News4Health Logo

  • Pharma News
  • Πολιτική Υγείας
  • Υγεία
  • Health News
  • Διατροφή
  • Ευ Ζην
  • Pet & Health
Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2022

Λιγότερο συχνό το σύνδρομο LONG COVID από την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα

Γιώργος ΠαπαϊωάννουΓιώργος Παπαϊωάννου
438
PIXABAY PIXABAY

To στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει το σύνδρομο LONG COVID σε σχέση με προηγούμενα στελέχη, σύμφωνα με μία βρετανική μελέτη που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους.

Επιστήμονες στο King College του Λονδίνουν, χρησιμοποίησαν δεδομένα από την εφαρμογή συμπτωμάτων ZOE COVID Symptom και διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες ανάπτυξης LONG COVID μετά από λοίμωξη ήταν 20% - 50% χαμηλότερη κατά τη διάρκεια του κύματος Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με το Δέλτα.

Το νούμερο διέφερε ανάλογα με την ηλικία του ασθενή και το πότε είχε εμβολιαστεί για τελευταία φορά.

Το σύνδρομο LONG COVID, περιλαμβάνει παρατεταμένα συμπτώματα που κυμαίνονται από κόπωση έως «ομίχλη του εγκεφάλου», μπορεί να είναι εξουθενωτικό και να συνεχιστεί για εβδομάδες ή μήνες. Αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως πρόβλημα δημόσιας υγείας και οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν εάν η νόσηση με Όμικρον ενέχει τον ίδιο κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου όσο οι προηγουμένως κυρίαρχες παραλλαγές.

Η μελέτη θεωρείται ότι είναι η πρώτη ακαδημαϊκή έρευνα που δείχνει ότι η Όμικρον δεν παρουσιάζει τόσο μεγάλο κίνδυνο για LONG COVID, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο αριθμός των ασθενών με το σύνδρομο μειώνεται, είπε η ομάδα. Ειδικότερα, ο κίνδυνος μπορεί να είναι μικρότερος αλλά η υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους οδηγεί σε περισσότερα κρούσματα. Επομένως, ο απόλυτος αριθμός ασθενών που αναπτύσσουν το σύνδρομο είναι υψηλότερος.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα

Η Εθνική Υπηρεσία Στατιστικών στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε τον Μάιο ότι 438.000 άτομα στη χώρα υπέφεραν από LONG COVID μετά από λοίμωξη με Όμικρον, συνιστώντας το 24% όλων των ασθενών COVID.

Σύμφωνα με τη μελέτη, επίσης, ο κίνδυνος παρατεταμένων συμπτωμάτων μετά από λοίμωξη με Όμικρον ήταν χαμηλότερος σε σχέση με τη Δέλτα αλλά μόνο για όσους ήταν διπλά εμβολιασμένοι. Δε βρέθηκε στατιστική διαφορά για όσους ήταν τριπλά εμβολιασμένοι.

Στην έρευνα, το 4,5% των 56.003 ατόμων που μελετήθηκαν κατά το αποκορύφωμα της Όμικρον, από τον Δεκέμβρη του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, ανέφεραν LONG COVID. Αυτό το ποσοστό συγκρινόταν με το 10,8% για 41.361 άτομα κατά τη διάρκεια του κύματος της Δέλτας, από τον Ιούνιο-Δεκέμβριο του 2021. Δε συγκρίνονταν εμβολιασμένοι με ανεμβολίαστυς.

Ενώ η μελέτη – που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet την Πέμπτη – συνέκρινε την Δέλτα και την Όμικρον, ο Δρ Steves είπε ότι προηγούμενη εργασία δεν είχε δείξει ουσιαστική διαφορά στον κίνδυνο LONG COVID μεταξύ άλλων παραλλαγών. Περισσότερη δουλειά απαιτείται για να διαπιστωθεί γιατί η Όμικρον είναι λιγότερο επικίνδυνη σε αυτόν τον τομέα, πρόσθεσε η ομάδα.

 

ΠΗΓΗ: Reuters

Health ανα Tag:
  • LONG COVID
  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΔΕΛΤΑ
  • ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΟΜΙΚΡΟΝ
  • ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΕΛΤΑ
  • ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΟΜΙΚΡΟΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που παραμένουν για καιρό μετά τη λοίμωξη

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα πιο συχνά συμπτώματα που παραμένουν για καιρό μετά τη λοίμωξη

Αυτά είναι τα επίμονα συμπτώματα μετά από λοίμωξη με κορονοϊό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Γιώργος ΠαπαϊωάννουNews4Health Team
Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο μεταδοτική είναι η νέα υποπαραλλαγή «Κράκεν»- Αυτά είναι τα συμπτώματα

Μετάλλαξη Όμικρον: Πόσο μεταδοτική είναι η νέα υποπαραλλαγή «Κράκεν»- Αυτά είναι τα συμπτώματα

Σύμφωνα με ιολόγους, η πρόσφατη υποπαραλλαγή XBB.1.5 είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ειδικά όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το δισθενές αναμνηστικό εμβόλιο.

Γιώργος ΠαπαϊωάννουNews4Health Team
Ύπνος: Πώς ο κορονοϊός επηρέαζει αυτόν και τα όνειρα σας - 5 + 3 συμβουλές για να κοιμηθείτε καλύτερα

Ύπνος: Πώς ο κορονοϊός επηρέαζει αυτόν και τα όνειρα σας - 5 + 3 συμβουλές για να κοιμηθείτε καλύτερα

Ο κορονοϊός εκτός από το αναπνευστικό σύστημα επηρεάζει και τον ύπνο σας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Γιώργος ΠαπαϊωάννουΧριστίνα-Παναγιώτα Βελαλή
Ασθενείς ζητούν από την ΕΕ να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στην έρευνα για την Long Covid

Ασθενείς ζητούν από την ΕΕ να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στην έρευνα για την Long Covid

«Πρέπει να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για την για τη χρηματοδότηση έρευνας και κλινικών δοκιμών των επιπτώσεων της Long Covid 19 που επηρεάζει επί του παρόντος 17 εκατομμύρια ανθρώπους στην ΕΕ», δήλωσαν εκπρόσωποι ασθενών σε συνέδριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τρίτη (13 Δεκεμβρίου).

Γιώργος ΠαπαϊωάννουΧριστίνα-Παναγιώτα Βελαλή

Newsroom

  • Affidea και Vodafone συνεργάζονται και προσφέρουν εκπτώσεις σε προγράμματα υγείας

    26/01/2023 - 16:59
  • ΕΟΔΥ: 168 θάνατοι από κορονοϊό και δύο από γρίπη την τελευταία εβδομάδα

    26/01/2023 - 16:17
  • Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: Oδηγίες για τον εμβολιασμό έναντι του έρπητα ζωστήρα

    26/01/2023 - 16:00
  • Φαρμακαποθηκες: Παράλληλες εξαγωγές και μειωμένη διάθεση φαρμάκων στη χώρα οι αιτίες των ελλείψεων - Τι καταγγέλλουν

    26/01/2023 - 15:38
  • Ge HealthCare: Νέα γυναίκα CFO για την Ανατολική Ευρώπη

    26/01/2023 - 14:02
  • Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Αποτελεσματική πρόληψη της νόσου - Τι συνιστά ο ΕΟΔΥ

    26/01/2023 - 13:15
  • Νόσος στελέχους: Αντιμετώπιση με stent ή bypass - Ποια μέθοδος είναι πιο ασφαλής

    26/01/2023 - 12:25
  • Λινού: «Κύμα» ιώσεων και τον Φλεβάρη και Μάρτη – Απαραίτητη η μάσκα για τα παιδιά στα σχολεία

    26/01/2023 - 11:29
  • Επιστολή «καμπανάκι» της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας για τις σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά

    26/01/2023 - 10:55
  • Έρευνα: Η υγιεινή διατροφή μπορεί να επιβραδύνει κατά 90% την άνοια στους ηλικιωμένους

    26/01/2023 - 10:29

News4Health Logo

  • Οι ειδήσεις της υγείας
  • Διαβάστε Επίσης
  • Αναζήτηση
  • Σχετικά με το News4Health.gr

Copyright © 2019 - 2023 Doctor Post P.C. All rights reserved.

PerfOps by Nuevvo