ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία της Κυστικής Ίνωσης - 45ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κ.Ι. στο Ρότερνταμ

Υγεία
Σημαντικές εξελίξεις στη θεραπεία της Κυστικής Ίνωσης - 45ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κ.Ι. στο Ρότερνταμ
Αύξηση της αναπνευστικής λειτουργίας, μείωση των λοιμώξεων και της ανάγκης για μεταμόσχευση πνευμόνων, επιτυγχάνει σήμερα η χορήγηση του τριπλού συνδυασμού φαρμάκων σε πάσχοντες από Κυστική Ίνωση.
Σάββατο, 18/06/2022 - 09:00
News4Health Team News4Health Team

Στο 45ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κυστικής Ίνωσης που πραγματοποιήθηκε από τις 8 έως τις 11 Ιουνίου στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας ανακοινώθηκαν νέα από τις τελευταίες εξελίξεις στην φαρμακοθεραπεία και στη γονιδιακή και κυτταρική θεραπεία της ασθένειας, στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων από διάφορα μικρόβια, στην προσβολή του αναπνευστικού συστήματος από μύκητες, στην περίθαλψη των ασθενών κατά την περίοδο της COVID-19 και στις δυνατότητες που παρείχε η τηλεϊατρική, η οποία αναγκαστικά αναπτύχθηκε ενόψει της πανδημίας, καθώς και στις ψυχολογικές προεκτάσεις του νοσήματος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι συνεδρίες στις οποίες παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα από την χρήση των νέων φαρμάκων που στοχεύουν στο αίτιο της νόσου και ειδικά του τριπλού συνδυασμού φαρμάκων που χορηγείται και σε ασθενείς της χώρας μας, ο οποίος βελτιώνει σημαντικά την αναπνευστική λειτουργία των ασθενών καθώς και άλλες παραμέτρους του νοσήματος και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Επίσης, συζητήθηκαν διεξοδικά και ανταλλάχθηκε η εμπειρία μεταξύ των ευρωπαίων ιατρών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τις αλληλεπιδράσεις των νέων φαρμάκων με άλλα φάρμακα, τις προφυλάξεις και τους ενδεχόμενους κινδύνους που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κατά τη θεραπεία και τις θετικές αλλαγές που επιφέρουν στην διατροφή των ασθενών και γενικότερα στο γαστρεντερικό σύστημα.

Σύμφωνα με συμπόσιο που έγινε στα πλαίσια του Συνεδρίου φαίνεται ότι η νέα αυτή φαρμακοθεραπεία του τριπλού συνδυασμού, προσφέρει μεγάλη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας, σημαντική μείωση στις παροξύνσεις των αναπνευστικών λοιμώξεων και στη νοσηλεία των ασθενών κατά 77 %, μειωμένο κίνδυνο κατά 87% για μεταμόσχευση πνευμόνων και κατά 74% για θάνατο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η κλινική περίπτωση Ιταλού ασθενούς, ο οποίος είχε εγγραφεί σε λίστα μεταμόσχευσης πνευμόνων, με βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, έπασχε από χρόνιο πνευμοθώρακα, δύσκολα ιάσιμο επί τρίμηνο και κατόπιν της χορήγησης σε αυτόν του νέου τριπλού συνδυασμού, τόσο ο πνευμοθώρακας που είχε θεραπεύτηκε πλήρως, αλλά και η γενικότερη αναπνευστική του κατάσταση και η βελτίωση του πνευμονικού παρεγχύματος ήταν σημαντική σε βαθμό που τέθηκε εκτός λίστας μεταμόσχευσης.

Φέτος, το Συνέδριο παρακολούθησε πλήθος ερευνητών, ιατρών και παραϊατρικό προσωπικό ενώ ήταν το πρώτο που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, δεδομένου ότι τα δύο τελευταία χρόνια, πραγματοποιούνταν αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η δρ Ιωάννα Λούκου, διευθύντρια του Τμήματος Κυστικής Ίνωσης του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», ενός εκ των μεγαλύτερων στην Ευρώπη όσον αφορά τον αριθμό ασθενών που παρακολουθούνται σε αυτό: «Η Κυστική Ίνωση πλέον αποτελεί μια νόσο με νέο πρόσωπο» και συνέχισε λέγοντας ότι «με τα νέα φάρμακα παρατηρείται σημαντική αύξηση της αναπνευστικής λειτουργίας, μείωση των παροξύνσεων της χρόνιας πνευμονοπάθειας και βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, κάτι το οποίο βλέπουμε καθημερινά στους ασθενείς που παρακολουθούνται στο Τμήμα μας, δεδομένου ότι η πλειονότητα των ασθενών μας λαμβάνει ήδη τις νέες θεραπείες».

Σημαντικό μέρος του συνεδρίου αφιερώθηκε στην επίδραση που είχε η πανδημία του νέου κορωνοϊού στους ασθενείς, στους τρόπους που ανέπτυξαν οι κλινικές για την περίθαλψη και νοσηλεία των ασθενών κατά την διάρκεια της καραντίνας και της πανδημίας, καθώς και στις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Συνέδριο, υπήρξαν τόσες πολλές αναφορές και ανακοινώσεις για τις επιπτώσεις που έχει το νόσημα στην ψυχική υγεία των ινοκυστικών ασθενών. Μεγάλο ενδιαφέρον των ειδικών προσέγγισαν ειδικές συνεδρίες ψυχολόγων, ανακοινώσεις με πόστερ, μελέτες και συζητήσεις σε ειδικά φόρουμ, όπου αναπτύχθηκαν τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς ενόψει των θετικών εξελίξεων του νοσήματος και της αποδοχής ενός νέου τρόπου και μιας άλλης ποιότητας ζωής.

Επίσης, συζητήθηκε η επίδραση που έχουν τα φάρμακα στην ψυχική υγεία των ασθενών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θεράποντες στις κλινικές όπου παρακολουθούνται ασθενείς, σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να προσεγγίζονται όσοι δεν είναι επιλέξιμοι μέχρι στιγμής για τις νέες θεραπείες.

Αξίζει να αναφερθεί πως ανάμεσα στα πόστερ που βραβεύθηκαν ήταν κι αυτό των Ελλήνων φυσικοθεραπευτών οι οποίοι σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα της κατ’ οίκον νοσηλείας, παρουσίασαν μια μέθοδο παρακολούθησης της φυσικοθεραπείας των ασθενών μέσω τηλεφωνικών βιντεοκλήσεων που πραγματοποιούσαν με τους ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, η πρόεδρος του Συλλόγου για την Κυστική Ίνωση κ. Αγγελική Πρεφτίτση είχε προγραμματισμένη συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Vertex, με την οποία συζήτησαν σχετικά με την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης των νέων φαρμάκων στην χώρα μας και την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών προς όφελος των Ελλήνων ασθενών.

Φέτος, στο συνέδριο ειδική τιμητική διάκριση έλαβε η καθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Κρις Ντε Μπεκ, διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Λουβέν στο Βέλγιο, για τη συνολικότερη προσφορά της στην ινοκυστική κοινότητα τόσο σε κλινικό, όσο και ερευνητικό επίπεδο.

Το βραβείο Gerd Doering που έχει θεσπιστεί προς τιμήν και εις μνήμη του πρωτοπόρου Καθηγητή Doering, ο οποίος είχε προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για την Κυστική Ίνωση, στην επιτυχή οργάνωση υψηλού επιπέδου επιστημονικών συνεδρίων και στην καθιέρωση του Journal of Cystic Fibrosis ως την κατεξοχήν πηγή επιστημονικής γνώσης για την νόσο, δόθηκε στην κ. Αλεσάντρα Μουραμπίτο, μοριακή βιολόγο στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο της Ιταλίας.

Η δρ Μουραμπίτο στην έρευνά της για την ανάπτυξη νέας θεραπευτικής προσέγγισης του νοσήματος, ασχολήθηκε με την χρήση PI3Ky πλαστού πεπτιδίου, το οποίο προκαλεί διάνοιξη του CFTR καναλιού, ενώ παρουσιάζει βρογχοδιασταλτική και αντιφλεγμονώδη δράση σε αποφρακτικές νόσους του πνεύμονα. Το PI3Ky πλαστό πεπτίδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλές παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με την Κυστική Ίνωση. Το συγκεκριμένο πεπτίδιο διπλασιάζει την θεραπευτική δράση του τριπλού συνδυασμού φαρμάκων (Kaftrio), αποδεικνύοντας ότι το πεπτίδιο αυτό μπορεί να οδηγήσει στην σχεδόν πλήρη αποκατάσταση της λειτουργίας του μεταλλαγμένου καναλιού F508del-CFTR, όπως επίσης και να βελτιώσει την λειτουργία της CFTR πρωτεΐνης σε ασθενείς που φέρουν σπάνιες μεταλλάξεις που θα γίνουν στο μέλλον επιλέξιμες για τον τριπλό συνδυασμό φαρμάκων.

  • ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στο Καστελλόριζο
Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στο Καστελλόριζο 15 Ιουνίου 2022
Αντιικά χάπια Pfizer: Υπερβολικοί οι φόβοι για επιστροφή των συμπτωμάτων COVID 15 Ιουνίου 2022
Αντιικά χάπια Pfizer: Υπερβολικοί οι φόβοι για επιστροφή των συμπτωμάτων COVID

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της Αναστασίας Τασούλα - Έδινε γενναία μάχη με την κυστική ίνωση
Patient Talk
11/11/2025 - 21:34

Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της Αναστασίας Τασούλα - Έδινε γενναία μάχη με την κυστική ίνωση

Ψυχισμός και ψυχολογική ενδυνάμωση φροντιστών και ασθενών με κυστική ίνωση για «απεριόριστη ανάσα»
Patient Talk
10/10/2025 - 22:46

Ψυχισμός και ψυχολογική ενδυνάμωση φροντιστών και ασθενών με κυστική ίνωση για «απεριόριστη ανάσα»

Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Κυστική Ίνωση: Τα θέματα που τέθηκαν στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του σε ασθενή
Patient Talk
16/09/2025 - 09:00

Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Κυστική Ίνωση: Τα θέματα που τέθηκαν στον πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του σε ασθενή

Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης με απεριόριστη ανάσα και μια μυστική αποστολή
Patient Talk
08/09/2025 - 13:00

Παγκόσμια Ημέρα Κυστικής Ίνωσης με απεριόριστη ανάσα και μια μυστική αποστολή

Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών
Υγεία
13/06/2025 - 18:24

Σημαντική βελτίωση στη ζωή των ασθενών με κυστική ίνωση από τη λήψη νέων τροποποιητών

Πράσινο από την CHMP σε θεραπεία της Vertex για την Κυστική Ίνωση
Pharma News
30/04/2025 - 16:47

Πράσινο από την CHMP σε θεραπεία της Vertex για την Κυστική Ίνωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα μελέτη συνδέει άμεσα τον ιό Epstein-Barr ευθύνεται με την εμφάνιση λύκου
Υγεία
15/11/2025 - 11:21
ΠΟΥ: Μέθοδος «καγκουρό» για τα πρόωρα και ελλιποβαρή μωρά
Πολιτική Υγείας
15/11/2025 - 10:57
Τραυματισμοί αθλητών: Ποιος είναι ο αντίκτυπος στην υγεία και την καριέρα τους;
Health Talk
15/11/2025 - 09:54
Εποχική γρίπη: Προβλέψεις για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και σοβαρότερη νόσηση
Υγεία
15/11/2025 - 08:30
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ στο Σύνταγμα για τον σακχαρώδη διαβήτη
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 07:23
Επετειακό συνέδριο για τα 35 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης των Γιατρών του Κόσμου
Επικαιρότητα
15/11/2025 - 03:39
Σύλλογος «ΑΡΜΟΝΙΑ»: «Ζήτημα ζωής και αξιοπρέπειας η επάρκεια φαρμάκων από πλάσμα»
Patient Talk
15/11/2025 - 00:11
Σημαντική η σύνδεση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με τον καρκίνο του εντέρου
Διατροφή
14/11/2025 - 23:48
Με τη συμβολή Πανεπιστημίου των ΗΠΑ το 1ο Συμπόσιο Ακτινοθεραπείας με Πρωτόνια
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 23:22
ΠΦΣ: «Διαρκής πρόκληση για το σύστημα υγείας η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη»
Pharma Policy
14/11/2025 - 22:11
Mέχρι τo τέλος Δεκεμβρίου το πρόγραμμα «ΦΡΟΝΤΙΖΩ» του Δήμου Αθηναίων
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 21:36
Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για Αστέγους ΙΙΙ» από τον ΕΟΠΑΕ
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 21:17
Διημερίδα στο 401 ΓΣΝΑ με θέμα «Καρδιοχειρουργική 2025» - Έναρξη με χαιρετισμό Δαβάκη
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 20:52
Ιταλία: Σχεδόν το 42% των εφήβων έχουν στραφεί στην AI για... παρηγοριά
Ψυχική Υγεία
14/11/2025 - 20:14
ΠΣΕΥ: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαιδεύσεων στον εμβολιασμό σε τρεις πόλεις
Υγεία
14/11/2025 - 19:53
Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»: Ανοιχτό χωρίς ραντεβού το Ιατρείο Πόνου την Τρίτη 18 Νοεμβρίου
Υγεία
14/11/2025 - 19:29
Θεσσαλονίκη: Χίλια self test ανίχνευσης αλκοόλ μοιράστηκαν σε οδηγούς από τον ΦΣΘ και τον ΣΥΦΑ
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 19:03
Ο κακός ύπνος μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο τραυματισμού στο τρέξιμο
Υγεία
14/11/2025 - 18:24
Πνιγμονή από λάθος κατάποση ή επικίνδυνα challenge: Αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία
Υγεία
14/11/2025 - 18:01
Ξεκινά το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής με πρακτική εκπαίδευση
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 17:18
Νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον διαβήτη κύησης από τον ΠΟΥ
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 17:00
Πατούλης: «Ο ΙΣΑ βρίσκεται διαχρονικά στο πλευρό των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη»
Υγεία
14/11/2025 - 16:44
Συναγερμός για τη μικροβιακή αντοχή: Το 40% των Ελλήνων έχουν λάβει αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο
Υγεία
14/11/2025 - 16:34
Αγαπηδάκη: Σημαντική τομή η δημιουργία Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στην Πετρούπολη
Πολιτική Υγείας
14/11/2025 - 16:16
Έκθεση ΟΟΣΑ για την υγεία στην Ελλάδα: Πολλοί γιατροί, λίγοι νοσηλευτές, χαμηλά επίπεδα ικανοποίησης των ασθενών
Επικαιρότητα
14/11/2025 - 15:58
Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιούς Μακροζωίας: Μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα της πρόληψης και της ευεξίας
Υγεία
14/11/2025 - 15:33
Κύτταρα του ανοσοποιητικού κρυμμένα στον εγκέφαλο πατάνε γκάζι ή φρένο στο στρες
Υγεία
14/11/2025 - 15:11
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ μαζεύει υπογραφές για την κατάργηση της αποζημίωσης των ταινιών μέτρησης σακχάρου
Patient Talk
14/11/2025 - 14:47
Απόδειξη επαγγελματικής αριστείας ο τίτλος Master Surrgeon
Υπηρεσίες Υγείας
14/11/2025 - 14:28
Μικρό εμφύτευμα σε σχήμα πρέτσελ εξαλείφει τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης στο 82% των ασθενών
Υγεία
14/11/2025 - 14:02

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Νέα οδοντόκρεμα φτιαγμένη από τα μαλλιά (!) υπόσχεται αποκατάσταση του οδοντικού σμάλτου
Υγεία
12/11/2025 - 12:00
Επιστήμονες μετέτρεψαν το σωματικό λίπος σε οστά για να θεραπεύσουν κατάγματα της σπονδυλικής στήλης
Υγεία
12/11/2025 - 15:00
Τι γίνεται όταν πλένουμε το κοτόπουλο ωμό: Το βακτηριακό ντόμινο που φτάνει ακόμα και στη σαλάτα
Υγεία
13/11/2025 - 13:00
Χαροπαλεύει στο «Γεννηματά» 22χρονος που είχε βάλει στοίχημα να καταπιεί αμάσητο ένα μπέργκερ!
Επικαιρότητα
12/11/2025 - 15:23
Κοινός ιός φαίνεται να ευθύνεται για τον ερυθηματώδη λύκο - Ο μηχανισμός
Υγεία
13/11/2025 - 10:00
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2025 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo