ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα μέθοδος απαλλάσσει από τον χρόνιο πόνο χωρίς χειρουργείο και φάρμακα

Υγεία
Νέα μέθοδος απαλλάσσει από τον χρόνιο πόνο χωρίς χειρουργείο και φάρμακα
Μια νέα, ελάχιστα επεμβατική μέθοδος υπόσχεται να καλύψει το θεραπευτικό κενό που υπάρχει στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, που οφείλεται σε οστεοαρθρίτιδα και σε άλλες παθήσεις των αρθρώσεων του γόνατος, του ισχίου και του ώμου.
Τετάρτη, 03/02/2021 - 12:59
News4Health Team News4Health Team

Μέχρι σήμερα οι επιλογές των γιατρών ήταν η φαρμακευτική αγωγή, η φυσικοθεραπεία και η χειρουργική επέμβαση. Τώρα υπάρχει μια ασφαλής και αξιόπιστη επιλογή, που τους απαλλάσσει από τον έντονο πόνο, ο οποίος πολλές φορές δυσκολεύει την κίνησή των πασχόντων και εν γένει τη ζωή τους.

«Ο πόνος είναι μια εμπειρία που όλοι αποκτούν από μικρά παιδιά. Μια πτώση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, μια θλάση κατά την άθληση αρκεί για να γνωρίσει κάποιος τη δυσάρεστη αυτή αίσθηση. Είναι ο τρόπος του οργανισμού να προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Στις περισσότερες περιπτώσεις παύει να υπάρχει μόλις επουλωθεί το τραύμα, υποχωρήσει το οίδημα και γενικά θεραπευτεί η αιτία που τον προκαλεί. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που το σημείο που έχει τραυματιστεί ή φθαρεί λόγω υπέρχρησης ή γήρανσης συνεχίζει να πονάει για εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά. Τότε ο πάσχων καλείται να αντιμετωπίσει τις σοβαρές επιπτώσεις του στην προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ζωή του, αλλά και στην ψυχολογία του», επισημαίνει ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Dr Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και Διευθυντής του Τμήματος Αναίμακτης-Μη Μεταγγιστικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Κλινική Περιστερίου.

Οι μεγάλες αρθρώσεις είναι τα σημεία του σώματος που υπόκεινται συχνότερα σε τραυματισμούς (π.χ. ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου), αλλά και προσβάλλεται από χρόνια νοσήματα (όπως η αρθρίτιδα).

Πιο συγκεκριμένα, καθώς ο άνθρωπος γερνά ο κίνδυνος εμφάνισης πόνου από διάφορες αιτίες στον ώμο αυξάνεται σημαντικά, και μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως πολύ έντονος. Τραυματισμοί στο σύμπλεγμα των μυών και τενόντων του στροφικού πετάλου, τενοντίτιδες, θυλακίτιδες, κατάγματα και αρθρίτιδες είναι οι πιο συχνές αιτίες. Αποτέλεσμα είναι η εμφάνιση λειτουργικής αδυναμίας και μειωμένης ποιότητας ζωής, αφού οι ασθενείς σταδιακά χάνουν το φυσιολογικό εύρος κίνησης του χεριού τους. Οι ίδιες αιτίες είναι και οι συνηθέστερες αιτίες πόνου στο ισχίο και στο γόνατο.

Σύμφωνα με τον Dr Τριανταφυλλόπουλο, η συντηρητική αντιμετώπιση του πόνου και της δυσλειτουργίας των αρθρώσεων περιλαμβάνει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, παυσίπονα και φυσικοθεραπείες. Εάν αυτά δεν είναι αποτελεσματικά στην ύφεση του πόνου, δοκιμάζονται ενδαρθρικές ενέσεις στεροειδών. Καμία από αυτές τις προσεγγίσεις δεν εγγυάται μόνιμη ή μακροπρόθεσμη απαλλαγή από τον πόνο. Αναλόγως της βλάβης, μπορούν να ανακουφίσουν τον ασθενή από τον πόνο λίγο ή πολύ.

Ο εθισμός στα παυσίπονα και ειδικά στα οπιοειδή μπορεί να έχει πολύ αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό, ενώ η κατάχρησή τους μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Οι ενδαρθρικές ενέσεις έχουν μόνο προσωρινή αναλγητική δράση, η διατήρηση της οποίας απαιτεί συχνές επαναλήψεις, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών, όπως η σηπτική αρθρίτιδα και επιτάχυνσης της καταστροφής του χόνδρου. Οι φυσικοθεραπείες δεν θεραπεύουν την αιτία του πόνου, αλλά ανακουφίζουν από τον πόνο και βελτιώνουν τη λειτουργικότητα μόνο προσωρινά. Στις περισσότερες περιπτώσεις οριστική θεραπεία προσφέρει μόνο η χειρουργική επέμβαση, στην οποία όμως δεν μπορούν να υποβληθούν όλοι οι ασθενείς, κυρίως λόγω άλλων χρόνιων νοσημάτων, όπως η οστεοπόρωση, ύπαρξης μόλυνσης ή ανικανότητα να ακολουθηθούν οι μετεγχειρητικές οδηγίες, κ.ά.

Η νευρόλυση δίνει την απάντηση

Για τους ανθρώπους που πονούν έντονα και δεν βρίσκουν ανακούφιση με τις συντηρητικές θεραπείες, δεν είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για χειρουργικές επεμβάσεις ή δεν μπορούν να υποβληθούν αμέσως σε εγχείρηση για προσωπικούς ή κοινωνικούς λόγους που επιβάλλουν την αναβολή του χειρουργείου για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει πια ένας ελάχιστα επεμβατικός τρόπος που τους επιτρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους χωρίς να πονάνε. Πρόκειται για την νευρόλυση με χρήση ραδιοσυχνοτήτων, η οποία, χωρίς οπιοειδή, προσφέρει μείωση του πόνου για έως και 1 χρόνο, βελτιωμένη φυσική λειτουργία και μεγαλύτερη ικανοποίηση στους ασθενείς απ’ ότι οι ενδαρθρικές ενέσεις στεροειδών, όπως έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες.

«Ο τρόπος με τον οποίο ο πόνος γίνεται αντιληπτός είναι μέσω της μετάδοσης των ηλεκτρικών σημάτων που στέλνουν τα αισθητήρια νεύρα της τραυματισμένης περιοχής στον εγκέφαλο. Η νευρόλυση ουσιαστικά καταστρέφει αυτά τα νεύρα, οπότε το σήμα δεν μεταφέρεται στον εγκέφαλο, κι έτσι ο ασθενής δεν νιώθει πόνο», μας εξηγεί ο Dr Τριανταφυλλόπουλος και καταλήγει: «Αν και δεν αντικαθιστά τη χειρουργική επέμβαση, η νευρόλυση με το πιο εξελιγμένο σύστημα, το COOLIEF*, είναι ένας ασφαλής και κυρίως γρήγορος τρόπος ανακούφισης από τον πόνο, δεδομένου ότι οι περισσότεροι ασθενείς νιώθουν πολύ καλά εντός 1-2 εβδομάδων. Σημειωτέον ότι για την πραγματοποίηση της νευρόλυσης δεν απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο, ούτε γενική αναισθησία, ούτε τομή. Έτσι, ο κίνδυνος επιπλοκών είναι αμελητέος και οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι τους μέσα σε λίγες ώρες, έτοιμοι να ενταχθούν πλήρως στη ζωή τους, χωρίς να έχουν την ανάγκη λήψης ισχυρών αναλγητικών».

Τελευταία τροποποίηση στις 03/02/2021 - 13:06
  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απόλυτα επιτυχής η αντιμετώπιση του συνδρόμου Dupuytren με ραδιοσυχνότητες
Απόλυτα επιτυχής η αντιμετώπιση του συνδρόμου Dupuytren με ραδιοσυχνότητες 03 Φεβρουαρίου 2021
H έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σώζει ζωές 03 Φεβρουαρίου 2021
H έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα σώζει ζωές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παχυσαρκία: Οι φαρμακευτικές θεραπείες που αλλάζουν τα δεδομένα
Health Talk
25/02/2026 - 19:41

Παχυσαρκία: Οι φαρμακευτικές θεραπείες που αλλάζουν τα δεδομένα

Τοκατλίδη: «Το ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενής δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»
Pharma Policy
21/02/2026 - 12:39

Τοκατλίδη: «Το ΙΦΕΤ εγγυάται ότι κανείς ασθενής δεν θα μείνει ακάλυπτος επειδή το φάρμακό του είναι σε έλλειψη»

Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα
Pharma News
20/02/2026 - 00:14

Νέο επιχειρηματικό σχήμα στο χονδρεμπόριο φαρμάκων στην Ελλάδα

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα χωρίς φάρμακα
Health Talk
18/02/2026 - 13:33

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα χωρίς φάρμακα

Ακτινοθεραπεία καθοδηγούμενη από PSMA PET/CT έπειτα από χειρουργική αφαίρεση προστάτη
Υγεία
18/02/2026 - 10:58

Ακτινοθεραπεία καθοδηγούμενη από PSMA PET/CT έπειτα από χειρουργική αφαίρεση προστάτη

Στο νοσοκομείο με πέτρα στη χολή ο Μαζωνάκης - Χειρουργείται το Σάββατο
Επικαιρότητα
12/02/2026 - 18:07

Στο νοσοκομείο με πέτρα στη χολή ο Μαζωνάκης - Χειρουργείται το Σάββατο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι χορτοφάγοι έχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο για πέντε είδη καρκίνων
Διατροφή
27/02/2026 - 09:30
Χρήσιμες συμβουλές για γερά οστά σε όλες τις ηλικίες
Health Talk
27/02/2026 - 08:23
Τα νέα βήματα για τα σπάνια νοσήματα στην Ελλάδα το 2026
Patient Talk
27/02/2026 - 08:22
Ζητούμενο η ίση πρόσβαση και η ολοκληρωμένη φροντίδα για τα άτομα με σπάνιες παθήσεις
Patient Talk
27/02/2026 - 03:39
Αντίδραση εργαζομένων σχετικά με τις δηλώσεις Βαρτζόπουλου για κλείσιμο των κέντρων πρόληψης το 2027
Ψυχική Υγεία
27/02/2026 - 00:09
ΗΠΑ: Το Instagram θα ενημερώνει τους γονείς αν το παιδί τους εμφανίζει τάσεις αυτοκτονίας
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 21:57
Πως μπορείτε να πάτε διακοπές στη Σουηδία με συνταγή γιατρού - Ο ρόλος της Marketing Greece
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 21:34
Τι είναι η συναισθηματική πείνα και πότε η διατροφή που λειτουργεί ως «καταφύγιο»
Ψυχική Υγεία
26/02/2026 - 21:09
Αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για «δημογραφική αλλαγή» σε Δυτική Όχθη και Γάζα
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:44
Μέγαρο Μουσικής ανοιχτό σε όλους: Το αναλυτικό πρόγραμμα προσβασιμότητας για το 2026
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 20:21
ΕΟΔΥ: Επτά νέοι θάνατοι από γρίπη και covid την τελευταία εβδομάδα – Αυξημένη η θετικότητα στον RSV
Υγεία
26/02/2026 - 19:53
Το εμβόλιο κατά του HPV προστατεύει από πολλούς καρκίνους - Η θέση της Ελλάδας στους στόχους του ΠΟΥ
Υγεία
26/02/2026 - 19:28
Κομισιόν: Στήριξη μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Plus στις νόμιμες και προσιτές αμβλώσεις
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 19:04
Διασωληνωμένος με μηνιγγίτιδα στο Τζάνειο 26χρονος από τον Πύργο
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 18:38
Η Κύπρος προωθεί ενισχυμένη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ για την αξιολόγηση φαρμακευτικών θεραπειών
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 18:33
Εικόνες και βίντεο από τη δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τις σπάνιες παθήσεις
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 18:11
Συνεργασία Angelini Pharma και Quiver Bioscience για καινοτόμες θεραπείες σχετικά με τις γενετικές επιληψίες
Pharma News
26/02/2026 - 17:39
Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με 12 τύπους καρκίνου σύμφωνα με νέα μελέτη
Υγεία
26/02/2026 - 17:14
Πρόγραμμα ΖΕΥΞΗ ΙΙ: Έμπνευση για τους μελλοντικούς επιστήμονες υγείας!
Patient Talk
26/02/2026 - 16:49
Οι τοποθετήσεις Γεωργιάδη στο άτυπο συμβούλιο Υπουργών Υγείας της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 16:32
Θεσσαλονίκη: Αυξημένες περιπολίες για την αντιμετώπιση του μπαράζ κλοπών στα φαρμακεία
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 16:11
«Κάνε την απλή κίνηση»: Ενημερωτική καμπάνια για την αξία του εμβολιασμού από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων
Υγεία
26/02/2026 - 15:47
Ελπίδα για έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου της χοληδόχου κύστης μέσω απλής εξέτασης αίματος
Υγεία
26/02/2026 - 15:30
Η λοίμωξη με Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου
Υγεία
26/02/2026 - 14:30
Θεμιστοκλέους: Απαντήσεις για Καρδίτσα, Ζάκυνθο και ενίσχυση του Νοσοκομείου Νίκαιας
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 14:00
Τα «παντοτινά χημικά» γερνούν γρηγορότερα τους άνδρες μέσης ηλικίας
Υγεία
26/02/2026 - 13:30
Χειμερία νάρκη: Ο μηχανισμός που προστατεύει τη μυική μάζα στις καφέ αρκούδες στο μικροσκόπιο
Υγεία
26/02/2026 - 12:30
Γεωργιάδης για περιστατικά σε Σκύρο και Ζάκυνθο: Συνεχίζεται η προσπάθεια για ένα αξιόπιστο ΕΣΥ
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 11:45
Αγαπηδάκη για τον έναν χρόνο του "Προλαμβάνω" για τα καρδιαγγειακά: 80.000 άνθρωποι...πρόλαβαν!
Πολιτική Υγείας
26/02/2026 - 11:30
Ανθρώπινα οστά σε κάδο απορριμμάτων κοντά στο νοσοκομείο Καρδίτσας
Επικαιρότητα
26/02/2026 - 10:56

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέο ενέσιμο φάρμακο κατά της παχυσαρκίας έδειξε απώλεια βάρους 19,7%
Pharma News
24/02/2026 - 12:00
Τέσσερα χρόνια πολέμου στην Ουκρανία: Ρεκόρ επιθέσεων σε δομές υγείας το 2025
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 13:45
Ένα ποτήρι γάλα μετά την άσκηση προστατεύει τα οστά των ηλικιωμένων
Διατροφή
24/02/2026 - 14:00
Γεωργιάδης: «Εχουν αποσταλεί 1.758.000 sms για την πρόληψη της νεφρικής δυσλειτουργίας»
Πολιτική Υγείας
24/02/2026 - 18:52
Καμπάνια «BehinD»: Πίσω από την ηπατίτιδα Β μπορεί να κρύβεται η D
Pharma News
24/02/2026 - 19:34
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo