ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

7+1 οδηγίες για τα τεστ κορονοϊού: Πότε και πώς χρησιμοποιούμε σωστά τα εργαλεία αυτά

Υγεία
7+1 οδηγίες για τα τεστ κορονοϊού: Πότε και πώς χρησιμοποιούμε σωστά τα εργαλεία αυτά
Τα τεστ κορoνοϊού είναι σημαντικά εργαλεία που μας βοηθούν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid -19. Τα κρούσματα φαίνεται να έχουν πάρει την ανιούσα για αυτό και δημοσιεύμουμε μια λίστα με συχνές ερωτήσεις που κάνουμε στον εαυτό μας τα τελευταία δύο χρόνια που μπήκε στη ζωή μας η νόσος για να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο εύκολη.
Τρίτη, 12/07/2022 - 16:20
— Photo: pixabay
Αγγελική Μαξούρη Αγγελική Μαξούρη

Σχεδόν δυο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, μεγάλο μέρος του πληθυσμού ακόμα έχει αμφιβολίες για τα τεστ, δίχως να γνωρίζει αν κάποιο είναι καλύτερο από το άλλο και πρέπει να προτιμηθεί. Οι New York Times δημοσιοποίησαν τον Δεκέμβριο έναν αναλυτικό οδηγό για κάθε τύπο τεστ για τον κορονοϊό που βοηθά άπαντες να κατανοήσουν τι χρειάζεται προσοχή.

Ακολουθούν οι 8 βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τα τεστ κορονοϊoύ και τι αλλάζει με τη μετάλλαξη Όμικρον:

1.Είναι κάποιο τεστ καλύτερο από το άλλο;

Τα τεστ για τους ιούς κατηγοριοποιούνται ανάλογα με αυτό που αναζητούν: Τα μοριακά τεστ ψάχνουν γενετικό υλικό του ιού και τα τεστ αντιγόνου (όπως τα rapid και τα self test) ψάχνουν για πρωτεΐνες του ιού. Το να συγκρίνει κάποιος τα τεστ αντιγόνου με τα εργαστηριακά (μοριακά) είναι σα να συγκρίνεις τις ακτίνες Χ (ακτινογραφία) με μια μαγνητική τομογραφία. Και τα δυο τεστ είναι αξιόπιστα, εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς και είναι χρήσιμα σε διαφορετικά χρονικά σημεία. Το πλεονέκτημα μιας ακτινογραφίας είναι ότι είναι φτηνή, γρήγορη και αρκετά καλή στο να εντοπίζει εμφανή προβλήματα. Η μαγνητική διαρκεί περισσότερο, κοστίζει πιο πολύ, όμως δίνει μια πιο ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει μέσα στο σώμα.

Τα rapid tests, είτε γίνονται στο σπίτι είτε σε κάποιο εργαστήριο, πραγματοποιούνται γρήγορα, είναι φτηνά και αρκετά αξιόπιστα στο να βρίσκουν άμεσα αν διασπείρετε τον ιό. Το μοριακό (PCR) τεστ είναι πιο ευαίσθητο και θα αναγνωρίσει μια μόλυνση συντομότερα. Όμως παίρνει περισσότερο χρόνο για να πάρεις το αποτέλεσμα. Και τα δυο τεστ είναι χρήσιμα, όμως με ένα υπερ-μεταδοτικό στέλεχος όπως το Όμικρον, το rapid test μπορεί να βοηθήσει ώστε να απομονωθεί κάποιος νωρίτερα, «σώζοντας» άλλους από τη μόλυνση.

2.Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για rapid (self) τεστ;

Τα self test μπορούν να δείξουν αν κάποιος έχει μολυνθεί με κορονοϊό τη δεδομένη στιγμή. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνονται όσο πιο κοντά -εν προκειμένω- στο γιορτινό τραπέζι, ή γενικά στη συνάντηση με συγγενείς και φίλους, το καλύτερο μιά ή δύο ώρες πριν, λέει ο δ Ασίς Τζα, πρύτανης του Brown University στους New York Times.

Από την πλευρά του, ο δρ Μάικλ Μίνα, επιδημιολόγος, λέει ότι το καλύτερο είναι τα self test να γίνονται 15 λεπτά πριν τη συνάντηση, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνουν στο αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τους NYT, αν υπάρχει η δυνατότητα είναι καλό να γίνονται περισσότερα τεστ. «Δυο τεστ σε διάστημα κάποιων ημερών είναι καλύτερα από ένα» τονίζουν χαρακτηριστικά.

3.Τι να κάνω αν δεν βρίσκω τεστ πριν από μια εκδήλωση/ πάρτι

Το πιο σημαντικό μέτρο για να πάμε σε ένα πάρτι είναι να είναι όλοι να έχουν κάνει το εμβόλιο και την ενισχυτική δόση. Όμως αφού και εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν την Όμικρον, το rapid/self test λίγες ώρες πριν τη συγκέντρωση προσθέτει ένα ακόμα πλέγμα προστασίας.

Σύμφωνα με τη Μάρα Ασπινάλ, ειδικό στη βιοτεχνολογία, αν δεν μπορεί να βρει κάποιος rapid test (self) σε φαρμακείο, θα πρέπει να κάνει ένα εργαστηριακό τεστ όσο πιο κοντά γίνεται στο event. «Κάθε τεστ είναι καλύτερο από το κανένα τεστ» εξηγεί. Ταυτόχρονα θα πρέπει να περιοριστούν άλλες δραστηριότητες πριν την εκδήλωση, ώστε να μη μολυνθείτε στο ενδιάμεσο.

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Βάχτερ, πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, εάν δεν μπορείτε να κάνετε τεστ, θα πρέπει να αποφασίσετε πόσο ρίσκο είστε διατεθειμένοι να πάρετε για τους ανθρώπους που θα συναντήσετε. «Αν βρισκόμουν σε ένα χώρο, όπου όλοι είχαν κάνει και την τρίτη δόση και ήταν χαμηλού κινδύνου, τότε θα μπορούσα να πάω και δίχως να κάνω τεστ. Αν υπήρχαν άτομα μεγάλης ηλικίας ή με υποκείμενα νοσήματα, τότε δεν θα πήγαινα στο πάρτι», σχολιάζει ο δρ Βάχτερ. Παρόλα αυτά, τώρα που είναι καλοκαίρι τα πάρτι σε εξωτερικούς χώρες είναι μια καλύτερη λύση σε σύγκριση με τον χειμώνα να σημειώσουμε και εμείς.

4.Ποια είναι η καλύτερη στιγμή να κάνω τεστ αν έρθω σε επαφή με κρούσμα;

Η μετάλλαξη Όμικρον κινείται γρήγορα και ειδικοί πλέον συνιστούν να γίνονται πιο σύντομα τα τεστ, συγκριτικά με προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού. Η οδηγία του CDC λέει ότι οι εμβολιασμένοι δεν πρέπει να μπουν σε καραντίνα και να απομονωθούν αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα και πως θα πρέπει να κάνουν τεστ πέντε ημέρες αργότερα. Ειδικοί προειδοποιούν ότι με την Όμικρον αυτό αποτελεί σημαντική… καθυστέρηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη στιγμή για τεστ είναι 2, 3 ή 4 μέρες μετά την έκθεση στον ιό. Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τους NYT, καλούν τους πολίτες να μην κάνουν τεστ αμέσως μετά την επαφή με κρούσμα.

5.Σε ποια περίπτωση κάνω ξανά τεστ αν το πρώτο ήταν αρνητικό;

Αν το πρώτο τεστ ήταν αρνητικό, παρότι είχατε σίγουρα επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, θα πρέπει να κάνετε ξανά τεστ δυο ή τρεις ημέρες μετά, λαμβάνοντας μέτρα στο μεσοδιάστημα.

6. Έχω συμπτώματα, όμως το rapid test είναι αρνητικό. «Καθάρισα»;

Οχι. Αν έχετε συμπτώματα κορονοϊόύ και ειδικά αν ζείτε σε περιοχή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, θα πρέπει να θεωρήσετε τον εαυτό σας θετικό στον κορωνοϊό, τουλάχιστον μέχρι να έχετε δύο αρνητικά τεστ μέσα στις επόμενες ημέρες.

Τα πρώτα συμπτώματα σε ένα άτομο πλήρως εμβολιασμένο μπορεί να σημαίνουν ότι ο οργανισμός του καταπολεμά τον κορωνοϊό και είναι πιθανό το ιικό φορτίο να μην είναι αρκετά υψηλό για να βγει θετικό το rapid ή το self τεστ. Αν συνεχίζετε να έχετε συμπτώματα και το self test βγαίνει αρνητικό, καλό θα ήταν να κάνετε ένα PCR, το οποίο εντοπίζει νωρίτερα τον κορονοϊό. Αν και αυτό βγει αρνητικό, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε κορονοϊό. Για να γίνει ακόμη πιο ξεκάθαρη η εικόνα, καλό θα ήταν μαζί με το PCR του κορονοϊόύ, να ζητήσετε ακόμη δύο αναλύσεις, μία για τη γρίπη και μία για τον αναπνευστικό συγκυριακό ιό (RSV). Σε κάθε περίπτωση, αν έχει κάποιος συμπτώματα, θα πρέπει να παραμείνει στο σπίτι, ακόμη και αν έχει αρνητικό τεστ, διότι πολύ απλά βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας. Κάτι, βέβαια, που δεν προβλέπουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τους εμβολιασμένους, ωστόσο η ατομική ευθύνη και η αυτοπροστασία σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο σημαντική.

7.Αν βγει θετικό το self test, θα πρέπει να κάνω και PCR;

Αν το rapid / self test βγει θετικό, τότε κατά πάσα πιθανότητα είστε θετικός. Τα ψευδώς θετικά τεστ δεν είναι κάτι σύνηθες, όμως μπορεί να συμβεί. Eνδεχομένως να χρειαστεί η επιβεβαίωση από εργαστήριο με PCR για αυτό καλό είναι να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

8.Τα αποτελέσματα του PCR είναι διαφορετικά από του self test, ποιο είναι το σωστό;

Είναι πιθανό να βγείτε αρνητικός σε ένα rapid και θετικός σε ένα μοριακό. Και τα δύο αποτελέσματα μπορεί να είναι σωστά, ακόμη και αν είναι αντίθετα. Ο λόγος είναι ότι τα τεστ αναζητούν άλλα πράγματα. Ένα αρνητικό rapid τεστ μπορεί να δείχνει ότι δεν μεταδίδετε τον ιό τη δεδομένη στιγμή. Ένα PCR μπορεί να φανερώσει ότι έχετε μολυνθεί με κορονοϊό. Το μοριακό είναι πιθανό να σας δείξει θετικό ακόμα και όταν δεν μεταδίδετε -ακόμα- τον ιό, καθώς είναι πιο ευαίσθητο.

Τέλος, εμείς να σημειώσουμε σαν news4health.gr ότι πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας σε κάθε περίπτωση για να είστε όσον το δυνατόν περισσότερο ενημερωμένοι.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/07/2022 - 16:27
  • ΤΕΣΤ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ
  • SELF TEST
  • RAPID TEST
  • PCR
  • ΜΟΡΙΑΚΟ ΤΕΣΤ
  • ΤΕΣΤ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πιο ευτυχισμένα τα παιδιά που επιλέγουν να αθληθούν αντί για τις οθόνες τους
Πιο ευτυχισμένα τα παιδιά που επιλέγουν να αθληθούν αντί για τις οθόνες τους 12 Ιουλίου 2022
Κορονοϊός Ελλάδα: Ξεπέρασαν τους 100 οι διασωληνωμένοι - Αυξήθηκαν κατά 16% οι εβδομαδιαίες εισαγωγές 12 Ιουλίου 2022
Κορονοϊός Ελλάδα: Ξεπέρασαν τους 100 οι διασωληνωμένοι - Αυξήθηκαν κατά 16% οι εβδομαδιαίες εισαγωγές

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
14/05/2026 - 16:33

ΕΟΔΥ: Δωρεάν rapid tests και δράσεις ενημέρωσης για HIV και ΣΜΝ σε όλη την Ελλάδα

Πρόληψη, αυτοέλεγχος και ασφαλής οδήγηση - Μεγάλη πανελλαδική δράση στον Πειραιά
Επικαιρότητα
15/12/2025 - 15:14

Πρόληψη, αυτοέλεγχος και ασφαλής οδήγηση - Μεγάλη πανελλαδική δράση στον Πειραιά

Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 19:03

Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ

ΦΣΘ: Δράση κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ με σύμμαχο ένα self test
Επικαιρότητα
13/11/2025 - 00:08

ΦΣΘ: Δράση κατά της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ με σύμμαχο ένα self test

Αλκοτέστ στα φαρμακεία: Φαρμακοποιός εξηγεί πως λειτουργεί και πόσο κοστίζει η νέα μόδα
Επικαιρότητα
20/10/2025 - 18:22

Αλκοτέστ στα φαρμακεία: Φαρμακοποιός εξηγεί πως λειτουργεί και πόσο κοστίζει η νέα μόδα

ΕΟΔΥ: Δωρεάν έλεγχοι για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα από Δευτέρα, 19 Μαΐου
Υγεία
16/05/2025 - 15:19

ΕΟΔΥ: Δωρεάν έλεγχοι για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα από Δευτέρα, 19 Μαΐου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΕΕΣ εκπαίδευσε στις Πρώτες Βοήθειες 260 στελέχη της Optima bank
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 07:21
Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού 2026: Συμπονετική φροντίδα και προσαρμογή της ΠΦΥ στα νέα δεδομένα
Υγεία
21/05/2026 - 03:36
Εθελοντική αιμοδοσία τη Δευτέρα 25 Μαΐου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, στην ιστορική έδρα του Παναθηναϊκού
Επικαιρότητα
21/05/2026 - 00:07
ΕΙΝΑΠ: «Μόλις 12 θέσεις γιατρών προκηρύχθηκαν για το Νοσοκομείο Νίκαιας – Κίνδυνος λειτουργικής κατάρρευσης»
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 23:28
Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση προόδου προς τους στόχους των κλινικών δοκιμών της ΕΕ για το 2030
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 23:02
«Άλμα Ζωής»: Ο καρκίνος του μαστού και η διαχείρισή του στην Ελλάδα σήμερα
Patient Talk
20/05/2026 - 22:28
Χανταϊοί: Επιδημιολογία, μετάδοση και σύγχρονες προκλήσεις δημόσιας υγείας
Health Talk
20/05/2026 - 21:44
Εργαζόμενοι στο Δαφνί: «Ο θάνατος του ασθενούς αναδεικνύει τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού»
Ψυχική Υγεία
20/05/2026 - 20:51
Κομισιόν: Πολύ χαμηλός ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό Έμπολα στην Ευρωπαική Ένωση
Υγεία
20/05/2026 - 20:28
Νέα στοχευμένο φάρμακο για τον καρκίνο του παγκρέατος δημιουργεί προσδοκίες
Υγεία
20/05/2026 - 19:54
Σοκαριστική μελέτη: 20 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων πέφτουν στο περιβάλλον κάθε χρόνο
Επικαιρότητα
20/05/2026 - 19:32
Γεωργιάδης από Θεσσαλονίκη: «Σύντομα η τροπολογία για την ένταξη των νοσηλευτών στα ΒΑΕ»
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 19:09
ΙΑΣΩ Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική: Διαδραστική ομιλία για τη δύναμη του ασθενούς και τη ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού
Υπηρεσίες Υγείας
20/05/2026 - 18:47
Ο Όμιλος ΒΙΑΝΕΞ συμμετείχε στο REBRAIN GREECE στο Λονδίνο
Pharma News
20/05/2026 - 18:23
Η αόρατη συνέπεια πίσω από το άτμισμα: Όταν η νικοτίνη γίνεται «δίαιτα» για τους έφηβους
Διατροφή
20/05/2026 - 17:58
Στo τρίπτυχο «γνώση-όφελος-εμπιστοσύνη» βασίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης για την αξία των κλινικών μελετών
Patient Talk
20/05/2026 - 17:23
Med School: Μαθητές με σημαντικά κενά γνώσης και λανθασμένες αντιλήψεις για την υγεία και τις εξαρτήσεις
Ψυχική Υγεία
20/05/2026 - 16:49
Νέο εμβόλιο κατά της πνευμονίας δείχνει ισχυρή προστασία σε βρέφη
Pharma News
20/05/2026 - 16:12
Bayer Ελλάς: Πυρήνας της φαρμακευτικής καινοτομίας οι κλινικές μελέτες
Pharma News
20/05/2026 - 15:47
Είτε ως τροφή είτε ως...ταξιτζής οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επιβίωση του ζωικού βασιλείου
Pet
20/05/2026 - 15:00
ΠΟΥ για Έμπολα: "Χαμηλός" ο επιδημιολογικός κίνδυνος σε διεθνές επίπεδο - Διαρκείας η επιδημία στη ΛΔ Κονγκό
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:36
Θάνατος 59χρονου ασθενή στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί– Σε εξέλιξη ΕΔΕ και ιατροδικαστική διερεύνηση
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:19
H ζωή μετά τον Έμπολα: Ο "Γολγοθάς" των επιζώντων σε Σιέρα Λεόνε και Λιβερία
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 14:00
Καφές και ιβουπροφαίνη: Αποτελεσματικός συνδυασμός κατά του πόνου αλλά με κινδύνους
Υγεία
20/05/2026 - 13:00
ΕΚΑΒ: Παραλαβή δωρεάς ασθενοφόρου για την ενίσχυση του Τομέα Βόρειας Εύβοιας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 12:15
Υπουργείο Υγείας για κλινικές μελέτες: Στόχος η ποιοτική αναβάθμιση και η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:58
Επισκέψεις Πατούλη σε νοσοκομεία της Αττικής - Προτεραιότητα η αναβάθμιση του συστήματος υγείας
Πολιτική Υγείας
20/05/2026 - 11:15
Οι λιγότερο γυμνασμένοι πρέπει να ασκούνται περισσότερο από τους πιο fit για να αποκομίσουν τα ίδια οφέλη
Fitness
20/05/2026 - 11:00
Δαφνί: Τρόφιμος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο δολοφονήθηκε από άλλον ασθενή
Επικαιρότητα
20/05/2026 - 10:06
Η ταχύτητα γραφής πιθανό σημάδι γνωστικής έκπτωσης στους ηλικιωμένους
Υγεία
20/05/2026 - 10:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πράσινο φως από τον FDA σε αντιυπερτασικό που "δαμάζει" την αρρύθμιστη πίεση
Pharma News
18/05/2026 - 12:00
Αγαπάτε το καρπούζι; Τι δείχνει αυτό για τις διατροφικές συνήθειες σας αλλά και για τον οργανισμό σας
Διατροφή
18/05/2026 - 14:00
Εγκρίθηκε νέα μονοθεραπεία για παιδιά με σπάνιους όγκους εγκεφάλου
Pharma News
18/05/2026 - 15:36
Θεσσαλονίκη: ΑΠΘ και Pfizer υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας
Pharma News
18/05/2026 - 16:21
Προλαμβάνω: Τρία νέα δωρεάν πρόγραμματα πρόληψης για υπέρταση, καρκίνο πνεύμονα και δέρματος
Πολιτική Υγείας
18/05/2026 - 08:30
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo