ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο και το χειμώνα προβλέπουν οι ειδικοί

Υγεία
Νέο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο και το χειμώνα προβλέπουν οι ειδικοί
Οι νέες παραλλαγές της Όμικρον που διαφέρουν από την ανοσιακή άμυνα και οι πολίτες που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, αποτελούν κίνδυνο για αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.
Τρίτη, 04/10/2022 - 11:32
— Photo: PEXELS
News4Health Team News4Health Team

Οι αναδυόμενες νέες υποπαραλλαγές του κορωνοϊού και η φθίνουσα ανοσία του πληθυσμού είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση των λοιμώξεων Covid -19 στο βόρειο ημισφαίριο -όπου βρίσκεται και η Ελλάδα- την ίδια στιγμή που επιστρέφει και η γρίπη. Αυτό προβλέπουν αρκετοί επιστήμονες, βρίσκοντας πλέον αυξανόμενες ενδείξεις ότι το βόρειο ημισφαίριο έχει εισέλθει σε τροχιά έξαρσης της Covid-19 για αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Τα νέα στελέχη της παραλλαγής Όμικρον που διαφεύγουν με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την ανοσιακή άμυνα (εμβολιαστική ή φυσική μετά από λοίμωξη), οι αλλαγές στις συμπεριφορές πολλών ανθρώπων (που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας) και η ολοένα μεγαλύτερη εξασθένηση των αντισωμάτων στον πληθυσμό καθώς περνάει. ο χρόνος, συνδυάζονται, με αποτέλεσμα πολλές χώρες, όπως εκτιμάται, να βρεθούν και πάλι σύντομα ενώπιον μεγάλου αριθμού κρουσμάτων- και πιθανώς νοσηλειών- Covid-19.

Όμως, η νέα γενιά των επικαιροποιημένων εμβολίων που στοχεύουν ειδικά την Όμικρον ελπίζει ότι θα βάλει ανάχωμα στο νέο επερχόμενο κύμα, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό «Nature» που διερεύνησε τις μελλοντικές εξελίξεις. Ωστόσο, η πραγματοποίηση αυτών των νέων εμβολίων Covid-19 γίνεται με σχετικά αργό ρυθμό, ενώ παράλληλα η Όμικρον δεν σταματά να εξελίσσεται και να «γεννάει» νέες υποπαραλλαγές, που έχουν αρχίσει να εντοπίζονται διεθνώς και οι οποίες μπορούν να πυροδοτηθούν ένα νέο κύμα τους επόμενους. μήνες. Ήδη καταγράφεται αύξηση νοσηλειών σε ευρωπαϊκές χώρες.

Προς το παρόν, πάντως, εκτιμάται -σύμφωνα με τον εξελικτικό βιολόγο Τομ Βενσελέερ του βελγικού Καθολικού του Πανεπιστημίου Λουβέν- ότι η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων δεν οφείλεται τόσο σε αυτά τα νέα στελέχη του κορονοϊού, όσο αφενός στην φθίνουσα ανοσία, η οποία παρέχει βραχύχρονη μόνο προστασία έναντι της πιθανότητας λοίμωξης, αφετέρου στον αυξημένο πια συγχρωτισμό των ανθρώπων χωρίς μάσκες και τήρηση αποστάσεων, σε βαθμό που πλησιάζει τα προπανδημικά επίπεδα.

Τα προηγούμενα κύματα που προκλήθηκαν από υποπαραλλαγές της Όμικρον (ΒΑ.2, ΒΑ.4, ΒΑ.5) υποχωρούν, αλλά εξελικτικοί «απόγονοι» αυτών των υποπαραλλαγών κερδίζουν πια έδαφος, με νέες μεταλλάξεις που τις βοηθούν να εξαπλωθούν. Σύμφωνα με τον ιολόγο Τομ Πίκοκ του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου, καταγράφεται μία άνευ προηγουμένου ποικιλία νέων υποπαραλλαγών από διαφορετικά παρακλάδια του «δέντου» της Όμικρον. Ορισμένες έχουν τραβήξει ιδιαίτερα την προσοχή, όπως η BQ.1 (προέρχεται από τη ΒΑ.5 με πρόσθετες αλλαγές- κλειδί) που έχει εμφανίσει ταχεία άνοδο, η ΒΑ.2.75 και η συγγενική ΒΑ.2.75.2 (που τείνουν να κυριαρχήσουν στην Ινδία ) και η ΒΑ.2.3.20 (που αναπτύσσεται γρήγορα στη Σιγκαπούρη και έχει, επίσης, εμφανιστεί σε Δανία και Αυστραλία).

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι τουλάχιστον μία από αυτές τις παραλλαγές ή ένας νέος συνδυασμός τους θα οδηγήσει σε ένα κύμα λοιμώξεων, αν και τελικά δεν είναι τόσο σημαντικό ποια από αυτές θα φέρει το επόμενο κύμα, καθώς όλες συμπεριφέρονται παρόμοια», δήλωσε ο Βενσελέερς.

Όλες οι νέες υποπαραλλαγές φέρουν πολλαπλές αλλαγές (μεταλλάξεις) στην πρωτεΐνη-ακίδα με την οποία ο κορονοϊός διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και τα μολύνει, κάτι που εξηγεί γιατί παρατηρείται συχνά πιο συχνά το φαινόμενο να μολύνονται εμβολιασμένοι, ιδίως αν έχει περάσει καιρός από τότε που έκανε την τελευταία δόση. Κινεζική μελέτη, με επικεφαλής τον ανοσολόγο Γιουνλόνγκ Ρίτσαρντ Κάο του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, βρήκε ότι η BQ1.1. (μέλος της οικογένειας της BQ.1 με μία έξτρα μετάλλαξη) και η ΒΑ.2.75.2 είναι αυτές με τη μεγαλύτερη ικανότητα να διαφεύγουν από τα εξουδετερωτικά αντισώματα. «Ο βαθμός ανοσιακής διαφυγής είναι εντυπωσιακός αυτήν τη στιγμή, τρελός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ Κάο.

Ειδικοί, όπως ο Βενσελέερς, εκτιμούν αρχικά ότι το φθινοπωρινό-χειμερινό κύμα (ή κύματα) θα είναι παρόμοιο σε μέγεθος -τουλάχιστον όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων- με την έξαρση που προκάλεσε η ΒΑ.5. Πιο δύσκολο να προβλεφθεί είναι πώς θα εξελιχθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ελπίζεται ότι οι νοσηλείες θα παραμείνουν σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους προηγούμενους χειμώνες, αλλά πόσο χαμηλότερα είναι άγνωστο.

«Παρ' όλο που πρόκειται για ένα τελείως διαφορετικό παιγνίδι σε σχέση με το 2020 και το 2021, μία νέα έξαρση πιθανώς θα σχετιζόταν με την αύξηση στους θανάτους και στις νοσηλείες», εκτίμησε ο λοιμωξιολόγος-επιδημιολόγος Τζάστιν Λέσλερ του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα. Ο ίδιος θεωρεί πιθανή μία ισχυρή επανεμφάνιση της γρίπης μετά από τη σχεδόν εξαφάνιση της τους δύο προηγούμενους χειμώνες, κάτι που πυροδοτεί φόβους για μία διπλή επιδημία Covid-19 και γρίπης. Εάν, όντως, αυτό συμβεί, τότε θα «πιεστούν» τα νοσοκομεία και γενικότερα τα συστήματα υγείας.

Οι ενισχυμένες δόσεις με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον θεωρείται πιθανό να παρέχουν κάποια προστασία έναντι της λοίμωξης με τις νέες υποπαραλλαγές, αλλά όχι για πολύ καιρό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Κατά τον Κάο, πιθανώς θα χρειαστούν δύο δόσεις αυτών των επικαιροποιημένων εμβολίων για να αναπτυχθούν ψηλά επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων, ειδικά κατά της Όμικρον.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Τζένιφερ Νούτσο του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άιλαντ, ευτυχώς, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι τα εμβόλια Covid-19 -παλαιά και νέα- παραμένουν άκρως αποτελεσματικά για την αποτροπή του κινδύνου βαριάς νόσης. Γι' αυτό, όπως επισημαίνει, τα φθινοπωρινά-χειμερινά εμβολιαστικά προγράμματα των χωρών με τις ενισχυτικές/αναμνηστικές δόσεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε όσους ανθρώπους αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από τον κορονοϊό, όπως ηλικιωμένους και άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις 04/10/2022 - 12:47
  • ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ
  • ΚΥΜΑ
  • ΧΕΙΜΩΝΑΣ
  • ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
  • ΕΙΔΙΚΟΙ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιμήκυνση πέους: Μπορεί να επιτευχθεί χωρίς χειρουργείο με 2 τρόπους
Επιμήκυνση πέους: Μπορεί να επιτευχθεί χωρίς χειρουργείο με 2 τρόπους 04 Οκτωβρίου 2022
Αρτηριακή υπέρταση: Βήμα-βήμα πως να μετρήσετε σωστά την πίεση στο σπίτι 08 Οκτωβρίου 2022
Αρτηριακή υπέρταση: Βήμα-βήμα πως να μετρήσετε σωστά την πίεση στο σπίτι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένας νεκρός από γρίπη και τρεις στη ΜΕΘ - Αυξημένες και οι εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία
Υγεία
15/10/2026 - 19:21

Ένας νεκρός από γρίπη και τρεις στη ΜΕΘ - Αυξημένες και οι εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία

Θεραπείες προσώπου: Το φθινοπωρινό «μενού» της ανανέωσης
Ομορφιά
13/10/2026 - 15:00

Θεραπείες προσώπου: Το φθινοπωρινό «μενού» της ανανέωσης

Πρόληψη και αντιμετώπιση των εποχικών λοιμώξεων - Πως θα αποφύγουμε την υποτροπή
Health Talk
08/10/2026 - 15:57

Πρόληψη και αντιμετώπιση των εποχικών λοιμώξεων - Πως θα αποφύγουμε την υποτροπή

ΠΟΥ: Να ενισχυθεί η επιτήρηση για γρίπη, COVID-19 και RSV ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο
Πολιτική Υγείας
08/10/2026 - 17:56

ΠΟΥ: Να ενισχυθεί η επιτήρηση για γρίπη, COVID-19 και RSV ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο

Κορoνοϊός: Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών στη Βρετανία – Στο επίκεντρο η νέα παραλλαγή XFG
Υγεία
07/10/2026 - 12:00

Κορoνοϊός: Εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών στη Βρετανία – Στο επίκεντρο η νέα παραλλαγή XFG

Γιατί το Φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για το ετήσιο check-up
Health Talk
29/09/2026 - 08:34

Γιατί το Φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για το ετήσιο check-up

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιατί η οσφυαλγία είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και ποια σημάδια δεν πρέπει να αγνοούμε
Health Talk
16/10/2026 - 18:00
Γιατί το δέρμα των γυναικών επουλώνεται ταχύτερα; Ο ρόλος των ορμονών και των βλαστικών κυττάρων
Υγεία
16/10/2026 - 16:00
Νέο ΦΕΚ για τους βιοδείκτες: Τι αλλάζει και τι εκκρεμεί
Pharma Policy
16/10/2026 - 16:00
9ο Health IT Conference: Από τα Δεδομένα στην Απόφαση – Υλοποιώντας το Μέλλον της Υγείας
Επικαιρότητα
16/10/2026 - 15:40
Νικοτίνη στην εγκυμοσύνη: Μελέτη αποκαλύπτει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα
Υγεία
16/10/2026 - 15:00
Κρεατίνη: Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τις επιπτώσεις της εντερικής φλεγμονής;
Υγεία
16/10/2026 - 14:00
H AstraZeneca έκλεισε deal 40 εκατ. δολαρίων με την insitro για φάρμακα μέσω ΑΙ
Pharma News
16/10/2026 - 13:00
Καφέ λίπος: Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, υπέρτασης, κατάθλιψης και άγχους
Υγεία
16/10/2026 - 12:01
Η ατμοσφαιρική ρύπανση στις επαγγελματικές κουζίνες απειλεί εργαζομένους και πελάτες
Υγεία
16/10/2026 - 11:00
Έρευνα συνδέει την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με ενδείξεις εγκεφαλικής βλάβης
Διατροφή
16/10/2026 - 10:41
Έμπολα: Εξαπλώνεται σε όγδοη επαρχία του Κονγκό η επιδημία – Πάνω από 4.000 νεκροί
Επικαιρότητα
16/10/2026 - 10:00
97 αεροδιακομιδές ασθενών με τη στήριξη των τεσσάρων τραπεζών στο ΕΚΑΒ
Υγεία
16/10/2026 - 09:58
EMA: Θετική γνωμοδότηση για φάρμακο κατά του μεταστατικού καρκίνου του παγκρέατος
Pharma Policy
16/10/2026 - 08:57
Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησίας: Η επιστήμη που προστατεύει τη ζωή
Health Talk
16/10/2026 - 08:08
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Κανένα παιδί δεν πρέπει να πέφτει για ύπνο νηστικό
Επικαιρότητα
16/10/2026 - 07:24
Κονδύλια 680 εκατ. ευρώ από την Κομισιόν για το πρόγραμμα εργασίας EU4Health - Οι πέντε προτεραιότητες της ΕΕ
Πολιτική Υγείας
16/10/2026 - 03:47
Pink Reminder: ΥΓΕΙΑ και ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR σε κοινή πρωτοβουλία για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
16/10/2026 - 00:08
Παρατείνονται τα προληπτικά μέτρα για την ευλογιά των αιγοπροβάτων στην Κρήτη έως και τις 29 Οκτωβρίου
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 23:22
Εξηγήσεις από την 3η ΥΠΕ για τις καταγγελίες περί μετακινήσεων καρδιολόγων
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 22:47
Νέα Διοικητικό Συμβούλιο στην ΕΠΕ – Πρόεδρος ο Πέτρος Μπακάκος
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 22:09
Άμεση διενέργεια καθαρών εκλογών στον ΠΙΣ ζητά ο πρόεδρος του δημοκρατικά εκλεγμένου ΔΣ
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 21:34
ΠΟΝ: Η Ελένη Σαμιωτάκη στην Εκτελεστική Επιτροπή της EKPF για τετραετή θητεία
Patient Talk
15/10/2026 - 21:11
Επιστολή ΙΣΑ σε Γεωργιάδη για τα μονοπώλια στην ιδιωτική υγεία - Οι κίνδυνοι για ιατρούς και ασθενείς
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 20:44
Παραμένει στο νοσοκομείο ο πάπας Λέων - Επιστρέφει σε κανονική λειτουργία ο χειρουργημένος πνεύμονας
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 20:08
Σε Μέτσοβο και Ιωάννινα ο Γεωργιάδης - Προανήγγειλε προσλήψεις και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στα ΚΑΠΗ
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 19:54
Ένας νεκρός από γρίπη και τρεις στη ΜΕΘ - Αυξημένες και οι εισαγωγές κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία
Υγεία
15/10/2026 - 19:21
Νέα έκρηξη στη Motor Oil - Δύο οι τραυματίες, ο ένας με εγκαύματα στο πρόσωπο
Επικαιρότητα
15/10/2026 - 18:58
Εγκαινιάστηκε το νέο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων του Κιλκίς από την Δόμνα Μιχαηλίδου
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 18:42
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, Ιστών και Κυττάρων: Πράσινο φως στη ζωή
Υγεία
15/10/2026 - 18:18
Θεμιστοκλέους: «Τα νοσοκομεία ενισχύονται με νέα τμήματα, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και προσωπικό»
Πολιτική Υγείας
15/10/2026 - 17:54

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρύδια: Πόσα γραμμάρια την ημέρα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής
Διατροφή
14/10/2026 - 14:30
ΠΙΣ: Τον Ιανουάριο οι εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 15:05
Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή νέας ογκολογικής μονάδας στο νοσοκομείο της Τρίπολης
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 16:23
Γεωργιάδης: Οι παρεμβάσεις στο ΕΣΥ και τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για την υγεία
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 17:08
Πουλής: «Προτεραιότητα η πρόληψη και η διαφάνεια στην Υγεία»
Πολιτική Υγείας
14/10/2026 - 19:16
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo