ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τα ποσοστά εμφάνισης και θνητότητας άνω και κάτω των 50 ετών

Υγεία
PEXELS
Μείωση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ποσοστού θνητότητας παρατηρείται τα τελευταία χρόνια σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών, λόγω του προληπτικού ελέγχουν αλλά και των αλλαγών σε συνήθειες, όπως είναι η διακοπή καπνίσματος.
Τρίτη, 21/11/2023 - 14:53
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Αντίθετα, καταγράφεται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών και στα δύο φύλα, ενώ στα νεότερα άτομα εμφανίζεται πιο συχνά σε προχωρημένο στάδιο και συνήθως η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση.

Τα παραπάνω ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 43ο Πανελλήνιο Γαστρεντερολογικό Συνέδριο, ο γαστρεντερολόγος -διευθυντής της Γαστρεντερολογικής κλινικής του Θεαγενείου και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Δημήτριος Τζιλβές.

Όπως ανέφερε ο κ. Τζιλβές, η αύξηση του σωματικού βάρους, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος και η έλλειψη άσκησης είναι οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεαρότερες ηλικίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) κατά 5 μονάδες συνεπάγεται αύξηση κατά 20% του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε νέες ηλικίες. Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται κατά 69%, όταν ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση ξεπερνά τις 14 ώρες την εβδομάδα. Η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή του μικροβιώματος στο παχύ έντερο, γεγονός που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

«Ωστόσο, ο ισχυρότερος γνωστός παράγοντας κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό. Άτομα με συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου έχουν 2-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των συγγενών με καρκίνο και ειδικότερα όταν αυτός εμφανίστηκε σε ηλικία κάτω των 50 ετών, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος νόσησης» τόνισε ο κ. Τζιλβές.

Προληπτικός έλεγχος από τα 45 έτη

Ο προληπτικός έλεγχος, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, προτείνεται να αρχίζει από τα 45 έτη. Στις περιπτώσεις, όμως, που υπάρχει τουλάχιστον ένας συγγενής πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου ή δύο και περισσότεροι δεύτερου βαθμού συστήνεται η έναρξη να γίνεται στα 40 έτη. Ωστόσο, ο κ. Τζιλβές πρότεινε η πρώτη κολονοσκόπηση να γίνεται στην ηλικία των 50 ετών, όταν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου και εφόσον δεν υπάρχουν ευρήματα να επαναληφθεί μετά από μια 10ετία, ενώ σε περίπτωση που θα βρεθεί πολύποδας να επαναληφθεί μετά 5 χρόνια.

Μελέτη του Γαστρεντερολογικού Τμήματος του Θεαγενείου, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2020-2023 και βασίστηκε στα ευρήματα 492 κολονοσκοπήσεων, που έγιναν κατά την τελευταία τριετία σε ασυμπτωματικά άτομα, έδειξε στις ηλικίες 45-40 ετών ποσοστό ανίχνευσης πολυπόδων 11,8% ενώ στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών ποσοστό 37,3%. Το ποσοστό προχωρημένων αδενωμάτων, δηλαδή πολυπόδων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ήταν 2,6% στην ομάδα των νεότερων ατόμων και 11,1% στη ομάδα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας.

Νεότερα θεραπευτικά δεδομένα

Σύμφωνα με τον κ. Τζιλβέ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιμετωπίζεται με επιτυχία χάρη στην πρόληψη και τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους. Όταν εντοπιστεί, με κολονοσκόποηση, σε αρχικό στάδιο επιτυγχάνεται πλήρης ίαση με την αφαίρεση του πολύποδα ή του καρκίνου ενώ σε περίπτωση που εντοπιστεί σε μεταστατικό στάδιο, χάρη στις νέες θεραπείες μπορεί να επιτευχθεί ελεύθερη νόσου επιβίωση 4-5 χρόνων.

«Η θεραπεία πρώτης επιλογής είναι η χειρουργική με την αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου ή ακόμα και των πιθανών μεταστάσεων στο ήπαρ ή στους πνεύμονες, όταν ο αριθμός τους είναι περιορισμένος. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν νεότερα φάρμακα, τα οποία εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, αναστέλλοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του όγκου. Οι συνδυασμοί των φαρμακευτικών θεραπειών έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου» επισήμανε ο κ. Τζιλβές.

Παράλληλα αναφέρθηκε στην ανοσοθεραπεία που κινητοποιεί το ανοσολογικό σύστημα του ασθενή για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η ανοσοθεραπεία χορηγείται μετά τον προσδιορισμό συγκεκριμένων δεικτών, δηλαδή του μοριακού προφίλ του όγκου, δίνοντας την ευκαιρία εξατομικευμένης θεραπείας. Σε μελέτες ασθενών με καρκίνο ορθού στους οποίους χορηγήθηκε ανοσοθεραπεία, οι όγκοι θεραπεύτηκαν χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

«Νεότερη εξέλιξη στη θεραπεία του προχωρημένου τοπικά καρκίνου αποτελεί η χορήγηση χημειοθεραπείας πριν από τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν το 2023, η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιβίωση του ασθενή ελεύθερου νόσου» πρόσθεσε ο κ. Τζιλβές.

Τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου

Τα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, δηλαδή η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι κατά κύριο λόγο αυτοάνοσα νοσήματα, που είναι ήδη συχνά και αναμένεται να είναι ακόμη συχνότερα στο μέλλον, επισήμανε ο γαστρεντερολόγος - διευθυντής ΕΣΥ στο Θεαγένειο, Κωνσταντίνος Σουφλέρης. Παράλληλα ανέφερε ότι για την έγκαιρη διάγνωση των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου, οι γαστρεντερολόγοι έχουν στη διάθεσή τους διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η κολονοσκόπηση, η εντερογραφία, το εντερικό υπερηχογράφημα και ακόμη συγκεκριμένη εξέταση κοπράνων.

«Η ευχάριστη εξέλιξη των τελευταίων χρόνων είναι ότι έχουμε πολλές θεραπευτικές επιλογές που δεν είχαμε παλιότερα, οι οποίες έχουν πολύ καλή αποτελεσματικότητα. Αισιοδοξούμε ότι όλα αυτά, αν διαχυθεί η γνώση του πώς εφαρμόζονται, θα έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των ασθενών μας. Φανταστείτε ανθρώπους, οι οποίοι περιορίζουν την κοινωνική του δραστηριότητα και την επαγγελματική τους στη ζωή τους λόγω των νοσημάτων αυτών, που εκδηλώνονται με διάρροια κοιλιακό άλγος κόπωση πυρετό και συστηματική συμπτωματολογία. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να θέσουμε έγκαιρα τη διάγνωση και να αντιμετωπίσουμε το νόσημα όσο καλύτερα γίνεται ώστε οι άνθρωποι αυτοί να επιστρέψουν και αυτό που λέμε μία κανονική και φυσιολογική ζωή» πρόσθεσε ο κ. Σουφλέρης.

Δράσεις για το κοινό

Ενημερωτικές δράσεις για το κοινό θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Θεαγένειο «Αλέξανδρος Συμεωνίδης», από 23-26 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου, στον προαύλιο χώρο του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς και στην παραλία μπροστά απ' αυτό. Οι πολίτες θα μπορούν να ενημερωθούν για την πρόληψη της νόσου με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και την παρουσία εξειδικευμένων ιατρών. Παράλληλα, άνθρωποι που αντιμετώπισαν τη σοβαρή ασθένεια θα βρίσκονται στο χώρο αρωγοί της προσπάθειας ενημέρωσης.

«Στοχεύουμε να ενημερώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα διαχέοντας το μήνυμα της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Μέσα από ένα διαδραστικό ψηφιακό περιβάλλον, οι πολίτες θα ενημερωθούν παρεμβαίνοντας εικονικά και φροντίζοντας το «ψηφιακό σώμα» τους ώστε να νικήσουν στον αγώνα κατά του καρκίνου» σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Θεαγένειο, Καίτη Κοντοπούλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΚΑΡΚΙΝΟΣ
  • ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ
  • ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αναπτυξιακή αμνησία: Η σπάνια διαταραχή που κάνει τα παιδιά να ξεχνούν
Αναπτυξιακή αμνησία: Η σπάνια διαταραχή που κάνει τα παιδιά να ξεχνούν 21 Νοεμβρίου 2023
Η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ζήτημα απόλυτης ισορροπίας 21 Νοεμβρίου 2023
Η υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι ζήτημα απόλυτης ισορροπίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέρα από τον πόνο: Τι δείχνουν οι έρευνες για την ιβουπροφαίνη και τον ρόλο της στην πρόληψη του καρκίνου
Υγεία
21/01/2026 - 15:00

Πέρα από τον πόνο: Τι δείχνουν οι έρευνες για την ιβουπροφαίνη και τον ρόλο της στην πρόληψη του καρκίνου

Η ανησυχητική αύξηση των γαστρεντερικών καρκίνων πρώιμης έναρξης: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα
Υγεία
20/01/2026 - 12:00

Η ανησυχητική αύξηση των γαστρεντερικών καρκίνων πρώιμης έναρξης: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Επιτέλους καλά νέα! 7 στους 10 καρκινοπαθείς επιβιώνουν για πάνω από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση
Υγεία
14/01/2026 - 14:00

Επιτέλους καλά νέα! 7 στους 10 καρκινοπαθείς επιβιώνουν για πάνω από 5 χρόνια μετά τη διάγνωση

Τα συντηρητικά των τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνων και διαβήτη τύπου 2
Διατροφή
08/01/2026 - 16:00

Τα συντηρητικά των τροφίμων αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνων και διαβήτη τύπου 2

Επτά υγιεινές συνήθειες για μακροζωία μετά τον καρκίνο
Υγεία
05/01/2026 - 17:03

Επτά υγιεινές συνήθειες για μακροζωία μετά τον καρκίνο

Μια έντονη προπόνηση 10 λεπτών μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου
Υγεία
02/01/2026 - 11:00

Μια έντονη προπόνηση 10 λεπτών μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του εντέρου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και μεταβολικού συνδρόμου
Υγεία
23/01/2026 - 17:15
Έρευνα δείχνει σύνδεση του καπνίσματος με την κατάθλιψη
Υγεία
23/01/2026 - 16:00
Ένας σύντομος μεσημεριανός ύπνος «ξεκουράζει» τον εγκέφαλο και ενισχύει τη μάθηση
Υγεία
23/01/2026 - 15:00
Το χοιρινό… κάνει καλό στην υγεία; Νέα μελέτη δείχνει οφέλη για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής
Διατροφή
23/01/2026 - 14:00
Επούλωση τραυμάτων χωρίς ουλές; Το πρόσωπο αποκαλύπτει το μηχανισμό
Υγεία
23/01/2026 - 13:00
Γεωργιάδης: «Αύξηση 67% σε σχέση με το 2019 – 30.000 νέοι δωρητές οργάνων σε έναν χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/01/2026 - 12:17
Τελικά η διακοπή των ενέσεων απώλειας βάρους δεν οδηγεί απαραίτητα σε επαναπρόσληψή του
Pharma News
23/01/2026 - 12:00
Γρίπη: Δύο παιδιά, 6 και 3 ετών στη ΜΕΘ του "Αγία Σοφία" - Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ
Υγεία
23/01/2026 - 11:22
Συναγερμός στην Ινδία με συρροή κρουσμάτων ιού που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο
Υγεία
23/01/2026 - 11:00
Οστεοαρθρίτιδα: Νέο φάρμακο υπόσχεται αναγέννηση χόνδρου και αποκατάσταση των αρθρώσεων
Υγεία
23/01/2026 - 10:00
Burnout: Οδηγός αποκατάστασης
Ψυχική Υγεία
23/01/2026 - 09:00
Τι πρέπει να γνωρίζετε για την οστεοαρθρίτιδα ισχίου και γόνατος
Health Talk
22/01/2026 - 20:38
ΕΟΔΥ: Μειωμένη η θετικότητα σε γρίπη και Covid-19 και έκκληση για εμβολιασμό
Υγεία
22/01/2026 - 19:14
O ΕΕΣ βρέθηκε άμεσα στην πρώτη γραμμή στις περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από πλημμύρες
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 18:47
Ημερίδα για τη φροντίδα των ογκολογικών ασθενών και τη δύναμη της τέχνης στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Patient Talk
22/01/2026 - 18:22
Επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. σε Μιχαηλίδου: «Προβλήματα με την Κάρτα Αναπηρίας ζητούν άμεσες ενέργειες και λύσεις»
Patient Talk
22/01/2026 - 17:57
Το 20% των καρδιαγγειακών θανάτων συνδέεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες
Υγεία
22/01/2026 - 17:34
Μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία στο Μεσολόγγι στις 28 Ιανουαρίου
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 17:16
Εγκρίθηκε η επαναπροκήρυξη 95 θέσεων ιατρών Ε.Σ.Υ. - Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις!
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:51
Θεμιστοκλέους: «Το 2026 θα ενισχύσουμε το ΕΣΥ με επιπλέον 8.000 προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 16:34
Ο Matt Damon υποστηρίζει ότι αδυνάτισε χωρίς γλουτένη – Τι ισχύει πραγματικά;
Διατροφή
22/01/2026 - 16:17
Ανάρτηση Σκέρτσου για τις μεταμοσχεύσεις: «Ορόσημο το 2025 στην ιστορία της δωρεάς οργάνων»
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 15:53
Νέοι κανόνες της ΕΕ για απορρυπαντικά πιο φιλικά στην υγεία και το περιβάλλον
Επικαιρότητα
22/01/2026 - 15:27
Η εξέταση που μπορεί να προβλέψει τυχόν σεξουαλικές παρενέργειες από τη λήψη αντικαταθλιπτικών
Υγεία
22/01/2026 - 15:00
Το νερό και τα μάτια σας! Γιατί η ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την όραση σας
Υγεία
22/01/2026 - 14:00
Φάρμακα που ενεργοποιούνται με φως: Μια νέα, ασφαλέστερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης
Υγεία
22/01/2026 - 13:00
Νοσοκομείο Νάξου για καταγγελίες: Πραγματοποιούμε πια χειρουργικές επεμβάσεις μεσαίας και μεγάλης βαρύτητας
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:37
Και επισήμως εκτός ΠΟΥ οι ΗΠΑ - Οικονομικό πλήγμα για τον Οργανισμό
Πολιτική Υγείας
22/01/2026 - 12:05
"Πυρά" Μπουρλά εναντίον της αντιεπιστημονικής στάσης του αμερικανικού Υπουργείου Υγείας έναντι των εμβολίων
Pharma Policy
22/01/2026 - 12:00
Νέα ανακάλυψη εξηγεί γιατί οι νεφροπαθείς κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακή ανεπάρκεια
Υγεία
22/01/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί η ζυγαριά θα σάς ευγνωμονεί αν βάζετε ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά στο ψυγείο
Διατροφή
21/01/2026 - 14:00
Γιατί δεν χρειάζεστε «αποτοξίνωση» τον Ιανουάριο – Πότε μπορεί να κάνει κακό
Διατροφή
21/01/2026 - 11:00
ΦΣΘ: Καθυστέρηση 7 μηνών για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στα φαρμακεία της γειτονιάς
Πολιτική Υγείας
21/01/2026 - 12:00
Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του δέρματος παρουσιάζει διαρκή οφέλη σε βάθος πενταετίας
Pharma News
21/01/2026 - 13:00
Ασημένια διάκριση από τoν EcoVadis στην GEP για τις επιδόσεις της στη βιωσιμότητα
Υπηρεσίες Υγείας
21/01/2026 - 17:24
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo