ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απώλεια βάρους: Έτσι μπορείς να απαλλαγείς αποτελεσματικά από την υπερβολική χαλάρωση

Υγεία
Απώλεια βάρους: Έτσι μπορείς να απαλλαγείς αποτελεσματικά από την υπερβολική χαλάρωση
Η υπερβολική χαλάρωση και η περίσσεια δέρματος δεν αποτελούν σημαντικά προβλήματα στη συντριπτική πλειονότητα του φυσιολογικού πληθυσμού που αδυνατίζει, ιδιαίτερα στους νεότερους. Όταν όμως αυτό αποτελεί πια πρόβλημα, χρειάζεται το χέρι ενός ειδικού...
Κυριακή, 17/04/2022 - 10:30
News4Health Team News4Health Team

Τα παχύσαρκα άτομα που χάνουν πολλά κιλά, είτε με δίαιτα είτε με χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους (βαριατρική χειρουργική) έρχονται αντιμέτωπα τόσο με αισθητικά όσο και με ιατρικά ζητήματα που ζητούν άμεση επίλυση.

Αν και θα περίμενε κανείς ότι το θέμα αυτό απασχολεί μόνο τους ηλικιωμένους, έρευνες δείχνουν ότι και οι νεαροί παχύσαρκοι μετά από σημαντική απώλεια βάρους έχουν παρόμοια ή χειρότερα προβλήματα από τους ενήλικες. Δηλαδή, η νεαρή ηλικία αφενός δεν εμποδίζει την έντονη χαλάρωση και την ανάπτυξη περίσσειας δέρματος και αφετέρου το πρόβλημα βιώνεται εντονότερα, αφού τα άτομα αυτά τώρα ξεκινούν να χτίζουν τις προσωπικές, κοινωνικές και επαγγελματικές τους σχέσεις και επιθυμούν να είναι αρεστά και αποδεκτά από τον περίγυρό τους.

«Μετά από τη μαζική απώλεια βάρους, η περίσσεια δέρματος είναι ένα σχεδόν δεδομένο φαινόμενο και προκαλείται από την αδυναμία του δέρματος να προσαρμοστεί στο νέο, μικρότερο μέγεθος του σώματος. Παρατηρείται συχνότερα στην κοιλιά, στο πάνω μέρος των χεριών, στο εσωτερικό των μηρών και στο στήθος, χωρίς να αποκλείεται να προκύψει και στα μάγουλα, στην πλάτη και πάνω από τα γόνατα. Πιθανότερο να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους προβλήματα είναι οι ασθενείς με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος και μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Οι γυναίκες ενοχλούνται περισσότερο από τους άνδρες όταν το δέρμα δεν ακολουθεί την πορεία του σώματος και δημιουργεί πτυχές», επισημαίνει ο Γεώργιος Βελημβασάκης, MD, FEBOPRAS, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός.

Οι νεότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν περίσσεια δέρματος στον ίδιο βαθμό με τους ηλικιωμένους. Ωστόσο, σε μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν έφηβοι που είχαν υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση, τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια ανέφεραν ότι το δέρμα τους παρέμεινε χαλαρό και δημιουργήθηκε περίσσεια, οδηγώντας σε πτυχές και προκαλώντας τους δυσφορία. Αρκετοί περιέγραψαν την εικόνα τους ως άσχημη και αηδιαστική.

Δυστυχώς, η συνέπεια αυτή της σημαντικής απώλειας βάρους δεν διορθώνεται από μόνη της με την πάροδο του χρόνου ή με την άσκηση. Ο μοναδικός τρόπος απαλλαγής είναι η χειρουργική επέμβαση. Όταν το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, οι ασθενείς απευθύνονται σε πλαστικούς χειρουργούς, προκειμένου να ολοκληρώσουν το εγχείρημά τους να αποκτήσουν ένα όμορφο αλλά και υγιές σώμα. Γιατί, η περίσσεια δέρματος μπορεί να γίνει αιτία εμφάνισης δερματικών λοιμώξεων και παρατρίμματος, μιας φλεγμονώδους νόσου που εκδηλώνεται στις πτυχές του δέρματος όταν υπάρχει τριβή μεταξύ των επιφανειών, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, όταν το δέρμα στο κάτω μέρος της κοιλιάς ακουμπά στο πάνω μέρος των μηρών.

Πέραν αυτών των ζητημάτων, οι άνθρωποι που έχουν πλεονάζοντα δερματικό ιστό αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα, όπως μειωμένη κίνηση και αδυναμία εκτέλεσης σωματικής άσκησης, τα οποία μπορούν να υποβαθμίσουν την ποιότητα ζωής σε παρόμοιο βαθμό με άλλες ασθένειες.

«Τα τελευταία χρόνια η πλαστική χειρουργική έχει εξελιχθεί σημαντικά και έχουν αναπτυχθεί τεχνικές για την αποκατάσταση σχεδόν όλων των τμημάτων του σώματος που εμφανίζουν περίσσεια δέρματος. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα χειρουργικών επεμβάσεων για την αφαίρεση τόσο αυτού όσο και του τοπικού λίπους που επιμένει», σημειώνει ο κ. Βελημβασάκης.

Η πιο συχνά εκτελούμενη πλαστική επέμβαση είναι η κοιλιοπλαστική για τη διόρθωση των παραμορφώσεων που προκαλούνται στην κοιλιά μετά από μαζική απώλεια βάρους. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Surgery for Obesity and related diseases, το περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Βαριατρικής Χειρουργικής, διαπίστωσε ότι η επανορθωτική κοιλιοπλαστική ζητήθηκε από το 70% των ασθενών.
«Μετά από σημαντική απώλεια βάρους η αλλαγή στην εμφάνιση είναι εντυπωσιακή, αλλά αρκετοί ασθενείς απογοητεύονται επειδή το δέρμα χαλαρώνει και “κρεμάει”. Ο λόγος δημιουργίας αυτού είναι η έλλειψη ελαστικότητας που απαιτείται για να αγκαλιάσει το δέρμα σωστά το μικρότερο σώμα, πρόβλημα που αντιμετωπίζουν κυρίως όσοι έχουν χάσει μερικές δεκάδες κιλά, όσοι είχαν υπερβολικό Δείκτη Μάζας Σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι ηλικιωμένοι.

Η πιο ευαίσθητη περιοχή, αυτή που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ανάγκη αποκατάστασης, είναι η κοιλιά, αφού είναι η μεγάλη λιποαποθήκη του σώματος για πολλούς ανθρώπους.
Η κοιλιοπλαστική είναι η μοναδική μέθοδος που ενδείκνυται, καθώς μπορεί να χαρίσει επίπεδη κοιλιά, αφαιρώντας το τυχόν επιπλέον λίπος και το πλεονάζον δέρμα και συσφίγγοντας παράλληλα τους μυς του κοιλιακού τοιχώματος. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη λιποαναρρόφηση, αν και είναι εφικτή η ταυτόχρονη διενέργειά τους. Κατά τον προγραμματισμό του χειρουργείου μπορεί να κριθεί αναγκαία η ταυτόχρονη αφαίρεση του επίμονου τοπικού λίπους, προκειμένου να βελτιωθεί το περίγραμμα και η υφή του δέρματος και το τελικό αποτέλεσμα να είναι τέλειο.

Είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία και απαιτεί τομές, το σχήμα και το μήκος των οποίων καθορίζονται από την ποσότητα του πλεονάζοντος δέρματος. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι οι ασθενείς να έχουν σταθεροποιήσει το βάρος τους κατά τους τελευταίους 6 μήνες.

Για όσους η απώλεια βάρους δεν είχε τόσο εκτεταμένες επιπτώσεις στο δέρμα, αλλά άφησε απλώς μια χαλάρωση, μπορούν να δοκιμάσουν μη επεμβατικές θεραπείες σύσφιξης, όπως RF ραδιοσυχνότητες, αλλά και τη μέθοδο LPG Endermologie, οι οποίες είναι ανώδυνες και διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η υφή, ο τόνος και η σφριγηλότητα του δέρματος. Μακροπρόθεσμα και οι δύο θεραπείες προσφέρουν θεαματική σύσφιξη του δέρματος και του συνδετικού ιστού», καταλήγει ο Γεώργιος Βελημβασάκης.

  • ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
  • ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
  • ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
  • ΒΑΡΟΣ
  • ΧΑΛΑΡΩΣΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα του ΣΑΦΕΕ με θέμα «OTC προϊόντα και φαρμακευτική φροντίδα, στη μάχη για την υγεία»
Ολοκληρώθηκε η ημερίδα του ΣΑΦΕΕ με θέμα «OTC προϊόντα και φαρμακευτική φροντίδα, στη μάχη για την υγεία» 14 Απριλίου 2022
Τρίτη δόση Pfizer: Αύξησε κατακόρυφα τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Όμικρον σε παιδιά 5-11 ετών 14 Απριλίου 2022
Τρίτη δόση Pfizer: Αύξησε κατακόρυφα τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Όμικρον σε παιδιά 5-11 ετών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πως συνδέεται ο σαρκοπενικός διαβήτης με την απώλεια μυϊκής μάζας
Health Talk
13/10/2026 - 15:21

Πως συνδέεται ο σαρκοπενικός διαβήτης με την απώλεια μυϊκής μάζας

Αγαπηδάκη: «Εως οκτώ επιπλέον δόσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία σε 43.500 δικαιούχους»
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 14:39

Αγαπηδάκη: «Εως οκτώ επιπλέον δόσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία σε 43.500 δικαιούχους»

Η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ «ταξιδεύει» στο Ηράκλειο με μια διαφορετική προσέγγιση στην παχυσαρκία
Pharma News
14/10/2026 - 00:07

Η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ «ταξιδεύει» στο Ηράκλειο με μια διαφορετική προσέγγιση στην παχυσαρκία

Ξεχωριστή βιωματική δράση από τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στη Λάρισα για την παχυσαρκία
Pharma News
06/10/2026 - 18:19

Ξεχωριστή βιωματική δράση από τη ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ στη Λάρισα για την παχυσαρκία

Κοιλιοπλαστική στην εποχή των GLP-1: Οκτώ στους δέκα έχουν χάσει βάρος με φαρμακευτική αγωγή
Health Talk
05/10/2026 - 15:22

Κοιλιοπλαστική στην εποχή των GLP-1: Οκτώ στους δέκα έχουν χάσει βάρος με φαρμακευτική αγωγή

Το 16,8% των εφήβων που έλαβαν φάρμακα GLP-1 εμφάνισε διατροφική ανεπάρκεια
Health Talk
01/10/2026 - 08:09

Το 16,8% των εφήβων που έλαβαν φάρμακα GLP-1 εμφάνισε διατροφική ανεπάρκεια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καρύδια: Πόσα γραμμάρια την ημέρα βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής
Διατροφή
14/10/2026 - 14:30
Πλημμύρες: Ένας νεκρός στη Ρόδο -Τι πρέπει να κάνετε όταν είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο
Επικαιρότητα
14/10/2026 - 14:00
Νέος ενδοφακός για τον καταρράκτη μπορεί να αντιμετωπίζει και το γλαύκωμα
Υγεία
14/10/2026 - 13:30
Άσκηση και πρόληψη προστατεύουν τις γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση
Υγεία
14/10/2026 - 12:31
Ατροπίνη: Πώς επηρεάζει τον οργανισμό και ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την τοξική έκθεση
Υγεία
14/10/2026 - 11:30
Ρετατρουτίδη: Απώλεια βάρους έως 18,8% με νέο φάρμακο για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2
Υγεία
14/10/2026 - 10:30
Αυτοάνοσα νοσήματα: Οι γυναίκες έχουν έως και 74% περισσότερες πιθανότητες να λάβουν λανθασμένη διάγνωση
Υγεία
14/10/2026 - 09:28
Αδενοκαρκίνωμα πνεύμονα: Τα συμπτώματα και η θεραπεία του καρκίνου με τον οποίο διαγνώστηκε ο πάπας Λέων
Υγεία
14/10/2026 - 08:30
Νέα ενημερωτική εκστρατεία για τον καρκίνο του μαστού από το «Άλμα Ζωής»
Patient Talk
14/10/2026 - 07:32
Διάκριση για συμπλήρωμα διατροφής της ITF Hellas στα Best in Pharmacy Awards 2026
Pharma News
14/10/2026 - 03:47
Η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ «ταξιδεύει» στο Ηράκλειο με μια διαφορετική προσέγγιση στην παχυσαρκία
Pharma News
14/10/2026 - 00:07
Ικανοποίηση στον ΠΟΥ για την υιοθέτηση από τον ΟΗΕ της πολιτικής διακήρυξης PPPR
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 23:23
Δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού από τον ΕΕΣ
Υγεία
13/10/2026 - 22:36
Δημόσια κτήρια φωτίζουν τη «φωνή» των ανθρώπων με Αναπτυξιακή Γλωσσική Διαταραχή
Επικαιρότητα
13/10/2026 - 21:53
Κήλες κοιλιακού τοιχώματος: Ανώδυνη αποκατάσταση με τη μέθοδο e-TEP
Health Talk
13/10/2026 - 21:18
Νέο καμπανάκι από τον ΠΟΥ για τη χολέρα - Τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα στην Υεμένη
Επικαιρότητα
13/10/2026 - 20:51
Πλήρης οδηγός του ΕΟΔΥ για τον εμβολιασμό της νέας περιόδου - Ποιες ομάδες χρειάζονται αυξημένη προστασία
Υγεία
13/10/2026 - 20:27
Νέες υπουργικές αποφάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση τριών δομών υγείας της περιφέρειας
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 19:54
Σε εξέλιξη η φετινή Ιπποκρατική Εβδομάδα - Στο επίκεντρο η νέα γενιά ιατρών
Υγεία
13/10/2026 - 19:38
Διπλή διάκριση για τον ΠΑΣΥΜΕΠ στα Health & Safety Awards 2026
Επικαιρότητα
13/10/2026 - 19:06
Ο ΕΦΕΤ ενισχύει τους ελέγχους για την αυθεντικότητα τροφίμων και φυσικών χυμών φρούτων
Επικαιρότητα
13/10/2026 - 18:24
Connect to Protect 2026: Η προστασία των παιδιών πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν θα τραυματίζονται ξανά
Patient Talk
13/10/2026 - 17:51
«Δες τα με αγάπη»: Το βίντεο της ΕΑΔΕ για τα αυτοάνοσα φλεγμονώδη δερματικά νοσήματα
Υγεία
13/10/2026 - 17:06
Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς: Εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΑΒ σε όλη την Ελλάδα
Υγεία
13/10/2026 - 16:32
Νεογνά: Τα πρώτα βακτήρια του εντέρου μπορεί να προστατεύουν από επικίνδυνες λοιμώξεις
Υγεία
13/10/2026 - 16:04
Γεωργιάδης από Πάρο: «Το Κέντρο Υγείας ανακαινίστηκε για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια»
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 15:48
Πως συνδέεται ο σαρκοπενικός διαβήτης με την απώλεια μυϊκής μάζας
Health Talk
13/10/2026 - 15:21
Θεραπείες προσώπου: Το φθινοπωρινό «μενού» της ανανέωσης
Ομορφιά
13/10/2026 - 15:00
Αγαπηδάκη: «Εως οκτώ επιπλέον δόσεις φαρμάκων για την παχυσαρκία σε 43.500 δικαιούχους»
Πολιτική Υγείας
13/10/2026 - 14:39
Περισσότεροι από 124.000 μαθητές πρέπει να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Διατροφή» του Ινστιτούτου Prolepsis
Επικαιρότητα
13/10/2026 - 14:16

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

"Κόφτης" στα social media για τους ανήλικους: 1η Ιανουαρίου η εφαρμογή του - Πώς θα λειτουργεί
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 11:50
Πώς θα εφαρμοστεί ο "κόφτης" στα social media για τα παιδιά: Είκοσι οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 12:26
Θεμιστοκλέους: «Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα επανεκκινήσουν όλα τα προγράμματα του "Προλαμβάνω"»
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 14:23
Η νέα πενταετής στρατηγική του ΠΟΥ για τις πανδημίες: Εντοπισμός νέων επιδημικών εξάρσεων σε ένα 24ωρο
Πολιτική Υγείας
12/10/2026 - 15:26
Ερρίκος Ντυνάν: «Γέφυρα ζωής» για έξι ασθενείς με τα όργανα 29χρονου που κατέληξε στη ΜΕΘ
Υπηρεσίες Υγείας
12/10/2026 - 16:04
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo