ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αυξάνεται διεθνώς ο καρκίνος του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Υγεία
Pexels
Η αύξηση του πρώιμου καρκίνου του παχέος εντέρου είναι πλέον ένα παγκόσμιο ζήτημα, σύμφωνα με το Lancet.
Παρασκευή, 24/01/2025 - 17:17
— Photo: Pexels
News4Health Team News4Health Team

Τα άτομα άνω των 50 ετών σε ορισμένα μέρη του κόσμου έχουν δει σταθερά ή και μειούμενα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, η επίπτωση –δηλαδή η συχνότητα εμφάνισης νέων περιστατικών- στους νεότερους ενήλικες (25-49 ετών) συνεχίζει να αυξάνεται, και όχι μόνο στη Δύση.

Το παραπάνω σημειώνουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Μαγδαληνή Μήγκου (Επιμελήτρια Παθολόγος – Ογκολόγος ΕΣΥ), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Παθολόγος – Ογκολόγος), Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) και Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας, Διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής.

Για πρώτη φορά, ο καρκίνος του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης (EOCRC) έχει αποδειχθεί ότι αυξάνεται στην Ευρώπη, την Ασία και τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Τα υψηλότερα ποσοστά επίπτωσης βρέθηκαν στην Αυστραλία, το Πουέρτο Ρίκο, τη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα. Μέχρι το 2030, πιστεύεται ότι το 11% των καρκίνων του παχέος εντέρου και το 23% των καρκίνων του ορθού θα εμφανιστούν σε ηλικία κάτω των 50 ετών.

Ένας στους έξι ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με τέτοιο καρκίνο έχει μετάλλαξη σε ένα γονίδιο προδιάθεσης για καρκίνο, που σημαίνει ότι η γενετική βρίσκεται ανάμεσα στους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για τους νεαρούς ενήλικες. Ωστόσο, η γενετική, καθώς είναι απίθανο να έχει αλλάξει ριζικά με την πάροδο του χρόνου, δεν είναι σε θέση να εξηγήσει την αύξηση της επίπτωσης. Ο κίνδυνος αυξάνεται μεταξύ των ατόμων που γεννήθηκαν το 1960 ή αργότερα και αυτή η μετατόπιση γενεών συνεπάγεται έκθεση σε κοινούς περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής —ειδικά εκείνους που συνδέονται με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες— στην πρώιμη ζωή και στη νεαρή ενήλικη ζωή που συνδυάζονται για να αυξήσουν τον κίνδυνο. Έχουν εμπλακεί ταυτόχρονα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας, μεταβολικού συνδρόμου, δυτικής διατροφής, καθιστικής ζωής, κατανάλωσης αλκοόλ και χρήσης αντιβιοτικών. Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με τις συσχετίσεις εξακολουθούν να είναι μικτά, καθιστώντας τον έλεγχο βάσει οποιουδήποτε κινδύνου πέρα ​​από το γενετικό και το οικογενειακό ιστορικό ανέφικτη. Ως εκ τούτου, για να καταπολεμηθεί η αυξανόμενη επιβάρυνση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε μικρότερες ηλικίες, ορισμένοι πρότειναν τη μείωση της ηλικίας έναρξης του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσου κινδύνου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές των ΗΠΑ άρχισαν να αλλάζουν το 2018, μειώνοντας τη συνιστώμενη ηλικία έναρξης του προσυμπτωματικού ελέγχου από τα 50 στα 45 έτη. Η Αυστραλία ακολούθησε το παράδειγμά της το 2024 για το εθνικό της πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του εντέρου. Τα πρώτα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η απόδοση του προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου του παχέος εντέρου για τις ηλικίες 45-49 ετών είναι παρόμοια με αυτή των άνω των 50 ετών, αλλά τα διευρυμένα κριτήρια παραμένουν αμφιλεγόμενα, εν μέρει λόγω της ανησυχίας για τη διοχέτευση της ικανότητας προσυμπτωματικού ελέγχου μακριά από αυτούς που μπορεί να ωφεληθούν περισσότερο. Ως έχει, το μεγαλύτερο μέρος του καρκίνου του παχέος εντέρου δεν διαγιγνώσκεται με προσυμπτωματικό έλεγχο αλλά όταν τα άτομα παρουσιάζουν συμπτώματα, συχνά σε προχωρημένο στάδιο. Περίπου το 25% θα έχει οικογενειακό ιστορικό που θα τους επέτρεπε για προγενέστερο έλεγχο. Οι συστάσεις θεραπείας είναι οι ίδιες σε όλες τις ηλικίες, αλλά οι μικρότεροι σε ηλικία ασθενείς τείνουν να λαμβάνουν πιο επιθετικά σχήματα, το όφελος επιβίωσης των οποίων μπορεί να είναι μόνο μικρό.

Συνηθισμένοι να βλέπουν ασθενείς με καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος στα 60 ή στα 70 τους, οι κλινικοί γιατροί αντιμετωπίζουν τώρα ένα νέο δημογραφικό στοιχείο με νέες προκλήσεις. Το πρώτο εμπόδιο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Οι γενικοί ιατροί αναφέρουν δυσκολίες στη διάκριση ύποπτων χαρακτηριστικών και ενοχές κατά την υπερβολική παραπομπή ατόμων στη δευτεροβάθμια περίθαλψη και οι νεότεροι ασθενείς με καρκίνο συχνά αισθάνονται ότι τα συμπτώματά τους παραγνωρίστηκαν. Η πεποίθηση ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μια ασθένεια που επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους πρέπει να αλλάξει. Μετά τη διάγνωση, η ολιστική φροντίδα πρέπει επίσης να λάβει υπόψη έναν σύνολο ψυχοκοινωνικών παραγόντων που σχετίζονται περισσότερο με τους νεότερους ενήλικες. Τα άτομα κάτω των 50 είναι πιο πιθανό να εργάζονται ή να φοιτούν στην εκπαίδευση, να επιδιώκουν σχέσεις, να έχουν μικρά παιδιά ή να θέλουν να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους και πιθανότατα θα πρέπει να ζήσουν περισσότερο με τις επιπλοκές της θεραπείας του καρκίνου. Σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους ασθενείς, οι νεότεροι σε ηλικία ασθενείς αναφέρουν χειρότερο άγχος και εικόνα σώματος μετά από θεραπεία και μπορεί να ανησυχούν περισσότερο για τη δυσλειτουργία του εντέρου, του ουροποιητικού και της σεξουαλικής λειτουργικότητας μετά από χειρουργική εκτομή. Η πιθανή υπογονιμότητα που προκαλείται από θεραπείες για τον καρκίνο είναι ένα άλλο βασικό ζήτημα για αυτόν τον πληθυσμό ασθενών, για τον οποίο απαιτείται ειλικρινής συμβουλευτική σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό. Τα άτομα κάτω των 50 ετών μπορεί επίσης να είναι λιγότερο ανθεκτικά οικονομικά, έχοντας λιγότερες αποταμιεύσεις, και έτσι η θεραπεία θα μπορούσε επίσης να έχει οικονομικές συνέπειες. Οι απορριπτικές συμπεριφορές, οι ανησυχίες για παρενέργειες και οι οικονομικές επιπτώσεις, καθώς και η πιθανή απαίτηση για να δοθεί χρόνος στην αντιμετώπιση της νόσου, μακριά από παιδιά, καριέρα ή εκπαίδευση, μπορεί όλα να επηρεάσουν τη συμμόρφωση στη θεραπεία και τα αποτελέσματά της.

Αν και το ποσοστό των καρκίνων σε ασθενείς κάτω των 50 ετών παραμένει χαμηλό, αντιπροσωπεύοντας περίπου έναν στους 20 καρκίνους του παχέος εντέρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αυξανόμενη επιβάρυνση —και οι λόγοι πίσω από αυτό— δεν μπορούν να αγνοηθούν. Οι χώρες μπορεί να χρειαστεί μελλοντικά να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κατευθυντήριων οδηγιών προσυμπτωματικού ελέγχου. Είναι σημαντικό ότι οι κλινικοί γιατροί πρέπει να προσαρμόσουν τη φροντίδα τους για την έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση και των νεαρών αυτών ασθενών (κάτω από 50 έτη) με καρκίνο.

Τελευταία τροποποίηση στις 28/01/2025 - 21:58
  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ
  • LANCET
  • ΔΙΑΓΝΩΣΗ
  • ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΠΡΟΔΙΑΘΕΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πονοκέφαλος λόγω ιγμορίτιδας: 6+1 συμβουλές για να ανακουφιστείτε
Πονοκέφαλος λόγω ιγμορίτιδας: 6+1 συμβουλές για να ανακουφιστείτε 24 Ιανουαρίου 2025
Tι σημαίνει ο όρος «σήψη του εγκεφάλου» και πώς απειλεί την υγεία μας 27 Ιανουαρίου 2025
Tι σημαίνει ο όρος «σήψη του εγκεφάλου» και πώς απειλεί την υγεία μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κολπική μαρμαρυγή "φαίνεται" στα μάτια
Υγεία
15/09/2026 - 09:00

Η κολπική μαρμαρυγή "φαίνεται" στα μάτια

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου
Υγεία
09/09/2026 - 12:00

Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού: Μπορεί να συνδέεται με περισσότερους από 1 στους 5 καρκίνους του παχέος εντέρου

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος των εξετάσεων αίματος στον προσυμπτωματικό έλεγχο
Υγεία
26/08/2026 - 11:30

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ρόλος των εξετάσεων αίματος στον προσυμπτωματικό έλεγχο

Νέα πειραματική εξέταση αίματος εντοπίζει προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου
Υγεία
17/08/2026 - 13:30

Νέα πειραματική εξέταση αίματος εντοπίζει προκαρκινικές αλλοιώσεις του παχέος εντέρου

Ειδικός ζητά επανεξέταση του φάσματος του αυτισμού: «Έχει γίνει υπερβολικά ευρύ»
Υγεία
04/08/2026 - 17:00

Ειδικός ζητά επανεξέταση του φάσματος του αυτισμού: «Έχει γίνει υπερβολικά ευρύ»

Lancet: Οι πυρκαγιές που τροφοδοτεί η κλιματική αλλαγή εξελίσσονται σε κρίση δημόσιας υγείας
Υγεία
03/08/2026 - 16:02

Lancet: Οι πυρκαγιές που τροφοδοτεί η κλιματική αλλαγή εξελίσσονται σε κρίση δημόσιας υγείας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Γνωριμία με τα Ρευματικά Νοσήματα»: Ενημερωτική εκδήλωση στην Κέρκυρα από την ομοσπονδία «ΡευΜΑζήν»
Patient Talk
18/09/2026 - 07:28
Τα νέα προϊόντα της Sarantis Health & Care στο 13ο συνέδριο ΣΥΦΑΚ 2026
Pharma News
18/09/2026 - 03:47
Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων HIV και κατάσταση εθνικής κρίσης στα νησιά Φίτζι
Υγεία
18/09/2026 - 00:03
Στη Σκύρο η Β' ΩΡΛ Κλινική του ΑΠΘ σε δράση πρόληψης, ενημέρωσης και εξειδικευμένης φροντίδας
Υγεία
17/09/2026 - 23:36
Και τρίτος νεκρός από ελονοσία στην Φρανκφούρτη - Ο θάνατος δεν σχετίζεται με το αεροδρόμιο
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 23:08
Ο ΕΟΦ άναψε «κόκκινο» στην πώληση συμπληρωμάτων κρεατίνης
Pharma Policy
17/09/2026 - 22:43
Θεσσαλονίκη: Η πρώτη συνεδρία ασθενούς στον νέο υψηλής τεχνολογίας γραμμικό επιταχυντή του ΑΧΕΠΑ
Υγεία
17/09/2026 - 22:13
Γεωργιάδης: «Τεχνολογία και καινοτομία στην υγεία σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική βιωσιμότητα»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 21:29
Σημαντική ελληνική συμμετοχή σε νέα θεραπεία για το πολλαπλούν μυέλωμα που εγκρίθηκε από τον FDA
Υγεία
17/09/2026 - 21:12
Η Κομισιόν μπλοκάρει την πρόσβαση των social media σε παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών
Επικαιρότητα
17/09/2026 - 20:34
Πότε ο βήχας του παιδιού κρύβει κάτι σοβαρότερο από μια απλή ίωση
Υγεία
17/09/2026 - 19:52
Κέντρα πρόληψης: Διάλογο τώρα για τη νέα προγραμματική σύμβαση ζητούν οι εργαζόμενοι
Ψυχική Υγεία
17/09/2026 - 18:59
ΕΛΛΟΚ: Οι ασθενείς αποκτούν θεσμικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών για τον καρκίνο
Patient Talk
17/09/2026 - 18:22
Πως επηρεάζεται από την υψηλή θερμοκρασία και την υγρασία η υπέρταση
Health Talk
17/09/2026 - 17:49
Ο νέος αξονικός τομογράφος SOMATOM go.Top της Siemens Healthineers εγκαταστάθηκε στο Therapis General Hospital
Υπηρεσίες Υγείας
17/09/2026 - 17:17
Η ΕΝΑΣΕΛ ζητάει αποτελεσματικούς και ενισχυμένους ελέγχους στους παρόχους υγείας
Patient Talk
17/09/2026 - 16:44
Καμπανάκι από την ΕΟΟ για τις γρήγορες, εύκολες και low cost οδοντιατρικές πράξεις: «Μεγάλη προσοχή στις διαφημίσεις»
Υγεία
17/09/2026 - 16:18
Αυτισμός: Ο ρόλος του πλακούντα και της φλεγμονής στην εγκυμοσύνη
Υγεία
17/09/2026 - 16:00
Γεωργιάδης από Τρίκαλα: «Υψηλός ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών από το νοσοκομείο της πόλης»
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 15:27
Πολλαπλή σκλήρυνση: Ελπίδες για επιβράδυνση της νόσου με υπάρχον φάρμακο
Υγεία
17/09/2026 - 15:00
Νέα φαρμακευτική μονάδα στην Κοζάνη ανακοίνωσε η Rontis
Pharma News
17/09/2026 - 14:41
Τέλος εποχής για την BMS Ελλάδας: Αποχωρεί η Ε. Προδρόμου, σε cluster η εταιρεία
Pharma Policy
17/09/2026 - 14:27
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του «Ερρίκος Ντυνάν» μοριοδοτούμενο από τον ΠΙΣ με δωρεάν συμμετοχή
Υπηρεσίες Υγείας
17/09/2026 - 14:21
Οστεοπόρωση: Βλαστοκύτταρα από τον ίδιο τον ασθενή μείωσαν τα κατάγματα κατά 94%
Υγεία
17/09/2026 - 14:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Τα πρώτα rapid test από τον Δήμο Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης
Πολιτική Υγείας
17/09/2026 - 13:25
Lancet: Τα ποσοστά εμβολιασμού στην παιδική ηλικία μειώνονται σε αρκετές χώρες της ΕΕ
Υγεία
17/09/2026 - 13:15
Τηλεργάζεστε; Ο δεκάλογος για να μην οδηγήστε στην υπερφαγία
Διατροφή
17/09/2026 - 13:00
Νέα σκιαγραφική ουσία στη μαγνητική εντοπίζει όγκους του πνεύμονα μεγέθους μόλις 1 χιλιοστού
Pharma News
17/09/2026 - 12:00
Καρκίνος στο πάγκρεας: Αιματολογική εξέταση "υπόσχεται" διάγνωση σε πρώιμα στάδια
Υγεία
17/09/2026 - 11:00
Η ιδέα της αναρρωτικής σάς προκαλεί ενοχές; Τι δείχνει αυτό για εσάς και το εργασιακό σας περιβάλλον
Υγεία
17/09/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΠΙΣ: Μηδενική ανοχή στις παραπλανητικές διαφημίσεις στον χώρο της υγείας
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 11:32
Ακτινολόγοι: Ποιες εξετάσεις και επεμβάσεις δεν γίνονται νόμιμα
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 12:30
Ελεγκτικοί μηχανισμοί στην Υγεία: Σφοδρή κριτική στο υπουργείο μετά την υπόθεση Μαζωνάκη
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 13:27
Αγαπηδάκη: «Αναγκαίες οι αλλαγές στην ΑΕΜΥ για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Άνοιας»
Πολιτική Υγείας
15/09/2026 - 15:28
Επιστροφή στο σχολείο και διατροφή των παιδιών: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Διατροφή
15/09/2026 - 15:54
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo