ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπίνου: «Φάρμακο για όλους τους ασθενείς είναι ο στόχος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης»

Υγεία
Σπίνου: «Φάρμακο για όλους τους ασθενείς είναι ο στόχος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης»
«Να ενταχθεί το σύνολο των επιλέξιμων ασθενών μας το συντομότερο δυνατό στη θεραπεία που δικαιούνται και θα τους δώσει πίσω την ανάσα τους» ανέφερε σε δήλωση της η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Κυστική Ίνωση, Άννα Σπίνου.
Τετάρτη, 13/04/2022 - 19:59
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Τη πρόσβαση του συνόλου των επιλέξιμων ασθενών στη θεραπεία, που θα τους δώσει πίσω την ανάσα τους όρισε ως στόχο η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Κυστική Ίνωση, Άννα Σπίνου.

«Φάρμακο για όλους τους ασθενείς είναι ο στόχος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά, την ολοκλήρωση του Εθνικού Μητρώου Κυστικής Ίνωσης, «βρίσκονται στην τελική ευθεία» οι διαδικασίες αποζημίωσης των CFTR θεραπειών υψηλού κόστους μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αναμένεται να δώσει ανάσα στους ασθενείς και τις οικογένειες τους μετά και την πρόσφατη έγκριση επέκτασης της επαναστατικής θεραπείας στην ηλικία 6-11 ετών.

Κυστική Ίνωση: Τα τεράστια άλματα για την πρόσβαση σε καινότομες θεραπείες

Η κ. Σπίνου περιέγραψε τα τεράστια άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια προκειμένου οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση να αποκτήσουν πρόσβαση σε σωτήριες για τη ζωή τους θεραπείες.

Ειδικότερα, πριν από μια δεκαετία κυκλοφόρησε η 1η καινοτόμα θεραπεία CFTR Modulator υψηλού κόστους (Kalydeco) για την Κυστική Ίνωση (Κ.Ι.), που στοχεύει στα αίτια της νόσου και απευθύνεται σε ελάχιστους ασθενείς με βάση τον γονότυπο τους (κάτω από 10 ασθενείς στην Ελλάδα).

«Στη χώρα μας επιτύχαμε την εισαγωγή της με τη διαδικασία της ατομικής παραγγελίας για κάθε ασθενή μέσω ΙΦΕΤ, όπως και των 2 επόμενων CFTR θεραπειών υψηλού κόστους (Orkambi, Symkevi), που κυκλοφόρησαν στη συνέχεια και απευθύνονται σ' έναν μικρό αριθμό ασθενών, οι οποίες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είτε καθυστερούσαν να αποζημιωθούν, είτε δεν αποζημιώνονται. Με τη σταδιακή ένταξη ολοένα και περισσότερων ασθενών μας στο περιορισμένο κανάλι της ατομικής εισαγωγής των φαρμάκων για κάθε ασθενή, παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια κατά διαστήματα καθυστερήσεις στις εκτελέσεις των ατομικών παραγγελιών των ασθενών μας, κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν μετά από τις παρεμβάσεις του Συλλόγου μας και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ΕΟΠΥΥ, ΙΦΕΤ και τη φαρμακευτική εταιρεία» είπε.

Στα τέλη του 2019 εγκρίθηκε στην Αμερική η 4η κατά σειρά CFTR Modulator θεραπεία (Kaftrio), η οποία περιέχει τριπλό συνδυασμό φαρμάκων. Η νέα επαναστατική θεραπεία πού «παγώνει» τη νόσο, παρουσιάζει αυξημένη αποτελεσματικότητα συγκριτικά με τις προηγούμενες CFTR θεραπείες και αφορά το 90% των ασθενών με Κυστική Ίνωση παγκοσμίως.

«Χάρις τις συντονισμένες πιέσεις του Συλλόγου μας και τα εξαιρετικά αντανακλαστικά του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία με τον ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ και τη φαρμακευτική εταιρεία, ενεργοποιήσαμε πριν από 1,5 χρόνο στην Ελλάδα το πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης στην επαναστατική θεραπεία και διασώσαμε τους 30 ασθενείς μας που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση με αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου» συμπλήρωσε.

Μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η νέα θεραπεία ξεκίνησε να εισάγεται στη χώρα μας (αρχικά για τους πιο επιβαρυμένους ασθενείς) με την ίδια διαδικασία μέσω ατομικής παραγγελίας από τον ΙΦΕΤ, όπως και οι προηγούμενες CFTR θεραπείες. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν και οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης μεταξύ της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών και Φαρμάκων και της φαρμακευτικής εταιρείας για την αποζημίωση του συνόλου των CFTR θεραπειών.

Στις αρχές του 2021 η νέα θεραπεία τιμολογήθηκε στην Ελλάδα και ξεκίνησε να συνταγογραφείται σταδιακά σε ολοένα και περισσότερους επιλέξιμους Έλληνες ασθενείς (πάνω από 250 ασθενείς σήμερα), ενώ ταυτόχρονα αρκετοί ασθενείς συνεχίζουν να λαμβάνουν τις προηγούμενες CFTR θεραπείες.

Κανένα πρόβλημα με την πρόσβαση ασθενών στα φάρμακα

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Κυστική Ίνωση τόνισε πάντως ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, τα οποία λαμβάνονται κατά κύριο λόγο από τον ΕΟΠΥΥ.

«Καθώς γνωρίζαμε ότι η άδεια εισαγωγής των θεραπειών μέσω ΙΦΕΤ έληγε στο τέλος του 2021, ο Σύλλογος μας προέβη στις απαραίτητες παρεμβάσεις πριν από τη λήξη της άδειας, ζητώντας να εξασφαλιστεί εγκαίρως η συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών και να διασφαλιστεί η ομαλή ροή των φαρμάκων για το τρέχον έτος, ενώ ζητήσαμε να επισπευσθούν οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης αποζημίωσης. Κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του νέου τρόπου εισαγωγής των φαρμάκων, παρουσιάστηκαν στην αρχή του τρέχοντος έτους καθυστερήσεις στην εκτέλεση των συνταγών ασθενών μας (κυρίως στην Αττική), οι οποίοι αναγκάστηκαν να διακόψουν προσωρινά τη θεραπεία τους.

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων μας και της συνεχούς επικοινωνίας μας με τους αρμόδιους φορείς ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, το Υπουργείο Υγείας και τη φαρμακευτική εταιρεία, οι καθυστερήσεις αποκαταστάθηκαν πλήρως. Τους τελευταίους μήνες οι ασθενείς μας λαμβάνουν σε ομαλή ροή όλες τις CFTR θεραπείες, οι οποίες πλέον κυκλοφορούν από τη φαρμακευτική εταιρεία απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Επί του παρόντος μία CFTR θεραπεία εισάγεται μέσω ΙΦΕΤ, η οποία απευθύνεται σ’ έναν μικρό αριθμό ασθενών, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη ροή του φαρμάκου. Επίσης έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να ενταχθούν οι νέοι κωδικοί των θεραπειών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να τις παραλαμβάνουν με ηλεκτρονική συνταγή» κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/04/2022 - 09:53
  • ΣΠΙΝΟΥ
  • ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επικονδυλίτιδα: H πάθηση του αγκώνα και οι πιθανές θεραπείες
Επικονδυλίτιδα: H πάθηση του αγκώνα και οι πιθανές θεραπείες 13 Απριλίου 2022
Βελτιώνοντας την καθημερινότητα των ασθενών HER2 θετικού καρκίνου του μαστού 14 Απριλίου 2022
Βελτιώνοντας την καθημερινότητα των ασθενών HER2 θετικού καρκίνου του μαστού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος: Σοβαρές ενστάσεις για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης
Patient Talk
04/05/2026 - 20:49

Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος: Σοβαρές ενστάσεις για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης

Τσεκούρα στο 2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: «Η εμπειρία των ασθενών ενισχύει την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας»
Patient Talk
04/05/2026 - 15:29

Τσεκούρα στο 2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: «Η εμπειρία των ασθενών ενισχύει την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας»

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα
Patient Talk
30/04/2026 - 16:42

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους: Η δύσκολη καθημερινότητα με την αόρατη αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα

Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»
Patient Talk
30/04/2026 - 08:47

Η ΕΝΑΣΕΛ στη Βουλή: «Η ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών περνά μέσα από τη θεσμική συμμετοχή»

Συνάντηση της ΕΝΑΣΕΛ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας του Καζακστάν
Patient Talk
29/04/2026 - 17:06

Συνάντηση της ΕΝΑΣΕΛ με αντιπροσωπεία του Υπουργείου Υγείας του Καζακστάν

Ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι: Οικονομική στήριξη στους ασθενείς με long Covid
Υγεία
28/04/2026 - 23:37

Ελευθεροεπαγγελματίες παιδίατροι: Οικονομική στήριξη στους ασθενείς με long Covid

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τι είναι η αποσυνταγογράφηση και γιατί συζητείται όλο και πιο έντονα
Υγεία
05/05/2026 - 12:00
Πατίνια: Πλήρη κατάργηση σκέφτεται ο Χρυσοχοϊδης - Μέτρα επειγόντως ζητούν οι παιδίατροι
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 11:14
Ο χυμός του κράνμπερι μπορεί να ενισχύσει τη δράση των αντιβιοτικών κατά των ουρολοιμώξεων
Διατροφή
05/05/2026 - 11:00
Πρόεδρος ΕΟΔΥ για χανταϊό: Εξαιρετικά χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης
Υγεία
05/05/2026 - 10:00
Κρυοσυντηρημένος προ εφηβείας ορχικός ιστός παρήγαγε σπέρμα όταν εμφυτεύθηκε σε ενήλικα
Υγεία
05/05/2026 - 09:00
«Πίσω από τον καθρέφτη»: Ο ρόλος των επαγγελματιών ομορφιάς στην αναγνώριση της έμφυλης βίας
Επικαιρότητα
05/05/2026 - 07:21
Δωρεάν εξετάσεις για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος στη Θεσσαλονίκη
Πολιτική Υγείας
05/05/2026 - 03:26
«Υιοθετώ, δεν αγοράζω!»: Δράση φιλοζωίας στη Βέροια με συμμετοχή μαθητών
Pet
05/05/2026 - 00:11
ΕΕΠΕ: «Κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενούς η ελεύθερη επιλογή ιατρού»
Υγεία
04/05/2026 - 23:23
Σπάνια αλλά επικίνδυνη ζωονόσος οι χανταϊοϊ - Κλειδί της πρόληψης ο έλεγχος των τρωκτικών
Υγεία
04/05/2026 - 22:24
Ένωση Σπάνιων Ασθενών Ελλάδος: Σοβαρές ενστάσεις για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης
Patient Talk
04/05/2026 - 20:49
EU4Health: Σε διαβούλευση οι προτεραιότητες του 2027 - Οι πέντε βασικοί άξονες
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 19:44
Πρόστιμο σε δύο μεγάλες φαρμακευτικές για τις διαφημίσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
04/05/2026 - 19:18
Το βρογχικό άσθμα προκαλεί περίπου 1.000 θανάτους ημερησίως σε παγκόσμιο επίπεδο
Health Talk
04/05/2026 - 18:19
Έρευνα αποκαλύπτει ότι το στρες των πόλεων επηρεάζει το 85% των πολιτών
Ψυχική Υγεία
04/05/2026 - 17:34
Διαδερμικές επεμβάσεις σε καρδιακές βαλβίδες με τη συνεργασία των νοσοκομείων «Παπανικολάου» και ΑΧΕΠΑ
Υγεία
04/05/2026 - 16:53
Νέα Φιλαδέλφεια: 25χρονος νταής γρονθοκόπησε ανήλικο ΑμΕΑ και του έσπασε τη γνάθο
Επικαιρότητα
04/05/2026 - 16:31
Κρύα χέρια, ζεστή καρδιά: Γιατί μεταλλάξεις στο ίδιο γονίδιο επηρεάζουν διαφορετικά το δέρμα και την καρδιά
Υγεία
04/05/2026 - 16:14
Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα Μαιών και Μαιευτών
Επικαιρότητα
04/05/2026 - 15:51
Τσεκούρα στο 2ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit: «Η εμπειρία των ασθενών ενισχύει την αξιολόγηση των υπηρεσιών υγείας»
Patient Talk
04/05/2026 - 15:29
Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας
Health Talk
04/05/2026 - 15:11
Το Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» στο ευρωπαϊκό δίκτυο EUnetCCC για την αντιμετώπιση του καρκίνου
Υγεία
04/05/2026 - 14:37
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Με απόλυτη επιτυχία οι δύο πρώτες διακαθετηριακές επιδιορθώσεις μιτροειδούς βαλβίδας
Υπηρεσίες Υγείας
04/05/2026 - 14:21
Χαμηλή δόση φαρμάκου μειώνει την πυκνότητα του μαστού έως και 26% με λιγότερες παρενέργειες
Υγεία
04/05/2026 - 14:00
ΠΟΥ: Ο κίνδυνος από τον χανταϊό για τον ευρύτερο πληθυσμό παραμένει χαμηλός
Υγεία
04/05/2026 - 13:26
Νέο διαγνωστικό εργαλείο εντοπίζει όσους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενειών λόγω παχυσαρκίας
Υγεία
04/05/2026 - 13:00
Νέα ενέσιμη μορφή φαρμάκου ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου υπόσχεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Pharma News
04/05/2026 - 12:30
Fitspiration: Όταν οι αναρτήσεις παρότρυνσης για εκγύμναση βλάπτουν την ψυχική υγεία των νέων
Fitness
04/05/2026 - 12:00
Κατάποση αντικειμένων από παιδιά: Τα σωτήρια αντανακλαστικά
Υγεία
04/05/2026 - 11:27
ΠΟΕΔΗΝ: SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Λήμνου - Χωρίς αναισθησιολόγο και βασικές ειδικότητες
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 11:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αύξηση των επιθέσεων σε υγειονομικές δομές εν μέσω πολέμων
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 09:00
ΠΟΕΔΗΝ: SOS εκπέμπει το νοσοκομείο Λήμνου - Χωρίς αναισθησιολόγο και βασικές ειδικότητες
Πολιτική Υγείας
04/05/2026 - 11:00
Νέα ενέσιμη μορφή φαρμάκου ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου υπόσχεται μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο
Pharma News
04/05/2026 - 12:30
ΙΑΣΩ Γενική Κλινική: Με απόλυτη επιτυχία οι δύο πρώτες διακαθετηριακές επιδιορθώσεις μιτροειδούς βαλβίδας
Υπηρεσίες Υγείας
04/05/2026 - 14:21
Πρόστιμο σε δύο μεγάλες φαρμακευτικές για τις διαφημίσεις φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας
Pharma News
04/05/2026 - 19:18
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo