ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πως επηρεάζονται τα μάτια από την παγωνιά και τον άνεμο

Υγεία
Πως επηρεάζονται τα μάτια από την παγωνιά και τον άνεμο
Όταν το κρύο είναι τσουχτερό, όλοι σπεύδουμε να φορέσουμε ό,τι πιο ζεστό έχουμε και να κουκουλωθούμε καλά, εάν χρειαστεί να βγούμε έξω. Ωστόσο προστασία δεν χρειάζεται μόνο ο κορμός και το κεφάλι μας, αλλά και τα μάτια μας.
Τετάρτη, 17/02/2021 - 10:51
News4Health Team News4Health Team

«Τα μάτια είναι από τα πιο ευαίσθητα όργανα του σώματος και είναι ευάλωτα στην παγωνιά και τον αέρα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν διαθέτουν και μέτρα αυτοπροστασίας», λέει ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School). «Όπως τα αυτοκίνητα διαθέτουν σύστημα θέρμανσης, υαλοκαθαριστήρες και αντιψυκτικό, έτσι και τα μάτια έχουν τις βλεφαρίδες, τα βλέφαρα και τα αλμυρά δάκρυα για να αντέξουν το κρύο. Το αλατόνερο παγώνει σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες απ' ό,τι το γλυκό νερό. Έτσι, τα μάτια μας παραμένουν υγρά ακόμα και όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Η θερμότητα που παράγει το σώμα επίσης τα προστατεύει».

Ωστόσο ακόμα και με αυτούς τους μηχανισμούς, η παγωνιά μπορεί να διαταράξει την όραση και να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα στα μάτια.

Η παγωνιά αυξάνει την ξηροφθαλμία

Μία από τις κυριότερες αιτίες που συμβαίνει αυτό είναι η ξηροφθαλμία. Παρότι τα μάτια παράγουν διαρκώς δάκρυα, αυτά στη συνέχεια εξατμίζονται, οπότε τα μάτια πρέπει να ανανεώνουν συνεχώς τις παραγόμενες ποσότητες. Ο παγωμένος αέρας, όμως, επιταχύνει την εξάτμιση των δακρύων, με συνέπεια η ξηροφθαλμία να είναι πολύ πιο συχνή τον χειμώνα απ' ό,τι τους άλλους μήνες του χρόνου, όπως είχε δείξει και μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια στο επιστημονικό περιοδικό Ophthalmology. Την ξηροφθαλμία μπορεί να εντείνει τον χειμώνα η μειωμένη υγρασία στους εσωτερικούς χώρους που θερμαίνονται με συστήματα κεντρικής θέρμανσης.

Η ξηροφθαλμία δεν είναι απλώς μια ενοχλητική κατάσταση που κάνει τα μάτια να κοκκινίζουν. Μπορεί να προκαλέσει ανυπόφορο κνησμό (φαγούρα), αίσθημα καύσου (κάψιμο) στα μάτια, να κάνει τα βλέφαρα να «κολλάνε» μεταξύ τους και να προκαλεί μια αίσθηση σαν να υπάρχει ξένο σώμα μέσα στο μάτι.

Για να προστατευθείτε από αυτήν, ο κ. Κανελλόπουλος συνιστά να αποφεύγετε τις συνθήκες που την ευνοούν. Το στέγνωμα των μαλλιών με το πιστολάκι, για παράδειγμα, είναι μία τέτοια συνθήκη, κυρίως όταν ο ζεστός αέρας κατευθύνεται στο πρόσωπό σας. Ιδανικά πρέπει να αφήνετε τα μαλλιά σας τυλιγμένα με μία πετσέτα, για να στεγνώσουν μόνα τους.

Τρόποι προστασίας των ματιών

Καλό είναι επίσης να ρυθμίζετε σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία τον θερμοστάτη του καλοριφέρ. Όταν έξω έχει παγωνιά, μια θερμοκρασία 19-20 βαθμών Κελσίου είναι πολύ καλή για να αισθάνεστε άνετοι τις ώρες που είστε ξύπνιοι. Όταν πάτε για ύπνο, χαμηλώστε τη θερμοκρασία ακόμα 1-2 βαθμούς.

Από την ξηροφθαλμία θα σας προστατεύσει επίσης η χρήση προστατευτικών γυαλιών στους υπαίθριους χώρους, κυρίως όταν φυσάει δυνατός αέρας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι σκιέρ φορούν γυαλιά που μοιάζουν με μάσκα, για να καλύπτουν τα μάτια τους και από τα πλάγια όταν κατεβαίνουν με ταχύτητα μία πλαγιά. Αν δεν έχετε τέτοιου είδους προστατευτικά γυαλιά και το επιτρέπει ο φωτισμός, να φοράτε γυαλιά ηλίου.

Αν νιώθετε ότι τα μάτια σας είναι ξηρά, ρωτήστε τον οφθαλμίατρό σας αν μπορείτε να βάλετε τεχνητά δάκρυα. Αυτά συμπληρώνουν τα φυσικά δάκρυα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν αρκετές φορές την ημέρα. Να τα χρησιμοποιείτε πριν βγείτε στο κρύο. Καλό είναι επίσης όταν έχει παγωνιά να μην φοράτε πολύ τους φακούς επαφής σας, διότι εμποδίζουν τα δάκρυα να υγράνουν την επιφάνεια των ματιών. Αν εξάλλου νιώθετε πως ο αέρας στο σπίτι σας είναι πολύ ξηρός, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα ή βρεγμένες πετσέτες πάνω στο καλοριφέρ.

Πάντως η ξηροφθαλμία δεν οφείλεται πάντοτε στο ψύχος και την κεντρική θέρμανση τον χειμώνα. Μερικές φορές έχει υποκείμενες ιατρικές αιτίες, τις οποίες μόνο ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει. Αν δοκιμάσετε τα προαναφερθέντα μέτρα αυτοβοήθειας αλλά δεν δείτε βελτίωση, καλό είναι να μιλήσετε πάλι με τον οφθαλμίατρό σας για να σας πει τι πρέπει να κάνετε, συνιστά ο κ. Κανελλόπουλος. Στις πιθανές ιατρικές αιτίες της χειμερινής ξηροφθαλμίας συμπεριλαμβάνονται το σύνδρομο Sjögren, διάφορες λοιμώξεις των ματιών, η έλλειψη βιταμίνης Α, η ανεπάρκεια των μεϊβομιανών αδένων των ματιών κ.λπ.

Ωστόσο η ξηρότητα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει ο χειμώνας στα μάτια. Μερικές φορές τα μάτια «τρέχουν» ανεξέλεγκτα όταν βγαίνετε στον παγωμένο αέρα. Η αιτία είναι η υπερβολικά αυξημένη παραγωγή δακρύων, καθώς οι δακρυϊκοί αδένες προσπαθούν να τα διατηρήσουν επαρκώς ενυδατωμένα. Και σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως η ξηροφθαλμία.

Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα είναι η φωτοκερατίτιδα, δηλαδή το έγκαυμα στον κερατοειδή που προκαλείται από βλάβη των κυττάρων του κερατοειδούς εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου. Η φωτοκερατίτιδα είναι πιο συχνή σε όσους βγαίνουν στα χιόνια χωρίς γυαλιά ηλίου, καθώς το χιόνι αντανακλά σε σημαντικό βαθμό την UV. Η φωτοκερατίτιδα είναι πάρα πολύ επώδυνη και μπορεί να προκαλέσει θόλωμα της όρασης. Συνήθως όμως οι συνέπειες αυτές είναι παροδικές (κατά κανόνα υποχωρούν σε 1-2 μέρες), εφόσον διακόψετε αμέσως την έκθεση των ματιών σας στην UV.

Αν τέλος χρειασθεί να μείνετε για πολλή ώρα στο ψύχος, ένας άλλος κίνδυνος είναι αλλαγές στην όραση λόγω συστολής των αιμοφόρων αγγείων των ματιών. Στις αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε συμπεριλαμβάνονται θόλωμα της όρασης και διπλωπία (θα τα βλέπετε όλα διπλά). Αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο μετά από παραμονή επί αρκετή ώρα σε θερμοκρασίες γύρω στο μηδέν, πρέπει να μεταβείτε σε έναν θερμαινόμενο χώρο, τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος Αν μέσα σε μισή ώρα η όρασή σας δεν έχει επανέλθει στο φυσιολογικό, πρέπει να συμβουλευθείτε έναν οφθαλμίατρο.

«Ο γενικός κανόνας είναι πως πρέπει να αξιολογείται κάθε οφθαλμολογικό πρόβλημα που είναι επίμονο και δεν βελτιώνεται καθώς περνά η ώρα», τονίζει ο ειδικός. «Αν και πολλά από τα ύποπτα συμπτώματα υποχωρούν καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα εάν έχουν κάποια άγνωστη, υποκείμενη αιτία και δεν οφείλονται στην παγωνιά».

  • ΠΑΓΩΝΙΑ
  • ΑΝΕΜΟΣ
  • ΜΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

“Ελιές” της γήρανσης - Πόσο επικίνδυνες είναι για την υγεία μας;
“Ελιές” της γήρανσης - Πόσο επικίνδυνες είναι για την υγεία μας; 17 Φεβρουαρίου 2021
Η προσέγγιση του FDA για την έγκριση εμβολίων COVID 17 Φεβρουαρίου 2021
Η προσέγγιση του FDA για την έγκριση εμβολίων COVID

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για την εξέλιξη των θυελλωδών ανέμων
Επικαιρότητα
13/08/2026 - 13:04

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για την εξέλιξη των θυελλωδών ανέμων

Οι κίνδυνοι για τα μάτια μας από τα θαλάσσια σπορ και πως θα τα προστατεύσουμε
Health Talk
11/08/2026 - 09:18

Οι κίνδυνοι για τα μάτια μας από τα θαλάσσια σπορ και πως θα τα προστατεύσουμε

ΑΙ: Πιο ακριβείς από ποτέ οι επεμβάσεις με laser για τα μάτια
Health Talk
04/08/2026 - 08:43

ΑΙ: Πιο ακριβείς από ποτέ οι επεμβάσεις με laser για τα μάτια

Πώς να προστατέψετε το δέρμα και τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία
Υγεία
04/08/2026 - 09:52

Πώς να προστατέψετε το δέρμα και τα μάτια σας από την ηλιακή ακτινοβολία

Υπολογιστές: Πώς να προλάβουμε την οφθαλμική κόπωση στην καθημερινή εργασία
Health Talk
20/07/2026 - 15:00

Υπολογιστές: Πώς να προλάβουμε την οφθαλμική κόπωση στην καθημερινή εργασία

ΟΦΕΤ: Μελέτη με νέα επιστημονικά δεδομένα για τον ρόλο του οφθαλμικού μικροβιώματος στην υγεία των ματιών
Pharma News
30/06/2026 - 22:38

ΟΦΕΤ: Μελέτη με νέα επιστημονικά δεδομένα για τον ρόλο του οφθαλμικού μικροβιώματος στην υγεία των ματιών

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ντόλι Πάρτον: Η σύντομη μάχη με τον καρκίνο και τα προβλήματα υγείας
Επικαιρότητα
26/08/2026 - 08:30
Αντιμέτωπη για τρίτη φορά με τον καρκίνο η Στέλλα Κυριακίδου - «Είναι μέρος της ζωής μου»
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 22:12
ΚΚΕ: «Εξοργιστική η επικείμενη απόσυρση φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 21:47
Το «σοκ» του Σεπτεμβρίου: Η βιαστική επιστροφή στο γυμναστήριο και στο γραφείο επηρεάζει τη μέση και τον αυχένα
Health Talk
25/08/2026 - 21:24
Έκκληση του ΕΚΕΑ για την εθελοντική αιμοδοσία - «Χρειαζόμαστε 1.000 με 1.200 μονάδες ημερησίως»
Υγεία
25/08/2026 - 20:59
Έκρηξη σαλμονέλας με 306 κρούσματα στο Βέλγιο - Δεν υπήρξαν θάνατοι
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 20:42
Νοσοκομείο Χανίων: «Στα πρόθυρα κατάρρευσης η παθολογική κλινική και τα ΤΕΠ»
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 20:18
Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ο κανόνας για τον άνθρωπο αλλά μετατράπηκε σε «πάθηση»
Διατροφή
25/08/2026 - 19:42
Ενίσχυση των αεροδιακομιδών από τη Λήμνο για τρία χρόνια με ιδιωτική πρωτοβουλία
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 18:51
Δήμος Θεσσαλονίκης και KIDS SAVE LIVES υπογράφουν μνημόνιο για μια πόλη που θα σώζει ζωές
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 18:24
«Ναι» Γεωργιάδη σε αίτημα του ΙΣΑ για δίμηνη παράταση στην εφαρμογή του Ψηφιακού Αποθετηρίου
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:57
Έκτακτη δράση του ΕΕΣ στην Ακρόπολη για την προστασία των επισκεπτών από τον καύσωνα
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 17:31
Μιχαηλίδου: Χρηματοδότηση 1,45 εκατ. ευρώ για τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 17:04
Καύσωνας και τεστοστερόνη: Πώς η βιταμίνη D «σώζει» τους άνδρες
Health Talk
25/08/2026 - 16:44
Υπουργείο Υγείας: Νέο πλαίσιο για προϊόντα και υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 16:19
Πέθανε σε ηλικία 57 ετών ο γνωστός τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας
Επικαιρότητα
25/08/2026 - 15:52
Ανισότητες και κενά στη συμμετοχή των ασθενών στη χάραξη πολιτικής υγείας στην Ελλάδα
Patient Talk
25/08/2026 - 15:24
Λεμφικό περπάτημα: Η νέα τάση που υπόσχεται αποτοξίνωση – Τι ισχύει πραγματικά
Fitness
25/08/2026 - 15:00
Θεμιστοκλέους: Περισσότερο προσωπικό, νέες υποδομές και ψηφιακές υπηρεσίες αλλάζουν το ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 14:08
Πυροσβέστες: Τι αποκαλύπτουν το αίμα και τα ούρα τους μόλις 24 ώρες μετά τη μάχη με τη φωτιά
Υγεία
25/08/2026 - 14:00
Γυμνισμός: Μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη εικόνα για το σώμα μας; Τι δείχνουν οι έρευνες
Ψυχική Υγεία
25/08/2026 - 13:00
Ιός Δυτικού Νείλου: Στη ΜΕΘ το πρώτο κρούσμα που καταγράφτηκε στην Κρήτη
Υγεία
25/08/2026 - 12:50
Οι "μεταλλάδες" αντέχουν περισσότερο τον πόνο
Υγεία
25/08/2026 - 12:00
ΕΕΣ: Ενημερωτική δράση παροχής Πρώτων Βοηθειών σε σκύλους στη Θεσσαλονίκη
Pet
25/08/2026 - 11:00
Μακροζωία: Δεν έχει σημασία μόνο τι τρώμε, αλλά και πότε – Οι "σωτήριες" ώρες πρωινού και δείπνου
Διατροφή
25/08/2026 - 10:00
Ξεκινά σήμερα στη Βρετανία το δωρεάν τεστ HPV στο σπίτι – Ποιες γυναίκες αφορά
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 09:00
Διαφωνίες στην κυβέρνηση Τραμπ για το τριπλό εμβόλιο
Πολιτική Υγείας
25/08/2026 - 08:17
Αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς άνω των 65 ετών
Health Talk
24/08/2026 - 20:51
Καιρός: «Καύσωνας δύο ταχυτήτων» - Που θα «χτυπήσει» κόκκινο ο υδράργυρος τις επόμενες μέρες
Επικαιρότητα
24/08/2026 - 19:42
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή
Διατροφή
24/08/2026 - 19:11

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: 27 εκ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Ολιστικής Διαχείρισης Καρκίνου στο
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 10:00
Γεωργιάδης: «Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το μεγαλύτερο πράγμα που πετύχαμε»
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 13:51
Ενεργειακά ποτά στην εφηβεία: Όταν η «τεχνητή ενέργεια» κρύβει έλλειψη ύπνου
Διατροφή
24/08/2026 - 15:04
Κρίσιμα ερωτήματα από τον ΙΣΑ για την αυξημένη κυκλοφορία του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική
Πολιτική Υγείας
24/08/2026 - 15:31
Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου: Γιατί ορισμένες «υγιεινές» τροφές επιδεινώνουν τη φλεγμονή
Διατροφή
24/08/2026 - 19:11
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo