lancet Public Health πριν λίγες ημέρες, οι τελευταίες εκτιμήσεις του IARC (Διεθνούς Φορέα για την Έρευνα για τον Καρκίνο) δείχνουν ότι το 2022 σημειώθηκαν 20 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και 9,7 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως.
Παρασκευή, 01/03/2024 - 13:46
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Ογκολόγος – Παθολόγος) και η Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) συνοψίζουν τα σημαντικότερα σημεία της μελέτης.

Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν ο πιο συχνός καρκίνος με 2,5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις—12,4% των συνολικών νέων περιπτώσεων, ακολουθούμενος από τον καρκίνο του μαστού (2,3 εκατομμύρια περιπτώσεις, 11,6%), τον καρκίνο του παχέος εντέρου (1,9 εκατομμύρια περιπτώσεις, 9,6%) και τον καρκίνο του προστάτη (1,5 εκατομμύρια περιπτώσεις, 7,3%). Με τη γήρανση και την αύξηση του πληθυσμού και τις αλλαγές στην έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, οι προβλέψεις υπολογίζουν 35 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου το 2050. Πίσω από αυτούς τους ζοφερούς αριθμούς, υπάρχουν τεράστιες διαφορές και ανισότητες μεταξύ των χωρών αλλά και εντός των χωρών.

Ο καρκίνος είναι μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, με σαφή την ανάγκη για καλύτερο έλεγχο του καρκίνου και αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Η θνησιμότητα από καρκίνο ποικίλλει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και εντός των χωρών. Τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο διαφέρουν κατά περισσότερο από 30% μεταξύ περιοχών στη Ρουμανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία ή την Ισπανία. Ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες αντιμετωπίζουν διαφορές στη θνησιμότητα από καρκίνο ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, αλλά και το επίπεδο εκπαίδευσης (1,7–2,6 φορές υψηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα με χαμηλότερο σε σύγκριση με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης) και το επίπεδο στέρησης (πάνω κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο μεταξύ των λιγότερο στερημένων ομάδων σε σύγκριση με τις πιο στερημένες ομάδες).

Σε μια δημοσιευμένη έκθεση περιγράφεται λεπτομερώς πώς αυτές οι ανισότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τη στέρηση επηρεάζουν την επιβίωση από τον καρκίνο. Πρώτον, περισσότερο από το 40% της επιβάρυνσης του καρκίνου που παρατηρείται στην Ευρώπη μπορεί να αποδοθεί σε παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προληφθούν—οι οποίοι είναι πιο διαδεδομένοι σε άτομα που στερούνται και σε άτομα με λιγότερα χρόνια εκπαίδευσης. Παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η χαμηλή σωματική δραστηριότητα είναι πιο διαδεδομένοι σε άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε σύγκριση με άτομα που έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο υψηλότερος επιπολασμός παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο επηρεάζει επίσης δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους, όπως τα άτομα που βιώνουν έλλειψη στέγης, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στο The Lancet Public Health, με τη χρήση καπνού για παράδειγμα να κυμαίνεται από 26% έως 73%.

Έχουν αναπτυχθεί διάφορες πρωτοβουλίες για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο και ορισμένες είχαν σαφώς αντίκτυπο, όπως η μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος που παρατηρήθηκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες την τελευταία δεκαετία. Για να διασφαλιστεί η ισότητα, οι πολιτικές πρέπει όχι μόνο να στοχεύουν στη μείωση των συνολικών παραγόντων κινδύνου, αλλά και στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων.

Ο δεύτερος βασικός πυλώνας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του καρκίνου είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου. Παρά τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου βάσει πληθυσμού που εφαρμόζονται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η συμμετοχή είναι ανεπαρκής και ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ομάδων. Μόνο πέντε χώρες έχουν ποσοστό συμμετοχής άνω του 50% σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας. Οι γυναίκες με λιγότερα έτη εκπαίδευσης είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο από εκείνες με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (54,4% έναντι 63,5%). Η εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου από μόνη της δεν αρκεί για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην έγκαιρη ανίχνευση. Οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να βελτιώσουν την ευαισθητοποίηση και την προβολή. Η ενίσχυση της εκπαίδευσης του κοινού στον τομέα της υγείας και η αντιμετώπιση των ευρειών ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο είναι θέματα μείζονος σημασίας στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόζονται για τον καρκίνο.

Η εκπαίδευση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων κατά του καρκίνου. Η εκπαίδευση είναι ένας ισχυρός, αλλά παραμελημένος, καθοριστικός παράγοντας της υγείας. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σε αυτό το τεύχος, ποσοτικοποιεί τη σημασία της εκπαίδευσης —χρόνια σχολικής εκπαίδευσης— στη μείωση της θνησιμότητας. Για κάθε επιπλέον έτος εκπαίδευσης, υπήρχε μείωση 2% στον κίνδυνο θνησιμότητας. Μαζί με τις ανισότητες που επισημαίνονται, οι επιπτώσεις της εκπαίδευσης στη μελέτη θνησιμότητας παρέχουν πειστικές αποδείξεις για τη σημασία της εκπαίδευσης στη μείωση των ανισοτήτων για τον καρκίνο και στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής.

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
  • ΕΚΠΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στήριξη των ασθενών με Σπάνιες Δερματολογικές Παθήσεις
Στήριξη των ασθενών με Σπάνιες Δερματολογικές Παθήσεις 01 Μαρτίου 2024
Ειδικοί εξηγούν τους μηχανισμούς σύνδεσης του στρες με την παχυσαρκία 01 Μαρτίου 2024
Ειδικοί εξηγούν τους μηχανισμούς σύνδεσης του στρες με την παχυσαρκία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου
Υγεία
09/09/2026 - 12:00

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου

Το ΑΙ θα μπορούσε να βρει θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες ή...να μάς σκοτώσει!
Digital Health
09/09/2026 - 11:00

Το ΑΙ θα μπορούσε να βρει θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες ή...να μάς σκοτώσει!

Το πρώτο αυτόνομο ρομπότ αιμοληψίας έλαβε έγκριση από τον FDA
Digital Health
08/09/2026 - 16:00

Το πρώτο αυτόνομο ρομπότ αιμοληψίας έλαβε έγκριση από τον FDA

Δασικές πυρκαγιές και καύσωνες σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους απ' ό,τι είχε υπολογιστεί
Υγεία
07/09/2026 - 11:00

Δασικές πυρκαγιές και καύσωνες σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους απ' ό,τι είχε υπολογιστεί

Καρκίνος των ωοθηκών: τα επίμονα συμπτώματα και η αξία της έγκαιρης διάγνωσης
Health Talk
04/09/2026 - 16:00

Καρκίνος των ωοθηκών: τα επίμονα συμπτώματα και η αξία της έγκαιρης διάγνωσης

Ιδιοπαθής θρομβοκυτταραιμία: Έγκριση-ορόσημο νέας θεραπείας από τον FDA μετά από σχεδόν 30 χρόνια
Υγεία
02/09/2026 - 15:00

Ιδιοπαθής θρομβοκυτταραιμία: Έγκριση-ορόσημο νέας θεραπείας από τον FDA μετά από σχεδόν 30 χρόνια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου
Υγεία
09/09/2026 - 12:00
Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας: 579 θάνατοι το 2025 στη χώρα μας
Ψυχική Υγεία
09/09/2026 - 11:30
Γέννηση παιδιού από έμβρυο που είχε κρυοσυντηρηθεί πριν από 22 χρόνια
Υγεία
09/09/2026 - 11:11
Το ΑΙ θα μπορούσε να βρει θεραπεία για τον καρκίνο μέσα στις επόμενες δεκαετίες ή...να μάς σκοτώσει!
Digital Health
09/09/2026 - 11:00
Εξαγγελίες ΔΕΘ: "Άνθρακες ο θησαυρός" καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 10:13
Ηπατίτιδα C: Δεν είναι πλέον «θανατική ποινή» – Το μήνυμα από την εξομολόγηση της Πάμελα Άντερσον
Υγεία
09/09/2026 - 10:00
Κλειστά τα φαρμακεία της Αττικής στις 14 Σεπτεμβρίου
Επικαιρότητα
09/09/2026 - 09:43
ΕΕ: 400 εκατ. ευρώ στη Sanofi για την παραγωγή ινσουλίνης στην Ευρώπη
Pharma Policy
09/09/2026 - 09:00
Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί
Πολιτική Υγείας
09/09/2026 - 08:06
Το πρώτο αυτόνομο ρομπότ αιμοληψίας έλαβε έγκριση από τον FDA
Digital Health
08/09/2026 - 16:00
Γιατί κλείνουν τα μάτια μας γύρω στις 3 το απόγευμα; Η επιστήμη απαντά!
Υγεία
08/09/2026 - 15:00
Η σύγχρονη ζωή επιβαρύνει τους καρπούς – Πώς να τους προστατεύσουμε
Υγεία
08/09/2026 - 14:00
Αγαπηδάκη: Νέα τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία - Ο ρόλος των ΚΟΜΥ στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος
Πολιτική Υγείας
08/09/2026 - 13:00
ΠΟΥ: Το κάπνισμα μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για απόκτηση παιδιού
Υγεία
08/09/2026 - 12:00
Λιποίδημα: Η λιποαναρρόφηση μειώνει σημαντικά τον πόνο σε σχέση με τη συντηρητική θεραπεία
Υγεία
08/09/2026 - 12:00
Βασιλακόπουλος για ιό του Δυτικού Νείλου: Καμία ανησυχία για τα παιδιά που πάνε στο σχολείο
Υγεία
08/09/2026 - 11:45
ΠΑΣΟΚ για την απόσυρση ογκολογικού φαρμάκου: «Χρειαζόμαστε μηχανισμό προστασίας, όχι λύσεις ad hoc»
Pharma Policy
08/09/2026 - 11:19
Ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν την ιατρική – Από την τηλεχειρουργική στην εξατομικευμένη φροντίδα
Digital Health
08/09/2026 - 11:00
Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας: Ο ρόλος της στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων
Health Talk
08/09/2026 - 10:00
Γιατί η νέα ενηλικίωση είναι να στρώνεις το κρεβάτι σου κάθε μέρα
Ψυχική Υγεία
08/09/2026 - 09:00
Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης: Ένας μήνας δράσεων και δωρεά 75 αναπνευστικών συσκευών
Patient Talk
08/09/2026 - 08:28
Μέθοδος AMIS: Αρθροπλαστική ισχίου χωρίς τραυματισμό μυών
Health Talk
07/09/2026 - 18:00
ALS: Αμερικανός με ελληνικές ρίζες θα κάνει prone paddleboard για 7 μέρες στα ελληνικά νησιά
Patient Talk
07/09/2026 - 17:00
Τσούμα- ΗΔΥΚΑ: Το ΑΙ στην υπηρεσία του πολίτη και του γιατρού - Αδιαπραγμάτευτη η προστασία των δεδομένων
Digital Health
07/09/2026 - 16:00
Νοσοκομείο Νίκαιας: Καταγγελίες εργαζομένων για ποντίκια και σοβαρά κτηριακά προβλήματα
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 15:00
Γεωργιάδης: Αισιόδοξος για επανέναρξη του προγράμματος κατά της παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 14:45
BAT Hellas: Νέα καμπάνια ενημέρωσης και πρόγραμμα πρόληψης για την προστασία των ανηλίκων από τον καπνό
Επικαιρότητα
07/09/2026 - 14:15
Γιαούρτι: Τι δείχνουν οι έρευνες για την καρδιά, τη χοληστερόλη και την υγιή γήρανση
Διατροφή
07/09/2026 - 14:00
«Αργός Σεπτέμβριος»: 7 τρόποι να απολαύσουμε περισσότερο την καθημερινότητα
Ψυχική Υγεία
07/09/2026 - 13:00
Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης και Εργασίας: Γιατί οι γυναίκες σκέφτονται την έξοδο από τη δουλειά
Υγεία
07/09/2026 - 12:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιαούρτι: Τι δείχνουν οι έρευνες για την καρδιά, τη χοληστερόλη και την υγιή γήρανση
Διατροφή
07/09/2026 - 14:00
ΠΟΕΔΗΝ: Άδειο το καλάθι της ΔΕΘ για τους υγειονομικούς - Τι απάντησε ο πρωθυπουργός για την κριτική στο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 08:27
Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: «Τα νοσοκομεία δεν είναι χώροι φιλοξενίας και φύλαξης παιδιών»
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 09:30
ΔΕΘ- Εξαγγελίες Μητσοτάκη για την υγεία: Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 11:07
Γεωργιάδης: Αισιόδοξος για επανέναρξη του προγράμματος κατά της παχυσαρκίας
Πολιτική Υγείας
07/09/2026 - 14:45
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo