ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απώλεια βάρους: Έτσι μπορείς να απαλλαγείς αποτελεσματικά από την υπερβολική χαλάρωση

Υγεία
Απώλεια βάρους: Έτσι μπορείς να απαλλαγείς αποτελεσματικά από την υπερβολική χαλάρωση
Η υπερβολική χαλάρωση και η περίσσεια δέρματος δεν αποτελούν σημαντικά προβλήματα στη συντριπτική πλειονότητα του φυσιολογικού πληθυσμού που αδυνατίζει, ιδιαίτερα στους νεότερους. Όταν όμως αυτό αποτελεί πια πρόβλημα, χρειάζεται το χέρι ενός ειδικού...
Κυριακή, 17/04/2022 - 10:30
News4Health Team News4Health Team

Τα παχύσαρκα άτομα που χάνουν πολλά κιλά, είτε με δίαιτα είτε με χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους (βαριατρική χειρουργική) έρχονται αντιμέτωπα τόσο με αισθητικά όσο και με ιατρικά ζητήματα που ζητούν άμεση επίλυση.

Αν και θα περίμενε κανείς ότι το θέμα αυτό απασχολεί μόνο τους ηλικιωμένους, έρευνες δείχνουν ότι και οι νεαροί παχύσαρκοι μετά από σημαντική απώλεια βάρους έχουν παρόμοια ή χειρότερα προβλήματα από τους ενήλικες. Δηλαδή, η νεαρή ηλικία αφενός δεν εμποδίζει την έντονη χαλάρωση και την ανάπτυξη περίσσειας δέρματος και αφετέρου το πρόβλημα βιώνεται εντονότερα, αφού τα άτομα αυτά τώρα ξεκινούν να χτίζουν τις προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές τους σχέσεις και επιθυμούν να είναι αρεστά και αποδεκτά από τον περίγυρό τους.

«Μετά από τη μαζική απώλεια βάρους, η περίσσεια δέρματος είναι ένα σχεδόν δεδομένο φαινόμενο και προκαλείται από την αδυναμία του δέρματος να προσαρμοστεί στο νέο, μικρότερο μέγεθος του σώματος. Παρατηρείται συχνότερα στην κοιλιά, στο πάνω μέρος των χεριών, στο εσωτερικό των μηρών και στο στήθος, χωρίς να αποκλείεται να προκύψει και στα μάγουλα, στην πλάτη και πάνω από τα γόνατα. Πιθανότερο να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα είναι οι ασθενείς με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Οι γυναίκες ενοχλούνται περισσότερο από τους άνδρες όταν το δέρμα δεν ακολουθεί την πορεία του σώματος και δημιουργεί πτυχές», επισημαίνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Οι νεότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν περίσσεια δέρματος στον ίδιο βαθμό με τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν έφηβοι που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια ανέφεραν ότι το δέρμα τους παρέμεινε χαλαρό και δημιουργήθηκε περίσσεια, οδηγώντας σε πτυχές και προκαλώντας τους δυσφορία. Αρκετοί περιέγραψαν την εικόνα τους ως άσχημη και αηδιαστική.

Δυστυχώς, η συνέπεια αυτή της σημαντικής απώλειας βάρους δεν διορθώνεται από μόνη της με την πάροδο του χρόνου ή με την άσκηση. Ο μοναδικός τρόπος απαλλαγής είναι η χειρουργική επέμβαση. Όταν το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, οι ασθενείς απευθύνονται σε πλαστικούς χειρουργούς, προκειμένου να ολοκληρώσουν το εγχείρημά τους να αποκτήσουν ένα όμορφο αλλά και υγιές σώμα. Γιατί, η περίσσεια δέρματος μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης δερματικών λοιμώξεων και παρατρίμματος, μιας φλεγμονώδους νόσου που εκδηλώνεται στις πτυχές του δέρματος όταν υπάρχει τριβή μεταξύ των επιφανειών, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν το δέρμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς ακουμπά στο πάνω μέρος των μηρών.

Πέραν αυτών των ζητημάτων, οι άνθρωποι που έχουν πλεονάζοντα δερματικό ιστό αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα, όπως μειωμένη κίνηση και αδυναμία εκτέλεσης σωματικής άσκησης, τα οποία μπορούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής σε παρόμοιο βαθμό με άλλες ασθένειες.

«Τα τελευταία χρόνια η πλαστική χειρουργική έχει εξελιχθεί σημαντικά και έχουν αναπτυχθεί τεχνικές για την αποκατάσταση σχεδόν όλων των τμημάτων του σώματος που εμφανίζουν περίσσεια δέρματος. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών επεμβάσεων για την αφαίρεση τόσο αυτού όσο και του τοπικού λίπους που επιμένει», σημειώνει ο κ. Βελημβασάκης.

Η πιο συχνά εκτελούμενη πλαστική επέμβαση είναι η κοιλιοπλαστική για τη διόρθωση των παραμορφώσεων που προκαλούνται στην κοιλιά μετά από μαζική απώλεια βάρους. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Surgery for Obesity and related diseases, το περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Βαριατρικής Χειρουργικής, διαπίστωσε ότι η επανορθωτική κοιλιοπλαστική ζητήθηκε από το 70% των ασθενών.
«Μετά από σημαντική απώλεια βάρους η αλλαγή στην εμφάνιση είναι εντυπωσιακή, αλλά αρκετοί ασθενείς απογοητεύονται επειδή το δέρμα χαλαρώνει και “κρεμάει”. Ο λόγος δημιουργίας αυτού είναι η έλλειψη ελαστικότητας που απαιτείται για να αγκαλιάσει το δέρμα σωστά το μικρότερο σώμα, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως όσοι έχουν χάσει μερικές δεκάδες κιλά, όσοι είχαν υπερβολικό Δείκτη Μάζας Σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι ηλικιωμένοι.

Η πιο ευαίσθητη περιοχή, αυτή που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάγκη αποκατάστασης, είναι η κοιλιά, αφού είναι η μεγάλη λιποαποθήκη του σώματος για πολλούς ανθρώπους.
Η κοιλιοπλαστική είναι η μοναδική μέθοδος που ενδείκνυται, καθώς μπορεί να χαρίσει επίπεδη κοιλιά, αφαιρώντας το τυχόν επιπλέον λίπος και το πλεονάζον δέρμα και συσφίγγοντας παράλληλα τους μυς του κοιλιακού τοιχώματος. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη λιποαναρρόφηση, αν και είναι εφικτή η ταυτόχρονη διενέργειά τους. Κατά τον προγραμματισμό του χειρουργείου μπορεί να κριθεί αναγκαία η ταυτόχρονη αφαίρεση του επίμονου τοπικού λίπους, προκειμένου να βελτιωθεί το περίγραμμα και η υφή του δέρματος και το τελικό αποτέλεσμα να είναι τέλειο.

Είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και απαιτεί τομές, το σχήμα και το μήκος των οποίων καθορίζονται από την ποσότητα του πλεονάζοντος δέρματος. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι οι ασθενείς να έχουν σταθεροποιήσει το βάρος τους κατά τους τελευταίους 6 μήνες.

Για όσους η απώλεια βάρους δεν είχε τόσο εκτεταμένες επιπτώσεις στο δέρμα, αλλά άφησε απλώς μια χαλάρωση, μπορούν να δοκιμάσουν μη επεμβατικές θεραπείες σύσφιξης, όπως RF ραδιοσυχνότητες, αλλά και τη μέθοδο LPG Endermologie, οι οποίες είναι ανώδυνες και διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η υφή, ο τόνος και η σφριγηλότητα του δέρματος. Μακροπρόθεσμα και οι δύο θεραπείες προσφέρουν θεαματική σύσφιξη του δέρματος και του συνδετικού ιστού», καταλήγει ο Γεώργιος Βελημβασάκης.

  • ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
  • ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΒΑΡΟΣ
  • ΧΑΛΑΡΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα του ΣΑΦΕΕ με θέμα «OTC προϊόντα και φαρμακευτική φροντίδα, στη μάχη για την υγεία»
Ολοκληρώθηκε η ημερίδα του ΣΑΦΕΕ με θέμα «OTC προϊόντα και φαρμακευτική φροντίδα, στη μάχη για την υγεία» 14 Απριλίου 2022
Τρίτη δόση Pfizer: Αύξησε κατακόρυφα τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Όμικρον σε παιδιά 5-11 ετών 14 Απριλίου 2022
Τρίτη δόση Pfizer: Αύξησε κατακόρυφα τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Όμικρον σε παιδιά 5-11 ετών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους
Υπηρεσίες Υγείας
22/10/2026 - 21:34

Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους

Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»
Πολιτική Υγείας
19/10/2026 - 15:25

Αγαπηδάκη: Κέντρα Μαστού στα δημόσια νοσοκομεία για «ολοκληρωμένη θεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη»

Από τα υψηλότερα στην Ευρώπη τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα - Η γυμναστική περιορίζει τους κινδύνους
Υγεία
14/10/2026 - 18:49

Από τα υψηλότερα στην Ευρώπη τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα - Η γυμναστική περιορίζει τους κινδύνους

Πως συνδέεται ο σαρκοπενικός διαβήτης με την απώλεια μυϊκής μάζας
Health Talk
13/10/2026 - 15:21

Πως συνδέεται ο σαρκοπενικός διαβήτης με την απώλεια μυϊκής μάζας

Αγαπηδάκη: «Εως οκτώ επιπλέον δόσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία σε 43.500 δικαιούχους»
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 14:39

Αγαπηδάκη: «Εως οκτώ επιπλέον δόσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία σε 43.500 δικαιούχους»

Η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ «ταξιδεύει» στο Ηράκλειο με μια διαφορετική προσέγγιση στην παχυσαρκία
Pharma News
14/10/2026 - 00:07

Η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ «ταξιδεύει» στο Ηράκλειο με μια διαφορετική προσέγγιση στην παχυσαρκία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι Οργανισμοί Φαρμάκων Ευρώπης και Αφρικής καθόρισαν τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του Έμπολα
Pharma Policy
23/10/2026 - 15:49
Ολική αρθροπλαστική αντίχειρα: Μία νέα επιλογή για ένα παλιό πρόβλημα
Health Talk
23/10/2026 - 15:32
Παγκόσμια Ημέρα Πολιομυελίτιδας: Η σημασία του εμβολιασμού για την προστασία μικρών και μεγάλων
Υγεία
23/10/2026 - 15:09
Η ΠΑΣΟΝΟΠ καταγγέλλει αποκλεισμό των νοσηλευτών από την ακρόαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 14:42
Πως η αλλαγή της ώρας επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι - Έξυπνα tips επιβίωσης στις σκοτεινές μέρες του χειμώνα
Υγεία
23/10/2026 - 14:19
Η συνεργασία UNICEF – ΕΟΚ εξασφάλισε δωρεάν δράσεις μπάσκετ για περισσότερα από 100.000 παιδιά
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 13:37
Αύξηση κατά 102% του ιικού φορτίου του κορονοϊού στα αστικά λύματα της Πάτρας
Υγεία
23/10/2026 - 12:48
Γεωργιάδης: «Ο "κόφτης" στα social media για τους κάτω των 15 προκάλεσε αντιδράσεις από τις πλατφόρμες»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 12:31
Ενημερωτική δράση του ΕΕΣ για τον καρκίνο του μαστού στη στάση του μετρό «Αγία Σοφία» στη Θεσσαλονίκη
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 12:09
Στο μικροσκόπιο ο ιός Shamonda που προκάλεσε τον πρώτο θάνατο ανθρώπου στη Γαλλία - Τι είναι και πως μεταδίδεται
Υγεία
23/10/2026 - 11:58
Τα πολλά κιλά στην εγκυμοσύνη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών στον τοκετό
Υγεία
23/10/2026 - 11:21
Ημερίδα με τίτλο «Τα αόρατα αδέλφια των σπάνιων νοσημάτων» στο Περιστέρι - Τα ερωτήματα που θα απαντηθούν
Patient Talk
23/10/2026 - 11:03
Προσβάσιμη και στην Ελλάδα νέα θεραπεία που διπλασιάζει την επιβίωση ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος
Υγεία
23/10/2026 - 10:37
ΕΕ-UNICEF: Τέσσερις ερωταπαντήσεις για νέο εργαλείο πρόληψης που αφορά την υγεία και την ευημερία των παιδιών
Ψυχική Υγεία
23/10/2026 - 09:49
Καρκίνος του μαστού: Tο συναισθηματικό τίμημα της νόσου
Υγεία
23/10/2026 - 09:43
Πειραματικό mRNA εμβόλιο για τον καρκίνο μειώνει κατά 42% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από μελάνωμα
Pharma News
23/10/2026 - 09:32
Αδηφαγία: Μια διατροφική διαταραχή που οδηγεί το άτομο σε φαύλους κύκλους
Διατροφή
23/10/2026 - 09:09
Νόμος του κράτους ο «κόφτης» στα social media για άτομα κάτω των 15 ετών - Σκέρτσος: «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο»
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 08:37
Αυτοεξέταση μαστού σε 10 απλά βήματα - Κάθε γυναίκα μπορεί και πρέπει να αφιερώσει μόλις πέντε λεπτά
Health Talk
23/10/2026 - 08:12
Νέο κείμενο πολιτικής για το well-being των νέων - Οι τέσσερις πυλώνες δράσεων που πρέπει να αναληφθούν
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 07:23
Οι ψυχολόγοι του ΕΣΥ καταγγέλλουν τον αποκλεισμό τους από την κοινοβουλευτική ακρόαση
Πολιτική Υγείας
23/10/2026 - 03:49
Σφοδρή επίθεση από τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας κατά της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΣ
Επικαιρότητα
23/10/2026 - 00:09
Νέα ειδική σελίδα του ECDC με καθημερινή επικαιροποίηση για τις εξάρσεις των λοιμωδών νοσημάτων
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 23:04
CAPSULaser: Νέα τεχνολογία στις χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης καταρράκτη
Health Talk
22/10/2026 - 22:22
Θεραπείες GLP-1 για την παχυσαρκία και τον διαβήτη: Γιατί χρειάζονται εξετάσεις πριν και μετά τη λήψη τους
Υπηρεσίες Υγείας
22/10/2026 - 21:34
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
Καλά στην υγεία του ο Γιώργος Κώτσηρας - Φυσιολογικά τα ευρήματα της στεφανιογραφίας
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 20:01
Παρτίδα με ακατάλληλα κατεψυγμένα μπέργκερ κοτόπουλου ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ - Ανιχνεύθηκε σαλμονέλα
Επικαιρότητα
22/10/2026 - 19:39
Συγκίνηση, παιδικά χαμόγελα και μηνύματα αισιοδοξίας στη μεγάλη γιορτή της «Φλόγας»
Patient Talk
22/10/2026 - 19:14
Γεωργιάδης: «Αίσχος της αντιπολίτευσης να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης ανηλίκων στο διαδίκτυο»
Πολιτική Υγείας
22/10/2026 - 18:41

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Curity Pharma ξεκινά η διάθεση των πρώτων προϊόντων της φαρμακευτικής κάνναβης και στην ελληνική αγορά
Pharma News
21/10/2026 - 16:24
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Πειραματικό φάρμακο φαίνεται να μειώνει κατά 55% τις υποτροπές
Pharma News
22/10/2026 - 10:00
Γιατί τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα έχουν αποκτήσει εξαιρετικά κακή φήμη για τη δημόσια υγεία
Διατροφή
22/10/2026 - 20:48
Cottage cheese: Ποια είναι τελικά τα τεκμηριωμένα οφέλη του viral άπαχου τυριού;
Διατροφή
22/10/2026 - 13:00
Νέα εργαλεία παρατήρησης των αυξανόμενων κινδύνων από την ακραία ζέστη που απειλούν έγκυες, νεογνά και παιδιά
Πολιτική Υγείας
21/10/2026 - 18:26
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo