ΜΕΝΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΟ
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • ΟΜΟΡΦΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • DIGITAL HEALTH
  • FITNESS
  • HEALTH TALK
  • PATIENT TALK
  • PET
  • PHARMA NEWS
  • PHARMA POLICY

News4Health.gr

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
  • ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  • PHARMA NEWS
  • PET
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σπίνου: «Φάρμακο για όλους τους ασθενείς είναι ο στόχος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης»

Υγεία
Σπίνου: «Φάρμακο για όλους τους ασθενείς είναι ο στόχος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης»
«Να ενταχθεί το σύνολο των επιλέξιμων ασθενών μας το συντομότερο δυνατό στη θεραπεία που δικαιούνται και θα τους δώσει πίσω την ανάσα τους» ανέφερε σε δήλωση της η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Κυστική Ίνωση, Άννα Σπίνου.
Τετάρτη, 13/04/2022 - 19:59
Γιώργος Παπαϊωάννου Γιώργος Παπαϊωάννου

Τη πρόσβαση του συνόλου των επιλέξιμων ασθενών στη θεραπεία, που θα τους δώσει πίσω την ανάσα τους όρισε ως στόχο η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Κυστική Ίνωση, Άννα Σπίνου.

«Φάρμακο για όλους τους ασθενείς είναι ο στόχος του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά, την ολοκλήρωση του Εθνικού Μητρώου Κυστικής Ίνωσης, «βρίσκονται στην τελική ευθεία» οι διαδικασίες αποζημίωσης των CFTR θεραπειών υψηλού κόστους μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων. Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης αναμένεται να δώσει ανάσα στους ασθενείς και τις οικογένειες τους μετά και την πρόσφατη έγκριση επέκτασης της επαναστατικής θεραπείας στην ηλικία 6-11 ετών.

Κυστική Ίνωση: Τα τεράστια άλματα για την πρόσβαση σε καινότομες θεραπείες

Η κ. Σπίνου περιέγραψε τα τεράστια άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια προκειμένου οι ασθενείς με Κυστική Ίνωση να αποκτήσουν πρόσβαση σε σωτήριες για τη ζωή τους θεραπείες.

Ειδικότερα, πριν από μια δεκαετία κυκλοφόρησε η 1η καινοτόμα θεραπεία CFTR Modulator υψηλού κόστους (Kalydeco) για την Κυστική Ίνωση (Κ.Ι.), που στοχεύει στα αίτια της νόσου και απευθύνεται σε ελάχιστους ασθενείς με βάση τον γονότυπο τους (κάτω από 10 ασθενείς στην Ελλάδα).

«Στη χώρα μας επιτύχαμε την εισαγωγή της με τη διαδικασία της ατομικής παραγγελίας για κάθε ασθενή μέσω ΙΦΕΤ, όπως και των 2 επόμενων CFTR θεραπειών υψηλού κόστους (Orkambi, Symkevi), που κυκλοφόρησαν στη συνέχεια και απευθύνονται σ' έναν μικρό αριθμό ασθενών, οι οποίες σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είτε καθυστερούσαν να αποζημιωθούν, είτε δεν αποζημιώνονται. Με τη σταδιακή ένταξη ολοένα και περισσότερων ασθενών μας στο περιορισμένο κανάλι της ατομικής εισαγωγής των φαρμάκων για κάθε ασθενή, παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια κατά διαστήματα καθυστερήσεις στις εκτελέσεις των ατομικών παραγγελιών των ασθενών μας, κυρίως λόγω έλλειψης ρευστότητας, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν μετά από τις παρεμβάσεις του Συλλόγου μας και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς ΕΟΠΥΥ, ΙΦΕΤ και τη φαρμακευτική εταιρεία» είπε.

Στα τέλη του 2019 εγκρίθηκε στην Αμερική η 4η κατά σειρά CFTR Modulator θεραπεία (Kaftrio), η οποία περιέχει τριπλό συνδυασμό φαρμάκων. Η νέα επαναστατική θεραπεία πού «παγώνει» τη νόσο, παρουσιάζει αυξημένη αποτελεσματικότητα συγκριτικά με τις προηγούμενες CFTR θεραπείες και αφορά το 90% των ασθενών με Κυστική Ίνωση παγκοσμίως.

«Χάρις τις συντονισμένες πιέσεις του Συλλόγου μας και τα εξαιρετικά αντανακλαστικά του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία με τον ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ και τη φαρμακευτική εταιρεία, ενεργοποιήσαμε πριν από 1,5 χρόνο στην Ελλάδα το πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης στην επαναστατική θεραπεία και διασώσαμε τους 30 ασθενείς μας που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση με αναπνευστική ανεπάρκεια τελικού σταδίου» συμπλήρωσε.

Μετά την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), η νέα θεραπεία ξεκίνησε να εισάγεται στη χώρα μας (αρχικά για τους πιο επιβαρυμένους ασθενείς) με την ίδια διαδικασία μέσω ατομικής παραγγελίας από τον ΙΦΕΤ, όπως και οι προηγούμενες CFTR θεραπείες. Ταυτόχρονα ξεκίνησαν και οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης μεταξύ της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών και Φαρμάκων και της φαρμακευτικής εταιρείας για την αποζημίωση του συνόλου των CFTR θεραπειών.

Στις αρχές του 2021 η νέα θεραπεία τιμολογήθηκε στην Ελλάδα και ξεκίνησε να συνταγογραφείται σταδιακά σε ολοένα και περισσότερους επιλέξιμους Έλληνες ασθενείς (πάνω από 250 ασθενείς σήμερα), ενώ ταυτόχρονα αρκετοί ασθενείς συνεχίζουν να λαμβάνουν τις προηγούμενες CFTR θεραπείες.

Κανένα πρόβλημα με την πρόσβαση ασθενών στα φάρμακα

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Κυστική Ίνωση τόνισε πάντως ότι σήμερα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα, τα οποία λαμβάνονται κατά κύριο λόγο από τον ΕΟΠΥΥ.

«Καθώς γνωρίζαμε ότι η άδεια εισαγωγής των θεραπειών μέσω ΙΦΕΤ έληγε στο τέλος του 2021, ο Σύλλογος μας προέβη στις απαραίτητες παρεμβάσεις πριν από τη λήξη της άδειας, ζητώντας να εξασφαλιστεί εγκαίρως η συνέχιση της πρόσβασης των ασθενών και να διασφαλιστεί η ομαλή ροή των φαρμάκων για το τρέχον έτος, ενώ ζητήσαμε να επισπευσθούν οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης αποζημίωσης. Κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του νέου τρόπου εισαγωγής των φαρμάκων, παρουσιάστηκαν στην αρχή του τρέχοντος έτους καθυστερήσεις στην εκτέλεση των συνταγών ασθενών μας (κυρίως στην Αττική), οι οποίοι αναγκάστηκαν να διακόψουν προσωρινά τη θεραπεία τους.

Σε συνέχεια των παρεμβάσεων μας και της συνεχούς επικοινωνίας μας με τους αρμόδιους φορείς ΕΟΠΥΥ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, το Υπουργείο Υγείας και τη φαρμακευτική εταιρεία, οι καθυστερήσεις αποκαταστάθηκαν πλήρως. Τους τελευταίους μήνες οι ασθενείς μας λαμβάνουν σε ομαλή ροή όλες τις CFTR θεραπείες, οι οποίες πλέον κυκλοφορούν από τη φαρμακευτική εταιρεία απευθείας στον ΕΟΠΥΥ και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Επί του παρόντος μία CFTR θεραπεία εισάγεται μέσω ΙΦΕΤ, η οποία απευθύνεται σ’ έναν μικρό αριθμό ασθενών, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη ροή του φαρμάκου. Επίσης έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ να ενταχθούν οι νέοι κωδικοί των θεραπειών στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να τις παραλαμβάνουν με ηλεκτρονική συνταγή» κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 14/04/2022 - 09:53
  • ΣΠΙΝΟΥ
  • ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
  • ΦΑΡΜΑΚΑ
  • ΠΡΟΣΒΑΣΗ
  • ΑΣΘΕΝΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επικονδυλίτιδα: H πάθηση του αγκώνα και οι πιθανές θεραπείες
Επικονδυλίτιδα: H πάθηση του αγκώνα και οι πιθανές θεραπείες 13 Απριλίου 2022
Βελτιώνοντας την καθημερινότητα των ασθενών HER2 θετικού καρκίνου του μαστού 14 Απριλίου 2022
Βελτιώνοντας την καθημερινότητα των ασθενών HER2 θετικού καρκίνου του μαστού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS
Patient Talk
24/03/2026 - 19:52

Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS

Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43

Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»

Νέα εργαλεία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης φαρμάκων προτεραιότητας παρουσίασε ο EMA
Pharma Policy
18/03/2026 - 20:19

Νέα εργαλεία για την επιτάχυνση της ανάπτυξης φαρμάκων προτεραιότητας παρουσίασε ο EMA

Συνάντηση εργασίας της ΕΝΑΣΕΛ με τη νέα Διοίκηση του ΙΦΕΤ - Τα θέματα που συζητήθηκαν
Επικαιρότητα
18/03/2026 - 00:07

Συνάντηση εργασίας της ΕΝΑΣΕΛ με τη νέα Διοίκηση του ΙΦΕΤ - Τα θέματα που συζητήθηκαν

Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»
Πολιτική Υγείας
16/03/2026 - 20:42

Αγγελής: «Έμφαση στην Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας και την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες»

Πως η προσπάθεια επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας επηρεάζει αρνητικά ασθενείς με άνοια
Υγεία
12/03/2026 - 20:54

Πως η προσπάθεια επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της νοσηλείας επηρεάζει αρνητικά ασθενείς με άνοια

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Προειδοποιήσεις ειδικών για την ανεξέλεγκτη λήψη βιταμινών D και B12 - Γιατί είναι επικίνδυνη
Υγεία
24/03/2026 - 20:24
Υβριδική ημερίδα από το σωματείο MDA Ελλάς για τους ασθενείς με ALS
Patient Talk
24/03/2026 - 19:52
Θεμιστοκλέους: «Τις επόμενες μέρες η προκήρυξη για 850 θέσεις ιατρών σε όλη τη χώρα»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 19:29
Κομισιόν: Μείωση κατά 22% των θανάτων από τροχαία στην Ελλάδα το 2025
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:52
Κονδύλι 12.299 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για νέες ενεργειακές αναβαθμίσεις δύο νοσοκομείων στην Περιφέρεια
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 18:18
Γεωργιάδης: «Έχουν εξυπηρετηθεί 294.648 δικαιούχοι του προγράμματος διανομής κατ' οίκον των ΦΥΚ»
Πολιτική Υγείας
24/03/2026 - 17:43
Τρία νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού στη Λέσβο – Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις μολυσμένες εκμεταλλεύσεις
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 17:11
Μπακαλιάρος σκορδαλιά: Η διατροφική αξία του πατροπαράδοτου πιάτου της 25ης Μαρτίου
Διατροφή
24/03/2026 - 16:27
Λεύκανση δοντιών: Νέα σκόνη υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα προστατεύοντας το σμάλτο
Υγεία
24/03/2026 - 16:02
Το Metropolitan Hospital στην καρδιά της ιατρικής καινοτομίας
Υπηρεσίες Υγείας
24/03/2026 - 15:38
Γιατί οι άνδρες πρέπει να σκουπίζονται μετά την ούρηση
Υγεία
24/03/2026 - 15:12
Σύμπραξη ΕΣΑΕ-AstraZeneca για τη διάδοση του Ελληνικού Χάρτη Σπανίων Παθήσεων
Patient Talk
24/03/2026 - 14:47
Σκλήρυνση κατά πλάκας: Οι τρεις παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου
Υγεία
24/03/2026 - 14:00
Εντυπωσιακή μείωση του κινδύνου άνοιας σε μεσήλικες που καταναλώνουν περισσότερο κρέας
Διατροφή
24/03/2026 - 13:00
Έρευνα στις ΗΠΑ εντόπισε μόλυβδο σε παιδικά ρούχα από αλυσίδες low cost ρούχων - Οι κίνδυνοι
Υγεία
24/03/2026 - 12:00
Kατάσχεση 3,5 τόνων ακατάλληλων κρεάτων στον Πειραιά- Προορίζονταν και για νοσοκομεία
Επικαιρότητα
24/03/2026 - 11:19
Και έσονται οι δύο εις μικροβίωμα ένα! Γιατί τα ζευγάρια έχουν κοινά εντερικά βακτήρια κατά 30%
Υγεία
24/03/2026 - 11:00
Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Σύνδεση με προβλήματα γονιμότητας και ανάπτυξης του εμβρύου
Διατροφή
24/03/2026 - 10:00
Οι πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
Υγεία
24/03/2026 - 09:00
ΚΕΤΕΚΝΥ: Μνημόνιο συνεργασίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και εκπαιδευτικό σεμινάριο για τα DRG
Digital Health
24/03/2026 - 07:26
2ο Οδοντιατρικό Forum: Πρόληψη, ενημέρωση και πολιτικές υγείας απέναντι στην υπερκατανάλωση ζάχαρης
Health Talk
24/03/2026 - 03:41
«Run to Stop Alzheimer»: Αγώνας δρόμου για την πρόληψη της άνοιας στη Θεσσαλονίκη
Patient Talk
24/03/2026 - 00:04
ΕΙΝΑΠ: Απλήρωτοι για τις εφημερίες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 23:23
ΠΟΕΡΓΙ: «Διαχρονικό πρόβλημα της ΠΦΥ το σύστημα συνταγογράφησης»
Pharma Policy
23/03/2026 - 22:46
Νέα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες, στη Λέσβο
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 22:09
Εργαζόμενες στο ΑΧΕΠΑ παρουσίασαν μουσικοχορευτικό δρώμενο βασισμένο σε βιωματικά κείμενά τους
Επικαιρότητα
23/03/2026 - 21:18
Πώς η καθημερινή χρήση ακουστικών επηρεάζει την ακοή μας
Health Talk
23/03/2026 - 20:43
ΕΠΕ: Στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η φυματίωση δεν έχει εξαλειφθεί στην Ελλάδα
Υγεία
23/03/2026 - 18:49
Γέλιο και τρίτη ηλικία: Γιατί πολλοί ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να γελάσουν
Ψυχική Υγεία
23/03/2026 - 18:12
Σύλλογος Πεταλούδα: Καμπάνια για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τη χρόνια φλεβική νόσο
Patient Talk
23/03/2026 - 17:47

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα στα πέντε κρούσματα φυματίωσης στην Ευρώπη δεν εντοπίζεται - Η χαμένη ευκαιρία θεραπείας
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:00
Όμιλος Ιατρικού Αθηνών: Ο πρώτος στην Ελλάδα με δύο νοσοκομεία διαπιστευμένα από την JCI
Υπηρεσίες Υγείας
23/03/2026 - 12:08
Αγαπηδάκη για ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων: Νέα δωρεάν προγράμματα και κέντρο για τις νευροεπιστήμες στην Ελλάδα
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 12:56
Γιατί το ξέσπασμα της μηνιγγίτιδας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ προετοιμαζόταν εδώ και χρόνια
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 16:17
Θεμιστοκλέους στο Action 24: «Το MyHealthApp συμβάλλει σημαντικά στη διευκόλυνση των πολιτών»
Πολιτική Υγείας
23/03/2026 - 15:58
News4Health.gr
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Copyright © 2019 - 2026 SPORTNEWS ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΑΕ. All rights reserved.
ΜΕΛΟΣ #232426 ΤΟΥ Μ.Η.Τ. Μέλος #232426 του Μ.Η.Τ.
developed by Nuevvo